Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Τοποθέτηση Αριστερής Παρέμβασης για τη δημιουργία "Ενεργειακής Κοινότητας" με συμμετοχή του δήμου Βύρωνα

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Τοποθέτηση Αριστερής Παρέμβασης στο δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα ημ.15/11/2021 με θέμα τη συμμετοχή του Δήμου Βύρωνα στην «Ενεργειακή Κοινότητα των Δήμων Αγ. Παρασκευής, Βύρωνα, Δάφνης – Υμηττού, Ηλιούπολης, Καισαριανής και Παπάγου–Χολαργού».

Η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όταν τηρούνται οι κανόνες της προστασίας του περιβάλλοντος, είναι χρήσιμη. Αλλά, με την επέλαση των ΒΑΠΕ και ειδικά στην περίπτωση των ανεμογεννητριών υπάρχει αντίθετα λεηλασία και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.  Ειδικά, με τη δημιουργία αυτών των κοινοτήτων  αλλού είναι ο στόχος.

Ο νόμος Ν. 4513/2018 για τις Ενεργειακές κοινότητες έχει περιτύλιγμα τη λεγόμενη πράσινη ενέργεια, την κατ’ ευφημισμό αλληλέγγυα οικονομία και τη δήθεν λειτουργία συνεταιρισμών.  

Ξεκάθαρο στόχο έχει, όπως αναφέρεται στο νόμο, την υλοποίηση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δηλαδή των ΣΔΙΤ και την περαιτέρω διασπορά και κατακερματισμό των παρόχων ενέργειας και της εμπορευματοποίησης ενός κοινωνικού αγαθού, όπως είναι η ενέργεια.

Με πρόσχημα την πράσινη μετάβαση έχει φτιαχτεί από τις κυβερνήσεις ένα νέο πεδίο αχαλίνωτης κερδοφορίας των μεγάλων λόμπυ της ενέργειας με χρηματιστήριο ρύπων και της ενέργειας με δραματικές επιπτώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών, που πληρώνουμε πανάκριβα.

Ο νόμος προβλέπει συμμετοχή στο κεφάλαιο σύστασης του επονομαζόμενου συνεταιρισμού τη συμμετοχή ιδιωτών , μαζί με τους δήμους, αναιρώντας την ίδια την έννοια του συνεταιρισμού.  Επίσης, αναφέρει την προσέλκυση επενδυτών.  Άρα εισχώρηση ιδιωτών.

Και στην εισήγηση που φέρνει η δημοτική αρχή για το θέμα, παρά τα όσα είπε ο δήμαρχος νωρίτερα ότι δεν προβλέπεται η συμμετοχή ιδιωτών,  αναφέρεται η συμμετοχή των φυσικών προσώπων και η προσέλκυση κεφαλαίων.  

Ενώ και στο ίδιο το σχέδιο καταστατικού αυτής της εταιρείας-«συνεταιρισμού» με τους άλλους δήμους, που καλούμαστε να εγκρίνουμε, αφήνεται παράθυρο να εισέλθουν ιδιώτες ως νέα μέλη με απόφαση της  συνέλευσης των μελών του συνεταιρισμού (που θα δρα ανεξάρτητα από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων). Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι αναφέρεται στο σχέδιο του καταστατικού κεφάλαιο για το θάνατο μέλους και τα κληρονομικά δικαιώματα, αλλά οι δήμοι δεν πεθαίνουν, παρά  μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Άρα, ανοίγει δρόμο για ΣΔΙΤ. Παράλληλα, γίνεται αναφορά ότι χρειάζεται να προσελκυστούν κεφάλαια και να μπουν οι λεγόμενοι επενδυτές. Και δεν υπάρχει καμιά αναφορά και δέσμευση για την προστασία του Υμηττού.

Επίσης, είναι ψευδεπίγραφο να αναφέρεται ότι ο στόχος είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινη ενέργεια, όταν στο καταστατικό γράφει για καύση βιομάζας, βιοαέριων, βιορευστών,  που παράγουν κατεξοχήν τοξικό αποτύπωμα.

Επίσης,  προσέξτε, η παραγωγή ενέργειας δεν έχει σκοπό τη χρησιμοποίηση της για δωρεάν χρήση της για τις ίδιες ανάγκες των δήμων πχ για τη λειτουργία των σχολείων, των δημαρχείων και άλλων δημοτικών κτιρίων, αλλά για πώληση της, που υπεσέρχεται και το κριτήριο του κέρδους. Εξάλλου αναφέρεται καθαρά ότι θα είναι κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα οι κοινότητες αυτές.

Η περαιτέρω διασπορά και το χάος στις εταιρείες που αποκτούν δικαίωμα να παράγουν, να διανείμουν και να εμπορεύονται την ενέργεια είναι προς όφελος μόνο των συμφερόντων των εταιρεειών και της αντίληψης όσων αποδέχονται και μιλούν στο όνομα των νόμων της ελεύθερης αγοράς, του κέρδους,  της ανταγωνιστικότητας και της εμπορευματοποίησης των πάντων.

Για κάθε κοινωνικό αγαθό, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα ένας είναι ο δρόμος: ένας ενιαίος δημόσιος φορέας ενέργειας  για την παραγωγή, τη διανομή, την πώληση που θα λειτουργεί με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και σεβασμό στο περιβάλλον, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, χωρίς τη μεσολάβηση κανενός είδους ιδιωτικών εταιρειών.

Ο δήμος μας να μη γίνει υπεύθυνος για τους σχεδιασμούς για την ενέργεια και αύριο για μια ακόμα καταστροφική επέλαση στον Υμηττό στο όνομα της πράσινης ενέργειας και της ενεργειακής συνεταιριστικής κοινότητας.
Για αυτό καταψηφίζουμε είτε τώρα το συνεχίσετε για απόφαση, είτε το ξαναφέρετε άλλη φορά.