Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Σάββατο 13 Νοεμβρίου: Πορεία στις γειτονιές μας για την υπεράσπιση των ελεύθερων και δημόσιων χώρων

Η Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα στηρίζει και συμμετέχει στην πορεία που καλεί η Ανοικτή Πρωτοβουλία κατοίκων Βύρωνα για την υπεράσπιση του Λόφου Κοπανά. Παρακάτω το κοινό κείμενο-κάλεσμα που υπογράφουν και συλλογικότητες από άλλες γειτονικές περιοχές. 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ, ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ

Για κάθε σπιθαμή δημόσιου και ελεύθερου χώρου βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια από κυβερνήσεις, περιφέρειες, δήμους, εκκλησία, στρατό, κρατικούς θεσμούς και επιχειρήσεις για παραχώρησή της σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση και για «αξιοποίηση» της που αποφέρει κέρδος, ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των «επενδυτών» και η λεγόμενη «ανάπτυξη».

Τα οικονομικά συμφέροντα έχουν ξεσαλώσει και απαιτούν να κερδοσκοπούν σε κάθε δημόσιο χώρο, να οικοδομήσουν κάθε αδόμητη επιφάνεια. Από κοντά και οι δημόσιοι φορείς που εμπορευματοποιούν τους δημόσιους χώρους, σχεδιάζουν ελεγχόμενη είσοδο και εισιτήρια, τραπεζοκαθίσματα παντού, τσιμεντοποίηση. 

Αποτέλεσμα; Η χειροτέρευση των συνθηκών ζωής μας, αβίωτες πόλεις, αποψίλωση του πράσινου, καταστροφή των δασών, ανυπολόγιστες συνέπειες, κόστος ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές σε κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο, πυρκαγιές, καύσωνες, πλημμύρες. Η κλιματική κρίση και η διατάραξη των οικοσυστημάτων με τη λεηλασία της φύσης και το σύστημα εκμετάλλευσης είναι εδώ και καλούμαστε να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία τώρα.

Στις γειτονιές μας το δάσος του Υμηττού βρίσκεται στο στόχαστρο. Με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό, που βρίσκεται προς έγκριση στο ΣτΕ, η προστασία του ορεινού οικοσυστήματος υποβαθμίζεται, ανοίγοντας το δρόμο για νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων κτισμάτων, κτιριακές επεκτάσεις, ασύμβατες γεωργικές χρήσεις, αξιώσεις για κατασκευή και επέκταση κοιμητηρίων και Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Με νέους αυτοκινητόδρομους και άλλα έργα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επενδύσεις Λάτση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και άλλα ιδιωτικά συμφέροντα. 

Στις γύρω περιοχές η αρπαγή του δημόσιου χώρου προχωρά μέσα στον αστικό ιστό και έξω από αυτόν. Στο Βύρωνα ιδιώτες διεκδικούν το μεγαλύτερο μέρος του Λόφου Κοπανά και ταυτόχρονα τον αποχαρακτηρισμό του από δασικό για να προχωρήσουν σε οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση. Η δημόσια έκταση περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, περιπάτου, αναψυχής και άθλησης. Αλλά, το Εφετείο τους αναγνώρισε την ιδιοκτησία. Οι δήμοι Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού κινούνται μόνο με δικαστικό δρόμο και δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε και να επαναπαυτούμε. 

Στην Ηλιούπολη ο ΑΔΜΗΕ και η κυβέρνηση σχεδιάζουν αναβάθμιση των παράνομων εγκαταστάσεων του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης που βρίσκεται εντός της Β' ζώνης προστασίας του Υμηττού, δίπλα σε σχολεία και κατοικίες, αγνοώντας τις αποφάσεις τους ΣτΕ και τους αγώνες των κατοίκων για την απομάκρυνση του, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το περιβάλλον αλλά και την υγεία των περίοικων. Η δημοτική αρχή θέλει νομιμοποίηση αυθαιρέτων που είναι μέσα στο δάσος και η εκκλησία θέλει επέκταση ναού και βάζει μπάρα για επί πληρωμή διέλευση-στάθμευση οχημάτων. 

Στο Παγκράτι ο Δήμος Αθηναίων επαναφέρει το σχέδιο "ανάπλασης" του Άλσους, με νέες μεγάλες κατασκευές (θέατρο και καφετέρια) που θα περιορίσουν τον ελεύθερο χώρο πρασίνου. Μέσα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, η βλάστηση, οι δημόσιες βρύσες, τα μονοπάτια, οι χώροι ξεκούρασης και παιχνιδιού υπονομεύονται, ώστε να έρθει "να μας σώσει" η παρέμβαση της αγίας ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με τα τραπεζάκια της, τα εισιτήρια και τις περιφράξεις της. 

Σε Δάφνη-Υμηττό η μετατροπή της ΠΥΡΚΑΛ, σε «κυβερνητικό πάρκο», που δήθεν θα αποδοθεί στους πολίτες, αποτελεί μια ακόμη καταστροφική ανάπλαση για τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Η δρομολογούμενη μετεγκατάσταση των κρατικών και κυβερνητικών υπηρεσιών στην περιοχή θα «φιλοξενήσει» και τις αντίστοιχες υποστηρικτικές υποδομές μετακίνησης και ασφάλειας, γεμίζοντας τη γειτονιά με κτίρια-τσιμεντένια τερατουργήματα που θα αποτελέσουν τις αυλές των υπουργείων και των κυβερνητικών κτιρίων και αλλάζοντας τον συντελεστή δόμησης. 

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Δεν περιμένουμε να υπερασπιστούν τους ελεύθερους χώρους όσοι λειτουργούν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της οικονομικής ελίτ και ευθύνονται για το πώς έχει δομηθεί το λεκανοπέδιο. Η πανδημία απέδειξε την αξία των ανοιχτών ελεύθερων χώρων συνεύρεσης και κοινωνικοποίησης, που οι κρατούντες στοχοποιούν με μέτρα επιτήρησης και ελέγχου για μια κοινωνία αποξένωσης και εξατομίκευσης

- Παίρνουμε τον αγώνα στα χέρια μας με συλλογικότητες κατοίκων για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων

- Ελεύθεροι χώροι προσβάσιμοι στο λαό 

- Όχι στη λεηλασία-ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση-δόμηση-τσιμεντοποίηση των ελεύθερων δημόσιων χώρων 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 13/11 στις 12 το μεσημέρι

Συγκέντρωση Πλατεία ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ και ΠΟΡΕΙΑ ΠΥΡΚΑΛ - ΒΥΡΩΝΑΣ - ΠΑΓΚΡΑΤΙ

 

 

Ανοιχτή Πρωτοβουλία Κατοίκων Βύρωνα για την  Υπεράσπιση του Λόφου Κοπανά

Δρόμοι Αντίστασης Δάφνης-Υμηττού

Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής (ΜΑΡΙΔΑ) Δάφνης-Υμηττού

Συνέλευση Άλσους Παγκρατίου

Συνέλευση Αγώνα Κατοίκων Ηλιούπολης

Συνέλευση Ανοιχτό Κύκλωμα Ηλιούπολης