Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Ενημέρωση από το δημοτικό συμβούλιο (8/11/2021) ανάμεσα στα θέματα και ο Λόφος Κοπανά


Έγιναν τη Δευτέρα 8/11 δύο συνεδριάσεις η μία μετά την άλλη του δημοτικού συμβούλιου. Στην πρώτη θέμα ήταν η ανακήρυξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ως επίτιμου δημότη Βύρωνα και η δεύτερη είχε 14 θέματα . Κράτησε περίπου 8 ώρες και μπορείτε να την παρακολουθήσετε σε βίντεο πατώντας εδώ. Στην αρχή της δεύτερης συνεδρίασης δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήσεις παρατάξεων για περίπου 2 ώρες και 10'. Στη συνέχεια συζητήθηκε το πρώτο θέμα που ήταν : Ενημέρωση για τις εξελίξεις στην υπόθεση αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου του Λόφου Κοπανά - «Θέατρα Βράχων».

Η συζήτηση για το λόφο Κοπανά ξεκινά στο 2.10'.00'' και τελειώνει στο 5.27'. Η συζήτηση καταναλώθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της αν πρέπει να γίνει έγκαιρα ή με καθυστέρηση (όπως θέλει ο δήμος Δάφνης-Υμηττού) η εκδίκαση της αίτησης αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου και αν θα δώσει τη δικογραφία ή όχι ο δήμαρχος. Με άλλο κέντρο βάρους σταθήκαμε εμείς. Μιλήσαμε για την αξία των ελεύθερων και των δασικών χώρων, την ανάγκη για δημόσιο δασικό ελεύθερο Κοπανά, για την απόρριψη κάθε διαπραγμάτευσης με τους ιδιώτες, για την διαχρονική ευθύνη των δημοτικών αρχών και για την έλλειψη ενημέρωσης.

Οι τοποθετήσεις μας είναι: πρωτομιλία στο 3.07’.07’’-3.14’16’’, δευτερομιλία στο 4.28’.19’’-4.30’ και στο τέλος στο 5.25’ ξανά η απαίτηση να υπάρξει απόφαση για ανοικτό δημοτικό συμβούλιο. Οι εκπρόσωποι συλλογικοτήτων κατοίκων από την Επιτροπή Φορέων, τη Δόξα Βύρωνα και την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Κατοίκων Βύρωνα για την υπεράσπιση του Λόφου Κοπανά μίλησαν από το 3.15’.20’’ μέχρι 3.28’.51’’.

Συντάξαμε και προτείναμε ένα κείμενο απόφασης που παίρνει σαφή θέση ενάντια στις προτάσεις ανταλλαγής που κατέθεσαν ιδιοκτήτες για τον Κοπανά και δεσμεύει τη δημοτική αρχή. Με παρατηρήσεις από τις παρατάξεις Δύναμη Ελπίδας, Λαϊκή Συσπείρωση, Πρωτοβουλία Πολιτών και ΡΕΚΒ κατατέθηκε από κοινού και εγκρίθηκε ομόφωνα. Ενώ στο τέλος επιμείναμε και προστέθηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει και ανοικτό δημοτικό συμβούλιο για το θέμα με συμμετοχή των κατοίκων που συμφωνήθηκε να προστεθεί στην ομόφωνη απόφαση. Παρακάτω το κείμενο της σχετικής απόφασης. Επίσης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία καιμε τη δική μας ψήφο κείμενο που κριτικάρει τη δημοτική αρχή γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα και με πληρότητα το λαό του Βύρωνα για το θέμα και ζητά από το δήμαρχο να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για όλο το φάκελο της υπόθεσης και για οποιοδήποτε χειρισμό ή πρωτοβουλία της για την υπόθεση.

Μετά τη συζήτηση και των άλλων θεμάτων στο τέλος της διαδικασίας καταθέσαμε ψηφίσματα αλληλεγγύης για τους 5 συλληφθέντες στα Σεπόλια που διαδήλωσαν στις 17/11/2020 και για τους 62 διωκόμενους που ήθελαν να διαδηλώσουν στις 6/12/20210, τα οποία εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία και θα τα αναρτήσουμε χωριστά. Παρακάτω η πρώτη απόφαση και η δεύτερη σε φωτογραφία για το θέμα του Λόφου Κοπανά:

Το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα θεωρεί την εξώδικη δήλωση των 18 ιδιωτών που διεκδικούν την ιδιοκτησία του Λόφου Κοπανά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΑ. Δεν αποδέχεται καμιά παραχώρηση του δημόσιου και δασικού Κοπανά Λόφου Κοπανά σε ιδιώτες. Δεν δέχεται καμιά διαπραγμάτευση, ανταλλαγή ή συναλλαγή που προτείνουν οι ιδιώτες. Η απαίτηση των ιδιωτών για 20 στρέμματα αποχαρακτηρισμένα, άρτια, οικοδομήσιμα, απαλλαγμένα από εισφορές και με τους βέλτιστους όρους δόμησης αντιβαίνει το δικαίωμα και το συμφέρον του λαού του Βύρωνα.

Ο λόφος είναι δημόσιος, δασικός. Καμιά ιδιωτικοποίηση και κανένας αποχαρακτηρισμός του Λόφου, ούτε τσιμεντοποίηση και οικοδόμηση δεν γίνονται αποδεκτά. Οριστικά απόδοση του λόφου σε όλους τους κατοίκους. Καλούμε την κυβέρνηση, τη δικαιοσύνη, τα κόμματα να υπερασπίσουν το λαϊκό δημόσιο συμφέρον. Αποφασίζουμε τη σύγκλιση ανοιχτού δημόσιου δημοτικού συμβουλίου πριν το τέλος του έτους για την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τις εξελίξεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Λόφου Κοπανά και την υπεράσπισή του από τις βλέψεις των ιδιωτών. Εγκρίθηκε ομόφωνα.  

Κατατέθηκε από τις παρατάξεις: Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, Δημοτική Κίνηση Πολιτών Βύρωνα-Δύναμη Ελπίδας, Λαϊκή Συσπείρωση, Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα, Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα και τον ανεξάρτητο σύμβουλο Μουντοκαλάκη Βασίλη. Η δεύτερη απόφαση που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία είναι παρακάτω.