Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

3ο εργατικό ατύχημα εργαζόμενης στο δήμο Βύρωνα μέσα σε 10 μέρες

Τη Δευτέρα 18/7 στο δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα, μετά και τη σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του δήμου, είχαμε ζητήσει με επερώτησή μας  ως Αριστερή Παρέμβαση να ενημερωθούμε αν έχει προχωρήσει η παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου που έχουν αρχίσει να δουλεύουν από τον Ιούνη. 

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής έγινε προσπάθεια να θολώσουν τα νερά και να μεταθέσουν τις ευθύνες. Αρχικά απαντήθηκε ότι το πρόβλημα θα λυθεί σε 12 μέρες, μετά ότι δεν υφίσταται και λίγο μετά ότι υφίσταται και δεν υφίσταται και από πλευράς δημάρχου ότι φταίνε και οι εργαζόμενοι που όταν τα έχουν δεν τα φορούν (!). Δείτε τη σχετική συζήτηση του θέματος στην αρχή του βίντεο στην ανάρτηση εδώ.

Η προστασία της σωματικής ακεραιότητας και της υγείας των εργαζόμενων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και η παροχή κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας, όπως και η εκπαίδευση, η μη εντατικοποίηση, ο σύγχρονος εξοπλισμός  είναι αναγκαία από την πρώτη ώρα της ανάληψης εργασίας κάθε εργαζόμενου-ης. Την επόμενη μέρα από το δημοτικό συμβούλιο είχαμε το 2ο εργατικό ατύχημα και σήμερα πληροφορηθήκαμε από το σωματείο ότι υπάρχει τραυματισμός και 3ης εργαζόμενης με 8μηνη σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ. Παρακάτω η ανακοίνωση του Σωματείου.

#  #  #  #  #  #

ΤΡΙΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής αναλάβετε τώρα τις ευθύνες σας και διασφαλίστε εδώ και τώρα την υγεία και σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στο Δήμο. Λέτε να φταίει η κακιά ώρα και η απροσεξία των εργαζομένων;

Μετά τον τραυματισμό στο δάκτυλο συναδέλφισσας κατά την περισυλλογή των απορριμμάτων της λαϊκής, μετά τον τραυματισμό στο πρόσωπο συμβασιούχου συναδέλφου (ΟΑΕΔ) μετά από πτώση του από το αυτοκίνητο περισυλλογής ογκωδών αντικειμένων, συναδέλφισσα εργαζομένη στον οδοκαθαρισμό (πρόγραμμα ΟΑΕΔ για μακροχρονίους ανέργους)  κατά την διάρκεια της εργασίας της, πέφτοντας στο έδαφος  τραυματίστηκε σοβαρά  στο χέρι της ( Κάταγμα στο βραχίονα).

Να σημειωθεί εδώ ότι στους παραπάνω εργαζομένους όπως και σε όλους τους εργαζομένους  με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, η Δημοτική αρχή Βύρωνα δεν είχε χορηγήσει τα μέσα ατομικής προστασίας παρότι τα δικαιούνται από τη πρώτη ημέρα της εργασίας τους (αρχές Ιουνίου 2022).

Πρώτα από όλα ευχόμαστε στους συναδέλφους μας καλή ανάρρωση και καλή δύναμη. Δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα είναι θύματα εργατικών ατυχημάτων. Τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν όλο και πιο συχνά. Δεν φταίει ούτε η κακιά ώρα, ούτε η κακιά στιγμή, ούτε η απροσεξία των εργαζομένων που κυβερνήσεις και δήμαρχοι επικαλούνται για να καλύψουν τις δικές τους μεγάλες ευθύνες.

Είναι αποτέλεσμα της έλλειψης όλων των απαραιτήτων μέτρων από τις Δημοτικές Αρχές για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων κατά την διάρκεια της εργασίας. Είναι αποτέλεσμα των πολύ δύσκολων συνθηκών εργασίας,της εντατικοποίησης της εργασίας, της μη χορήγησης των ΜΑΠ από την πρώτη ημέρα εργασίας ( ιδιαίτερα στους συμβασιούχους). Είναι αποτέλεσμα της μεγάλης έλλειψης μόνιμου και επαρκούς  προσωπικού, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες των Κυβερνήσεων και των Δημοτικών αρχών, για την αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Κυβέρνηση και Δήμαρχοι μας θεωρούν αναλώσιμους, γιατί πρώτη προτεραιότητα τους είναι πως θα διασφαλίσουν την κερδοφορία των διαφόρων εργολάβων και των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή την πολιτική υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα  και όλοι οι δήμαρχοι  που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ.

Συνάδελφοι

Χρέος μας είναι να αντισταθούμε πριν είναι πολύ αργά.
Να αναδείξουμε κάθε εγκληματική αμέλεια κυβέρνησης και δημάρχων που βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας και ασφάλεια μας κατά την διάρκεια της εργασίας μας και όχι μόνο.
Να απαιτήσουμε να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας. Να δίνονται τα ΜΑΠ στους δικαιούχους από την πρώτη ημέρα εργασίας τους.

Μόνο έτσι μπορούμε να προστατεύουμε την ασφάλεια μας, την υγεία μας και εν τέλει την ίδια τη ζωή μας. ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
 

22/07/2022

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα