Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Επερώτηση για τα μέτρα και τα μέσα αντιμετώπισης του χιονιά στο σχετικό θέμα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ

Από την έλευση του χιονιά τη Δευτέρα 24/1 μέχρι και μετά το Σάββατο 29/1 πολλές γειτονιές στο Βύρωνα ήταν αποκλεισμένες, δρόμοι απροσπέλαστοι από το χιόνι και το πάγο, δέντρα και κλαδιά έχουν κλείσει δρόμους και φράξει πεζοδρόμια. Τα λεωφορεία της αστικής συγκοινωνίας για 6 μέρες δεν εκτελούσαν δρομολόγια στον Καρέα κλπ.

Τα προβλήματα ήταν πολλά, όπως αναφέραμε και στις ανακοινώσεις μας και παρέμειναν έντονα για αρκετές μέρες, παρά τα όσα αντιμετωπίστηκαν χάρις στις ακούραστες προσπάθειες εθελοντών και τη δουλειά εργαζόμενων του δήμου. Πολλές είναι και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων.  Ακόμα και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σε πολλά σημεία του Βύρωνα συλλογή των σπασμένων ή κλαδεμένων δέντρων και κλαδιών, παρά το ότι σε διάφορα σημεία οι εργασίες κοπής έγιναν με ευθύνη του δήμου. 

Στις παρεμβάσεις μας τις μέρες του χιονιά προς τη δημοτική αρχή για να δοθούν λύσεις σε διάφορες περιπτώσεις,  οι απαντήσεις είναι ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν είτε γιατί τα συνεργεία και τα μηχανήματα είναι σε άλλες πιο επείγουσες προτεραιότητες, είτε γιατί δεν είναι κατάλληλα για να επιχειρήσουν σε αυτές.

Είναι προφανής η έλλειψη κατάλληλων μέσων, εξοπλισμού και προσωπικού στο δήμο μας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και να προφυλάξει τον πληθυσμό από τις συνέπειες των καιρικών φαινομένων. Ο δήμος μας είναι δίπλα στον Υμηττό και με κακή ρυμοτομία που σημαίνει ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν όλο και πιο συχνά, χρειάζεται να αντιμετωπίζονται με σωστή προετοιμασία και πάγιες  υποδομές σε μέσα, εξοπλισμό και προσωπικό.

Οι έντονες χιονοπτώσεις, οι καταρρακτώδεις βροχές και οι φωτιές στο βουνό δεν αποτελούν έκτακτες και απρόβλεπτες καταστάσεις, ώστε να προβάλλονται συνεχώς δικαιολογίες για το ότι οι κρατικοί, περιφερειακοί και δημοτικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να προστατεύσουν τους κατοίκους και τις συνθήκες ζωής και μετακίνησής τους.

Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα του δήμου ότι την Παρασκευή δούλευαν «συνολικά 6 εκχιονιστικά μηχανήματα με 3 αλατιέρες και μετά το μεσημέρι θα ξεκινούσε εκχιονισμούς ένα ακόμα δημοτικό όχημα». Προφανώς αφού ακόμα και το Σάββατο υπήρχαν δρόμοι που δεν είχε περάσει κανένα όχημα, αυτά δεν φτάνουν.

Θέλουμε στη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο να παρουσιαστεί η συνολική εικόνα και να παρθούν αποφάσεις για τη μόνιμη κάλυψη των αναγκών του δήμου σε υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό.

Η Αριστερή Παρέμβαση επιμένει ότι προτεραιότητα αποτελούν τα έργα υποδομών για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, όχι οι ιδιωτικοποιήσεις και συρρίκνωση των  δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών,

Να υπάρξει στο δήμο Βύρωνα άμεση ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και πολιτικής προστασίας.

σ.σ. Οι φωτογραφίες είναι ημ. 8/2 και είναι ενδεικτικές 

9/2/2022

Επισυνάπτουμε τις 2 προηγούμενες σχετικές ανακοινώσεις μας. (σχετικά εδώ και εδώ)