Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Σάββατο 5/2 , 12.00 μεσημ. στην πλ. Ομόνοιας ενάντια στις αυξήσεις σε ρεύμα και θέρμανση και την ακρίβεια

Στηρίζουμε την κινητοποίηση το Σάββατο 5/2 στις 12.00 στην πλατεία Ομόνοιας στα πλαίσια της πανελλαδικής μέρας δράσης  ενάντια στις αυξήσεις σε ρεύμα και θέρμανση και την ακρίβεια.  

Η πανελλαδική μέρα δράσης οργανώνεται από τους Συντονισμούς Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης και Αττικής και άλλες συλλογικότητες από όλη την χώρα.

Η Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα καλεί στις κινητοποιήσεις όπως και άλλες κινήσεις. Μέχρι τώρα, 35 αριστερές ριζοσπαστικές αντικαπιταλιστικές κινήσεις (12 περιφερειών και 23 δήμων), καθώς και  28 ακόμα (5 περιφερειακές και 23 δημοτικές) έχουν εκδώσει καλέσματα στήριξης των πανελλαδικών δράσεων.  

 Μέχρι τώρα οι ανακοινωμένες δράσεις είναι :

-  στην Αθήνα, 12 μεσ., Ομόνοια

-  στη Θεσσαλονίκη 12 μεσ., Άγαλμα Βενιζέλου

- στην Πάτρα 12 μεσ., πλατεία Όλγας

- στα Τρίκαλα 12 μεσ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Διαδηλώνουμε και Διεκδικούμε:

·     Όχι στις αυξήσεις των τιμών ρεύματος και θέρμανσης και δημόσιων αγαθών

·     Άμεσο πάγωμα των ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης - Κατάργηση ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής

·     Αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες ρεύματος-ενέργειας και νερού και κρατικοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών παροχής τους

·     Διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες, κράτος, ΔΕΗ κ.ά.

·     Φραγμός στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και τις αυξήσεις των ενοικίων

·     Αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας

Παρακάτω το κάλεσμα του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Αττικής.

 Ο ατομικός  αγώνας για επιβίωση να γίνει συλλογικός αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει.

Να οργανώσουμε την αλληλεγγύη.  Να κάνουμε την αντεπίθεση.

Ξεκινήσαμε με δράσεις στις γειτονιές μας το Σαββατοκύριακο 18-19/12 και συνεχίζουμε...

Συνελεύσεις κατοίκων και πρωτοβουλίες γειτονιών, δομές αλληλεγγύης, κοινωνικά κέντρα και εργατικές λέσχες συναντηθήκαμε τον τελευταίο χρόνο και προχωρήσαμε σε συντονισμό των δράσεων μας σε αυτήν την δύσκολη περίοδο για την υγεία μας και την οικονομική και κοινωνική μας κατάσταση. Είμαστε δραστήριοι και δραστήριες εδώ και καιρό, πολλά χρόνια οι περισσότεροι και περισσότερες, από τον καιρό της έξαρσης της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων που χειροτέρεψαν τις ζωές μας. Μέσα από την συλλογική μας δράση έχουμε βρει τον δρόμο να αγωνιζόμαστε και να δημιουργούμε κοινότητες αλληλεγγύης και συλλογικής δημιουργίας στις γειτονιές μας. Αλληλέγγυα μαθήματα, συλλογικές κουζίνες, διαμοιρασμός τροφίμων και ρούχων, εργατικοί αγώνες, κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία, αγώνες ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις εξώσεις, πολιτιστικές δράσεις ήταν μερικά μόνο από τα πράγματα που κάναμε και κάνουμε συλλογικά. Και όλο αυτό τον καιρό κάναμε ότι μπορούσαμε για να συμβάλλουμε να σταθεί η κοινωνία όρθια, να αντισταθεί, να διεκδικήσει για τις ανάγκες, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες.

Τώρα με την πανδημία να συνεχίζεται και καθώς βιώνουμε ένα βαρύ  χειμώνα, ένα σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων χτύπησε ακόμα περισσότερο το ήδη μειωμένο εισόδημά μας. Ήδη έχουν φτάσει οι πρώτοι λογαριασμοί με αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, η τιμή της βενζίνης, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει εκτοξευτεί, και το ίδιο ισχύει για δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Οι οικογένειες με μωρά βλέπουν τις πάνες να μετατρέπονται σε “χρυσάφι”, με αυξήσεις μέχρι και 25%! Το ψωμί, το κρέας, το γάλα, ο καφές, γίνονται όλο και πιο ακριβά. Το βλέπουμε και στη πράξη καθώς αυξάνονται και οι άνθρωποι που μας προσεγγίζουν στην προσπάθεια τους να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Ήρθε η «τέλεια καταιγίδα» σε ρεύμα και φυσικό αέριο”, γράφουν τα μέσα ενημέρωσης, και έτσι μαζί με την κυβέρνηση επιδιώκουν να παρουσιάσουν τις αυξήσεις τιμών ως ένα πρόσκαιρο φυσικό φαινόμενο, που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε γιατί είναι δήθεν αποτέλεσμα της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης ενώ «Μέχρι τα Χριστούγεννα θα αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές και θα ομαλοποιηθεί η αγορά», σύμφωνα με τον Υπ.ΑΝ, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος όπως συνηθίζει, ψεύδεται.  Όμως, τα Χριστούγεννα πέρασαν και οι τιμές ανεβαίνουν καθημερινά. Οι αυξήσεις αυτές δεν είναι ένα γενικά φυσικό φαινόμενο. Αποτελούν πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων της χώρας μας και της ΕΕ, καθώς βασικά προϊόντα και κυρίως η ενέργεια αντιμετωπίζονται όχι ως κοινωνικά αγαθά, αλλά ως εμπορεύματα που οι τιμές τους πρέπει να διαμορφώνονται με τους νόμους της αγοράς και τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Διαχρονικά, εξάλλου, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις προώθησαν την ιδιωτικοποίηση και το χρηματιστήριο της ενέργειας που τάχα θα έφερναν υγιή ανταγωνισμό και δήθεν μειώσεις…

Εμείς, όμως, που ζούμε εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια μνημονιακής επιτήρησης από Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ,  στην ασφυξία των σταθερά χαμηλών μισθών, της διαρκούς φορολόγηση, της απόλυσης, της ανασφάλειας πληρώσαμε και πληρώνουμε ήδη πολύ ακριβά τις κρίσεις τους (υγειονομική, οικονομική, περιβαλλοντική). Το εισόδημά μας είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων καθηλωμένο, ενώ  η ανισότητα έχει αυξηθεί. Παρότι εμείς στα αλήθεια παράγουμε τον πλούτο με την εργασία μας, γινόμαστε φτωχότεροι και ένα πολύ μικρό ποσοστό γίνεται πλουσιότερο, κάνοντας την κρίση ευκαιρία για νέα κέρδη.

Τα ψίχουλα και «αντισταθμιστικά» μέτρα, που προσπάθησε να ψελλίσει η κυβέρνηση είναι μια κοροϊδία, ενώ  φορτώνουν σε εμάς το κόστος της ενεργειακής μετάβασης αντί σε αυτούς που προκάλεσαν την κλιματική κρίση. Από την άλλη, τα περιβόητα κρατικά πακέτα ενίσχυσης, όπως και το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, δεκάδων δισεκατομμυρίων, δίνονται αποκλειστικά στους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι για τις δικές μας ανάγκες.

Σε μας, εξάλλου,  έπεσε και όλο το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, η οποία δεν πήρε  κανένα ουσιαστικό μέτρο  για την αντιμετώπιση της και κινήθηκε  με το μόνο τρόπο που γνωρίζει και που οδηγεί σε παταγώδη αποτυχία: καμία ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά αντίθετα νέες μειώσεις στον προϋπολογισμό που για το 2022 φτάνουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργία πελατείας για τον ιδιωτικό τομέα, ατομική ευθύνη, χαράτσια, τιμωρητικές πρακτικές, διαχωρισμοί, προνομιακή υγεία για τους λίγους και μετάθεση των ευθυνών στους πολίτες. Το ίδιο έγινε και με τις πυρκαγιές το καλοκαίρι, με το λαό να οργανώνεται και να σώζει ο ένας τον άλλο, σπίτια, ζώα και χωριά! Το ίδιο έγινε και με το πρώτο χιόνι που άφησε εκατοντάδες εγκλωβισμένους στους δρόμους, χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς θέρμανση, ρεύμα, τρόφιμα, ιατρική φροντίδα…… Το “κοινωνικό κράτος” εξάντλησε την ετοιμότητα του στα καιρικά φαινόμενα, στο μήνυμα της πολιτικής προστασίας  “για άσκοπες μετακινήσεις ”. Μείνετε σπίτι λοιπόν για να σωθείτε.

Το τοπίο λοιπόν ξεκαθαρίζει: Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, και στο μέτωπο της ακρίβειας. Δεν υπάρχουν λύσεις από τα πάνω. Σε κρίση και ανάπτυξη, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, το μόνο που μένει σταθερό είναι η εκμετάλλευση μας γιατί κριτήριο είναι το κέρδος τους.

Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η διέξοδος βρίσκεται στην οργάνωση της μεταξύ μας αλληλεγγύης  και στον αγώνα για να διεκδικήσουμε μαχητικά άμεσες λύσεις στα προβλήματα μας στο δρόμο του συλλογικού αγώνα.

Αγωνιζόμαστε στις γειτονιές μας και στους χώρους εργασίας  για:

       Για να παρθούν πίσω οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Άμεσο πάγωμα των ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης, διατροφής και υγιεινής εν μέσω πανδημίας. Άμεση κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα βασικά είδη διατροφής, μείωση συντελεστών σε ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα βασικά είδη.

      Τέρμα στις συνεχείς φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, σε κάθε οικονομικό τομέα. Τις κρίσεις, πανδημική, οικονομική, κλιματική, ενεργειακή να τις πληρώσουν αυτοί που τις προκαλούν.

      Ρεύμα, νερό, θέρμανση, τηλεπικοινωνία είναι κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα. Έξω οι ιδιωτικές εταιρείες από την ενέργεια και το νερό. Δημόσιος έλεγχος με σκοπό την κάλυψη των αναγκών, όχι το κέρδος.

      Πλαφόν στα ενοίκια και άμεσο πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των σχετικών εξώσεων. Πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας. Κανένας άστεγος ή άστεγη.

 ●      Αύξηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης και του επιδόματος ανεργίας που πρέπει να δίνεται για όλη τη διάρκεια της. Κανένας και καμία χωρίς τροφή και άλλες βασικές ανάγκες.

      Αύξηση των μισθών και των συντάξεων. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Κατάργηση του Ν.Χατζηδάκη.

      Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους και όλες. Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες (παιδεία –υγεία – πρόνοια - συγκοινωνίες-προστασία του φυσικού περιβάλλοντος) και όχι για τις τράπεζες, το χρέος, τις επιδοτήσεις των «επενδυτών», τις δαπάνες για την αστυνομία και τους εξοπλισμούς.

Συνεχίζουμε αυτό τον νέο κύκλο αγώνων όλοι και όλες μαζί γιατί δεν θέλουμε και δεν αντέχουμε να ζούμε άλλο έτσι. Συνεχίζουμε τις συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις στις γειτονιές μας

ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΠ’ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και δίνουμε το 1ο πανελλαδικό ραντεβού μας το Σάββατο 5 Φλεβάρη στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΜΜ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΑΓΟΡΑ

Δεν θα μείνουμε άλλο σιωπηλοί και σιωπηλές

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής

Από Κοινού - Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Ζωγράφου | Εργατική Λέσχη Καλλιθέας | Εργατική Λέσχη Κερατσινίου - Δραπετσώνας | Εργατική Λέσχη Κυψέλης - Πατησίων - Γαλατσίου | Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας | Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης | Εργατική συμμαχία στα Δυτικά | Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη – Πολυγώνου | Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού - Ακ. Πλάτωνα – Σεπολίων | Λέσχη Εργαζομένων & Νεολαίας Αργυρούπολης – Ελληνικού | Πολιτική πολιτιστική λέσχη “Αμπάριζα” - Γλυφάδα | Π-Χώρος Κινημάτων Αλληλεγγύης & Πολιτισμού | Το Μυρμήγκι - Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης