Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Βύρωνα για τις ελλείψεις σε προσωπικό

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

     Η δημοτική αρχή, μπροστά στις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, για να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται, καταφεύγει σε λύσεις που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας αλλά και εφαρμογής ακόμα και της ισχύουσας  εργατικής νομοθεσίας.

    Τελευταίο παράδειγμα η τοποθέτηση συναδέλφου, με σοβαρά προβλήματα υγείας, που δεν είναι χειριστής μηχανημάτων έργου, να  χειριστεί το jsb και το bobcat, στο χώρο του νεκροταφείου και στην μεταφόρτωση. Ο μοναδικός συνάδελφος χειριστής λείπει με αναρρωτική άδεια.

     Πριν λίγες μέρες,όταν κατά την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας προκλήθηκε εργατικό ατύχημα με το χωματουργικό, η δημοτική αρχή επέλεξε να βάλει παρανόμως ιδιώτη χειριστή σε μηχάνημα του δήμου  για να λύση το πρόβλημα.

    Η έλλειψη προσωπικού, όπως τονίσαμε και τότε, αλλά και η έλλειψη μηχανολογικού εξοπλισμού επιφέρει εντατικοποίηση και σοβαρά θέματα ασφάλειας των εργαζομένων.

    Να εφαρμόζονται οι υποδείξεις του γιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφαλείας.

    Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της πόλης.

Κυβέρνηση και δήμαρχοι να σταματήσουν να βλέπουν τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους στα γρανάζια της «ανάπτυξης». Να σταματήσουν να βάζουν το οικονομικό όφελος πάνω από την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων.

    Διεκδικούμε την αγορά νέου και σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού για την έγκαιρη αντιμετώπιση καταστάσεων και καιρικών φαινομένων που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία της πόλης και βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, την υγεία αλλά και την ίδια τη ζωής μας.

    Χρέος μας είναι να αντισταθούμε. Να αναδείξουμε όλες τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής. Μόνο οι εργαζόμενοι μπορούμε να προστατεύσουμε την υγειά μας και τη ζωή μας.

   Τρία εργατικά ατυχήματα μέσα σε ελάχιστες μέρες καταδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχουν ειδικότητες που χαρακτηρίζουν την κάθε θέση των εργαζόμενων , υπάρχουν προβλήματα υγείας , που όταν πιστοποιούνται από τις ενδεδειγμένες υγειονομικές υπηρεσίες και τον γιατρό εργασίας ,θα πρέπει με ευλάβεια να τηρούνται.

    Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί όπως ξεκινάμε από το σπίτι μας υγιείς για το μεροκάματο, έτσι πρέπει να επιστρέφουμε. Τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους αλλά και στον δήμο μας είναι συνέχεια και συνέπεια  της αδιαφορίας που δείχνουν οι δημοτικές αρχές απέναντι στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.Τα μέτρα προστασίας, τις προληπτικές εξετάσεις, τα ΜΑΠ κλπ. πολλές φορές τα θεωρούν κόστος και απαγορευτικά για να μη "διαταραχθεί" ο προϋπολογισμός του δήμου.

    Τέλος όποιος/ όποιοι,για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους βάλλουν ενάντια στο σωματείο, τους λέμε πως δεν μπορούμε να τους παρακολουθήσουμε .

   Οποιαδήποτε προσπάθεια, από όπου και να προέρχεται, που στην ουσία ,έχει σαν στόχο να υπονομεύσει και να συκοφαντήσει τη δράση και τους αγώνες του Σωματείου μας, και όχι να ασκήσει καλοπροαίρετη κριτική, όχι μόνο θα πέσει στο κενό, αλλά θα γυρίσει μπούμερανγκ σε όλους τους καλοθελητές και ....όψιμα ανησυχούντες για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Συνεχίζουμε με πίστη στη δύναμη των εργαζομένων,στην κοινή πάλη στους δύσκολους αλλά αναντικατάστατους ταξικούς  αγώνες.

 

Δ.Σ.