Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Και νέο εργατικό ατύχημα εργαζόμενου του δήμου μέσα σε λίγες μέρες

Πριν λίγες μέρες μάθαμε ότι  την Τρίτη 25/1 εργαζόμενος του δήμου τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών με χωματουργικό μηχάνημα που επιχειρούσε στην οδό Νέας Ελβετίας, όταν προσέκρουσε σε φρεάτιο. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της ποσότητας του χιονιού που είχε συσσωρευτεί στο οδόστρωμα, ο εργαζόμενος χειριστής από την πρόσκρουση χτύπησε στο παρμπρίζ σπάζοντάς το, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να χρειαστεί πρώτες βοήθειες και ανάρρωση.

Σήμερα 4/2 ενημερωθήκαμε από την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου για ένα ακόμα εργατικό ατύχημα που συνέβη χθες 3/2 με πτώση από δέντρο κατά τη διάρκεια κοπής.
Η Αριστερή Παρέμβαση εκφράζει τη συμπαράστασή της στον εργαζόμενο και δηλώνει ότι σε προτεραιότητα βρίσκεται η ζωή και η ασφάλεια των εργαζόμενων και χρειάζονται αυξημένα μέτρα προστασίας του προσωπικού,  τήρηση των κανόνων ασφαλείας  και του ωραρίου
, προσλήψεις και όχι περικοπές και εντατικοποίηση. 

Παρακάτω η ανακοίνωση του Σωματείου.
Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα
3 Φεβρουαρίου 2022
Νέο εργατικό ατύχημα, το δεύτερο κατά σειρά μέσα σε ελάχιστες μέρες, συνέβη κατά την διάρκεια κοπής δένδρων και κλαδιών στο χώρο του νεκροταφείου.  Ο συνάδελφος έπεσε από το δένδρο στο έδαφος με συνέπεια να σπάσει το πόδι του και να τραυματιστεί στο κεφάλι.

Ευχόμαστε στο συνάδελφο καλή ανάρρωση.
Την ώρα που η κυβέρνηση σκοπεύει είτε να αποκλείσει ειδικότητες απο τα ΒΑΕ είτε να περικόψει το ανθυγιεινό επίδομα σε χιλιάδες εργαζομένους, η σκληρή πραγματικότητα δείχνει ότι έχουμε συνέχεια εργατικά ατυχήματα.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί όπως ξεκινάμε από το σπίτι μας υγιείς για το μεροκάματο, έτσι πρέπει να επιστρέφουμε. Τα εργατικά ατυχήματα στους Δήμους αλλά και στο Δήμο μας είναι συνέχεια και συνέπεια της αδιαφορίας που δείχνουν οι Δημοτικές Αρχές απέναντι στην υγειά και ασφάλεια των εργαζομένων.
Τα μετρά προστασίας, τις προληπτικές εξετάσεις, τα ΜΑΠ κλπ, πολλές φορές τα θεωρούν κόστος και απαγορευτικά για να μην  «διαταραχθεί» ο Προϋπολογισμός του Δήμου...

 Για μια ακόμα φορά έρχεται στην επιφάνεια  το ζήτημα των μέτρων  προστασίας των συναδέλφων που μέσα σε αντίξοες συνθήκες δίνουν την μάχη για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης. Οι δύσκολες συνθήκες εργασίας καθώς και η έλλειψη μέτρων προστασίας συμβάλλουν στο να υπάρχουν ατυχήματα στο Δήμο μας.

Το ατύχημα αυτό έρχεται να επιστήσει την προσοχή όλων μας στο να τηρούνται οι όροι ασφαλείας στη διάρκεια της εργασίας.

Πάγιο αίτημά μας προς την Δημοτική Αρχή να υπάρχουν και να εφοδιάζονται οι εργαζόμενοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας, αλλά και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα που θα αποτρέπουν την δημιουργία συνθηκών για οποιοδήποτε εργατικό ατύχημα.

Είναι αναγκαίο να αυξηθεί ο στόλος  των μηχανημάτων έργων του Δήμου.

Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της πόλης.

Αντί να παίρνουν μέτρα προστασίας, να κάνουν προσλήψεις, να προμηθεύονται τα κατάλληλα ΜΑΠ, καταθέτουν σχέδιο που καταργούν ή μειώνουν τα βαρέα σε πολλές τεχνικές ειδικότητες.

Οι εργαζόμενοι στους χώρους της Τοπικής Διοίκησης είδαμε από "πρώτο χέρι", αυτό που διαπιστώνουν όλοι οι εργαζόμενοι, τη "γύμνια" του κράτους και της τοπικής διοίκησης που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαδοχικά ως σήμερα απέναντι σε καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Αποτελεί πλέον κανόνα το καλοκαίρι να καιγόμαστε και το χειμώνα να πνιγόμαστε, γενικά η εργατική λαϊκή οικογένεια να είναι εκτεθειμένη.

Κυβέρνηση και δήμαρχοι να σταματήσουν να βλέπουν τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους στα γρανάζια της «ανάπτυξης». Να σταματήσουν να βάζουν το οικονομικό όφελος πάνω από την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να μπορεί να δίνεται με επάρκεια η μάχη για την προστασία της ζωής των πολιτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση να δοθεί άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση  στους δήμους.

Χρέος μας είναι να αντισταθούμε. Να αναδείξουμε όλες τις ευθύνες των Δημοτικών Αρχών. Να απαιτήσουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας. Μόνο οι εργαζόμενοι μπορούμε να προστατεύσουμε την υγειά μας και τη ζωή μας.

Δ.Σ.