Πριν λίγες μέρες ξέσπασε φωτιά στον Υμηττό, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα... Δεν θα κουραστούμε να το λέμε: Υπάρχουν επιχειρηματικά και κυβερνητικά συμφέροντα που θέλουν τον Υμηττό οικόπεδο για κατοικίες, μέρος για εγκατάσταση ανεμογεννητριών και χώρο λοιπών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Δεν θα κουραστούμε να παλεύουμε για απόλυτη προστασία όλου του ορεινού όγκου του Υμηττού ως δασικό οικοσύστημα, σύμφωνα με τις θετικές διατάξεις του Συντάγματος και της δασικής νομοθεσίας.
Απορρίπτουμε τη σαλαμοποίησή του (με βάση την τελευταία ΣΜΠΕ εν όψει του νέου Π.Δ. που ετοιμάζεται για τον Υμηττό), σε οκτώ (!!!) διαφορετικές ζώνες και υποζώνες δήθεν προστασίας, όπου επιτρέπονται πολλές ασύμβατες με το χαρακτήρα του βουνού χρήσεις, όπως για παράδειγμα η ζώνη Α2 στην οποία επιτρέπεται η… γεωργική (!!!) χρήση.
Αντιτασσόμαστε στη πολιτική λεηλασίας της φύσης και του δομημένου περιβάλλοντος, που αντιμετωπίζει το χώρο ως πεδίο κερδοφορίας. Για αυτό και απορρίπτουμε τις επιχειρηματικές και τις λοιπές "κοινωφελείς" χρήσεις πάνω στο βουνό στο όνομα της «ανάπτυξης». Για αυτό και απορρίπτουμε επίσης, την αντιμετώπιση του Υμηττού ως πεδίο για μεγάλα έργα των επενδυτών και κάθε λογής χρήσεις για τα μικρά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η πανδημία και η ταχύτατη εξάπλωσή της υπογραμμίζουν δραματικά την αξία της προστασίας της φύσης για τη ζωή στον πλανήτη.
Οι δήμοι, η περιφέρεια και οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις έχουν μεγάλη ευθύνη για τις καταστροφές στα δάση και τις δασικές εκτάσεις του Υμηττού. Έστρωσαν το δρόμο στα διαφόρων ειδών επιχειρηματικά, κρατικά-δημοτικά, ιδιωτικά και εκκλησιαστικά συμφέροντα, για οικιστικές επεκτάσεις, για «κοινωφελείς» χρήσεις και… «πολιτιστικές εγκαταστάσεις» (βλέπε πολυτελείς ταβέρνες). Παράλληλα, με τις αλλαγές προς το χειρότερο διατάξεων της δασικής νομοθεσίας καθώς και με την ψήφιση του νέου περιβαλλοντοκτόνου νόμου, άνοιξαν το δρόμο για νέες επενδύσεις/καταστροφές: Νέες καταστροφές ετοιμάζονται με τις εξαγγελίες για επέκταση Αττικής Οδού προκειμένου να εξυπηρετηθεί το έκτρωμα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενώ ανοίγει η όρεξη σε εταιρείες που κάνουν προτάσεις για ανεμογεννήτριες στον Υμηττό.
Εμείς οι κάτοικοι πρέπει να προστατέψουμε το βουνό μας! Με αγώνες και διεκδικήσεις, με προβολή στην κοινωνία μιας νέας αντίληψης για την σχέση ανθρώπου και φύσης. Μια νέα αντίληψη που δεν θα έχει κατακτητικό-καταστροφικό χαρακτήρα και αποτελέσματα, όπως έχει σήμερα. Που θα εγκαθιδρύει μια αρμονική σχέση του ανθρώπου με την φύση, διότι ο άνθρωπος με κατεστραμμένη την φύση έχει υπογράψει και την δική του καταστροφή.
Αγώνας για την φύση, σημαίνει αγώνας για ζωή και ελευθερία! Απόλυτη προστασία του Υμηττού !
Βύρωνας, 30 Σεπτεμβρίου 2020
Αριστερή Παρέμβαση