Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Ψωμί, Παιδεία, Υγεία, Ελευθερία: Λοκντάουν στην κυβέρνηση και την πολιτική της

Μπήκαμε στη δεύτερη φάση εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας. Αυξάνονται όσοι νοσούν σοβαρά και οι νεκροί. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι επιβολή νέας γενικής απαγόρευσης, έλεγχος μετακινήσεων σε όλη τη χώρα, απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, κλείσιμο του επισιτισμού, των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, των χώρων πολιτισμού-ψυχαγωγίας, της 2βάθμιας εκπαίδευσης. Ακολουθεί το μοντέλο της Ε.Ε. που θέλει να μην σταματά η παραγωγή για τις μεγάλες επιχειρήσεις και να μην ενισχύεται η δημόσια υγεία. Έτσι, όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, ζούμε σουρεαλιστικές αλλοπρόσαλλες καταστάσεις και έχουμε ραγδαία επιδείνωση.

Στις μεγάλες μονάδες οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να συνεχίζουν να δουλεύουν εντατικά χωρίς τεστ και προστατευτικά μέτρα, χωρίς μείωση ωραρίου και νέες προσλήψεις, αλλά κλείνει τα μικρομάγαζα, γιατί σε αυτά κολλάει ο ιός, ενώ στα μεγάλα εργοστάσια και χώρους δουλειάς δεν κολλάει!
Μέσα σε μετρό και λεωφορεία στριμώχνονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, αλλά η κυβέρνηση αφήνει χωρίς προσωπικό και σε αχρηστία λεωφορεία και συρμούς, για να νοικιάσει από ιδιώτες, με το συνολικό κόστος να είναι μεγαλύτερο από όσο για την αγορά νέων οχημάτων που θα μείνουν και μετά!

Η κυβέρνηση θεωρεί επικίνδυνη την παραμονή σε ελεύθερους χώρους και πλατείες, ενώ ξέρει από τα στοιχεία που υπάρχουν, ότι μόνο το 4% από τα κρούσματα προέρχεται από επαφές σε ανοιχτούς χώρους και την μετατρέπει σε αδίκημα ανεβάζοντας το πρόστιμο στα 300 €. Στέλνει κανονικά τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και στα δημοτικά για να μην επιβαρυνθούν οι εργοδότες με γονικές άδειες, αλλά κλείνει τις παιδικές χαρές για να μην μπορούν μετά να παίζουν στον ανοιχτό χώρο.

Προωθεί την τηλε-εκπαίδευση καταπατώντας κάθε έννοια διδασκαλίας, αλλά η πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει διότι δεν έχει τους απαιτούμενους χώρους και μέσα για συγκέντρωση και απομόνωση που χρειάζεται, όταν υπάρχουν σε ένα σπίτι εργαζόμενοι με τηλε-εργασία και 2-3 παιδιά. Βρίσκει χρήματα για την επιδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων/ενίσχυση εργοδοτών, για υπέρογκους εξοπλισμούς, για κατασκευή νέων φυλακών για πρόσφυγες, αλλά τσιγκουνεύεται για προσλήψεις υγειονομικών και στελέχωση ΜΕΘ! Κουβέντα για προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να μπορέσουν να φτιαχτούν τμήματα έως 15 μαθητών, τσιμουδιά για την ανάγκη αποσυμφόρησης των στρατοπέδων υπερσυνωστισμού και εγκλεισμού προσφύγων.

Αρνείται συνειδητά εδώ και μήνες, να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα περίθαλψης με προσλήψεις και άνοιγμα των νοσοκομείων που οι ίδιοι έκλεισαν το 2013! Έχουμε τρία νοσοκομεία λοιμωδών που είναι πλήρως εξοπλισμένα και παραμένουν κλειστά 7 χρόνια, επειδή αυτό επιβάλλει η ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Αρνείται να επιτάξει άνευ όρων το ιδιωτικό σύστημα περίθαλψης με αποτέλεσμα να πληρώνουμε πανάκριβα την ενοικίαση κλινών από ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες δεν δέχονται καν να νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό. Κόβει τα τακτικά χειρουργεία κατά 80% και μειώνει επικίνδυνα τους άλλους τομείς νοσηλείας.

Στοχοποιεί τη νεολαία, τις διαδηλώσεις, το περπάτημα, την έξοδο μετά τις 9 μμ. Μας θέλει έγκλειστους, για να επιβάλλει το φόβο και ένα άλλο μοντέλο ζωής «μόνοι-σπίτι-δουλειά-σπίτι», να μπορεί ανεμπόδιστα να νομοθετεί και να εφαρμόζει αντιλαϊκές πολιτικές! Καλλιεργεί τον πανικό και τον αποπροσανατολισμό. Προβάλλει μέσω των συστημικών ΜΜΕ καταλόγους νεκρών και ονομάζει ανεύθυνους τους πολίτες που κάνουν ουρές, αλλά όχι το πόσοι πέθαναν αβοήθητοι, πόσοι υγειονομικοί λείπουν, πόσες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, πόσο δύσκολο είναι να βγάλεις γραμμή στον ΕΟΔΔΥ.

Κυβέρνηση και ενσωματωμένοι στο σύστημα επιστήμονες, είναι αναξιόπιστοι για όλα: Μια δηλώνουν ότι τα μικρά παιδιά μεταδίδουν, μια ότι δεν μεταδίδουν. Δήλωναν ότι η μάσκα είναι άχρηστη και αφού ξεκίνησε η μαζική παραγωγή της από εργοστάσιο ημέτερων, δηλώνουν τώρα ότι η μάσκα είναι η μόνη που σώζει και πρέπει να τη φοράς ακόμα και όταν περπατάς μόνος και μακριά από άλλους στο ύπαιθρο, αλλιώς έχει πρόστιμο. Έτσι όμως ενισχύουν την συνωμοσιολογία: Απορρίπτουμε τις θεωρίες που αρνούνται την ύπαρξη επιδημίας, τη χρήση μάσκας γιατί έχει τσιπάκι, την χρησιμότητα των εμβολίων κλπ. Αυτές είναι λαθεμένες σκοταδιστικές αντιλήψεις που κρύβουν το γεγονός ότι οι επιδημίες υπάρχουν χιλιάδες χρόνια και γίνονται καταστρεπτικές σε συνδυασμό με τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά.

Σήμερα είναι η λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος με τη λεηλασία της φύσης, τη μαζική κτηνοτροφική παραγωγή, την πολεοδομική και εργοστασιακή υπερσυγκέντρωση κόσμου σε ανθυγιεινές συνθήκες που επιδεινώνει και πολλαπλασιάζει τις επιδημίες. Η συνωμοσιολογία συγκαλύπτει τις ευθύνες των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου που έχουν σαν σκοπό το κέρδος, την κυριαρχία έναντι της φύσης και του ανθρώπου και λειτουργεί σε βάρος της προβολής των αναγκών για την προστασία της υγείας του λαού.

Γιατί ασκεί όμως η κυβέρνηση της ΝΔ αυτή την αλλοπρόσαλλη πολιτική και αναποτελεσματική σε σχέση με την επιδημία; Είναι ανίκανη; Όχι, δεν είναι κυρίως ανικανότητα. Είναι η ιδεολογική επιλογή να εφαρμόσει πάση θυσία τις νεοφιλελεύθερες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη η ηγεμονική μερίδα του ελληνικού κεφαλαίου. Είναι ιδεολογική και πολιτική επιλογή το να μην υποχωρήσει στα αιτήματα του κόσμου και να μην υιοθετήσει μια κοινωνική πολιτική για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Εάν δούμε και το τι κάνουν οι υπόλοιπες χώρες θα δούμε ότι με λίγες διαφορές, παντού έτσι το πάνε.

Προσπαθούν και στην Ελλάδα και παντού να μας πείσουν ότι η επιδημία είναι ένα φαινόμενο στο οποίο ο κόσμος πρέπει να το βουλώνει, να κλείνεται στο σπίτι του, να αποδέχεται μοιρολατρικά την μοίρα του και τα περιοριστικά μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο δεν μπήκαν ποτέ σε καραντίνα: Προωθούν τα έτοιμα από καιρό τερατώδη νομοσχέδια υπέρ των εργοδοτών για τη διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων, για την κατάργηση των λαϊκών ελευθεριών με απαγόρευση των διαδηλώσεων, για την λεηλασία της φύσης, την αρπαγή των σπιτιών από το λαό. Και όλα αυτά με τον λαό έγκλειστο και τρομοκρατημένο από τις θανατοστατιστικές της επιδημίας.

Μας λένε ως επιστέγασμα όλης της πολιτικής τους, ότι εμείς φταίμε άμα κολλήσουμε, άμα αρρωστήσουμε, άμα γεμίσουν οι ΜΕΘ, άμα πεθάνουμε, άμα κολλήσουμε και άλλους: Είναι η περιβόητη ατομική ευθύνη.Ζητούν από τον λαό να κάτσει δειλός, μοιραίος και άβουλος αντάμα, να παρακολουθεί τις στατιστικές των νεκρών. Θα τους αφήσουμε; Αγωνιζόμαστε για: 

1. Δωρεάν τεστ και μέσα ατομικής προστασίας για όλους.

2. Άμεση ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης, με προσλήψεις, άνοιγμα νοσοκομείων και επίταξη άνευ όρων του ιδιωτικού τομέα υγείας, ενίσχυση του πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους

3. Άμεση ενίσχυση με προσλήψεις προσωπικού και Μέσων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

4. Άμεση η ενίσχυση με προσλήψεις στην εκπαίδευση και το πολύ 15 μαθητές ανά τμήμα. Όχι στη τηλε-εκπαίδευση!

5. Μείωση του χρόνου εργασίας.

6. Ακύρωση όλων των αντικοινωνικών νόμων που περνά η κυβέρνηση με έγκλειστο το λαό.  

7. Λοκντάουν στην κυβέρνηση και την πολιτική της, ΟΧΙ στην ζωή μας.

 

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2020

Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα