Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Με αφορμή την μονοθεματική διαδικτυακή συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου με θέμα, την κατάσταση στα σχολεία της περιοχής μας


Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου η διαδικτυακή μονοθεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με θέμα τα προβλήματα των σχολείων στις γειτονιές μας σε συνδυασμό και με την επιδημία covid19. Ως Αριστερή Παρέμβαση πολιτών Βύρωνα καταθέτουμε την εξής θέση: Η επιδημία του κορονωϊού επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τα ήδη μεγάλα προβλήματα τόσο στην υλικοτεχνική υποδομή, όσο και στην στελέχωση των σχολείων (Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων) του Βύρωνα, αλλά και των βρεφονηπιακών Σταθμών. Οι ελλείψεις τόσο σε δασκάλους/καθηγητές όσο και σε καθαρίστριες σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε αίθουσες και λοιπή υλικοτεχνική υποδομή, βγάζουν μάτι πλέον.

Και ενώ θα μπορούσαν τα σχολεία να λειτουργούν με τμήματα των 15 το πολύ μαθητών έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει και δια ζώσης μάθηση αλλά και ουσιαστική προστασία από την επιδημία, παραμένουν κλειστά επειδή το κεντρικό κράτος αρνείται να υλοποιήσει αυτό το σωστό κοινό αίτημα γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών! Επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να δώσει χρήματα στην εκπαίδευση και επέλεξε συνειδητά να σπαταλήσει δισεκατομμύρια ευρώ από το δικό μας χρήμα το χρήμα του λαού, σε μίζες, εξοπλιστικά προγράμματα πολλών δις, σε ενίσχυση των πετσωμένων ΜΜΕ, σε κολλητούς και ημετέρους!

Η κυβέρνηση της ΝΔ νομίζει πως βρήκε την λύση στην τηλε-εκπαίδευση. Τζίφος! Καταρχάς η τηλε-εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πραγματική, την δια ζώσης εκπαίδευση όπου ο μαθητής και ο εκπαιδευτικός επικοινωνούν άμεσα. Μόνο η δια ζώσης εκπαίδευση αποτελεί ουσιαστική διαδικασία μάθησης για τα παιδιά. Αλλά ακόμα και αν προσπεράσουμε για λίγο αυτό το κομβικό θέμα, για ποια τηλε-εκπαίδευση μιλάμε; Εδώ τα μισά παιδιά δεν έχουν λαπτοπ και κάνουν μάθημα από το...κινητό, οι συνδέσεις πέφτουν συνέχεια και... και...

Αλλά ακόμα και να πάρουν όλα τα παιδιά από ένα λαπτοπ για να μπορεί να πραγματοποιηθεί τηλε-εκπαίδευση από το σπίτι, αυτό συνιστά ασπιρίνη μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα: Πόσες λαϊκές οικογένειες μπορούν να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις σε ενεργές συνδέσεις και σε δωμάτια για να μπορεί να διεξαχθεί ταυτόχρονα και απρόσκοπτα τόσο η τηλε-εκπαίδευση των παιδιών όσο και η τυχόν τηλε-εργασία των γονιών; Από την εμπειρία μας και από αυτά που μας έρχονται ως καταγγελίες, η απάντηση είναι ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ! Η τηλε-εκπαίδευση ήρθε με σκοπό να προωθηθεί περαιτέρω ο ταξικός φραγμός στην μόρφωση των παιδιών: Τα παιδιά των πλούσιων οικογενειών έχουν όλες τις ανέσεις και την υποδομή για να εκπαιδεύονται, τα παιδιά των φτωχών οικογενειών, ΟΧΙ!

Η λύση για εμάς ως Αριστερή Παρέμβαση δεν βρίσκεται ούτε στα κλειστά σχολεία, ούτε στα τμήματα των 27 μαθητών, ούτε στην τηλε-εκπαίδευση: Βρίσκεται στα ανοιχτά σχολεία υπό την προϋπόθεση της πραγματοποίησης του αιτήματος για τμήματα μέχρι 15 μαθητών το μέγιστο και με ληφθέντα τα μέτρα προστασίας, στις μαζικές προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή εργασία εκπαιδευτικών και καθαριστριών, στην μείωση του χρόνου εκπαίδευσης και εργασίας
με στόχο την μεγαλύτερη προστασία από την επιδημία, χωρίς μείωση των αποδοχών. Και όλα αυτά μπορούν άμεσα να πραγματοποιηθούν, εφόσον τα παλέψει σύσσωμη η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα μαζί με τον υπόλοιπο λαό, μαζί με όλους και όλες μας!

# # # # # # # # #

 
Αναρτούμε παρακάτω: α. το κείμενο
/ψήφισμα της Ένωσης Γονέων Βύρωνα και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη» που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο και β. την τοποθέτηση του Χρήστου Παναγιωτόπουλου, προέδρου του σωματείου εργαζομένων του Δήμου:

 
1. Το Κοινό ψήφισμα της Ένωσης Γονέων Βύρωνα και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη» που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο:

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βύρωνα μαζί και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας να πάρει θέση και να διεκδικήσει μαζί μας την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία και την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών, προσωπικού και των οικογενειών τους, στις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Τα υπαρκτά και χρόνια προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, εν μέσω πανδημίας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό περιβάλλον στα σχολεία με αποτέλεσμα την ύπαρξη πολυάριθμων τμημάτων, τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, τις χιλιάδες χαμένες και πάλι διδακτικές ώρες, την ανεπαρκή καθαριότητα, σε ένα σχολικό δίκτυο απαξιωμένο και κακοσυντηρημένο από Κράτος και Δημοτικές Αρχές.

Οκτώ μήνες τώρα, αντί η Κυβέρνηση να κάνει έναν σωστό προγραμματισμό για το ασφαλές άνοιγμα των σχολικών μονάδων, αντί να εισακούσει τα δίκαια αιτήματα της σχολικής κοινότητας για μόρφωση και υγεία, η μόνη προσπάθεια εξαντλήθηκε στην χορήγηση μιας μάσκας και ενός παγουρίνο, εστιάζοντας αποκλειστικά και μόνο στην επίκληση της ατομικής ευθύνης. Ψήφισε ένα νομοσχέδιο – έκτρωμα εν μέσω πανδημίας και δε δίστασε να επιδείξει την «πυγμή» της εφαρμόζοντας μέτρα καταστολής απέναντι σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς που διεκδικούσαν το αυτονόητο. Η εγκληματική τους πολιτική, οδήγησε τελικά στο κλείσιμο των σχολικών μονάδων, αποδεικνύοντας περίτρανα το δίκαιο και αναγκαίο των αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας. 

Θεωρούμε καθοριστική για τη νοητική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού τη δια ζώσης συμμετοχή στη σχολική ζωή. Για τον λόγο αυτό εξαρχής υπογραμμίζαμε ότι το μείζον θέμα είναι, οι σχολικές μονάδες να είναι ανοιχτές, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον με όρους, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τόσο των παιδιών και των οικογενειών τους, όσο και των εκπαιδευτικών και του προσωπικού. Απαιτούμε να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για να έχουμε ασφαλή ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ: 

· Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 παιδιά ανά τάξη. Ασφαλές άνοιγμα των σχολείων με εκ περιτροπής διδασκαλία ή όποιον άλλο πρόσφορο τρόπο. 

· Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. 

· Αύξηση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και την πλήρη κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων. 

· Διενέργεια ΔΩΡΕΑΝ τεστ για έλεγχο Covid-19 σε μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς σε σχολεία με επιβεβαιωμένα κρούσματα και επαναλαμβανόμενα δειγματοληπτικά τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. 

· Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας με έναν γιατρό για την πρωτοβάθμια, έναν γιατρό για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και νοσηλευτή, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν στα σχολεία από τον covid 19. 

· Δημιουργία Κέντρου Αναφοράς covid-19 στο Κέντρο Υγείας Βύρωνα και σύνδεση του με τις σχολικές μονάδες για άμεση παρέμβαση σε περίπτωση κρουσμάτων στα σχολεία. Στόχος είναι επίσης, να μην ακριβοπληρώνουν οι οικογένειες τις ιατρικές βεβαιώσεις που απαιτούνται. 

· Να χορηγηθούν άμεσα θερμόμετρα και όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός (μάσκες, αντισηπτικά…) σε όλους τους Παιδικούς Σταθμούς, τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. 

· Άμεσα μέτρα για τη σχολική στέγη. Κανένας Παιδικός Σταθμός ή Νηπιαγωγείο σε container με άθλιες ή ελλιπείς υποδομές. 

· Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων. 

· Εξασφάλιση του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και σε όλα τασχολεία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. 

· Γενναία χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών. 

· Επίταξη τώρα χωρίς καμία καθυστέρηση όλων των ιδιωτικών δομών υγείας και ένταξή τους σε έναν κρατικό κεντρικό σχεδιασμό. 

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από την Πολιτεία, τον Δήμο και όλους τους αρμόδιους φορείς τους αναγκαίους όρους λειτουργίας ΑΣΦΑΛΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, για να μην έχουμε άλλη μία σχολική χρονιά χαμένη. Η υγιεινή και η ασφάλεια στα σχολεία είναι κρατική ευθύνη. Απαιτούμε να ικανοποιηθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματά μας. Θέλουμε τα παιδιά μας, ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας, να συνεχίζουν να μορφώνονται, να κοινωνικοποιούνται, να αναπτύσσονται σε περιβάλλον που να εμπνέει και να παρέχει ασφάλεια, παράλληλα με ορθές παιδαγωγικές και διδακτικές πρακτικές.

# # # # # # # # 

2. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Συνάδελφοι - συναδέλφισσες, σας ενημερώνουμε ότι: Πάνω από πέντε ώρες διήρκησε η προγραμματισμένη συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβούλιου για την Παιδεία. Στην εισήγηση της δημοτικής αρχής και στις τοποθετήσεις των δημοτικών σύμβουλων δεν έγινε καμία αναφορά για τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Καμία αναφορά για τους 400 και πλέον μικρούς μας συμπολίτες που είναι στους 8 δημοτικούς σταθμούς και τους 100 περίπου εργαζόμενους που εργάζονται σε αυτούς και οι μισοί είναι συμβάσεις ΕΣΠΑ ορισμένου χρόνου.

Μοναδική ‘‘παραφωνία’’ η ερώτηση και τοποθέτηση του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων. Στην ερώτηση του προέδρου του σωματείου, γιατί δεν υπάρχει αναφορά στα προβλήματα των παιδικών εισηγητικά, δεν δόθηκε καμία απάντηση. Ο πρόεδρος του Σωματείου στην τοποθέτηση του ανέδειξε τα σοβαρά ζητήματα των Παιδικών Σταθμών. Το Σωματείο μας από το 2001 που μεταφέρθηκαν οι κρατικοί Σταθμοί στους Δήμους, αγωνίζεται για σύγχρονους δημοσίους δωρεάν παιδικούς σταθμούς, σε ασφαλή κτήρια, σε κάθε γειτονιά της πόλης για τις ανάγκες όλων των οικογενειών που ζουν στη πόλη μας. Για μόνιμο προσωπικό, παιδαγωγικό και βοηθητικό που να καλύπτονται οι ανάγκες των παιδιών.

Τα προβλήματα στους Παιδικούς Σταθμούς, δεν είναι σημερινά, είναι πολλά και γνωστά στη δημοτική αρχή, από τις παρεμβάσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε πολλά από τα κτήρια των σταθμών, έτσι ώστε με ασφάλεια τα βρέφη και νήπια να φιλοξενούνται.

 Ο 7ος βρεφονηπιακός σταθμός θέλει γενική επισκευή και δεν αρκεί η κάλυψη του αύλειου χώρου με αφρώδες υλικό (κάτι που άργησε πολύ να γίνει)
 Ο 2ος βρεφικός σταθμός δεν έχει καν τις προϋποθέσεις για να λειτουργεί
 Ο 1ος νηπιακός θέλει σοβαρές παρεμβάσεις (μπάνια - κουζίνα)
 Βάψιμο όλοι οι σταθμοί (εκτός 5ου και 6ου)
 Μέσα Ατομικής Προστασίας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της προσχολικής αγωγής
 Θωράκιση απέναντι στην πανδημία με μέσα προστασίας (ειδικές στολές και χώροι αντιμετώπισης κρούσματος, γάντια μάσκες αντισηπτικά)
 Διαγνωστικά τεστ μέσω ΕΟΠΥΥ σε όλους τους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών

Επίσης διεκδικούμε:
 Δωρεάν φοίτηση όλων των βρεφών και νηπίων
 Αύξηση της χρηματοδότησης για τους παιδικούς σταθμούς
 Η δημοτική αρχή να πάρει τις ευθύνες που της αναλογούν
 Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες
 Καμιά απόλυση εργαζομένου
 Αντισεισμική θωράκιση
 Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ