Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Με δυο λόγια: Γιατί ΝΑΙ στην κοινωνική πολιτική και ΟΧΙ στην ελεημοσύνη


[Απόσπασμα από την διακήρυξη της ΑΡ.ΠΑ.-2019. Όλη η διακήρυξη εδώ]


Η κοινωνική αλληλεγγύη

Η πραγματική κοινωνική αλληλεγγύη είναι μια σειρά από πράξεις, που γίνονται από την ίδια την κοινωνία για την κοινωνία. Από αυτούς που πλήττονται και έχουν πρόβλημα, προς αυτούς που πλήττονται περισσότερο κι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Το περιεχόμενο αυτών των δράσεων που είναι πολύ σημαντικό, πρέπει να αποφασίζεται δημοκρατικά. Δεν μπορεί να αφήνεται αυτό στα χέρια μιας Μ.Κ.Ο., μιας οποιασδήποτε εταιρείας, ή των κρατικών δομών.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Δήμος δεν μπορεί να ασκεί κοινωνική αλληλλεγγύη. Πρέπει να ασκεί και για αυτό παλεύουμε, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Στα σχολεία να παρέχεται δωρεάν σάντουιτς και γάλα σε όλα τα παιδιά. Επαρκής λειτουργία της Βοήθειας στο Σπίτι. Να γίνει δημοτικό γηροκομείο με δωρεάν διαμονή των άπορων γερόντων. Να αναβαθμιστεί το Κέντρο Υγείας. Να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία με προσωπικό και υποδομές. Δημόσιο – δωρεάν ποιοτικό ιατροφαρμακευτικό σύστημα και περίθαλψη για όλους. Μέριμνα και δημόσια κέντρα δωρεάν υποστήριξης και φροντίδας για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, τα άτομα με αναπηρία, ψυχικές παθήσεις, εξαρτήσεις από ουσίες, κακοποιημένους και εγκαταλελειμμένους. Πρόσληψη προσωπικού και συντήρηση του ξενώνα του Καρέα, ώστε να λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες 20 κλίνες.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ

Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγαση. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, θέρμανση, τηλέφωνο, που είναι κοινωνικά αγαθά. Μειώσεις και όχι αυξήσεις των τιμολογίων των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, επικοινωνίας που χρειάζεται να είναι δημόσιες και να λειτουργούν με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Επιδότηση του ενοικίου για όλους τους άνεργους και τους φτωχούς που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Έλεγχοι και περιορισμοί στις αυξήσεις των ενοικίων. Πρόγραμμα λαϊκής στέγασης για όλα τα νοικοκυριά. Όχι στην εμπορευματοποίηση και την επέλαση του κεφαλαίου στην τουριστική εκμετάλλευση των κατοικιών που επιφέρει τεχνητή έλλειψη και αυξήσεις στα ενοίκια.

Να σταματήσουν τα χαράτσια στις κατοικίες. Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια κράτους, τραπεζών. Όχι σε κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και εξώσεις των λαϊκών στρωμάτων. Αξιοποίηση από το δήμο όσων κτιρίων δεν έχουν ιδιοκτήτη. Κούρεμα των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών και απαλλαγή τους από το δάνειο όταν έχει εξοφληθεί ήδη το κεφάλαιο. Διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο και το δήμο των μακροχρόνια ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων και φτωχοποιημένων στρωμάτων.

ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Όχι στην έμμεση και άμεση φορομπηξία τωνλαϊκών στρωμάτων. Αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, στις τοπικές μεγάλες επιχειρήσεις, στις τράπεζες, στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στα είδη πολυτελείας. Όχι στις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις του κεφαλαίου. Αρνούμαστε οι κάτοικοι να επιβαρύνονται με τα χρέη του δήμου.

Να καταργηθεί ο σημερινός κεφαλικός τρόπος φορολόγησης των κατοικιών με τα δημοτικά τέλη. Να μη φορολογείται κεντρικά ή τοπικά η λαϊκή κατοικία μέχρι 80 μ2 για μονομελή οικογένεια και 20 μ2 για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας. Μείωση των δημοτικών τελών και φόρων τώρα για τα λαϊκά νοικοκυριά. Όχι στην ανταποδοτική λειτουργία και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του δήμου. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, και της πολλαπλής φορολόγησης με τα δημοτικά τέλη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα ή προνόμιο, αλλά δικαίωμα όλων. Δημόσιο-δωρεάν 12χρονο ενιαίο σύγχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά, χωρίς ταξικούς, θρησκευτικούς, φυλετικούς αποκλεισμούς. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Σύγχρονα σχολικά κτίρια και υποδομές. Να κατασκευαστούν νέοι παιδικοί σταθμοί για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες χωρίς τροφεία για όλες τις οικογένειες με επαρκές προσωπικό.

Νέα σχολεία και νέα νηπιαγωγεία για να κάνουν τα παιδιά μάθημα σε κατάλληλες συνθήκες και να καλυφτούν οι ανάγκες της 2χρονης προσχολικής αγωγής. Να συντηρούνται σωστά τα σχολικά κτίρια και να καλύπτονται όλα τα έξοδα λειτουργίας και θέρμανσης. Σχολικοί φύλακες για τη φύλαξη. Να αρχίσει τώρα η ανακατασκευή-αναπαλαίωση του 4ου Δημοτικού Σχολείου. Αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων.