Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

ΑΡ.ΠΑ. - Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών και το 2ο γύρο


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ: 
Για τα αποτελέσματα των εκλογών και το 2ο γύρο

Κατ' αρχήν θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσες και όσους μας στήριξαν με την ψήφο τους στις δημοτικές εκλογές και μας έδωσαν τη δύναμη της εκπροσώπησης στο δημοτικό συμβούλιο για μια ακόμα φορά. Η εμπιστοσύνη τους, αποτελεί για εμάς ευθύνη για τη συνέχεια και οι ψήφοι τους κουράγιο στην προσπάθειά μας να υπάρχει και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο η φωνή μας, για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών όπως και στήριξης των συλλογικών αγώνων.

Στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών του 2019 αποτυπώθηκε η λαϊκή δυσαρέσκεια από τη μνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς η αποδοκιμασία δεν μετατράπηκε σε στροφή προς τα αριστερά, αλλά σε στροφή και προς συστημικές συντηρητικές κατευθύνσεις. Εκτιμούμε ότι αποδεικνύει τη γενικότερη ζημιά διασυρμού της αριστεράς, που προκάλεσε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα της απογοήτευσης που προκάλεσε σε όσους πίστεψαν τις εξαγγελίες της. Φάνηκε πια καθαρά ότι για να αλλάξει η ζωή μας, δεν αρκεί η ψήφος και η ανάθεση σε μια άλλη κυβέρνηση.

Επίσης, η κυβερνητική συνεργασία με ακροδεξιούς, η πολιτική στο προσφυγικό με τους εγκλεισμούς και τη γκετοποίηση, η αποδοχή ως μονόδρομου της υποταγής στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ διαμόρφωσαν το έδαφος της «νομιμοποίησης» και ανόδου άλλων ακροδεξιών μορφωμάτων, παρά το θετικό της πτώσης του ποσοστού της Χ.Α. Η άνοδος της Ν.Δ. και γενικότερα των συστημικών και ακροδεξιών αντιλήψεων, οφείλεται και στην αδυναμία της αντισυστημικής αριστεράς να ασκήσει μια μαχητική και αποτελεσματική αντιπολίτευση, να εμπνεύσει για μια άλλη κοινωνία και να συμβάλλει στην ενεργοποίηση του λαού.



Στο Βύρωνα, η διοικούσα παράταξη «Στάση Βύρωνα», διατήρησε τις ψήφους και το ποσοστό που είχε και την πρώτη Κυριακή του 2014. Οι 2 παρατάξεις της Ν.Δ. σημείωσαν αθροιστικά μικρή άνοδο ψήφων και ποσοστού, ενώ η παράταξη Σωτηρόπουλου είχε άνοδο κατά 3,66%. Με βάση το δημαρχοκεντρικό μοντέλο του Κλεισθένη που διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει 2ος γύρος για να εκλεγεί δήμαρχος, αφού από την πρώτη Κυριακή δεν πήρε κάποια παράταξη το 50% + 1. Με βάση το μοίρασμα των εδρών από την πρώτη Κυριακή η παράταξη Κατωπόδη θα έχει 9 έδρες, οι 2 παρατάξεις της ΝΔ 10 και 8 έδρες αντίστοιχα, η παράταξη του ΚΙΝΑΛ (Αλ. Σωτηρόπουλος), 6 έδρες. Επίσης, πήραν 3 έδρες η Λαϊκή Συσπείρωση (Βαγγέλης Γείτονας), 3 έδρες η Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα (Βασιλική Σάρολα), 1 έδρα η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα και 1 έδρα η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση. 

Στο ερώτημα τι στάση θα κρατήσουμε -και καλούμε όσους μας ψήφισαν να πράξουν για το 2ο γύρο-, απαντάμε ότι δεν ψηφίζουμε την παράταξη Γώγου, γιατί αποτελεί μια χειρότερη προοπτική διαχείρισης του δήμου σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, δεν μπορούμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης για τη δημαρχία στην παράταξη Κατωπόδη, διότι δεν διαφοροποιήθηκε από την πολιτική που άσκησε η προηγούμενη δημοτική αρχή της Ν.Δ. και έβαλε πλάτη στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ.

Οι παρατάξεις Κατωπόδη και Γώγου μαζί ψήφιζαν τους αντεργατικούς μνημονιακούς προϋπολογισμούς, τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη, αποδέχτηκαν τις κατευθύνσεις για συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών και ψήφιζαν μαζί τη λήψη δανείων, τη χρήση ελαστικής εργασίας αντί της κάλυψης των αναγκών με μόνιμες εργασιακές σχέσεις κλπ. Άρα έχουμε δεδομένη τη συναίνεσή τους και μετά το 2ο γύρο, όπως γινόταν επί της ουσίας και στην προηγούμενη θητεία. 

Επιπλέον δηλώνουμε για μια ακόμα φορά, ότι είμαστε αντίθετοι στην άμεση εκλογή και τις υπερεξουσίες του δημάρχου, όπως καθορίζει το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων, την ίδια ώρα μάλιστα που ορίζει αυστηρά όρια για την εφαρμογή από μεριάς τους ευρωμνημονιακών πολιτικών, περικοπών και επιτηρούμενης οικονομικής λειτουργίας. Πλαίσιο που απαιτεί και επιβάλλει ευρύτερες συναινέσεις για να μπορέσει να ασκηθεί η καθορισμένη αντιλαϊκή πολιτική από τη δημοτική αρχή. 

Ως Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, είχαμε μείωση των ψήφων μας από 929 σε 556 και του ποσοστού μας από 3,72%, σε 2,22 %, αλλά διατηρήσαμε για 4η θητεία μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο. Το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι ικανοποιητικό και μας προβληματίζει. Δεν ήταν αυτό που μας αναλογούσε με βάση τη συνεισφορά μας στους αγώνες και το ότι αποτελέσαμε τη μόνη ουσιαστικά μαχητική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής. Σχετίζεται με τα κενά και τις ανεπάρκειες που έχουμε, αλλά και αδυναμίες να προβάλλουμε τη δράση μας, καθώς και την κάμψη των κινηματικών διαδικασιών που επιδρά στο αποτέλεσμα. Προφανώς, επέδρασσε και η εμφάνιση 2 νέων παρατάξεων που απευθυνόταν και στον ίδιο αριστερό κόσμο. Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε το επόμενο διάστημα με στόχο την υπέρβαση των ανεπαρκειών μας. 

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τη δράση μας και θα επιμείνουμε να προβάλλουμε μια διαφορετική αντίληψη και με την παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο σε οριοθέτηση από τη συνδιαχείριση και τη συναίνεση με τις μνημονιακές αντιλαϊκες πολιτικές. Θα δυναμώσουμε τη δράση μας για το πραγματικό ζητούμενο το οποίο είναι να βελτιωθεί η ζωή και η πόλη μας, με πλήρη επίγνωση πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μαζική συλλογική δράση. 

Τα μέλη της Αριστερής Παρέμβασης θα συνεχίσουμε τη δράση μας για να δυναμώσουν οι αγώνες και οι συλλογικότητες της γειτονιάς μας. Για να ισχυροποιείται η ανατρεπτική αριστερά, ώστε να συμβάλει στην κοινή δράση μέσα στο κίνημα, για να επιβληθεί κάθε μέτρο που υπερασπίζεται τις ανάγκες και τα δικαιώματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για να ανατρέπονται τα δεδομένα. Η αριστερά που δεν διστάζει να συγκρούεται με το τοπικό κατεστημένο και την κεντρική πολιτική του σφαγείου κυβέρνησης, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ.

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΣΕ ΡΗΞΗ ΜΕ: - ΤΟ ΔΗΜΟ–ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, - ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, - Ε.Ε., - Δ.Ν.Τ.