Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα: Εκλογική Διακήρυξη - 2019


για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ σε μια ΠΟΛΗ
που να καλύπτει τις ανάγκες μας  και σε μια ΖΩΗ που μας ΑΞΙΖΕΙ
με ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΑ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ,
κόντρα στο οικονομικό-πολιτικό-δημοτικό κατεστημένο

Βυρωνιώτισσες, Βυρωνιώτες: Η ανάπτυξη της γνώσης, οι κατακτήσεις της εργασίας και της επιστήμης, οι τεχνολογικές δυνατότητες, ο συσσωρευμένος πλούτος σε υποδομές και μέσα θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ευημερία σε όλη την κοινωνία και σε όλο τον πλανήτη. Όμως, η συγκέντρωση και ο έλεγχός τους από μια κάστα κεφαλαιοκρατών και της εξουσίας από το πολιτικό κατεστημένο που τους υπηρετεί, προξενούν όλο και περισσότερα δεινά, συνθλίβουν τις ζωές μας, υποβαθμίζουν τους χώρους που ζούμε. Όμως, η φτώχεια δεν είναι μονόδρομος.

                                            Η κρίση είναι δική τους, η λύση είναι δική μας

Δεν θα γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα. Να παρακαλάμε για μια δουλειά. Να περιμένουμε ένα επίδομα. Να δουλεύουμε περιστασιακά ή ατέλειωτες ώρες για ψίχουλα. Να ψάχνουμε αγγελίες για κάποιο 8μηνο. Να σκοτωνόμαστε για ένα μεροκάματο. Να κυνηγάμε συνεχώς νέα προσόντα και επιμορφώσεις. Να ξενιτευόμαστε. Να φοβόμαστε τις κατασχέσεις. Να τσαλαπατάνε τα όνειρά μας. Να μας εθίζουν στην αποδοχή της ζούγκλας του ανταγωνισμού, της αδικίας, της κυριαρχίας των ισχυρών, της έλλειψης προοπτικής.



Για τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κατεστημένου οι νόμοι της αγοράς, τα συμφέροντα των τραπεζών, τα κέρδη της οικονομικής ελίτ, τα μνημόνια με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. είναι οι υπέρτατες αξίες τους. «Αξίες» που εδραίωσαν την ανεργία, την ελαστική φτηνή προσωρινή εργασία, την περικοπή μισθών και συντάξεων. Παρέδωσαν στο Υπερταμείο δημόσιους χώρους, δάση, δημόσια αγαθά, ενεργειακές πηγές, λιμάνια, αεροδρόμια, ακτές για εμπορευματοποίηση ή και πώληση στο όνομα των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Εκχώρησαν τις θάλασσες και τα δάση στις πολυεθνικές του πετρελαίου, που αιματοκυλούν τους λαούς με τους ανταγωνισμούς τους, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Κατέστησαν τη χώρα ορμητήριο πολεμικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ ενάντια στους γειτονικούς λαούς που εξωθούν στην προσφυγιά.

Για το λαό και τη νεολαία το παρόν και το μέλλον δεν μπορεί να είναι η εξαθλίωση, η μετανάστευση, η εργασιακή ανασφάλεια, η πολεμική προετοιμασία, η ζωή σε άχαρες και εγκαταλελειμμένες γειτονιές.




Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ

Μετά τις τραγωδίες από τη φωτιά στο Μάτι και τις πλημμύρες στη Μάνδρα, την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης με το τοξικό νέφος και τη ρύπανση του Σαρωνικού, αναδεικνύεται επιτακτική ανάγκη όλοι να πάρουμε τις ευθύνες μας: Να συγκρουστούμε με τις πολιτικές που αντιμετωπίζουν τα πάντα ως πεδία κερδοφορίας. Να προστατεύσουμε το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, να υπερασπίσουμε τις συνθήκες ζωής μας από την υποβάθμιση και τις δολοφονικές συνέπειες της πολιτικής τους. Να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς τους που λεηλατούν το περιβάλλον και τις ζωές μας. Ξέρουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει όμορφη πόλη με δυστυχισμένους ανθρώπους. Αυτός ο κόσμος τους, δεν μας χωρά.


ΘΕλουμε ΤΗ ζωΗ ΠΟΥ μας ΑΞΙΖΕΙ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ μας ΑΝΗΚΕΙ


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε τα μνημόνια, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών, συντάσσεται με την αντίληψη ότι ο καπιταλισμός είναι μονόδρομος, συκοφαντεί την έννοια της αριστεράς. Η δημοτική αρχή (Στάση Βύρωνα - Άκης Κατωπόδης), πέντε χρόνια συνέχισε στην πεπατημένη της προηγούμενης της Ν.Δ., παρότι έταξε άλλη πορεία στο δήμο. Ακολούθησε τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να παραμένουν και να διογκώνονται. Όμως, αυτή δεν είναι αριστερή πολιτική.


Η αριστερά δεν συμβιβάζεται με την ασυδοσία και την εκμετάλλευση. Απαιτεί να έχουμε δουλειά με λιγότερες ώρες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, δημόσια-δωρεάν υψηλού επιπέδου υγεία, παιδεία, ασφάλιση. Αντιμάχεται τις κοινωνικές ανισότητες που οξύνονται. Παλεύει για το δίκιο των φτωχών και καταπιεσμένων, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη. Η αριστερά υπερασπίζεται τις δυνατότητες για παγκόσμια ευημερία, την απελευθερωτική προοπτική και αγωνίζεται να γίνει πραγματικότητα η αλλαγή της κοινωνίας.




ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Στις δημοτικές εκλογές πάλι εμφανίζονται οι υποψήφιοι των καθεστωτικών κομμάτων ως ανεξάρτητοι, εξαγγέλλοντας ότι θα καλυτερεύσουν την πόλη και διεκδικώντας τη ψήφο μας για να διοικήσουν το δήμο. Το κατεστημένο με κάθε μέσον και στις τοπικές κοινωνίες μεθοδεύει να υποκλέψει τη συναίνεση και την ψήφο μας για να συνεχίσει να κυβερνά. Όμως, η ελπίδα δεν βρίσκεται στην ανάθεση κάθε 4 χρόνια σε νέους σωτήρες, παραμένοντας στην απάθεια και τη μοιρολατρία.

Η ελπίδα βρίσκεται στον οργανωμένο και συνειδητοποιημένο λαό, στο συλλογικό αγώνα για καλύτερη ζωή, δημοκρατία, ελευθερία, για το δικαίωμα στον πλούτο που παράγουμε, για την ειρήνη και τη φιλία των λαών. Σε αυτό ταχτήκαμε και με αυτή την επιδίωξη συμμετέχουμε στα «κοινά», ώστε να υπάρξει ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων των κατοίκων για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας με συλλογικότητες αγώνα και αλληλεγγύης.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Χρειάζεται όλοι και όλες να συμβάλλουμε να δυναμώσει η φωνή και η αντίληψη της Αριστερής Παρέμβασης μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, στη γειτονιά και στον κάθε χώρο, ώστε:
·     Να έρθουν στο προσκήνιο τα πραγματικά προβλήματα και οι αγωνίες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
·  Να δυναμώσει μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο η φωνή των διεκδικήσεων των κατοίκων.
·   Να μπορέσουμε πιο αποτελεσματικά να διεκδικούμε, να απαιτούμε και να επιβάλλουμε λύσεις.
·     Να εμποδίζουμε την άσκηση αντιλαϊκής πολιτικής.
·     Να αποκαλύπτουμε τους σχεδιασμούς και τις διαπλοκές οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου.
·  Να στηρίζουμε τους αγώνες για τις ανάγκες των κατοίκων.
·     Να δυναμώσουν οι συλλογικότητες του κινήματος, το ρεύμα αντίστασης, ρήξης και ανατροπής.

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Με αυτές τις αρχές και τα κριτήρια δοκιμαστήκαμε τα προηγούμενα χρόνια. Υπερασπιστήκαμε απέναντι στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, το δίκιο όλων των φτωχών χωρίς διαχωρισμούς και ταλαντεύσεις. Στηρίξαμε τις συλλογικότητες της περιοχής, όπως το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο, την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αγώνα ενάντια στα χαράτσια και τους πλειστηριασμούς, την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία κ.α.


Βρεθήκαμε μαζί  σε δράσεις των κατοίκων για τοπικά προβλήματα, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, το φωτισμό και την καθαριότητα, ενάντια στα χαράτσια και το κόψιμο ηλεκτρικού ρεύματος. Υπερασπιστήκαμε διεκδικήσεις με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το «εφικτό» και τα περιθώρια του συστήματος, όπως το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τον αγώνα των συμβασιούχων του δήμου για να μην απολυθούν και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.


Παλέψαμε για να ακυρωθούν οι εκχωρήσεις δημοτικών χώρων σε ιδιώτες. Για την προστασία των δημόσιων χώρων, της παιδείας, της υγείας, για την ποιότητα ζωής. Συμβάλλαμε στην ανάπτυξη εργατικών και λαϊκών αγώνων για τα μικρά και μεγάλα κοινωνικά, πολιτικά και τοπικά προβλήματα.




Με την παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο, εναντιωθήκαμε σε αντιλαϊκά μέτρα, πράξεις και αποφάσεις της δημοτικής εξουσίας και στις συνέπειές τους, καταφέρνοντας σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερήσεις, μερικές ή ολικές ακυρώσεις των σχεδιασμών τους. Ενδεικτικά: Αντιταχθήκαμε στις βίαιες, ανεξέλεγκτες ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών, πετυχαίνοντας μερική ανάσχεση τους. Δεν συναινέσαμε σε έργα που είχαν προσανατολισμό συμφέροντα εταιρειών και όχι των κατοίκων και σε αντιλαϊκές αποφάσεις (πχ προϋπολογισμοί, τροφεία σε παιδικούς σταθμούς).



Αναδείξαμε θέματα για την ανεπάρκεια σχολείων, υποδομών, δημόσιων χώρων, την πλημμελή καθαριότητα και συντήρηση, την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων συμβασιούχων και μόνιμων εργαζόμενων του δήμου. Αποκαλύψαμε σκοπιμότητες (πχ εγκατάλειψη δημόσιων χώρων), συνέπειες (πχ εκχώρηση χώρων στο Υπερταμείο) και συμφέροντα που εξυπηρετούνται από αυτές (πχ από προγράμματα ΕΣΠΑ και ψευτοαναπλάσεις). Φρενάραμε ορισμένες αντιλαϊκές επιλογές (πχ παραχωρήσεις σε ιδιώτες δημόσιων αναψυκτηρίων). Διεκδικήσαμε (πχ μείωση δημοτικών τελών για φτωχά λαϊκά νοικοκυριά).



Δημοσιοποιήσαμε και πετύχαμε να ματαιωθεί, παρότι είμαστε οι μόνοι που καταψηφίσαμε, το σχέδιο τοποθέτησης ηλεκτρονικών παρκομέτρων γύρω από την Αγορά. Υπερασπιστήκαμε τον Υμηττό κόντρα στο σχέδιο του δήμου να χωροθετηθούν στη Β΄ Ζώνη χώροι διαλογής απορριμμάτων που ακυρώθηκε έστω προσωρινά και σε κράτος και ιδιώτες που τον λεηλατούν. Αποτρέψαμε με την αντίσταση και του σωματείου εργαζομένων επιχείρηση κάλυψης των αναγκών του δήμου με αντικατάσταση εργαζόμενων με εθελοντισμό. Ασκήσαμε αντιπολίτευση σε κάθε αντιλαϊκό-αντεργατικό μέτρο, τις αποφάσεις που από τη μια νομιμοποιούσαν την ελαστική εργασία ή από την άλλη οδηγούσαν στην απόλυση των συμβασιούχων.



Δεν συμβιβαστήκαμε με την αντιδημοκρατική λειτουργία του δημ. Συμβούλιου, την αδιαφάνεια των οικονομικών. Μεταφέραμε την πληροφόρηση για τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής και αναδείξαμε με παρεμβάσεις, ερωτήσεις και αναφορές τα προβλήματα σε όλα τα πεδία. Με ανοιχτές συζητήσεις και εκδηλώσεις ανιχνεύσαμε σύγχρονες αριστερές ριζοσπαστικές προσεγγίσεις για κρίσιμα ζητήματα όπως: Η εξέλιξη των πόλεων και οι ανθρώπινες ανάγκες, Το ασφαλιστικό, Οι νέες εργασιακές σχέσεις, Ο ρόλος των ΕΣΠΑ, Θέματα ιστορίας, φιλοσοφίας, πολιτικής, διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Μαζί με άλλες δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις οργανώσαμε κοινές δράσεις για σημαντικά θέματα, όπως: Κοινές θέσεις για τον Υμηττό και την προστασία του. Έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες των πολέμων. Πορεία διαμαρτυρίας για τη ρύπανση στο Σαρωνικό. Επίσκεψη στην Μάνδρα. Περιοδεία στο καμένο Μάτι. Σε αυτές τις πρωτοβουλίες βρεθήκαμε μαζί με την περιφερειακή κίνηση Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική. Είναι φανερό ότι αυτά δεν αρκούν, ούτε ισχυριζόμαστε ότι δεν έχουμε ανεπάρκειες. Απαιτείται να γίνουν πολύ περισσότερα και από περισσότερους έξω και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να ανατρέψουμε όσα σχεδιάζουν για μας χωρίς εμάς.



ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ - Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΑ «ΕΡΓΑ» ΤΗΣ

Στο Βύρωνα ζούμε πάνω από 62.000 άνθρωποι. Στις γειτονιές μας βιώνουμε τα προβλήματα, που έχουν όλα τα λαϊκά νοικοκυριά ως αποτέλεσμα της κεντρικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και πλήθος από τοπικά προβλήματα, ως αποτέλεσμα της δημοτικής πολιτικής. Η ανεργία μαστίζει χιλιάδες κατοίκους και πολλοί δουλεύουν μόνο περιστασιακά ή μένουν απλήρωτοι για μήνες. Η δημοτική αρχή, αντικαθιστά τη μόνιμη και σταθερή εργασία με 8μηνη προσωρινή φτηνή απασχόληση στις υπηρεσίες του δήμου.


Πλέον 1 στους 3 εργαζόμενους στο δήμος είναι προσωρινός. Ενώ προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με μπλοκάκι που πληρώνονται αν και εφόσον υπάρχουν έσοδα από τη χρήση των υπηρεσιών τους από κατοίκους με αντίτιμο. Δεν πληρώνει όσους έχουν δικαιωθεί με πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις. Παραπέμφθηκε στα δικαστήρια για χρήση μαύρης αδήλωτης εργασίας στη δημοτική επιχείρηση. Επιχείρησε να αντικαταστήσει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου με εθελοντική εργασία, σε ένα εμπόριο ελπίδας και εκμεταλλευόμενος την απελπισία ανέργων που θέλουν να εξασφαλίσουν συστάσεις. Προσέφυγε στα δικαστήρια για να μη δώσει χρωστούμενα σε εργαζόμενους του δήμου. Χρησιμοποίησε μαύρη ανασφάλιστη εργασία στη δημοτική επιχείρηση.




Αυτοί που αναζητούν φαγητό ή παίρνουν τρόφιμα από τα συσσίτια της εκκλησίας, δομές του δήμου και τις κουζίνες αλληλεγγύης είναι εκατοντάδες και συνεχώς αυξάνονται. Άστεγοι υπάρχουν και στο Βύρωνα. Στον ξενώνα του Καρέα, που μπορεί να φιλοξενήσει 80 ανθρώπους, μένουν μόνο 60, αφού αρκετά δωμάτια είναι ακατάλληλα, λόγω έλλειψης συντήρησης.

Οι δημοτικές υπηρεσίες πρόνοιας υπολειτουργούν, όπως και τα κέντρα της περιοχής μας για τις ψυχικές παθήσεις, λόγω έλλειψης προσωπικού. Μεγάλο μέρος των αναγκών βασίζεται σε εθελοντισμό και προσφορές ιδιωτών. Οι άποροι γέροντες είναι ουσιαστικά ανυπεράσπιστοι, αφού δεν υπάρχει καμιά οργανωμένη υπηρεσία-δομή από το δήμο ή κεντρικά για να στεγάσει και να φροντίσει όσους έχουν ανάγκη.




Το δικαίωμα στη στέγαση, είναι υπό διαρκή απειλή από: την πολιτική των τραπεζών με την τοκογλυφία και τους πλειστηριασμούς, την μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ, την κατακόρυφη άνοδο των ενοικίων, λόγω της τουριστικής εκμετάλλευσης πολλών κατοικιών, την ακρίβεια στους λογαριασμούς ρεύματος και νερού. Η οικονομική βία από κράτος, τράπεζες, δήμο, επιχειρήσεις παροχής δημόσιων αγαθών πλήττει τους αδύναμους. Ενδεικτικό, οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις που έκανε ο δήμος Βύρωνα σε λογαριασμούς 2.500 κατοίκων για χρέη από 70-200 € και αφορούσαν τροφεία σε παιδικούς σταθμούς, νεκροταφείο, λάθος χρεώσεις, ακόμα και δημοτικά τέλη που είχαν πληρωθεί στους απατεώνες της Energa και Hellas power κ.α.

Οι δημοτικοί φόροι-τέλη παραμένουν υψηλοί για τις κατοικίες των λαϊκών νοικοκυριών. Δεν μειώθηκαν ούτε κατ’ ελάχιστο, ενώ η δημοτική αρχή μείωσε κατά 50% τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από τις επιχειρήσεις εστίασης. Οι δημοτικές υπηρεσίες, όπως του νεκροταφείου, παραμένουν ακριβές. Και παρότι η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι βελτίωσε τα οικονομικά του δήμου, αυτό δεν ισχύει και ούτε μεταφράζεται σε κάποιο όφελος για τους κατοίκους. Στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς κάθε χρόνο μένουν εκτός παιδιά, η χρηματοδότηση δεν επαρκεί και τα τροφεία συνεχίζονται. Τα νηπιαγωγεία λόγω έλλειψης χώρων δεν μπορούν να δεχτούν τα προνήπια με αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδιά να μένουν εκτός.




Τα σχολεία ασφυκτιούν από έλλειψη χώρων και σύγχρονων υποδομών. Χαμηλή χρηματοδότηση για τις ανάγκες θέρμανσης, τις λειτουργικές δαπάνες, τη φύλαξη και τη συντήρηση, με συνέπεια προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων, που οδήγησαν σε κινητοποιήσεις μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, όπως στα σχολεία του Καρέα. Η απουσία εργασιών θωράκισης, αναπαλαίωσης, συντήρησης για την ασφαλή λειτουργία του 4ου δημοτικού σχολείου Βύρωνα οδήγησε σε ακαταλληλότητα του κτιρίου, χάσιμο μαθημάτων και επιπλέον υπήρξε καθυστερημένη μετεγκατάσταση σε νέες πρωκάτ αίθουσες στον Καρέα, που μόνο προσωρινή λύση αποτελεί. Δεν υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης νέων χώρων για σχολεία.

Οι λεωφορειακές γραμμές του Βύρωνα δεν καλύπτουν τις ανάγκες, παρά το ακριβό εισιτήριο. Τα δρομολόγια είναι αραιά και άτακτα και το στριμωξίδι μόνιμο τις ώρες αιχμής. Η δημοτική συγκοινωνία υπολειτουργεί. Εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο 40 δημόσια ακίνητα του Βύρωνα, ανάμεσά τους σχολεία, δασικές εκτάσεις, δημόσια κτήρια και κοινόχρηστοι χώροι για εκμετάλλευση-εμπορευματοποίηση ακόμα και πώληση.




Για την έλλειψη έργων υποδομών, μετά τις δραματικές καταστροφές στη Μάνδρα, στο Μάτι, στο Σαρωνικό δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία. Απαιτούνται άμεσα αντιπλημμυρικά έργα στο δάσος και άλλες περιοχές, δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων στον Καρέα, βελτίωση-επέκταση του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων παντού και όχι έργα βιτρίνας και ψευτοαναπλάσεις.

Τα περισσότερα από τα ελάχιστα τεχνικά έργα που έγιναν ήταν, όπως συνέβαινε και με τους προηγούμενους, έργα αμφιβόλου ποιότητας και χρησιμότητας (πχ εγκαταστάσεις για αυτόματο πότισμα σε θάμνους και πεύκα), έργα άρπα κόλλα χωρίς μελέτη, ή ακόμα και άδεια, με κακοτεχνίες ή και επικινδυνότητα (πχ βάψιμο της ασφαλτόστρωσης της Χρ. Σμύρνης με επικίνδυνο ολισθηρό χρώμα) ή και καταστροφικά (πχ τσιμεντόστρωση σε Άλσος Αγ. Τριάδας).




Το δάσος του Υμηττού ουσιαστικά δεν προστατεύεται, δεν καθαρίζεται, δεν φυλάσσεται και δεν φροντίζεται επαρκώς, με αποτέλεσμα καταστροφικές πυρκαγιές όπως αυτή του 2015. Η δασοπροστασία βασίζεται μόνο στον εθελοντισμό. Εταιρείες, κράτος και δήμος συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν ανεμπόδιστα ως χώρο τζάμπα οικόπεδο για εκμετάλλευση, όπως η απόπειρα της δημ. αρχής για εγκατάσταση και σταθμού διαλογής απορριμμάτων, τα στρατόπεδα και το στρατιωτικό σούπερ μάρκετ. Ενώ, οι παράνομες ημιτελείς κατοικίες στρατιωτικών, που σταμάτησαν μετά τις κινητοποιήσεις, ακόμα δεν έχουν κατεδαφιστεί.

Η ανάγκη για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αύξηση των χώρων πρασίνου και η αντιμετώπιση των αιτιών της κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίζεται από δήμους, κράτος κι επιχειρήσεις ως μια νέα ευκαιρία για «πράσινες» επενδύσεις για νέα κέρδη. Έτσι μεγάλες χρηματοδοτήσεις στο όνομα του περιβάλλοντος κατευθύνονται μέσω ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων σε έργα επιβλαβή για το περιβάλλον αλλά ωφέλιμα για συγκεκριμένες εταιρείες, όπως τσιμεντοποίηση ρεμάτων -και στη γειτονιά μας- ή «καλλωπιστικών» αναπλάσεων που οδηγούν σε μείωση της επιφάνειας πρασίνου και αύξηση των σκληρών επιφανειών κλπ.




Η καθαριότητα, είναι ανεπαρκής και σε αποδιοργάνωση (συντήρηση, έλλειψη προσωπικού και υποδομών). Οι υποδομές για την ανακύκλωση είναι ανεπαρκείς. Η αιτία δεν βρίσκεται μόνο στην έλλειψη προσωπικού και χρημάτων. Ο προσανατολισμός του πολιτικού συστήματος είναι η καθαριότητα να αποτελέσει τομέα νέας κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσω ιδιωτικοποιήσεων.

Η συντήρηση και η προστασία των δημόσιων χώρων (πλατείες, παιδικές χαρές, κλπ) είναι προβληματική. Η εγκατάλειψη χώρων και δρόμων μονιμοποιείται (πχ καμένες λάμπες δημοτικού φωτισμού), πάγια τακτική ώστε να ακολουθούν αναπλάσεις και έργα που εξυπηρετούν συμφέροντα μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Όπως, η μεγάλου κόστους αντικατάσταση φωτιστικών στηλών με τη λήψη νέου δανείου για πανομοιότυπο έργο με άλλους δήμους της Περιφέρειας Αττικής αντί της αντικατάστασης μόνο των φωτιστικών σωμάτων.


Δεν υπάρχει μέριμνα για δημιουργία νέων ελεύθερων δημόσιων χώρων στην πυκνοδομημένη περιοχή μας, ενώ όλο και περισσότερο επεκτείνονται οι επιχειρήσεις εστίασης και τα τραπεζοκαθίσματα σε αυτούς. Η εξάπλωση έχει γίνει ασφυκτική ώστε πεζοδρόμια και πλατείες γίνονται αδιάβατα. Η αγορά του χώρου στη Νεράϊδα για δημιουργία πλατείας δεν έχει προχωρήσει, αν και τα χρήματα είναι κατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εδώ και 20 χρόνια.


Οι διαθέσιμοι χώροι για στέγαση εκδηλώσεων τοπικής ερασιτεχνικής, καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι περιορισμένοι. Οι δημότες είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για τα καλλιτεχνικά εργαστήρια του δήμου. Οι πολιτιστικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Οι δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι λίγες. Το Φεστιβάλ Βράχων λειτουργεί κυρίως με εμπορευματική λογική και ακριβό εισιτήριο, ως φορέας εκμίσθωσης εγκαταστάσεων και υπηρεσιών και μεσάζοντας μεγάλων διοργανώσεων.




Οι αθλητικοί χώροι δεν επαρκούν και η άθληση σε αυτούς γίνεται επί πληρωμή και μάλιστα τσουχτερή. Η πλειοψηφία τους δίνεται μόνο σε ομάδες. Πολλοί είναι ακατάλληλοι και άλλοι χωρίς επαρκή φροντίδα. Όλα τα αθλητικά προγράμματα περνούν μέσα από ομάδες και όχι από το δήμο, ενώ τα προγράμματα γυμναστικής του δήμου καταργήθηκαν εδώ και χρόνια. Το Κέντρο Υγείας και η μονάδα του ΕΟΠΥΥ, δεν καλύπτουν τις ανάγκες σε ωράριο και όλους τους κατοίκους, ενώ έχουν έλλειψη γιατρών και προσωπικού.

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας συνεχίζουν να εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ανάμεσα στα σπίτια μας και δίπλα στα σχολεία, ακόμα και καμουφλαρισμένες.

Οι πολιτικές Ε.Ε. και κυβερνήσεων, από τη μια μας φτωχαίνουν και από την άλλη βγάζουν προγράμματα ελεημοσύνης για τους ακραία φτωχούς αντικαθιστώντας  τους μισθούς με επιδόματα. Το ίδιο και ο δήμος, από τη μια χαρατσώνει με τις κατασχέσεις και τα δημοτικά τέλη και από την άλλη με δήθεν πρόσωπο κοινωνικής ευαισθησίας, εθελοντικές προσφορές, συνεργασίες με επιχειρήσεις και άλλους φορείς, παρέχει ψίχουλα στους ακραία φτωχούς με μια τσάντα τρόφιμα ή ένα πιάτο φαΐ. Την ίδια ώρα «τρέχουν» πιο πλούσιες παροχές από τη δημοτική αρχή με διάφορα προγράμματα ΕΣΠΑ για τη «Στήριξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας» και των «Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου» (Open Malls).



Ο δήμος Βύρωνα, συνεπώς, συνεχίζει να λειτουργεί ως:

· φορομπηχτικός-εισπρακτικός μηχανισμός, χρησιμοποιώντας και τη βία των κατασχέσεων.
·     ανταποδοτική επιχείρηση, παρέχοντας υπηρεσίες με αντίτιμο.
      πελατειακό – ρουσφετολογικό εργαλείο με συμβάσεις προμηθειών και έργων.
      φορέας αναδιανομής πόρων υπέρ του κεφαλαίου, συρρίκνωσης κοινωνικών υπηρεσιών, ιδιωτικοποίησης λειτουργιών.   
 σπόνσορας επιχειρηματιών-χορηγών μέσω συνδιοργανώσεων αθλητικών, πολιτιστικών εκδηλώσεων.
      φορέας εξάπλωσης της ελαστικής εργασίας, ομηρίας και εμπόριου ελπίδας για τους εργαζόμενους.

Η ακραία αντιδημοκρατική λειτουργία του δήμου και του δημ. συμβουλίου συνεχίζεται. Πολλές εισηγήσεις έρχονται τελευταία στιγμή. Οι συλλογικότητες κατοίκων αντιμετωπίζονται εχθρικά ή με περιφρόνηση, όπως και πολλά θέματα που έφερναν κάτοικοι για συζήτηση. Ακόμα και προτάσεις σε θέματα που δεν είχαν οικονομικό κόστος δεν τις υλοποίησε, όπως η πρόταση διαπαραταξιακής επιτροπής, για τοποθέτηση επιγραφών ενημέρωσης σε σημεία της πόλης, που σχετίζονται με την πάλη εναντίον της ναζιστικής κατοχής. Η δημοτική αρχή αποδέχεται τις μνημονιακές δεσμεύσεις, τον «Καλλικράτη» και τον «Κλεισθένη Ι» και δεν συγκρούεται με την κυβερνητική πολιτική, ούτε προσπάθησε να σταθεί δίπλα στο κίνημα για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των λαϊκών και φτωχών νοικοκυριών του Βύρωνα. Περιορίστηκε σε διαχείριση των μνημονιακών δεσμεύσεων.


Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Οι δύο παρατάξεις της Ν.Δ. του Γώγου και του Μπαντή, πιστές στη συντηρητική δεξιά πολιτική, στάθηκαν με φανατισμό υπέρ της ανταποδοτικότητας, της εμπορευματοποίησης και της εισχώρησης ιδιωτών στις δημοτικές λειτουργίες. Σε κρίσιμα ζητήματα κινήθηκαν στην ίδια γραμμή με τη δημοτική αρχή, όπως στις τελικές ψηφοφορίες, π.χ. στην έγκριση των προϋπολογισμών, δημ. τελών όπου η παράταξη Γώγου έδινε έγκριση.

Η παράταξη του Σωτηρόπουλου, όπως και η παράταξη του Κόνσουλα, αντιπολιτεύθηκαν συμπολιτευόμενες, αφού δεν έχουν προσέγγιση που να εναντιώνεται ουσιαστικά στις αντιλαϊκές πολιτικές, μιας και συμφωνούν με τους νόμους Καλλικράτη & Κλεισθένη.


Η Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό συμβούλιο, παρά τις γενικά σωστές αναφορές για το σύστημα, αρνήθηκε την κοινή δράση με άλλους αγωνιζόμενους φορείς και κάποιες φορές και την κοινή στάση στα δημοτικά συμβούλια, που θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα στην ανάσχεση αντιλαϊκών αποφάσεων. Ενώ έδωσε και συναίνεση για χρήση προσωρινής ελαστικής εργασίας και λήψη δανείου για αντικατάσταση στήλων του δημοτικού φωτισμού, ώστε να καλύψει αντίστοιχες επιλογές σε δήμους όπου διοικούν παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης.


Οι δημοτικοί σύμβουλοι που αποχώρησαν το τελευταίο διάστημα από τη Στάση Βύρωνα δεν είχαν την ίδια στάση σε μια σειρά θέματα και κάποιοι έλειπαν σε κρίσιμες ψηφοφορίες. Τώρα κατεβαίνουν με 2 διαφορετικά ψηφοδέλτια. Σε μια σειρά ζητήματα που κρίνονται στο δήμο δεν εναντιώθηκαν, όπως για την λήψη δανείων, προσλήψεις με προσωρινή-ελαστική εργασία, απολύσεις συμβασιούχων. Τώρα δεν φαίνεται από τις διακηρύξεις τους ξεκάθαρα αν θα έχουν διαφορετική προσέγγιση από αυτή του παρελθόντος, που τους οδηγούσε σε συναίνεση με τη δημοτική αρχή. Αναμένουμε τη συνέχεια.




Διεκδικήσεις και στόχοι αγώνα

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Θέλουμε μια πόλη καθαρή και φροντισμένη. Με πράσινο, παιδικές χαρές και δημόσιους χώρους φιλικούς στους κατοίκους που να προσφέρονται για αναψυχή και δημόσιες συνευρέσεις. Με πεζοδρόμια, δρόμους και πλατείες προσβάσιμα σε όλους τους κατοίκους, στα καροτσάκια των παιδιών και των ΑΜΕΑ. Με επαρκή φωτισμό. Με προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Με υπηρεσίες πρόνοιας, υγείας, στήριξης των ευάλωτων κατοίκων. Με χώρους αθλητισμού και πολιτισμού. Με σύγχρονους παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Μια πόλη με ανθρώπους που να μην συνθλίβονται από τις συνθήκες διαβίωσης, δουλειάς, μόρφωσης, τις κοινωνικές σχέσεις. Με ανθρώπους που να μπορούν να χαίρονται τη ζωή.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όχι στην ελαστική εργασία. Λιγότερες ώρες δουλειά – αύξηση των θέσεων εργασίας. Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στα επιδόματα ανεργίας. Όχι στην απλήρωτη δουλειά. Επιδόματα ανεργίας και ασφάλιση για όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα που είναι εκτός εργασίας.

Στο δήμο να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των υπηρεσιών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τώρα. Κατάργηση της δημοτικής επιχείρησης και πέρασμα των υπηρεσιών και των εργαζόμενων στο δήμο. Να μην αποκλείονται οι συμβασιούχοι του δήμου από το σωματείο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Στα σχολεία να παρέχεται δωρεάν σάντουιτς και γάλα σε όλα τα παιδιά. Επαρκής λειτουργία της Βοήθειας στο Σπίτι. Να γίνει δημοτικό γηροκομείο με δωρεάν διαμονή των άπορων γερόντων. Να αναβαθμιστεί το Κέντρο Υγείας. Να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία με προσωπικό και υποδομές. Δημόσιο – δωρεάν ποιοτικό ιατροφαρμακευτικό σύστημα και περίθαλψη για όλους. Μέριμνα και δημόσια κέντρα δωρεάν υποστήριξης και φροντίδας για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, τα άτομα με αναπηρία, ψυχικές παθήσεις, εξαρτήσεις από ουσίες, κακοποιημένους και εγκαταλελειμμένους. Πρόσληψη προσωπικού και συντήρηση του ξενώνα του Καρέα, ώστε να λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες 20 κλίνες.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ

Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγαση. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, θέρμανση, τηλέφωνο, που είναι κοινωνικά αγαθά. Μειώσεις και όχι αυξήσεις των τιμολογίων των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, επικοινωνίας που χρειάζεται να είναι δημόσιες και να λειτουργούν με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Επιδότηση του ενοικίου για όλους τους άνεργους και τους φτωχούς που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Έλεγχοι και περιορισμοί στις αυξήσεις των ενοικίων. Πρόγραμμα λαϊκής στέγασης για όλα τα νοικοκυριά. Όχι στην εμπορευματοποίηση και την επέλαση του κεφαλαίου στην τουριστική εκμετάλλευση των κατοικιών που επιφέρει τεχνητή έλλειψη και αυξήσεις στα ενοίκια.

Να σταματήσουν τα χαράτσια στις κατοικίες. Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια κράτους, τραπεζών. Όχι σε κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και εξώσεις των λαϊκών στρωμάτων. Αξιοποίηση από το δήμο όσων κτιρίων δεν έχουν ιδιοκτήτη. Κούρεμα των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών και απαλλαγή τους από το δάνειο όταν έχει εξοφληθεί ήδη το κεφάλαιο. Διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο και το δήμο των μακροχρόνια ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων και φτωχοποιημένων στρωμάτων.


ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Όχι στην έμμεση και άμεση φορομπηξία τωνλαϊκών στρωμάτων. Αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, στις τοπικές μεγάλες επιχειρήσεις, στις τράπεζες, στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στα είδη πολυτελείας. Όχι στις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις του κεφαλαίου. Αρνούμαστε οι κάτοικοι να επιβαρύνονται με τα χρέη του δήμου.

Να καταργηθεί ο σημερινός κεφαλικός τρόπος φορολόγησης των κατοικιών με τα δημοτικά τέλη. Να μη φορολογείται κεντρικά ή τοπικά η λαϊκή κατοικία μέχρι 80 μ2 για μονομελή οικογένεια και 20 μ2 για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας. Μείωση των δημοτικών τελών και φόρων τώρα για τα λαϊκά νοικοκυριά. Όχι στην ανταποδοτική λειτουργία και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του δήμου. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, και της πολλαπλής φορολόγησης με τα δημοτικά τέλη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα ή προνόμιο, αλλά δικαίωμα όλων. Δημόσιο-δωρεάν 12χρονο ενιαίο σύγχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά, χωρίς ταξικούς, θρησκευτικούς, φυλετικούς αποκλεισμούς. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Σύγχρονα σχολικά κτίρια και υποδομές. Να κατασκευαστούν νέοι παιδικοί σταθμοί για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες χωρίς τροφεία για όλες τις οικογένειες με επαρκές προσωπικό.

Νέα σχολεία και νέα νηπιαγωγεία για να κάνουν τα παιδιά μάθημα σε κατάλληλες συνθήκες και να καλυφτούν οι ανάγκες της 2χρονης προσχολικής αγωγής. Να συντηρούνται σωστά τα σχολικά κτίρια και να καλύπτονται όλα τα έξοδα λειτουργίας και θέρμανσης. Σχολικοί φύλακες για τη φύλαξη. Να αρχίσει τώρα η ανακατασκευή-αναπαλαίωση του 4ου Δημοτικού Σχολείου. Αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το φυσικό περιβάλλον (Υμηττός, δασύλλια, κλπ) δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό, δημόσιο και όχι «τζάμπα οικόπεδο» προς εκμετάλλευση. Απαιτείται υπεράσπιση του σε αντιπαράθεση με την καπιταλιστική λογική που υπηρετούν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και το κεντρικό κράτος.

Ο Υμηττός χρειάζεται ολοκληρωμένη προστασία-διαχείριση του δασικού οικοσυστήματος, με μέτρα πρόληψης–πυροπροστασίας, με καθαρισμούς, υλοτομίες, έργα υδρονομικής προστασίας στις λεκάνες απορροής, ώστε να μην έχουμε πλημμύρες, συντήρηση των δασικών δρόμων, οργάνωση της άμεσης πυρανίχνευσης και κατάσβεσης από ευέλικτες ομάδες δασοπυροσβεστών διάσπαρτες στα δασικά πυροφυλάκια, μέτρα αποκατάστασης των καμένων και υποβαθμισμένων δασών, κ.ά.


Χρειάζεται ένας Φορέας Δασοπροστασίας, με μόνιμο προσωπικό όλη τη διάρκεια της χρονιάς, που θα έχει την ευθύνη και για όλες τις πλευρές της πυροπροστασίας, πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης. Χρειάζεται πρόληψη κι όχι διαχείριση της καταστροφής με μεθόδους στρατιωτικοποίησης της κατάσβεσης-διάσωσης. Όχι στην εξαγγελθείσα Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, με μηχανισμό «εκτάκτων» αναγκών στρατιωτικού τύπου με άμεση εμπλοκή και των ιδιωτικών επιχειρήσεων-χορηγών.


Απόλυτη προστασία του Υμηττού και αποκατάσταση όλων των καμένων εκτάσεων. Όχι στην αλλαγή χρήσης κι υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων και σε κάθε νομοθέτημα που αμφισβητεί το δασικό χαρακτήρα και το δημόσιο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Υμηττού. Όχι στη τσιμεντοποίηση, τις διεκδικήσεις, τις καταπατήσεις, την εκμετάλλευση, στην επέκταση της αυθαίρετης δόμησης, τη μεταφορά «κοινωφελών» εγκαταστάσεων μέσα στο δάσος του Υμηττού από δήμους, κράτος, εκκλησία, επιχειρηματίες κι ιδιώτες.


Απομάκρυνση του σταθμού μεταφόρτωσης. Κατεδάφιση όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων στο δάσος. Όχι στα σχέδια για νέους αυτοκινητοδρόμους στον Υμηττό προς χάρη της επένδυσης στο Ελληνικό. Όχι στην fast track «ανάπτυξη»- εμπορευματοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος. Προστασία των δύο Δασυλλίων της πόλης μας. Απορρίπτουμε τη δασοκτόνα ανάπλαση με τσιμέντα, περιφράξεις και εκσκαφές.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ


Στις γειτονιές μας, ζουν πολλά αδέσποτα ζώα συντροφιάς (γάτες, σκυλιά) που ουσιαστικά έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και οι μόνοι που ασχολούνται με αυτά είναι κάποιοι ζωόφιλοι με δική τους πρωτοβουλία. Τα αδέσποτα έχουν δικαίωμα στη ζωή και σε αξιοπρεπή διαβίωση.


Ο δήμος να αναλάβει την ευθύνη της φροντίδας τους με την αναγκαία υποδομή: Δημοτικό κτηνιατρείο, εγκαταστάσεις φύλαξης των αδέσποτων ζώων, οχήματα, ειδικευμένο προσωπικό, σημεία παροχής τροφής και νερού. Να μεριμνά για πρόγραμμα στειρώσεων και εμβολιασμών με κατάλληλες κινητές μονάδες και να παρεμβαίνει άμεσα σε κάθε περίπτωση καταγγελίας για βασανισμό ή δηλητηριάσεις ζώων από ασυνείδητους.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΔΟΜΗΣΗ - ΕΡΓΑ

Αύξηση των επιφανειών πράσινου στις κατοικημένες περιοχές και τους δημόσιους χώρους, όχι στη τσιμεντοποίησή τους. Περισσότεροι ελεύθεροι χώροι για την αναψυχή των κατοίκων και το παιχνίδι των παιδιών. Αύξηση των δαπανών για υποδομές και νέους ελεύθερους δημόσιους χώρους. Αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης με οικονομική ενίσχυση-επίδομα θέρμανσης των νοικοκυριών που αναγκάζονται να καταφεύγουν στην καύση ρυπογόνων υλικών. Έργα υποδομών για αποχέτευση, απορροή ομβρίων, αντιπλημμυρική προστασία.

Όχι αναπλάσεις με γνώμονα την εμπορική εκμετάλλευση των χώρων. Όχι στα ΕΣΠΑ με τις επιλεξιμότητες της Ε.Ε. για τα συμφέροντα των εταιρειών. Κατασκευή της Πλατείας στη Νεράιδα τώρα. Πόλη για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και οι ανάγκες συλλογικής συνεύρεσης και επικοινωνίας τους. Όχι στην υπέρογκη δόμηση, μείωση του συντελεστή. Όχι παραχώρηση δημοτικών χώρων (Νεαπόλεως-Κολοκοτρώνη, Βουτζά-Μ Ασίας-Λάουρα) σε ιδιωτικές εταιρείες για ανέγερση χώρων στάθμευσης. Διατήρηση του ιστορικού-πολιτιστικού χαρακτήρα του Βύρωνα.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ-ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Να μπορούν οι κάτοικοι να κυκλοφορούν με δημόσιες, ποιοτικές, δωρεάν συγκοινωνίες με τακτικά, πυκνά δρομολόγια ώστε να περιοριστεί η χρήση του Ι.Χ.. Όχι στην απαξίωση της δημοτικής συγκοινωνίας, τακτικά και λειτουργικά δρομολόγια. Επέκταση της Δημοτικής Συγκοινωνίας προς Πανεπιστημιούπολη-Πολυτεχνιούπολη και προς τους σταθμούς του μετρό. Να γίνουν ποδηλατόδρομοι. Αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων στο κέντρο της πόλης. Ρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η επιβάρυνση των κατοίκων στους δρόμους υπερτοπικής κυκλοφορίας (Κερκύρας, Δηλβόης, Κωνσταντινουπόλεως κ.α.).



ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Απαιτούμε η πόλη που ζούμε και κυκλοφορούμε να είναι καθαρή με τακτική συλλογή των οικιακών απορριμμάτων και καθάρισμα των δημόσιων χώρων, των πεζοδρομίων και των δρόμων. Συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και ανανέωση όπου χρειάζεται. Συνολικός επανασχεδιασμός για τη συλλογή, τη διαχείριση και τη διάθεση των απορριμμάτων με μείωση της παραγωγής σκουπιδιών και κατανάλωσης πλαστικού. Να λειτουργεί σωστά, να επεκταθεί και να βελτιωθεί το πρόγραμμα ανακύκλωσης, ώστε να είναι προσιτό, εύχρηστο και με διαχωρισμό στην πηγή. Όχι στην είσοδο ιδιωτικών εταιρειών, στον τομέα της διαχείρισης, συλλογής-ανακύκλωσης απορριμμάτων και τη δημιουργία εργοστασίων καύσης, που θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη ζωή μας.



ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Δήμος να στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία και να μεριμνά για να γίνουν κοινωνοί και συμμέτοχοι οι κάτοικοι με πρωταγωνιστή τη νεολαία. Ενισχύουμε τις συλλογικές καλλιτεχνικές δράσεις που αναπτύσσονται στην περιοχή μας και παράλληλα διεκδικούμε: i. Δωρεάν λειτουργία των καλλιτεχνικών εργαστηρίων του Δήμου, ii. Στελέχωση των πολιτιστικών υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό, iii. Αύξηση των κονδυλίων για δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις, iv. Σημαντικές μειώσεις των εισιτηρίων του Φεστιβάλ Βράχων. 

Ανάδειξη και στήριξη της τοπικής καλλιτεχνικής παραγωγής. Αυτό σημαίνει: i. Χώροι για να παρουσιάζονται τα έργα των νέων καλλιτεχνών με τον αντίστοιχο σεβασμό στις ιδιαιτερότητές τους, ii. Εξοπλισμένα στούντιο όπου θα μπορούν δωρεάν τα νεανικά συγκροτήματα της περιοχής μας να κάνουν τις πρόβες τους, iii. Αίθουσες όπου θα μπορούν χορευτικές και θεατρικές ομάδες της περιοχής να κάνουν δωρεάν πρόβες και να ανεβάζουν παραστάσεις, iv. Χώροι για εκθέσεις εικαστικών και συναυλίες.


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Θέλουμε λαϊκό αθλητισμό έξω από εμπορευματικά/ιδωτικο-οικονομικά κριτήρια. Σημαντικά πεδία είναι ο σχολικός αθλητισμός, τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, ο εργασιακός, ερασιτεχνικός, παιδικός αθλητισμός και ο σωματειακός αθλητισμός όταν αυτός δεν εμπορευματοποιείται. Ενίσχυσή τους από μια δημοτική αθλητική πολιτική που τα προτάσσει έναντι του πρωταθλητισμού και του επαγγελματικού αθλητισμού. Δημοτικές αθλητικές δομές (χώροι, υποδομές και λειτουργία προγραμμάτων και ομάδων για αθλήματα με δωρεάν συμμετοχή) που να μπορούν να παρέχουν δωρεάν αθλητικές υπηρεσίες σε υψηλό επίπεδο, στελεχωμένες με ειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό.


Ελεύθερη είσοδο στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου και δωρεάν δυνατότητα άθλησης και χρήσης υποδομών στους κατοίκους που δεν ανήκουν σε σωματεία. Προτεραιότητα στη χρήση των χώρων στις σχολικές, τις παιδικές, τις ελεύθερες ομάδες. Δυνατότητα στα σωματεία που αναπτύσσουν κοινωνική δράση και αντιστέκονται στην εμπορευματική λογική να χρησιμοποιούν δωρεάν τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές του δήμου. Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στις γειτονιές που δεν υπάρχουν.



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ, ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΦΑΣΙΣΜΟ

Θέλουμε τις γειτονιές μας ανοιχτές στους ευάλωτους, τους ανήμπορους, τους αδύναμους, τους διαφορετικούς, τους πρόσφυγες των πολέμων και της φτώχειας, τους μετανάστες. Γειτονιές χωρίς μίσος, φανατισμό, που να μπορούν να κυκλοφορούν άφοβα τα παιδιά, οι γυναίκες, οι ξένοι. Να μπορούν να υποδέχονται και να εντάσσουν τους ανθρώπους με διαφορετικό πολιτισμό, φυλή, χρώμα, θρησκεία, σεξουαλικό προσανατολισμό. Ειδικά στο Βύρωνα της προσφυγιάς και της αντίστασης ξέρουμε την αξία της αλληλεγγύης και των ίσων δικαιωμάτων. Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Όχι στους αποκλεισμούς και τη γκετοποίηση. Ίσα δικαιώματα στη δουλειά, τη μόρφωση, την περίθαλψη, την ασφάλιση σε όλους τους κατοίκους που ζουν στη χώρα μας. Δικαίωμα ψήφου και στους μετανάστες που δεν προέρχονται από χώρες της Ε.Ε.. Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.


Λέμε όχι στην περιστολή και καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Υπερασπίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα ντόπιων και μεταναστών. Δεν υποτιμούμε τον κίνδυνο από άνοδο της φασιστικής επιρροής και δράσης και αντιπαλεύουμε το φασισμό, τη ρατσιστική, ξενοφοβική προπαγάνδα, το σκοταδισμό, τον εθνικισμό. Αντιμετωπίζουμε Αποκρούουμε κάθε επιθετική, τρομοκρατική, αυταρχική ενέργεια των νεοναζιστικών εγκληματικών συμμοριών, των δολοφόνων του Φύσσα, του Λουκμάν, του Πετρί και άλλων. Καταδίκη των δολοφόνων της Χ.Α.. Όχι στην υπόθαλψη της Χ.Α. και την προβολή της από τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Ο φασισμός δεν χωρά ούτε στο Βύρωνα, ούτε πουθενά.




Τι ρΟλο πΑΙζουν πλεον οι δΗμοι

Έχουν αλλάξει πολλά για τους δήμους με τον «Καλλικράτη» και στη συνέχεια με τον «Κλεισθένη Ι» και τα μνημόνια. Οι δήμοι δεν είναι λαϊκοί θεσμοί, ούτε τοπική «αυτοδιοίκηση». Με το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργούν ως βραχίονες του κεντρικού κράτους για την εφαρμογή πολιτικών που καθορίζονται από την κυβέρνηση και την Ε.Ε, Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ και εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δρουν σε αυστηρά πλαίσια και περιορισμούς με προδιαγεγραμμένους σκοπούς : Μεταφορά λειτουργιών του κεντρικού κράτους στους δήμους χωρίς πόρους, συρρίκνωση-αποδόμηση-υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών πρόνοιας και των δωρεάν κοινωνικών παροχών, την εισχώρηση της εμπορευματοποίηση και των ΣΔΙΤ (συμπράξεις με τις επιχειρήσεις) σε όλα τα επίπεδα και τελικά την ιδιωτικοποίηση.


Είναι μηχανισμοί φορομπηξίας για τους κατοίκους και παροχής υπηρεσιών με ανταποδοτικότητα και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τελούν υπό καθεστώς επιτροπείας και υποχρηματοδότησης, με τη δραστική μείωση των οικονομικών πόρων τους από το κράτος (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ). Τα οικονομικά συμφέροντα που εμπλέκονται με τους δήμους είναι μεγάλα με τη διαχείριση στοχευμένων και επιλέξιμων προγραμμάτων ΕΣΠΑ σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. και των επιχειρηματικών λόμπυ και όχι των κατοίκων.


Λειτουργούν δημαρχοκεντρικά με τις υπερεξουσίες του δημάρχου από τη μια και την απλή αναλογική από την άλλη στην κατεύθυνση εμπλοκής περισσότερων παρατάξεων στην επίτευξη των απαραίτητων για αυτούς συνεργασιών και συναινέσεων για υλοποίηση των κυρίαρχων πολιτικών και των προδιαγεγραμμένων επιλογών.


ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ

Είμαστε αντίθετοι στην αντιδημοκρατική λειτουργία του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου, στους 2 γύρους των τοπικών εκλογών, το δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Απαιτούμε: Έμμεση εκλογή του δημάρχου, ώστε να είναι ανακλητός και περιστολή των υπερεξουσιών του. Αρνούμαστε τη διασύνδεση του δήμου ως μεσάζοντα με τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας, τη λειτουργία του ως ανταποδοτική επιχείρηση με το δημότη-πελάτη. Λέμε όχι στο δήμο-φορομπήχτη.

Παλεύουμε ενάντια στον «Καλλικράτη» και τον «Κλεισθένη». Απαιτούμε να αποδοθούν άμεσα από το κεντρικό κράτος οι χρωστούμενοι πόροι στους δήμους. Αρνούμαστε την ομηρία της χρηματοδότησης των δήμων από τα ΕΣΠΑ, την επιλεξιμότητα από την Ε.Ε. των έργων που θα χρηματοδοτηθούν, την κατάρτιση των προϋπολογισμών, των προγραμμάτων και των έργων τους με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Δεν αποδεχόμαστε τα μνημόνια και το Παρατηρητήριο των δήμων, που επιβάλλει την πλήρη επιτήρηση των λειτουργιών τους.




ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Πιστεύουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας με πραγματική λαϊκή αυτοδιεύθυνση στους χώρους που ζούμε. Λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά με ουσιαστικές αρμοδιότητες και δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις που αφορούν τη συνοικία. Με συμβούλια με αιρετούς και ανακλητούς εκπροσώπους. Συμμετοχή όλων των κατοίκων ντόπιων και μεταναστών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας στο σήμερα, για ζωή σε μια πόλη και σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, ανισότητες, πολέμους. Για αυτό και σήμερα αγωνιζόμαστε για τη συγκρότηση μαζικών συλλογικοτήτων-λαϊκών θεσμών, που είναι προπλάσματα των οργάνων επιβολής της λαϊκής θέλησης και της εργατικής-λαϊκής πραγματικής αυτοδιεύθυνσης για την οργάνωση της κοινωνίας σε νέες βάσεις.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

Για τα παραπάνω έχουμε πλήρη επίγνωση ότι απαιτείται σύγκρουση και με τα μεγάλα συμφέροντα για να επιβάλλουμε:
      Διαγραφή του δημόσιου χρέους, που το δημιούργησαν και το καρπώθηκαν αυτοί που τώρα ζητούν από μας να το αποπληρώσουμε.
·     Αποδέσμευση από Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ, €, το Σύμφωνο Σταθερότητας, τα μνημόνια.
·     Να κλείσουν οι βάσεις, να φύγουμε από το ΝΑΤΟ, να τερματιστούν οι πολεμικές από τη χώρα μας και η γενικότερη πολεμική προετοιμασία του ελληνικού κράτους. Να σταματήσει η αντιμετώπιση των προσφύγων με εγκλεισμό, καταστολή, στρατιωτικά μέσα. Να καταργηθούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
·     Να σταματήσουν οι ενισχύσεις στις τράπεζες. Εθνικοποίηση των τραπεζών και όλων των μεγάλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, χωρίς αποζημίωση στους καπιταλιστές και με εργατικό-λαϊκό έλεγχο.
·     Ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών και όποιων κυβερνήσεων και δημοτικών εξουσιών τις υπηρετούν.



ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Συγκροτήσαμε την Αριστερή Παρέμβαση το 1994 ανένταχτοι και οργανωμένοι αριστεροί με στόχο να συμβάλλουμε στην αναζήτηση ριζοσπαστικών απαντήσεων στα τοπικά προβλήματα και στη συγκρότηση μιας ανυπότακτης αριστεράς. Διαμορφώνουμε τις θέσεις μας στις συνελεύσεις μας, παίρνοντας υπόψη συνολικές εμπειρίες και συλλογικές επεξεργασίες.


Μας ξέρετε από τη δράση και τις θέσεις μας όλα αυτά τα χρόνια, γιατί δεν λειτουργούμε όπως οι άλλοι μόνο στις εκλογές. Γνωριστήκαμε στις μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις για τα τοπικά προβλήματα, μέσα στους εργατικούς αγώνες, μέσα στους μαζικούς φορείς και τις συλλογικότητες στη γειτονιά, μέσα στα κινήματα. Δεν επιδιώκουμε να γίνουμε χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, δεν αναμασάμε τα «θα» τα περί «ήθους», «συνέπειας», «όλοι μαζί», λες και όλοι μαζί πλούσιοι και φτωχοί θα προχωρήσουμε. Εμείς μιλάμε για την ενότητα και τον αγώνα των από κάτω, όλων όσων δεν συμβιβάζονται με τη διαχείριση της μιζέριας, του δεν γίνεται τίποτα.


Βαδίζουμε σε διαχωρισμό και σύγκρουση με το κατεστημένο και τη μεσοβέζικη στάση και για αυτό είμαστε ενοχλητικοί στους κυρίαρχους. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αναγνωρίζουμε τις ανεπάρκειες που έχουμε, αλλά, σίγουρα μόνο οι επίδοξοι νέοι σωτήρες, μπορούν να ισχυριστούν ότι είμαστε μια από τα ίδια. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την πάλη όπως τα προηγούμενα χρόνια, για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων και δεν θα αποτελέσουμε συμπληρωματική δύναμη οποιασδήποτε δημοτικής αρχής, γιατί πιστεύουμε ότι η τοπική εξουσία πρέπει να περάσει στους ίδιους τους λαϊκούς θεσμούς που θα δημιουργηθούν από τους κατοίκους για τους κατοίκους.


Συμμετέχουμε στη μάχη των δημοτικών εκλογών και θέλουμε να δυναμώσει η παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο για να έρθουν στο προσκήνιο τα πραγματικά προβλήματα και όχι οι κούφιες αντιπαραθέσεις. Για να πάψουν να επικαλούνται οι δυνάμεις της εξουσίας ότι έχουν την αποδοχή και τη νομιμοποίηση και να ασκούν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους. Για να δυναμώσει μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο η φωνή του αγώνα, των κινημάτων και των συλλογικοτήτων κόντρα στην πολιτική της τοπικής και κεντρικής εξουσία. Για την ενίσχυση ενός αριστερού, μαχητικού, ταξικού ρεύματος μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.




Για να μπορεί το μέσα στο δημοτικό συμβούλιο να εξυπηρετεί το «έξω», τους αγώνες και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Σε καλούμε να βαδίσουμε μαζί στο δύσκολο και όμορφο δρόμο του συλλογικού αγώνα στα χνάρια των αγώνων του Βύρωνα της προσφυγιάς και της αντίστασης στο φασισμό. Εμείς επιμένουμε με την αριστερά της ανατροπής κόντρα στο δημοτικό, πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Εμείς συνεχίζουμε να μη συναινούμε, να μην  συμβιβαζόμαστε, να μην αναπαράγουμε αυτ-απάτεςΓια το δικαίωμα στην πόλη που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και για τη ζωή που μας αξίζει.


#  #  #  #  #  #

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ Η ΦΩΝΗ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ – ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Ψηφοδέλτιο

Αναστούλης Παύλος,      βιβλιοϋπάλληλος, μουσικός, μέλος ΣΥΒΧΑ - επικεφαλής

  1. Αλεξοπούλου Γιάννα,     υπάλληλος ΕΛΤΑ, μέλος του Σωματείου Υπαλλήλων ΕΛΤΑ
  2. Ανδριανοπούλου Χριστίνα,  χημικός, μισθωτή στον ιδιωτικό τομέα
  3. Αποστολίδης Αλέξανδρος,   ραδιοηλεκτρολόγος, ιδ. υπάλληλος
  4. Γιαννακόπουλος Γιώργος,   φαρμακοποιός
  5. Γκιόζου Γιώτα,               φαρμακοϋπάλληλος, μέλος Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Φαρμακευτικών Προϊόντων
  6. Γουδέλης Τάσος,    ηλεκτρολόγος μηχανικός, μέλος Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ
  7. Ζαβιτσάνου Γεωργία,     δημοσιογράφος
  8. Ηρειώτου Ελίνα,            εργαζόμενη μεταπτυχιακή φοιτήτρια
  9. Καλαμπόκα Αλεξάνδρα, συνταξιούχος
  10. Καραμπίνη Ζωή,            αρχιτέκτονας μηχανικός, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
  11. Κλεινοπούλου Χρυσούλα,   συνταξιούχος σχεδιάστρια
  12. Κονιδάρης Γιάννης,        καθηγητής Δ.Ε.
  13. Κοτσαμπάσογλου Αντώνης,          μεταλλειολόγος μηχανικός, μέλος του Σ.Μ.Τ.
  14. Κουτούφαρη Ευγενία,    αγιογράφος, άνεργη
  15. Κούτσικος Λουκάς,         εκπαιδευτικός τεχνολόγος  ηλεκτρολόγος μηχανικός
  16. Κουφάκης Γιώργος,      άνεργος λογιστής
  17. Κυλάφης ή Κελάφης Θανάσης,   εργαζόμενος στον επισιτισμό (μέλος της Λάντζα), φοιτητής φιλοσοφικής Αθήνας, μέλος της ΕΑΑΚ
  18. Κωνσταντουλάκης Αντώνης,         εργαζόμενος, μέλος του σωματείου υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού
  19. Λίτσα Εύη,                     δασολόγος
  20. Μακράκης Νίκος,           μηχανολόγος μηχανικός T.E., ιδιωτικός υπάλληλος
  21. Μακρής Βαγγέλης,         μηχανικός ΣΕΜΦΕ, ιδ. υπάλληλος
  22. Μασούρας Κώστας,        αρχιτέκτονας, μέλος Δ.Σ. ΣΑΔΑΣ (Σύλλογος Διπλωματούχων Αρχιτεκτόνων Ανωτάτων Σχολών)
  23. Μίχας Θανάσης,             συνταξιούχος μεταλλεργάτης
  24. Μίχας Γιάννης (Dave),    ιδ. υπάλληλος, μουσικός-μέλος του συγκροτήματος "Φράξια"
  25. Μπανιάς Γιάννης,           ασφαλιστής
  26. Μπικάκη Μαρία,             μέλος Ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων ΕΤΕ & κινήματος ενάντια σε χαράτσια και πλειστ/σμούς
  27. Μποτής Δημήτρης,         φυσικός, εργαζόμενος σε φροντιστήριο, μουσικός
  28. Μπούσουλας-Ραϊκίδης Ορφέας,  φοιτητής ΑΣΟΕΕ, μέλος ΕΑΑΚ
  29. Ξιφαρά Μαρία,              τραπεζοϋπάλληλος, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας
  30. Παΐζη Βάσω,                  ψυχολόγος, εργαζόμενη αναπληρώτρια στα δημοτικά σχολεία του Βύρωνα
  31. Παλαιολόγου Σόνια,       μαθηματικός στην ιδιωτική εκπαίδευση
  32. Παπαγγελής Γιώργος,    φυσικός, περιβαλλοντολόγος ερευνητής
  33. Παπαπαύλου Έφη,         χημικός εργαζόμενη στη βιομηχανία, μέλος πανελλήνιου σωματείου εργαζομένων στο φάρμακο
  34. Πηνιάτογλου Δανιήλ,     συνταξιούχος τεχνίτης
  35. Ρωμηός Κυριάκος,        Ερευνητής οικονομολόγος, εργαζόμενος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  36. Τζιορτζιώτης Σταύρος,   δημοτικός σύμβουλος Αριστερής Παρέμβασης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, μέλος Π.Ε.Σ.ΕΚ.
  37. Τσιαντής Νίκος,             φυσικός, εργαζόμενος ΔΕΗ
  38. Τσιμικλή Αγγελική,        αναπληρώτρια εκπαιδευτικός Π.Ε., μέλος του Συντονιστικού Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών
  39. Φραγκιαδάκης Γιάννης, εκπαιδευτικός της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας, πρώην δημ. σύμβουλος, εργαζόμενος στο εξωτερικό
  40. Χαραλαμπόπουλος Νίκος,   ιδ. υπάλληλος, οικονομολόγος
  41. Χουλιάρα Ματίνα,          μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης, μέλος Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
  42. Ψαρρά Παναγιώτα,        διδάκτωρ θεατρικών σπουδών, εργαζόμενη στον επισιτισμό
  43. Speyer Orestis Charles Daniel,  φυσικός περιβαλλοντολόγος, εργαζόμενος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο