Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Το σωματείο Εργαζομένων δήμου Βύρωνα για προβλήματα των παιδικών σταθμών

   Σωματείο Εργαζομένων

     Δήμου Βύρωνα

        Η διαχείριση των προβλημάτων  των Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας, η επιλογή μιας αδιάφορης και γραφειοκρατικής αντιμετώπισης  από μεριάς της Δημοτικής Αρχής και όχι μιας σοβαρής κινητοποίησης εύρεσης λύσεων,  μας αναγκάζει να επανέλθουμε για μία ακόμη φορά στο σοβαρό θέμα της ασφάλειας στους Παιδικούς Σταθμούς και ιδιαίτερα στους αύλειους χώρους. 

        Οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς εδώ και δύο  τουλάχιστον χρόνια φωνάζουν για τα κατεστραμμένα πολυόργανα  στις αυλές των δομών, για τις επικίνδυνα εκτεθειμένες βίδες, για τα κενά στις πλάκες στους αύλειους χώρους που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί  σοβαρό ατύχημα. Στον 5ο Παιδικό Σταθμό, πρόσφατα ανακαινισμένο από το Βαφειαδάκειο Ίδρυμα, είχε μείνει στην ευθύνη του Δήμου για ν’ ανακαινισθεί μόνο η αυλή και δυστυχώς  καμία ενέργεια δεν έχει γίνει  μέχρι τώρα.

H άμεση αντικατάσταση της κουζίνας του 7ου Π.Σ. διότι αποτελεί υγειονομική βόμβα  όπως η συνολική του ανακαίνιση. Ο 2ος βρεφικός σταθμός με τα τόσα προβλήματα, το σχολικό λεωφορείο που εξυπηρετεί τον σταθμό του 7ου Π.Σ. χωρίς κλιματισμό, που τους καλοκαιρινούς μήνες αναθέτουν σε ιδιώτη την μεταφορά των νηπίων, με ζώνες ασφαλείας παλιάς τεχνολογίας (χωρίς επαναφορά) και “γερασμένο” ως όχημα που πρέπει ΑΜΕΣΑ να αντικατασταθεί……

     Τέλος η ανάγκη δημιουργίας νέων βρεφικών και παιδικών σταθμών σε όλες τις γειτονιές του Βύρωνα με το παράλληλο κλείσιμο ακατάλληλων δομών, γίνεται όλο και πιο απαραίτητη.

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής εδώ και δύο χρόνια  είναι υποσχέσεις για άμεση  επιδιόρθωση και  αντικατάσταση ... που  μείναν υποσχέσεις        Απευχόμαστε η επόμενη ανακοίνωση του Σωματείου μας να  αφορά σε  κάποιο σοβαρό τραυματισμό, μία πιθανότητα τόσο κοντά στη σημερινή πραγματικότητα .

       Οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Βύρωνα αντιμετωπίζουν στο σύνολο τους, σοβαρά κτηριακά προβλήματα παρά τις όποιες παρεμβάσεις για την βελτίωση της εικόνας τους. Υπάρχουν Παιδικοί Σταθμοί που στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια, άλλοι που θέλουν σοβαρές τεχνικές παρεμβάσεις, αντισεισμική – αντιπυρική θωράκιση κ.λ.π..

·      Πάγιο αίτημα μας η αναγνώριση της ευθύνης του κράτους απέναντι στην Προσχολική Αγωγή και η ανάγκη να δημιουργηθούν δημόσιες υποδομές για το σύνολο των βρεφών και των νηπίων.

·      Καλούμε την κυβέρνηση και τον Δήμο να δημιουργήσουν τις αναγκαίες υποδομές, να εκπονηθεί πρόγραμμα επισκευών κ’ άλλων αναγκαίων παρεμβάσεων (πολλάκις έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας).

·      Να δημιουργήσουν νέους Παιδικούς Σταθμούς για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες Βρεφών και Νηπίων.

·      Διεκδικούμε Κρατικούς Δημόσιους ΔΩΡΕΑΝ Παιδικούς Σταθμούς με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση των τροφείων, καμία οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς.

·      Σήμερα απαιτούνται δομές Προσχολικής Αγωγής στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με επαρκή χρηματοδότηση, κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, και στελέχωση με μόνιμο επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό”.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την παραπέρα υποβάθμιση της προσχολικής αγωγής σε βάρος των αναγκών και των δικαιωμάτων όλων των παιδιών για ολοκληρωμένη προσχολική αγωγή.

Το Δ.Σ.