Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Αμερικάνικες Βάσεις: Ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου Βύρωνα καταδίκης της νέας συμφωνίας διαρκείας

Το παρακάτω ψήφισμα εγκρίθηκε με 13 ψήφους υπέρ και 7 κατά από το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα ημ. 9/5/2022. Κατατέθηκε από την Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα και έγινε αποδεκτό με  τις ψήφους των παρατάξεων  Πρωτοβουλία Πολιτών, Λαϊκή Συσπείρωση, Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα, ΡΕΚΒ και μελών της παράταξης της δημοτικής αρχής, ενώ άλλα απείχαν. Καταψηφίστηκε από τους συμβούλους της Νέας Εποχής (Γώγος), Μαζί για το Βύρωνα (Μπαντής) ενώ πολλοί σύμβουλοί τους είχαν αποχωρήσει όπως και οι σύμβουλοι της Δύναμης Ελπίδας (Σωτηρόπουλος).  

Ως Αριστερή Παρέμβαση καλούμε σε συμμετοχή στη συγκέντρωση ενάντια στη νέα συμφωνία για τις βάσεις την Πέμπτη 12/5 στις 6.30 μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος, μέρα που ψηφίζεται η συμφωνία. 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Μετά την κατάθεση της νέας ελληνο-αμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις από την κυβέρνηση  της Ν.Δ. στην Βουλή, προγραμματίζεται η ψήφισή της την Πέμπτη 12 Μάη.

Η ελληνοαμερικανική συμφωνία «αμυντικής συνεργασίας» στοχεύει να προσδέσει την Ελλάδα ακόμα πιο βαθιά στο άρμα του ΝΑΤΟ. Με την συμφωνία επεκτείνονται οι παλιές και δημιουργούνται νέες βάσεις προς αξιοποίηση από τον αμερικανικό στρατό και το ΝΑΤΟ, ενώ πέρα από τις στρατιωτικές παραχωρούνται και πολιτικές υποδομές, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, συνεχίζοντας τη διεύρυνση της νατοϊκής συμμαχίας που ξεκίνησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία δίνει χαρακτήρα μονιμότητας στην παραμονή των βάσεων του θανάτου και του πολέμου, αφού δεν θα απαιτείται κάθε χρόνο η ανανέωσή της (όπως γινόταν μέχρι τώρα) και αν δεν καταγγελθεί θα ισχύει επ’ αόριστον. Συγκεκριμένα η συμφωνία προβλέπει ότι: «θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο πέντε ετών, ενώ θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα μέρη με γραπτή ειδοποίηση, προς το άλλο μέρος, δύο χρόνια πριν, διά της διπλωματικής οδού».

Στη νέα περίοδο της έντασης των ανταγωνισμών και πολεμικών αναμετρήσεων, η χρησιμοποίηση και πρόσδεση της χώρας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αποτελεί επικίνδυνη  εξέλιξη που μαζί με την εμπλοκή στον πόλεμο που εξελίσσεται στην Ουκρανία, μέσω της αποστολής όπλων και της αξιοποίησης βάσεων και υποδομών σαν πολεμικά ορμητήρια του ΝΑΤΟ, μας καθιστούν στόχο και είναι κινήσεις που δεν γίνονται ούτε για το καλό μας, ούτε γιατί πρέπει να είμαστε «στη σωστή πλευρά της ιστορίας». Να μη γίνει ο λαός μας θυσία στα πεδία των μαχών για τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των αντιμαχόμενων πλευρών.

Ως δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα καλούμε να μην προχωρήσει από το κοινοβούλιο η επικύρωση της συμφωνίας για τις βάσεις. Έξω όλες οι βάσεις και έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Καμιά συμμετοχή – απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Θέλουμε Ειρήνη και φιλία των λαών – Όχι στους εξοπλιστικούς και πολεμικούς ανταγωνισμούς.

Λεφτά για την υγεία την παιδεία, τις κοινωνικές ανάγκες.

9/5/2022