Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Κάτω των αναγκών για στέγαση του 4ου νηπιαγωγείου η αναζήτηση της δημοτικής αρχής-Ανακοίνωση, σχετικές φώτο και βίντεο με την τοποθέτηση της Αριστερής Παρέμβασης

ΤΟ ΑΔΗΛΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟ 4ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ και Η ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ

Σοβαρό θέμα διαφάνηκε και στο δημοτικό συμβούλιο ημ. 9/5  για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή την ανάγκη στέγασης του 4ου νηπιαγωγείου. Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι οι πράξεις και αποφάσεις της δημοτικής αρχής για την ανέγερση 4όροφου(!) κτιρίου για το 4ο δημοτικό άφηναν ξεκρέμαστο το 4ο νηπιαγωγείο. Η δημοτική αρχή απαίτησε πιεστικά και έλαβε έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο ημ. 19/1/2022 με συναίνεση δημοτικών παρατάξεων για τη «μετεγκατάσταση» του νηπιαγωγείου, ενώ στην ουσία επρόκειτο για απομάκρυνση του προς άγνωστη κατεύθυνση. Δεν δρομολόγησε έγκαιρα, ούτε κατόπιν αυτού, την εύρεση χώρου για το 4ο νηπιαγωγείο που ήταν επιβεβλημένη πριν χρόνια, ακόμα και αν δεν το απαιτούσε το Υπουργείο ως απομάκρυνση για να στεγαστεί σε πολυώροφο κτίριο το δημοτικό, είτε για την λειτουργία του νηπιαγωγείου την περίοδο της κατασκευής του δημοτικού.

 

Θέσαμε και σε εκείνη τη διαδικασία τη απαίτηση για ένα μακρόπνοο πρόγραμμα κάλυψης των αναγκών στέγασης σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών με γενναία πολιτική απαλλοτριώσεων και βάλαμε συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να σχεδιαστεί και να προχωρήσει η απαλλοτρίωση χώρου των διαθέσιμων εγκαταλελειμμένων προσφυγικών της οδ. Κολοκοτρώνη για τις ανάγκες στέγασης του νηπιαγωγείου. Αλλά, παρότι πάρθηκε ξανά σχετική απόφαση τις 19/1 και επισημάναμε την άμεση ανάγκη να δρομολογηθούν διαδικασίες για υποστήριξη της απόφασης, η κωλυσιεργία συνεχίζεται. Με επιστολή ημ. 27/4  ο αρμόδιος αντιδήμαρχος παραθέτει 5 γνωστές και νομότυπες διαδικασίες για την απαλλοτρίωση, για να καταλήξει «Γίνεται κατανοητό από όλους ότι η διαδικασία των απαλλοτριώσεων είναι δύσκολη και χρονοβόρα.». Και αυτό παρότι οι διαδικασίες είναι δυνατές και θα μπορούσαν ήδη να έχουν ξεκινήσει, όπως είχαμε προτείνει πχ η προμελέτη που τώρα αναφέρουν, το κτηματολογικό διάγραμμα που να απεικονίζει την έκταση κ..α..

Ομάδα γονέων που τα παιδιά τους πάνε ή θα πάνε από το Σεπτέμβρη στο 4ο νηπιαγωγείο δικαιολογημένα ανησυχούν και έστειλαν επιστολή στο δημοτικό συμβούλιο ζητώντας απαντήσεις για το που θα στεγαστούν τα παιδιά τους σε 4 μήνες, αν θα είναι κατάλληλος ο χώρος και οι συνθήκες και άλλα εύλογα ερωτήματα, μιας και μέχρι τώρα δεν έχουν καμιά ενημέρωση και καμιά εξασφάλιση.  

νηπιαγωγείο της Ταύρου σε ισόγειο πολυκατοικίας 
Αντί ικανοποιητικών απαντήσεων η δημοτική αρχή φέρνει στις 9/5 εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση δημοπρασίας εκμίσθωσης ακινήτου προκειμένου να «φιλοξενήσει ένα τμήμα του 4ου Νηπιαγωγείου» λόγω της απόφασης «απομάκρυνσής του από τον υφιστάμενο χώρο του, προκειμένου να δοθεί το ακίνητο για αποκλειστική χρήση στο 4ο Δημοτικό Σχολείο». Αλλά, το 4ο νηπιαγωγείο έχει 3 τμήματα και σε αυτή την επισήμανσή των γονέων της κίνησής μας, η απάντηση που δόθηκε είναι ότι τα παιδιά των άλλων τμημάτων θα πάνε σε 2 αίθουσες στο νηπιαγωγείο της οδ. Ταύρου, που διαθέτει 4 αίθουσες, αλλά θα έχει από Σεπτέμβρη 2 κενές, λόγω μείωσης των νηπίων. Με αυτή τη «διευθέτηση» τα προβλήματα δεν επιλύονται και η στέγαση των νηπίων δυσχεραίνει.

Συγκεκριμένα :

α. Τα νήπια του 4ου νηπιαγωγείου και τα νήπια της Ταύρου, θα είναι από 23 σε κάθε αίθουσα με ότι αυτό σημαίνει για την παιδαγωγική διαδικασία, αλλά και για τις υγειονομικές προφυλάξεις,

β. το 4ο νηπιαγωγείο θα σπάσει και το ένα του τμήμα θα μείνει μόνο του σε αναζήτηση χώρου,

γ. η φωτογραφική αναφορά της δημοπρασίας για αναζήτηση εκμίσθωσης χώρου μόνο με μία αίθουσα εκμηδενίζει τις απαιτήσεις και προσδοκίες για την κάλυψη όλων των αναγκών και των 3 τμημάτων και εξ αρχής προσανατολίζει σε κάτι συγκεκριμένο και μη επαρκές,

Ο αύλειος χώρος του νηπιαγωγείου Ταύρου

δ. το νηπιαγωγείο της Ταύρου δεν έχει επαρκή προαύλιο χώρο και είναι πολλαπλώς ακατάλληλο, αλλά η δημοτική αρχή λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά παρέκκλιση ως προϋπάρχον και ισχυρίζεται ότι μπορεί να στεγάσει από 25 νήπια σε κάθε μία από τις 4 αίθουσες. Ενδεικτική της ακαταλληλότητας η φωτογραφία του αύλειου χώρου για τα 88 νήπια που σχεδιάζουν να στεγάσουν.

Η δημοτική αρχή αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, άρχισε να επιτίθεται στην κριτική που της έγινε, λέγοντας ότι δεν της προτάθηκε από την αντιπολίτευση άλλος χώρος και αυτοί ήδη έχουν βρει.

Ως Αριστερή Παρέμβαση επιμείναμε στην ανάγκη εξεύρεσης κατάλληλου χώρου κοντά στα σπίτια των νηπίων όλων των τμημάτων του 4ου νηπιαγωγείου με σύγχρονες προδιαγραφές και συνθήκες. Να υπάρξει δημόσια προκήρυξη για εύρεση και εκμίσθωση κατάλληλου χώρου για τις ανάγκες στέγασης του 4ου νηπιαγωγείου, ώστε να μην περάσει από το δημοτικό συμβούλιο η μεθόδευση για δημοπρασία εκμίσθωσης χώρου μόνο για μια αίθουσα. Παρακάτω βίντεο από την ερώτησή μας και την αρχική τοποθέτηση.


Πράγματι δεν πέρασε αυτή η φωτογραφική και περιοριστική διατύπωση της εισήγησης για τη δημοπρασία εκμίσθωσης κτιρίου μόνο με μια αίθουσα, αλλά η διατύπωση που προτείναμε για αναζήτηση εκμίσθωσης ακινήτου για τις ανάγκες στέγασης του 4ου νηπιαγωγείου. Απομένει να δούμε το αν και πως η δημοτική αρχή θα υλοποιήσει την απόφαση, αν θα δημοσιοποιήσει και θα προκηρύξει την αναζήτηση επαρκούς χώρου ή θα μεθοδεύσει μέσω της Οικονομικής Επιτροπής τη δρομολόγηση προειλημμένων επιλογών. 

Σε κάθε περίπτωση όλοι κρίνονται. Οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχή του ΣΥΡΙΑΖΑ συνεχώς επικαλούνται τους περιορισμούς των κεντρικών χρηματοδοτήσεων και τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. (χωρίς πότε να την καταγγέλλουν) για να υλοποιούν μια αντιλαϊκή πολιτική που δεν βάζει σε προτεραιότητα τις κοινωνικές ανάγκες και έργα υποδομών, αλλά διαχειρίζεται και κατευθύνει εκατομμύρια € σε ψευτοαναπλάσεις και επιλέξιμα προγράμματα για την κερδοφορία κάθε λογής εταιρειών. Και για αυτό έχουν σε όλα κρίσιμα θέματα τη στήριξη των παρατάξεων της Ν.Δ..

 Απαιτούμε:

·       Άμεση κάλυψη όλων των στεγαστικών αναγκών όλων των νηπίων και τμημάτων του 4ου νηπιαγωγείου σε κατάλληλο χώρο και συνθήκες στην περιοχή.

·       Δρομολόγηση μιας γενναίας μακρόχρονης πολιτικής κάλυψης των αναγκών στέγασης σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών με κατάλληλους χώρους και σύγχρονες προδιαγραφές σε κάθε περιοχή του Βύρωνα.


Παρακάτω :

Εδώ Βίντεο από την τοποθέτησή μας στο δημοτικό συμβούλιο

Εδώ Βίντεο από την αρχική τοποθέτηση των γονέων

Εδώ Η επιστολή των γονέων.