Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Για την εισχώρηση εταιρειών παροχής εργαζόμενων στο δήμο Βύρωνα-Τοποθέτηση, βίντεο

ΕΙΣΧΩΡΗΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ

Στο δημοτικό συμβούλιο ημ. 9/5/2022, μέσω του θέματος για αναμόρφωση προϋπολογισμού, η δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε τη χρησιμοποίηση εργαζόμενων μέσω εταιρειών για υπηρεσίες και του δήμου, με τις ψήφους της παράταξης Γώγου-Ν.Δ..

Καθόλου αθώα η απόφαση και η μεθόδευση. Η χρησιμοποίηση επενοικιαζόμενων εργαζόμενων μέσω εταιρειών (ΚΟΙΝΣΕΠ ή καθαρά δουλεμπορικών) είναι ένας ακόμα τρόπος που χρησιμοποιούν κράτος και εργοδότες για να επεκτείνουν και καθιερώσουν τη φτηνή, προσωρινή, ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα. Η δημοτική αρχή ήθελε να αποφύγει την επί της ουσίας συζήτηση για την εισαγωγή και αυτής της μορφής επισφαλούς εργασίας στο δήμο και το θέμα να περάσει στα ψιλά ως εισαγωγή ενός νέου κωδικού στον προϋπολογισμό για ποσό 10.500 € ως έξοδα για την παροχή υπηρεσιών μέσω εταιρείας (ΚΟΙΝΣΕΠ), χωρίς περαιτέρω στοιχεία. Με τις ερωτήσεις και τη συζήτηση προφορικά αναφέρθηκε ότι πρόκειται για χρησιμοποίηση 2 εργαζόμενων για ένα 5μηνο, για ταφές-εκταφές στο νεκροταφείο, με απευθείας ανάθεση χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις για το όνομα της εταιρείας κ.α.. Το πιο τραγικό είναι ότι σύμφωνα με τα όσα ομολογήθηκαν στο δήμο χρησιμοποιούνται τουλάχιστον, εκτός από τους μόνιμους και αορίστου χρόνου, 12 μορφές εργασιακών σχέσεων (2μηνα, 4μηνα, 8μηνα ΚΑΠ, 8μηνα ανταποδοτικά, συμβάσεις έργου, συμβάσεις λόγω covid, μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, άνευ ΑΣΕΠ κλπ). Μια καλοστημένη μέθοδος στο γενικότερα προωθούμενο τοπίο εργασιακής ζούγκλας για κατακερματισμό και ομηρία των εργαζόμενων.

Μόνιμη δικαιολογία ότι δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις, λόγω της απόρριψης των αιτημάτων από το Υπουργείο, που αυτό με τη σειρά του δεν εγκρίνει προσλήψεις λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχουν συμφωνήσει με την Ε.Ε. οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα υπάρχει όχι μόνο αποδοχή αυτών των περιορισμών και προσαρμογή από τη δημοτική αρχή, αλλά και πλήρης εναρμόνιση και εφαρμογή των περικοπών σε εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικές παροχές. Ενδεικτικές είναι η πολιτική της δημοτικής αρχής που δεν ζητά έγκριση προσλήψεων από τις αρμόδιες αρχές για όλες τις απαιτούμενες και κενές οργανικές θέσεις με το σκεπτικό ότι δεν θα εγκριθούν ή δεν θα μπορεί να καλυφτεί  η μισθοδοσία τους. Αλλά διαθέτει χρήματα για τις προσλήψεις μέσω εταιρειών χωρίς διαφανείς διαδικασίες, με απευθείας αναθέσεις, δημιουργώντας μια φάμπρικα ρουσφετιών.

Η ίδια πολιτική ακολουθείται και για τη δημοτική επιχείρηση με συμβάσεις της με εταιρείες για  παροχή υπηρεσιών. Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο θέσαμε ερώτηση για το θέμα και απάντησαν ότι  επρόκειτο για σύμβαση παροχής υπηρεσιών από 2 εργαζόμενους της εταιρείας ITS ALL ABOUT GREECE IKE (ΚΟΙΝΣΕΠ) στο ανθοπωλείο και στο κυλικείο του νεκροταφείου. Οι όροι και η διάρκεια της σύμβασης άγνωστα. Απάντησαν προφορικά ότι πρόκειται για 1 έτος,  αλλά το έγγραφο ανέφερε σύμβαση 2 ετών, ύψους 15.604 € για το 2021 και 19.096 € για το 2022. Ο  τρόπος επιλογής με απευθείας ανάθεση και προφανώς αδιαφανή κριτήρια και διαδικασία. Ζητήσαμε να υπάρξει ενημέρωση και να δοθούν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Η ενημέρωσή του περιλάμβανε την κρίση ότι η χρήση άλλων  μορφών εργασίας υπάρχει φόβος να θεωρηθούν λανθάνουσα εξαρτημένη εργασία, υπονοώντας ότι οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν δικαιώματα για αυτό η διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης  καταφεύγει σε αυτές τις μορφές. Αναφέρθηκε στην πρόβλεψη 50 οργανικών θέσεων από τις οποίες καλύπτονται μόνο οι 20, τον καταμερισμό του προσωπικού και τη χρησιμοποίηση προσωρινών εργαζόμενων μέσω ΟΑΕΔ. Παρέλειψε να αναφέρει την πρόσφατη σύναψη και άλλης σύμβασης ημ. 8/4/2022 παροχής υπηρεσιών αποθηκάριου με απευθείας ανάθεση στην ίδια ΚΟΙΝΣΕΠ έναντι 7.192 € που ήρθε σε γνώση μας από το Σωματείο Εργαζομένων.

Αυτή η νέα μορφή εκμετάλλευσης εργαζόμενων προβλήθηκε μάλιστα ως προοδευτική εξέλιξη και κινηματική κατάκτηση, ως σύμβαση με δήθεν «συνεταιρισμούς», αντί άλλες εταιρείες. Αυτή τη μορφή εργασίας τη χρησιμοποίησαν και τη χρησιμοποιούν μαζί με άλλες παρόμοιες όλες οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές, για να διαλύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό ακριβώς κάνει και η Δημοτική αρχή Κατωπόδη-ΣΥΡΙΖΑ στο Βύρωνα και βρίσκει την αμέριστη συμπαράσταση των παρατάξεων της Νέας Δημοκρατίας Γώγου και Μπαντή. Έχουμε τοποθετηθεί και παλαιότερα για το πώς χρησιμοποιούν κυβερνήσεις και Δήμοι το νέο εφεύρημα της ΕΕ τις ΚΟΙΝΣΕΠ, όχι απλά για να ανακυκλώνουν την ανεργία, αλλά για να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζόμενων και να μεταθέσουν την ευθύνη του φτηνέματος των μισθών, της υπερεκμετάλλευσης και της ασφάλισης στους εργαζόμενους-μέλη των ΚΟΙΝΣΕΠ.

Το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Βύρωνα τοποθετήθηκε εύστοχα για το θέμα και πρόσφατα με αφορμή τη συζήτηση σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο. Δείτε την ανακοίνωσή του εδώ.

Η δική μας ερώτηση και τοποθέτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού εδώ.

 Απαιτούμε:

· Να καλυφθούν όλα τα κενά και οι ανάγκες για τις υπηρεσίες του δήμου με προσωπικό με μόνιμη και σταθερές εργασιακές σχέσεις και διαφανείς διαδικασίες.

  • Όχι στη χρησιμοποίηση εταιρειών για παροχή υπηρεσιών σε δήμο και δημοτική επιχείρηση. Όχι στις προσωρινές, ελαστικές, επισφαλείς εργασιακές σχέσεις και στη συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων.

11/5/2022