Τρίτη 22 Μαρτίου 2005

ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟ ΕΘΕΛΟΝΤ. ΦΥΛΑΞΗΣ ΜΑΡΤΗΣ 2005

Βυρωνιώτισσες, Βυρωνιώτες,

Εξαγγέλθηκε από το Δήμο Βύρωνα «πρόγραμμα εθελοντικής φύλαξης» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Καλούνται πολίτες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να εξασφαλιστούν «ασφαλείς γειτονιές» με ανταλλάγματα την δωρεάν συμμετοχή σε εκδηλώσεις του θεάτρου Βράχων, έκπτωση στα δημοτικά αναψυκτήρια κ.α..

Είναι φανερό ότι εντάσσεται σ΄ ένα κλίμα καλλιεργούμενης ψύχωσης από τους κρατούντες, την Ε.Ε., τα ΜΜΕ για αύξηση της εγκληματικότητας. Σε αυτό το κλίμα παίρνονται και δικαιολογούνται συνεχώς μέτρα αυξημένης αστυνόμευσης, παρακολουθήσεων, μεγέθυνσης των μηχανισμών καταστολής και αυστηρότερων νόμων.

Στις ΗΠΑ η τρομοϋστερία οδηγεί εκτός από τα αυξημένα μέτρα καταστολής, τις δίκαιες και άδικες προφυλακίσεις και τις εξοντωτικές ποινές, που έχουν γεμίσει τις φυλακές, και σε ένα κλίμα νομιμοποίησης της κατάδοσης οποιουδήποτε και για οτιδήποτε. Όλοι είναι εν δυνάμει ύποπτοι και με συνοπτικές διαδικασίες πιθανώς και ένοχοι. Πάμπολλα, επίσης, είναι τα περιστατικά που οι δυνάμεις καταστολής αναλαμβάνουν την άμεση τιμωρία με τραγικές συνέπειες για τα θύματα.

Οι αποκαλύψεις των ημερών φανερώνουν ότι οι μηχανισμοί αστυνόμευσης, παρακολουθήσεων και καταστολής είναι ανεξέλεγκτα άντρα της διαφθοράς.

Οι ειδικοί επιστήμονες και η κοινωνική εμπειρία μαρτυρά ότι η καταστολή και οι παρακολουθήσεις δεν μειώνουν την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα γιατί τα αίτια τους είναι κοινωνικά. Σε μια κοινωνία, που η φτώχεια και η ανεργία μεγαλώνουν, η περιθωριοποίηση αγκαλιάζει ευρύτερα τμήματα και οι αποκλεισμοί οδηγούν περισσότερους στην απόγνωση και την εξαθλίωση, είναι τραγικό επακόλουθο η αύξηση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας.

Συμπολίτισσες, συμπολίτες,

Δυστυχώς, η εφαρμογή αυτού του προγράμματος, δεν είναι μόνο μια μεγαλύτερη αύξηση της αστυνόμευσης (π.χ. όπως με την τοποθέτηση καμερών). Πρόκειται για μια ποιοτική διαφορά.

Η δημοτική αρχή θέλει να θεσμοθετήσει τον «εθελοντή αστυνόμο-πληροφοριοδότη». Οι πολίτες να γίνουν άμισθοι-συνεργάτες των αρχών ασφαλείας, προσφέροντας υπηρεσίες παρακολούθησης και κατάδοσης. Εκμεταλλευόμενη την διάθεση εθελοντισμού, την μεγενθυμένη εγκληματοφοβία, την πλημμελή αστυνομική προστασία από μεμονωμένα περιστατικά παραβατικότητας, θέλει να μας μετατρέψει σε αποξενωμένη κοινωνία υπόπτων από τη μια και φυλάκων από την άλλη.

Στη περιοχή μας τα περιστατικά παραβατικότητας είναι λίγα, μικρής έντασης και μεμονωμένα, γιατί εγκλήματα, νάμαστε καλά, δεν έχουμε. Σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούν «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Τι συμβαίνει λοιπόν;

Η μαζική ψυχολογία του φόβου, και σε ότι αυτό παραπέμπει, είναι ορατός κίνδυνος. Ας αρνηθούμε τη μετατροπή μας σε εφιαλτική κοινωνία μαζικής υστερίας και τις επιπτώσεις της στις δημοκρατικές ελευθερίες.

ΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΦΙΛΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΟΙΚΟ, ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ, ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟ.

ΑΣ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ.

ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ-ΚΑΤΑΔΟΣΗΣ.

ΚΑΝΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ-ΚΑΤΑΔΟΣΗΣ.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΦΟΒΙΑ.

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΦΟΡΕΑΣ