Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005

ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21/3/2005

Αριστερή Παρέμβαση

Πολιτών Βύρωνα

Γ. Παπανδρέου 14

& Γρηγορίου Ε΄

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον Βύρωνα για το νέο πρόγραμμα «εθελοντικής φύλαξης» της δημοτικής αρχής.

Την Κυριακή 20/03/2005 πραγματοποιήθηκε στον Βύρωνα ανοιχτή εκδήλωση με αφορμή την ίδρυση σώματος «εθελοντών φύλαξης» της πόλης από τη δημοτική αρχή. Τη συζήτηση διοργάνωσε η «Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα».

Η έναρξη της συζήτησης έγινε με τον εκπρόσωπο της «Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα» κ. Σταύρο Τζιορτζιώτη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η δημοτική αρχή εκμεταλλευόμενη την ανασφάλεια των πολιτών δημιουργεί ένα θεσμό που τελικά θα μετατραπεί σε μηχανισμό άμισθων συνεργατών των αρχών ασφαλείας, ο οποίος θα προσφέρει υπηρεσίες παρακολούθησης και κατάδοσης. Τα κρούσματα εγκληματικότητας στον Βύρωνα είναι από χαμηλά έως ανύπαρκτα. Η παραβατικότητα που υπάρχει δεν δικαιολογεί τέτοια έκτακτα μέτρα. Το πρόγραμμα αυτό στο Βύρωνα αποτελεί ένα τεστ για την εφαρμογή του σε όλη τη χώρα.

Κατόπιν ο λόγος δόθηκε στους δύο προσκεκλημένους εισηγητές, τον καθηγητή εγκληματολογίας κ. Γιάννη Πανούση και τον καθηγητή φιλοσοφίας κ. Ευτύχη Μπιτσάκη. Ιδιαίτερο τόνο έδωσαν στη συζήτηση με τη συμμετοχή τους δεκάδες δημότες του Βύρωνα, που διατύπωσαν την ανησυχία τους για το πως μπορεί να εξελιχθεί το νέο μέτρο που ετοιμάζεται να εφαρμοστεί στην τοπική κοινωνία από τη Δημοτική Αρχή. Παρόντες ήταν και οι δημοτικοί σύμβουλοι κος Δ. Σάρολας και κος Ε. Σπηλιωτόπουλος, οι οποίοι τοποθετήθηκαν και εξέφρασαν τη διαφωνία τους στο νέο πρόγραμμα του δήμου. Τόσο οι ομιλίες των εισηγητών όσο και οι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων έθεταν τον κίνδυνο που συνεπάγεται για τα δημοκρατικά δικαιώματα η πολιτική επιλογή του Δήμου και δήλωναν την ανάγκη κατάργησης του προγράμματος.

Η «Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα» τόνισε ότι θα πάρει και άλλες πρωτοβουλίες και ότι θα προσπαθήσει με όλες της τις δυνάμεις για την αποτροπή του νέου μέτρου. Επισήμανε ακόμη την ανάγκη της κοινής δράσης όλων των φορέων της πόλης, ώστε να αποτραπεί η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «εθελοντικής φύλαξης» στην τοπική κοινωνία του Βύρωνα. Διατυπώθηκε ακόμη η αναγκαιότητα συμμετοχής των δημοτών στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο που θα συζητηθεί το θέμα και κυρίως η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτ και περαιτέρω δράσης για το επίμαχο ζήτημα.

Βύρωνας, 21/03/2005