Τρίτη 22 Μαρτίου 2005

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΜΑΡΤΗΣ 2005

Από το Δήμο Βύρωνα εξαγγέλθηκε «πρόγραμμα εθελοντικής φύλαξης» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Καλούνται «ενεργοί» πολίτες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να εξασφαλιστούν «ασφαλείς γειτονιές» σε συνεργασία με την αστυνομία, με ανταλλάγματα την δωρεάν συμμετοχή σε εκδηλώσεις του θεάτρου Βράχων, έκπτωση στα δημοτικά αναψυκτήρια κ.α.(!!!)

Η δημοτική αρχή θέλει να θεσμοθετήσει τον «εθελοντή αστυνόμο-πληροφοριοδότη». Οι πολίτες να γίνουν άμισθοι-συνεργάτες των αρχών ασφαλείας, προσφέροντας υπηρεσίες παρακολούθησης και κατάδοσης. Εκμεταλλευόμενη την διάθεση εθελοντισμού, (έστω με κάποια καθρεπτάκια), τις προσδοκίες για συστατική επιστολή πρόσληψης, θέλει να μετατρέψει τη κοινωνία του Βύρωνα σε αποξενωμένη κοινωνία υπόπτων από τη μια και φυλάκων-πληροφοριοδοτών από την άλλη.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο κλίμα καλλιεργούμενης ψύχωσης. Από τον Μπους μέχρι τον Πούτιν και από τον κάθε Πρωθυπουργό μέχρι και τον τελευταίο Δήμαρχο επικαλούνται «τρομοκρατία» και αύξηση της εγκληματικότητας. Έτσι, από τους μηχανισμούς της κρατικής εξουσίας, τα αστικά κόμματα, την Ε.Ε., με την συνδρομή των ΜΜΕ, παίρνονται συνεχώς και δικαιολογούνται μέτρα αυξημένης αστυνόμευσης, παρακολουθήσεων, μεγέθυνσης των μηχανισμών καταστολής (αστυνομία, συνοριοφύλακες, δημοτική αστυνομία, κ.α.) και αυστηρότερων νόμων. Αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, που η Ν.Δ. προωθεί μέσα και από τους «δικούς» της δημάρχους. Αυτό το πρόγραμμα εμπεριέχει μια νέα ποιοτική αναβάθμιση. Εκτός των τεχνικών μέσων (κάμερες, βιομετρικά στοιχεία κ.α) επιδιώκει την ανθρώπινη «συμμετοχή». Ο καθένας να αισθάνεται ότι ο διπλανός του μπορεί να τον παρακολουθεί.

Στη περιοχή τα περιστατικά παραβατικότητας είναι λίγα, μικρής έντασης, όχι εγκλήματα. Σε καμιά περίπτωση, παρά την πλημμελή ενασχόληση της αστυνομίας με αυτά, δεν δικαιολογούν «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Τι συμβαίνει, λοιπόν, και δημιουργείται ένα σώμα, που θα είναι και πρόσφορο έδαφος στρατολόγησης σε μυστικές υπηρεσίες και παρακρατικούς μηχανισμούς; Δεν είναι μόνο η προσπάθεια να περάσει η άμισθη «εθελοντική» αντικατάσταση υπηρεσιών, όπως έγινε χθες με την Ολυμπιάδα και τη δασοπροστασία και πιθανόν αύριο με τη συλλογή σκουπιδιών. Καλλιεργείται η μαζική ψυχολογία της «ανασφάλειας», συνέχεια της τρομοϋστερίας. Η ανασφάλεια από τις αλλαγές στην εργασία, την ανεργία, τη φτώχια, τη λιτότητα, τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, τα διατροφικά σκουπίδια θέλουν να επισκιάζεται από την «ανασφάλεια των φιλήσυχων πολιτών απέναντι στην εγκληματικότητα», καλλιεργώντας τα συντηρητικά αντανακλαστικά. Παραπέμπει στον ορατό κίνδυνο της μετατροπής μας σε εφιαλτική κοινωνία του μεγάλου αδελφού με περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών, αποδυναμώνοντας την αλληλεγγύη, τη συλλογική πάλη, τα εργατικά δικαιώματα.

Η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα με σειρά πρωτοβουλιών προσπαθεί να ματαιωθεί το πρόγραμμα. Είναι μέρος της δικής μας συμβολής στον αγώνα, που χρειάζεται να δυναμώσει, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών. Ένα ακόμα μέτωπο της γενικότερης πάλης, που απαιτεί μαζική συσπείρωση και δεν εξυπηρετείται ούτε με κομματικοκεντρικές πρωτοβουλίες, ούτε με άνευρες καταδίκες του συγκεκριμένου μέτρου, αποσυνδέοντας το από τις γενικότερες αντιδραστικές κοινωνικές μεταλλάξεις και τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Θα συνεχίσουμε ώστε να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα παρακολούθησης-κατάδοσης, να διατηρήσουμε τη γειτονιά μας φιλική για τον κάτοικο, τον επισκέπτη, τον περαστικό, τον μετανάστη, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΟΡΤΖΙΩΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ