Τρίτη 21 Μαΐου 2019

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ - Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΑ «ΕΡΓΑ» ΤΗΣ


Αγωνιζομαστε για ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ δικαιουμαστε
[αποσπασμα απο την διακηρυξη 2019: ολη η διακηρυξη εδω]

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε τα μνημόνια, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών, συντάσσεται με την αντίληψη ότι ο καπιταλισμός είναι μονόδρομος, συκοφαντεί την έννοια της αριστεράς. Η δημοτική αρχή (Στάση Βύρωνα - Άκης Κατωπόδης), πέντε χρόνια συνέχισε στην πεπατημένη της προηγούμενης της Ν.Δ., παρότι έταξε άλλη πορεία στο δήμο. Ακολούθησε τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να παραμένουν και να διογκώνονται. Όμως, αυτή δεν είναι αριστερή πολιτική.


Η αριστερά δεν συμβιβάζεται με την ασυδοσία και την εκμετάλλευση. Απαιτεί να έχουμε δουλειά με λιγότερες ώρες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, δημόσια-δωρεάν υψηλού επιπέδου υγεία, παιδεία, ασφάλιση. Αντιμάχεται τις κοινωνικές ανισότητες που οξύνονται. Παλεύει για το δίκιο των φτωχών και καταπιεσμένων, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη. Η αριστερά υπερασπίζεται τις δυνατότητες για παγκόσμια ευημερία, την απελευθερωτική προοπτική και αγωνίζεται να γίνει πραγματικότητα η αλλαγή της κοινωνίας.

Ο δήμος Βύρωνα, συνεχίζει να λειτουργεί ως:

· φορομπηχτικός-εισπρακτικός μηχανισμός, χρησιμοποιώντας και τη βία των κατασχέσεων.
·     ανταποδοτική επιχείρηση, παρέχοντας υπηρεσίες με αντίτιμο.
      πελατειακό – ρουσφετολογικό εργαλείο με συμβάσεις προμηθειών και έργων.
      φορέας αναδιανομής πόρων υπέρ του κεφαλαίου, συρρίκνωσης κοινωνικών υπηρεσιών, ιδιωτικοποίησης λειτουργιών.   
 σπόνσορας επιχειρηματιών-χορηγών μέσω συνδιοργανώσεων αθλητικών, πολιτιστικών εκδηλώσεων.
      φορέας εξάπλωσης της ελαστικής εργασίας, ομηρίας και εμπόριου ελπίδας για τους εργαζόμενους.

Η ακραία αντιδημοκρατική λειτουργία του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου συνεχίζεται. Πολλές εισηγήσεις έρχονται τελευταία στιγμή. Οι συλλογικότητες κατοίκων αντιμετωπίζονται εχθρικά ή με περιφρόνηση, όπως και πολλά θέματα που έφερναν κάτοικοι για συζήτηση. Ακόμα και προτάσεις σε θέματα που δεν είχαν οικονομικό κόστος δεν τις υλοποίησε, όπως η πρόταση διαπαραταξιακής επιτροπής, για τοποθέτηση επιγραφών ενημέρωσης σε σημεία της πόλης, που σχετίζονται με την πάλη εναντίον της ναζιστικής κατοχής.


Η δημοτική αρχή αποδέχεται τις μνημονιακές δεσμεύσεις, τον «Καλλικράτη» και τον «Κλεισθένη Ι» και δεν συγκρούεται με την κυβερνητική πολιτική, ούτε προσπάθησε να σταθεί δίπλα στο κίνημα για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των λαϊκών και φτωχών νοικοκυριών του Βύρωνα. Περιορίστηκε σε διαχείριση των μνημονιακών δεσμεύσεων.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ

Είμαστε αντίθετοι στην αντιδημοκρατική λειτουργία του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου, στους 2 γύρους των τοπικών εκλογών, το δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Απαιτούμε: Έμμεση εκλογή του δημάρχου, ώστε να είναι ανακλητός και περιστολή των υπερεξουσιών του. Αρνούμαστε τη διασύνδεση του δήμου ως μεσάζοντα με τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας, τη λειτουργία του ως ανταποδοτική επιχείρηση με το δημότη-πελάτη. Λέμε όχι στο δήμο-φορομπήχτη.

Παλεύουμε ενάντια στον «Καλλικράτη» και τον «Κλεισθένη». Απαιτούμε να αποδοθούν άμεσα από το κεντρικό κράτος οι χρωστούμενοι πόροι στους δήμους. Αρνούμαστε την ομηρία της χρηματοδότησης των δήμων από τα ΕΣΠΑ, την επιλεξιμότητα από την Ε.Ε. των έργων που θα χρηματοδοτηθούν, την κατάρτιση των προϋπολογισμών, των προγραμμάτων και των έργων τους με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Δεν αποδεχόμαστε τα μνημόνια και το Παρατηρητήριο των δήμων, που επιβάλλει την πλήρη επιτήρηση των λειτουργιών τους.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Πιστεύουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας με πραγματική λαϊκή αυτοδιεύθυνση στους χώρους που ζούμε. Λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά με ουσιαστικές αρμοδιότητες και δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις που αφορούν τη συνοικία. Με συμβούλια με αιρετούς και ανακλητούς εκπροσώπους. Συμμετοχή όλων των κατοίκων ντόπιων και μεταναστών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.