Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Ανακοίνωση των συμβασιούχων εργαζόμενων με ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς του Βύρωνα


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΣΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες οι 41 εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα οι οποίοι εργαζόμαστε με συμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς, συγκροτήσαμε μια επιτροπή και πήραμε την πρωτοβουλία να απευθυνθούμε σε εσάς για το ζήτημα που υπάρχει, σχετικά με την παραμονή μας στις δουλειές μας μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ το 2020. Σκοπός μας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αγωνιστούμε όλοι μαζί, να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας για μόνιμη σταθερή εργασία, για εργασία με αξιοπρέπεια και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους.

Καλύπτουμε εδώ και επτά χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες στη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών. Τον Αύγουστο του 2020 που το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ τελειώνει, θα βρεθούμε αντιμέτωποι και εμείς με την ανεργία, όπως και τόσοι άλλοι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα. Αρνούμαστε να μας ανακυκλώνουν, γιατί όλα αυτά τα χρόνια αποκτήσαμε πολύτιμη εμπειρία και έχουμε προσφέρει σημαντικό έργο με τις υπηρεσίες μας. Λόγω της ευαίσθητης ηλικίας των παιδιών, δεν γίνεται να εναλλάσσονται τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν την διαπαιδαγώγηση τους. 

Αν γίνουν απολύσεις, θα υπάρξουν σταθμοί που θα κλείσουν ή θα ιδιωτικοποιηθούν και για ακόμη μια φορά τις συνέπειες θα κληθεί να τις πληρώσει ο εργαζόμενος λαός, όπως συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια με τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό επίπεδο μέσω των ΟΤΑ. Εμείς θα μείνουμε άνεργοι και οι μόνιμοι συνάδελφοι μας θα καλεστούν να αναπληρώσουν όλα αυτά τα κενά που θα δημιουργηθούν. Οι γονείς από την άλλη προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση για τα παιδιά τους σε ένα παιδικό σταθμό, θα χρειαστεί να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. 


Η έλλειψη προσωπικού στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είναι δεδομένη. ΔΕΝ περισσεύει κανένας, καμία. ΔΕΝ δεχόμαστε καμία απόλυση και μάλιστα τη στιγμή που πρέπει να γίνουν επιπλέον προσλήψεις προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν σωστά οι παιδικοί σταθμοί. Η έλλειψη προσωπικού εντατικοποιεί την εργασία στους παιδικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα να εξαντλεί το προσωπικό και να μειώνει την ποιότητα αγωγής, φροντίδας και ασφάλειας από ατυχήματα σε βρέφη και νήπια. Ζητάμε λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που δεν έχει γίνει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, μετά τις διαδοχικές συνταξιοδοτήσεις του μόνιμου υπάρχοντος προσωπικού, να καλυφθούν οι θέσεις αυτές από νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι από συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Αγωνιζόμαστε για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και μετά το τέλος του προγράμματος, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε εμείς και οι οικογένειες μας με αξιοπρέπεια, είναι δικαίωμα όλων μας και δεν το διαπραγματευόμαστε. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους μόνιμους και εργαζόμενους που εργάζονται με άλλες ελαστικές σχέσεις εργασίας να στηρίξουν τον αγώνα μας. Η μόνιμη σταθερή εργασία είναι δικαίωμα όλων για να έχουμε ζωή με αξιοπρέπεια. Αγωνιζόμαστε ενάντια στο εργασιακό μοντέλο των ελαστικών σχέσεων, ενάντια στην εντατικοποίησης της δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους.

· Εδώ και τώρα ζητάμε την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων συμβασιούχων του ΕΣΠΑ
· Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
· Να μη γίνει καμία απόλυση εργαζομένου μετά την λήξη του προγράμματος το 2020