Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Ψήφισμα δημοτικού συμβουλίου Βύρωνα, εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού

Μετά από πρόταση της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα εγκρίθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ημ. 22/3/2023 ψήφισμα ενάντια στο νόμο που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Είχαν αποχωρήσει νωρίτερα οι παρατάξεις Δύναμη Ελπίδας- Σωτηρόπουλος, Πρωτοβουλία Πολιτών-Σάρολα, και την ώρα που μπήκε για ψήφιση αποχώρησε και η παράταξη Μαζί για το Βύρωνα-Μπαντής. Δεν το ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση, λέγοντας ότι είχαν δικό τους, που όμως δεν το εμφάνισαν. Θετικό ότι ψηφίστηκε τελικά από το δημοτικό συμβούλιο, αρνητικό το γεγονός ότι, η Λαϊκή Συσπείρωση ούτε έκανε παρατηρήσεις στο σχέδιο που είχαμε στείλει ώστε να είναι κοινής αποδοχής, ούτε κατέθεσε τελικά το δικό της. Παρακάτω το ψήφισμα που εγκρίθηκε:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ 

Με διαδικασία εξπρές και διαβούλευση λίγων ημερών ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 21/3/2023 πολυνομοσχέδιο 357 σελίδων και 243 άρθρων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με διατάξεις καταστροφικές για το περιβάλλον με υπέρμετρη ανάπτυξη ΑΠΕ, εκχέρσωση δασικών εκτάσεων, δόμηση σε περιοχές Νατούρα κ.α.

Ανάμεσά στα άρθρα περιλαμβάνεται η Μετονομασία της «Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας» σε «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων» (Ρ.Α.Α.Ε.Υ)» διευρύνοντας το αντικείμενο της ρυθμιστικής αρχής της ενέργειας με τις υπηρεσίες ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων». Αυτή η διάταξη ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση στην παροχή του νερού και την διαχείριση των αστικών αποβλήτων.  

Οι ρυθμιστικές Αρχές, όπως προβλέπεται από τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., ιδρύονται και αποσκοπούν στην ρύθμιση των αγορών που απελευθερώνονται λόγω των ιδιωτικοποιήσεων. Το ίδιο έγινε με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και βιώνουμε την εκτόξευση των τιμολογίων του ρεύματος και το ίδιο έγινε με τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) που ιδρύθηκε το 2010 και ζήσαμε με το έγκλημα στα Τέμπτη το που οδήγησε η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων.

Το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα συντάσσεται με τις αντιδράσεις των πολιτών, την αντίθεση του Συνήγορου του Πολίτη, της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών και συμφωνεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν απορρίψει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ μέσω του περάσματος των μετοχών τους στο Υπερταμείο και την εκχώρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής μέσω ΣΔΙΤ σε ιδιώτες. Το Νερό δεν είναι εμπόρευμα. Δεν μπορεί να γίνει ακριβό σαν το ρεύμα. Η ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση του νερού και των αποβλήτων, όπως έχει δείξει και η διεθνής εμπειρία, όπου εφαρμόστηκε οδήγησε σε εκτίναξη της τιμής του νερού, υποβάθμιση της ποιότητας του και καταστροφή του περιβάλλοντος. Ζητάμε την κατάργηση του νόμου.