Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Βίντεο και ανακοίνωση για τις 8 Μάρτη-Παγκόσμια Μέρα της γυναίκας από το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Βύρωνα

8 Μάρτη Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας

 Η 8 του Μάρτη δεν είναι μια συνηθισμένη «παγκόσμια ημέρα». Μεταφέρει την κληρονομιά της πρώτης καταγεγραμμένης στην ιστορία απεργίας εργατριών στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού στη Νέα Υόρκη, το 1857 και όλων των ριζοσπαστικών γυναικείων κινημάτων του 19ου και του 20ου αιώνα. Αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες της εργαζόμενης και άνεργης γυναίκας, της Ελληνίδας και των γυναικών όλου του κόσμου. Η 8η του Μάρτη συμπυκνώνει τους πολυετείς αγώνες της Ελληνίδας για ισότητα στην εργασία, στο δικαίωμα στη μόρφωση, στη ζωή και στην κατάκτηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ώστε να στέκεται στα πόδια της, χωρίς να συναντά οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια στην πορεία της στην εργασία και στην ζωή της. 


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ | Η φετινή 8 του Μάρτη βρίσκει και πάλι τις γυναίκες να συνθλίβονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης, πολιτικές της λιτότητας και της διάλυσης κάθε κοινωνικής πλευράς του κράτους. Πολιτικές που εξυπηρετούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα από την βαθύτερη εκμετάλλευση του γυναικείου εργατικού δυναμικού.  

Το όποιο πλαίσιο προστασίας της μητρότητας καταργείται, οι εργοδότες δρουν ανεξέλεγκτοι και σε πλήρη ασυδοσία, φτάνουν ν’ απολύουν λόγω εγκυμοσύνης. Η διαρκής υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας, η ιδιωτικοποίηση που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις, και επιταχύνει η τωρινή της ΝΔ, φορτώνει τα βάρη στην λαϊκή οικογένεια και ειδικά στη γυναίκα που επωμίζεται την ανατροφή των παιδιών, τη φροντίδα της οικογένειας σχεδόν ολοκληρωτικά, εντείνει την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της υγείας, της προσχολικής αγωγής, της ειδικής αγωγής. 

Η εκμετάλλευση εντείνεται, οξύνονται οι ανταγωνισμοί και ο πολεμικός κίνδυνος, οι δυνάμεις του κεφαλαίου παρατάσσονται διεθνώς απέναντι στον κόσμο της εργασίας και παράλληλα αναδύεται ένας σύγχρονος σκοταδισμός, νεοφασιστικά ρεύματα, αντιδραστικές αντιλήψεις μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία. 

Κάθε χρόνο στη χώρα μας καταγράφονται φόνοι γυναικών από το σύντροφο, τον πατέρα, τον συγγενή, επειδή ακριβώς ήταν γυναίκες. Πίσω όμως από αυτό αποκρύπτονται οι λεπτές αποχρώσεις του καθημερινού σεξισμού που υποβαθμίζεται ως σχεδόν αόρατος, μη χειροπιαστός και που είναι κομμάτι μιας διάχυτης κουλτούρας βιασμού στην κοινωνία.  

ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ! ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ! 

Η γυναίκα της εργατικής τάξης, η εργαζόμενη, η μετανάστρια, η νέα γυναίκα μπορεί να γίνει η κινητήριος δύναμη για την ανατροπή της κάθε μορφής εκμετάλλευσης και τη διεκδίκηση για: 

-Τη ζωή, την ισότητα και την ειρήνη! 

-Την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων! 

- Ενάντια στην έμφυλη βία που ανακυκλώνεται στο σώμα της κοινωνίας ως κομμάτι του εκφοβισμού και του κανιβαλισμού, με δολοφονίες, βιασμούς και κακοποίηση. 

- Χτίζουμε πραγματική ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε μορφή βίας , ανισοτιμίας σε βάρος των γυναικών , μέσα και έξω από την δουλειά.  

. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας.  

• Γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. 

• Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. 

• Απομάκρυνση της εγκύου από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες. 

• Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. 

• Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους κι όλες αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική. 

• Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. 

• Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας. Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Ενισχύουμε τον αγώνα ενάντια σε σάπιες αξίες του ατομισμού , του ανταγωνισμού της λογικής " όλα αγοράζονται και όλα πωλούνται ".  Για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Ενάντια στο σύγχρονο σκοταδισμό.  Δυναμώνουμε την πάλη μας για την διεκδίκηση των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων, για την πραγματική χειραφέτηση των γυναικών.

Το Δ.Σ.