Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Αλληλεγγύη στον αγώνα των καλλιτεχνών!

Εδώ και καιρό οι καλλιτέχνες/ιδες βρίσκονται σε αναβρασμό και κινητοποιήσεις. Πορείες, συγκεντρώσεις, καταλήψεις, συναυλίες έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες μέρες, εξασφαλίζοντας μεγάλη συμμετοχή και μαζική συμπαράσταση από τον κόσμο. Οι καλλιτέχνες/ιδες και η Τέχνη αποτελούν ένα από τα πιο πρόσφατα θύματα της κυβέρνησης της Ν.Δ. Με βάση το διαβόητο Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 85/2022, μέσω της υποβάθμισης των πτυχίων των αντίστοιχων καλλιτεχνικών σχολών και την εξομοίωσή τους με το απολυτήριο Λυκείου, περιορίζονται τα ακαδημαϊκά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Αποτέλεσμα αυτού, είναι πως και τα εργασιακά/επαγγελματικά δικαιώματά τους συρρικνώνονται. 

Ο κλάδος των καλλιτεχνών/ιδών μαστίζεται και αυτός από την εργασιακή επισφάλεια όπως και οι υπόλοιποι εργασιακοί κλάδοι. Δέχεται και αυτός ένα μεγάλο χτύπημα από την πολιτική που επιβάλλει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, εδραιώνει την εργασιακή ζούγκλα, συνεχίζει την ιδιωτικοποίηση των πάντων και την κατάργηση κάθε εργατικής και λαϊκής κατάκτησης. Βιώνουμε την ασυδοσία του κάθε εργοδότη και την εξαθλίωση της εργατικής τάξης και φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με στόχο να εξυπηρετείται η κερδοφορία για όλους αυτούς τους κηφήνες και τα παράσιτα που ζουν σε βάρος του λαού. Σε αυτές τις συνθήκες ο καλλιτεχνικός χώρος θεωρείται ένα ακόμα πεδίο για κερδοφορία και εργασιακή εκμετάλλευση. 

Ως Αριστερή Παρέμβαση στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον συλλογικό αγώνα που δίνουν οι καλλιτέχνες/ιδες. Βάζοντας σημαντικά ζητήματα που αφορούν και τη θέση τους ως εργαζομένων, αλλά και το γενικότερο θέμα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, δείχνουν τον δρόμο. Απαιτούμε κι εμείς μαζί τους να ικανοποιηθούν όλα τους τα αιτήματα, κόντρα στην πολιτική που προωθούν η κυβέρνηση, η συναινετική αντιπολίτευση και τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου '23

Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα