Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Ψήφισμα αντίθεσης από το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα στο νομοσχέδιο που ξηλώνει τη δημόσια-δωρεάν περίθαλψη

Η Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα στη χθεσινή συνεδρίαση (20/11/2022) του δημοτικού συμβουλίου. Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα, μετά την αποχώρηση των συμβούλων των δύο παρατάξεων της Ν.Δ. (Χρ. Γώγου και Μ. Μπαντή) οι οποίες και στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περίθαλψη. Το νομοσχέδιο εκχωρεί στον ιδιωτικό τομέα ακόμα περισσότερους τομείς-λειτουργίες του δημόσιου συστήματος υγείας, μετατρέποντας την περίθαλψη από   δημόσια σε ιδιωτική και την παροχή υπηρεσιών υγείας σε ακριβό εμπόρευμα.  Τελικά, προωθείται η ενίσχυση της κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα.

Θεσμοθετείται η πρόσληψη ιδιωτών, ειδικευμένων γιατρών με εργασιακή σχέση μερικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή ήδη υπηρετούντες ειδικευμένοι γιατροί ΕΣΥ να μπορούν να συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές. Στην ουσία, με τον τρόπο αυτό καταργείται νομοθετικά η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με  τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, πληρωμένα από την τσέπη των ασθενών διαμορφώνουν και επίσημα ως κριτήριο για την αντιμετώπιση του ασθενή όχι την κρισιμότητα της κατάστασής του αλλά το πορτοφόλι του.

Παρότι οι ασφαλισμένοι πληρώνουμε για δεκαετίες δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές, με το νομοσχέδιο θα υποχρεωθούμε να βάζουμε το χέρ βαθιά στην τσέπη, όταν χρειαστούμε τις υπηρεσίες των νοσοκομείων που μόνο κατ΄ όνομα θα είναι δημόσια.

Και, όμως, η πανδημία covid19 με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, πολλοί εξ αυτών λόγω έλλειψης ΜΕΘ αλλά και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, απέδειξε την αναμφισβήτητη χρησιμότητα ενός ισχυρού ποιοτικού δημόσιου συστήματος υγείας πλήρως στελεχωμένου με μόνιμο προσωπικό και υποδομές που να μπορεί να περιθάλψει δωρεάν όλους όσους έχουν ανάγκη. Στεκόμαστε στο πλάι των εργαζόμενων στα νοσοκομεία που με τις ηρωικές τους προσπάθειες σώθηκαν χιλιάδες άλλοι ασθενείς και που σήμερα αγωνίζονται για να μην περάσει το νομοσχέδιο ταφόπλακα για το ΕΣΥ. Το ΕΣΥ χρειάζεται αναβάθμιση και όχι διάλυση. Να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ!!! Απόσυρση του νομοσχεδίου! Απαιτούμε:

· Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία-περίθαλψη.

·  Λεφτά για τη δημόσια υγεία.

· Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και μονιμοποίηση συμβασιούχων, ΜΕΘ, εξοπλισμός, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και δημιουργία νέων.

· Ενιαίο δημόσιο και χωρίς αντίτιμο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με δομές σε κάθε περιοχή, στελεχωμένες με το απαραίτητο προσωπικό.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών. Καλούμε στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 1/12  στις 13.00 στη Βουλή (ημέρα που συζητιέται το νομοσχέδιο). Το ψήφισμα βρίσκεται αναρτημένο στη Διαύγεια εδώ