Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Ομιλία στο συνέδριο της ΚΕΔΕ της Μαρίας Μπικάκη, συμβούλου με την Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα

 
Ήρθαμε στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας), με μια κοινή εκτίμηση για αυτό από συνολικά  25 αριστερές ριζοσπαστικές αντικαπιταλιστικές κινήσεις δήμων.  Γράψαμε στην ανακοίνωσή μας ότι είναι μακριά από τα προβλήματα του κόσμου,  αλλά διαπιστώνουμε χθες και σήμερα ότι η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. Η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει να διαχειρίζεται πολιτικές που δημιουργούν τα προβλήματα.

Ενώ ο λαός υποφέρει από την εκτεταμένη φτωχοποίηση για χάρη των συμφερόντων μιας κλίκας ολιγαρχών και κάθε λογής αρπακτικών, με χαρακτηριστικό την εισβολή χθες τα χαράματα σε σπίτι στα Ιλίσια για έξωση χαμηλοσυνταξιούχου, η ΚΕΔΕ περί άλλων τυρβάζει. Κουβέντα για την ακρίβεια, τον εξανεμισμό μισθών και συντάξεων, την περικοπή των κονδυλίων για τη δημόσια υγεία παρά το ότι μετράμε πάνω από 40.000 νεκρούς από την πανδημία. Κανένας προβληματισμός για το πως θα συμβάλλουν οι δήμοι για να αντιμετωπιστεί η συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών. Καμιά ανησυχία για τους κινδύνους με την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακόμα πιο τραγικό είναι ότι το συνέδριο μετατράπηκε χθες σε προεκλογική εκστρατεία με
τα λεγόμενα των υπουργών αλλά και των επίδοξων διαχειριστών της κυβερνητικής εξουσίας, που παρέλασαν για να μας καλέσουν να αποφασίσουμε  ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Ο υπουργός με το τσεκούρι είπε με υφάκι ότι είναι ισορροπημένη πολιτική να καλύπτει τα κενά με την αύξηση των προσωρινά εργαζόμενων στους δήμους, μειώνοντας όλο και περισσότερο το ποσοστό των μονίμων.
Καμάρωσε για την ίδρυση μιας αποτελεσματικής με συλλήψεις δημοτικής αστυνομίας, λες και η καταστολή είναι αυτό που λείπει.
 
 
Υπεραμύνθηκε και αυτός και άλλοι για την κυβερνησιμότητα των δήμων με το νέο καλπονοθευτικό σύστημα που στοχεύει να αποκλείσει τις ενοχλητικές φωνές και να ευνοήσει το μάντρωμα των απείθαρχων στις παρατάξεις των μεγάλων κομμάτων. Ήδη κατάργησε νομοθετικά το δικαίωμα της αντιπολίτευσης για να φέρνουμε θέματα με ερωτήσεις. Εκχώρησε περισσότερες αρμοδιότητες των συμβουλίων στις ελεγχόμενες, με τεχνητή πλειοψηφία από την εκάστοτε δημοτική αρχή, επιτροπές. Κατάργησε τη  δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας για όσες αρμοδιότητες, όπως ο προϋπολογισμός, παρέμειναν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν μπορούσε θα καταργούσε και τις εκλογές και θα διόριζε τις διοικήσεις των δήμων.

Για να μην είμαι άδικη βέβαια ακούστηκαν και αλήθειες από το κυβερνητικό στρατόπεδο από το δήμαρχο Αθηναίων. Η παραδοχή με το «αποτύχαμε» και η αναφορά για «αλλησηβερίσι». Σωστά. Γιατί πως αλλιώς να ονομαστεί η προεκλογική εξαγγελία του υπουργού ότι θα επανέλθει η καταργημένη αποζημίωση παράστασης στα δημοτικά συμβούλια, υποτιμώντας και τη νοημοσύνη και την ακεραιότητα των εκλεγμένων?      

Σκεφτήκαμε αφελώς ότι πάλι καλά που υπήρχε χλιαρό χειροκρότημα από τους συνέδρους, αλλά διαψευστήκαμε γρήγορα για το υπόβαθρο, όταν άδειασε μετά την ομιλία του υπουργού η αίθουσα, προφανώς γιατί τα τσίπουρα ενδιαφέρουν περισσότερο την πλειοψηφία των συνέδρων. 

Από την άλλη και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε πίσω σε προεκλογικό κλίμα εξαγγελιών. Αλλά, παρά τις διαφορές τους με τη Ν.Δ., το παρελθόν και το παρόν δείχνουν ότι είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν από αυτά που τους χωρίζουν. Δεν ξεχνάμε εκτός των άλλων για τα οποία προβάλλουν τις δικαιολογίες για τις μνημονιακές δεσμεύσεις,  αυτό που επικαλούνται ότι είναι το ατού τους, τη δημοκρατική ευαισθησία. Δεν ξεχνάμε ότι και με τον Κλεισθένη υπήρχαν μέγιστα γραφειοκρατικά εμπόδια για τη συμμετοχή των παρατάξεων στις εκλογές και ότι ακόμα και με την εκδοχή της απλής αναλογικής, αποκλειόταν οι μεμονωμένες υποψηφιότητες και τα μη πλήρη ψηφοδέλτια. 

Βέβαια, έτσι και αλλιώς η ισχυρή γαλάζια πλειοψηφία των δημάρχων και η συναινετική στάση των αιρετών ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, καθορίζουν ότι το συνέδριο θα επικυρώσει τη γραμμή της ΚΕΔΕ για στήριξη των πολιτικών της Ε.Ε. και  εναρμόνιση,  με ή χωρίς προσχήματα, με τις πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων. 

Έτσι και αλλιώς μιλάμε για την ΚΕΔΕ του «Ναι» στο δημοψήφισμα για το μνημόνιο, που μετά υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, την ΚΕΔΕ που δεν έχει αρθρώσει λέξη αντίθεσης στην αντιλαϊκή πολιτική όλα αυτά τα χρόνια και δεν έχει κάνει, εκτός από δηλώσεις και κάποιες παραστάσεις, την παραμικρή αγωνιστική δράση για να υπερασπίσει ούτε καν την οικονομική επιβίωση των δήμων.

Οι δήμοι εξακολουθούν και εφαρμόζουν τις μνημονιακές αντιλαϊκές πολιτικές.

Προχωρούν την υλοποίηση  μόνο επιλεγμένων και  χρηματοδοτούμενων από προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ πολλές φορές αχρείαστων έργων.

Υπακούουν στη μείωση του προσωπικού και συμβάλλουν στην εκμετάλλευση με την επέκταση και μονιμοποίηση της φτηνής και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Συρρικνώνουν ή παρέχουν  με αντίτιμο τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Ομνύουν στην ανταποδοτική λειτουργία και τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια καθορίζουν την δράση τους με την ιδιωτικοποίηση σειράς υπηρεσιών, αλλά και χώρων και λειτουργιών, παρότι θεωρητικά θα έπρεπε να τα προστατεύουν για το δημόσιο συμφέρον.

Επιλέγουν ΣΔΙΤ.

Εμπορευματοποιούν τους δημόσιους χώρους. 

Φορτώνουν δημοτικά τέλη που πλέον και αυτά είναι δυσβάστακτα για τους κατοίκους.

Και όλα αυτά ενώ είναι σε εξέλιξη μεγάλο φαγοπότι των βαρώνων των σκουπιδιών με τη διαχείριση των απορριμμάτων που φέρνει ακόμα μεγαλύτερα βάρη με το τέλος ταφής και μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος, όπως με την προώθηση της καύσης των σύμμεικτων, που ήδη ο λαός του Βόλου το βιώνει στο πετσί του τι συνεπάγεται και έχει ξεσηκωθεί. 

Αποδέχονται το καθεστώς επιτροπείας, τις περικοπές των χρηματοδοτήσεων των ΣΑΤΑ και ΚΑΠ που έχουν οδηγήσει στην υπερχρέωση και την μη ανταπόκριση των δήμων ούτε στα στοιχειώδη. Καμιά αγωνιστική διεκδίκηση για να αποδοθούν τα χρωστούμενα στους δήμους, μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χθες εισηγητικά δήλωσε υπομονή και αναμονή.

Αλλά οι αριθμοί για τη μείωση των πόρων ακούστηκαν και είναι αμείλικτοι, όσο και να τα παρουσιάζουν αντίθετα οι κυβερνητικοί του ΥΠΕΣ. Και το πρόβλημα δεν μπαλώνεται ούτε με περισσότερες αρμοδιότητες σε σύνδεση με πόρους, όπως ακούστηκε σε ομιλίες, ούτε όπως προτάθηκε με τη διεκδίκηση είσπραξης του ΕΝΦΙΑ, άρα και της μονιμοποίησης της υπερφορολόγησης των κατοίκων.

Όσο για διαμαρτυρίες που ακούστηκαν για το πως δίνονται οι  χρηματοδοτήσεις από κάποιους δημάρχους της Ν.Δ.. Τι να κάνουμε, κ. Κωνσταντάκο, έτσι είναι οι κανόνες της αγοράς και ο καπιταλισμός που υπερασπίζεστε. Θα τρέχουν οι χρηματοδοτήσεις για όσους προλάβουν την πρόσβαση και την κάθε φορά επιλεκτική πληροφόρηση.

Τελικά, οι δήμοι έχουν μετατραπεί σε επιχείρηση, λειτουργώντας για την αναδιανομή και συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερους. Καμιά αυτοδιοίκηση δεν εκφράζουν πλέον εδώ και χρόνια. Όχι μόνο είναι μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους αλλά, όπως φαίνεται και από την πορεία της ΚΕΔΕ, αποτελούν παράρτημα της κυβέρνησης. 

Οι αντιδημοκρατικοί νόμοι που καθορίζουν τη λειτουργία των δήμων, όπως ο Καλλικράτης και ο Κλεισθένης, συμπληρωμένοι με τις πρόσφατες διατάξεις της Ν.Δ. και έχουν ολοκληρώσει τη συγκεντρωτική-δημαρχοκεντρική λειτουργία τους, μετατρέπουν τα δημοτικά συμβούλια σε διακοσμητικά όργανα. 

Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να υπάρξει αριστερή και φιλολαϊκή διαχείριση των δήμων, με αυτό το ασφυκτικό αντιλαϊκό πλαίσιο και το ρόλο των δήμων ως ιμάντα του κεντρικού κράτους.

Επιμένουμε ότι για μας κριτήριο είναι οι λαϊκές ανάγκες. Θα συνεχίσουμε να αντιπολιτευόμαστε αυτή την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική των δήμων και της ΚΕΔΕ. Να στηρίζουμε τις συλλογικότητες των κατοίκων, τις λαϊκές συνελεύσεις, τις εργατικές λέσχες, τις δομές αλληλεγγύης,  τις επιτροπές αγώνα που αγωνίζονται για τα λαϊκά συμφέροντα, την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και του περιβάλλοντος, τη στήριξη του πολιτισμού, την πρόσβαση στον αθλητισμό, όλα όσα δικαιούμαστε. 

Να αγωνιζόμαστε για να συγκροτηθούν στις γειτονιές όργανα επιβολής της λαϊκής βούλησης, που θα υπηρετούν τα συμφέροντα των εργατικών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, σε αντιπαράθεση με τους κρατικούς θεσμούς επιβολής των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και τις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων. 

Όργανα που θα λειτουργούν ως πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση με την εξουσία στις συνελεύσεις, με δημοκρατία, αιρετότητα και ανακλητότητα.

Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της λαϊκής πλειοψηφίας, για να έχουμε πόλεις και χωριά με συνθήκες σύμφωνα με τις σύγχρονες δυνατότητες της εποχής ας που επιτρέπουν την καθολική ευημερία, αρκεί να αλλάξουμε το σύστημα που λειτουργεί για τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών.

Ας πάρει λοιπόν ο καθείς τις ευθύνες του για το στρατόπεδο που υπηρετεί. Εμείς των αριστερών, ριζοσπαστικών, αντιδιαχειριστικών, αντικαπιταλιστικών κινήσεων διαλέξαμε, είμαστε με τη λαϊκή πλειοψηφία. Να είστε καλά.

Μαρία Μπικάκη, δημοτική σύμβουλος με την Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα

εκ μέρους του Συντονισμού Αριστερών, ριζοσπαστικών, αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλης. 

22/11/2022

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παράρτημα παρακάτω που κατατέθηκε για τα πρακτικά, λόγω περιορισμένου χρόνου ομιλίας. 

Διεκδικούμε

·      Επαρκείς και σύγχρονες υποδομές ώστε να μην κινδυνεύουν ζωές από πλημμύρες, χιόνια, φωτιές.

·      Έργα και υπηρεσίες καθαριότητας, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού, πρασίνου που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες χωρίς οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων, από τις υπηρεσίες των δήμων, χωρίς ανάθεσή τους σε εταιρείες. Έξω οι ιδιώτες από όλες τις δραστηριότητες των δήμων (σκουπίδια, ανακύκλωση, πράσινο, ελεύθεροι χώροι, κλπ). Να μην επιβαρυνθούν οι κάτοικοι με το «τέλη ταφής» απορριμμάτων. Όχι στο χαράτσωμα των λαϊκών κατοικιών με τα πανάκριβα δημοτικά τέλη.

·      Κατάλληλες δομές ώστε να μην υπάρχουν άστεγοι, ευάλωτοι χωρίς κοινωνική προστασία και παιδιά εκτός παιδικών σταθμών. Σύγχρονα σχολεία και παιδικοί σταθμοί που να καλύπτουν όλα τα παιδιά.

·      Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας για όλους τους κατοίκους.

·      Ελεύθεροι δημόσιοι χώροι και πλατείες χωρίς εμπορευματοποίηση. Προστασία των δημόσιων χώρων, της γης και του περιβάλλοντος από την ασυδοσία του κεφαλαίου. Το φυσικό περιβάλλον  να μην γίνεται βορρά για το κέρδος, αλλά να προστατεύονται τα δάση, το πράσινο, τα βουνά, οι παραλίες, οι θάλασσες, τα ποτάμια, οι λίμνες, ο αέρας που αναπνέουμε, οι χώροι από την τσιμεντοποίηση και την υπερβάλλουσα δόμηση.

·      Χώροι πολιτισμού και αθλητισμού για τη στέγαση και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της ερασιτεχνικής ενασχόλησης χωρίς  αντίτιμο.

·      Δημόσιες δωρεάν συγκοινωνίες που θα καλύπτουν τις ανάγκες και οδικοί άξονες που δεν θα είναι ιδιωτικοί.

·      Κανένα σχολείο, παιδικός σταθμός, ΚΑΠΗ χωρίς θέρμανση το χειμώνα. Ενίσχυση των κατοικιών που δεν μπορούν να πληρώσουν ρεύμα ή/και να ζεσταθούν. Τέρμα στην παρακράτηση Δημοτικών Τελών από τους ιδιώτες παρόχους.

·      Γειτονιές αλληλεγγύης και αρμονικής ζωής με δικαιώματα και ελευθερίες για όλους χωρίς διαχωρισμούς προσφύγων, μεταναστών, ντόπιων και διακρίσεις καταγωγής, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας. Ρατσισμός, ξενοφοβία και φασιστικές επιθέσεις  δεν χωρούν στις γειτονιές μας. Άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες, όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Όχι στις εξώσεις των προσφύγων. Έξω τα ΜΑΤ από τις γειτονιές μας-Όχι στην αστυνομοκρατία.

·      Άνθρωποι που θα έχουν δουλειά με μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.

·      Επαρκής και προσιτή στέγαση (κατοικία, ρεύμα, θέρμανση, νερό) για όλους-ες. Φθηνή στέγη για την εργατιά και τη νεολαία. Μαζικό δημόσιο πρόγραμμα κατασκευής εργατικών κατοικιών, όχι στην εκδίωξη και την ακρίβεια των ενοικίων και των κατοικιών με την τουριστικοποίηση και τα airbnb.

Αγωνιζόμαστε για:

§ Κατάργηση του Καλλικράτη, όλων των μνημονιακών νόμων που αφορούν τους δήμους, του ν. Βορίδη. Όχι στους αποκλεισμούς υποψηφιοτήτων μεμονωμένων υποψήφιων. Κατάργηση των υπερεξουσιών δημάρχου και οικονομικής επιτροπής και επιτροπής ποιότητας ζωής.

§ Να καταργηθεί η δέσμευση για ισοσκελισμένους και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και κάθε μορφής επιτροπεία των δήμων. Επαρκής χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να ακυρωθούν όλες οι μειώσεις πόρων στους δήμους που επέφεραν τα μνημόνια τα τελευταία χρόνια. Απόδοση άμεσα όλων των χρημάτων που χρωστάει το κεντρικό κράτος. Γενναία αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για τις ανάγκες των δήμων. Άμεση αναθεώρηση των προϋπολογισμών και σύνταξη νέων με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

§ Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στους δήμους. Καμία υπηρεσία δήμων σε ιδιώτες υπεργολάβους και ΚΟΙΝΣΕΠ. Όχι στις ποικίλες μορφές ελαστικής απασχόλησης. Όχι στα προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ, ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΗΣ