Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Εργατικό ατύχημα λόγω σάπιας στήριξης κολώνας ηλεκτροφωτισμού - Ανακοίνωση σωματείου εργαζομένων

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα | Το πρωί της 29ης Νοεμβρίου την ώρα που συνάδελφοι της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Βύρωνα, τοποθετούσαν χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό φωτιστικό στην οδό Κύπρου, υποχώρησε η κολόνα δημοτικού φωτισμού από τη βάση της. Η κολόνα ήταν σάπια και η σκάλα με τον εργαζόμενο βρέθηκαν στο κενό. Η κολόνα ακούμπησε πάνω σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο προκαλώντας του μικρή φθορά. Το παρκαρισμένο αυτοκίνητο ανέκοψε την πτώση έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ο εργαζόμενος τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά.

Πρώτα από όλα ευχόμαστε στο συνάδελφο μας καλή ανάρρωση και καλή δύναμη. Δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα είναι θύματα εργατικών ατυχημάτων. Τατελευταία χρόνια συμβαίνουν όλο και πιο συχνά. Δεν φταίει ούτε η κακιά ώρα, ούτε η κακιά στιγμή, ούτε η απροσεξία των εργαζομένων που κυβερνήσεις και δήμαρχοι επικαλούνται για να καλύψουν τις δικές τους μεγάλες ευθύνες.

Είναι αποτέλεσμα της έλλειψης όλων των απαραιτήτων μέτρων από τις Δημοτικές Αρχές για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων κατά την διάρκεια της εργασίας. Είναι αποτέλεσμα των πολύ δύσκολων συνθηκών εργασίας, της εντατικοποίησης της εργασίας. Είναι αποτέλεσμα της μεγάλης έλλειψης μόνιμου και επαρκούς προσωπικού, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας. 

Τεράστιες είναι οι ευθύνες των Κυβερνήσεων και των Δημοτικών αρχών, για την αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Κυβέρνηση και Δήμαρχοι μας θεωρούν αναλώσιμους, γιατί πρώτη προτεραιότητα τους είναι πως θα διασφαλίσουν την κερδοφορία των διαφόρων εργολάβων και των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή την πολιτική υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και όλοι οι δήμαρχοι που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ. 

Συνάδελφοι: Χρέος μας είναι να αντισταθούμε πριν είναι πολύ αργά. Να αναδείξουμε κάθε εγκληματική αμέλεια κυβέρνησης και δημάρχων που βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας και την ασφάλεια μας κατά την διάρκεια της εργασίας μας και όχι μόνο. Να απαιτήσουμε να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας. Να δίνονται τα ΜΑΠ στην ώρα τους και να γίνεται χρήση από όλους τους εργαζόμενους. Μόνο έτσι μπορούμε να προστατεύουμε την ασφάλεια μας, την υγεία μας και εν τέλει την ίδια τη ζωή μας.

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Το Δ.Σ.