Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Ζωντανή αναμετάδοση του σημερινού δημοτικού συμβουλίου από την Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου Βύρωνα από τη ζωντανή αναμετάδοση μέσω της σελίδας μας στο fb, πατώντας  εδώ

Το βίντεο έχει αφαιρεθεί από την εταιρεία facebook για άγνωστους σε μας λόγους.  

Για το λόγο αυτό παραθέτουμε παρακάτω τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συνεδρίασης (η απομαγνητοφώνηση έχει γίνει από εμάς, αλλά από την εταιρεία που έχει αναλάβει αυτήν την υπηρεσία από το δήμο).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ

 

 

 

 

 

 

12η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ  14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2022

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 18:00΄

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:            ΠΛΑΚΙΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:           ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ:

 

ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

ΠΛΑΚΙΔΑΣ ΓΕΩΓΙΟΣ

ΖΙΩΓΑ ΜΑΡΙΑ

ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΣΟΦΙΑ

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΚΛΩΝΑΡΗ ΛΕΜΟΝΙΑ

ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΓΩΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΕΜΠΟΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΜΠΑΣΤΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑ

ΤΑΡΑΖΩΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΜΠΑΝΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΒΑΛΜΑΣ ΗΛΙΑΣ

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

ΒΑΡΣΑΓΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΑΛΥΒΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΣΑΡΟΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ ΚΟΣΜΑΣ

ΜΠΙΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΚΙΟΥΠΗ ΙΟΥΛΙΑ

ΤΕΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΜΟΥΝΤΟΚΑΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΥΦΑΝΤΗ ΣΩΤΗΡΟΥΛΑ

ΛΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΚΑΠΠΑΤΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ

ΚΛΕΙΑΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

ΑΠΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

 

ΝΤΟΒΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΑΦΝΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ

ΒΩΒΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

ΑΛΜΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΡΙΑΤΣΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 

 

 

 

***********************

*********

 

ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:

 

1.  Έγκριση της 6ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού Δήμου Βύρωνα οικονομικού έτους 2022

 

2.  Έγκριση Προγραμμάτων Λειτουργίας Αθλητικών Εγκαταστάσεων Δήμου Βύρωνα και παραχώρησης  βοηθητικών χώρων (γραφεία – αποθήκες), περιόδου 2022 – 2023

 

3.  Γ΄ Κατανομή πιστώσεων στις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Βύρωνα για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Σχολείων τους

 

4.  Αλλαγή χρήσης ενός Τμήματος του 1ου Παιδικού Σταθμού Δήμου Βύρωνα

 

5.  Έγκριση πρακτικών της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών

 

6.  Έγκριση για την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης φοιτήτριας του Τμήματος Ψυχολογίας του  Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δ/νση Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας του Δήμου Βύρωνα

 

7.  Συγκρότηση Επιτροπών Επιλογής Καλλιτεχνικού Προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου  έναντι αντιτίμου για το Τμήμα Πολιτισμού της Διεύθυνσης Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου  Βύρωνα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Π.Δ. 524/1980

 

ΘΕΜΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:

 

1.  Έγκριση παραχώρησης στα  Αθλητικά Σωματεία του Δήμου Βύρωνα του δικαιώματος χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Βύρωνα περιόδου ΄22-΄23 για χορήγηση άδειας διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων.

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

 

 

 

ΠΛΑΚΙΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

 

***********************

*********

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συνάδελφοι, έχουμε απαρτία αυτή την στιγμή να ξεκινάμε. ξεκινάμε. 12η συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, 14/9/22, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18: 00΄.

Πλακίδας, παρών.  Κιούπη, παρούσα, Λέλος, παρών. Αγγέλης, παρών. Αποστολάκης, παρών. Γείτονας, παρών. Γώγος, παρών. Δασκαλάκη, παρούσα. Ζιώγα, παρούσα. Καππάτος, παρών. Καραγιάννης, παρών. Κλωνάρη, παρούσα. Κόκκαλης, παρών.  Μαυρόπουλος, παρών. Μπικάκη, παρούσα. Σπυρόπουλος, παρών. Σωτηρόπουλος, παρών. Τέγος, παρών. Τριγάζης, παρών. Τσιάκαλος, παρών. Υφαντή παρούσα.

Δεν είναι κάποιος άλλος που δεν τον είπα; Έχουμε απαρτία, ξεκινάμε συνάδελφοι.

Καλή αρχή για την νέα σεζόν. Πριν ξεκινήσουμε, θα ήθελα, είχαμε, πληροφορηθήκατε όλοι χθες και σήμερα τρεις πολύ σημαντικές απώλειες για τον πολιτισμό. Είχαμε την απώλεια του Δημήτρη Παντερμαλή, του Κωνσταντίνου Καζάκου και της Ειρήνης Παπά. Θα πρότεινα, λοιπόν, να ξεκινήσουμε με ενός λεπτού σιγή για τους τρεις ανθρώπους που πολιτισμού που χάσαμε.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Είναι και ημέρα μνήμης, κύριε Πρόεδρε,  για τα θύματα, οπότε και γι' αυτό. Για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και γι' αυτά. Λοιπόν, ενός λεπτού σιγή συνάδελφοι.

 

ΤΗΡΕΤΑΙ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αθάνατοι. Έχουμε σήμερα και την επέτειο για τα εκατό χρόνια μνήμης των θυμάτων της καταστροφής. Θα δώσω πρώτα τον λόγο στον Δήμαρχο να πει δυο λογία. Να πω πριν ότι προσήλθαν ο κ. Αδαμόπουλος, ο κ. Μπαντής, η κυρία Δάφνη και ο κ. Βαλμάς. 

 

Σε αυτό το σημείο προσήλθαν  οι κ.κ. Αδαμόπουλος, Μπαντής, Βαλμάς
και η κυρία Δάφνη.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Δήμαρχος έχει τον λόγο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Κύριοι συνάδελφοι, ήθελα να υπενθυμίσω, για όσους δεν του γνωρίζουν, ότι σήμερα 14 Σεπτεμβρίου είναι μια ιστορική ημέρα, ημέρα κατά την οποία είχαμε την τελική καταστροφή της Σμύρνης. Εκατό χρόνια, λοιπόν, από τότε. Είναι μια μαύρη επέτειος, βεβαίως, για την χώρα μας και για τον ελληνισμό και εάν μου επιτρέπετε, με την ευκαιρία αυτής της ημέρας είχαμε προετοιμάσει και διεξήχθη σήμερα μια πολύ σπουδαία εκδήλωση, κατά την γνώμη μου, η παρουσίαση μιας σειράς τεσσάρων γραμματοσήμων, τα οποία κατασκευάστηκαν από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με την συνδρομή του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη, του κ. Λουκά Χριστοδούλου και της κυρίας Μυρσίνης Βαρδοπούλου χαράκτρια-ζωγράφος.

        Οι τέσσερις δήμοι που συμμετέχουν με ένα γραμματόσημο σε αυτή την τετράδα είναι οι δήμοι, είναι οι πρώτοι αστικοί συνοικισμοί, προσφυγικοί συνοικισμοί, ο Βύρωνας, η Καισαριανή, η Νέα Ιωνία και η Κοκκινιά.

        Η εκδήλωση διεξήχθη στην Παλαιά Βουλή, ήταν όλοι αυτοί που σας είπα, βουλευτές και ούτω καθ’  εξής και θεωρούμε ότι είναι ένα γεγονός με τεράστια ιστορική σημασία για τον εξής απλό λόγο. Γιατί καμία φορά μέχρι σήμερα δεν έχει αποτυπωθεί ιστορικά σε γραμματόσημο αλλά και οπουδήποτε επίσημα ως έθνος, ως κράτος τέτοιο πράγμα.

        Θέλω να πω ότι παρόντες από εμάς δεν ήταν πολλοί, ήταν οι Αντιδήμαρχοι βεβαίως, ο κ. Κόκκαλης, ο κ. Καράγιαννης, ο κ. Σπυρόπουλος και ήταν δυο δημοτικοί σύμβουλοι, ο κ. Γείτονας και ο κ. Καππάτος, ο κ. Τριγάζης, ναι, με συγχωρείτε, ο κ. Τριγάζης.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Όχι, εγώ αναφέρω ποιοι ήταν. Οφείλω να το πω.  Τώρα όσοι δεν ήταν έχουν τον λόγο τους που δεν ήταν, προφανώς.

        Θέλω να πω επίσης δυο κουβέντες ακόμα και να τελειώσω με το θέμα αυτό, γιατί φέτος είναι τα εκατό χρόνια, όπως γνωρίζουμε από την Μικρασιατική καταστροφή. Έχουν γίνει προσπάθειες και εκδηλώσεις από τον Δήμο μας μέχρι σήμερα. Ήταν η έπαρση της σημαίας των προσφυγικών, της Ομοσπονδίας των Προσφυγικών Σωματείων εδώ απέναντι όπως ξέρετε. Έγιναν τα εγκαίνια και η παρουσίαση της έκθεσης καρτ-ποστάλ και φωτογραφιών, τις οποίες ευγενικά προσέφερε ο Μιχάλης Σιδερίδης.

Έγινε αυτή η εκδήλωση που είπαμε σήμερα για τα γραμματόσημα και επίσης, το Σάββατο υπάρχει μια συναυλία της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων στο Θέατρο Βράχων το βράδυ του Σαββάτου.

Την  Κυριακή το πρωί υπάρχει ένας ιστορικός περίπατος, καθώς σε δώδεκα σημεία του Δήμου μας στήνουμε δώδεκα τοπόσημα, τα οποία περιλαμβάνουν την ιστορία του σημείου αυτού και τα οποία θα λειτουργούν και με ηλεκτρονικό τρόπο, το κινητό  δηλαδή με μια εφαρμογή άμα κτυπάς του QR, όπως λέγεται, θα σου βγάζει την ιστορία του σημείου και τα λοιπά.

Η παρουσίαση αυτή θα γίνει την Κυριακή  το πρωί στις 10:00΄ η ώρα, ραντεβού στο παλαιό Δημαρχείο, εάν δεν κάνω λάθος.

Επίσης, έχει προγραμματιστεί και μια εκδήλωση, η οποία θα γίνει, μια ημερίδα δηλαδή για την ιστορία, η οποία ήταν για τις 2 αλλά θα γίνει 9 Νοεμβρίου.

Αυτά έχουν γίνει ή προγραμματιστεί για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Σημειωτέων, τα συγκεκριμένα γραμματόσημα σε τετράδα, μπορεί κάποιος να τα αγοράσει, είναι συλλεκτικά κομμάτια, θα αγοράσουμε και ως Δήμος κάποιον αριθμό, για να έχουμε να δώσουμε σε κάποιους ανθρώπους, να κάνουμε ένα δώρο, έτσι ώστε, να μείνει στην ιστορία και στην μνήμη η ημέρα αυτή.

Για το δικό μας γραμματόσημο οφείλω να σας πω, πραγματικά πολύ εξαιρετικό, μια εξαιρετική φωτογραφία ζωγραφική-χαρακτική, όπου απεικονίζει την αγορά του Βύρωνα από την εξωτερική της πλευρά και ακριβώς εκεί έχει έναν καλλιτέχνη που παίζει ούτι νομίζω, τον Ασίκη, Γρηγόρης Ασίκης και δίπλα μια, ας πούμε, παρέα η οποία γλεντάει.

Η επιλογή του συγκεκριμένου τρόπου έχει να κάνει με το γεγονός, όπως οι ιστορικοί αποτυπώνουν αυτό το μεσοδιάστημα το μεσοπόλεμο ότι στον Βύρωνα αναπτύχθηκε μεγάλος πολιτισμός και καλλιτεχνικά δρόμενα και κυρίως στον τομέα της μουσικής και γι' αυτό τον λόγο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ζωγραφική να εμφανιστεί στο γραμματόσημο.

Είναι πραγματικά πάρα πολύ όμορφο και εξαιρετικό, όπως και των άλλων δήμων.

Αυτά ήθελα να σας πω, να σας θυμίσω την ημέρα, να την θυμόμαστε, του Σταυρού ημ΄ρα. Βέβαια με το παλαιό ημερολόγιο τότε ήταν 29 Αυγούστου, εάν δεν κάνω λάθος και με το καινούργιο είναι 14 Σεπτεμβρίου.

Δεν ξέρω εάν έχω κάτι άλλο να πω.

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

Συνάδελφοι, όσον αφορά στις εκδηλώσεις υπάρχουν ακόμα και θα τα βρείτε στο σάιτ και θα σας έρθει και με e-mail το πρόγραμμα, δυο συναυλίες, μια με τους Οδοιπόρους και μια με την Νάντια Καραγιάννη. Η Αγγέλα Παπάζογλου με την Άννα Βαγενά και δυο παραμύθια στις Σχολικές Αυλές Μικρασιάτικα. Θα σας έρθουν να ενημερωθείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστούμε κυρία Κλωνάρη. Να πω προσήλθαν εν τω μεταξύ ο κ. Μουντοκαλάκης, ο κ. Ταραζώνας, η κυρία Σφακιανάκη, ο κ. Παπαδημητρίου.

 

Σε αυτό το σημείο προσήλθαν οι κ.κ. Μουντοκαλάκης, Ταραζώνας, Παπαδημητρίου

και η κυρία Σφακιανάκη.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συνάδελφοι, έχουμε πολλά σήμερα. Έχουμε και καιρό να κάνουμε Δημοτικό Συμβούλιο.  Υπάρχουν πάρα πολλές ερωτήσεις, υπάρχουν θέματα και υπάρχουν και προτάσεις για θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Θα ήθελα εδώ να πω κάτι.

Όσον αφορά τα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Το ξέρετε, το είχαμε συζητήσει και την προηγούμενη φορά ότι δεν εφάρμοσα ποτέ τον νόμο που απαγόρευε στους επικεφαλής των παρατάξεων να εισάγουν θέματα, το ίδιο, προφανώς, θα κάνω και σήμερα. Θα παρακαλούσα όμως αυτό να γίνεται με μια συναίνεση, έτσι ώστε, αν μην ξεχειλώνουν τα συμβούλια με προσθήκη πολλών θεμάτων κάθε φορά.

        Να σας θυμίσω ότι όταν προτείνουμε κάποιο θέμα καλό είναι να υπάρχει και μια εισήγηση και όχι απλώς ένα αίτημα για συζήτηση. Άλλωστε, και όλοι οι σύμβουλοι και με το δίκαιό τους πολλές φορές, παραπονούνται ότι και εμείς δεν κάνουμε τις εισηγήσεις όπως θα έπρεπε. Όταν, λοιπόν, προτείνουμε ένα θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, να υπάρχει και μια εμπεριστατωμένη, όσο το δυνατόν, εισήγηση.

        Να ξεκινήσουμε με ερωτήσεις. Ξεκινάω όπως τις έχω σημειώσει εδώ με την σειρά που τις είχα πάρει. Υπήρχε από τις συλλογικότητες Ενάργεια και Βύρωνας Τριγύρω, ένα αίτημα για συζήτηση σχετικά με την κατάληψη δημόσιων χώρων και τα λοιπά. Αυτό υπερκαλύπτεται, εάν θέλετε και από ένα αίτημα που έχει καταθέσει η Πρωτοβουλία Πολιτών, η κυρία Σάρολα, για την ποιότητα ζωής στον Δήμο. Θα γίνει σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα, έχει ζητηθεί να γίνει μονοθεματικό.

Τώρα εδώ δεν ξέρω, επειδή έχουμε και στις 10 Οκτωβρίου, έχετε ενημερωθεί, μονοθεματικό για την παιδεία, δεν ξέρω εάν θα είναι μονοθεματικό, πάντως το προγραμματίζουμε για το άμεσο μέλλον να γίνει και αυτό, θα το συζητήσουμε.

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

Κύριε Πρόεδρε,  επειδή έχει περάσει ένα πεντάμηνο από το πρώτο αίτημα, εάν είμαστε ακόμα στο άμεσο μέλλον, θα ολοκληρωθεί η θητεία….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι, εννοώ για τον Οκτώβριο…

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

Του τρέχοντος Δημοτικού Συμβουλίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εννοώ για τον Οκτώβριο κ. Τσιάκαλε. Δηλαδή, στο αμέσως επόμενο μετά της παιδείας.

        Υπήρχε ένα αίτημα για τις μουριές, για την ασθένεια των μουρεόδεντρων, το οποίο έχει απαντηθεί γραπτά, σας έχει κοινοποιηθεί, κιόλας, η απάντηση της υπηρεσίας για τις ενέργειες που έχουν γίνει και έχουν προγραμματιστεί να γίνουν.

        Υπάρχει άλλο ένα αίτημα σχετικά με τις κακοτεχνίες της περιόδου 2010-2011. Εδώ θα δώσω τον λόγο στον κ. Καραγιάννη να απαντήσει.

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Έχω τον λόγο;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

Εγώ θα ήθελα κάποιες διευκρινήσεις με βάση την απάντηση που έχει δώσει η υπηρεσία. Δηλαδή προκύπτουν ένα, δυο ζητήματα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διευκρίνιση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν ξέρω εάν μπορεί να απαντήσει κάποιος τώρα που δεν υπάρχει υπηρεσιακός παράγων της…

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

Δηλαδή, ξέρετε τι γίνεται; Αναφέρεται η υπηρεσία σε ένα έγγραφο από το Μπενάκειο, το οποίο της έχει σταλεί ένα χρόνο πριν και στο σημερινό έγγραφο, το οποίο φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο η υπηρεσία μας, κάνει αναφορά ότι ένα ποσοστό 40 έως 50% των δέντρων έχουν αρρωστήσει, το ποσοστό αυτό ταυτίζεται με το ποσοστό του προηγούμενου έτους, άρα υπάρχει ένα ερώτημα, είναι το ίδιο ποσοστό;

        Από εκεί και πέρα, η πρόταση που γίνεται από το Μπενάκειο είναι για συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο πρέπει να θεραπευτεί, εν πάση περιπτώσει ή ότι μπορεί να γίνει για το συγκεκριμένο έντομο και αυτό που προτείνεται είναι ουσιαστικά να κοπούν τα δέντρα αλλά να κοπούν τα δέντρα με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε, να μην υπάρχει περαιτέρω αναπαραγωγή του εντόμου.

        Εδώ υπάρχει, λοιπόν, ένα ζήτημα. Λέει η υπηρεσία του Δήμου ότι μόλις δώδεκα δέντρα έχουν κοπεί. Μιλάμε όμως ότι η ίδια φέρεται να λέει ότι το  40 με 50% των δέντρων του Δήμου έχει προσβληθεί. Άρα λοιπόν είναι κάποια πράγματα, δηλαδή τι γίνεται; Τα υπόλοιπα δέντρα παραμένουν ένα χρόνο τώρα άρρωστα; Γιατί σύμφωνα είναι το έγγραφο οι ενέργειες έπρεπε να είχαν γίνει από τον περασμένο χειμώνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λέει ότι έχουν αφαιρεθεί οι προσβεβλημένοι βραχίονες και δώδεκα έχουν κοπεί τελείως.

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ΟΚ με αυτό; Δηλαδή τα δέντρα έχουν σωθεί; Γιατί ξέρετε είναι το θέμα πολύ ειδικό, προφανώς δεν το γνωρίζουμε, οπότε να καταλάβουμε λίγο….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αυτό τώρα δεν ξέρω εάν μπορεί να απαντήσει κάποιος εδώ.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Επί της διαδικασίας θέλω, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ναι.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα από τον συνάδελφο. Θα έλεγα αυτά τα ερωτήματα γραπτώς να απευθυνθούν στην υπηρεσία και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί πραγματικά είναι ερωτήματα και για μας, να απαντηθούν υπηρεσιακώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και να έχουμε απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Είναι ερωτήματα τα οποία είναι σωστά.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Κύριε Πρόεδρε,  μήπως είναι καλύτερο να φωνάξουμε την προϊστάμενη του Πρασίνου;

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Αφήστε με να τελειώσω, κύριε Βαλμά.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Τελειώσετε κύριε. Άμα τελειώσετε θα μιλήσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει απάντηση της υπηρεσίας. Οι περαιτέρω διευκρινήσεις θα ζητηθούν, θα υποβληθούν στην υπηρεσία και θα μας απαντήσει.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Καλό είναι να έρθει η Διευθύντρια του Πρασίνου εδώ να γίνουν οι ερωτήσεις και όχι εγγράφως και τα λοιπά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και το εγγράφως καλό είναι.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Όχι, αλλά καλύτερο να είναι, να έχουμε προσωπική.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Καραγιάννης τώρα για το επόμενο που είπαμε.

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

 Ναι, κύριοι συνάδελφοι. Ήδη είναι γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η υπηρεσία να προβεί σε κάποιες ενέργειες, όσον αφορά την απάντηση. Σε δεκαπέντε, είκοσι ημέρες η Τεχνική Υπηρεσία με την αρωγή του νομικού τμήματος θα φτιάξει μια απάντηση και θα σταλείς στον Συνήγορο του Πολίτη, στους δημοτικούς συμβούλους και στην Ενάργεια που είχε βάλει και παλαιά το θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις, ένα πακέτο για τον κ. Αγγέλη, οπότε θα τις ομαδοποιήσω και θα δώσω τον λόγο στον κ. Αγγέλη για να απαντήσει.

        Υπάρχει η ερώτηση της ΡΕΚ για την χορήγηση των ΜΑΠ, για την συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις για την καθαριότητα. Για την δημοτική συγκοινωνία από τον κ.  Γώγο. Για την πλατεία Αλατσάτων και Μερκουριάδη από τον κ. Μπαντή. Για τους ψεκασμούς για τα κουνούπια από τον κ. Μπαντή. Για την συντήρηση και την καθαριότητα του Ταπητουργείου από την Πρωτοβουλία Πολιτών. Εάν μου ξέφυγε κάτι;

        Λοιπόν, κ. Αγγέλη έχετε τον λόγο.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Σας ξέφυγαν όλα αυτά που έχουμε στείλει από την Αριστερή Παρέμβαση. Δηλαδή, για το 4ο Νηπιαγωγείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν αφορά τον κ. Αγγέλη.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

 Εντάξει, εντάξει. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Είπα ότι όσα αφορούν τον κ. Αγγέλη. Δεν μου ξεφεύγει τίποτα. Εάν μου ξεφύγει θα μου το υπενθυμίσετε. Προσήλθε και η κυρία Σάρολα.

 

Σε αυτό το σημείο προσήλθε η κυρία Σάρολα.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Αγγέλης.

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Για την χορήγηση των ΜΑΠ, ολοκληρώνεται με καλό αύριο, μεθαύριο ή αύριο η παράδοση στην Διεύθυνση Καθαριότητα και μεθαύριο στην Διεύθυνση Πρασίνου από τους προμηθευτές των ΜΑΠ.

        Για τους πολίτες που συμμετείχαν στις δράσεις που έγιναν σε συνεργασία με έναν φορέα το Mind the Waste, θα γνωρίζετε ότι το πρόβλημα της συμμετοχής είναι γνωστό και ξεκινάει από αυτό καθ’ εαυτοί το Δημοτικό Συμβούλιό μας, άλλωστε.

        Σε αυτές τις δράσεις, σε αυτά τα εργαστήρια που έγιναν, δυστυχώς, η παρουσία των συναδέλφων εδώ από το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ελάχιστη.

        Παρόλα αυτά, επειδή και ο κ. Μπαντής στην Οικονομική Επιτροπή, έτσι ή αλλιώς έθιξε ένα θέμα  ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου σε ότι γίνεται σε σχέση και με την πιλοτική δράστη για τα βιοαπόβλητα μέσα στο καλοκαίρι και τα αποτελέσματά της, θα φτιαχτεί ένα ενημερωτικό, το οποίο μπορούμε να το κάνουμε και θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για όλες αυτές τις δράσεις

        Για την δημοτική συγκοινωνία παραμένων, όντως, πρόβλημα που έχουν να κάνουν τόσο και με τα διαθέσιμα αυτοκίνητα, όσο και με τους οδηγούς.

        Ενημερωτικά σας λέω ότι στο πρόγραμμα 55-67 και στο αίτημα για οκτώ οδηγούς και έναν χειριστή, η συμμετοχή εδώ και δεκαπέντε μέρες το αποτέλεσμα ήταν ένας, μια συμμετοχή. Ένας οδηγός. Βρίσκομαι σε μια επικοινωνία και με το Ανθρώπινο Δυναμικό, μήπως μπορούσε, ας πούμε, και δούμε με κάποιο έγγραφο, γιατί τα κριτήρια του Α.Σ.Ε.Π. που θέλουν και ανεργία, θέλουν και Β/θμια εκπαίδευση, θέλουν και τρία χρόνια ένσημα, δηλαδή εμπειρία από τους οδηγούς Γ΄ κατηγορίας, δεν βρίσκονται οδηγοί.

        Με δεδομένο, όπως έχουμε ξαναπεί και σε προηγούμενο θέμα, του ότι βρίσκονται οριακά και οι υφιστάμενοι οδηγοί, οι δυο από τους τέσσερις, ας πούμε, στην δημοτική μας συγκοινωνία, θα δυσκολέψει, πιθανότατα και άλλο το πράγμα.

        Προσπαθούμε να βρούμε μια χρυσή τομή είτε να αραιώσουμε και αυτό γίνεται με μέτρηση, δηλαδή, τι κόσμος έχουμε το πρωί στην δημοτική συγκοινωνία, μήπως αραιώνοντας τα δρομολόγια το πρωί να το τραβήξουμε μέχρι 17:00΄, 18: 00΄η ώρα το απόγευμα.

        Για την Αλατσάτων και το Ταπητουργείο, είναι το γνωστό πρόβλημα. Δηλαδή, παντού το αντιμετωπίζουμε σε πολλές γειτονιές του Βύρωνα.  Υπάρχουν οι ζωόφιλοι που ταΐζουν τα αδέσποτα γατιά και πολλές φορές με διάφορα προσπαθούμε να το καλύψουμε, δηλαδή αντικαθιστώντας τα πιατάκια, τα αλουμινόχαρτα και αυτά με ταΐστρες για τις γάτες. Πενήντα δυο ταΐστρες έχουν ήδη τοποθετηθεί.

Όντως, το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο. έτσι ή αλλιώς. δεν απαγορεύει το να φτιάχνουν τα πρόχειρα σπιτάκια πολλές φορές και εκεί έχεις να κάνεις με κόσμο στη γειτονιά που φωνάζει, γιατί έχουμε πάει και έχουμε κάνει και στην πλατεία Σουλίου και στην ίδια αυτή την πλατεία Μερκουριάδη και Αλατσάτων, έχουμε κάνει παρέμβαση, ας πούμε και με την Καθαριότητα και με το Πράσινο πολλές φορές, αλλά έχουμε δώσει και προθεσμία να απομακρυνθούν αυτά τα αυτοσχέδια σπιτάκια, γιατί όντως τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργεί θέμα στην γειτονιά.

Πιαστήκαμε λίγο ως πολύ στα χέρια εκεί πέρα γιατί και με κόσμο που τα ήθελε και υποσχέθηκε, όντως τα καθάρισαν εκείνη την περίοδο. Μιας και δυο φορές τα καθαρίζουν, τα περιποιούνται και έχουν μείνει τρία από αυτά τώρα. 

Στον πλατεία Σουλίου είχαν  γεμίσει όλα τα παγκάκια από κάτω με τέτοιες κατασκευές  αυτοσχέδιες. Δεν μπορούσε κάποιος να καθίσει στο παρκάκι εκεί πέρα να, ένας γείτονας, ένας ηλικιωμένος να πιει έναν καφέ, το κάναμε, πήγαμε και με το πλυστικό, πήγαμε και την υδροφόρα, το καθαρίσαμε, ξανά περνάω πάλι τα ίδια. Υπάρχουν συνδημότες μας που, τι να κάνουμε;

Για τα κουνούπια. Στο κοιμητήριο έχουμε θέμα γενικότερο και όχι μόνο στον Βύρωνα, δεν είναι Βυρωνιώτικα τα κουνούπια.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Συμφωνώ με τον συνάδελφο τον κ. Βαλμά να βάλουμε αεροπλάνα.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Από την ενημέρωση που έχω από την υπηρεσία έγιναν ψεκασμοί έως …

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Συνεχίζετε κύριε Βαλμά εντάξει. Αυτά ήθελα να πω εγώ. Ευχαριστώ.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Κύριε Αγγέλη, συγνώμη, …

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Αυτά προφανώς εντάξει, έχουν να κάνουν με τις δικές μας παρεμβάσεις. Θα το δούμε. Και ο κάδος ,κ. Μπαντή…

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Κύριε Βαλμά, μισό λεπτό να ρωτήσω.

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Αυτή την τα γίνεται, έχω τηλέφωνα ότι όχι εδώ, όχι εκεί, όχι παραπέρα, τον κάδο αυτό…

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Και εγώ αμέσως, δεν και εγώ ευκαιρία με τις ερωτήσεις είναι.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Παιδιά συγνώμη, έχουμε καταθέσει μια ερώτηση με πέντε υπο-ερωτήματα και προσπαθώ να πω στον Αντιδήμαρχο να μας απαντήσει για τα υπόλοιπα τρία που δεν λάβαμε απάντηση. Και λέω ότι στην οδό Αλατσάτων, …

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Αλατσάτων είναι.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Έτσι την είπε ο Αντιδήμαρχος και συνέχισε αυτά που λέει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ελάτε συνάδελφοι.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Λένε οι ερωτήσεις εδώ πέρα ότι σε κάποια φάση πάρθηκε μια απόφαση να κοπεί ένα δέντρο, γιατί δημιουργούσε προβλήματα. Κόπηκε το δέντρο αλλά έχει παραμείνει ο κορμός και υπάρχει και φωτογραφία, άμα το δείτε, του κορμού, που δεν έχει απομακρυνθεί. Δηλαδή συνεχίζει να δημιουργείται πρόβλημα στην περιοχή.

        Επίσης, υπάρχουν κάποια  μπάζα εκεί και επίσης, υπάρχει ένας κάδος απορριμμάτων που δεν έχουν μπει σίδερα, έτσι ώστε, να είναι σε σταθερό σημείο και μετακινείται δεξιά και αριστερά.

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Θα επιληφθούμε γι' αυτό, εντάξει.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Ελάτε κύριε Αγγέλη. 

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία, ενημερώθηκε.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Συγνώμη κ. Αγγέλη, για την ερώτηση που κάναμε, κύριε Αγγέλη. Ρωτήσαμε στις δράσεις αυτές για την καθαριότητα στα εργαστήρια σε κάθε δράση πόσοι πολίτες συμμετείχαν. Εσείς μας απαντήσατε ότι ανάλογα με το Δημοτικό Συμβούλιο και οι πολίτες. Μπορείτε να μας πείτε σε κάθε δράση από αυτές στα εργαστήρια πόσοι πολίτες συμμετείχαν; Είναι συγκεκριμένη ερώτηση.

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Ωραία, τότε θα περιμένετε και εσείς συγκεκριμένα γραπτή την απάντηση στο προβλεπόμενο διάστημα, κύριε Μαυρόπουλε, γιατί δεν το είχα πρόχειρο το στοιχείο.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Γιατί δεν το είχατε, τι είπατε;

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Δεν το είχα πρόχειρο το στοιχείο, οπότε επειδή το είδα σήμερα την ερώτηση, μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες θα σας απαντήσω.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

 Απλά επειδή σας την στείλαμε από την Δευτέρα και εκτιμώ ότι θα έχτε κάποιο φάκελο, όπως είναι και στο σάιτ του Δήμου, που λέει πέντε κάτοικοι στον έναν, πέντε στο άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Τέλος πάντων,  θα απαντηθεί εντός του…

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Εάν είναι τόσο δύσκολο περιμένουμε και επειδή θα μας απαντήσετε σε ένα μήνα, απαντήστε μας και το κόστος…

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Στο άλλο συμβούλιο θα σας απαντήσω.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

 Και το κόστος της κάθε δράσης συμπληρωματικά πόσο στοίχισε το κάθε εργαστήριο. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, προχωράμε σε άλλες ερωτήσεις.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

 Ευχαριστώ.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Κύριε Πρόεδρε,  με συγχωρείτε. Μια με την ευκαιρία με την καθαριότητα να πω στον κ. Αγγέλη μια ερώτηση.  Επειδή δεν έχουμε,,,

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Καλαθάκια, να κοιτάξει μήπως αγοράσουν κανένα καλαθάκι ο Δήμος, λεφτά υπάρχουν…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εντάξει, κύριε Βαλμά …

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Να τα τοποθετήσουμε. Δεν θα πετάει ο κόσμος κάτω. Είναι σοβαρό το θέμα Δήμαρχε. Καλαθάκια Δήμαρχε,  είναι σοβαρό το θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Προχωράμε σε ερωτήσεις.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Και να πλένονται και οι κάδοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Για τον κ. Κόκκαλη.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Το πρόγραμμα αυτό είναι χρηματοδοτούμενο νομίζω Κώστα ή κάνω λάθος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Για τα καλαθάκια.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Όχι για τα καλαθάκια, το πρόγραμμα με την συμμετοχή των δημοτών ήταν χρηματοδοτούμενο ή κάνω λάθος; πληρώσαμε εμείς φράγκο;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Όχι.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Όχι, κ. Μαυρόπουλε, δεν πληρώσαμε τίποτα.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Εγώ σας είπα το κόστος, κύριε Δήμαρχε, το κόστος και από που τα χρήματα. Αυτό θέλουμε να μάθουμε. Δηλαδή, εάν για μια δράση δόθηκαν 10.000, 10.000 και πέντε κάτοικοι. Αυτό θέλουμε την αντιστοιχία. Δεν είπαμε εμείς κάτι άλλο. Ήταν συγκεκριμένη η ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία. Υπάρχει ερώτημα, συνάδελφοι παρακαλώ και από τον κ. Γώγο και από την κυρία Μπικάκη σχετικά με την μίσθωση του 4ου Νηπιαγωγείου. Ο κ. Κόκκαλης έχει τον λόγο.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Η μίσθωση του συγκεκριμένου νηπιαγωγείου έγινε με όλες τις προβλεπόμενες διεργασίες που προβλέπονται από την νομοθεσία, η οποία να σας επαναλάβω, είχαμε πάρει εδώ, εάν θυμάστε, μια απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, από εκεί ξεκινάει, ..

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Θα τα πω όλα, εντάξει, δεν πειράζει, γιατί κάποιοι μπορεί να μην το ξέρουν, γιατί ίσως και καμία φορά η βασική απάντηση προέρχεται και από το πως γίνεται η διαδικασία, διότι δεν τα δώσαμε τα λεφτά εμείς.

Καταρχήν, να ενημερώσω το σώμα ότι τα χρήματα αυτά θα τα δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν τα δίνει ο Δήμος, γιατί καμία φορά θεωρούμε ότι κάποια χρήματα τα δίνει ο Δήμος και λείπουν από κάπου αλλού.

        Λοιπόν, είχαμε πάρει μια απόφαση, συντάχθηκαν οι όροι διακήρυξης από την Τεχνική Υπηρεσία σε συνεργασία με το Τμήμα Εσόδων, για την ακρίβεια από το Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας, πέρασαν από την Οικονομική Επιτροπή οι όροι διακήρυξης, όπως προβλέπει η νομοθεσία περιμέναμε κάποιο συγκεκριμένο διάστημα να έρθουν οι συμμετοχές, ήρθε μόνο μία συμμετοχή, η οποία, βέβαια, μας βοήθησε πάρα πολύ στο γεγονός ότι, εάν θυμάστε ένα βράδυ είχε έρθει εδώ πέρα μια δημότισσα, η οποία είχε και παιδιά και είχε μια ανησυχία να είναι κοντά στο παλαιό νηπιαγωγείο.

        Αυτό, λοιπόν, ήταν και καλό για εμάς, γιατί το συγκεκριμένο κτήριο ήταν κοντά στο παλαιό νηπιαγωγείο, πάρα πολύ κοντά, οπότε δεν δημιουργούσε πρόβλημα για τους γονείς με τα παιδιά τους.

        Όπως λέει η διαδικασία, λοιπόν, υπήρχε μια Επιτροπή Καταλληλότητας, η οποία αποτελείτο από έναν από την Εφορία, έναν από την ΚΤΥΠ, από έναν υγειονομικό και από δυο, από τον κ. Καραγιάννη νομίζω και κάποιον άλλον ακόμα και ..

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Έγινε η συνεδρίαση, το κτήριο θεωρήθηκε κατάλληλο, συντάχθηκε και πρακτικό και μετά η επόμενη φάση ήταν η συζήτηση περί του μισθώματος, αφού ήταν κατάλληλο.

        Το μίσθωμα ξεκίνησε μια συζήτηση που έκανε η Επιτροπή από τα 2.800 και κατέληξε στα 2.300.

        Αυτή είναι η όλη ιστορία. Δεν παραβήκαμε πουθενά. Δεν ξέρω γιατί κατηγορούμαστε για το τίμημα.

        Βέβαια, να πούμε την αλήθεια, εννοείται ότι όταν κάπου πας μόνο με ένα, δεν υπήρχε, δηλαδή κάποια άλλη συμμετοχή για να πεις κανείς ότι κτυπήθηκαν δυο ιδιοκτήτες που είχαν τον ίδιο χώρο για να πούμε και τα λοιπά και βέβαια, εννοείται ότι συνυπολογίστηκε το γεγονός ότι είχε μέσα και πράγματα.

        Τώρα, επειδή ο κ. Γώγος στην ερώτηση έκανε και μια σύγκριση με ένα παλαιό νηπιαγωγείο, εντάξει, δίκαιο έχετε αλλά σε άλλο χρόνο, σε άλλο τόπο, με άλλη κατάσταση και τέλος πάντων,  δεν και σωστό να κατηγορούμαστε εμείς γιατί νοικιάστηκε αυτό το ακίνητο για να στεγαστεί το νηπιαγωγείο.

        Να πούμε έτσι, να είμαστε ειλικρινείς όλοι μας, εμείς κάναμε μεγάλες προσπάθειες, όταν ξαφνικά πας να φτιάξεις ένα σχολείο και σου λένε ότι πρέπει να φύγει το νηπιαγωγείο και πρέπει να βρεις μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, σε ένα συγκεκριμένο χώρο, σε μια συγκεκριμένο συνοικία, σε μια συγκεκριμένη περιοχή έναν χώρο, δεν ξέρω πως το θεωρείτε τόσο εύκολο ότι μπορεί να γίνει.

        Είχαμε προσπαθήσει πάρα πολύ και βρέθηκε αυτή η περίπτωση και έτσι προχωρήσαμε σε αυτή την διαδικασία.

        Νομίζω ότι είναι άδικες οι κατηγορίες που ακούγονται, παρότι και για μένα το τίμημα θα μπορούσα να πω ότι είναι, κατά κάποιο τρόπο, υπερβολικό. Παρόλα αυτά, να ξέρετε και νομίζω μπορούν να το διαπιστώσουν και οι λογιστές εδώ που υπάρχουν, για να πούμε και λιγάκι έτσι λίγο παρακάτω, το 40% κατευθείαν κρατιέται στην Εφορία για κάποιον ιδιοκτήτη. Το υπόλοιπο παίρνει και αυτό συνυπολογίστηκε.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Το 40% δεν ισχύει.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Ισχύει, πως δεν ισχύει; Κύριε Τσιάκαλε, ισχύει;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Καλά με την κλίμακα. Εντάξει τώρα, όχι δεν ισχύει λοιπόν. Όχι  δεν ισχύει, ισχύει και παρά ισχύει. Ισχύει, ισχύει.

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Μια διευκρινιστική, κύριε Κόκκαλη. Μπορώ μια ερώτηση διευκρινιστική να κάνω;

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

 Ότι θέλετε.

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Ευχαριστώ. Η ερώτηση είναι η εξής, η οποία έχει διατυπωθεί σε σας και σε άλλες παρόμοιες, ας πούμε, περιπτώσεις.

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Λίγο ησυχία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συνάδελφοι, στον διάδρομο παρακαλώ. Η περάστε έξω.

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Μετά την σύνταξη των όρων που είπατε και της διακήρυξης και όλα τα σύννομα, τα οποία μας περιγράψατε, ήθελα να ρωτήσω, πως γνωστοποιήθηκε στο κοινό η συγκεκριμένη, το συγκεκριμένο αίτημα του Δήμου; Που δημοσιεύτηκε; Πόσο χρονικό διάστημα αυτό ήταν το νόμιμο;

        Αυτά λιγάκι να μας περιγράψετε. Έχω αναρωτηθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, πως είναι δυνατόν να προσέρχεται πάντα ένας σε τέτοιες διαδικασίες. Εξηγήσατε μας λίγο αυτή την περίπτωση.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Να ξεκινήσω από το τελευταίο που είπε και ο Δήμαρχος.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Και εγώ ζητώ τον λόγο μετά. Δεν ξέρω ….

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Για ερώτηση;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Και για ερώτηση και για …

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Κάντε την ερώτηση να τα απαντήσω όλα μαζί εγώ. Να μην απαντάω ένα –ένα.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ακριβώς, γι' αυτό ζητώ τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Απαντάμε, επί συγκεκριμένων ερωτήσεων απαντάει ο κ. Κόκκαλη. Τώρα μην βγαίνουν και καινούργιες ερωτήσεις.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Μπορώ να έχω τον λόγο;  κάναμε μια ερώτηση…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έχετε κάνει ερώτηση …

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Καταθέσαμε εγγράφως ερωτήσεις. Δεν απαντήθηκαν οι ερωτήσεις. Θέλω να επαναλάβω και να διευκρινίσω κάποια πράγματα και να τοποθετηθώ, βεβαίως και για αυτά που ακούγονται.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Αφού είναι ερωτήσεις πως θα τοποθετηθεί η κυρία Μπικάκη;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ωραία. Ας μου δώσετε μετά τον λόγο.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Θέλετε να το κάνουμε θέμα; Να το κάνουμε θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν θα το κάνουμε θέμα.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Εάν θέλετε, εν πάση περιπτώσει, …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εάν θέλετε κυρία Μπικάκη, διευκρινίστε την ερώτησή σας. Μέχρι εκεί.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Καταρχήν, θέλουμε να ξέρουμε, όπως ρωτήσαμε εδώ, πόσα νήπια γράφτηκαν στο 4ο Νηπιαγωγείο;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Νήπια. Νήπια. Νηπιαγωγείο είναι, νήπια γράφονται. Πόσα νήπια. Σε πόσα τμήματα μοιράστηκαν; Πόσα τμήματα στεγάζονται στην Ταύρου, γιατί το σπάσατε και πήγαν κάποια νήπια στην Ταύρου και πόσα στο καινούργιο που νοικιάσατε στην Παναγή Τσαλδάρη και Αρύββου; Με ποια κριτήρια μοιράστηκαν τα νήπια; Με βάση τις διευθύνσεις; Με βάση ποιοι ήρθαν εδώ και είπαν ότι δεν βολεύομαι στην Ταύρου; Με ποια κριτήρια έσπασαν; Πόσα τετραγωνικά είναι ο εσωτερικός χώρος αυτού του νηπιαγωγείου και πόσο ο αύλειος και εκτιμάτε εσείς ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι κατάλληλο;

        Επειδή έχουν έρθει τα στοιχεία για τις εφημερίδες που ρώτησε πριν η προηγούμενη ερώτηση που ρώτησε πριν η δημοτική σύμβουλος, θέλω να ρωτήσω, γιατί το δημοσιεύσατε σε αυτές τις εφημερίδες που δεν έχουν σχέση με το κοινό του Βύρωνα και δεν το δημοσιεύσατε ή σε κάποιες τοπικές ή στις κεντρικές εφημερίδες;

        Γιατί δεν λειτούργησε την νηπιαγωγείο χθες; Γιατί διώχθηκαν τα παιδιά αμέσως μετά τον αγιασμό; Τι προβλήματα υπάρχουν; Γιατί η μίσθωση έγινε για δώδεκα χρόνια; Από ποια λογική πηγάζει τόσο μακρόχρονη μίσθωση, ενώ εδώ υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα βρεθεί χώρος για να στεγαστεί ιδιόκτητος …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, μην προσθέτουμε ερωτήματα. Συνάδελφοι, …

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Με απαλλοτριώσεις;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ναι, αλλά δεν απαντήθηκαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εάν θέλει και ο κ. Γώγος να κάνει διευκρίνιση  στο ερώτημα για να απαντήσει συνολικά.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Τέλος πάντων,  και επειδή λέτε ότι δεν θα γίνει θέμα, ..

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Θέλω να πω. Μπορώ να συνεχίσω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ναι, εντάξει, ας απαντήσει ο κ. Κόκκαλης.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Λοιπόν, επειδή είπατε τρεις φορές ότι δεν είναι δικά μας χρήματα, δεν είναι του Δήμου  και το τονίζετε αυτό, για να προσπεραστούν τα ζητήματα του κόστους των 2.300 ευρώ που έγινε τελικά και δεν ξέρουμε σε ποια εμπορική αξία αυτά που βγαίνουν, εν πάση περιπτώσει, κατά τεκμήριο για το κόστος ενοικίασης προκύπτει, γιατί θα μας δώσετε τα στοιχεία, ελπίζω για τα τετραγωνικά, αυτό που λέτε ότι δεν είναι χρήματα, παρόλα αυτά η Δημοτική Αρχή με τις αποφάσεις της διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, το οποίο προέρχεται από την φορολογία του λαού.  Δεν μπορείτε να το έχετε αυτό σαν …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κυρία Μπικάκη τώρα δεν κάνουμε συζήτηση.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

 Θα μπορούσαν να πάνε κάπου αλλού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έχουμε συγκεκριμένα ερωτήματα που απαντώνται. Τώρα δεν είναι θέμα προς συζήτηση, παρακαλώ.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Απλώς δεν είναι σωστό να ακούγεται αυτό …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία, εντάξει, το είπαμε.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ελάτε κύριε Κόκκαλη.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Δεν μπορώ να μην απαντήσω γιατί δεν είναι και σωστό. Είναι και πάρα πολύ σωστό όλα να απαντώνται, όλα χρήματα του ελληνικού λαού είναι. Είναι φανερό ότι η κυρία Μπικάκη μου βάζει έννοιες που εγώ δεν είπα. Εγώ είπα απλά ότι δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου. Και είπε και η ίδια ένα άστοχο, δεν ξέρω εάν την ακούσατε, τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να πηγαίνανε αλλού. Ποια χρήματα, αφού τα παίρνουμε μόνο γι' αυτό το πράγμα. Άμα δεν είχαμε αυτό το κτήριο  δεν θα τα παίρναμε.

        Αστοχία μεγάλη, δηλαδή η κυρία Μπικάκη σπεκουλάρει…

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Εννοώ κύριε Κόκκαλη …

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Αφήστε τώρα τι εννοείτε. Τι εννοείτε αφήστε το.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Κύριε Κόκκαλη θα μπορούσαν να πηγαίνουν…

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

 Μετά, όταν θα ξανά μιλήσετε.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Για καλύτερους….

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Λέτε πολλά τόση ώρα, σας παρακαλώ.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Ξανά πάρτε τον λόγο και μιλήστε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Μας κάνετε άστοχη και άδικη κριτική και θα τα ακούσετε τώρα, πως θα γίνει;

Είπατε λοιπόν, ότι τα χρήματα αυτά θα πηγαίνανε κάπου αλλού. Ήταν άστοχο αυτό που είπατε τελείως.

Τώρα, για τις εφημερίδες. Επίσης άστοχο. Ακούστε τώρα τι είπε η κυρία Μπικάκη. Γιατί δεν δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο; Ο τοπικός τύπος κυκλοφορεί κάθε ένα, ενάμιση, δυο μήνες. Ακούστε τι είπε δηλαδή. Ενώ ο νόμος λέει ότι πρέπει να δημοσιεύεται η διακήρυξη σε εβδομαδιαία εφημερίδα ή σε ημερήσια. Διαλέγεις μια από τις δυο.

Άρα αντιλαμβάνεστε ότι οι ημερήσιες και οι εβδομαδιαίες και ειδικά αυτές οι εφημερίδες εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο δημόσιο και στον δημοτικό χώρο κυκλοφορούν και όλοι οι δήμοι χρησιμοποιούν κάποιες από αυτές τις εφημερίδες που πραγματικά δεν είναι γνωστές, για να δημοσιεύσουν τις διακηρύξεις. Δημοσιεύεται όμως και στο σάιτ του Δήμου.

Οι άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται για να νοικιάσουν και απαντώ τώρα κυρίως στην ερώτηση της κυρίας Κιούπη που πραγματικά την έχει κάνει και πραγματικά συμβαίνει συνέχεια αυτό, δεν είναι τώρα η διακήρυξη για το νηπιαγωγείο. Σε αυτές τις εφημερίδες δημοσιεύονται διαγωνισμοί των εκατομμυρίων ευρώ, όχι απλώς η αναζήτηση ενός, που οι εταιρείες, οι οποίες θέλουν να λάβουν μέρος σας πληροφορώ ότι είναι κάθε μέρα ενήμερες σε ειδικά μηχανήματα, τα οποία ψάχνουν και διερευνούν μέσα στο διαδίκτυο και πραγματικά έρχονται για να λάβουν μέρος.

Κάθε φορά, απαντώ στην κυρία Κιούπη γιατί, όχι κάθε φορά, κάποιες φορές υπάρχει μόνο ένας, δεν μπορώ και εγώ να το ξέρω. Δηλαδή, δεν αντιλαμβάνομαι, γιατί πρέπει εμείς τώρα να στοχοποιηθούμε, γιατί γι' αυτό το οποίο ζητάγαμε στον Βύρωνα ήρθε μόνο ένα; Ήξερε κανείς τέσσερα, πέντε να έρθουν; Ή και να μην το ήξερε, που εσείς μπορεί να μην το ξέρατε, έχετε στην αντίληψή σας ότι πραγματικά σε αυτή την περιοχή, ξαναλέω, που ήρθε μια μαμά ένα βράδυ με αγωνία να πει που θα πάει το νηπιαγωγείο, σε αυτή την περιοχή ξέρατε τόσα πολλά κτήρια που εμείς δεν τα ξέραμε ή εμείς τα ξέραμε αλλά τα κρύψαμε για να έρθουν και τελικά το 2.300 να γίνει 1.800;

Γιατί μας στοχοποιείτε και γίνεται αυτή η σπέκουλα γι' αυτό το θέμα; Δεν το καταλαβαίνω δηλαδή. Εκτός, εντάξει, εάν θέλετε να κάνετε μια σπέκουλα αντιπολιτευτική, κάντε την, δεν πειράζει, δεν νομίζω ότι απασχολεί και κανέναν, διότι, από όσο γνωρίζω λειτουργεί το κτήριο και τα παιδιά είναι όλα ευχαριστημένα και οι γονείς.

Αυτά είχα να πω όσον αφορά τις εφημερίδες και τα νούμερα. Τα υπόλοιπα η κυρία Κλωνάρη.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Συγνώμη κύριε Πρόεδρε,  επειδή το θέμα είναι μεγάλο και έχουμε όλοι ερωτήματα και εμείς έχουμε βγάλει και ανακοινώσεις, οι απαντήσεις δεν μπορεί να δίνονται μονομερώς. Εμείς λέμε εκτιμούμε ότι αφιερώστε λίγο χρόνο να κάνουμε και εμείς τις ερωτήσεις μας. Οι απαντήσεις που δίνει ο κ. Αντιδήμαρχος ας πούμε, γνωρίζαμε τέσσερα χρόνια ότι θα μετακινηθεί. Γιατί δεν βάζατε στο σάιτ του Δήμου ότι συνδημότες ζητάμε αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Μαυρόπουλε…

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

 Γιατί δεν βάζατε στα τοπικά σάιτ…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έγιναν οι ερωτήσεις και απαντώνται. Η κυρία Κλωνάρη.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Γιατί το παίρνετε σαν στοχοποίηση το οποιοδήποτε ερώτημα αφήνεται αναπάντητο;

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Γιατί τώρα είπατε και ένα ψέμα, ότι το ξέραμε τέσσερα χρόνια. Είπατε ένα ψέμα. Γι' αυτό το στοχοποιώ.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Στοχοποιείτε.  Πόσο καιρό ξέρατε…

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Δεν ξέραμε τέσσερα χρόνια.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Να φύγει το νηπιαγωγείο…

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Είπατε συνειδητό ψέμα.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Πότε πήραμε την απόφαση για το 4ο Δημοτικό και 4ο Νηπιαγωγείο…

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Είσαστε ψεύτης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Παρακαλώ. παρακαλώ.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Τους χαρακτηρισμούς πολλαπλασιάζοντάς τους. Πέντε χρόνια έχουμε πάρει απόφαση ότι έπρεπε να γκρεμιστεί το σχολείο και να φύγουν και να μετακινηθούν…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ένα λεπτό. Ηρεμήστε. Η απόφαση για την μετακίνηση του νηπιαγωγείου δεν είναι  πέντε χρόνια, είναι εδώ και κάτι μήνες.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Συγνώμη, θα γινόντουσαν, κύριε Πρόεδρε,  οι εργασίες και θα γκρεμιζόντουσαν με τον νηπιαγωγείο να λειτουργεί δίπλα; Τι λέτε τώρα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Τέλος πάντων,  η απόφαση ….

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Τι λέτε τώρα; άλλη απόφαση ήταν πριν λίγους μήνες που είπαμε να πάρουμε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Πάντως η μετακίνηση του νηπιαγωγείου έγινε πριν μερικούς μήνες. Όμως, επαναλαμβάνω, έχουν κατατεθεί οι ερωτήσεις, είναι συγκεκριμένες οι ερωτήσεις και ακούμε τις απαντήσεις. Η κυρία Κλωνάρη έχει τον λόγο.

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

Λοιπόν, αυτό που ονομάζεται παράρτημα της Ταύρου την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση λειτούργησε σαν παράρτημα του 12ου νηπιαγωγείου παίρνοντας παιδιά, τα οποία περίσσευαν από την Κολοκοτρώνη. Στην Κολοκοτρώνη στην πρώτη χρονιά είχαμε 100 αιτήσεις, το σχολείο εκεί πέρα χωρούσε 50 παιδιά. Άρα αυτό λειτουργεί εδώ και τρία, νομίζω, χρόνια.

        Φέτος, τα παιδιά τα οποία έκαναν αίτημα στο 4ο νηπιαγωγείο ήταν 75, από αυτά τα 75 παιδιά τα 35 έχουν στεγαστεί στην Αρύββου και τα 40 έχουν στεγαστεί στην Ταύρου. Το πώς τα παιδιά χωρίστηκαν είναι θέμα Α/θμιας, δεν είναι θέμα το οποίο μας αφορά εμάς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και ο κ. Καραγιάννης.

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Κύριοι συνάδελφοι, επειδή φέρεται η υπογραφή μου στην ενοικίαση, γιατί εγώ ήμουνα το καλοκαίρι εδώ, οφείλω να πω ορισμένα πράγματα. Καταρχάς, εγώ δεν θεωρώ ότι κατηγορείται ο εαυτός μου. δεν το θεωρώ. Εγώ θεωρώ ότι έκανα την δουλειά μου πάρα πολύ σωστά και στις διαπραγματεύσεις και στην συγκρότηση  Επιτροπής και κατά την διαδικασία της επιλογής. Έκανε την δουλειά μου όπως έπρεπε.

        Βεβαίως εγώ θα σας πω κάτι άλλο. Και αυτά τα λεφτά, ανεξάρτητα από που προέρχονται, είναι χρήματα του ελληνικού λαού. Εγώ θα το δω έτσι. Και κοίταξα να κάνω το καλύτερο. Εγώ και ο Δήμαρχος, οι δυο μας ήμασταν. Το καλύτερο. Ποια ήταν τα κριτήρια; Και θα σας πω και στο τέλος τι πιστεύω. Ποια ήταν τα κριτήρια; Τα κριτήρια ήταν τρία για μένα.

Πρώτον. Να υπάρχει σε κοντινή περιοχή, γιατί δεν μπορούν οι γονείς να τρέχουν, ξέρω εγώ, στον Καρέα. Θα μπορούσαμε να βρούμε και στον Καρέα. Δεν μπορεί. Αποκλείεται.

        Το δεύτερο ότι παρόλες τις προκηρύξεις και τα λοιπά ήρθε ένα ακίνητο και δεν το ξέρω γιατί ήρθε, το είπε ο κ. Κόκκαλης. Ούτε και εγώ το ξέρω.

        Τρίτο, ότι τα παιδιά έπρεπε να στεγαστούν. Έπρεπε να στεγαστούν.

        Αυτά ήταν τα τρία κριτήρια. Γιατί δεν το ξέραμε τέσσερα χρόνια. Εγώ εδώ δεν θα πω ότι λέγεται κάποιο ψέμα. Θα πω ότι παραγνωρίζεται ή ότι δεν θυμάμαι ο συνάδελφος.

Το θέμα μπήκε όταν το Υπουργείο Παιδείας μα ζήτησε το κτιριολογικό. Μάλλον ζητήσαμε εμείς το κτιριολογικό και μας είπε ότι για να δώσω το κτιριολογικό εγώ, πρέπει τελικά να φύγει το νηπιαγωγείο.

Το θυμόσαστε ότι πήραμε δυο αποφάσεις εδώ πέρυσι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί στείλαμε την μια, δεν την θεώρηση έγκυρη, για κάποιους λόγους λέει ότι πρέπει να την ξανά πάρετε και πήραμε δυο φορές περίπου την ίδια απόφαση και την στείλαμε και πήραμε το κτιριολογικό.

Άρα δεν ήταν τέσσερα χρόνια, ήταν σύντομος ο χρόνος. Δέκα μήνες, δώδεκα. Όλοι το θυμόμαστε τι έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η διαδικασία έγινε άψογη. Οι εφημερίδες πραγματικά, γιατί το είδατε και στον τύπο, γιατί δεν το ανακοινώσατε στον τοπικό τύπο; Μα υπάρχει νόμος. Μα υπάρχει νόμος. βλέπω εδώ, νάτο. Υπάρχουν συγκεκριμένες εφημερίδες που σε υποχρεώνει, Νομός Αττικής και μάλιστα, εκ περιτροπής. Σε αυτές τις εφημερίδες το ανακοινώσαμε. Νάτος ο κατάλογος. Στο σάιτ μπήκε. Άρα δεν έγινε τίποτα παράτυπο.

Όσον αφορά την Επιτροπή και η Επιτροπή έκανε σωστά την δουλειά της και ιδίως η ΚΤΥΠ. Να το έχετε υπόψη σας ότι τον κύριο λόγο σε αυτές τις Επιτροπές τον έχει η ΚΤΥΠ. Ο μηχανικός της ΚΤΥΠ. Και βεβαίως, …

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Πρώην ΟΣΚ. Και βεβαίως, ο καθένας δεν βάζει την υπογραφή του. Μας ζήτησε να πούμε στην ιδιοκτήτρια ότι  πρέπει να φέρει την στατικότητα του κτηρίου από δυο μηχανικούς.  Πιστοποιημένα από δυο μηχανικούς. Ήταν πάρα πολύ αυστηρός. Η οποία ιδιοκτήτρια την έφερε. Εάν είναι αληθινή ή όχι, εμένα δεν με πειράζει. Είναι δυο μηχανικοί. Ξέρετε τι σημαίνει να μπει υπογραφή;

Άρα λοιπόν και η στατικότητα και τα πάντα ελεγχθήκανε από την ΚΤΥΠ που είναι αρμόδια και δεν έγινε τίποτα παράτυπο αλλά εγώ έχω την εντύπωση, κύριοι συνάδελφοι, ότι εάν ερχόμασταν αυτή την στιγμή και δεν είχαμε βρει κατάλληλο χώρο, το καταλαβαίνετε τι θα γινόταν από εσάς. Εγώ το καταλαβαίνω, δεν ξέρω εάν το καταλαβαίνετε εσείς το τι θα γινόταν. Επανάσταση. Έπρεπε να βρεθεί χώρος, να βάλουμε τα παιδιά μέσα. Τελεία και παύλα. Έγιναν όλα νόμιμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ήταν ….

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Είναι κάτι που πρέπει να ακουστεί Πρόεδρε, δεν υπάρχει όχι. Αυτό πρέπει να ακουστεί που θα πω. Συμμετέχω στην Οικονομική Επιτροπή και το μόνο …

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Συγνώμη Αντιδήμαρχε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Επαναλαμβάνω όμως ότι απαντάμε σε ερωτήσεις. Υπάρχει ερώτηση που έχει κατατεθεί;

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Πρέπει να ακουστεί αυτό που θα πω. Είναι σημαντικό. 

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Θέλω να πω ότι οι φάκελοι είναι εδώ, όποιος θέλει μπορεί να έρθει να πάρει ότι στοιχείο θέλει και τα τετραγωνικά, γιατί ειπώθηκε, είναι 120, 121 και έναν αύλειο χώρο 67. Αυτά είναι. Όποιος συνάδελφος θέλει ανά πάσα στιγμή ….

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Ο νόμος σας απαγορεύει να κάνατε αναδημοσίευση στον τοπικό τύπο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, απαντήθηκε τώρα, μην επανερχόμαστε.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Μπαντής, η κυρία Σάρολα έχουν ζητήσει τον λόγο. Πολύ συγκεκριμένα.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, ολοκληρώσαμε. Κύριε Μπαντή, κύριε Μαυρόπουλε παρακαλώ.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Και πάρα πολύ καλά οκτώ χρόνια. Άντε μπράβο, άντε μπράβο. Άντε μη πω και άλλα.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

 Γιατί για θέματα οικονομικά μην πεις τίποτα εδώ μέσα. Άντε μπράβο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Παρακαλώ κύριε Κόκκαλη και κ. Μαυρόπουλε.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Έχεις πάει πολλές φορές…

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Τα έχω μάθει ότι έχεις πάει μέσα να ψάξεις και …

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Ντροπή σου, ψεύδεσαι. Ουδέποτε έχω πάει να ψάξω ..

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Ναι, ναι.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Ουδέποτε έχω πάει να ψάξω. Συγνώμη Πρόεδρε, επειδή αυτά καταγράφτηκαν στα πρακτικά θέλω στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να μου φέρετε πότε έχω πάει οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δήμου να ζητήσω οποιοδήποτε οικονομικό έλεγχο ή διευκρίνιση.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Καλά κάνεις εάν έχεις πάει. Απλώς σου λέω ότι πήγες. Καλά κάνεις και πας.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Κύριε Κόκκαλη δεσμεύεστε να μου φέρετε…

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Καλά κάνεις και πας, έχεις δικαίωμα.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Δεσμεύεστε ότι ….

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Να σας ρωτήσω, γιατί δεν έχω πάει να ψάξω.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Παρακαλώ, παρακαλώ.

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έληξε το θέμα. Έγιναν οι ερωτήσεις, δόθηκαν οι απαντήσεις. Κύριε Μπαντή, επί του θέματος κάτι ακόμη; Δεν είναι θέμα προς συζήτηση, έγιναν κάποιες ερωτήσεις, απαντήθηκαν από τρεις Αντιδημάρχους, νομίζω έχει καλυφθεί.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν είστε ικανοποιημένη από τις απαντήσεις. Δεκτό.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν λειτούργησε και ρωτάω, γιατί δεν λειτούργησε χθες και μετά τον αγιασμό το νηπιαγωγείο; Είχε προβλήματα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Γιατί δεν λειτούργησε χθες μετά τον αγιασμό.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Η συντήρησή του; Η ανακατασκευή του;

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Κυρία Μπικάκη επιτρέπεται;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Και εάν έχουν λυθεί αυτά τα προβλήματα.

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Επιτρέπεται; Μας είπαν οι νηπιαγωγοί και τις τελευταίες μέρες ότι θέλει ένα φρεσκάρισμα. Εντάξει. Για να προχωρήσουμε σε αυτό, ήταν δηλαδή την Τετάρτη, Πέμπτη μας το είπαν και στείλαμε αμέσως συνεργείο για το φρεσκάρουμε και να βάλουμε έναν φωτισμό λεντ, εντάξει είχε κάποια φώτα και για εξοικονόμηση και θα πάμε και σε άλλο θέμα, να βάλουμε τέσσερα, πέντε φώτα λεντ.

        Αυτή ήταν η όλη ιστορία και πήγαμε και το φτιάξαμε. Μας παρακαλέσανε και τα λοιπά και βάλαμε και δυο ταμπέλες. Αυτή ήταν η καθυστέρηση και λειτουργεί κανονικά.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Μάλιστα. Άρα λοιπόν, τώρα θα υπάρχει θέμα ..

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

 Σήμερα λειτούργησε κανονικά κ. Μπικάκη. Λειτούργησε κανονικά σήμερα και μετά τον αγιασμό…

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Καταλαβαίνετε όμως ότι είναι ..

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

 Μετά τον αγιασμό, κυρία Μπικάκη, τα παιδιά φεύγουν. Χθες δεν λειτούργησε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κυρία Σάρολα.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Ρώτησα επίσης, γιατί η σύμβαση, με ποια λογική είναι για δώδεκα χρόνια; Ούτε αυτό απαντήθηκε.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Όταν την κάναμε την 12ετή, ρωτήσαμε την κυρία Καλιακού, το νομικό τμήμα και λέει ότι πρέπει να γίνει δώδεκα χρόνια. Υπάρχει νόμος. αυτό μας είπε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Θα ήθελα επίσης, συγνώμη, Βάσια, θα ήθελα επίσης, να μας στείλετε τώρα τον σύνδεσμο που δημοσιεύτηκε στο σάιτ η διακήρυξη που είπατε πριν, γιατί εγώ πριν βγάλουμε τις ανακοινώσεις που έχουμε βγάλει το προηγούμενο διάστημα για το θέμα, κοίταξε επιτεταμένα και προσπαθούσα να βρω την διακήρυξη είτε στο σάιτ των εφημερίδων που λέγατε είτε στο σάιτ του δήμου….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία, θα το κάνει ο κ. Καραγιάννης. Λοιπόν, κυρία Σάρολα.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Πάντως, κύριε Πρόεδρε,  είχε δεσμευτεί στον κ. Αδαμόπουλο που μίλησα μαζί της, πριν συνέλθει η Επιτροπή η ειδική, στην οποία ήταν μέλος ο κ. Αδαμόπουλος ότι θα το έχει έτοιμο. Ότι θα το έχει βαμμένο, ότι θα το είχε έτοιμο να μπουν. Τώρα γιατί το κάνει αυτό, είναι εξτρά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, κυρία Σάρολα για να ολοκληρώσουμε.

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Εγώ ήθελα για τα πρακτικά, επειδή έγινε μια τύπου συζήτηση του θέματος, ήθελα απλά να πω και να καταγραφεί ότι δυστυχώς, όσο ο Δήμος, ο κάθε Δήμος δεν μπορεί με δικούς του ιδιόκτητους χώρους να καλύψει τις ανάγκες της σχολικής στέγης, ιδίως για τους παιδικούς σταθμούς και τα νήπια και τα προνήπια, αυτά τα προβλήματα είναι δεδομένα ότι θα δημιουργούνται και θα καταφεύγουμε σε κάποιες λύσεις που πιθανόν να μην μας ικανοποιούν απόλυτα, γιατί δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στον Βύρωνα προς μίσθωση, γενικά δεν υπάρχουν αδόμητοι χώροι και όσο ο Δήμος μέσω απαλλοτριώσεων ή αγορών δεν φροντίσει να δημιουργήσει νέους παιδικούς σταθμούς και νέα νηπιαγωγεία, αναγκαστικά τα παιδιά μας θα στεγάζονται στα προκάτ και σε μισθωμένους χώρους…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εντάξει κυρία Σάρολα, μην το κάνουμε όμως τώρα…

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Αυτό θέλω να πω για τα πρακτικά

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αυτά θα συζητηθούν και στο …

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Νομίζω…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δημοτικό Συμβούλιο για την Παιδεία. Έχουμε τώρα κάποια θέματα….

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Νομίζω όμως ότι για λόγους ισότητας πρέπει να δοθεί ο λόγος …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έχουμε μια ώρα που συζητάμε ερωτήσεις.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Πέντε δευτερόλεπτα.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν κάναμε σχόλια…

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

 Εγώ περιμένω να μου τον δώσεις εσύ, δεν τον παίρνω μόνος μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, έλα κ. Μπαντή.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Και εγώ μετά.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

 Το μόνο πράγμα που είπα στην Οικονομική Επιτροπή και δεν έγινε δεκτό, βάλαμε το όριο ή 300 η 400 μέτρων από το συγκεκριμένο σχολείο, από το 4ο νηπιαγωγείο και είπα, είχα ζητήσει τότε να διευρυνθεί αυτό είτε στα 500 είτε στα 600 μέτρα, που δεν άλλαζε κατά πολύ την απόσταση.

        Εάν γινόταν αυτό ίσως να υπήρχαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για το συγκεκριμένο ακίνητο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Δήμαρχε το 400 να γίνει 500…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ολοκληρώσαμε παιδιά.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Σε παλαιότερα πάντως, είχατε βάλει 600.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

 Μπορώ να έχω τον λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι πια κυρία, ερώτηση ήταν, τελείωσε αυτή η ερώτηση.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δώσατε τον λόγο…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έχουμε άλλες ερωτήσεις.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δώσατε τον λόγο πριν και νομίζω ότι πρέπει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μα τις κάνατε τις ερωτήσεις κυρία Μπικάκη. Λοιπόν, πάμε σε άλλες ερωτήσεις.  Δεν κλείνει Δημήτρη, στο λέω.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν μου δίνετε τον λόγο, μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συνάδελφοι, παρακαλώ ησυχία. Ερωτήσεις για τον κ. Καραγιάννη.

        Για την υλοποίηση της απόφασης για την Σχολάζουσα κληρονομιά εκεί με την εκκαθάριση του χώρου και τα μέτρα ασφαλείας. Για τις εργασίες στην πλατεία Φατσέα και για την διαμόρφωση του κόμβου Τμώλου και Βοσπόρου.

        Κύριε Καραγιάννη. 

Κος ΓΩΓΟΣ:

Κάτι επί της διαδικασίας. Με συγχωρείτε. Είναι λάθος αυτό που κάνετε κύριε Πρόεδρε. Εδώ οι παρατάξεις όλες αγωνίζονται,  καταθέτουν τις ερωτήσεις τους. Δεν μπορείτε να λέτε ότι είναι ερωτήσεις για τον κ. Καραγιάννη. Είναι του Μαζί για τον Βύρωνα, είναι του Γώγου. Δεν θα τα λέτε ομαδικά. Πώς τις ομαδοποιείτε;  Προηγουμένως δεν ακουστήκαν οι δικές μου, ακούστηκε της κυρίας Μπικάκη…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι, το είπα.

Κος ΓΩΓΟΣ:

 Που ρώτησε το πότε θα λειτουργήσει και γιατί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Το είπα ότι ήταν ερώτηση του κ. Γώγου…

Κος ΓΩΓΟΣ:

Όχι, δεν είπα γι' αυτό, είπα να διαβαστεί, να φανεί. Ακούστε, ξοδεύουμε χρόνο για να τις γράψουμε κιόλας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Είναι δυο σελίδες.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Δεν είναι δυο σελίδες. Πέντε γραμμές είναι. Μην το κάνετε αυτό και είναι άδικο γι' αυτούς που κάθονται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κοινοποιούνται οι ερωτήσεις κ. Γώγο.

Κος ΓΩΓΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όλοι τις έχουν δει.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Να το βλέπει ο κόσμος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ερώτηση, σας παρακαλώ. επαναλαμβάνω, από τον κ. Μαυρόπουλο για την υλοποίηση της απόφασης σχετικά με την σχολάζουσα κληρονομιά στην Νικηφορίδη. Υπάρχει ερώτηση από τον κ. Μπαντή και από την κυρία Σάρολα σχετικά με τις εργασίες στην πλατεία Φατσέα. Και υπάρχει και ερώτηση από τον κ. Μπαντή σχετικά με τις ζημιές στις ασφαλτοστρώσεις.

        Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με αυτές και προχωράμε. Κύριε Καραγιάννη.

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Όσον αφορά, συνάδελφοι, για την σχολάζουσα, είχαμε πάρει πράγματι μια απόφαση ότι πρέπει να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο εκεί του κινηματογράφου και του παλαιού κτηρίου που στέγαζε εκεί και το συμβολαιογραφείο.

        Πράγματι, ξεκινήσαμε από το περίπτερο από την γωνία, έπιασε το καλοκαίρι, άδειες είχαμε ενάμιση μήνα, δυο περίπου. Αυτή την εβδομάδα που μας έρχεται έχει προγραμματιστεί από την Τεχνική Υπηρεσία να παρέμβει στο πεζοδρόμιο και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα από Δευτέρα, Τρίτη, ούτως ώστε, να περιφράξουμε ότι μπορούμε, γιατί έχει και σοβάδες που πέφτουν και να μπορέσουμε τελικά να αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε, τα πεζοδρόμια στην γύρω περιοχή.

        Άρα έχει ….

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Ναι, έχει προγραμματιστεί. Θα το κοιτάξω και εγώ προσωπικά ότι να δω τι γίνεται.

        Μια άλλη ερώτηση είναι για την πλατεία Φατσέα. Είχαμε και εδώ, κύριοι συνάδελφοι, μια ολιγωρία λόγω καλοκαιριού καταρχάς, γιατί είχαν κλείσει τα πάντα τον Αύγουστο.

        Να σας θυμίσω ότι έχει κάνει διακοπή εξάμηνη που της δίνει ο νόμος. Δεν την έχει όμως υλοποιήσει. Μας την έχει κάνει και στέκεται, όπως έχουν κάνει οι περισσότεροι στα έργα.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Άλλοι έχουν αποχωρήσει, τα έχουν παρατήσει. Μετά το καλοκαίρι μου είχε πει ότι συνεχίζουμε και πράγματι, έχει αναθέσει και αυτό είναι σίγουρο, ξέρω σε ποιον άνθρωπο, να φτιάξει πέργκολες εσωτερικές. Οπότε πιστεύω σε σύντομο χρονικό διάστημα να βάλει τις πέργκολες μέσα στην πλατεία.

        Παράλληλα, η Τεχνική Υπηρεσία, γιατί είναι λίγο δύσκολο να καταλήξει για τις πέργκολες περιμετρικά. Εντάξει, υπάρχει μια καθυστέρηση από την Τεχνική Υπηρεσία το τι τύπου πέργκολες θα βάλει περιμετρικά. Κατέληξε προχθές, περιμένει τιμές και τα λοιπά να δει τι γίνεται, να προχωρήσουν και αυτά και θα προχωρήσει φωτισμός και  όλα τα υπόλοιπα. Άμα πουν οι πέργκολες μετά νομίζω ότι το έργο θα προχωρήσει. Πάντως, δεν έχει το παρατήσει και προχωράει.

        Πάμε για την Κοέν. Στην Κοέν ξέρετε είχαμε τα προβλήματα με τον αμίαντο. Καθυστερήσαμε αρκετά. Κάναμε μια δεύτερη ανάθεση, γιατί τα λεφτά ήταν αρκετά για τον αμίαντο. Λύθηκε το πρόβλημα. Πήγε εταιρεία γιατί για τον αμίαντο στην Ελλάδα υπάρχουν δυο ή τρεις εταιρείες συγκεκριμένα. Πήγε, λοιπόν, η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα, έκανε μετρήσεις και τα λοιπά την διαδικασία και έχει καταθέσει στην Περιφέρεια τα έγγραφα, γιατί θα περάσει δια μέσου της Περιφέρειας να πάρει την έγκριση για να μπορέσει να τα πάρει, να τα αμπαλάρει και να πάνε στο εξωτερικό. Γιατί στο εξωτερικό καταστρέφονται. Δεν έχουμε τίποτα, κάτι που μπορεί να καταστραφεί εδώ στην Ελλάδα.

        Άρα λοιπόν, έχει λυθεί το πρόβλημα και προχωράει. Σύντομα θα μπει και ο εργολάβος μέσα.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Του το είπα, θα το βάλει. Σωστά, σωστά, του το είπα να το βάλει.

        Πάω στην τελευταία ερώτηση, όσον αφορά τις ασφαλτοστρώσεις. Κύριοι συνάδελφοι, εγώ συγκαταλέγω τις ζημιές των δρόμων σε δυο κατηγορίες, έτσι να το πω χοντρά. Στις κεντρικές αρτηρίες που έχει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο και παρεμβάσεις εταιρειών και βλέπουμε πως έχουν γίνει. Δηλαδή η Φορμίωνος, ο Καρέας με λεωφορεία, μεγάλα φορτηγά και τα λοιπά. Καισαρείας.

        Καισαρείας ήθελα να την αναφέρω ξεχωριστά, γιατί χρόνια τώρα έχουμε πρόβλημα. Όποιος πέρναγε από την Καισαρείας τώρα τελευταία θα έβλεπε ότι στις αποχετεύσεις στο κέντρο είχαμε διαρροές, που σημαίνει τελικά ότι πρέπει να περνάει από το υπέδαφος νερό, κάτι, έχουν σπάσει οι αγωγοί και παθαίνει καθίζηση. Αυτό είναι χρόνια. Χρόνια είναι αυτή η ιστορία.

        Άρα λοιπόν, είναι το κυκλοφοριακό φόρτο και οι παρεμβάσεις των εταιρειών. Και έγιναν οι παρεμβάσεις αυτές.

        Από εκεί και πέρα, εσωτερικά του Δήμου στους μικρούς δρόμους δεν έχουμε τόσες πολλές καταστροφές. Δεν έχουμε. Βεβαίως έχουμε παρεμβάσεις και εκεί των εταιρειών, επεμβαίνουν, κάνουν τις επιδιορθώσεις αλλά γεγονός είναι ότι αποτυχαίνουμε και καμία φορά. Και είναι γεγονός ότι δεν έχουμε επιβλέποντες για να βγουν έξω, γιατί τα έργα, όσον αφορά αέριο, οπτικές ίνες και τα λοιπά, είναι πάρα πολλά. Το βλέπετε, σκάβουν παντού. δεν προλαβαίνουμε να πάμε να δούμε το τι γίνεται.

        Όσον αφορά το νομικό πλαίσιο εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι, εγώ το είχα κουβεντιάσει και με το νομικό τμήμα και μου είπε ούτε είναι λιγάκι δύσκολο, θα το ξανά κουβεντιάσω μήπως μπορούμε να προχωρήσουμε σε κανένα πρόστιμο. Να δούμε τι γίνεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ένα θέμα για την αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων. Ο κ. Τέγος.

Κος ΤΕΓΟΣ:

Όσον αφορά τους καμένους λαμπτήρες έχουμε πει εδώ και καιρό ότι η αποκατάστασή τους γίνεται με ρυθμούς μια, δυο ημερών. Τώρα, εάν αναφέρεστε σε ένα ζήτημα που έχει προκύψει, που έχει αναφέρει ο κ. Βαλμάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ένα πρόβλημα που εν δυνάμει θα παρουσιαστεί. Έχουμε πάει τρεις και τέσσερις φορές και δεν παρουσιάζεται το πρόβλημα. Κρατάει μια, δυο μέρες τον φωτισμό και ρίχνεται μετά.

        Οι ρυθμοί αποκατάστασης καμένων λαμπτήρων είναι μια, δυο ημέρες εδώ και πάνω από ένα έτος.

        Αυτά, δεν έχω να πω κάτι άλλο.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Κύριε Τέγο είστε τυχερός, γιατί γίνεται οικονομία πια και όλοι οι Δήμοι πρέπει να κάνουν 70%, να σβήσουν λαμπτήρες. Είστε τυχεροί. Μην τους αντικαθίσταται.

Κος ΤΕΓΟΣ:

Όχι, εδώ δεν έχουμε τέτοιο σκοπό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ερώτηση του κ. Μαυρόπουλου πάλι για τις τοιχογραφίες. Η κυρία Βαρουχάκη είχε εδώ.

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Πρόεδρε είναι μια ερώτηση για το παλιό Δημαρχείο, που πιθανόν ο κ. Καραγιάννης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ναι, ακόμα δεν έχω τελειώσει.  Η κυρία Βαρουχάκη είναι εδώ;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία, να περάσουμε στην επόμενη αλλά και αυτή λείπει ο κ. Καραγιάννης.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Εδώ είναι ο κ. Καραγιάννης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι, ο κ. Καραγιάννης, ο Δήμαρχος. Συγνώμη. Από  την κυρία Μπικάκη για την δημόσια αναμετάδοση του Δημοτικού Συμβουλίου και την ανάρτηση εισηγήσεων στην ιστοσελίδα του Δήμου. Αυτό είχε ξανά τεθεί στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρούμε ότι αυτό την στιγμή που τώρα πια είναι ανοικτά τα Δημοτικά Συμβούλια και μπορούν να προσέρχονται οι δημότες, δεν συντρέχει λόγος για δημόσια αναμετάδοση.

        Όσον αφορά την ανάρτηση των εισηγήσεων στην ιστοσελίδα του Δήμου, ήρθα σε επαφή …

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Θέλουμε τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δήμους, δεν γίνεται πουθενά. Δεν αναρτώνται στο σάιτ του Δήμου οι εισηγήσεις των θεμάτων. Εξάλλου, πάντα αναρτώνται στην Διαύγεια μαζί με τις αποφάσεις. Οπότε είναι σε κοινή θέα. Αυτό.

        Κυρία Βαρουχάκη, εάν θέλετε, για το θέμα.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Όχι, ζητώ τον λόγο για το προηγούμενο θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Σας απάντησα κυριά Μπικάκη. Αυτή είναι η απάντηση μου.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Μα δεν είναι σοβαρή απάντηση αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν μπορεί στο ένα θέμα να λέτε ότι δεν γίνεται στους δήμους αυτό και στο άλλο να λέτε ότι έτσι γίνεται στους άλλους δήμους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Σας είχα απαντήσει…..

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν είναι σοβαρές απαντήσεις. Με συγχωρείτε. Καταρχήν,

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εάν θέλετε, δεν είναι σοβαρό να επαναφέρετε το ίδιο θέμα σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή, επανάληψη μήτηρ μαθήσεως.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ωραία. Βάζω τώρα ζήτημα, λοιπόν, να έρθει θέμα, άμα θέλετε να γίνει θέμα και να το συζητήσουμε και να πάρουμε απόφαση. Η αιτιολογία σας την προηγούμενη φορά, όπως αναφέρω, ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι ότι δεν υπάρχουν χρήματα, ότι δεν, ότι οι προτεραιότητες είναι αυτά τα χρήματα να δοθούν σε άλλες ανάγκες. Μην αλλάζετε αυτό που είπα. Ότι υπάρχουν άλλες ανάγκες που προέχουν.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και ότι είναι πιο θεμιτό και πιο δίκαιο και πιο σωστό, αντί …

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συγνώμη, αφήστε με να ολοκληρώσω. Να πληρώνουμε ιδιωτικούς φορείς, το οποίο απάδει, εάν θέλετε και με την γενικότερη θέση σας, να πληρώνουμε ιδιωτικούς φορείς για να μεταδίδουν τα Δημοτικά Συμβούλια.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Υπάρχει Γραφείο Επικοινωνίας Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου; Προβλέπεται στον προϋπολογισμό τώρα…

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Είναι δημόσιες σχάσεις για την Δημοτική Αρχή και όχι για το Δημοτικό Συμβούλιο…

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Κάνετε λάθος, δεν είναι δημόσιες σχέσεις η συνεδρίαση ενός οργάνου θεσμικού. Λάθος κάνετε.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν μπορεί όλοι οι δήμοι….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Τα Δημοτικά Συμβούλια είναι ανοικτά για όποιον θέλει να τα παρακολουθήσει. Πιθανόν να επανέλθουμε και σε τηλεδιάσκεψη.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Και εάν δεν μπορούν να έρχονται εδώ, απαγορεύεται να μπορούν να τα παρακολουθήσουν από το διαδίκτυο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν απαγορεύεται αλλά εν πάση περιπτώσει, οι αποφάσεις….

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Γιατί μπορώ εγώ και το αναμεταδίδω δωρεάν και οι υπηρεσίες του Δήμου…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και το μεταδίδεται και εσείς.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Και το Γραφείο Δημάρχου που έχει συμβούλους δεν μπορεί να τα αναμεταδίδει δωρεάν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν μπορεί.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Γιατί δεν μπορεί;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Χρειάζεται υποδομή, χρειάζονται κάμερες…

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ένα κινητό τηλέφωνο….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Είχα ρωτήσει την άλλη φορά.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Το αναμεταδίδει μια χαρά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επιμένετε να μην αναμεταδίδονται; Σας εκθέτει; Δεν καταλαβαίνω γιατί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Σας απάντησα κυρία Μπικάκη.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Όχι κύριε, επιμένω ότι θέλουμε να έρθει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρουν θέση οι  παρατάξεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Η απάντησή μου είναι αυτή. Εντάξει. εσείς μπορείτε να το ξαναφέρετε.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ωραία. Θα μαζέψουμε υπογραφές. Εάν θέλετε μόνο με αυτόν τον τρόπο, τώρα ζητάω πάντως να γίνει θέμα και να βάλετε ψηφοφορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Στην επόμενη φορά βάλτε το.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Βάλτε ψηφοφορία τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Όχι τώρα, να μπει θέμα …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Τώρα δεν μπορεί να μπει για το επόμενο.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Και να βάλετε εσείς την πρότασή σας να είναι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εάν μπει με την διαδικασία….

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ας είναι ή σε αυτό ή στο επόμενο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Με την διαδικασία του εκτάκτου, θα μπει στο επόμενο.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Έτσι έχετε πει και για τον λόφο Κοπανά, ότι θα είναι σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ανοικτό και ακόμα δεν έχει γίνει. Δεν θέλω πια να μας κοροϊδεύετε μπροστά στα μούτρα μας. Να γίνει τώρα ψηφοφορία και βάλτε την δική σας πρόταση για το επόμενο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν προβλέπεται από την διαδικασία.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Εγώ την βάζω γι' αυτό

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο φέρτε την σαν πρόταση. Λοιπόν, έχουμε την κυρία Βαρουχάκη.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ωραία δημοκρατία..

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Κύριε Πρόεδρε,  εφόσον θέλει να το βάλουμε σε ψηφοφορία, ας το βάλουμε και ας το αναβάλουμε για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Να βάλουμε σε ψηφοφορία τι, κυρία Σάρολα.

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Την πρόταση της κυρίας Μπικάκη για το θέμα που εισηγείται.

Κος ΤΡΙΓΑΖΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν ξέρω καταρχάς, ένα λεπτό….

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Ένα λεπτό κ. Τριγάζη. Κάνει μια πρόταση. Λέει ότι εγώ προτείνω να συζητήσουμε αυτό. Συμφωνούμε, διαφωνούμε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Ποιο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Η αναμετάδοση η δημόσια;

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Τα πάντα, ότι άπτεται των υποθέσεων του δήμου μπορεί να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. τι να σας πω τώρα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και με ποιους όρους; Με ποιες συνθήκες;

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Ας πάμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και με ποια…

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Τώρα αυτό να το συζητήσουμε. Έχετε μια άποψη, σεβαστή.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε να το βάλουμε σε ψηφοφορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν έχουμε περάσει το ψήφισμα, κ. Μπαντή, το έχουμε κάνει πράξη.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Γι' αυτό το λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μην μου λέτε για τα ψηφίσματα. Το ψήφισμα δεν το είχατε ψηφίσει εσείς.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Να είμαστε σαφείς.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Επειδή το είχατε ψηφίσει εσείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εμείς το είχαμε ψηφίσει και το είχαμε κάνει. Και σήμερα έχουμε δυο έκτακτα θέματα που μπήκαν σήμερα και θα συζητηθούν.

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Στο επόμενο αυτό να το πάμε. Να το πάμε στο επόμενο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Στο επόμενο. Θέλετε να ψηφίσουμε τώρα; Ας ψηφίσουμε. Ωραία.

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Κατά παράδοση ουδείς αρνείται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Γι' αυτό το λέω και γι' αυτό και εγώ τα περνάω κατευθείαν.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Άρα λοιπόν, παίρνουμε απόφαση ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο συζητάμε με εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και προτάσεις των παρατάξεων το θέμα της αναμετάδοσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εισήγηση δική σας.

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Εισήγηση δική σας.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Εντάξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κυρία Βαρουχάκη.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Εντάξει, εντάξει, θα φέρω προτάσεις. Θα φέρω προτάσεις.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Θα μας προτείνετε να τα κόψουμε τα λεφτά κυρία Μπικάκη και να τα βάλουμε εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Στο επόμενο θέμα αυτό. Λοιπόν, η κυρία Βαρουχάκη έχει τον λόγο.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Η κυρία Βαρουχάκη έχει τον λόγο παρακαλώ.

Κος ΤΡΙΓΑΖΗΣ:

Αυτή η κάμερα τι είναι; Έχει άδεια του Δημοτικού Συμβουλίου που υπάρχει;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΤΡΙΓΑΖΗΣ:

Εσείς πήρατε άδεια από την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου; Πήρε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι, άδεια δεν έχει πάρει. Ενημέρωση. Απλώς ενημέρωση έκανε ότι θα το κάνει και δεν υπήρξε διαφωνία.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Όχι μόνο έχει ενημερώσει προφορικά, το έχω στείλει και γραπτά, κ. Τριγάζη, μπορείτε να ανατρέξετε στα έγγραφα που έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Το επιβεβαιώνω.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ότι μέχρι να αναμεταδίδεται από την Δημοτική Αρχή …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μας είχε ενημερώσει η κυρία Μπικάκη…

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Θα το αναμεταδίδει η Αριστερή Παρέμβαση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν είχε υπάρξει καμία αντίρρηση. Ας περάσουμε στην επόμενη ερώτηση όμως. Λοιπόν, η κυρία Βαρουχάκη.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Έχω πρόταση να το μεταδίδει δωρεάν ο Δήμος. Έχετε τόσους μετακλητούς υπαλλήλους, Γραφείο Επικοινωνιών Δημοσίων Σχέσεων του Δημάρχου, μπορεί να γίνεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Σχετικά με τις τοιχογραφείς στον Δήμο απαντάει η κυρία Βαρουχάκη.

Κα  ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ:

Καταρχάς, να ευχαριστήσω τον κ. Μαυρόπουλο που έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα απασχολήσει έστω για αυτά τα λίγα λεπτά, γιατί εδώ δεν θα σας κουράσω. Καθώς έχει ήδη απασχολήσει ο Βύρωνα πάρα πολλά περιοδικά και περιοδικά που είναι απολύτως σχετικά με τον πολιτισμό αλλά και άλλου τύπου περιοδικά και εφημερίδες, Athens Voice έχει γράψει πολλές, η NGR  που είναι ενημερωτικό σάιτ έχει γράψει για την Street Art στον Βύρωνα.

Πρόσφατα είδα κιόλας κάτι πάρα πολύ ενδιαφέρον, βέβαια δεν απευθύνεται σε μας που είμαστε μεγάλοι, είναι  για παιδιά που ο Θανάσης Χουλιάρας, που πιθανόν οι συνάδελφοί σας της Λαϊκής Συσπείρωσης θα το γνωρίζουν, είναι πολύ γνωστός καλλιτέχνης, έχει γράψει βιβλίο για την Street Art της Αθήνας, κάνει και εκπαιδευτικό Street Art στον Βύρωνα. Είχε κάνει παλαιότερα στα Εξάρχεια, τώρα έρχεται να κάνει και στον Βύρωνα περίπατο στα αξιολογότατα Street Art έργα στην περιοχή του Βύρωνα, όπως γράφει και ο ίδιος στην ανάρτησή του.

Σχετικά με τα Street Art στον Βύρωνα αυτή την χρονιά, που ήταν πραγματικά μια παραγωγική χρονιά και γι' αυτό μπήκαμε και στο κάδρο της σύγχρονης αυτής αστικής τέχνης, ξεκινήσαμε που έγινε το έργο «Η  αλεπού της γνώσης» στο σχολείο επί της Κορδελιού και αμέσως μετά έγινε το «The baklama player» στην Μεσολογγίου στα ίδια σχολικά συγκροτήματα της Αγίας Τριάδας. Αυτά τα δυο έγιναν δωρεάν. Δηλαδή, ήρθε ένας Βέλγος καλλιτέχνης, ο οποίος ήθελε κάτι να ζωγραφίσει σε κάποιον τοίχο της Αθήνα και επέλεξε τον Βύρωνα με δικά του έξοδα.

Στην συνέχεια, να τα πούμε με σειρά, στην συνέχεια ο Δήμος μας ανέθεσε σε έναν Έλληνα καλλιτέχνη αυτή την φορά μια μεγάλη τοιχογραφία μέσα στο κολυμβητήριο πάνω από την μικρή πισίνα.

 Αργότερα πάλι, με ανάθεση από τον Δήμο έγινε το έργο πάνω από τον Βουτζά με Μικράς Ασίας, τώρα δεν ξέρω εάν την λέω σωστά την διεύθυνση, Μικράς Ασίας είναι η πολυκατοικία η είσοδός της από εδώ, να μην πω επιχειρήσεις, δεν θέλω, ένα έργο από τον παγκοσμίου φήμης Wild Drawing, όποιος γνωρίζει τον ξέρει στα πέρατα του κόσμου ο Wild Drawing λοιπόν, μας τίμησε κάνοντας ένα πρότυπο έργο με έμπνευση την προσφυγιά, τον πόλεμο και τα λοιπά, το έχετε δει φαντάζομαι.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα  ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ:

Είναι πράγματι. Κάναμε άλλη μια τοιχογραφία επετειακού χαρακτήρα στην Χρυσοστόμου Σμύρνης για την καταστροφή της Σμύρνης. Στην ουσία αποτυπώσαμε, εκεί δεν υπήρχε πρωτότυπη δημιουργία, εκεί ζητήσαμε από τους street artists  να αποτυπώσουν την αφίσα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων και αυτό το έργο στην ουσία έγινε δωρεάν. Δηλαδή εμείς πληρώσαμε μόνο 500 ευρώ τα χρώματα. Δεν μας κόστισε ούτε αυτό.

        Τώρα τελευταία είδατε στην Καραολή και Δημητρίου ένα έργο με θέμα την αλληλεγγύη και την ενότητα από μια Μπαλινέζα καλλιτέχνιδα που και αυτή ήρθε δωρεάν να ζωγραφίσει σε έναν τοίχο στον Βύρωνα και το μόνο που μας επιβάρυνε ήταν τα 500 για τα χρώματα.

        Υπήρξαν και τρεις σημαντικές τοιχογραφίες. Οι δυο μεγαλύτερες, η μια πιο μικρή στο 8ο Δημοτικό και στο 6ο -7ο Νηπιαγωγείο από τους καλλιτέχνες Epsilon και Resk, είναι Έλληνες και αυτοί, οι οποίοι επίσης ήταν δωρεάν. Δηλαδή, οι άνθρωποι θέλανε να δείξουν κάπου την τέχνη τους.

        Να πω σε αυτό το σημείο ότι η street art τέχνη ναι μεν πλέον είναι αποδεκτή αλλά ακόμα κινείται στα όρια μεταξύ νομιμότητας -παρανομίας. Υπάρχουν street artists  που βρίσκονται στα δικαστήρια γιατί τους διώκει η αστυνομία για φθορά ξένης περιουσίας και τέλος πάντων,  έχουν τέτοιες εκκρεμότητες, οπότε ένας street artist, η οποίος βρίσκει στον Βύρωνα ή στην οποιαδήποτε πόλη τοίχο και την άδεια να μπορέσει να εκφραστεί.

Γι' αυτό θα δείτε αυτά τα πολλά δωρεάν που βλέπετε, γιατί οι άνθρωποι θέλουν να εκφραστούν, θέλουν να κάνουν την τέχνη τους, είναι μια γνήσια λαϊκή τέχνη εν τέλει, ανεξαρτήτως, βέβαια, πολύ από αυτούς είναι αυτοδίδακτοι, άλλοι έχουν τελειώσει την Καλών Τεχνών, δεν λέω ότι είναι λαϊκή με την έννοια ότι δεν υπάρχει θεωρία και κατάρτιση και γνώση πίσω από αυτό. Υπάρχει.

Οπότε εμείς σαν Δήμος, έχοντας επενδύσει σε αυτό τόσο καιρό έχουμε γίνει ένας πολύ φιλικός Δήμος προς αυτούς τους ανθρώπους και έρχονται και μας αναζητούν, όπως είδατε από Βέλγιο, Μπαλί, μέχρι εντάξει, Νέα Φιλαδέλφεια.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα  ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ:

Από το Μπαλί. Έκανε περιοδεία στην Ευρώπη. Θα πάει και Βερολίνο, θα πάει και Βαρκελώνη και Β- Βερολίνο, Β- Βαρκελώνη, Β- Βύρωνας.

        Ουσιαστικά, λοιπόν, φέτος από όλες αυτές τις τοιχογραφίες που σας ανέφερα η δαπάνη του Δήμου είναι 8.000 ευρώ, τα υπόλοιπα είναι δωρεάν.

        Θέλετε να πω και τα περσινά;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Σύνολο πόσα έχουν γίνει μέχρι τώρα; και εάν υπάρχουν και σημεία άλλα που προγραμματίζει ο Δήμος να γίνουν; Υπάρχουν πέντε, έξι, επτά, δηλαδή εάν βρεθούν άνθρωποι που θα ενδιαφερθούν υπάρχουν σημεία αρκετά για να γίνουν;

Κα  ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ:

Είναι συνολικά δεκαέξι σημεία το ΄21 και το ΄22. Συνολικά 16 σημεία συμπεριλαμβάνω τα Φεστιβάλ που έχουν γίνει που το περσινό Φεστιβάλ έγινε στο Δημοτικό Γυμναστήριο Στέφανος Καραλής και το φετινό είχε γίνει στα Σχολικά Συγκροτήματα της Ταταούλων. Βάζω και αυτά μέσα που στο κάθε Φεστιβάλ έχεις 15 και 30 έργα, δεν είναι ένα έργο.  Δεν τα μετράω τα καφάο τώρα γιατί είναι ψιλολόγια.

        Συνολικά, λοιπόν, μαζί με τα φεστιβάλ. Και πέρυσι επίσης υπήρχε και ένα άλλο πρόγραμμα για τα σχολεία. Ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα που ζωγραφίστηκαν σχολικές αυλές και εσωτερικοί χώροι σχολείων σε όλα τα δημοτικά, νηπιαγωγεία και κάποιοι παιδικοί μας σταθμοί.

        Εάν όλα αυτά τα αθροίσουμε….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συνάδελφοι, παρακαλώ μην μιλάμε.

Κα  ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ:

Το ΄21 είναι 24.000 ευρώ και για το ΄22 16.000 ευρώ. Και αυτή την στιγμή όχι, δεν έχουμε κάτι άμεσα προγραμματισμένο πλην του να δούμε πάλι για σχολεία, μέσα σε σχολεία, πάλι βέβαια με πολύ χαμηλά μπάτζετ, αυτό είναι προγραμματισμένο ίσως και βέβαια άμα μας έρθει πάλι κανείς από την Σουηδία και θέλει κάπου να ζωγραφίσει, θα βρούμε.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα  ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ:

Τους τοίχους τους ιδιωτικούς, γιατί διαβάζω και στο facebook που γράφουν διάφορα, οι ιδιωτικοί τοίχοι είναι ιδιωτικοί τοίχοι. Δεν τους επιστρατεύουμε τους ανθρώπους ούτε επιτάσσουμε τους τοίχους τους. Ο ιδιοκτήτης, εάν θέλει, δίνει την άδεια, εάν δεν θέλει δεν την δίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία. έχουμε και μια τελευταία ερώτηση.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Να ρωτήσω σε αυτό; η τοιχογραφία στο 5ο ΓΕΛ, που εντάσσεται και …

Κα  ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ:

Ποια είναι η τοιχογραφία στο 5ο ΓΕΛ που λέτε;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Μια με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Κα  ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ:

Ήταν στο Street Art  Φεστιβάλ το φετινό, στο οποίο το θέμα ήταν Μικρασιατική καταστροφή και αυτή η ιστορική συγκυρία, ο καθένας ζωγραφίζει ότι θέλει, δεν λογοκρίνουμε τους καλλιτέχνες. Ένας έφτιαξε την γιαγιά του την Μικρασιάτισσα, ο άλλος ήθελε τον Βενιζέλο.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα  ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ:

Μηνύματα για τον Βενιζέλο; Όχι, όχι, μιλάμε για street art.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μια τελευταία ερώτηση συνάδελφοι. Έλα να τελειώνουμε. Η ερώτηση της Πρωτοβουλίας Πολιτών σχετικά με την χρήση του παλαιού Δημαρχείου και για την πορεία των έργων. Θα απαντήσει ο Δήμαρχος. Να πω ότι έχουν προσέλθει, νομίζω δεν το έχω πει, ο κ. Δεμπόνος, η κυρία Μπαστέα και ο κ. Τριανταφύλλου και ο κ. Κλειάσιος.

 

Σε αυτό το σημείο έχουν προσέλθει οι κ.κ. Δεμπόνος, Τριανταφύλλου, Κλειάσιος 

και η κυρία Μπαστέα.

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Για το παλαιό Δημαρχείο, βεβαίως θα γνωρίζετε τις εργασίες που έχουν γίνει εκεί, η εξωτερική ενεργειακή αναβάθμιση στο κτήριο και η εσωτερική επίσης αναβάθμιση του κτηρίου.

        Επιλέξαμε το παλαιό Δημαρχείο, όπως και γνωρίζετε και στο Δημοτικό Συμβούλιο επίσης καταλήξαμε σε αυτό, έτσι ώστε, να γίνει ο χώρος όπου θα στεγαστεί το Μουσείο της Ιστορίας του Βύρωνα. Η μελέτη που έγινε για το Μουσείο έδειξε τελικά ότι επειδή ο χώρος αυτός δεν είναι πάρα πολύ μεγάλος για να εκτεθούν εκεί όλα τα εκθέματα που απαιτούνται, για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε μια μελέτη, όπου το Μουσείο θα είναι ψηφιακό.

        Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σπουδαία η συγκεκριμένη μελέτη και προσπαθήσαμε από εκεί και πέρα, να βρούμε χρηματοδότηση για το πως, από που θα μπορέσουμε να βρούμε χρηματοδότηση για να μπορέσουμε να σχηματίσουμε, να κατασκευάσουμε αυτό το Μουσείο.

        Βρέθηκε μια δίοδος προς τα εκεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, εάν δεν κάνω λάθος, τον κ. Πιερακάκη για να λέμε την αλήθεια, όπου μαζί με τον κ. Μπαντή μιλήσαμε μαζί του στην Έκθεση στην Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά, φάνηκε ότι, παρότι υπήρχε μια δυσκολία θα βγει μια χρηματοδότηση για το θέμα αυτό.

Βγήκε η χρηματοδότηση. Μέχρι τον Νοέμβρη μπορεί  να γίνουν οι αιτήσεις στην πρόσκληση που υπάρχει. Η χρηματοδότηση είναι μέχρι 1.700.000 για όλα τα .., τα οποία  θα προτείνουμε στην χρηματοδότηση αυτή.

Εμείς θα καταθέσουμε τον Οκτώβρη μήνα, από ότι φαίνεται, την πρότασή μας. Οι πληροφορείς που έχουμε από την παρουσίαση στην Επιτροπή προ, εν πάση περιπτώσει, γύρω από την μελέτη αυτού του Μουσείου είναι θετικές και είμαστε αισιόδοξοι ότι πραγματικά, θα χρηματοδοτηθεί η συγκεκριμένη μελέτη και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην συνέχεια στο να γίνει ο διαγωνισμός και να κατασκευαστεί το συγκεκριμένο Μουσείο, που λέμε, Ιστορίας του Βύρωνα, μετέπειτα, στον χρόνο που, εν πάση περιπτώσει, θα έρθει μετά.

Δεν γνωρίζω, βέβαια, να σας πω χρόνους και πότε θα αρχίσει και πότε θα τελειώσει και όλα αυτά. Αυτά έπονται αλλά φαίνεται να παίρνει τον δρόμο του ένα πραγματικά πολύ σπουδαίο έργο, κατά την γνώμη μας, το οποίο θα αποτυπώσει τον Βύρωνα και την ιστορία του και όπως ήδη έχουμε κουβεντιάσει εδώ και στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα είναι κάτι το οποίο θα είναι πραγματικά ξεχωριστό. Τέτοια Μουσεία δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά και ο Βύρωνας θα είναι ένα από αυτά.

Εάν απάντησα σωστά, αλλιώς είμαι στην διάθεσή σας.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Είπα για να μην, μαζί με τον κ. Μπαντή μιλήσαμε στον κ. Πιερακάκη είπα.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Για να μην παρεξηγηθεί. Ήμασταν στο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. και μίλαγα με τον υπουργό και ήταν δίπλα ο Δήμαρχος και μου λέει ότι μου τον συστήνεις να του πω για το θέμα που έχουμε στον Βύρωνα; Και του τον σύστησα. Τον Πιερακάκη.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Τον κύριο Πιερακάκη.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Κύριε Μπαντή μπορείτε να με συστήσετε στον κ. Πιερακάκη;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Παιδιά ακούστε με λιγάκι. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση είναι μια ντε φάκτο χρηματοδότηση. Δηλαδή, ότι ο κάθε Δήμος μπορεί να πάρει μέχρι 1.700.000 αρκεί να καταθέσει τις απαιτούμενες μελέτες. Γιατί, που είναι το ..

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Συγνώμη. Υπάρχει μια Επιτροπή Μουσείου που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία συμμετείχα εγώ εκ μέρους της παράταξης μας. Αυτή η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί το τελευταίο διάστημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν έχει συγκληθεί γιατί δεν είχαμε νεότερες εξελίξεις.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Συγνώμη…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Η τελευταία φορά που είχε συγκληθεί δεν είχαν έρθει τα μέλη. Είχε συγκληθεί και δεν είχε απαρτία.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν ξέρω, εγώ ήμουνα σε όλες….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Η τελευταία φορά, έχει δίκαιο η κυρία Ξυλογιάννη, είχε συγκληθεί με τηλεδιάσκεψη ήταν και δεν παρουσιάστηκαν τα μέλη. Έκτοτε ναι, δεν έχει ξανά συγκληθεί.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Συγνώμη, εγώ σε όλες όσες έχουμε ειδοποιηθεί ήμουνα παρούσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν λέω ότι λείπατε εσείς.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Στην τελευταία απόφαση …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν είχε απαρτία.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Η τελευταία απόφαση που είχε παρθεί δεν περιελάβανε αυτή την ενημέρωση. Θεωρώ ότι πρέπει να επισημανθεί αυτό. Αυτά τα στοιχεία ακούγονται πρώτη φορά τώρα, τα μέλη της Επιτροπής…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έχετε δίκαιο, μπορεί να γίνει μια Επιτροπή ξανά.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν τα ξέρουμε. Η Επιτροπή έπρεπε να έχει συγκληθεί και πρέπει, έστω εκ των υστέρων, να δρομολογηθεί. Εμείς περιμέναμε ότι όπου να είναι θα κόβατε, λόγω και προεκλογικής περιόδου κορδέλες στο μουσείο και τώρα …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αυτό είναι και πρόσφατο, μετά το καλοκαίρι.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ότι αλλάζει εντελώς το πλάνο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Κυρία Μπικάκη αφήστε τις προεκλογικές τώρα. Είναι μια δουλειά, ένα Μουσείου που πρέπει να προχωρήσουμε.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Τι αφήνω; Εγώ λέω την γνώμη μου.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Τι προεκλογικά μας λέτε τώρα;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Προσέξτε. Υπάρχει μια τεράστια αλλαγή στο σχεδιασμό καις το πλάνο, η οποία …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι, τεράστια αλλαγή δεν υπάρχει.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Παρεμπιπτόντως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Τεράστια αλλαγή δεν υπάρχει.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Άλλο είναι Ψηφιακό Μουσείο, όπως ακούστηκε και άλλο αυτά που ξέραμε και είχαμε δει πλάνα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι, όχι. Οι μελέτες…

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συγνώμη, κυρία Μπικάκη, επειδή είμαι και εγώ…

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Μπορώ να τελειώσω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι, δεν μπορείτε.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

 Στα σχέδια…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Γιατί είμαι και εγώ στην Επιτροπή Μουσείου και η Επιτροπή του Μουσείου είχε ενημερωθεί….

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Είχε ενημερωθεί για το πλάνο και το σχέδιο ότι θα είναι Ψηφιακό Μουσείο, αυτό είναι πολύ παλαιό.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Όχι, αυτή ήταν πρόταση ενός …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Το καινούργιο είναι αυτή η χρηματοδότηση που όντως…

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Νομίζω ότι όντως πρέπει να συγκληθεί η Επιτροπή Μουσείου και να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, περνάμε, συνάδελφοι ολοκληρώθηκαν οι ερωτήσεις.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Άλλη μια ερώτηση δεν απαντήσατε, κύριε Πρόεδρε. Για τους παιδικούς σταθμούς. Είχε γίνει τον Ιούνιο εδώ, ήταν οι εργαζόμενοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Για επισκευές σε παιδικούς σταθμούς. Η κυρία Κλωνάρη.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

 Είχαμε καταθέσει μια σειρά προβλημάτων που ήταν σε εκκρεμότητα.

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

Εντάξει κύριε Μαυρόπουλε, εντάξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Απαντάει η κυρία Κλωνάρη.

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

Όσον αφορά στα βαψίματα σε δυο παιδικούς σταθμούς, γιατί οι υπόλοιποι είχαν βαφτεί πρόσφατα, έγιναν βαψίματα στον 7ο και στον 2ο παιδικό σταθμό. Δεν έγιναν βαψίματα στο εξωτερικό, γιατί δεν προλάβαμε είναι η αλήθεια, δώσαμε βάση στα σχολεία.

        Η κουζίνα του 7ου, η οποία είναι ένα μείζον πρόβλημα για τους παιδικούς σταθμούς έχει δρομολογηθεί και μέχρι τέλος Οκτώβρη, γιατί υπήρχαν διάφορες καθυστερήσεις με την Τεχνική Υπηρεσία δηλαδή υπήρχε κάποιος που ήρθε να δώσει πρόταση,  ήταν, δεν είχε μετά πράγματα, ήρθε άλλος, εν πάση περιπτώσει, έχει δρομολογηθεί και ευελπιστούμε ότι μέχρι τέλος Οκτώβρη θα είναι έτοιμη, θα δουλέψουν Σαββατοκύριακα, μας έχουν πει αυτοί οι οποίοι θα την αναλάβουν για να μπορέσει να μην ενοχληθεί η λειτουργία του σταθμού.

        Κάποιο χώρισμα που έλειπε στον 4ο μπήκε, κάποιος θερμοσίφωνάς στον 1ο γιατί θα γίνει ένα βρεφικό τμήμα και μια αλλαξιέρα μπήκε. Αυτά.

        Τώρα υπάρχουν θέματα με κάποιες αυλές παιδικών σταθμών, έχουμε ζητήσει, έχουμε πάρει προσφορές για να μπορέσουμε σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία να τα προχωρήσουμε, γιατί είναι ένα θέμα που δεν μπορούν να το χειριστούν οι παιδικοί σταθμοί μόνοι τους. Αυτό όμως είναι αρκετά δαπανηρό. Αυτή είναι η λέξη αλλά εννοείται ότι πρέπει να το κάνουμε.

        Κάποιες μικρές παρεμβάσεις σε κάποιες αυλές που λείπουν παιχνίδια θα τα προμηθεύσουν οι παιδικοί σταθμοί με τις δικές τους διαδικασίες γιατί τα παιχνίδια που υπήρχαν απομακρύνθηκαν, ήταν επικίνδυνα και δεν είχαν πιστοποίηση.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Οπότε δεν έχουν γίνει το σύνολο των παρεμβάσεων που είχατε πει τον Ιούνιο ότι ..

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

Οι βασικές παρεμβάσεις, κύριε Μαυρόπουλε έγιναν. Η κουζίνα του 7ου είναι το μείζον θέμα, το οποίο έχει δρομολογηθεί. Δεν έγινε το καλοκαίρι, ναι, δεν έγινε.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Μιλάω συνολικά, εν πάση περιπτώσει, αυτό ότι δεν έχουν γινεί, δεν έχουν ολοκληρωθεί. Είναι σε εκκρεμότητα ακόμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, περνάμε τώρα στα θέματα προς συζήτηση. Υπάρχουν τα επτά θέματα της ημερήσιας διάταξης. Υπάρχει ένα έκτακτο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης που σας κοινοποιήθηκε και υπάρχουν και δυο θέματα επίσης, εκτός ημερήσιας διάταξης ένα που το είχε ζητήσει η Αριστερή Παρέμβαση και η ΡΕΚ και συνηγορεί και η Πρωτοβουλία Πολιτών σχετικά με το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ και ένα που έχει ζητήσει η Λαϊκή Συσπείρωση σχετικά με την αύξηση των αναγκών, την αύξηση ενέργειας και τα λοιπά και τους τρόπους που θα αντιμετωπιστεί. Έχετε ζητήσει να μπει ως θέμα.

        Λοιπόν, ξεκινάμε γιατί επαναλαμβάνω στον κ. Μπαντή ότι το αποδέχομαι εγώ αυτό, θα μπει. Περνάμε όμως με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τα αρχικά.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Θα μπουν όλα κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αυτά που είπα.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

 Αυτά που είπατε θα μπουν, θα συζητηθούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ναι.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Εντάξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Θέμα πρώτο. 

 

Θέμα 1ο

Έγκριση της 6ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού

Δήμου Βύρωνα οικονομικού έτους 2022

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν ξέρω εάν θα πει κάτι ο κ. Κόκκαλης αρχικά και μετά θα περάσουμε στις ερωτήσεις.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Δυο κουβέντες αρχικά θα πω, μήπως προλάβω κάποιες ερωτήσεις. Οι δυο κωδικοί, μάλλον το έργο, το οποίο βλέπετε στους δυο κωδικούς που δημιουργήθηκαν στα έσοδα και αντίστοιχα αναλύονται στα έξοδα, αφορούν την έγκριση ενός προγράμματος που πήραμε για την ανακύκλωση.

Δεν είναι μόνο τα λεφτά αυτά που βλέπετε, είναι ένα συνολικό ποσό, θα μας το πει ο κ. Αγγέλης, δεν το θυμάμαι καλά, απλά βάλαμε ένα ποσό, βάλαμε μάλλον δυο ποσά, συγνώμη, τα 125 και τα 143 με την πεποίθηση, με την ελπίδα και με την προσπάθεια να ξεκινήσουν εντός του ΄22 αυτά που βλέπετε στα έξοδα και στους κωδικούς 62 για να ξεκινήσουμε, όσο μπορούμε πιο σύντομα, αυτή την διαδικασία.

Εάν θα ζητήσετε λεπτομέρειες θα σας απαντήσει ο κ. Αγγέλης.

Για τα υπόλοιπα ποσά, αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει αυτή η αναμόρφωση είναι να ενισχύσει ορισμένους κωδικούς αφαιρώντας κάποιους κωδικούς, αφαιρώντας ποσά, συγνώμη, από κάποιους κωδικούς.

Να πω ότι ένα ποσό 62.000 ευρώ προστέθηκε στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α.  μετά από επικοινωνία που είχε η υπηρεσία με τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. , ότι τα χρήματα που θα χρειαστούν μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι το 1.462. Ενισχύθηκαν οι δυο κωδικοί των καυσίμων, πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη. Αντιλαμβάνεστε για ποιο λόγο. Θα πω μετά και στο θέμα ..

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Αυξήθηκαν οι δυο κωδικοί πετρελαίου κίνησης και βενζίνης. Λέω ότι αντιλαμβάνεστε για ποιο λόγο. Λεπτομέρειες θα πω μετά και στην συζήτηση που θα κάνουμε για το κόστος της ενέργειας που έχει καταθέσει η Λαϊκή Συσπείρωση.

        Να πω κάτι, γιατί προφανώς, θα ερωτηθώ. Ότι στην προσπάθεια για να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, γιατί κάναμε και μια κουβέντα προηγουμένως για τα χρήματα, βλέπετε ότι έχει μείνει ένα αποθεματικό 2.553 ευρώ, γι' αυτό που λέγαμε προηγουμένως για τις μεταδόσεις των δημοτικών συμβουλίων, για να ισοσκελίσουμε έχουμε πάρει και τα ποσά, τα 50.000 ευρώ που είχαμε βάλει για την χρηματική αποζημίωση των υπαλλήλων για οφειλόμενα ΜΑΠ.

        Θα γνωρίζετε ή εάν δεν γνωρίζετε ακόμα και η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει απευθυνθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας να δοθεί, επιτέλους, αυτή η διευκρίνιση, εάν η απόφαση, ο νόμος έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Εφόσον μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί, πήραμε το ποσό για να ισοσκελίσουμε. Εάν τελικά αποφασιστεί, εδώ είμαστε, η πολιτική μας βούληση είναι να τα δώσουμε τα χρήματα αυτά προφανώς στους ανθρώπους και θα βρούμε τον τρόπο να τα ξανά βάλουμε.

        Αυτά.

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Ευχαριστούμε, κύριε Κόκκαλη. Υπάρχουν ερωτήσεις; Ο κ. Μπαντής, ο κύριος Τσιάκαλος. Ο κ. Γώγος, η κυρία Μπικάκη, ο κ. Μαυρόπουλος και ο κ. Βαρσαγάκης. Κύριε Μπαντή έχετε τον λόγο.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Γενικότερα έχουμε κάνει αρκετές ερωτήσεις στην Οικονομική Επιτροπή και έχω καλυφθεί. Δεν θυμάμαι μόνο μια. Επειδή μιλήσατε και για καύσιμα, αγαπητέ Αντιδήμαρχε, υπάρχει ένας κωδικός 7071310002, «Προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης καυσίμων οχημάτων» και αυτός ο κωδικός μηδενίζει. Δηλαδή, δεν προμηθευτήκαμε τον εξοπλισμό διαχείρισης καυσίμων. Μπορείτε να μας πείτε τι σημαίνει αυτό και τι εξοπλισμός ήταν αυτός;

        Ευχαριστώ.

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Να γίνουν συνολικά και να απαντήσετε κύριε Κόκκαλη. Ο κ. Τσιάκαλος έχει τον λόγο.

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

Και εγώ μια διευκρίνιση θέλω. Σε σχέση με κάποιον κωδικό 00.6822 που αναφέρεται σε προσαυξήσεις ασφαλιστικών ταμείων χρήσης, ήταν ένα ποσό 18.500 ευρώ πριν την αναμόρφωση. Τι αφορά αυτό και …

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

00.6822. Στην δεύτερη σελίδα. Και αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι κάτι λάθος εδώ υπάρχει. αρχικά τι είναι αυτό το ποσό και πως τελικά καταλήγουμε σε τελική αναμόρφωση 19.000, όταν αναμορφώνεται 15.500 ένα ποσό 18.500; Έπρεπε να ήταν 33.000, 33.500. Πώς το κλείνετε αυτό;

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

00.6822. Προσαυξήσεις ασφαλιστικών ταμείων χρήσης. Και δεν ξέρω, διευκρινίστε και τις προσαυξήσεις είναι αυτές; Είναι προσαυξήσεις από κάτι;

        Εμείς, εξ όσων γνωρίζουμε, στην φετινή χρονιά όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλιστικά ταμεία έχουν μειωθεί.

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Ευχαριστούμε κ. Τσιάκαλε. ο κ. Γώγος.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Το πρώτο που θέλω να ρωτήσω είναι γιατί σε κάποιους κωδικούς υπάρχει στην αναμόρφωση το μείον; Δηλαδή ότι είχαμε εγκρίνει πριν υπάρχει ισόποσο μείον και άρα μηδενίζει. Ένα είναι αυτό.

        Δεύτερον, στην πρώτη σελίδα στον κωδικό 64633 που λήγει σε 3, «Προβολή δραστηριοτήτων του δήμου στον έντυπο τύπο», θέλω να μάθω για ποια έντυπα μιλάμε και αυτές οι 7.500 εάν είναι για αυτά τα έντυπα που θα μας περιγράψετε;

        Επίσης, «Εργασίες συντήρησης επισκευών σχολικών κτηρίων» το 30733100039,  έτους ΄19, ήταν 34 θετικό μείον 34, μηδέν. Τι είναι αυτό ακριβώς;

        Επίσης ακριβώς από κάτω γράφει «Τακτικές αποδοχές με σύμβαση ορισμένου χρόνου» και μέσα στους νυχτοφύλακες και τα λοιπά αναφέρει κόβιντ. Τι είναι; έχει να κάνει με αυτούς που προσλάβαμε σαν κόβιντ; Θα ξανά πάρουμε; Γιατί είναι 81.000. ισχύει ακόμα ο κανόνας για τα κόβιντ;

        «Προμήθεια εξοπλισμού για διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων» που κάνει 100.000 τι είναι αυτή η προμήθεια; Τι ακριβώς είναι; Τι προμηθευόμαστε;

        Στο τέλος, από κάτω ακριβώς αυτό, 627131000004, για την «Προμήθεια οχημάτων για το ΣΜΑΥ», γιατί δεν τα παίρνουμε επιδοτούμενα αυτά από την Περιφέρεια, από το Πράσινο;

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Ευχαριστούμε κύριε Γώγο. Η κυρία Μπικάκη.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Υπάρχει ένα κονδύλι που ανεβάζει την επιχορήγηση στις Σχολικές Επιτροπές της Α/θμιας και της Β/θμιας εκπαίδευσης. Αυτή η δόση τώρα θα είναι η τελική; Πρόκειται για δόση; Πρόκειται, τι είναι; ένα αυτό.

        Μετά, υπάρχουν κονδύλια στον κωδικό για ηχητική κάλυψη εκδηλώσεων φωτιστική και τα λοιπά, 15.000 και ένα άλλο για έξοδα πολιτιστικών εκδηλώσεων 97.000 και υπάρχει και το κονδύλι για τα έξοδα τύπου 7.500 που αναφέρθηκα και νωρίτερα και αναφέρθηκε τώρα και ο κ. Γώγος; Υπάρχουν διαφορετικά κονδύλια πέρα από αυτό που λέει τύπου για την προβολή στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης; Για να προετοιμαστούμε και για την επόμενη συνεδρίαση το λέω. Ή ο τύπος πλέον έχει την ευρύτερη έννοια και περιλαμβάνεται και το ηλεκτρονικό εδώ; Γιατί υπάρχουν αυτές οι αυξήσεις;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Οκ. Μαυρόπουλος.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Ναι. Θα ήθελα να ρωτήσω, δεν ξέρω αυτό νομίζω ότι περισσότερο θα αφορά τον κ. Αγγέλη ενημερωτικά, έχει έναν κωδικό κάποια χρήματα για την εικαστική παρέμβαση ανακύκλωσης στα απορριμματοφόρα. Τι πρόκειται δηλαδή να γίνει; Θα υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις; Θα βαφτούν;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Διαφήμιση της ανακύκλωσης.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Διαφήμιση, αυτά, τι θα γίνει; Μετά έχει κάποιους κωδικούς με διάφορα έξοδα για προμήθεια εξοπλισμών, διαλογή, ανακύκλωση βιοαποβλήτων, όλα αυτά. Εάν είναι, τι υλικά είναι, ας το πούμε, εάν υπάρξει σχεδιασμός; Εάν αυτά είναι από τα χρήματα του Δήμου ή από κάποιο πρόγραμμα εντάσσονται; Έχει ένα ποσό από 00 που ήταν για «Δράσεις ενημέρωσης διαχείρισης βιοαποβλήτων», που λέει 23.880 και άλλο ένα «Δράσεις και επέκταση ανακύκλωσης» 24.800.Τι αφορά αυτό; Εάν είναι ενημερωτικό και εάν είναι ενταγμένο, ας το πούμε, σε κάποιο προγράμματα;

        Για τα έξοδα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων κατά 6.000 ευρώ η αύξηση τι αφορά; Τι παραπάνω δραστηριότητες που θα πρέπει να καλυφθούν;

Μια διευκρίνιση, μπορεί να το είπε ο κ. Αντιδήμαρχος αλλά είχα πάει κάποια στιγμή πίσω και γύρισα, για τον φωτισμό των δημοτικών κτηρίων που έχουν μπει συν 70.000, αυτό είναι λόγω της αύξησης του ρεύματος; Είναι εκεί στο 1062730000, πως το λέει.

Και άλλη μια, εάν μπορείτε να μας κάνετε μια ανάλυση για το Ε.Δ.Σ.Ν.Α.  το ποσό που αυξάνεται κατά 62.000 πώς κατανέμεται; Δηλαδή, που ήταν προ εγκεκριμένο 1.074.000 στο 1.400 και 1.462.

Αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ. Και ο κ. Βαρσαγάκης.

Κος ΒΑΡΣΑΓΑΚΗΣ:

Διευκρινιστικά και εγώ ήθελα να αναφερθώ λίγο στο θέμα του φωτισμού των δημοτικών κτηρίων. είναι αποκλειστικά όπως ακούγεται δημοτικά κτήρια ή είναι μέσα οδοφωτισμός άλλες ηλεκτροδοτήσεις και τα λοιπά; Και εάν συμπεριλαμβάνονται και τα σχολεία μέσα στα δημοτικά κτήρια; Φαντάζομαι πως ναι.

        Ωραία. Αυτή η εκτίμηση, η οποία στην πραγματικότητα, εάν δείτε ας πούμε, από τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τα Χριστούγεννα μέχρι τώρα που μιλάμε έχει φτάσει 90% επάνω  η εκτίμηση του κόστους στον προϋπολογισμό, είναι θεωρείτε η τελική σας η εκτίμηση ή στα πλαίσια των πολλών αναμορφώσεων που ειδικά φέτος νομίζω ότι περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια γίνονται, ενδέχεται και με βάση και τις δυνατότητες να μεταφερθούν και άλλα χρήματα εκεί;

        Θέλω να πω, η εκτίμηση από που προκύπτει; Με τι τιμές;

        Τι άλλο ήθελα; Ακόμα ένα. Δεν το θυμάμαι κύριε Κόκκαλη αυτή την στιγμή, εάν το θυμηθώ θα μου επιτρέψετε να επανέλθω.

        Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ελάτε κύριε Κόκκαλη.

Κος ΒΑΡΣΑΓΑΚΗΣ:

Κύριε Κόκκαλη επειδή το θυμήθηκα, δεν έχει να κάνει με την παρούσα αναμόρφωση. Μια απορία που έχουμε, την είχαμε εκφράσει και σε προηγούμενη συνεδρίαση. Επειδή τους προηγούμενους μήνες μπήκαν κάποια χρήματα στον Δήμο ως έκτακτες επιχορηγήσεις λόγω κόβιντ και τα λοιπά και μέσα από τις πολλές αναμορφώσεις δεν μας είναι καθαρό και δεν μας είναι και εύκολο να παρακολουθήσουμε αυτά τα χρήματα τελικά που τοποθετήθηκαν, εάν θα ήταν εύκολο η Οικονομική Επιτροπή κάποια στιγμή να μας δώσει, να δώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο μια κατάσταση στην οποία να λέει ότι αυτές οι έκτακτες επιδοτήσεις, όσες είναι, κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, πιθανόν και παραπάνω, πως τελικά αξιοποιήθηκαν και τι ανάγκες κλήθηκε να πληρώσει ο Δήμος με τα χρήματα αυτά;

        Αυτό είναι σαν γενικό, δεν έχει να κάνει με το θέμα.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Να πιάσω από το τελευταίο λοιπόν. Αυτό τώρα το στοιχείο δεν μπορούμε να το βρούμε, για ποιο λόγο; Σου βάζουν κάποια χρήματα, τα αναμορφώνουμε εμείς με αναμόρφωση και πας και καλύπτεις, να το πω λίγο λαϊκά, τις τρύπες σου.

        Βέβαια, οι τρύπες πολλές φορές καλύπτονται και από αυτά τα μείον που είπε ο κ. Γώγος. Τα μείον επί της ουσίας είναι ή χρήματα τα οποία δεν δαπανήθηκαν μέχρι τέλος του χρόνου, γιατί έχουμε φτάσει Σεπτέμβριο τώρα ή από, όπως και να πω  κιόλας και να καλύψω και τον κ. Μπαντή, υπήρχε, είχε μπει στον προϋπολογισμό ένας κωδικός «Προμήθεια εξοπλισμού, διαχείρισης καυσίμων οχημάτων». Είναι ένας εξοπλισμός που από όσο γνωρίζω, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, που ελέγχει το καύσιμο που μπαίνει σε κάθε αυτοκίνητο από την δεξαμενή που βάζουμε το πετρέλαιο κίνησης. 

Αυτό η υπηρεσία, ήρθε Σεπτέμβριος, θεωρείτε ότι δεν είναι ώρα, δεν θα μπορέσει να το πάρει μέχρι τέλος του χρόνου επειδή έχει διαδικασία, να κάνει την μελέτη και τα λοιπά και τα λοιπά, έχω και μια εντύπωση ότι στην περιβόητη ΑΤ08 ΤΡΙΤΣΗΣ έχουμε βάλει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα εκεί, έχουμε βάλει, οπότε, δεν χρειάζεται να το πάρουμε, οπότε γίνεται μείον.

Ταυτόχρονα λοιπόν, κύριε Βαρσαγάκη, με το μείον που γίνεται σε διάφορους κωδικούς είτε γιατί βλέπουμε τώρα ότι δεν, αυτό γίνεται σε κάθε αναμόρφωση, τώρα μαζί με αυτά που πήρες και με το μείον που κάνεις, καλύπτεις τις ανάγκες σου.

Δεν μπορεί κανείς να σας πει τώρα με ακρίβεια στους κωδικούς. Εάν όμως θέλουμε να κάνουμε μια εκτίμηση, είναι προφανές ότι το ΄22 αυτοί οι κωδικοί, οι οποίοι αναμορφώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό είναι πετρέλαια, βενζίνες, φυσικό αέριο που  είναι ακόμα πιο ακριβό, έχει 500% αύξηση και το ρεύμα.

Ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαια, βενζίνες. Αυτό είναι το κύριο, που εάν πάρετε όλες τις προηγούμενες αναμορφώσεις φαίνεται στους κωδικούς ότι έχει αυξηθεί. Έτσι κατά μεγάλη αναλογία η έκτακτη επιχορήγηση που παίρναμε συνήθως από το κράτος, πήγαινε εκεί στις αναμορφώσεις που κάναμε.

Τώρα, πιο ειδικότερα, κ. Τσιάκαλε, φαντάζομαι ότι έχετε δίκαιο στο γεγονός δηλαδή ότι έχει κάνει λάθος εδώ, το είδα και εγώ. Προφανώς, είναι 34 και όχι 19, εκτός εάν ήθελε να γράψει εδώ πέρα 500 και έχει γράψει 15.500. 

Κάναμε μια αναμόρφωση στην Οικονομική Επιτροπή που μάλλον το θυμάμαι αυτό και μάλλον η κοπέλα έχει κάνει λάθος στην εισήγηση. Πάντως, τι είναι σαν προσαύξηση ασφαλιστικών ταμείων χρήσης, δεν γνωρίζω. Μπορεί να είναι κάποιες προσαυξήσεις σε κάποια ταμεία. Δεν γνωρίζω πάντως. Εάν θέλετε, όχι εάν θέλετε, θα μάθω και θα σας πω. Τι είναι ακριβώς θα σας στείλω ένα e-mail αύριο.

Πάω στις παρακάτω ερωτήσεις. Απάντησα για το μείον στον κ. Γώγο. Τώρα να πάμε και σε ένα το οποίο έχει γίνει, ας το θεωρήσουμε σπέκουλα. Η προβολή των δράσεων του Δήμου.

        Καταρχήν, επειδή διάβασα μάλλον σε κάτι κείμενα ότι η προβολή του Δημάρχου και το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και όλα αυτά, λοιπόν  να ξέρετε κάτι, απαγορεύεται από την νομοθεσία να προβάλλεται ο Δήμαρχος. απαγορεύεται. Και μάλιστα, το έχω πει και άλλες φορές για όσους το ξέρουν το ξαναλέω, πολλές φορές όταν λέμε, όταν κάνουμε μια ανάρτηση στις εφημερίδες τοπικού τύπου ο Δήμαρχος Βύρωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο σας εύχεται χρόνια πολλά, αυτό έχει κριθεί παράνομη δαπάνη από το Ελεγκτικό Συνέδριο και γι' αυτό τον λόγο βγάζουμε, παράδειγμα, τα Χριστούγεννα και πάω, λοιπόν, γιατί χρειάζονται τα χρήματα αυτά.

Τα Χριστούγεννα, λοιπόν, .. τις δραστηριότητες στους δήμους, που αυτό μας δίνει το δικαίωμα να το κάνουμε και δεν είναι προβολή του Δημάρχου, είναι υποχρέωσή μας σαν Δημοτικό Συμβούλιο θα έλεγα, να προβάλουμε τις δραστηριότητες του Δήμου, τις εκδηλώσεις που κάνει και αυτά τα 2,5 για να το καλύψω και γενικότερα, μπήκαν για να προβάλουμε τα 100 χρόνια την Μικρασιατική καταστροφή.

Δηλαδή, μπήκαν αυτά τα χρήματα και στις επόμενες κυκλοφορίες των τοπικών εφημερίδων και της Επικοινωνίας και του Βύρωνος Πολιτεία και του Ζωδίου και άλλης μιας εφημερίδας, τέσσερις συνολικά, ξέρω ότι έχετε μια διαφωνία με τον Ζώδιο, εντάξει, να μην την λύσουμε τώρα, οι τέσσερις, λοιπόν, αυτές εφημερίδες θα πάρουν περίπου ένα ποσό γύρω στα δυο χιλιάρικα τώρα, δεν είμαι ακριβώς έτσι, δεν είμαι να σας πω ακριβώς το ποσό και γι' αυτό το αναμορφώσαμε και αφήσαμε το ποσό το υπόλοιπο για να προβάλουμε τις δραστηριότητες που θα κάνει ο Δήμος και εύχομαι να κάνει, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά που ετοιμάζει η κυρία Κλωνάρη διάφορες, που αυτές ακριβώς αναμορφώθηκαν και για την ηχητική κάλυψη και έναν άλλο κωδικό που είπατε, είναι επειδή έγιναν διάφορες εκδηλώσεις τώρα και  λόγω των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, τα χρήματα βλέπουμε ότι δεν φτάνουν, αναμορφώθηκαν κυρίως για να καλύψου τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις .

Κάποια ερώτηση έκανε ο κ. Γώγος και εύστοχή ήταν. Για τις Σχολικές Επιτροπές. Λοιπόν, η Σ.Α.Τ.Α. σχολείων που είχαν μπει σε έναν κωδικό της Τεχνικής Υπηρεσίας, το βάψιμο δηλαδή εν ολίγοις που έγινε το καλοκαίρι, θεωρήθηκε ότι ήταν πολύ πιο εύκολο και πιο γρήγορο να το κάνουν οι Σχολικές Επιτροπές.

Τι κάναμε λοιπόν; Πήραμε αυτά τα χρήματα, γι' αυτό αφαιρούνται και είναι αυτά τα χρήματα τα οποία μπαίνουν σαν έκτακτη οικονομική επιχορήγηση, αυτό που ρώτησε η κυρία Μπικάκη, για την Α/θμια και την Β/θμια εκπαίδευση.

Δηλαδή, αυτό το οποίο οι εργασίες που έγιναν στην συντήρηση των σχολείων θα πληρωθούν μέσα από τις Σχολικές Επιτροπές, έχουν αυτό το δικαίωμα και έτσι έγινε αυτή η μεταφορά των ποσών. Το 34 δηλαδή διαιρέθηκε στις δυο Σχολικές Επιτροπές και θα τα πάρουν τα χρήματα αυτά για να τα δώσουν εκεί.

Να μην ξεχάσουμε ότι στην αρχή του χρόνου, στην πρώτη αναμόρφωση είχαμε βάλει άλλες 20.000 στα σχολεία, μάλλον στις δυο Σχολικές Επιτροπές, 20 και 20 τις οποίες ακόμα οι Σχολικές Επιτροπές δεν τις έχουν πάρει, θα τις πάρουν αυτές τις μέρες, γιατί εντάξει, δεν είχαν χρειαστεί ακόμα.

Εάν έχω ξεχάσει κάποια ερώτηση που αφορά εμένα και όχι το πρόγραμμα για τα βιοαπόβλητα, πείτε την μου.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Αυτή που έκανα εγώ, τι περιεχόμενο έχει το κονδύλιο που λέει «τύπος», εάν περιλαμβάνει και τα ηλεκτρονικά μέσα; Παράδειγμα, το ιστολόγιο χρεώνεται σε αυτό;

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Όχι, όχι, καμία σχέση. Υπάρχει άλλος κωδικός και το ιστολόγιο και ότι έχει να κάνει με την ηλεκτρονική ενημέρωση, καμία σχέση. Αυτό είναι αποκλειστικά προβολή δραστηριοτήτων του Δήμου και κυρίως, έχουν δαπανηθεί όχι μόνο σε εφημερίδες και στα έντυπα που βγάζουμε, σε αφίσες. Δηλαδή αυτό πίσω που βλέπετε τώρα, το βλέπω μπροστά μου, η αιμοδοσία. Αυτό είναι μια σύμβαση η οποία υπάρχει, η οποία νομίζω ότι τώρα έχει λήξει, αλλά συγκεκριμένα για τις εφημερίδες υπάρχει αυτός ο κωδικός που είναι η προβολή. Νομίζω γράφει, δεν γράφει;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Είναι μόνο για τις έντυπες, λοιπόν, δεν είναι και για τις ηλεκτρονικές; Για τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης;

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Στον έντυπο τύπο λέει.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Αλλά τύπος τώρα είναι ευρεία έννοια.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Όλες τις είπα. Επικοινωνία, Δήμος και Πολιτεία, Ζώδια και η πώς την λένε τώρα που βγάζει, μια μαυρόασπρη παιδιά; Συγνώμη. Μια κυρία που το βγάζει, δεν θυμάμαι. Οι οποίες, φυσικά, εφημερίδες, δεν ξέρω. Άλλη ερώτηση που δεν απάντησα;

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Για τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. .

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Είπα ότι το ποσό αυτό, η υπηρεσία η Οικονομική, μάλλον ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α.  σε όλους τους δήμους της Αθήνας κάθε τρίμηνο, νομίζω, στέλνει μια συγκεκριμένη κατάσταση με τα ποσά τα οποία έχουν να δώσει και με αυτά που έχουν ζυγισθεί και κάνει και μια προσθαφαίρεση για τα ανακυκλώσιμα.

        Σε επικοινωνία που είχε η υπηρεσία με τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α.  θεωρήθηκε ότι αυτό το ποσό είναι μέχρι τέλος του χρόνου, χωρίς να είμαστε πάντα σίγουροι αλλά ναι, είναι για το τέλος του χρόνου. Ότι θα φτάσει στο 1.462, γι' αυτό και μπήκε αυτό το ποσό.

        Ήταν και μια ερώτηση που έγινε για το ρεύμα, που έκανε ο κ. Βαρσαγάκης.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Για τις 70.000.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

62. Το ρεύμα ναι. Το 70. Αυτό το ποσό εκτιμιέται, θα σας πω είπα μετά, γιατί έχω κάποια στοιχεία που είχε ζητήσει η Λαϊκή Συσπείρωση, εκτιμιέται από την υπηρεσία με βάση τι είχαμε χαλάσει πέρυσι και τι έχουμε χαλάσει μέχρι τώρα και πόσο έχει πάει η κιλοβατώρα και εκτιμιέται ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα θέλουμε άλλα εβδομήντα.

        Βέβαια, επειδή τα πράγματα είναι ρευστά δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος αλλά έτσι βγήκε ..

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Όχι, συν 70. Όχι 700.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Εντάξει, θα τα πούμε και μετά.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Η εκτίμηση της υπηρεσίας για το κόστος ρεύματος λέμε τώρα. Επειδή ρώτησε ο κ. Βαρσαγάκης δεν είναι εδώ, το ποσό αυτό που βλέπετε στον κωδικό, το οποίο αναμορφώνει τον κωδικό για τον φωτισμό δημοτικών κτηρίων, έχουμε δυο κωδικούς στον Δήμο. τον έναν που είναι φωτισμό δημοτικών κτηρίων.

Επαναλαμβάνω, ότι είμαστε από τους δήμους που πληρώνουμε το ρεύμα στα σχολεία, γιατί κάποιοι άλλοι δεν το πληρώνουν. Το πληρώνουν μόνα τους τα σχολεία και αυτό συμβαίνει διαχρονικά στον δήμο με όλες τις Δημοτικές Αρχές, διότι το ρεύμα θεωρείται λειτουργικό έξοδο και κανονικά θα έπρεπε να το πληρώνουν οι Σχολικές Επιτροπές. Εμείς, λοιπόν, σαν Δήμος πληρώνουμε το ρεύμα των σχολείων.

Αυτός ο κωδικός είναι ο κωδικός των δημοτικών κτηρίων, τα οποία αναμορφώνουμε κατά 70.000 με την έννοια ότι επειδή είναι δυο κωδικοί και επειδή  η Δ.Ε.Η. δεν μας στέλνει λεπτομερώς, μάλλον μας στέλνει αλλά η υπηρεσία δεν βολεύεται να κατανέμει ανάλογα τον κωδικό το ρεύμα, έχει τελειώσει με τον έναν και ρίχνει πλέον τα υπόλοιπα ποσά στον άλλο κωδικό. Γι' αυτό βλέπετε μόνο τον έναν.

Θα έλεγα ότι δεν είναι ακριβές το ποσό, το οποίο βλέπετε εδώ πέρα. Το ακριβές ποσό νομίζω θα σας το πω μετά. Το έχω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Αγγέλης.

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

πρέπει να νοιώθουμε ευχαριστημένοι που έχουμε έγκριση σε άλλα δυο προγράμματα μεγάλα. Βλέπετε στους κωδικούς αυτούς μόνο ένα μικρό κομμάτι από τις δυο αποδοχές που φέραμε και στην Οικονομική Επιτροπή προχθές.

Το ένα αφορά πρόταση στο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, είναι 871.279 ευρώ και αφορά προμήθεια οχημάτων και υποδομής και στοιχείων δηλαδή για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης στον Βύρωνα.

Όπως γνωρίζετε έχουμε ήδη την διαλογή στην πηγή πολλά χρόνια, να μην επαναλαμβάνομαι. Σκοπός μας είναι να αναπτυχθεί, να διπλασιαστεί ο αριθμός των Σταθμών Ανακύκλωσης. Έτσι έχουμε ζητήσει μέσα από το πρόγραμμα κάδους για 130 ακόμα σημεία Σταθμούς Ανακύκλωσης, έναν τράκτορα, δυο ημιρυμουλκούμενα κοντέινερ και δυο ανοικτού τύπου και μια δεύτερη χοάνη για τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Το δεύτερο πρόγραμμα είναι πρόγραμμα στα βιοαπόβλητα Ε.Σ.Π.Α. μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Είναι συνολικής αξίας 763.391,89 ευρώ και αφορά την προμήθεια για την ξεχωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων.

Γιατί δεν θέλω να καθυστερήσω σήμερα την διαδικασία, ετοιμάζεται μια συνολική παρουσίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο και των προγραμμάτων αυτών. Εάν θέλετε επιγραμματικά μόνο να σας πω ότι στο δεύτερο πρόγραμμα είναι δυο απορριμματοφόρα βιοαποβλήτων μικρότερης χωρητικότητας και δυνατότητας στο να κινηθούν σε πολλούς εσωτερικούς δρόμους του Βύρωνα, πράγμα που αυτά που μας ήρθαν από την Περιφέρεια δεν το ικανοποιούν.

Είναι 750 κάδοι, θα σας τα διαβάσω, δηλαδή είναι κάδοι, είναι βιοδιασπώμενες σακούλες, είναι οικιακοί κομποστοποιητές 310 λίτρων, είναι υλικά δηλαδή τα οποία θα ενισχύσουν και θα απευθυνθούν και στα νοικοκυριά, γιατί εξ  όσων γνωρίζετε. Πιλοτικά ξεκίνησε από τον Αύγουστο η συλλογή βιοαποβλήτων με αιχμή και προτεραιότητα σε επιχειρήσεις, στους μεγάλους παραγωγούς δηλαδή.

Θα ακολουθήσει πάντως μια αναλυτική παρουσίαση και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για το κομμάτι των βιοαποβλήτων.

Οι δράσεις που αναφέρθηκες κ. Μαυρόπουλε, σε όλα τα χρηματοδοτούμενα πλέον υπάρχει υποέργο, δηλαδή οι δράσεις ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας αυτών των έργων σε όλα ανεξαιρέτως από οποιαδήποτε χρηματοδοτική πηγή και να προέρχονται.

        Αυτά ήθελα να πω σε πρώτη φάση, θα επανέλθουμε.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Υπάρχει εκτίμηση για αυτά τα προγράμματα, όλα …

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Το πότε δεν το ρισκάρουμε τίποτα, γιατί από την εμπειρία, δηλαδή των άλλων από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, δηλαδή θα έπρεπε …

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Απλά τα εντάσσουμε τώρα, έτσι;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Τα εντάσσουμε, ναι. Αποδοχή ένταξης ήταν αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, συνάδελφοι, περνάμε στις τοποθετήσεις και στην ψήφο.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Συγνώμη, κάτι που έχει διαφύγει μάλλον, υπάρχει ένα κονδύλι που λέει για δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών. Αυτό έχει συζητηθεί εδώ; Που θα γίνει αυτός ο σταθμός;  Ή απλώς εγκρίνουμε τώρα το κονδύλι, μπαίνει για έγκριση; Υπάρχει μελέτη γι' αυτό;  ΣΜΑΥ. Δημιουργία γράφει, είναι κάτι καινούργιο, λοιπόν.

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Δεν είναι κάποια καινούργια δημιουργία. Είναι στο Σταθμό Μεταφόρτωσης θα μεταφερθούν και τα ανακυκλώσιμα υλικά. Αυτό, βέβαια θα …

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

 Επεκτείνεται, δηλαδή ο Σταθμός Μεταφόρτωσης;

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Δεν επεκτείνεται, αυτός ο υφιστάμενος είναι. Ο υφιστάμενος Σταθμός Μεταφόρτωσης. Το γνωρίζετε που είναι.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Στον Υμηττό.

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Τον Μάιο του ΄23.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

 Πήρε παράταση με τον νόμο Χατζηδάκη.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Ανακυκλώσιμα, στην Καθαριότητα.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

 Να ακούσετε τοποθετήσεις τώρα γιατί είναι λίγο μπερδεμένη η κατάσταση.

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης όντως έχουμε την πρώτη, αυτό που δεχθήκαμε δηλαδή ήταν ότι γινόταν το χαρτί και το πλαστικό και το αλουμίνιο μέσα στην Καθαριότητα.

Ναι, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω έτσι. Εντάξει, βγάλτε τις φωτογραφίες αλλά …

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έλα να ολοκληρώσουμε παιδιά.

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Λοιπόν, αυτή την στιγμή γίνεται μέσα στον Σταθμό. Έχουμε πάρει κάποια  μέτρα, γιατί έχουν γίνει και ατυχήματα καθόσον γνωρίζετε μέσα σε αυτόν τον χώρο, δεν είναι ο κατάλληλος χώρος να γίνεται η ανακύκλωση στον χώρο μέσα της Καθαριότητας, αυτό το οποίο. Διάθεση να την ανεβάσουμε την ανακύκλωση υπάρχει, οπότε και μεγάλο κοντέινερ πρέπει να χρησιμοποιηθεί για προσωρινή αποθήκευση, ας πούμε του χαρτιού για να ελαχιστοποιηθούν, να μειωθούν και τα δρομολόγια προς την. Σύμβαση υπάρχει για την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών και εάν μιλάμε, ας πούμε, αυτή την στιγμή για Σταθμό Μεταφόρτωσης, το δεδομένο σήμερα είναι αυτό που έχουμε πάνω στο ΣΜΑ. Πάνω από το ΕΚΕΜΣ.

        Αυτός είναι ένας προσωρινά αδειοδοτημένος χώρος μέχρι τον Μάιο, είπαμε, του ΄23. Εναλλακτικός τρόπος όσο έχει ψαχθεί, επίσης γνωρίζετε ότι δεν έχει βρεθεί, οπότε είναι κάτι που θα ξεκινήσουμε στο άμεσο διάστημα να δούμε τι μέλει γενέσθαι και με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης αλλά αυτή την στιγμή το δεδομένο για το ΣΜΑΥ, όπως λέμε, είναι ο  ίδιος χώρος. Ο ίδιος χώρος, δηλαδή η χοάνη η καινούργια που έχουμε ζητήσει αλλά εντάξει, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε κάποια προμήθεια πριν από τον Μάιο.

        Αυτό που όντως πρέπει να κινηθούμε παράλληλα να δούμε τι θα γίνει είναι το τι θα γίνει και με την υφιστάμενο Σταθμό Μεταφόρτωσης και την πιθανή μεταφορά του κάπου αλλού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Περνάμε στις τοποθετήσεις. Ο κ. Γώγος έχει τον λόγο.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Όπως και στην Οικονομική θα απέχουμε. Μια εξαιρετική αναμόρφωση προϋπολογισμού, όσον αφορά το κομμάτι που έχει να κάνει με την ανακύκλωση. Τα βιοαπόβλητα, δεν το λέω ειρωνικά, είναι κάτι το οποίο εμένα ουσιαστικά, εάν δεν υπήρχαν κάποια άλλα πράγματα, θα το ψήφιζα κιόλας.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΓΩΓΟΣ:

Ακόμα δεν είπαμε κάτι τέτοιο, αγαπημένε Χρήστο. Πέρα, λοιπόν από την ανακύκλωση, την διαχείριση των βιοαποβλήτων, τα οποία με βρίσκουν σύμφωνο, υπάρχουν κάποια άλλα σημεία τα οποία, όπως για παράδειγμα αναφέρθηκε και πριν, την αποζημίωση των υπαλλήλων για τα οφειλόμενα ΜΑΠ προηγούμενων ετών είναι συν 50.000, μείον 50, δηλαδή δεν θα πάρουν τίποτα από αυτά που διεκδικούν;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΓΩΓΟΣ:

Το κατάλαβα. Το βάλατε εσείς αλλά νομικά δεν καλύπτεται. Είμαι κάθετα αντίθετος εγώ σε αυτό.

        Δεύτερον, θα λειτουργούσα και ως Ρογκάκος με την καλή έννοια, στην εισφορά υπέρ Ε.Δ.Σ.Ν.Α. . Έχω αναφερθεί ότι ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α.  μας παίρνει χρήματα, έστω και εάν είναι νόμιμα και υποχρεούμαστε να τα δώσουμε, δεν το ξέρω κατά πόσο, αλλά θα πήγαινα στα δικαστήρια και δεν θα τους έδινα μια, γιατί ακριβώς και εσείς έχετε κάνει παρέμβαση, νομίζω, σαν παράταξη στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ που λέτε το .. των χρημάτων το οποίο παίρνουν και δεν θα έπρεπε να παίρνουν. Οπότε, αυτό μας βρίσκει αντίθετους, δεν θα τους δίναμε αυτά τα χρήματα.

        Πολύ σωστά είπε ο Δημήτρης ότι εγώ δεν εγκρίνω φυλλάδες άλλης περιοχής με τίποτα και ιδίως, όταν στοχοποιούμαι κιόλας σε αυτές, χωρίς να υπάρχει λόγος. Όταν αυτός ο κύριος θα μάθει να μην στοχοποιεί, μπορεί και να του εγκρίνω και ένα ευρώ.

        Όσον αφορά για τα μη επιδοτούμενα η τα επιδοτούμενα, τα οποία δεν έχουμε πάρει, μας βρίσκουν ουσιαστικά σύμφωνους για την επιδότηση. Δεν θα λέγαμε όχι και είναι από τα θετικά στοιχεία και επίσης για την συντήρηση των μονίμων εγκαταστάσεων παιδικών σταθμών, ουσιαστικά και το 4ο τώρα που αναγκαζόμαστε να το φτιάξουμε ενώ δεν το έχουμε φτιάξει, σημαίνει ότι είναι στα χαρτιά αυτό.

        Με λίγα λόγια, πέρα από το κομμάτι, που όπως ανέφερα στην ανακύκλωση και τα λοιπά και τα υπόλοιπα, τα οποία είναι διαδικαστικά, σε εκείνα τα σημεία που στάθηκα είναι που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Δεν θέλουμε να σας δημιουργήσουμε πρόβλημα, γι' αυτό και απέχουμε από την διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ. Παρότι δεν ήταν 8.20, 8.30 οφείλω τα εύσημα γιατί όντως ήσασταν σύντομος ιδιαίτερα.

        Ο κ. Μπαντής. 8.31.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

 Στην Οικονομική Επιτροπή δεν υπερψηφίσαμε την συγκεκριμένη αναμόρφωση ακριβώς για τον αντίθετο λόγο από εσένα Χρήστο. Δηλαδή, ενώ εγκρίθηκε ένα πρόβλημα, το οποίο είναι πάρα πολύ καλό και ενισχύει το κομμάτι ανακύκλωσης στον Δήμο μας, δεν γνωρίζουμε και ακούστηκαν και οι ερωτήσεις των συναδέλφων, οι εύλογες ερωτήσεις, δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα γίνει με αυτά τα χρήματα.

        Δηλαδή, δεν γνωρίζαμε ότι ο χώρος που γίνεται η ανακύκλωση αυτή την στιγμή στην Καθαριότητα, θα μεταφερθεί, ας πούμε, στο ΣΜΑ πάνω στο βουνό, τέλος πάντων. Ο οποίος έχει αδειοδότηση, όπως μας είπε και ο κ. Αγγέλης για άλλους έξι, επτά μήνες.

        Δηλαδή, μπαίνουμε στην διαδικασία να βάλουμε μια χοάνη σε κάτι το οποίο θα κλείσει, βάσει νόμου, σε επτά μήνες.

        Εμείς, λοιπόν, είπαμε και καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να μπει σε αυτή την διαδικασία, ότι πριν περάσουμε αυτή την αναμόρφωση με αυτά τα ποσά, γιατί περνώντας την αναμόρφωση και γράφοντας τα ποσά αυτά στον προϋπολογισμό μπορείτε να κάνετε το οτιδήποτε, να έχουμε μια αναλυτική ενημέρωση για το τι μέλει γενέσθαι.

        Δηλαδή, αυτό που είπε ο κ. Αγγέλης ότι ψηφίστε σήμερα την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και θα σας τα πω στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, εμείς του είπαμε στην Οικονομική Επιτροπή ότι θα έπρεπε να μας τα πει πριν και να τα ψηφίσουμε μετά.

        Γι' αυτό, λοιπόν, τον λόγο δεν υπερψηφίζουμε την συγκεκριμένη αναμόρφωση. Ότι θα θέλαμε να λάβουμε γνώση τι ακριβώς μέλει γενέσθαι με τα ποσά αυτά και πως ακριβώς έχει σχεδιάσει η Δημοτική Αρχή ότι πρέπει να δαπανηθούν.

        Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ, κ. Μπαντή.

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Δεν με πειράζει να απαντήσω, γιατί απάντηση έδωσα και στην Οικονομική Επιτροπή σε αυτό. Απλά ο κ. Μπαντής το παρέλειψε αυτό. Πρώτα από όλα μέσα στην εισήγηση υπάρχει αναφορά συγκεκριμένη  για κάθε προμήθεια μέσω αυτών. Δεν είναι ότι δεν ξέρουμε τι θα τα κάνετε αυτά τα λεφτά. Υπάρχει η προμήθεια εξοπλισμού και για το στοιχείο που είπατε τώρα για το θέμα της χοάνης, μακάρι να έρθει μέσα στους επτά επόμενους μήνες που δεν το βλέπω, αλλά όπως και να έχει το πράγμα, σας εξήγησα ότι ακόμα και αυτό θα είναι ένα στοιχείο μεταφερόμενο, δεν θα είναι κάτι το οποίο θα καταστραφεί. Θα μπει και θα απαξιωθεί, δηλαδή, εκεί, όπως έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις.

        Θα είναι στοιχείο, το οποίο θα μπορεί να μεταφερθεί, εάν χρειαστεί.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Απλά σαν Δημοτικό Συμβούλιο δεν γνωρίζαμε καν ότι θα μεταφερθεί η μεταφόρτωση της ανακύκλωσης από την Καθαριότητα στον Σταθμό. Εγώ δεν το γνώριζα. Δεν ξέρω εάν το γνώριζαν οι συνάδελφοι. Εγώ δεν το ήξερα. Έχετε πει ότι θα βάλετε επιπλέον 130 σημεία. Δεν ξέρω που θα τοποθετηθούν αυτά τα 130 σημεία.

        Δηλαδή, είναι καλό και μου είπατε πως έχω δίκαιο στην Οικονομική Επιτροπή να φέρουμε και τα πρακτικά, ότι θα έπρεπε να προηγηθεί ένα Δημοτικό Συμβούλιο για τα θέματα ανακύκλωσης, καθαριότητα και μετά χαράς να το ψήφιζα, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αλλά να γίνουμε και εμείς κοινωνοί και να πούμε την άποψή μας για το τι θα γίνουν αυτά τα χρήματα. Αυτό σας είπα εγώ. Ότι το κάνετε ανάποδα, πρώτα βάζετε τα λεφτά και μετά θα μας ενημερώσετε. Ενώ έπρεπε να μας ενημερώσετε και μετά να γίνει η αναμόρφωση.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Τώρα, κ. Μπαντή, ζητάτε να σας πούμε που θα βάλουμε τα 130 σημεία ανακύκλωσης.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Τουλάχιστον να ξέρω, Δήμαρχε….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Για να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό;

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Η ανακύκλωση πάρθηκε απόφαση και θα πάει στο ΣΜΑ και όχι στον χώρο της Καθαριότητας.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Εντάξει, κακώς δεν το μάθατε, αλλά θα πάει και όταν είναι να φύγει, θα φύγει. Κανένα πρόβλημα.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Κάντε ότι θέλετε, απλά εγώ λέω μια άποψη.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Όχι, δεν κάνουμε ότι θέλουμε …

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Δεν ενημερώνετε, αυτό είπα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Εγώ νομίζω ότι ενημερωθήκατε στην Οικονομική Επιτροπή. Συνεχίζετε όμως να το …

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Το αίτημα ένταξης και στα δυο προγράμματα έχει ζωή πάνω από ενάμιση χρόνο. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Μπαντή αποχή ή κατά;

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Θα ψηφίσω στο τέλος που θα γίνει η ψηφοφορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία. Ο κ. Σωτηρόπουλος έχει τον λόγο. 8.35.

Κος ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Εμείς, όπως και στην Οικονομική Επιτροπή, θα απέχουμε. Επιγραμματικά να πω δυο, τρία θεματάκια που υπάρχει πρόβλημα κατά την άποψή μας. το πρώτο είναι τα ΜΑΠ. Το είπαμε και στην Οικονομική Επιτροπή, το λέμε και τώρα, δεν υπάρχει αυτή η ιστορία να σέρνεται. Το δεύτερο είναι αυτό που προέκυψε σήμερα με την μεταφορά της χοάνης και του χώρου από την Καθαριότητα στο ΣΜΑ. Όλοι ξέρουμε, το είπαμε, σε λιγότερο από ένα χρόνο λήγει η αδειοδότηση, πέραν των άλλων προβλημάτων που έχει ο Σταθμός Μεταφόρτωσης.

        Στην ανακύκλωση και εμείς θα θέλαμε περισσότερη ενημέρωση. Προφανώς και είμαστε υπέρ επί της αρχής. Το αποθεματικό να σημειώσω ότι πάει στα δυο χιλιάρικα για πρώτη φορά. Σχεδόν έχει εξανεμιστεί πλήρως το αποθεματικό.

        Τώρα, σε ότι αφορά τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. , έχουμε και εμείς σοβαρότατες επιφυλάξεις. Βεβαίως δεν μπορούμε ως Δήμος να μην πληρώσουμε. Τα έχουμε πει αυτά και στην Π.Ε.Δ.Α. και τα λοιπά. Αλλά υπάρχει σοβαρότατο θέμα με τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α.  και πρέπει κάποια στιγμή να συντονιστούμε και με άλλους δήμους να αντιδράσουμε είτε μέσα από την Π.Ε.Δ.Α. είτε ως μια ομάδα δήμων.

        Ευχαριστώ. Απέχουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ κ. Σωτηρόπουλε. Η Λαϊκή Συσπείρωση;

Κος ΒΑΡΣΑΓΑΚΗΣ:

Εμείς καταψηφίζουμε παραδοσιακά τις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού ορμώμενοι από την στάση που κρατήσαμε εξ αρχής, όταν ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός και θέλοντας να τονίσουμε τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα του προϋπολογισμού, των αναμορφώσεων του.

        Δεν θα σταθούμε σε αυτά που ακούστηκαν και είναι σωστά και για τα ΜΑΠ πόσα ακούστηκαν και για το ΣΜΑ και για την έλλειψη ενημέρωσης, όσον αφορά το πως θα προχωρήσει η διαδικασία αυτή της ανακύκλωσης, η οποία χρηματοδοτήθηκε εσχάτως και φαίνεται σε αυτή την αναμόρφωση. Θα θέλαμε να τονίσουμε αυτό που και στην ερώτηση μας θελήσαμε να δείξουμε, ότι σε αυτή την αναμόρφωση γίνεται καθαρό ότι το κομμάτι της ηλεκτροδότησης είναι 100% αυξημένο σε σχέση με την εκτίμηση, όταν ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός.

Όπως αυτός θα εξελιχθεί θεωρούμε δυσμενέστερα μέχρι το τέλος της χρονιάς και άφησε να εννοηθεί ο κ. Κόκκαλης, εάν δεν κάνω λάθος, όχι το είπε καθαρά ο άνθρωπος, μιλώντας για το φυσικό αέριο, λέγοντας ότι είναι πέντε φορές επάνω, εκεί να δούμε, όταν θα έρθει η αναμόρφωση του συγκεκριμένου κωδικού, ο οποίος θυμίζω αφορά και τα σχολεία. Το σύνολο του σχολικού δικτύου του Βύρωνα είναι περασμένο εδώ και κάποια χρόνια στο φυσικό αέριο, πόσο εύκολο θα είναι για τον Δήμο να μπορεί μεταφέροντας χρήματα από εδώ και από εκεί να καλύψει τις τεράστιες χρεώσεις που θα προκύψουν και οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με αυτές που είχαν προϋπολογιστεί δέκα μήνες πριν.

Αυτό. καταψηφίζουμε την αναμόρφωση, ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ και εγώ κ. Βαρσαγάκη. Η κυρία Σάρολα. 8.38.

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Η αναμόρφωση αυτή σε μεγάλο βαθμό αναμορφώνει κωδικούς που έχουν να κάνουν με την ανακύκλωση των απορριμμάτων στην πόλη μας και σε δεύτερο βαθμό με κωδικούς που έχουν να κάνουν με το τεράστιο ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζει ο Δήμος Βύρωνα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ρεύμα, όπως και τόσοι άλλοι δήμοι της χώρας

        Εμείς είχαμε υπερψηφίσει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, όταν είχε έρθει για συζήτησης το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα. Η αναμόρφωση την οποία εισηγείστε είναι σε μια σωστή κατεύθυνση με την ενίσχυση των κωδικών για την ενημέρωση του κόσμου για την ανακύκλωση των βιοαποβλήτων και τα σχετικά. Συνεχίζει όμως να υπάρχει στον Δήμο μας το πρόβλημα, όπως και σε πολλούς άλλους δήμους, ότι δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα στην πηγή του.

        Δηλαδή, βάζουμε περισσότερους κάδους για να ανακυκλώνει ο κόσμος τα απορρίμματα του, δημιουργούμε καινούργια ρεύματα ανακύκλωσης, όπως είναι εσχάτως  ο καφέ κάδος, όμως το που ακριβώς τα πηγαίνουμε αυτά τα απορρίμματα και που τα διαχειριζόμαστε, δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί ούτε σε επίπεδο Δήμο αλλά ούτε σε επίπεδο Περιφέρειας.

        Υπάρχει, δηλαδή το τεράστιο πρόβλημα που θα λειτουργούν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, όχι μόνο για τον Δήμο Βύρωνα αλλά και για πολλούς άλλους δήμους.

        Η άποψή  μας, όπως το είχαμε εκφράσει και στην συζήτηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, είναι ότι εάν δεν λύσουμε το πρόβλημα στην πηγή του, δηλαδή στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης και στους χώρους απόθεσης των απορριμμάτων, δεν μπορεί η ανακύκλωση στον Δήμο μας και στην χώρα γενικότερα να προχωρήσει.

        Σχετικά με την πρόταση που ακούσαμε και εμείς σήμερα για μεταφόρτωση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στον Υμηττό επάνω στον Σταθμό Μεταφόρτωσης που είναι προσωρινά αδειοδοτημένος μέχρι τον Μάρτιο, ούτε εμείς το γνωρίζαμε και δεν συμφωνούμε, αρχικά, με μια τέτοια πρόταση.

        Πράγματι, όπως είπε και ο κ. Σωτηρόπουλος, το αποθεματικό μετά από αυτή την αναμόρφωση μειώνεται, εάν δεν κάνω λάθος, το ποσό των 2.500 ευρώ και με αυτές τις παρατηρήσεις εμείς θα απέχουμε από την ψηφοφορία.

        Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ και εγώ.  Η κυρία Μπικάκη έχει το λόγο. 8.41

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Με συγχωρείτε, ένα πράγμα ήθελα να πω. Με συγχωρείτε, κυρία Μπικάκη ένα λεπτό. Είχαμε κάνει μια πρόταση παλαιότερα για να χρησιμοποιηθεί ο χώρος πάνω από το νεκροταφείο που λειτουργεί σήμερα η Τεχνική Υπηρεσία και το Πράσινο ως χώρος διαχείρισης απορριμμάτων. Ίσως να μπορέσετε να την ξανά δείτε αυτή την ιδέα, μήπως τα ανακυκλώσιμα θα μπορούσαν να τα  διαχειριστούν εκεί.

        Απλά την ξανά καταθέτουμε, μήπως φανεί χρήσιμη στις υπηρεσίες μας. Ευχαριστώ.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Όπως και ο ίδιος ο προϋπολογισμός έχει ουσία, η οποία έχει ταξικά χαρακτηριστικά, κάνει ανακατανομή των χρημάτων που μαζεύονται από την φορολογία σε έργα, τα οποία δεν έχουν σχέση με τις υποδομές κυρίως τις αναγκαίες, με τις κοινωνικές ανάγκες αλλά σε αυτά που υπάρχουν κατευθύνσεις είτε από Ε.Σ.Π.Α. είτε από την Ε.Ε. και άλλα προγράμματα και τα λοιπά, έτσι και αυτή η αναμόρφωση δεν αλλάζει την ουσία του ίδιου του προϋπολογισμού. Κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.

        Είναι ενδεικτικό αυτό που γίνεται με τις Σχολικές Επιτροπές. Θα περίμενε κανένας, ενόψει και αυτών των ανατιμήσεων, να ενισχυθούν οι δόσεις που δίνονται τώρα που υπάρχει έναρξη νέας σχολικής χρονιάς για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων σε θέρμανση και άλλα υλικά.

        Παρόλα αυτά, διαψευστήκαμε από την απάντηση που δόθηκε, ότι το ποσό που πάει παραπάνω είναι γιατί φορτώνονται ένα έξοδο που σβήνεται από αλλού. Δηλαδή, τα βαψίματα. Είναι μια ανακατανομή δηλαδή με ταυτόχρονα φόρτωμα μιας υποχρέωσης που ήταν σε άλλο κονδύλι.

        Από την μια αυτό, από την άλλη αυτό που ακούγεται για το ΣΜΑ, είναι και αυτά ενδεικτικά για το ΣΜΑΥ ότι δεν κινούνται σε μια κατεύθυνση ούτε φιλολαϊκή, εν πάση περιπτώσει και κάλυψη κοινωνικών αναγκών αλλά ούτε και προστασίας του περιβάλλοντος.

        Τώρα δεν ξέρω γιατί ακούγεται εδώ ότι είναι προσωρινός ο Σταθμός Μεταφόρτωσης και θα τελειώσει τον Μάιο, πότε είπατε, διότι ο νόμος της ΝΔ, κύριε Γώγε και Μπαντή, ο 4685 στο άρθρο 92, ειδικά τον Σταθμό Μεταφόρτωσης επάνω τον νομιμοποίησε και του έδωσε παράταση για άλλα τέσσερα, πέντε χρόνια ταυτόχρονα. Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα.

        Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να δούμε και τις αντιδράσεις μας. Γιατί σουφρώνετε τα χείλη σας; Δεν το γνωρίζετε; Εντάξει, στο άρθρο 92 δείτε το.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Είπατε κ. Γώγε και Μπαντή είπατε;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν κλίνεται;

Κος ΓΩΓΟΣ:

Δεν έχει σημασία, όχι δεν στέκομαι σε αυτό αλλά μας τραβάτε το αφτί ότι η ΝΔ έκανε αυτό;

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Είναι ο νόμος της ΝΔ.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

.. και να δούμε που θα πηγαίνουν τα σκουπίδια.

Κος ΓΩΓΟΣ:

 Πέρα από αυτό εδώ είμαστε ως δημοτικοί σύμβουλοι. Δεν ξέρω, ο  Μίλτος είναι και κομματικό στέλεχος, εγώ δεν είμαι Πρόεδρος, οπότε μπορείτε να αναφέρεστε μόνο στον Μίλτο, όχι σε μένα.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Εντάξει.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Σε μένα, σε μένα.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Εμείς, λοιπόν, καταψηφίζουμε την  αναμόρφωση.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Μ4685/20. Αντιπεριβαλλοντικός έχεις χαρακτηριστεί από τα κινήματα. Θα σας το βρω και θα ..

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Λέει εδώ ότι εγκρίνονται οι θέσεις. Θα σας το διαβάσω, γιατί κατάλαβα και από την γκριμάτσα του Δημάρχου ότι δεν το ξέρετε.

        «Εγκρίνονται οι θέσεις για την προσωρινή λειτουργία εγκαταστάσεων αστικών υποδομών» και τα λοιπά, παρένθεση ΣΜΑ, στα σημεία που ήδη λειτουργούν σήμερα ,όπως φαίνεσαι στα τοπογραφικά διαγράμματα. Λέει τους δήμους Αγίων Αναργύρων, Βύρωνος και τα λοιπά.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Η υποχρέωση υπάρχει αλλά εγκρίνονται.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν λέει τέτοιο πράγμα δυστυχώς. Λέει ότι μετά την λήξη της προθεσμίας η παύση της λειτουργίας ο Δήμος οφείλει εντός έτους. Λέει τρία έτη. Με τρία έτη. Άρα τρία έτη.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Κύριε Πρόεδρε,  επί προσωπικού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Να ολοκληρώσει η κυρία Μπικάκη.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Βεβαίως, εννοείται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, ελάτε κυρία Μπικάκη. Ολοκληρώσατε;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ναι, ναι.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

 Επί προσωπικού για δέκα δευτερόλεπτα. Κυρία Μπικάκη, πρώτη φορά, πρώτη φορά στα χρονικά κυβέρνηση είπε ότι τον Σταθμό Μεταφόρτωσης που έχετε στον Υμηττό, σας δίνουν διορία τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί …

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Δήμαρχε, δεν υπάρχει αυτό, δεν υπάρχει πουθενά. Δεν υπάρχει πουθενά. Απλά θέλω να πω, έχουν περάσει από το 1996 που λειτουργεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης παράνομα στον Υμηττό, έχουν περάσει δεν ξέρω εγώ πόσες κυβερνήσεις. Πρώτη φορά κυβέρνηση είπε ότι παιδιά αυτή η παρανομία σε τρία χρόνια πρέπει να τελειώσει και αυτό είναι κακό; Δεν μπορώ να καταλάβω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν είναι επί προσωπικού όμως αυτό.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Είναι επί προσωπικού επειδή μου είπε ότι Μίλτο πες το.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ελάτε συνάδελφοι. Ο κ. Μαυρόπουλος.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Όταν το 2020 που ψηφίστηκε αυτός ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος, είχαμε πει εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο που είχαμε συζητήσει ότι πλέον νομιμοποιείται και συνεχίζει, όλες οι παρατάξεις πλην δυο είχαν γελάσει ότι τι λέτε; Το όριο είναι τρία χρόνια και φεύγουν.

        Σήμερα, από ότι αντιλαμβανόμαστε για να πηγαίνουν εκεί πέρα και τα ανακυκλώσιμα, κάτι το οποίο είναι να φύγει σε ένα χρόνο, υποτίθεται και θα υπάρχουν ευθύνες, δεν κάνεις ολόκληρο σχεδιασμό για να το μεταφέρεις εκεί.

        Αυτό που είχαμε πει και τότε, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, πλέον παίρνει σάρκα και οστά δυστυχώς και αυτό που λέει ο κ. Μπαντής για την νομιμοποίηση του να φύγει της ΝΔ δεν ισχύει, όπως και το ότι συμπεριελήφθη στον νόμο είναι μετά από πρόταση, όπως λέει και ο νόμος μέσα και η εισηγητική του έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας της Δημοτικής Αρχής Βύρωνα που είχε γίνει το 2017.

        Δεν το συζητάω, είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας. εμείς θεωρούμε εκεί πέρα ότι περιβαλλοντικά καταστρέφεται, ότι πρέπει να απομακρυνθούν, εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης.

        Το δεύτερο που θα ήθελα να πω, σε αυτόν τον προϋπολογισμό που εξηγήθηκε, που αφαιρεθήκανε τα 50.000 ευρώ από τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους που δεν πήραν τα ΜΑΠ. Και τότε είχαμε πει στην συζήτηση ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ερώτημα που έκανε η Δημοτική Αρχή, γιατί το ερώτημα αυτό περιελάβανε εμμέσως και την απάντηση σαν να μην τα δικαιούνται.

        Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι σε όμορο Δήμο, στον Δήμο Δάφνης –Υμηττού, με την απόφαση 28 Μάρτη του του ΄22,μπορείε να μπείτε να την κατεβάσετε, χωρίς να κάνουν ερωτήματα και χωρίς πολλά- πολλά, επιστρέφουν 38.000 ευρώ από αυτά τα οφειλόμενα για τα έτη από το ΄17 μέχρι το ΄21,έστωκαι αποσπασματικά, χωρίς να κάνουν καμία ερώτηση.

        Χωρίς να θέλω να πω τίποτα σαν, να κατηγορήσω, ότι εκεί είναι δεξιός ο Δήμαρχος, εδώ είναι αριστερός. Λέω τώρα το τι δηλώνει ο καθένας, ότι το τι είναι, που αντίστοιχα θα περίμενε εδώ ούτε καν να το συζητήσουμε και να τα είχαμε δώσει κάθετα από την πρώτη στιγμή. Ούτε καν θα έπρεπε να μας απασχολήσει.

        Εν πάση περιπτώσει, τους προϋπολογισμούς εμείς, τις αναμορφώσεις αυτές έχουμε ψηφίσει τον προϋπολογισμό, τις αναμορφώσεις τους προϋπολογισμού τις θεωρούμε τον κρίκο μιας αλυσίδας για να επιβάλουν τις αντιλαϊκές πολιτικές, να πλήξουν τα συμφέροντα του λαού αντί να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του που έχει και την καθημερινότητά του και συνεπώς και αυτόν τον καταψηφίζουμε, αυτή την αναμόρφωση, όπως έχουμε  καταψηφίσει και τον προϋπολογισμό και τις προηγούμενες αναμορφώσεις.

        Ευχαριστώ.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Μια διόρθωση για τα πρακτικά.  Επειδή τον βρήκα τον νόμο, λέει είναι 5ος του ΄20, στο τέλος πράγματι λέει ότι, προσέξτε τι λέει. «Με έγκριση μέχρι τρία έτη. Μετά την λήξη της προθεσμίας παύει η προσωρινή λειτουργία του ΣΜΑ. Καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας επιβάλλεται λήψη μέτρων. Επιτρέπεται με τον  νέο Οικοδομικό Κανονισμό να γίνουν προσωρινές κατασκευές. Ειδικά για τις περιπτώσεις παρόδου του χρονικού διαστήματος των τριών ετών, δεν επιτρέπεται παράταση της προσωρινής λειτουργίας του ΣΜΑ».

        Άρα πρέπει να κλείσει …

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Σας διαψεύδει κυρία Μπικάκη, γιατί πριν μας είπατε, για άλλα τέσσερα πέντε χρόνια μας είπατε. Διαβάζετε λίγο προσεκτικά τους νόμους.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Πρέπει να κλείσει και άρα υπάρχει ένα ζήτημα πως εκεί πάει αυτό που λέτε για το ΣΜΑΥ άμα είναι να κλείσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κυρία Μπικάκη συγνώμη δεν άκουσα, κατά;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Κατά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Δεμπόνος, αποχή. Ο κ. Ταραζώνας;

Κος ΤΑΡΑΖΩΝΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

 Η κυρία Μπαστέα;

Κα ΜΠΑΣΤΕΑ:

Απέχουμε. Απέχω, μάλλον. Ναι, απέχω και θέλω να αιτιολογήσω, μάλλον προκύπτει, καταρχήν ότι δεν υπάρχει ενημέρωση ως προς το σχέδιο που υπάρχει από την Δημοτική Αρχή για τον τρόπο και την διαχείριση όλων των κομματικών που αφορούν και την ανακύκλωση και την διαχείριση των απορριμμάτων. Όλοι έχουν ένα κενό πάνω στην ενημέρωση.

Σαφώς και αυτό θα έπρεπε να έχουμε ήδη μια ενημέρωση πριν έρθει αυτό εδώ για να το ψηφίσουμε. Σαφώς και κανένας δεν νομίζω ότι είναι αντίθετος ως προς το να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε δράσεις διαχείρισης και  βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών.

Ένας δεύτερος λόγος αποχής είναι ότι διατηρώ επιφυλάξεις ως προς την ρεαλιστικότητα αυτού του προϋπολογισμού, γιατί το αποθεματικό με 2.000, 2.500, όπως απομένει και εάν χρειαστούν στην πορεία να γίνουν επιπλέον αναμορφώσεις τότε θα πρέπει να κόψουμε, να ράψουμε μέσα από κωδικούς που ήδη αποτυπώνουν σφικτές δαπάνες, οι οποίες κατά κανόνα δεν είναι και ελαστικές.

Ως εκ τούτου, ελπίζω να πάμε καλά, θα φανεί και στα τρίμηνα που θα πρέπει να έρθει τον επόμενο μήνα ή διαδικασία του εξαμήνου, νομίζω για έγκριση.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ. Ο κ. Μουντοκαλάκης;

Κος ΜΟΥΝΤΟΚΑΛΑΚΗΣ:

Με πολύ αγάπη, απέχω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστούμε για την αγάπη. Κύριε Μπαντή;

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Απέχω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αποχή. Ωραία. υπερψηφίζεται επομένως.

 

ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ

………………………

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Περνάμε στο δεύτερο θέμα

 

Θέμα 2ο :

Έγκριση Προγραμμάτων Λειτουργίας Αθλητικών Εγκαταστάσεων

 Δήμου Βύρωνα και παραχώρησης  βοηθητικών χώρων

(γραφεία – αποθήκες), περιόδου 2022 – 2023

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Νομίζω εδώ να ενταχθεί και το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα.

 

Θέμα:

Εκτός ημερήσιας διάταξης.

Έγκριση παραχώρησης στα  Αθλητικά Σωματεία του Δήμου Βύρωνα

του δικαιώματος χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου

Βύρωνα περιόδου ΄22-΄23 για χορήγηση άδειας διεξαγωγής αθλητικών

συναντήσεων.

 

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Να εξηγήσω, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ναι.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Αυτό συνέβη και τώρα τελευταία. Παρότι εμείς δίναμε στα Σωματεία  με βάση την ψήφιση που κάναμε κάθε χρόνο τώρα η Περιφέρεια μαζί με την Γενική Γραμματεία, η Περιφέρεια ειδικά, θέλει και απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Οπότε, γι' αυτό και μπαίνει σαν έκτακτο το δεύτερο θέμα, που συνάδει με το δεύτερο έτσι και αλλιώς.

        Τα εισηγητικά τα έχετε πάρει. Νομίζω ότι έγινε μια ερώτηση από τον κ. Παπαδημητρίου. Η υπηρεσία έστειλε μια απάντηση, στην οποία νομίζω συμπληρώνει και ορισμένα πράγματα ακόμα σχετικά με την διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο έχουν διαμορφωθεί αυτά τα προγράμματα. Νομίζω ότι είμαστε καλυμμένοι.

        Παρόλα αυτά, εάν υπάρχει κάτι άλλο, ευχαριστώ και τους συναδέλφους της Διεύθυνσης που έχουν έρθει εδώ πέρα για να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις που θα γίνουν ή να πουν κάτι. Αυτά. Δεν ξέρω εάν υπάρχει κάτι άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, ερωτήσεις. Μισό λεπτό να σημειώσω. Ο κ. Γώγος. Η κυρία Σφακιανάκη. Ο κ. Βαλμάς. Γιατί, κύριε Βαλμά, είσαστε στην τσίτα πάντα;

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Να προηγηθείτε από την κυρία Σφακιανάκη, να προηγηθείτε.  Ο κ. Παπαδημητρίου.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Να προηγηθεί η κυρία Σφακιανάκη. …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και ο κ. Αποστολάκης.

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Βαλμά, ποτέ δεν είστε on time. Δηλαδή, πάντα σε λάθος χρόνο. Έχουμε ένα πρόβλημα συγχρονισμού. Λοιπόν, η κυρία Μπικάκη. Παρακαλώ συνάδελφοι, λίγο ησυχία. Δεν υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κ. Γώγος.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Εγώ θέλω να ρωτήσω ενώπιον όλων, εάν και έχω ακούσει από τα μέλη που με  εκπροσωπούν στην Επιτροπή, που μας εκπροσωπούν στην Επιτροπή, εάν όλα τα Σωματεία είναι σύμφωνα. Εάν συμφώνησαν θετικά όλα τα Σωματεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία. Η κυρία Σφακιανάκη.

Κα ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ:

Εγώ ήθελα να ρωτήσω το εξής. Επειδή το πρόγραμμα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί εξαρτάται άμεσα από την κατασκευή του Μυρακτής κα υπάρχει ένα προσωρινό πρόγραμμα, το οποίο μετά αλλάζει, όταν τελειώνει το Μυρακτής και τροποποιείται, πότε προβλέπεται να έχουν τελειώσει οι εργασίες;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Βαλμάς.

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Είπατε και για τις αίθουσες, εάν δεν κάνω λάθος….Είναι και οι αίθουσες. Δέκα χρόνια το λέω, θα το πω ενδέκατο, δεν πειράζει. Τι γίνεται με αυτές τις αίθουσες Πρόεδρε; Γελάει η κυρία Δώρα.

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

 (ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Τα λέμε δημόσια εμείς εδώ πέρα και το ξέρετε.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Προσέξτε λίγο την συμπεριφορά σας.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Γιατί τι έχει η συμπεριφορά μου;

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

Προσέξτε λίγο την συμπεριφορά σας και παρακαλώ τον Πρόεδρο να παρεμβαίνει σε τέτοιες παρατηρήσεις.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Γιατί, τι σας είπα;

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

.. εάν θα γελάσω ή εάν θα κλάψω.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

τέλος πάντων.

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

Σας παρακαλώ πολύ.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Κάντε ότι θέλετε. Εντάξει κυρία Δώρα μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Βαλμά ερώτηση.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Η ερώτησή μου είναι, τι γίνεται με τις αίθουσες; Έχουν παραχωρηθεί αίθουσες από εκεί σε όλα τα χρόνια και ξέρετε πολύ καλά ότι ο άλλος κρατάει και δυο και τρεις αίθουσες. Ο Δήμος τι απολαβές έχει από όλο αυτό το φάσμα; Ένα το κρατούμενο.

        Ο Δήμος πληρώνει το ρεύμα, πληρώνει το νερό, δεν έχει καμία απολαβή αλλά οι κύριοι όμως που εκμεταλλεύονται, δεν λέω για την Δόξα ούτε για το τάε κβον ντο ούτε για τίποτα, θα μιλήσω ανοικτά, ειδικά για τον κ. Πάτροκλο λέω.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Ναι, ναι, δέκα φορές και ένδεκα. Θα έρθει η χρονιά όμως για τον καθέναν. Μην στεναχωριέστε και θα γελάμε όλοι μαζί.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Μας απειλείτε τώρα

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Όχι, όχι, δεν απειλώ αλλά δεν κάνετε σωστά την δουλειά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ολοκληρώθηκαν οι ερωτήσεις;

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Την δουλειά δεν την κάνετε σωστά.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Μάλιστα.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Δεν μπορεί να έχει δυο αίθουσες και άλλη μια από πάνω, τρεις, να παίρνει χρήματα. Τουλάχιστον, μειώστε το ποσό αυτό. …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Είμαστε στην διαδικασία των ερωτήσεων.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Ναι, κύριε, θέλετε να τοποθετηθώ μετά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μετά τοποθετηθείτε.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Άμα χρειάζεται θα τοποθετηθώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι τώρα.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Το καταλάβατε δηλαδή το νόημα ποιο είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Το καταλάβαμε.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Μπράβο, πολύ καλά. Τι θα κάνετε γι' αυτό το θέμα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Παπαδημητρίου.

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Βασικά μια διευκρίνιση. Καταρχήν ευχαριστώ την Διεύθυνση για την ανταπόκριση στο, δεν ήταν ερώτημα όμως. για τα στοιχεία που μας στείλανε. Μια ερώτηση, ναι, δεν ήταν ερώτηση, απλά για να μπορούμε να κατανοήσουμε ακριβώς το αντικείμενο το οποίο συζητάμε, το οποίο έχει σχέση ευρύτερα με το πως διαρθρώνεται όλο αυτό που λέμε οι αθλητικοί χώροι, ο αθλητισμός στον Δήμο, ήθελα κάποια στοιχεία, τα οποία τα ήθελα για να δούμε ποιοτικά και συγκριτικά που κατευθυνόμαστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Παπαδημητρίου δεν υπάρχει αντίρρηση γι' αυτό, απλώς κάντε ερώτηση τώρα.

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Το λέω αυτό γιατί εντάξει, δεν είναι ακριβώς ερώτηση. Αυτό το λέω γιατί του χρόνου, ας πούμε, θα μπορούσε να υπάρχει ένας πίνακας μαζί με την εισήγηση που να λέει ότι το τάδε Σωματείο τόσους αθλητές, το δεύτερο τόσο, τόσο. Πάμε σε μια λογική ότι αυτή την στιγμή έχουμε 2.000 παιδιά, τα οποία αθλούνται στον Βύρωνα από 5 έως 14 ή από 14 έως 24. Σε κάθε γήπεδο πως κατανέμονται;

Μια ποσοστιαία εικόνα να μπορούμε να καταλαβαίνουμε τι γίνεται και εκεί, βέβαια, πρέπει  να μπαίνει και η συμμετοχή του Δήμου, για να βλέπουμε όλοι σε έναν χώρο αθλητικό, για παράδειγμα, τι γίνεται σε σχέση με τους αθλητές οι οποίοι συμμετέχουν στους Συλλόγους και ποιες είναι οι δράσεις του Δήμου; Που και αυτό είναι ένα ερώτημα, εάν μπορεί ο Δήμος, εάν έχει προγραμματίσει, δεν ξέρω τώρα, βέβαια, εάν είναι επίκαιρο, αλλά επειδή έχει σχέση με το πως διανέμονται οι χώροι, θα θέλαμε να μάθουμε κάποια στιγμή και ο Δήμος πώς σκέφτεται να αξιοποιήσει τους χώρους, τους οποίους αφήνει στην δικαιοδοσία του.

        Να τους αυξήσει; Να κάνει κάποιες δράσεις; Να έχει κάποιο αντικείμενο το οποίο μπορεί στο μέλλον να βοηθήσει αυτό που λέμε αθλητισμός στον Βύρωνα γενικότερα; Όχι μόνο σωματειακό αλλά και γενικά μαζικό.

        Απλά, μια ερώτηση που ήθελα να κάνω ως, επειδή το βλέπω, το αντιμετωπίζω ότι πάρα πολλοί χώροι παραχωρούνται από τις Σχολικές Επιτροπές, γιατί δεν μπορούσαμε αυτά να συμπεριληφθούν ως ενημέρωση τουλάχιστον;

Να σας πω την αλήθεια και προσωπικά δεν με βρίσκουν αντίθετο, ίσα –ίσα που το σχολεία ανοικτά μπορούμε να τα κρατάμε και με ομάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ανοικτούς χώρους ή κάνουν προγράμματα, αλλά γιατί δεν ενημερωνόμαστε; Γιατί; Δεν είναι κομμάτι της Διεύθυνσης Αθλητισμού; Άσχετα εάν το παραχωρεί η Επιτροπή Παιδείας ή η Σχολική Επιτροπή, πρέπει όμως και αυτό να παρουσιάζεται, να ξύουμε τι γίνεται. Ότι ξέρετε, έχουμε κάποιους χώρους, οι οποίοι απασχολούν παιδιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εντάξει κ. Παπαδημητρίου.

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ και εγώ. Ο κ. Αποστολάκης.

Κος ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ:

Καλησπέρα σας. Η μια ερώτηση, μας κάλυψε η κυρία, αφορούσε το Γυμναστήριο της Μυρακτής πως θα καταρτιστεί το πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το γυμναστήριο θα είναι κλειστό μέχρι τον Δεκέμβριο;

Μια δεύτερη ερώτηση που αφορά, σύμφωνα με τον Ν4479 που αφορά τις αδειοδοτήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων, ψάχνοντας στην Διαύγεια για να δούμε για ποιες αθλητικές εγκαταστάσεις υπάρχει αδειοδότηση, φαίνεται ότι για κάποιες αθλητικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στον Δήμο Βύρωνα δεν υπάρχει αδειοδότηση από τον Δήμο. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Η κυρία Μπικάκη;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Καλύφθηκε. Ο κ. Τριγάζης.

Κος ΤΡΙΓΑΖΗΣ:

Προφανώς, κύριε Πρόεδρε,  δεν έχουμε απεριόριστες επιλογές και για τους Συλλόγους και για τα Σωματεία. Εγώ όμως δεν θα σταθώ σε αυτό, γιατί έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Διεύθυνση Πολιτισμού. Όπως κάθε χρόνο μας δίνει αναλυτικά στοιχεία. Δεν πρόκειται, έχει δώσει στοιχεία. Νομίζω κάθε φορά δίνει.

        Εγώ θα ήθελα, κυρία Ξυλογιάννη, με την ευκαιρία της παρουσίας σας εδώ να σας ρωτήσω κάτι. Το ξέρει και ο κ. Κόκκαλης, του το έχω θέσει. Εδώ μιλάμε για εκατό χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής. Είπα και στον κ. Κόκκαλη, τώρα το λέω και σε σας, ότι από αυτές τις εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να λείπει ο αθλητισμός. Δεν θα έπρεπε να λείπει ο Ερμής Βύρωνα που είχε, έχετε ακούσει κύριε, πώς τον λέμε τον Πρόεδρο; Φίλιππε; Έχετε ακούσει για τον Ερμή Βύρωνα; Πολύ ωραία.

        Λέω λοιπόν, αγαπητέ κ. Αντιδήμαρχε, η ερώτησή μου είναι η εξής. Θα κάνουμε κάτι και για τους Νέους Βύρωνα που είναι το πρώτο αθλητικό Σωματείο αυτής της πόλης και είχε βολεϊμπολίστα τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο και αντιπρόεδρο τον Γρηγόρη Λαμπράκη; Θα τα θυμίσουμε αυτά με αφορμή τα εκατό χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής;

        Ευχαριστώ.

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

Να πω κάτι πάνω σε αυτό κ. Τριγάζη;

Κος ΤΡΙΓΑΖΗΣ:

Μια ερώτηση έκανα.

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

Να δώσω και εγώ μια απάντηση λοιπόν, γιατί είπε ο Δήμαρχος νωρίτερα για έναν περίπατο και για τα αναλόγια με τα QR Cotes  που βάζουμε στην πόλη για να επισημάνουμε τοπόσημα του προσφυγικού Βύρωνα.

        Ένα από τα αναλόγια, κύριε Τριγάζη, αφορά τους Νέους Βύρωνος. Θα τοποθετηθεί στην Μεσολογγίου, εκεί που ήταν ιστορικά ο χώρος που χρησιμοποιούνταν ως γήπεδο και θα μιλάει συνοπτικά στο διαβάτη, στον περαστικό, στον κάτοικο, σε όποιον ενδιαφέρεται να μάθει την τοπική ιστορία, συνοπτικά βέβαια, δεν θα γράψουμε όλα αυτά που είπατε, αλλά η αθλητική ιστορία των προσφύγων αναδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο.

        Να το ακούσουν και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι και  σας περιμένουμε, να προσθέσω, την Κυριακή στις 10:00΄ το πρωί. Η κυρία Μαστροσταμάτη και ο κ. Κοκκόλιας θα μας τιμήσουν να μας κάνουν ξενάγηση.

Κος ΤΡΙΓΑΖΗΣ:

Ευχαριστούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Μπαντή ερώτηση;

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Ευχαριστώ πάρα πολύ Πρόεδρε, που δεχθήκατε και την ερώτηση. Φέτος βλέπουμε ότι δεν γίνεται αυτό που γινόταν άλλες χρονιές, οπότε έχουν γίνει βήματα βελτίωσης, τέλος πάντων. Θυμάμαι άλλες χρονιές που ερχόντουσαν τα Σωματεία, γινόταν εδώ πέρα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι, να σας πω ότι και πέρυσι έτσι είχε γίνει, όπως φέτος.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Ναι, και πέρυσι. Συμφωνώ. Αυτό είναι αρκετά θετικό.  Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής. Είχα την δέσμευση, ήταν ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού νομίζω ο κ. Κόκκαλης τότε, είχα την δέσμευση ότι οι χώροι, οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου μας θα φυλάσσονται, θα καθαρίζονται από τον Δήμο και ότι φθορά υπάρχει, ότι πρόβλημα υπάρχει θα επιδιορθώνεται από τον Δήμο. πραγματοποιείται αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Περνάμε στις απαντήσεις. Ο κ. Κόκκαλης.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Να πω για το τελευταίο ότι ναι, φυλάσσεται και ο Δήμος πραγματοποιεί όλες τις επισκευές και μάλιστα, έχω έτοιμο ένα δελτίο τύπου, θα το δείτε τώρα τις επόμενες μέρες, που έχει να κάνει με μια προσπάθεια που έγινε από το Τμήμα Αθλητισμού και αλλάξαμε πολλά καθίσματα στα γήπεδα, βάλαμε προστατευτικά.

        Ήδη υπάρχει μια εργολαβία, η οποία τρέχει τώρα που θα αλλαχθούν πολλά φώτα σε λεντ και θα επιδιορθωθούν τα μηχανολογικά σε τρία γήπεδα, Καρέα, Καλτσάς και εντάξει το τρίτο είναι αυτό το οποίο επισκευάζεται. Στο Νικολαΐδης θα μπουν λεντ καινούργια. Πάντως, γίνεται αυτό που είχαμε πει.

        Το δεύτερο είναι ..

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Και καθαριότητα, ναι.  ειδικά αυτό το διάστημα έχουμε μια επάρκεια και σε φύλακες, γιατί έχουμε πάρει και 55 και άνω και οκτάμηνα και έτσι νομίζω κυρία Ξυλογιάννη δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Σε ποια;  Μήπως είναι το ανοικτό;

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Νομίζω ότι είναι το κλειστό πάνω στο ….

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Όχι, όχι.

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

Εάν αναφέρεστε στην .. είναι υποχρέωση των Σωματείων …

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Για τον χάντμπολ λέει.

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Δημήτρη να κάνω μια ερώτηση;

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Κάτσε Ηλία, θα απαντήσω. Ο κ. Γώγος ναι, όλα τα Σωματείο είναι σύμφωνα πλην, από ότι διαβάσατε και στο έγγραφο που έστειλε η υπηρεσία, των Νέων Βύρωνος. Αυτοί δεν έχουν υπογράψει τα προγράμματα, γιατί έχουν κάποια διαφωνία.

        Πότε τελειώνει το Μυρακτής; Έχει συμβατική υποχρέωση μέχρι τέλος του χρόνου. Έχει φτιάξει τα πάντα.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Μισό λεπτό μόνο να τελειώσω. Να πω στον κ. Αποστολάκη ότι έχουμε δυο προγράμματα, κύριε Αποστολάκη. Ίσως να μην το έχετε ενημερωθεί. Ένα που τρέχει τώρα μέχρι να γίνει το Μυρακτής. Αυτά που σήμερα ψηφίζουμε ήταν όταν τελειώσει το Μυρακτής. Δεν ξέρω εάν έγινα κατανοητός. Αυτό δηλαδή που θα ψηφίσουμε σήμερα θα ισχύσει μόλις τελειώσει το Μυρακτής.

        Επειδή το γήπεδο αυτό τώρα δεν λειτουργεί, έχουμε βγάλει ένα, ας το πούμε πρόχειρο πρόγραμμα, προσωρινό ας το πω έτσι, στο οποίο, φυσικά έχουν στριμωχτεί τα Σωματεία τώρα, ιδιαίτερα και ελπίζουμε να τελειώσει.

        Κύριε Παπαδημητρίου δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην σας ενημερώσουμε. Γιατί το είπατε έτσι λιγάκι για τους σχολικούς χώρους; Να σας πω εγώ ότι στο σχολικό συγκρότημα της Ανάληψης χρησιμοποιείται το ανοικτό γήπεδο. Σήμερα μάλιστα ήρθε ένα αίτημα της Δόξας Βύρωνος γι' αυτό το γήπεδο, το οποίο χρησιμοποιεί στο 4ο Γυμνάσιο και θα το δώσει η Σχολική Επιτροπή. Εντάξει, υπάρχει μια διαδικασία, δεν ξέρω, δεν υπάρχει τίποτα εν κρυπτώ ας πούμε, είναι ενημερωμένη. Απλώς η υπηρεσία οφείλει να πει το τυπικό, ότι τα γήπεδα εντός σχολείων πρέπει να δοθεί άδεια από το Σχολικό Συμβούλιο πλέον, από όσο γνωρίζω και τα λοιπά. Γι' αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος.

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΊΟΥ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Εντάξει, δεν κατάλαβα τίποτα, συγνώμη. Όσον αφορά την αδειοδότηση που ζήτησε ο κ. Αποστολάκης, έχουμε άδειες για όλες τα γήπεδα, τις έχουμε στείλει ήδη, εκτός από δυο.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Θα το πει ο κ. Στραβομύτης και θα πει και ο κ. Καραγιάννης για το Μυρακτής. Δεν ξέχασα καμία άλλη ερώτηση, έτσι;

Κος ΒΑΛΜΑ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Ναι. Λοιπόν, ακούτε κ. Βαλμά.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Με συγχωρείς ένα λεπτό όμως, να σου πω τώρα κάτι για να το ολοκληρώσω. Στο γήπεδο επάνω του, έχω ένα μήνυμα εδώ, το οποίο λέει, από του Στέφανου Καραλή το γήπεδο, ότι όταν ο Αθηναϊκός ήρθε για να δώσει η Περιφέρεια την άδεια και τα λοιπά, δεν υπάρχει ηλεκτροφωτισμός στο γήπεδο αυτό.  Ανάβουν έξι λάμπες. Οι λάμπες έχουν πρόβλημα σε αυτό το γήπεδο. Θέλω να μου πείτε, τι θα γίνει με αυτό; Γιατί εάν ξεκινήσει το Πρωτάθλημα και τα λοιπόν, χωρίς λάμπες, δεν θα γίνουν τα παιχνίδια.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Συγνώμη αλλά αυτή την πληροφόρηση που έχετε εγώ δεν την έχω και μάλιστα, χθες είχα τηλέφωνο από …

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Ναι, να μου το δείξετε. Σήμερα, εκτός εάν έσβησε μια λάμπα χθες το βράδυ.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Ο Αθηναϊκός, με το οποίο μιλάω σχεδόν κάθε μέρα, δεν μου είπε τίποτα. Τώρα σε σας πως σας το είπε δεν ξέρω.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

 Για πείτε γιατί εγώ δεν ξέρω.

Κος ΤΕΓΟΣ:

Λοιπόν, στο Κλειστό Καραλής μιλάμε, έτσι; Αφορά τους προβολείς, οι οποίοι είναι παλαιοί και υπάρχει ένας που προκαλεί το πρόβλημα και ρίχνει, αυτή την εβδομάδα ενημερωθήκαμε για το πρόβλημα. Αύριο γίνεται παρέμβαση για επίλυση αυτού του προβλήματος.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΤΕΓΟΣ: