Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Ζωντανή αναμετάδοση του σημερινού δημοτικού συμβουλίου από την Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου Βύρωνα από τη ζωντανή αναμετάδοση μέσω της σελίδας μας στο fb, πατώντας  εδώ

Το βίντεο έχει αφαιρεθεί από την εταιρεία facebook για άγνωστους σε μας λόγους.  

Για το λόγο αυτό παραθέτουμε παρακάτω τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συνεδρίασης (η απομαγνητοφώνηση έχει γίνει από εμάς, αλλά από την εταιρεία που έχει αναλάβει αυτήν την υπηρεσία από το δήμο).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ

 

 

 

 

 

 

12η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ  14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2022

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 18:00΄

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:            ΠΛΑΚΙΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:           ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ:

 

ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

ΠΛΑΚΙΔΑΣ ΓΕΩΓΙΟΣ

ΖΙΩΓΑ ΜΑΡΙΑ

ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΣΟΦΙΑ

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΚΛΩΝΑΡΗ ΛΕΜΟΝΙΑ

ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΓΩΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΕΜΠΟΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΜΠΑΣΤΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑ

ΤΑΡΑΖΩΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΜΠΑΝΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΒΑΛΜΑΣ ΗΛΙΑΣ

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

ΒΑΡΣΑΓΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΑΛΥΒΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΣΑΡΟΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ ΚΟΣΜΑΣ

ΜΠΙΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΚΙΟΥΠΗ ΙΟΥΛΙΑ

ΤΕΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΜΟΥΝΤΟΚΑΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΥΦΑΝΤΗ ΣΩΤΗΡΟΥΛΑ

ΛΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΚΑΠΠΑΤΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ

ΚΛΕΙΑΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

ΑΠΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

 

ΝΤΟΒΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΑΦΝΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ

ΒΩΒΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

ΑΛΜΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΡΙΑΤΣΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 

 

 

 

***********************

*********

 

ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:

 

1.  Έγκριση της 6ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού Δήμου Βύρωνα οικονομικού έτους 2022

 

2.  Έγκριση Προγραμμάτων Λειτουργίας Αθλητικών Εγκαταστάσεων Δήμου Βύρωνα και παραχώρησης  βοηθητικών χώρων (γραφεία – αποθήκες), περιόδου 2022 – 2023

 

3.  Γ΄ Κατανομή πιστώσεων στις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Βύρωνα για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Σχολείων τους

 

4.  Αλλαγή χρήσης ενός Τμήματος του 1ου Παιδικού Σταθμού Δήμου Βύρωνα

 

5.  Έγκριση πρακτικών της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών

 

6.  Έγκριση για την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης φοιτήτριας του Τμήματος Ψυχολογίας του  Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δ/νση Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας του Δήμου Βύρωνα

 

7.  Συγκρότηση Επιτροπών Επιλογής Καλλιτεχνικού Προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου  έναντι αντιτίμου για το Τμήμα Πολιτισμού της Διεύθυνσης Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου  Βύρωνα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Π.Δ. 524/1980

 

ΘΕΜΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:

 

1.  Έγκριση παραχώρησης στα  Αθλητικά Σωματεία του Δήμου Βύρωνα του δικαιώματος χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Βύρωνα περιόδου ΄22-΄23 για χορήγηση άδειας διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων.

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

 

 

 

ΠΛΑΚΙΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

 

***********************

*********

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συνάδελφοι, έχουμε απαρτία αυτή την στιγμή να ξεκινάμε. ξεκινάμε. 12η συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, 14/9/22, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18: 00΄.

Πλακίδας, παρών.  Κιούπη, παρούσα, Λέλος, παρών. Αγγέλης, παρών. Αποστολάκης, παρών. Γείτονας, παρών. Γώγος, παρών. Δασκαλάκη, παρούσα. Ζιώγα, παρούσα. Καππάτος, παρών. Καραγιάννης, παρών. Κλωνάρη, παρούσα. Κόκκαλης, παρών.  Μαυρόπουλος, παρών. Μπικάκη, παρούσα. Σπυρόπουλος, παρών. Σωτηρόπουλος, παρών. Τέγος, παρών. Τριγάζης, παρών. Τσιάκαλος, παρών. Υφαντή παρούσα.

Δεν είναι κάποιος άλλος που δεν τον είπα; Έχουμε απαρτία, ξεκινάμε συνάδελφοι.

Καλή αρχή για την νέα σεζόν. Πριν ξεκινήσουμε, θα ήθελα, είχαμε, πληροφορηθήκατε όλοι χθες και σήμερα τρεις πολύ σημαντικές απώλειες για τον πολιτισμό. Είχαμε την απώλεια του Δημήτρη Παντερμαλή, του Κωνσταντίνου Καζάκου και της Ειρήνης Παπά. Θα πρότεινα, λοιπόν, να ξεκινήσουμε με ενός λεπτού σιγή για τους τρεις ανθρώπους που πολιτισμού που χάσαμε.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Είναι και ημέρα μνήμης, κύριε Πρόεδρε,  για τα θύματα, οπότε και γι' αυτό. Για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και γι' αυτά. Λοιπόν, ενός λεπτού σιγή συνάδελφοι.

 

ΤΗΡΕΤΑΙ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αθάνατοι. Έχουμε σήμερα και την επέτειο για τα εκατό χρόνια μνήμης των θυμάτων της καταστροφής. Θα δώσω πρώτα τον λόγο στον Δήμαρχο να πει δυο λογία. Να πω πριν ότι προσήλθαν ο κ. Αδαμόπουλος, ο κ. Μπαντής, η κυρία Δάφνη και ο κ. Βαλμάς. 

 

Σε αυτό το σημείο προσήλθαν  οι κ.κ. Αδαμόπουλος, Μπαντής, Βαλμάς
και η κυρία Δάφνη.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Δήμαρχος έχει τον λόγο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Κύριοι συνάδελφοι, ήθελα να υπενθυμίσω, για όσους δεν του γνωρίζουν, ότι σήμερα 14 Σεπτεμβρίου είναι μια ιστορική ημέρα, ημέρα κατά την οποία είχαμε την τελική καταστροφή της Σμύρνης. Εκατό χρόνια, λοιπόν, από τότε. Είναι μια μαύρη επέτειος, βεβαίως, για την χώρα μας και για τον ελληνισμό και εάν μου επιτρέπετε, με την ευκαιρία αυτής της ημέρας είχαμε προετοιμάσει και διεξήχθη σήμερα μια πολύ σπουδαία εκδήλωση, κατά την γνώμη μου, η παρουσίαση μιας σειράς τεσσάρων γραμματοσήμων, τα οποία κατασκευάστηκαν από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με την συνδρομή του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη, του κ. Λουκά Χριστοδούλου και της κυρίας Μυρσίνης Βαρδοπούλου χαράκτρια-ζωγράφος.

        Οι τέσσερις δήμοι που συμμετέχουν με ένα γραμματόσημο σε αυτή την τετράδα είναι οι δήμοι, είναι οι πρώτοι αστικοί συνοικισμοί, προσφυγικοί συνοικισμοί, ο Βύρωνας, η Καισαριανή, η Νέα Ιωνία και η Κοκκινιά.

        Η εκδήλωση διεξήχθη στην Παλαιά Βουλή, ήταν όλοι αυτοί που σας είπα, βουλευτές και ούτω καθ’  εξής και θεωρούμε ότι είναι ένα γεγονός με τεράστια ιστορική σημασία για τον εξής απλό λόγο. Γιατί καμία φορά μέχρι σήμερα δεν έχει αποτυπωθεί ιστορικά σε γραμματόσημο αλλά και οπουδήποτε επίσημα ως έθνος, ως κράτος τέτοιο πράγμα.

        Θέλω να πω ότι παρόντες από εμάς δεν ήταν πολλοί, ήταν οι Αντιδήμαρχοι βεβαίως, ο κ. Κόκκαλης, ο κ. Καράγιαννης, ο κ. Σπυρόπουλος και ήταν δυο δημοτικοί σύμβουλοι, ο κ. Γείτονας και ο κ. Καππάτος, ο κ. Τριγάζης, ναι, με συγχωρείτε, ο κ. Τριγάζης.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Όχι, εγώ αναφέρω ποιοι ήταν. Οφείλω να το πω.  Τώρα όσοι δεν ήταν έχουν τον λόγο τους που δεν ήταν, προφανώς.

        Θέλω να πω επίσης δυο κουβέντες ακόμα και να τελειώσω με το θέμα αυτό, γιατί φέτος είναι τα εκατό χρόνια, όπως γνωρίζουμε από την Μικρασιατική καταστροφή. Έχουν γίνει προσπάθειες και εκδηλώσεις από τον Δήμο μας μέχρι σήμερα. Ήταν η έπαρση της σημαίας των προσφυγικών, της Ομοσπονδίας των Προσφυγικών Σωματείων εδώ απέναντι όπως ξέρετε. Έγιναν τα εγκαίνια και η παρουσίαση της έκθεσης καρτ-ποστάλ και φωτογραφιών, τις οποίες ευγενικά προσέφερε ο Μιχάλης Σιδερίδης.

Έγινε αυτή η εκδήλωση που είπαμε σήμερα για τα γραμματόσημα και επίσης, το Σάββατο υπάρχει μια συναυλία της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων στο Θέατρο Βράχων το βράδυ του Σαββάτου.

Την  Κυριακή το πρωί υπάρχει ένας ιστορικός περίπατος, καθώς σε δώδεκα σημεία του Δήμου μας στήνουμε δώδεκα τοπόσημα, τα οποία περιλαμβάνουν την ιστορία του σημείου αυτού και τα οποία θα λειτουργούν και με ηλεκτρονικό τρόπο, το κινητό  δηλαδή με μια εφαρμογή άμα κτυπάς του QR, όπως λέγεται, θα σου βγάζει την ιστορία του σημείου και τα λοιπά.

Η παρουσίαση αυτή θα γίνει την Κυριακή  το πρωί στις 10:00΄ η ώρα, ραντεβού στο παλαιό Δημαρχείο, εάν δεν κάνω λάθος.

Επίσης, έχει προγραμματιστεί και μια εκδήλωση, η οποία θα γίνει, μια ημερίδα δηλαδή για την ιστορία, η οποία ήταν για τις 2 αλλά θα γίνει 9 Νοεμβρίου.

Αυτά έχουν γίνει ή προγραμματιστεί για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Σημειωτέων, τα συγκεκριμένα γραμματόσημα σε τετράδα, μπορεί κάποιος να τα αγοράσει, είναι συλλεκτικά κομμάτια, θα αγοράσουμε και ως Δήμος κάποιον αριθμό, για να έχουμε να δώσουμε σε κάποιους ανθρώπους, να κάνουμε ένα δώρο, έτσι ώστε, να μείνει στην ιστορία και στην μνήμη η ημέρα αυτή.

Για το δικό μας γραμματόσημο οφείλω να σας πω, πραγματικά πολύ εξαιρετικό, μια εξαιρετική φωτογραφία ζωγραφική-χαρακτική, όπου απεικονίζει την αγορά του Βύρωνα από την εξωτερική της πλευρά και ακριβώς εκεί έχει έναν καλλιτέχνη που παίζει ούτι νομίζω, τον Ασίκη, Γρηγόρης Ασίκης και δίπλα μια, ας πούμε, παρέα η οποία γλεντάει.

Η επιλογή του συγκεκριμένου τρόπου έχει να κάνει με το γεγονός, όπως οι ιστορικοί αποτυπώνουν αυτό το μεσοδιάστημα το μεσοπόλεμο ότι στον Βύρωνα αναπτύχθηκε μεγάλος πολιτισμός και καλλιτεχνικά δρόμενα και κυρίως στον τομέα της μουσικής και γι' αυτό τον λόγο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ζωγραφική να εμφανιστεί στο γραμματόσημο.

Είναι πραγματικά πάρα πολύ όμορφο και εξαιρετικό, όπως και των άλλων δήμων.

Αυτά ήθελα να σας πω, να σας θυμίσω την ημέρα, να την θυμόμαστε, του Σταυρού ημ΄ρα. Βέβαια με το παλαιό ημερολόγιο τότε ήταν 29 Αυγούστου, εάν δεν κάνω λάθος και με το καινούργιο είναι 14 Σεπτεμβρίου.

Δεν ξέρω εάν έχω κάτι άλλο να πω.

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

Συνάδελφοι, όσον αφορά στις εκδηλώσεις υπάρχουν ακόμα και θα τα βρείτε στο σάιτ και θα σας έρθει και με e-mail το πρόγραμμα, δυο συναυλίες, μια με τους Οδοιπόρους και μια με την Νάντια Καραγιάννη. Η Αγγέλα Παπάζογλου με την Άννα Βαγενά και δυο παραμύθια στις Σχολικές Αυλές Μικρασιάτικα. Θα σας έρθουν να ενημερωθείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστούμε κυρία Κλωνάρη. Να πω προσήλθαν εν τω μεταξύ ο κ. Μουντοκαλάκης, ο κ. Ταραζώνας, η κυρία Σφακιανάκη, ο κ. Παπαδημητρίου.

 

Σε αυτό το σημείο προσήλθαν οι κ.κ. Μουντοκαλάκης, Ταραζώνας, Παπαδημητρίου

και η κυρία Σφακιανάκη.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συνάδελφοι, έχουμε πολλά σήμερα. Έχουμε και καιρό να κάνουμε Δημοτικό Συμβούλιο.  Υπάρχουν πάρα πολλές ερωτήσεις, υπάρχουν θέματα και υπάρχουν και προτάσεις για θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Θα ήθελα εδώ να πω κάτι.

Όσον αφορά τα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Το ξέρετε, το είχαμε συζητήσει και την προηγούμενη φορά ότι δεν εφάρμοσα ποτέ τον νόμο που απαγόρευε στους επικεφαλής των παρατάξεων να εισάγουν θέματα, το ίδιο, προφανώς, θα κάνω και σήμερα. Θα παρακαλούσα όμως αυτό να γίνεται με μια συναίνεση, έτσι ώστε, αν μην ξεχειλώνουν τα συμβούλια με προσθήκη πολλών θεμάτων κάθε φορά.

        Να σας θυμίσω ότι όταν προτείνουμε κάποιο θέμα καλό είναι να υπάρχει και μια εισήγηση και όχι απλώς ένα αίτημα για συζήτηση. Άλλωστε, και όλοι οι σύμβουλοι και με το δίκαιό τους πολλές φορές, παραπονούνται ότι και εμείς δεν κάνουμε τις εισηγήσεις όπως θα έπρεπε. Όταν, λοιπόν, προτείνουμε ένα θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, να υπάρχει και μια εμπεριστατωμένη, όσο το δυνατόν, εισήγηση.

        Να ξεκινήσουμε με ερωτήσεις. Ξεκινάω όπως τις έχω σημειώσει εδώ με την σειρά που τις είχα πάρει. Υπήρχε από τις συλλογικότητες Ενάργεια και Βύρωνας Τριγύρω, ένα αίτημα για συζήτηση σχετικά με την κατάληψη δημόσιων χώρων και τα λοιπά. Αυτό υπερκαλύπτεται, εάν θέλετε και από ένα αίτημα που έχει καταθέσει η Πρωτοβουλία Πολιτών, η κυρία Σάρολα, για την ποιότητα ζωής στον Δήμο. Θα γίνει σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα, έχει ζητηθεί να γίνει μονοθεματικό.

Τώρα εδώ δεν ξέρω, επειδή έχουμε και στις 10 Οκτωβρίου, έχετε ενημερωθεί, μονοθεματικό για την παιδεία, δεν ξέρω εάν θα είναι μονοθεματικό, πάντως το προγραμματίζουμε για το άμεσο μέλλον να γίνει και αυτό, θα το συζητήσουμε.

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

Κύριε Πρόεδρε,  επειδή έχει περάσει ένα πεντάμηνο από το πρώτο αίτημα, εάν είμαστε ακόμα στο άμεσο μέλλον, θα ολοκληρωθεί η θητεία….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι, εννοώ για τον Οκτώβριο…

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

Του τρέχοντος Δημοτικού Συμβουλίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εννοώ για τον Οκτώβριο κ. Τσιάκαλε. Δηλαδή, στο αμέσως επόμενο μετά της παιδείας.

        Υπήρχε ένα αίτημα για τις μουριές, για την ασθένεια των μουρεόδεντρων, το οποίο έχει απαντηθεί γραπτά, σας έχει κοινοποιηθεί, κιόλας, η απάντηση της υπηρεσίας για τις ενέργειες που έχουν γίνει και έχουν προγραμματιστεί να γίνουν.

        Υπάρχει άλλο ένα αίτημα σχετικά με τις κακοτεχνίες της περιόδου 2010-2011. Εδώ θα δώσω τον λόγο στον κ. Καραγιάννη να απαντήσει.

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Έχω τον λόγο;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

Εγώ θα ήθελα κάποιες διευκρινήσεις με βάση την απάντηση που έχει δώσει η υπηρεσία. Δηλαδή προκύπτουν ένα, δυο ζητήματα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διευκρίνιση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν ξέρω εάν μπορεί να απαντήσει κάποιος τώρα που δεν υπάρχει υπηρεσιακός παράγων της…

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

Δηλαδή, ξέρετε τι γίνεται; Αναφέρεται η υπηρεσία σε ένα έγγραφο από το Μπενάκειο, το οποίο της έχει σταλεί ένα χρόνο πριν και στο σημερινό έγγραφο, το οποίο φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο η υπηρεσία μας, κάνει αναφορά ότι ένα ποσοστό 40 έως 50% των δέντρων έχουν αρρωστήσει, το ποσοστό αυτό ταυτίζεται με το ποσοστό του προηγούμενου έτους, άρα υπάρχει ένα ερώτημα, είναι το ίδιο ποσοστό;

        Από εκεί και πέρα, η πρόταση που γίνεται από το Μπενάκειο είναι για συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο πρέπει να θεραπευτεί, εν πάση περιπτώσει ή ότι μπορεί να γίνει για το συγκεκριμένο έντομο και αυτό που προτείνεται είναι ουσιαστικά να κοπούν τα δέντρα αλλά να κοπούν τα δέντρα με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε, να μην υπάρχει περαιτέρω αναπαραγωγή του εντόμου.

        Εδώ υπάρχει, λοιπόν, ένα ζήτημα. Λέει η υπηρεσία του Δήμου ότι μόλις δώδεκα δέντρα έχουν κοπεί. Μιλάμε όμως ότι η ίδια φέρεται να λέει ότι το  40 με 50% των δέντρων του Δήμου έχει προσβληθεί. Άρα λοιπόν είναι κάποια πράγματα, δηλαδή τι γίνεται; Τα υπόλοιπα δέντρα παραμένουν ένα χρόνο τώρα άρρωστα; Γιατί σύμφωνα είναι το έγγραφο οι ενέργειες έπρεπε να είχαν γίνει από τον περασμένο χειμώνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λέει ότι έχουν αφαιρεθεί οι προσβεβλημένοι βραχίονες και δώδεκα έχουν κοπεί τελείως.

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ΟΚ με αυτό; Δηλαδή τα δέντρα έχουν σωθεί; Γιατί ξέρετε είναι το θέμα πολύ ειδικό, προφανώς δεν το γνωρίζουμε, οπότε να καταλάβουμε λίγο….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αυτό τώρα δεν ξέρω εάν μπορεί να απαντήσει κάποιος εδώ.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Επί της διαδικασίας θέλω, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ναι.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα από τον συνάδελφο. Θα έλεγα αυτά τα ερωτήματα γραπτώς να απευθυνθούν στην υπηρεσία και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί πραγματικά είναι ερωτήματα και για μας, να απαντηθούν υπηρεσιακώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και να έχουμε απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Είναι ερωτήματα τα οποία είναι σωστά.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Κύριε Πρόεδρε,  μήπως είναι καλύτερο να φωνάξουμε την προϊστάμενη του Πρασίνου;

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Αφήστε με να τελειώσω, κύριε Βαλμά.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Τελειώσετε κύριε. Άμα τελειώσετε θα μιλήσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει απάντηση της υπηρεσίας. Οι περαιτέρω διευκρινήσεις θα ζητηθούν, θα υποβληθούν στην υπηρεσία και θα μας απαντήσει.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Καλό είναι να έρθει η Διευθύντρια του Πρασίνου εδώ να γίνουν οι ερωτήσεις και όχι εγγράφως και τα λοιπά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και το εγγράφως καλό είναι.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Όχι, αλλά καλύτερο να είναι, να έχουμε προσωπική.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Καραγιάννης τώρα για το επόμενο που είπαμε.

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

 Ναι, κύριοι συνάδελφοι. Ήδη είναι γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η υπηρεσία να προβεί σε κάποιες ενέργειες, όσον αφορά την απάντηση. Σε δεκαπέντε, είκοσι ημέρες η Τεχνική Υπηρεσία με την αρωγή του νομικού τμήματος θα φτιάξει μια απάντηση και θα σταλείς στον Συνήγορο του Πολίτη, στους δημοτικούς συμβούλους και στην Ενάργεια που είχε βάλει και παλαιά το θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις, ένα πακέτο για τον κ. Αγγέλη, οπότε θα τις ομαδοποιήσω και θα δώσω τον λόγο στον κ. Αγγέλη για να απαντήσει.

        Υπάρχει η ερώτηση της ΡΕΚ για την χορήγηση των ΜΑΠ, για την συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις για την καθαριότητα. Για την δημοτική συγκοινωνία από τον κ.  Γώγο. Για την πλατεία Αλατσάτων και Μερκουριάδη από τον κ. Μπαντή. Για τους ψεκασμούς για τα κουνούπια από τον κ. Μπαντή. Για την συντήρηση και την καθαριότητα του Ταπητουργείου από την Πρωτοβουλία Πολιτών. Εάν μου ξέφυγε κάτι;

        Λοιπόν, κ. Αγγέλη έχετε τον λόγο.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Σας ξέφυγαν όλα αυτά που έχουμε στείλει από την Αριστερή Παρέμβαση. Δηλαδή, για το 4ο Νηπιαγωγείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν αφορά τον κ. Αγγέλη.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

 Εντάξει, εντάξει. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Είπα ότι όσα αφορούν τον κ. Αγγέλη. Δεν μου ξεφεύγει τίποτα. Εάν μου ξεφύγει θα μου το υπενθυμίσετε. Προσήλθε και η κυρία Σάρολα.

 

Σε αυτό το σημείο προσήλθε η κυρία Σάρολα.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Αγγέλης.

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Για την χορήγηση των ΜΑΠ, ολοκληρώνεται με καλό αύριο, μεθαύριο ή αύριο η παράδοση στην Διεύθυνση Καθαριότητα και μεθαύριο στην Διεύθυνση Πρασίνου από τους προμηθευτές των ΜΑΠ.

        Για τους πολίτες που συμμετείχαν στις δράσεις που έγιναν σε συνεργασία με έναν φορέα το Mind the Waste, θα γνωρίζετε ότι το πρόβλημα της συμμετοχής είναι γνωστό και ξεκινάει από αυτό καθ’ εαυτοί το Δημοτικό Συμβούλιό μας, άλλωστε.

        Σε αυτές τις δράσεις, σε αυτά τα εργαστήρια που έγιναν, δυστυχώς, η παρουσία των συναδέλφων εδώ από το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ελάχιστη.

        Παρόλα αυτά, επειδή και ο κ. Μπαντής στην Οικονομική Επιτροπή, έτσι ή αλλιώς έθιξε ένα θέμα  ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου σε ότι γίνεται σε σχέση και με την πιλοτική δράστη για τα βιοαπόβλητα μέσα στο καλοκαίρι και τα αποτελέσματά της, θα φτιαχτεί ένα ενημερωτικό, το οποίο μπορούμε να το κάνουμε και θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για όλες αυτές τις δράσεις

        Για την δημοτική συγκοινωνία παραμένων, όντως, πρόβλημα που έχουν να κάνουν τόσο και με τα διαθέσιμα αυτοκίνητα, όσο και με τους οδηγούς.

        Ενημερωτικά σας λέω ότι στο πρόγραμμα 55-67 και στο αίτημα για οκτώ οδηγούς και έναν χειριστή, η συμμετοχή εδώ και δεκαπέντε μέρες το αποτέλεσμα ήταν ένας, μια συμμετοχή. Ένας οδηγός. Βρίσκομαι σε μια επικοινωνία και με το Ανθρώπινο Δυναμικό, μήπως μπορούσε, ας πούμε, και δούμε με κάποιο έγγραφο, γιατί τα κριτήρια του Α.Σ.Ε.Π. που θέλουν και ανεργία, θέλουν και Β/θμια εκπαίδευση, θέλουν και τρία χρόνια ένσημα, δηλαδή εμπειρία από τους οδηγούς Γ΄ κατηγορίας, δεν βρίσκονται οδηγοί.

        Με δεδομένο, όπως έχουμε ξαναπεί και σε προηγούμενο θέμα, του ότι βρίσκονται οριακά και οι υφιστάμενοι οδηγοί, οι δυο από τους τέσσερις, ας πούμε, στην δημοτική μας συγκοινωνία, θα δυσκολέψει, πιθανότατα και άλλο το πράγμα.

        Προσπαθούμε να βρούμε μια χρυσή τομή είτε να αραιώσουμε και αυτό γίνεται με μέτρηση, δηλαδή, τι κόσμος έχουμε το πρωί στην δημοτική συγκοινωνία, μήπως αραιώνοντας τα δρομολόγια το πρωί να το τραβήξουμε μέχρι 17:00΄, 18: 00΄η ώρα το απόγευμα.

        Για την Αλατσάτων και το Ταπητουργείο, είναι το γνωστό πρόβλημα. Δηλαδή, παντού το αντιμετωπίζουμε σε πολλές γειτονιές του Βύρωνα.  Υπάρχουν οι ζωόφιλοι που ταΐζουν τα αδέσποτα γατιά και πολλές φορές με διάφορα προσπαθούμε να το καλύψουμε, δηλαδή αντικαθιστώντας τα πιατάκια, τα αλουμινόχαρτα και αυτά με ταΐστρες για τις γάτες. Πενήντα δυο ταΐστρες έχουν ήδη τοποθετηθεί.

Όντως, το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο. έτσι ή αλλιώς. δεν απαγορεύει το να φτιάχνουν τα πρόχειρα σπιτάκια πολλές φορές και εκεί έχεις να κάνεις με κόσμο στη γειτονιά που φωνάζει, γιατί έχουμε πάει και έχουμε κάνει και στην πλατεία Σουλίου και στην ίδια αυτή την πλατεία Μερκουριάδη και Αλατσάτων, έχουμε κάνει παρέμβαση, ας πούμε και με την Καθαριότητα και με το Πράσινο πολλές φορές, αλλά έχουμε δώσει και προθεσμία να απομακρυνθούν αυτά τα αυτοσχέδια σπιτάκια, γιατί όντως τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργεί θέμα στην γειτονιά.

Πιαστήκαμε λίγο ως πολύ στα χέρια εκεί πέρα γιατί και με κόσμο που τα ήθελε και υποσχέθηκε, όντως τα καθάρισαν εκείνη την περίοδο. Μιας και δυο φορές τα καθαρίζουν, τα περιποιούνται και έχουν μείνει τρία από αυτά τώρα. 

Στον πλατεία Σουλίου είχαν  γεμίσει όλα τα παγκάκια από κάτω με τέτοιες κατασκευές  αυτοσχέδιες. Δεν μπορούσε κάποιος να καθίσει στο παρκάκι εκεί πέρα να, ένας γείτονας, ένας ηλικιωμένος να πιει έναν καφέ, το κάναμε, πήγαμε και με το πλυστικό, πήγαμε και την υδροφόρα, το καθαρίσαμε, ξανά περνάω πάλι τα ίδια. Υπάρχουν συνδημότες μας που, τι να κάνουμε;

Για τα κουνούπια. Στο κοιμητήριο έχουμε θέμα γενικότερο και όχι μόνο στον Βύρωνα, δεν είναι Βυρωνιώτικα τα κουνούπια.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Συμφωνώ με τον συνάδελφο τον κ. Βαλμά να βάλουμε αεροπλάνα.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Από την ενημέρωση που έχω από την υπηρεσία έγιναν ψεκασμοί έως …

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Συνεχίζετε κύριε Βαλμά εντάξει. Αυτά ήθελα να πω εγώ. Ευχαριστώ.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Κύριε Αγγέλη, συγνώμη, …

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Αυτά προφανώς εντάξει, έχουν να κάνουν με τις δικές μας παρεμβάσεις. Θα το δούμε. Και ο κάδος ,κ. Μπαντή…

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Κύριε Βαλμά, μισό λεπτό να ρωτήσω.

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Αυτή την τα γίνεται, έχω τηλέφωνα ότι όχι εδώ, όχι εκεί, όχι παραπέρα, τον κάδο αυτό…

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Και εγώ αμέσως, δεν και εγώ ευκαιρία με τις ερωτήσεις είναι.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Παιδιά συγνώμη, έχουμε καταθέσει μια ερώτηση με πέντε υπο-ερωτήματα και προσπαθώ να πω στον Αντιδήμαρχο να μας απαντήσει για τα υπόλοιπα τρία που δεν λάβαμε απάντηση. Και λέω ότι στην οδό Αλατσάτων, …

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Αλατσάτων είναι.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Έτσι την είπε ο Αντιδήμαρχος και συνέχισε αυτά που λέει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ελάτε συνάδελφοι.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Λένε οι ερωτήσεις εδώ πέρα ότι σε κάποια φάση πάρθηκε μια απόφαση να κοπεί ένα δέντρο, γιατί δημιουργούσε προβλήματα. Κόπηκε το δέντρο αλλά έχει παραμείνει ο κορμός και υπάρχει και φωτογραφία, άμα το δείτε, του κορμού, που δεν έχει απομακρυνθεί. Δηλαδή συνεχίζει να δημιουργείται πρόβλημα στην περιοχή.

        Επίσης, υπάρχουν κάποια  μπάζα εκεί και επίσης, υπάρχει ένας κάδος απορριμμάτων που δεν έχουν μπει σίδερα, έτσι ώστε, να είναι σε σταθερό σημείο και μετακινείται δεξιά και αριστερά.

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Θα επιληφθούμε γι' αυτό, εντάξει.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Ελάτε κύριε Αγγέλη. 

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία, ενημερώθηκε.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Συγνώμη κ. Αγγέλη, για την ερώτηση που κάναμε, κύριε Αγγέλη. Ρωτήσαμε στις δράσεις αυτές για την καθαριότητα στα εργαστήρια σε κάθε δράση πόσοι πολίτες συμμετείχαν. Εσείς μας απαντήσατε ότι ανάλογα με το Δημοτικό Συμβούλιο και οι πολίτες. Μπορείτε να μας πείτε σε κάθε δράση από αυτές στα εργαστήρια πόσοι πολίτες συμμετείχαν; Είναι συγκεκριμένη ερώτηση.

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Ωραία, τότε θα περιμένετε και εσείς συγκεκριμένα γραπτή την απάντηση στο προβλεπόμενο διάστημα, κύριε Μαυρόπουλε, γιατί δεν το είχα πρόχειρο το στοιχείο.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Γιατί δεν το είχατε, τι είπατε;

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Δεν το είχα πρόχειρο το στοιχείο, οπότε επειδή το είδα σήμερα την ερώτηση, μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες θα σας απαντήσω.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

 Απλά επειδή σας την στείλαμε από την Δευτέρα και εκτιμώ ότι θα έχτε κάποιο φάκελο, όπως είναι και στο σάιτ του Δήμου, που λέει πέντε κάτοικοι στον έναν, πέντε στο άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Τέλος πάντων,  θα απαντηθεί εντός του…

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Εάν είναι τόσο δύσκολο περιμένουμε και επειδή θα μας απαντήσετε σε ένα μήνα, απαντήστε μας και το κόστος…

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Στο άλλο συμβούλιο θα σας απαντήσω.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

 Και το κόστος της κάθε δράσης συμπληρωματικά πόσο στοίχισε το κάθε εργαστήριο. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, προχωράμε σε άλλες ερωτήσεις.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

 Ευχαριστώ.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Κύριε Πρόεδρε,  με συγχωρείτε. Μια με την ευκαιρία με την καθαριότητα να πω στον κ. Αγγέλη μια ερώτηση.  Επειδή δεν έχουμε,,,

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Καλαθάκια, να κοιτάξει μήπως αγοράσουν κανένα καλαθάκι ο Δήμος, λεφτά υπάρχουν…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εντάξει, κύριε Βαλμά …

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Να τα τοποθετήσουμε. Δεν θα πετάει ο κόσμος κάτω. Είναι σοβαρό το θέμα Δήμαρχε. Καλαθάκια Δήμαρχε,  είναι σοβαρό το θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Προχωράμε σε ερωτήσεις.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Και να πλένονται και οι κάδοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Για τον κ. Κόκκαλη.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Το πρόγραμμα αυτό είναι χρηματοδοτούμενο νομίζω Κώστα ή κάνω λάθος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Για τα καλαθάκια.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Όχι για τα καλαθάκια, το πρόγραμμα με την συμμετοχή των δημοτών ήταν χρηματοδοτούμενο ή κάνω λάθος; πληρώσαμε εμείς φράγκο;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Όχι.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Όχι, κ. Μαυρόπουλε, δεν πληρώσαμε τίποτα.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Εγώ σας είπα το κόστος, κύριε Δήμαρχε, το κόστος και από που τα χρήματα. Αυτό θέλουμε να μάθουμε. Δηλαδή, εάν για μια δράση δόθηκαν 10.000, 10.000 και πέντε κάτοικοι. Αυτό θέλουμε την αντιστοιχία. Δεν είπαμε εμείς κάτι άλλο. Ήταν συγκεκριμένη η ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία. Υπάρχει ερώτημα, συνάδελφοι παρακαλώ και από τον κ. Γώγο και από την κυρία Μπικάκη σχετικά με την μίσθωση του 4ου Νηπιαγωγείου. Ο κ. Κόκκαλης έχει τον λόγο.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Η μίσθωση του συγκεκριμένου νηπιαγωγείου έγινε με όλες τις προβλεπόμενες διεργασίες που προβλέπονται από την νομοθεσία, η οποία να σας επαναλάβω, είχαμε πάρει εδώ, εάν θυμάστε, μια απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, από εκεί ξεκινάει, ..

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Θα τα πω όλα, εντάξει, δεν πειράζει, γιατί κάποιοι μπορεί να μην το ξέρουν, γιατί ίσως και καμία φορά η βασική απάντηση προέρχεται και από το πως γίνεται η διαδικασία, διότι δεν τα δώσαμε τα λεφτά εμείς.

Καταρχήν, να ενημερώσω το σώμα ότι τα χρήματα αυτά θα τα δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν τα δίνει ο Δήμος, γιατί καμία φορά θεωρούμε ότι κάποια χρήματα τα δίνει ο Δήμος και λείπουν από κάπου αλλού.

        Λοιπόν, είχαμε πάρει μια απόφαση, συντάχθηκαν οι όροι διακήρυξης από την Τεχνική Υπηρεσία σε συνεργασία με το Τμήμα Εσόδων, για την ακρίβεια από το Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας, πέρασαν από την Οικονομική Επιτροπή οι όροι διακήρυξης, όπως προβλέπει η νομοθεσία περιμέναμε κάποιο συγκεκριμένο διάστημα να έρθουν οι συμμετοχές, ήρθε μόνο μία συμμετοχή, η οποία, βέβαια, μας βοήθησε πάρα πολύ στο γεγονός ότι, εάν θυμάστε ένα βράδυ είχε έρθει εδώ πέρα μια δημότισσα, η οποία είχε και παιδιά και είχε μια ανησυχία να είναι κοντά στο παλαιό νηπιαγωγείο.

        Αυτό, λοιπόν, ήταν και καλό για εμάς, γιατί το συγκεκριμένο κτήριο ήταν κοντά στο παλαιό νηπιαγωγείο, πάρα πολύ κοντά, οπότε δεν δημιουργούσε πρόβλημα για τους γονείς με τα παιδιά τους.

        Όπως λέει η διαδικασία, λοιπόν, υπήρχε μια Επιτροπή Καταλληλότητας, η οποία αποτελείτο από έναν από την Εφορία, έναν από την ΚΤΥΠ, από έναν υγειονομικό και από δυο, από τον κ. Καραγιάννη νομίζω και κάποιον άλλον ακόμα και ..

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Έγινε η συνεδρίαση, το κτήριο θεωρήθηκε κατάλληλο, συντάχθηκε και πρακτικό και μετά η επόμενη φάση ήταν η συζήτηση περί του μισθώματος, αφού ήταν κατάλληλο.

        Το μίσθωμα ξεκίνησε μια συζήτηση που έκανε η Επιτροπή από τα 2.800 και κατέληξε στα 2.300.

        Αυτή είναι η όλη ιστορία. Δεν παραβήκαμε πουθενά. Δεν ξέρω γιατί κατηγορούμαστε για το τίμημα.

        Βέβαια, να πούμε την αλήθεια, εννοείται ότι όταν κάπου πας μόνο με ένα, δεν υπήρχε, δηλαδή κάποια άλλη συμμετοχή για να πεις κανείς ότι κτυπήθηκαν δυο ιδιοκτήτες που είχαν τον ίδιο χώρο για να πούμε και τα λοιπά και βέβαια, εννοείται ότι συνυπολογίστηκε το γεγονός ότι είχε μέσα και πράγματα.

        Τώρα, επειδή ο κ. Γώγος στην ερώτηση έκανε και μια σύγκριση με ένα παλαιό νηπιαγωγείο, εντάξει, δίκαιο έχετε αλλά σε άλλο χρόνο, σε άλλο τόπο, με άλλη κατάσταση και τέλος πάντων,  δεν και σωστό να κατηγορούμαστε εμείς γιατί νοικιάστηκε αυτό το ακίνητο για να στεγαστεί το νηπιαγωγείο.

        Να πούμε έτσι, να είμαστε ειλικρινείς όλοι μας, εμείς κάναμε μεγάλες προσπάθειες, όταν ξαφνικά πας να φτιάξεις ένα σχολείο και σου λένε ότι πρέπει να φύγει το νηπιαγωγείο και πρέπει να βρεις μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, σε ένα συγκεκριμένο χώρο, σε μια συγκεκριμένο συνοικία, σε μια συγκεκριμένη περιοχή έναν χώρο, δεν ξέρω πως το θεωρείτε τόσο εύκολο ότι μπορεί να γίνει.

        Είχαμε προσπαθήσει πάρα πολύ και βρέθηκε αυτή η περίπτωση και έτσι προχωρήσαμε σε αυτή την διαδικασία.

        Νομίζω ότι είναι άδικες οι κατηγορίες που ακούγονται, παρότι και για μένα το τίμημα θα μπορούσα να πω ότι είναι, κατά κάποιο τρόπο, υπερβολικό. Παρόλα αυτά, να ξέρετε και νομίζω μπορούν να το διαπιστώσουν και οι λογιστές εδώ που υπάρχουν, για να πούμε και λιγάκι έτσι λίγο παρακάτω, το 40% κατευθείαν κρατιέται στην Εφορία για κάποιον ιδιοκτήτη. Το υπόλοιπο παίρνει και αυτό συνυπολογίστηκε.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Το 40% δεν ισχύει.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Ισχύει, πως δεν ισχύει; Κύριε Τσιάκαλε, ισχύει;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Καλά με την κλίμακα. Εντάξει τώρα, όχι δεν ισχύει λοιπόν. Όχι  δεν ισχύει, ισχύει και παρά ισχύει. Ισχύει, ισχύει.

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Μια διευκρινιστική, κύριε Κόκκαλη. Μπορώ μια ερώτηση διευκρινιστική να κάνω;

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

 Ότι θέλετε.

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Ευχαριστώ. Η ερώτηση είναι η εξής, η οποία έχει διατυπωθεί σε σας και σε άλλες παρόμοιες, ας πούμε, περιπτώσεις.

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Λίγο ησυχία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συνάδελφοι, στον διάδρομο παρακαλώ. Η περάστε έξω.

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Μετά την σύνταξη των όρων που είπατε και της διακήρυξης και όλα τα σύννομα, τα οποία μας περιγράψατε, ήθελα να ρωτήσω, πως γνωστοποιήθηκε στο κοινό η συγκεκριμένη, το συγκεκριμένο αίτημα του Δήμου; Που δημοσιεύτηκε; Πόσο χρονικό διάστημα αυτό ήταν το νόμιμο;

        Αυτά λιγάκι να μας περιγράψετε. Έχω αναρωτηθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, πως είναι δυνατόν να προσέρχεται πάντα ένας σε τέτοιες διαδικασίες. Εξηγήσατε μας λίγο αυτή την περίπτωση.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Να ξεκινήσω από το τελευταίο που είπε και ο Δήμαρχος.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Και εγώ ζητώ τον λόγο μετά. Δεν ξέρω ….

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Για ερώτηση;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Και για ερώτηση και για …

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Κάντε την ερώτηση να τα απαντήσω όλα μαζί εγώ. Να μην απαντάω ένα –ένα.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ακριβώς, γι' αυτό ζητώ τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Απαντάμε, επί συγκεκριμένων ερωτήσεων απαντάει ο κ. Κόκκαλη. Τώρα μην βγαίνουν και καινούργιες ερωτήσεις.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Μπορώ να έχω τον λόγο;  κάναμε μια ερώτηση…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έχετε κάνει ερώτηση …

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Καταθέσαμε εγγράφως ερωτήσεις. Δεν απαντήθηκαν οι ερωτήσεις. Θέλω να επαναλάβω και να διευκρινίσω κάποια πράγματα και να τοποθετηθώ, βεβαίως και για αυτά που ακούγονται.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Αφού είναι ερωτήσεις πως θα τοποθετηθεί η κυρία Μπικάκη;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ωραία. Ας μου δώσετε μετά τον λόγο.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Θέλετε να το κάνουμε θέμα; Να το κάνουμε θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν θα το κάνουμε θέμα.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Εάν θέλετε, εν πάση περιπτώσει, …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εάν θέλετε κυρία Μπικάκη, διευκρινίστε την ερώτησή σας. Μέχρι εκεί.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Καταρχήν, θέλουμε να ξέρουμε, όπως ρωτήσαμε εδώ, πόσα νήπια γράφτηκαν στο 4ο Νηπιαγωγείο;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Νήπια. Νήπια. Νηπιαγωγείο είναι, νήπια γράφονται. Πόσα νήπια. Σε πόσα τμήματα μοιράστηκαν; Πόσα τμήματα στεγάζονται στην Ταύρου, γιατί το σπάσατε και πήγαν κάποια νήπια στην Ταύρου και πόσα στο καινούργιο που νοικιάσατε στην Παναγή Τσαλδάρη και Αρύββου; Με ποια κριτήρια μοιράστηκαν τα νήπια; Με βάση τις διευθύνσεις; Με βάση ποιοι ήρθαν εδώ και είπαν ότι δεν βολεύομαι στην Ταύρου; Με ποια κριτήρια έσπασαν; Πόσα τετραγωνικά είναι ο εσωτερικός χώρος αυτού του νηπιαγωγείου και πόσο ο αύλειος και εκτιμάτε εσείς ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι κατάλληλο;

        Επειδή έχουν έρθει τα στοιχεία για τις εφημερίδες που ρώτησε πριν η προηγούμενη ερώτηση που ρώτησε πριν η δημοτική σύμβουλος, θέλω να ρωτήσω, γιατί το δημοσιεύσατε σε αυτές τις εφημερίδες που δεν έχουν σχέση με το κοινό του Βύρωνα και δεν το δημοσιεύσατε ή σε κάποιες τοπικές ή στις κεντρικές εφημερίδες;

        Γιατί δεν λειτούργησε την νηπιαγωγείο χθες; Γιατί διώχθηκαν τα παιδιά αμέσως μετά τον αγιασμό; Τι προβλήματα υπάρχουν; Γιατί η μίσθωση έγινε για δώδεκα χρόνια; Από ποια λογική πηγάζει τόσο μακρόχρονη μίσθωση, ενώ εδώ υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα βρεθεί χώρος για να στεγαστεί ιδιόκτητος …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, μην προσθέτουμε ερωτήματα. Συνάδελφοι, …

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Με απαλλοτριώσεις;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ναι, αλλά δεν απαντήθηκαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εάν θέλει και ο κ. Γώγος να κάνει διευκρίνιση  στο ερώτημα για να απαντήσει συνολικά.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Τέλος πάντων,  και επειδή λέτε ότι δεν θα γίνει θέμα, ..

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Θέλω να πω. Μπορώ να συνεχίσω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ναι, εντάξει, ας απαντήσει ο κ. Κόκκαλης.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Λοιπόν, επειδή είπατε τρεις φορές ότι δεν είναι δικά μας χρήματα, δεν είναι του Δήμου  και το τονίζετε αυτό, για να προσπεραστούν τα ζητήματα του κόστους των 2.300 ευρώ που έγινε τελικά και δεν ξέρουμε σε ποια εμπορική αξία αυτά που βγαίνουν, εν πάση περιπτώσει, κατά τεκμήριο για το κόστος ενοικίασης προκύπτει, γιατί θα μας δώσετε τα στοιχεία, ελπίζω για τα τετραγωνικά, αυτό που λέτε ότι δεν είναι χρήματα, παρόλα αυτά η Δημοτική Αρχή με τις αποφάσεις της διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, το οποίο προέρχεται από την φορολογία του λαού.  Δεν μπορείτε να το έχετε αυτό σαν …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κυρία Μπικάκη τώρα δεν κάνουμε συζήτηση.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

 Θα μπορούσαν να πάνε κάπου αλλού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έχουμε συγκεκριμένα ερωτήματα που απαντώνται. Τώρα δεν είναι θέμα προς συζήτηση, παρακαλώ.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Απλώς δεν είναι σωστό να ακούγεται αυτό …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία, εντάξει, το είπαμε.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ελάτε κύριε Κόκκαλη.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Δεν μπορώ να μην απαντήσω γιατί δεν είναι και σωστό. Είναι και πάρα πολύ σωστό όλα να απαντώνται, όλα χρήματα του ελληνικού λαού είναι. Είναι φανερό ότι η κυρία Μπικάκη μου βάζει έννοιες που εγώ δεν είπα. Εγώ είπα απλά ότι δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου. Και είπε και η ίδια ένα άστοχο, δεν ξέρω εάν την ακούσατε, τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να πηγαίνανε αλλού. Ποια χρήματα, αφού τα παίρνουμε μόνο γι' αυτό το πράγμα. Άμα δεν είχαμε αυτό το κτήριο  δεν θα τα παίρναμε.

        Αστοχία μεγάλη, δηλαδή η κυρία Μπικάκη σπεκουλάρει…

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Εννοώ κύριε Κόκκαλη …

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Αφήστε τώρα τι εννοείτε. Τι εννοείτε αφήστε το.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Κύριε Κόκκαλη θα μπορούσαν να πηγαίνουν…

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

 Μετά, όταν θα ξανά μιλήσετε.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Για καλύτερους….

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Λέτε πολλά τόση ώρα, σας παρακαλώ.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Ξανά πάρτε τον λόγο και μιλήστε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Μας κάνετε άστοχη και άδικη κριτική και θα τα ακούσετε τώρα, πως θα γίνει;

Είπατε λοιπόν, ότι τα χρήματα αυτά θα πηγαίνανε κάπου αλλού. Ήταν άστοχο αυτό που είπατε τελείως.

Τώρα, για τις εφημερίδες. Επίσης άστοχο. Ακούστε τώρα τι είπε η κυρία Μπικάκη. Γιατί δεν δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο; Ο τοπικός τύπος κυκλοφορεί κάθε ένα, ενάμιση, δυο μήνες. Ακούστε τι είπε δηλαδή. Ενώ ο νόμος λέει ότι πρέπει να δημοσιεύεται η διακήρυξη σε εβδομαδιαία εφημερίδα ή σε ημερήσια. Διαλέγεις μια από τις δυο.

Άρα αντιλαμβάνεστε ότι οι ημερήσιες και οι εβδομαδιαίες και ειδικά αυτές οι εφημερίδες εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο δημόσιο και στον δημοτικό χώρο κυκλοφορούν και όλοι οι δήμοι χρησιμοποιούν κάποιες από αυτές τις εφημερίδες που πραγματικά δεν είναι γνωστές, για να δημοσιεύσουν τις διακηρύξεις. Δημοσιεύεται όμως και στο σάιτ του Δήμου.

Οι άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται για να νοικιάσουν και απαντώ τώρα κυρίως στην ερώτηση της κυρίας Κιούπη που πραγματικά την έχει κάνει και πραγματικά συμβαίνει συνέχεια αυτό, δεν είναι τώρα η διακήρυξη για το νηπιαγωγείο. Σε αυτές τις εφημερίδες δημοσιεύονται διαγωνισμοί των εκατομμυρίων ευρώ, όχι απλώς η αναζήτηση ενός, που οι εταιρείες, οι οποίες θέλουν να λάβουν μέρος σας πληροφορώ ότι είναι κάθε μέρα ενήμερες σε ειδικά μηχανήματα, τα οποία ψάχνουν και διερευνούν μέσα στο διαδίκτυο και πραγματικά έρχονται για να λάβουν μέρος.

Κάθε φορά, απαντώ στην κυρία Κιούπη γιατί, όχι κάθε φορά, κάποιες φορές υπάρχει μόνο ένας, δεν μπορώ και εγώ να το ξέρω. Δηλαδή, δεν αντιλαμβάνομαι, γιατί πρέπει εμείς τώρα να στοχοποιηθούμε, γιατί γι' αυτό το οποίο ζητάγαμε στον Βύρωνα ήρθε μόνο ένα; Ήξερε κανείς τέσσερα, πέντε να έρθουν; Ή και να μην το ήξερε, που εσείς μπορεί να μην το ξέρατε, έχετε στην αντίληψή σας ότι πραγματικά σε αυτή την περιοχή, ξαναλέω, που ήρθε μια μαμά ένα βράδυ με αγωνία να πει που θα πάει το νηπιαγωγείο, σε αυτή την περιοχή ξέρατε τόσα πολλά κτήρια που εμείς δεν τα ξέραμε ή εμείς τα ξέραμε αλλά τα κρύψαμε για να έρθουν και τελικά το 2.300 να γίνει 1.800;

Γιατί μας στοχοποιείτε και γίνεται αυτή η σπέκουλα γι' αυτό το θέμα; Δεν το καταλαβαίνω δηλαδή. Εκτός, εντάξει, εάν θέλετε να κάνετε μια σπέκουλα αντιπολιτευτική, κάντε την, δεν πειράζει, δεν νομίζω ότι απασχολεί και κανέναν, διότι, από όσο γνωρίζω λειτουργεί το κτήριο και τα παιδιά είναι όλα ευχαριστημένα και οι γονείς.

Αυτά είχα να πω όσον αφορά τις εφημερίδες και τα νούμερα. Τα υπόλοιπα η κυρία Κλωνάρη.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Συγνώμη κύριε Πρόεδρε,  επειδή το θέμα είναι μεγάλο και έχουμε όλοι ερωτήματα και εμείς έχουμε βγάλει και ανακοινώσεις, οι απαντήσεις δεν μπορεί να δίνονται μονομερώς. Εμείς λέμε εκτιμούμε ότι αφιερώστε λίγο χρόνο να κάνουμε και εμείς τις ερωτήσεις μας. Οι απαντήσεις που δίνει ο κ. Αντιδήμαρχος ας πούμε, γνωρίζαμε τέσσερα χρόνια ότι θα μετακινηθεί. Γιατί δεν βάζατε στο σάιτ του Δήμου ότι συνδημότες ζητάμε αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Μαυρόπουλε…

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

 Γιατί δεν βάζατε στα τοπικά σάιτ…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έγιναν οι ερωτήσεις και απαντώνται. Η κυρία Κλωνάρη.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Γιατί το παίρνετε σαν στοχοποίηση το οποιοδήποτε ερώτημα αφήνεται αναπάντητο;

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Γιατί τώρα είπατε και ένα ψέμα, ότι το ξέραμε τέσσερα χρόνια. Είπατε ένα ψέμα. Γι' αυτό το στοχοποιώ.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Στοχοποιείτε.  Πόσο καιρό ξέρατε…

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Δεν ξέραμε τέσσερα χρόνια.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Να φύγει το νηπιαγωγείο…

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Είπατε συνειδητό ψέμα.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Πότε πήραμε την απόφαση για το 4ο Δημοτικό και 4ο Νηπιαγωγείο…

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Είσαστε ψεύτης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Παρακαλώ. παρακαλώ.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Τους χαρακτηρισμούς πολλαπλασιάζοντάς τους. Πέντε χρόνια έχουμε πάρει απόφαση ότι έπρεπε να γκρεμιστεί το σχολείο και να φύγουν και να μετακινηθούν…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ένα λεπτό. Ηρεμήστε. Η απόφαση για την μετακίνηση του νηπιαγωγείου δεν είναι  πέντε χρόνια, είναι εδώ και κάτι μήνες.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Συγνώμη, θα γινόντουσαν, κύριε Πρόεδρε,  οι εργασίες και θα γκρεμιζόντουσαν με τον νηπιαγωγείο να λειτουργεί δίπλα; Τι λέτε τώρα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Τέλος πάντων,  η απόφαση ….

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Τι λέτε τώρα; άλλη απόφαση ήταν πριν λίγους μήνες που είπαμε να πάρουμε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Πάντως η μετακίνηση του νηπιαγωγείου έγινε πριν μερικούς μήνες. Όμως, επαναλαμβάνω, έχουν κατατεθεί οι ερωτήσεις, είναι συγκεκριμένες οι ερωτήσεις και ακούμε τις απαντήσεις. Η κυρία Κλωνάρη έχει τον λόγο.

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

Λοιπόν, αυτό που ονομάζεται παράρτημα της Ταύρου την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση λειτούργησε σαν παράρτημα του 12ου νηπιαγωγείου παίρνοντας παιδιά, τα οποία περίσσευαν από την Κολοκοτρώνη. Στην Κολοκοτρώνη στην πρώτη χρονιά είχαμε 100 αιτήσεις, το σχολείο εκεί πέρα χωρούσε 50 παιδιά. Άρα αυτό λειτουργεί εδώ και τρία, νομίζω, χρόνια.

        Φέτος, τα παιδιά τα οποία έκαναν αίτημα στο 4ο νηπιαγωγείο ήταν 75, από αυτά τα 75 παιδιά τα 35 έχουν στεγαστεί στην Αρύββου και τα 40 έχουν στεγαστεί στην Ταύρου. Το πώς τα παιδιά χωρίστηκαν είναι θέμα Α/θμιας, δεν είναι θέμα το οποίο μας αφορά εμάς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και ο κ. Καραγιάννης.

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Κύριοι συνάδελφοι, επειδή φέρεται η υπογραφή μου στην ενοικίαση, γιατί εγώ ήμουνα το καλοκαίρι εδώ, οφείλω να πω ορισμένα πράγματα. Καταρχάς, εγώ δεν θεωρώ ότι κατηγορείται ο εαυτός μου. δεν το θεωρώ. Εγώ θεωρώ ότι έκανα την δουλειά μου πάρα πολύ σωστά και στις διαπραγματεύσεις και στην συγκρότηση  Επιτροπής και κατά την διαδικασία της επιλογής. Έκανε την δουλειά μου όπως έπρεπε.

        Βεβαίως εγώ θα σας πω κάτι άλλο. Και αυτά τα λεφτά, ανεξάρτητα από που προέρχονται, είναι χρήματα του ελληνικού λαού. Εγώ θα το δω έτσι. Και κοίταξα να κάνω το καλύτερο. Εγώ και ο Δήμαρχος, οι δυο μας ήμασταν. Το καλύτερο. Ποια ήταν τα κριτήρια; Και θα σας πω και στο τέλος τι πιστεύω. Ποια ήταν τα κριτήρια; Τα κριτήρια ήταν τρία για μένα.

Πρώτον. Να υπάρχει σε κοντινή περιοχή, γιατί δεν μπορούν οι γονείς να τρέχουν, ξέρω εγώ, στον Καρέα. Θα μπορούσαμε να βρούμε και στον Καρέα. Δεν μπορεί. Αποκλείεται.

        Το δεύτερο ότι παρόλες τις προκηρύξεις και τα λοιπά ήρθε ένα ακίνητο και δεν το ξέρω γιατί ήρθε, το είπε ο κ. Κόκκαλης. Ούτε και εγώ το ξέρω.

        Τρίτο, ότι τα παιδιά έπρεπε να στεγαστούν. Έπρεπε να στεγαστούν.

        Αυτά ήταν τα τρία κριτήρια. Γιατί δεν το ξέραμε τέσσερα χρόνια. Εγώ εδώ δεν θα πω ότι λέγεται κάποιο ψέμα. Θα πω ότι παραγνωρίζεται ή ότι δεν θυμάμαι ο συνάδελφος.

Το θέμα μπήκε όταν το Υπουργείο Παιδείας μα ζήτησε το κτιριολογικό. Μάλλον ζητήσαμε εμείς το κτιριολογικό και μας είπε ότι για να δώσω το κτιριολογικό εγώ, πρέπει τελικά να φύγει το νηπιαγωγείο.

Το θυμόσαστε ότι πήραμε δυο αποφάσεις εδώ πέρυσι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί στείλαμε την μια, δεν την θεώρηση έγκυρη, για κάποιους λόγους λέει ότι πρέπει να την ξανά πάρετε και πήραμε δυο φορές περίπου την ίδια απόφαση και την στείλαμε και πήραμε το κτιριολογικό.

Άρα δεν ήταν τέσσερα χρόνια, ήταν σύντομος ο χρόνος. Δέκα μήνες, δώδεκα. Όλοι το θυμόμαστε τι έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η διαδικασία έγινε άψογη. Οι εφημερίδες πραγματικά, γιατί το είδατε και στον τύπο, γιατί δεν το ανακοινώσατε στον τοπικό τύπο; Μα υπάρχει νόμος. Μα υπάρχει νόμος. βλέπω εδώ, νάτο. Υπάρχουν συγκεκριμένες εφημερίδες που σε υποχρεώνει, Νομός Αττικής και μάλιστα, εκ περιτροπής. Σε αυτές τις εφημερίδες το ανακοινώσαμε. Νάτος ο κατάλογος. Στο σάιτ μπήκε. Άρα δεν έγινε τίποτα παράτυπο.

Όσον αφορά την Επιτροπή και η Επιτροπή έκανε σωστά την δουλειά της και ιδίως η ΚΤΥΠ. Να το έχετε υπόψη σας ότι τον κύριο λόγο σε αυτές τις Επιτροπές τον έχει η ΚΤΥΠ. Ο μηχανικός της ΚΤΥΠ. Και βεβαίως, …

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Πρώην ΟΣΚ. Και βεβαίως, ο καθένας δεν βάζει την υπογραφή του. Μας ζήτησε να πούμε στην ιδιοκτήτρια ότι  πρέπει να φέρει την στατικότητα του κτηρίου από δυο μηχανικούς.  Πιστοποιημένα από δυο μηχανικούς. Ήταν πάρα πολύ αυστηρός. Η οποία ιδιοκτήτρια την έφερε. Εάν είναι αληθινή ή όχι, εμένα δεν με πειράζει. Είναι δυο μηχανικοί. Ξέρετε τι σημαίνει να μπει υπογραφή;

Άρα λοιπόν και η στατικότητα και τα πάντα ελεγχθήκανε από την ΚΤΥΠ που είναι αρμόδια και δεν έγινε τίποτα παράτυπο αλλά εγώ έχω την εντύπωση, κύριοι συνάδελφοι, ότι εάν ερχόμασταν αυτή την στιγμή και δεν είχαμε βρει κατάλληλο χώρο, το καταλαβαίνετε τι θα γινόταν από εσάς. Εγώ το καταλαβαίνω, δεν ξέρω εάν το καταλαβαίνετε εσείς το τι θα γινόταν. Επανάσταση. Έπρεπε να βρεθεί χώρος, να βάλουμε τα παιδιά μέσα. Τελεία και παύλα. Έγιναν όλα νόμιμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ήταν ….

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Είναι κάτι που πρέπει να ακουστεί Πρόεδρε, δεν υπάρχει όχι. Αυτό πρέπει να ακουστεί που θα πω. Συμμετέχω στην Οικονομική Επιτροπή και το μόνο …

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Συγνώμη Αντιδήμαρχε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Επαναλαμβάνω όμως ότι απαντάμε σε ερωτήσεις. Υπάρχει ερώτηση που έχει κατατεθεί;

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Πρέπει να ακουστεί αυτό που θα πω. Είναι σημαντικό. 

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Θέλω να πω ότι οι φάκελοι είναι εδώ, όποιος θέλει μπορεί να έρθει να πάρει ότι στοιχείο θέλει και τα τετραγωνικά, γιατί ειπώθηκε, είναι 120, 121 και έναν αύλειο χώρο 67. Αυτά είναι. Όποιος συνάδελφος θέλει ανά πάσα στιγμή ….

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Ο νόμος σας απαγορεύει να κάνατε αναδημοσίευση στον τοπικό τύπο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, απαντήθηκε τώρα, μην επανερχόμαστε.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Μπαντής, η κυρία Σάρολα έχουν ζητήσει τον λόγο. Πολύ συγκεκριμένα.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, ολοκληρώσαμε. Κύριε Μπαντή, κύριε Μαυρόπουλε παρακαλώ.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Και πάρα πολύ καλά οκτώ χρόνια. Άντε μπράβο, άντε μπράβο. Άντε μη πω και άλλα.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

 Γιατί για θέματα οικονομικά μην πεις τίποτα εδώ μέσα. Άντε μπράβο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Παρακαλώ κύριε Κόκκαλη και κ. Μαυρόπουλε.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Έχεις πάει πολλές φορές…

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Τα έχω μάθει ότι έχεις πάει μέσα να ψάξεις και …

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Ντροπή σου, ψεύδεσαι. Ουδέποτε έχω πάει να ψάξω ..

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Ναι, ναι.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Ουδέποτε έχω πάει να ψάξω. Συγνώμη Πρόεδρε, επειδή αυτά καταγράφτηκαν στα πρακτικά θέλω στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να μου φέρετε πότε έχω πάει οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δήμου να ζητήσω οποιοδήποτε οικονομικό έλεγχο ή διευκρίνιση.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Καλά κάνεις εάν έχεις πάει. Απλώς σου λέω ότι πήγες. Καλά κάνεις και πας.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Κύριε Κόκκαλη δεσμεύεστε να μου φέρετε…

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Καλά κάνεις και πας, έχεις δικαίωμα.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Δεσμεύεστε ότι ….

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Να σας ρωτήσω, γιατί δεν έχω πάει να ψάξω.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Παρακαλώ, παρακαλώ.

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έληξε το θέμα. Έγιναν οι ερωτήσεις, δόθηκαν οι απαντήσεις. Κύριε Μπαντή, επί του θέματος κάτι ακόμη; Δεν είναι θέμα προς συζήτηση, έγιναν κάποιες ερωτήσεις, απαντήθηκαν από τρεις Αντιδημάρχους, νομίζω έχει καλυφθεί.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν είστε ικανοποιημένη από τις απαντήσεις. Δεκτό.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν λειτούργησε και ρωτάω, γιατί δεν λειτούργησε χθες και μετά τον αγιασμό το νηπιαγωγείο; Είχε προβλήματα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Γιατί δεν λειτούργησε χθες μετά τον αγιασμό.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Η συντήρησή του; Η ανακατασκευή του;

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Κυρία Μπικάκη επιτρέπεται;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Και εάν έχουν λυθεί αυτά τα προβλήματα.

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Επιτρέπεται; Μας είπαν οι νηπιαγωγοί και τις τελευταίες μέρες ότι θέλει ένα φρεσκάρισμα. Εντάξει. Για να προχωρήσουμε σε αυτό, ήταν δηλαδή την Τετάρτη, Πέμπτη μας το είπαν και στείλαμε αμέσως συνεργείο για το φρεσκάρουμε και να βάλουμε έναν φωτισμό λεντ, εντάξει είχε κάποια φώτα και για εξοικονόμηση και θα πάμε και σε άλλο θέμα, να βάλουμε τέσσερα, πέντε φώτα λεντ.

        Αυτή ήταν η όλη ιστορία και πήγαμε και το φτιάξαμε. Μας παρακαλέσανε και τα λοιπά και βάλαμε και δυο ταμπέλες. Αυτή ήταν η καθυστέρηση και λειτουργεί κανονικά.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Μάλιστα. Άρα λοιπόν, τώρα θα υπάρχει θέμα ..

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

 Σήμερα λειτούργησε κανονικά κ. Μπικάκη. Λειτούργησε κανονικά σήμερα και μετά τον αγιασμό…

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Καταλαβαίνετε όμως ότι είναι ..

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

 Μετά τον αγιασμό, κυρία Μπικάκη, τα παιδιά φεύγουν. Χθες δεν λειτούργησε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κυρία Σάρολα.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Ρώτησα επίσης, γιατί η σύμβαση, με ποια λογική είναι για δώδεκα χρόνια; Ούτε αυτό απαντήθηκε.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Όταν την κάναμε την 12ετή, ρωτήσαμε την κυρία Καλιακού, το νομικό τμήμα και λέει ότι πρέπει να γίνει δώδεκα χρόνια. Υπάρχει νόμος. αυτό μας είπε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Θα ήθελα επίσης, συγνώμη, Βάσια, θα ήθελα επίσης, να μας στείλετε τώρα τον σύνδεσμο που δημοσιεύτηκε στο σάιτ η διακήρυξη που είπατε πριν, γιατί εγώ πριν βγάλουμε τις ανακοινώσεις που έχουμε βγάλει το προηγούμενο διάστημα για το θέμα, κοίταξε επιτεταμένα και προσπαθούσα να βρω την διακήρυξη είτε στο σάιτ των εφημερίδων που λέγατε είτε στο σάιτ του δήμου….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία, θα το κάνει ο κ. Καραγιάννης. Λοιπόν, κυρία Σάρολα.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Πάντως, κύριε Πρόεδρε,  είχε δεσμευτεί στον κ. Αδαμόπουλο που μίλησα μαζί της, πριν συνέλθει η Επιτροπή η ειδική, στην οποία ήταν μέλος ο κ. Αδαμόπουλος ότι θα το έχει έτοιμο. Ότι θα το έχει βαμμένο, ότι θα το είχε έτοιμο να μπουν. Τώρα γιατί το κάνει αυτό, είναι εξτρά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, κυρία Σάρολα για να ολοκληρώσουμε.

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Εγώ ήθελα για τα πρακτικά, επειδή έγινε μια τύπου συζήτηση του θέματος, ήθελα απλά να πω και να καταγραφεί ότι δυστυχώς, όσο ο Δήμος, ο κάθε Δήμος δεν μπορεί με δικούς του ιδιόκτητους χώρους να καλύψει τις ανάγκες της σχολικής στέγης, ιδίως για τους παιδικούς σταθμούς και τα νήπια και τα προνήπια, αυτά τα προβλήματα είναι δεδομένα ότι θα δημιουργούνται και θα καταφεύγουμε σε κάποιες λύσεις που πιθανόν να μην μας ικανοποιούν απόλυτα, γιατί δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στον Βύρωνα προς μίσθωση, γενικά δεν υπάρχουν αδόμητοι χώροι και όσο ο Δήμος μέσω απαλλοτριώσεων ή αγορών δεν φροντίσει να δημιουργήσει νέους παιδικούς σταθμούς και νέα νηπιαγωγεία, αναγκαστικά τα παιδιά μας θα στεγάζονται στα προκάτ και σε μισθωμένους χώρους…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εντάξει κυρία Σάρολα, μην το κάνουμε όμως τώρα…

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Αυτό θέλω να πω για τα πρακτικά

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αυτά θα συζητηθούν και στο …

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Νομίζω…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δημοτικό Συμβούλιο για την Παιδεία. Έχουμε τώρα κάποια θέματα….

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Νομίζω όμως ότι για λόγους ισότητας πρέπει να δοθεί ο λόγος …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έχουμε μια ώρα που συζητάμε ερωτήσεις.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Πέντε δευτερόλεπτα.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν κάναμε σχόλια…

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

 Εγώ περιμένω να μου τον δώσεις εσύ, δεν τον παίρνω μόνος μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, έλα κ. Μπαντή.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Και εγώ μετά.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

 Το μόνο πράγμα που είπα στην Οικονομική Επιτροπή και δεν έγινε δεκτό, βάλαμε το όριο ή 300 η 400 μέτρων από το συγκεκριμένο σχολείο, από το 4ο νηπιαγωγείο και είπα, είχα ζητήσει τότε να διευρυνθεί αυτό είτε στα 500 είτε στα 600 μέτρα, που δεν άλλαζε κατά πολύ την απόσταση.

        Εάν γινόταν αυτό ίσως να υπήρχαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για το συγκεκριμένο ακίνητο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Δήμαρχε το 400 να γίνει 500…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ολοκληρώσαμε παιδιά.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Σε παλαιότερα πάντως, είχατε βάλει 600.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

 Μπορώ να έχω τον λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι πια κυρία, ερώτηση ήταν, τελείωσε αυτή η ερώτηση.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δώσατε τον λόγο…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έχουμε άλλες ερωτήσεις.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δώσατε τον λόγο πριν και νομίζω ότι πρέπει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μα τις κάνατε τις ερωτήσεις κυρία Μπικάκη. Λοιπόν, πάμε σε άλλες ερωτήσεις.  Δεν κλείνει Δημήτρη, στο λέω.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν μου δίνετε τον λόγο, μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συνάδελφοι, παρακαλώ ησυχία. Ερωτήσεις για τον κ. Καραγιάννη.

        Για την υλοποίηση της απόφασης για την Σχολάζουσα κληρονομιά εκεί με την εκκαθάριση του χώρου και τα μέτρα ασφαλείας. Για τις εργασίες στην πλατεία Φατσέα και για την διαμόρφωση του κόμβου Τμώλου και Βοσπόρου.

        Κύριε Καραγιάννη. 

Κος ΓΩΓΟΣ:

Κάτι επί της διαδικασίας. Με συγχωρείτε. Είναι λάθος αυτό που κάνετε κύριε Πρόεδρε. Εδώ οι παρατάξεις όλες αγωνίζονται,  καταθέτουν τις ερωτήσεις τους. Δεν μπορείτε να λέτε ότι είναι ερωτήσεις για τον κ. Καραγιάννη. Είναι του Μαζί για τον Βύρωνα, είναι του Γώγου. Δεν θα τα λέτε ομαδικά. Πώς τις ομαδοποιείτε;  Προηγουμένως δεν ακουστήκαν οι δικές μου, ακούστηκε της κυρίας Μπικάκη…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι, το είπα.

Κος ΓΩΓΟΣ:

 Που ρώτησε το πότε θα λειτουργήσει και γιατί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Το είπα ότι ήταν ερώτηση του κ. Γώγου…

Κος ΓΩΓΟΣ:

Όχι, δεν είπα γι' αυτό, είπα να διαβαστεί, να φανεί. Ακούστε, ξοδεύουμε χρόνο για να τις γράψουμε κιόλας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Είναι δυο σελίδες.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Δεν είναι δυο σελίδες. Πέντε γραμμές είναι. Μην το κάνετε αυτό και είναι άδικο γι' αυτούς που κάθονται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κοινοποιούνται οι ερωτήσεις κ. Γώγο.

Κος ΓΩΓΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όλοι τις έχουν δει.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Να το βλέπει ο κόσμος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ερώτηση, σας παρακαλώ. επαναλαμβάνω, από τον κ. Μαυρόπουλο για την υλοποίηση της απόφασης σχετικά με την σχολάζουσα κληρονομιά στην Νικηφορίδη. Υπάρχει ερώτηση από τον κ. Μπαντή και από την κυρία Σάρολα σχετικά με τις εργασίες στην πλατεία Φατσέα. Και υπάρχει και ερώτηση από τον κ. Μπαντή σχετικά με τις ζημιές στις ασφαλτοστρώσεις.

        Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με αυτές και προχωράμε. Κύριε Καραγιάννη.

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Όσον αφορά, συνάδελφοι, για την σχολάζουσα, είχαμε πάρει πράγματι μια απόφαση ότι πρέπει να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο εκεί του κινηματογράφου και του παλαιού κτηρίου που στέγαζε εκεί και το συμβολαιογραφείο.

        Πράγματι, ξεκινήσαμε από το περίπτερο από την γωνία, έπιασε το καλοκαίρι, άδειες είχαμε ενάμιση μήνα, δυο περίπου. Αυτή την εβδομάδα που μας έρχεται έχει προγραμματιστεί από την Τεχνική Υπηρεσία να παρέμβει στο πεζοδρόμιο και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα από Δευτέρα, Τρίτη, ούτως ώστε, να περιφράξουμε ότι μπορούμε, γιατί έχει και σοβάδες που πέφτουν και να μπορέσουμε τελικά να αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε, τα πεζοδρόμια στην γύρω περιοχή.

        Άρα έχει ….

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Ναι, έχει προγραμματιστεί. Θα το κοιτάξω και εγώ προσωπικά ότι να δω τι γίνεται.

        Μια άλλη ερώτηση είναι για την πλατεία Φατσέα. Είχαμε και εδώ, κύριοι συνάδελφοι, μια ολιγωρία λόγω καλοκαιριού καταρχάς, γιατί είχαν κλείσει τα πάντα τον Αύγουστο.

        Να σας θυμίσω ότι έχει κάνει διακοπή εξάμηνη που της δίνει ο νόμος. Δεν την έχει όμως υλοποιήσει. Μας την έχει κάνει και στέκεται, όπως έχουν κάνει οι περισσότεροι στα έργα.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Άλλοι έχουν αποχωρήσει, τα έχουν παρατήσει. Μετά το καλοκαίρι μου είχε πει ότι συνεχίζουμε και πράγματι, έχει αναθέσει και αυτό είναι σίγουρο, ξέρω σε ποιον άνθρωπο, να φτιάξει πέργκολες εσωτερικές. Οπότε πιστεύω σε σύντομο χρονικό διάστημα να βάλει τις πέργκολες μέσα στην πλατεία.

        Παράλληλα, η Τεχνική Υπηρεσία, γιατί είναι λίγο δύσκολο να καταλήξει για τις πέργκολες περιμετρικά. Εντάξει, υπάρχει μια καθυστέρηση από την Τεχνική Υπηρεσία το τι τύπου πέργκολες θα βάλει περιμετρικά. Κατέληξε προχθές, περιμένει τιμές και τα λοιπά να δει τι γίνεται, να προχωρήσουν και αυτά και θα προχωρήσει φωτισμός και  όλα τα υπόλοιπα. Άμα πουν οι πέργκολες μετά νομίζω ότι το έργο θα προχωρήσει. Πάντως, δεν έχει το παρατήσει και προχωράει.

        Πάμε για την Κοέν. Στην Κοέν ξέρετε είχαμε τα προβλήματα με τον αμίαντο. Καθυστερήσαμε αρκετά. Κάναμε μια δεύτερη ανάθεση, γιατί τα λεφτά ήταν αρκετά για τον αμίαντο. Λύθηκε το πρόβλημα. Πήγε εταιρεία γιατί για τον αμίαντο στην Ελλάδα υπάρχουν δυο ή τρεις εταιρείες συγκεκριμένα. Πήγε, λοιπόν, η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα, έκανε μετρήσεις και τα λοιπά την διαδικασία και έχει καταθέσει στην Περιφέρεια τα έγγραφα, γιατί θα περάσει δια μέσου της Περιφέρειας να πάρει την έγκριση για να μπορέσει να τα πάρει, να τα αμπαλάρει και να πάνε στο εξωτερικό. Γιατί στο εξωτερικό καταστρέφονται. Δεν έχουμε τίποτα, κάτι που μπορεί να καταστραφεί εδώ στην Ελλάδα.

        Άρα λοιπόν, έχει λυθεί το πρόβλημα και προχωράει. Σύντομα θα μπει και ο εργολάβος μέσα.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Του το είπα, θα το βάλει. Σωστά, σωστά, του το είπα να το βάλει.

        Πάω στην τελευταία ερώτηση, όσον αφορά τις ασφαλτοστρώσεις. Κύριοι συνάδελφοι, εγώ συγκαταλέγω τις ζημιές των δρόμων σε δυο κατηγορίες, έτσι να το πω χοντρά. Στις κεντρικές αρτηρίες που έχει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο και παρεμβάσεις εταιρειών και βλέπουμε πως έχουν γίνει. Δηλαδή η Φορμίωνος, ο Καρέας με λεωφορεία, μεγάλα φορτηγά και τα λοιπά. Καισαρείας.

        Καισαρείας ήθελα να την αναφέρω ξεχωριστά, γιατί χρόνια τώρα έχουμε πρόβλημα. Όποιος πέρναγε από την Καισαρείας τώρα τελευταία θα έβλεπε ότι στις αποχετεύσεις στο κέντρο είχαμε διαρροές, που σημαίνει τελικά ότι πρέπει να περνάει από το υπέδαφος νερό, κάτι, έχουν σπάσει οι αγωγοί και παθαίνει καθίζηση. Αυτό είναι χρόνια. Χρόνια είναι αυτή η ιστορία.

        Άρα λοιπόν, είναι το κυκλοφοριακό φόρτο και οι παρεμβάσεις των εταιρειών. Και έγιναν οι παρεμβάσεις αυτές.

        Από εκεί και πέρα, εσωτερικά του Δήμου στους μικρούς δρόμους δεν έχουμε τόσες πολλές καταστροφές. Δεν έχουμε. Βεβαίως έχουμε παρεμβάσεις και εκεί των εταιρειών, επεμβαίνουν, κάνουν τις επιδιορθώσεις αλλά γεγονός είναι ότι αποτυχαίνουμε και καμία φορά. Και είναι γεγονός ότι δεν έχουμε επιβλέποντες για να βγουν έξω, γιατί τα έργα, όσον αφορά αέριο, οπτικές ίνες και τα λοιπά, είναι πάρα πολλά. Το βλέπετε, σκάβουν παντού. δεν προλαβαίνουμε να πάμε να δούμε το τι γίνεται.

        Όσον αφορά το νομικό πλαίσιο εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι, εγώ το είχα κουβεντιάσει και με το νομικό τμήμα και μου είπε ούτε είναι λιγάκι δύσκολο, θα το ξανά κουβεντιάσω μήπως μπορούμε να προχωρήσουμε σε κανένα πρόστιμο. Να δούμε τι γίνεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ένα θέμα για την αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων. Ο κ. Τέγος.

Κος ΤΕΓΟΣ:

Όσον αφορά τους καμένους λαμπτήρες έχουμε πει εδώ και καιρό ότι η αποκατάστασή τους γίνεται με ρυθμούς μια, δυο ημερών. Τώρα, εάν αναφέρεστε σε ένα ζήτημα που έχει προκύψει, που έχει αναφέρει ο κ. Βαλμάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ένα πρόβλημα που εν δυνάμει θα παρουσιαστεί. Έχουμε πάει τρεις και τέσσερις φορές και δεν παρουσιάζεται το πρόβλημα. Κρατάει μια, δυο μέρες τον φωτισμό και ρίχνεται μετά.

        Οι ρυθμοί αποκατάστασης καμένων λαμπτήρων είναι μια, δυο ημέρες εδώ και πάνω από ένα έτος.

        Αυτά, δεν έχω να πω κάτι άλλο.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Κύριε Τέγο είστε τυχερός, γιατί γίνεται οικονομία πια και όλοι οι Δήμοι πρέπει να κάνουν 70%, να σβήσουν λαμπτήρες. Είστε τυχεροί. Μην τους αντικαθίσταται.

Κος ΤΕΓΟΣ:

Όχι, εδώ δεν έχουμε τέτοιο σκοπό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ερώτηση του κ. Μαυρόπουλου πάλι για τις τοιχογραφίες. Η κυρία Βαρουχάκη είχε εδώ.

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Πρόεδρε είναι μια ερώτηση για το παλιό Δημαρχείο, που πιθανόν ο κ. Καραγιάννης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ναι, ακόμα δεν έχω τελειώσει.  Η κυρία Βαρουχάκη είναι εδώ;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία, να περάσουμε στην επόμενη αλλά και αυτή λείπει ο κ. Καραγιάννης.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Εδώ είναι ο κ. Καραγιάννης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι, ο κ. Καραγιάννης, ο Δήμαρχος. Συγνώμη. Από  την κυρία Μπικάκη για την δημόσια αναμετάδοση του Δημοτικού Συμβουλίου και την ανάρτηση εισηγήσεων στην ιστοσελίδα του Δήμου. Αυτό είχε ξανά τεθεί στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρούμε ότι αυτό την στιγμή που τώρα πια είναι ανοικτά τα Δημοτικά Συμβούλια και μπορούν να προσέρχονται οι δημότες, δεν συντρέχει λόγος για δημόσια αναμετάδοση.

        Όσον αφορά την ανάρτηση των εισηγήσεων στην ιστοσελίδα του Δήμου, ήρθα σε επαφή …

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Θέλουμε τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δήμους, δεν γίνεται πουθενά. Δεν αναρτώνται στο σάιτ του Δήμου οι εισηγήσεις των θεμάτων. Εξάλλου, πάντα αναρτώνται στην Διαύγεια μαζί με τις αποφάσεις. Οπότε είναι σε κοινή θέα. Αυτό.

        Κυρία Βαρουχάκη, εάν θέλετε, για το θέμα.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Όχι, ζητώ τον λόγο για το προηγούμενο θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Σας απάντησα κυριά Μπικάκη. Αυτή είναι η απάντηση μου.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Μα δεν είναι σοβαρή απάντηση αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν μπορεί στο ένα θέμα να λέτε ότι δεν γίνεται στους δήμους αυτό και στο άλλο να λέτε ότι έτσι γίνεται στους άλλους δήμους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Σας είχα απαντήσει…..

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν είναι σοβαρές απαντήσεις. Με συγχωρείτε. Καταρχήν,

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εάν θέλετε, δεν είναι σοβαρό να επαναφέρετε το ίδιο θέμα σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή, επανάληψη μήτηρ μαθήσεως.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ωραία. Βάζω τώρα ζήτημα, λοιπόν, να έρθει θέμα, άμα θέλετε να γίνει θέμα και να το συζητήσουμε και να πάρουμε απόφαση. Η αιτιολογία σας την προηγούμενη φορά, όπως αναφέρω, ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι ότι δεν υπάρχουν χρήματα, ότι δεν, ότι οι προτεραιότητες είναι αυτά τα χρήματα να δοθούν σε άλλες ανάγκες. Μην αλλάζετε αυτό που είπα. Ότι υπάρχουν άλλες ανάγκες που προέχουν.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και ότι είναι πιο θεμιτό και πιο δίκαιο και πιο σωστό, αντί …

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συγνώμη, αφήστε με να ολοκληρώσω. Να πληρώνουμε ιδιωτικούς φορείς, το οποίο απάδει, εάν θέλετε και με την γενικότερη θέση σας, να πληρώνουμε ιδιωτικούς φορείς για να μεταδίδουν τα Δημοτικά Συμβούλια.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Υπάρχει Γραφείο Επικοινωνίας Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου; Προβλέπεται στον προϋπολογισμό τώρα…

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Είναι δημόσιες σχάσεις για την Δημοτική Αρχή και όχι για το Δημοτικό Συμβούλιο…

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Κάνετε λάθος, δεν είναι δημόσιες σχέσεις η συνεδρίαση ενός οργάνου θεσμικού. Λάθος κάνετε.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν μπορεί όλοι οι δήμοι….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Τα Δημοτικά Συμβούλια είναι ανοικτά για όποιον θέλει να τα παρακολουθήσει. Πιθανόν να επανέλθουμε και σε τηλεδιάσκεψη.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Και εάν δεν μπορούν να έρχονται εδώ, απαγορεύεται να μπορούν να τα παρακολουθήσουν από το διαδίκτυο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν απαγορεύεται αλλά εν πάση περιπτώσει, οι αποφάσεις….

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Γιατί μπορώ εγώ και το αναμεταδίδω δωρεάν και οι υπηρεσίες του Δήμου…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και το μεταδίδεται και εσείς.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Και το Γραφείο Δημάρχου που έχει συμβούλους δεν μπορεί να τα αναμεταδίδει δωρεάν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν μπορεί.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Γιατί δεν μπορεί;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Χρειάζεται υποδομή, χρειάζονται κάμερες…

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ένα κινητό τηλέφωνο….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Είχα ρωτήσει την άλλη φορά.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Το αναμεταδίδει μια χαρά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επιμένετε να μην αναμεταδίδονται; Σας εκθέτει; Δεν καταλαβαίνω γιατί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Σας απάντησα κυρία Μπικάκη.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Όχι κύριε, επιμένω ότι θέλουμε να έρθει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρουν θέση οι  παρατάξεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Η απάντησή μου είναι αυτή. Εντάξει. εσείς μπορείτε να το ξαναφέρετε.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ωραία. Θα μαζέψουμε υπογραφές. Εάν θέλετε μόνο με αυτόν τον τρόπο, τώρα ζητάω πάντως να γίνει θέμα και να βάλετε ψηφοφορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Στην επόμενη φορά βάλτε το.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Βάλτε ψηφοφορία τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Όχι τώρα, να μπει θέμα …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Τώρα δεν μπορεί να μπει για το επόμενο.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Και να βάλετε εσείς την πρότασή σας να είναι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εάν μπει με την διαδικασία….

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ας είναι ή σε αυτό ή στο επόμενο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Με την διαδικασία του εκτάκτου, θα μπει στο επόμενο.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Έτσι έχετε πει και για τον λόφο Κοπανά, ότι θα είναι σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ανοικτό και ακόμα δεν έχει γίνει. Δεν θέλω πια να μας κοροϊδεύετε μπροστά στα μούτρα μας. Να γίνει τώρα ψηφοφορία και βάλτε την δική σας πρόταση για το επόμενο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν προβλέπεται από την διαδικασία.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Εγώ την βάζω γι' αυτό

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο φέρτε την σαν πρόταση. Λοιπόν, έχουμε την κυρία Βαρουχάκη.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ωραία δημοκρατία..

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Κύριε Πρόεδρε,  εφόσον θέλει να το βάλουμε σε ψηφοφορία, ας το βάλουμε και ας το αναβάλουμε για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Να βάλουμε σε ψηφοφορία τι, κυρία Σάρολα.

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Την πρόταση της κυρίας Μπικάκη για το θέμα που εισηγείται.

Κος ΤΡΙΓΑΖΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν ξέρω καταρχάς, ένα λεπτό….

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Ένα λεπτό κ. Τριγάζη. Κάνει μια πρόταση. Λέει ότι εγώ προτείνω να συζητήσουμε αυτό. Συμφωνούμε, διαφωνούμε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Ποιο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Η αναμετάδοση η δημόσια;

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Τα πάντα, ότι άπτεται των υποθέσεων του δήμου μπορεί να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. τι να σας πω τώρα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και με ποιους όρους; Με ποιες συνθήκες;

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Ας πάμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και με ποια…

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Τώρα αυτό να το συζητήσουμε. Έχετε μια άποψη, σεβαστή.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε να το βάλουμε σε ψηφοφορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν έχουμε περάσει το ψήφισμα, κ. Μπαντή, το έχουμε κάνει πράξη.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Γι' αυτό το λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μην μου λέτε για τα ψηφίσματα. Το ψήφισμα δεν το είχατε ψηφίσει εσείς.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Να είμαστε σαφείς.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Επειδή το είχατε ψηφίσει εσείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εμείς το είχαμε ψηφίσει και το είχαμε κάνει. Και σήμερα έχουμε δυο έκτακτα θέματα που μπήκαν σήμερα και θα συζητηθούν.

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Στο επόμενο αυτό να το πάμε. Να το πάμε στο επόμενο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Στο επόμενο. Θέλετε να ψηφίσουμε τώρα; Ας ψηφίσουμε. Ωραία.

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Κατά παράδοση ουδείς αρνείται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Γι' αυτό το λέω και γι' αυτό και εγώ τα περνάω κατευθείαν.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Άρα λοιπόν, παίρνουμε απόφαση ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο συζητάμε με εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και προτάσεις των παρατάξεων το θέμα της αναμετάδοσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εισήγηση δική σας.

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Εισήγηση δική σας.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Εντάξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κυρία Βαρουχάκη.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Εντάξει, εντάξει, θα φέρω προτάσεις. Θα φέρω προτάσεις.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Θα μας προτείνετε να τα κόψουμε τα λεφτά κυρία Μπικάκη και να τα βάλουμε εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Στο επόμενο θέμα αυτό. Λοιπόν, η κυρία Βαρουχάκη έχει τον λόγο.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Η κυρία Βαρουχάκη έχει τον λόγο παρακαλώ.

Κος ΤΡΙΓΑΖΗΣ:

Αυτή η κάμερα τι είναι; Έχει άδεια του Δημοτικού Συμβουλίου που υπάρχει;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΤΡΙΓΑΖΗΣ:

Εσείς πήρατε άδεια από την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου; Πήρε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι, άδεια δεν έχει πάρει. Ενημέρωση. Απλώς ενημέρωση έκανε ότι θα το κάνει και δεν υπήρξε διαφωνία.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Όχι μόνο έχει ενημερώσει προφορικά, το έχω στείλει και γραπτά, κ. Τριγάζη, μπορείτε να ανατρέξετε στα έγγραφα που έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Το επιβεβαιώνω.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ότι μέχρι να αναμεταδίδεται από την Δημοτική Αρχή …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μας είχε ενημερώσει η κυρία Μπικάκη…

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Θα το αναμεταδίδει η Αριστερή Παρέμβαση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν είχε υπάρξει καμία αντίρρηση. Ας περάσουμε στην επόμενη ερώτηση όμως. Λοιπόν, η κυρία Βαρουχάκη.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Έχω πρόταση να το μεταδίδει δωρεάν ο Δήμος. Έχετε τόσους μετακλητούς υπαλλήλους, Γραφείο Επικοινωνιών Δημοσίων Σχέσεων του Δημάρχου, μπορεί να γίνεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Σχετικά με τις τοιχογραφείς στον Δήμο απαντάει η κυρία Βαρουχάκη.

Κα  ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ:

Καταρχάς, να ευχαριστήσω τον κ. Μαυρόπουλο που έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα απασχολήσει έστω για αυτά τα λίγα λεπτά, γιατί εδώ δεν θα σας κουράσω. Καθώς έχει ήδη απασχολήσει ο Βύρωνα πάρα πολλά περιοδικά και περιοδικά που είναι απολύτως σχετικά με τον πολιτισμό αλλά και άλλου τύπου περιοδικά και εφημερίδες, Athens Voice έχει γράψει πολλές, η NGR  που είναι ενημερωτικό σάιτ έχει γράψει για την Street Art στον Βύρωνα.

Πρόσφατα είδα κιόλας κάτι πάρα πολύ ενδιαφέρον, βέβαια δεν απευθύνεται σε μας που είμαστε μεγάλοι, είναι  για παιδιά που ο Θανάσης Χουλιάρας, που πιθανόν οι συνάδελφοί σας της Λαϊκής Συσπείρωσης θα το γνωρίζουν, είναι πολύ γνωστός καλλιτέχνης, έχει γράψει βιβλίο για την Street Art της Αθήνας, κάνει και εκπαιδευτικό Street Art στον Βύρωνα. Είχε κάνει παλαιότερα στα Εξάρχεια, τώρα έρχεται να κάνει και στον Βύρωνα περίπατο στα αξιολογότατα Street Art έργα στην περιοχή του Βύρωνα, όπως γράφει και ο ίδιος στην ανάρτησή του.

Σχετικά με τα Street Art στον Βύρωνα αυτή την χρονιά, που ήταν πραγματικά μια παραγωγική χρονιά και γι' αυτό μπήκαμε και στο κάδρο της σύγχρονης αυτής αστικής τέχνης, ξεκινήσαμε που έγινε το έργο «Η  αλεπού της γνώσης» στο σχολείο επί της Κορδελιού και αμέσως μετά έγινε το «The baklama player» στην Μεσολογγίου στα ίδια σχολικά συγκροτήματα της Αγίας Τριάδας. Αυτά τα δυο έγιναν δωρεάν. Δηλαδή, ήρθε ένας Βέλγος καλλιτέχνης, ο οποίος ήθελε κάτι να ζωγραφίσει σε κάποιον τοίχο της Αθήνα και επέλεξε τον Βύρωνα με δικά του έξοδα.

Στην συνέχεια, να τα πούμε με σειρά, στην συνέχεια ο Δήμος μας ανέθεσε σε έναν Έλληνα καλλιτέχνη αυτή την φορά μια μεγάλη τοιχογραφία μέσα στο κολυμβητήριο πάνω από την μικρή πισίνα.

 Αργότερα πάλι, με ανάθεση από τον Δήμο έγινε το έργο πάνω από τον Βουτζά με Μικράς Ασίας, τώρα δεν ξέρω εάν την λέω σωστά την διεύθυνση, Μικράς Ασίας είναι η πολυκατοικία η είσοδός της από εδώ, να μην πω επιχειρήσεις, δεν θέλω, ένα έργο από τον παγκοσμίου φήμης Wild Drawing, όποιος γνωρίζει τον ξέρει στα πέρατα του κόσμου ο Wild Drawing λοιπόν, μας τίμησε κάνοντας ένα πρότυπο έργο με έμπνευση την προσφυγιά, τον πόλεμο και τα λοιπά, το έχετε δει φαντάζομαι.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα  ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ:

Είναι πράγματι. Κάναμε άλλη μια τοιχογραφία επετειακού χαρακτήρα στην Χρυσοστόμου Σμύρνης για την καταστροφή της Σμύρνης. Στην ουσία αποτυπώσαμε, εκεί δεν υπήρχε πρωτότυπη δημιουργία, εκεί ζητήσαμε από τους street artists  να αποτυπώσουν την αφίσα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων και αυτό το έργο στην ουσία έγινε δωρεάν. Δηλαδή εμείς πληρώσαμε μόνο 500 ευρώ τα χρώματα. Δεν μας κόστισε ούτε αυτό.

        Τώρα τελευταία είδατε στην Καραολή και Δημητρίου ένα έργο με θέμα την αλληλεγγύη και την ενότητα από μια Μπαλινέζα καλλιτέχνιδα που και αυτή ήρθε δωρεάν να ζωγραφίσει σε έναν τοίχο στον Βύρωνα και το μόνο που μας επιβάρυνε ήταν τα 500 για τα χρώματα.

        Υπήρξαν και τρεις σημαντικές τοιχογραφίες. Οι δυο μεγαλύτερες, η μια πιο μικρή στο 8ο Δημοτικό και στο 6ο -7ο Νηπιαγωγείο από τους καλλιτέχνες Epsilon και Resk, είναι Έλληνες και αυτοί, οι οποίοι επίσης ήταν δωρεάν. Δηλαδή, οι άνθρωποι θέλανε να δείξουν κάπου την τέχνη τους.

        Να πω σε αυτό το σημείο ότι η street art τέχνη ναι μεν πλέον είναι αποδεκτή αλλά ακόμα κινείται στα όρια μεταξύ νομιμότητας -παρανομίας. Υπάρχουν street artists  που βρίσκονται στα δικαστήρια γιατί τους διώκει η αστυνομία για φθορά ξένης περιουσίας και τέλος πάντων,  έχουν τέτοιες εκκρεμότητες, οπότε ένας street artist, η οποίος βρίσκει στον Βύρωνα ή στην οποιαδήποτε πόλη τοίχο και την άδεια να μπορέσει να εκφραστεί.

Γι' αυτό θα δείτε αυτά τα πολλά δωρεάν που βλέπετε, γιατί οι άνθρωποι θέλουν να εκφραστούν, θέλουν να κάνουν την τέχνη τους, είναι μια γνήσια λαϊκή τέχνη εν τέλει, ανεξαρτήτως, βέβαια, πολύ από αυτούς είναι αυτοδίδακτοι, άλλοι έχουν τελειώσει την Καλών Τεχνών, δεν λέω ότι είναι λαϊκή με την έννοια ότι δεν υπάρχει θεωρία και κατάρτιση και γνώση πίσω από αυτό. Υπάρχει.

Οπότε εμείς σαν Δήμος, έχοντας επενδύσει σε αυτό τόσο καιρό έχουμε γίνει ένας πολύ φιλικός Δήμος προς αυτούς τους ανθρώπους και έρχονται και μας αναζητούν, όπως είδατε από Βέλγιο, Μπαλί, μέχρι εντάξει, Νέα Φιλαδέλφεια.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα  ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ:

Από το Μπαλί. Έκανε περιοδεία στην Ευρώπη. Θα πάει και Βερολίνο, θα πάει και Βαρκελώνη και Β- Βερολίνο, Β- Βαρκελώνη, Β- Βύρωνας.

        Ουσιαστικά, λοιπόν, φέτος από όλες αυτές τις τοιχογραφίες που σας ανέφερα η δαπάνη του Δήμου είναι 8.000 ευρώ, τα υπόλοιπα είναι δωρεάν.

        Θέλετε να πω και τα περσινά;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Σύνολο πόσα έχουν γίνει μέχρι τώρα; και εάν υπάρχουν και σημεία άλλα που προγραμματίζει ο Δήμος να γίνουν; Υπάρχουν πέντε, έξι, επτά, δηλαδή εάν βρεθούν άνθρωποι που θα ενδιαφερθούν υπάρχουν σημεία αρκετά για να γίνουν;

Κα  ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ:

Είναι συνολικά δεκαέξι σημεία το ΄21 και το ΄22. Συνολικά 16 σημεία συμπεριλαμβάνω τα Φεστιβάλ που έχουν γίνει που το περσινό Φεστιβάλ έγινε στο Δημοτικό Γυμναστήριο Στέφανος Καραλής και το φετινό είχε γίνει στα Σχολικά Συγκροτήματα της Ταταούλων. Βάζω και αυτά μέσα που στο κάθε Φεστιβάλ έχεις 15 και 30 έργα, δεν είναι ένα έργο.  Δεν τα μετράω τα καφάο τώρα γιατί είναι ψιλολόγια.

        Συνολικά, λοιπόν, μαζί με τα φεστιβάλ. Και πέρυσι επίσης υπήρχε και ένα άλλο πρόγραμμα για τα σχολεία. Ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα που ζωγραφίστηκαν σχολικές αυλές και εσωτερικοί χώροι σχολείων σε όλα τα δημοτικά, νηπιαγωγεία και κάποιοι παιδικοί μας σταθμοί.

        Εάν όλα αυτά τα αθροίσουμε….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συνάδελφοι, παρακαλώ μην μιλάμε.

Κα  ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ:

Το ΄21 είναι 24.000 ευρώ και για το ΄22 16.000 ευρώ. Και αυτή την στιγμή όχι, δεν έχουμε κάτι άμεσα προγραμματισμένο πλην του να δούμε πάλι για σχολεία, μέσα σε σχολεία, πάλι βέβαια με πολύ χαμηλά μπάτζετ, αυτό είναι προγραμματισμένο ίσως και βέβαια άμα μας έρθει πάλι κανείς από την Σουηδία και θέλει κάπου να ζωγραφίσει, θα βρούμε.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα  ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ:

Τους τοίχους τους ιδιωτικούς, γιατί διαβάζω και στο facebook που γράφουν διάφορα, οι ιδιωτικοί τοίχοι είναι ιδιωτικοί τοίχοι. Δεν τους επιστρατεύουμε τους ανθρώπους ούτε επιτάσσουμε τους τοίχους τους. Ο ιδιοκτήτης, εάν θέλει, δίνει την άδεια, εάν δεν θέλει δεν την δίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία. έχουμε και μια τελευταία ερώτηση.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Να ρωτήσω σε αυτό; η τοιχογραφία στο 5ο ΓΕΛ, που εντάσσεται και …

Κα  ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ:

Ποια είναι η τοιχογραφία στο 5ο ΓΕΛ που λέτε;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Μια με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Κα  ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ:

Ήταν στο Street Art  Φεστιβάλ το φετινό, στο οποίο το θέμα ήταν Μικρασιατική καταστροφή και αυτή η ιστορική συγκυρία, ο καθένας ζωγραφίζει ότι θέλει, δεν λογοκρίνουμε τους καλλιτέχνες. Ένας έφτιαξε την γιαγιά του την Μικρασιάτισσα, ο άλλος ήθελε τον Βενιζέλο.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα  ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ:

Μηνύματα για τον Βενιζέλο; Όχι, όχι, μιλάμε για street art.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μια τελευταία ερώτηση συνάδελφοι. Έλα να τελειώνουμε. Η ερώτηση της Πρωτοβουλίας Πολιτών σχετικά με την χρήση του παλαιού Δημαρχείου και για την πορεία των έργων. Θα απαντήσει ο Δήμαρχος. Να πω ότι έχουν προσέλθει, νομίζω δεν το έχω πει, ο κ. Δεμπόνος, η κυρία Μπαστέα και ο κ. Τριανταφύλλου και ο κ. Κλειάσιος.

 

Σε αυτό το σημείο έχουν προσέλθει οι κ.κ. Δεμπόνος, Τριανταφύλλου, Κλειάσιος 

και η κυρία Μπαστέα.

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Για το παλαιό Δημαρχείο, βεβαίως θα γνωρίζετε τις εργασίες που έχουν γίνει εκεί, η εξωτερική ενεργειακή αναβάθμιση στο κτήριο και η εσωτερική επίσης αναβάθμιση του κτηρίου.

        Επιλέξαμε το παλαιό Δημαρχείο, όπως και γνωρίζετε και στο Δημοτικό Συμβούλιο επίσης καταλήξαμε σε αυτό, έτσι ώστε, να γίνει ο χώρος όπου θα στεγαστεί το Μουσείο της Ιστορίας του Βύρωνα. Η μελέτη που έγινε για το Μουσείο έδειξε τελικά ότι επειδή ο χώρος αυτός δεν είναι πάρα πολύ μεγάλος για να εκτεθούν εκεί όλα τα εκθέματα που απαιτούνται, για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε μια μελέτη, όπου το Μουσείο θα είναι ψηφιακό.

        Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σπουδαία η συγκεκριμένη μελέτη και προσπαθήσαμε από εκεί και πέρα, να βρούμε χρηματοδότηση για το πως, από που θα μπορέσουμε να βρούμε χρηματοδότηση για να μπορέσουμε να σχηματίσουμε, να κατασκευάσουμε αυτό το Μουσείο.

        Βρέθηκε μια δίοδος προς τα εκεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, εάν δεν κάνω λάθος, τον κ. Πιερακάκη για να λέμε την αλήθεια, όπου μαζί με τον κ. Μπαντή μιλήσαμε μαζί του στην Έκθεση στην Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά, φάνηκε ότι, παρότι υπήρχε μια δυσκολία θα βγει μια χρηματοδότηση για το θέμα αυτό.

Βγήκε η χρηματοδότηση. Μέχρι τον Νοέμβρη μπορεί  να γίνουν οι αιτήσεις στην πρόσκληση που υπάρχει. Η χρηματοδότηση είναι μέχρι 1.700.000 για όλα τα .., τα οποία  θα προτείνουμε στην χρηματοδότηση αυτή.

Εμείς θα καταθέσουμε τον Οκτώβρη μήνα, από ότι φαίνεται, την πρότασή μας. Οι πληροφορείς που έχουμε από την παρουσίαση στην Επιτροπή προ, εν πάση περιπτώσει, γύρω από την μελέτη αυτού του Μουσείου είναι θετικές και είμαστε αισιόδοξοι ότι πραγματικά, θα χρηματοδοτηθεί η συγκεκριμένη μελέτη και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην συνέχεια στο να γίνει ο διαγωνισμός και να κατασκευαστεί το συγκεκριμένο Μουσείο, που λέμε, Ιστορίας του Βύρωνα, μετέπειτα, στον χρόνο που, εν πάση περιπτώσει, θα έρθει μετά.

Δεν γνωρίζω, βέβαια, να σας πω χρόνους και πότε θα αρχίσει και πότε θα τελειώσει και όλα αυτά. Αυτά έπονται αλλά φαίνεται να παίρνει τον δρόμο του ένα πραγματικά πολύ σπουδαίο έργο, κατά την γνώμη μας, το οποίο θα αποτυπώσει τον Βύρωνα και την ιστορία του και όπως ήδη έχουμε κουβεντιάσει εδώ και στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα είναι κάτι το οποίο θα είναι πραγματικά ξεχωριστό. Τέτοια Μουσεία δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά και ο Βύρωνας θα είναι ένα από αυτά.

Εάν απάντησα σωστά, αλλιώς είμαι στην διάθεσή σας.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Είπα για να μην, μαζί με τον κ. Μπαντή μιλήσαμε στον κ. Πιερακάκη είπα.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Για να μην παρεξηγηθεί. Ήμασταν στο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. και μίλαγα με τον υπουργό και ήταν δίπλα ο Δήμαρχος και μου λέει ότι μου τον συστήνεις να του πω για το θέμα που έχουμε στον Βύρωνα; Και του τον σύστησα. Τον Πιερακάκη.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Τον κύριο Πιερακάκη.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Κύριε Μπαντή μπορείτε να με συστήσετε στον κ. Πιερακάκη;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Παιδιά ακούστε με λιγάκι. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση είναι μια ντε φάκτο χρηματοδότηση. Δηλαδή, ότι ο κάθε Δήμος μπορεί να πάρει μέχρι 1.700.000 αρκεί να καταθέσει τις απαιτούμενες μελέτες. Γιατί, που είναι το ..

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Συγνώμη. Υπάρχει μια Επιτροπή Μουσείου που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία συμμετείχα εγώ εκ μέρους της παράταξης μας. Αυτή η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί το τελευταίο διάστημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν έχει συγκληθεί γιατί δεν είχαμε νεότερες εξελίξεις.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Συγνώμη…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Η τελευταία φορά που είχε συγκληθεί δεν είχαν έρθει τα μέλη. Είχε συγκληθεί και δεν είχε απαρτία.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν ξέρω, εγώ ήμουνα σε όλες….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Η τελευταία φορά, έχει δίκαιο η κυρία Ξυλογιάννη, είχε συγκληθεί με τηλεδιάσκεψη ήταν και δεν παρουσιάστηκαν τα μέλη. Έκτοτε ναι, δεν έχει ξανά συγκληθεί.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Συγνώμη, εγώ σε όλες όσες έχουμε ειδοποιηθεί ήμουνα παρούσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν λέω ότι λείπατε εσείς.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Στην τελευταία απόφαση …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν είχε απαρτία.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Η τελευταία απόφαση που είχε παρθεί δεν περιελάβανε αυτή την ενημέρωση. Θεωρώ ότι πρέπει να επισημανθεί αυτό. Αυτά τα στοιχεία ακούγονται πρώτη φορά τώρα, τα μέλη της Επιτροπής…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έχετε δίκαιο, μπορεί να γίνει μια Επιτροπή ξανά.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν τα ξέρουμε. Η Επιτροπή έπρεπε να έχει συγκληθεί και πρέπει, έστω εκ των υστέρων, να δρομολογηθεί. Εμείς περιμέναμε ότι όπου να είναι θα κόβατε, λόγω και προεκλογικής περιόδου κορδέλες στο μουσείο και τώρα …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αυτό είναι και πρόσφατο, μετά το καλοκαίρι.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ότι αλλάζει εντελώς το πλάνο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Κυρία Μπικάκη αφήστε τις προεκλογικές τώρα. Είναι μια δουλειά, ένα Μουσείου που πρέπει να προχωρήσουμε.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Τι αφήνω; Εγώ λέω την γνώμη μου.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Τι προεκλογικά μας λέτε τώρα;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Προσέξτε. Υπάρχει μια τεράστια αλλαγή στο σχεδιασμό καις το πλάνο, η οποία …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι, τεράστια αλλαγή δεν υπάρχει.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Παρεμπιπτόντως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Τεράστια αλλαγή δεν υπάρχει.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Άλλο είναι Ψηφιακό Μουσείο, όπως ακούστηκε και άλλο αυτά που ξέραμε και είχαμε δει πλάνα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι, όχι. Οι μελέτες…

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συγνώμη, κυρία Μπικάκη, επειδή είμαι και εγώ…

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Μπορώ να τελειώσω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι, δεν μπορείτε.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

 Στα σχέδια…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Γιατί είμαι και εγώ στην Επιτροπή Μουσείου και η Επιτροπή του Μουσείου είχε ενημερωθεί….

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Είχε ενημερωθεί για το πλάνο και το σχέδιο ότι θα είναι Ψηφιακό Μουσείο, αυτό είναι πολύ παλαιό.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Όχι, αυτή ήταν πρόταση ενός …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Το καινούργιο είναι αυτή η χρηματοδότηση που όντως…

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Νομίζω ότι όντως πρέπει να συγκληθεί η Επιτροπή Μουσείου και να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, περνάμε, συνάδελφοι ολοκληρώθηκαν οι ερωτήσεις.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Άλλη μια ερώτηση δεν απαντήσατε, κύριε Πρόεδρε. Για τους παιδικούς σταθμούς. Είχε γίνει τον Ιούνιο εδώ, ήταν οι εργαζόμενοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Για επισκευές σε παιδικούς σταθμούς. Η κυρία Κλωνάρη.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

 Είχαμε καταθέσει μια σειρά προβλημάτων που ήταν σε εκκρεμότητα.

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

Εντάξει κύριε Μαυρόπουλε, εντάξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Απαντάει η κυρία Κλωνάρη.

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

Όσον αφορά στα βαψίματα σε δυο παιδικούς σταθμούς, γιατί οι υπόλοιποι είχαν βαφτεί πρόσφατα, έγιναν βαψίματα στον 7ο και στον 2ο παιδικό σταθμό. Δεν έγιναν βαψίματα στο εξωτερικό, γιατί δεν προλάβαμε είναι η αλήθεια, δώσαμε βάση στα σχολεία.

        Η κουζίνα του 7ου, η οποία είναι ένα μείζον πρόβλημα για τους παιδικούς σταθμούς έχει δρομολογηθεί και μέχρι τέλος Οκτώβρη, γιατί υπήρχαν διάφορες καθυστερήσεις με την Τεχνική Υπηρεσία δηλαδή υπήρχε κάποιος που ήρθε να δώσει πρόταση,  ήταν, δεν είχε μετά πράγματα, ήρθε άλλος, εν πάση περιπτώσει, έχει δρομολογηθεί και ευελπιστούμε ότι μέχρι τέλος Οκτώβρη θα είναι έτοιμη, θα δουλέψουν Σαββατοκύριακα, μας έχουν πει αυτοί οι οποίοι θα την αναλάβουν για να μπορέσει να μην ενοχληθεί η λειτουργία του σταθμού.

        Κάποιο χώρισμα που έλειπε στον 4ο μπήκε, κάποιος θερμοσίφωνάς στον 1ο γιατί θα γίνει ένα βρεφικό τμήμα και μια αλλαξιέρα μπήκε. Αυτά.

        Τώρα υπάρχουν θέματα με κάποιες αυλές παιδικών σταθμών, έχουμε ζητήσει, έχουμε πάρει προσφορές για να μπορέσουμε σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία να τα προχωρήσουμε, γιατί είναι ένα θέμα που δεν μπορούν να το χειριστούν οι παιδικοί σταθμοί μόνοι τους. Αυτό όμως είναι αρκετά δαπανηρό. Αυτή είναι η λέξη αλλά εννοείται ότι πρέπει να το κάνουμε.

        Κάποιες μικρές παρεμβάσεις σε κάποιες αυλές που λείπουν παιχνίδια θα τα προμηθεύσουν οι παιδικοί σταθμοί με τις δικές τους διαδικασίες γιατί τα παιχνίδια που υπήρχαν απομακρύνθηκαν, ήταν επικίνδυνα και δεν είχαν πιστοποίηση.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Οπότε δεν έχουν γίνει το σύνολο των παρεμβάσεων που είχατε πει τον Ιούνιο ότι ..

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

Οι βασικές παρεμβάσεις, κύριε Μαυρόπουλε έγιναν. Η κουζίνα του 7ου είναι το μείζον θέμα, το οποίο έχει δρομολογηθεί. Δεν έγινε το καλοκαίρι, ναι, δεν έγινε.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Μιλάω συνολικά, εν πάση περιπτώσει, αυτό ότι δεν έχουν γινεί, δεν έχουν ολοκληρωθεί. Είναι σε εκκρεμότητα ακόμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, περνάμε τώρα στα θέματα προς συζήτηση. Υπάρχουν τα επτά θέματα της ημερήσιας διάταξης. Υπάρχει ένα έκτακτο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης που σας κοινοποιήθηκε και υπάρχουν και δυο θέματα επίσης, εκτός ημερήσιας διάταξης ένα που το είχε ζητήσει η Αριστερή Παρέμβαση και η ΡΕΚ και συνηγορεί και η Πρωτοβουλία Πολιτών σχετικά με το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ και ένα που έχει ζητήσει η Λαϊκή Συσπείρωση σχετικά με την αύξηση των αναγκών, την αύξηση ενέργειας και τα λοιπά και τους τρόπους που θα αντιμετωπιστεί. Έχετε ζητήσει να μπει ως θέμα.

        Λοιπόν, ξεκινάμε γιατί επαναλαμβάνω στον κ. Μπαντή ότι το αποδέχομαι εγώ αυτό, θα μπει. Περνάμε όμως με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τα αρχικά.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Θα μπουν όλα κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αυτά που είπα.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

 Αυτά που είπατε θα μπουν, θα συζητηθούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ναι.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Εντάξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Θέμα πρώτο. 

 

Θέμα 1ο

Έγκριση της 6ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού

Δήμου Βύρωνα οικονομικού έτους 2022

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν ξέρω εάν θα πει κάτι ο κ. Κόκκαλης αρχικά και μετά θα περάσουμε στις ερωτήσεις.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Δυο κουβέντες αρχικά θα πω, μήπως προλάβω κάποιες ερωτήσεις. Οι δυο κωδικοί, μάλλον το έργο, το οποίο βλέπετε στους δυο κωδικούς που δημιουργήθηκαν στα έσοδα και αντίστοιχα αναλύονται στα έξοδα, αφορούν την έγκριση ενός προγράμματος που πήραμε για την ανακύκλωση.

Δεν είναι μόνο τα λεφτά αυτά που βλέπετε, είναι ένα συνολικό ποσό, θα μας το πει ο κ. Αγγέλης, δεν το θυμάμαι καλά, απλά βάλαμε ένα ποσό, βάλαμε μάλλον δυο ποσά, συγνώμη, τα 125 και τα 143 με την πεποίθηση, με την ελπίδα και με την προσπάθεια να ξεκινήσουν εντός του ΄22 αυτά που βλέπετε στα έξοδα και στους κωδικούς 62 για να ξεκινήσουμε, όσο μπορούμε πιο σύντομα, αυτή την διαδικασία.

Εάν θα ζητήσετε λεπτομέρειες θα σας απαντήσει ο κ. Αγγέλης.

Για τα υπόλοιπα ποσά, αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει αυτή η αναμόρφωση είναι να ενισχύσει ορισμένους κωδικούς αφαιρώντας κάποιους κωδικούς, αφαιρώντας ποσά, συγνώμη, από κάποιους κωδικούς.

Να πω ότι ένα ποσό 62.000 ευρώ προστέθηκε στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α.  μετά από επικοινωνία που είχε η υπηρεσία με τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. , ότι τα χρήματα που θα χρειαστούν μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι το 1.462. Ενισχύθηκαν οι δυο κωδικοί των καυσίμων, πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη. Αντιλαμβάνεστε για ποιο λόγο. Θα πω μετά και στο θέμα ..

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Αυξήθηκαν οι δυο κωδικοί πετρελαίου κίνησης και βενζίνης. Λέω ότι αντιλαμβάνεστε για ποιο λόγο. Λεπτομέρειες θα πω μετά και στην συζήτηση που θα κάνουμε για το κόστος της ενέργειας που έχει καταθέσει η Λαϊκή Συσπείρωση.

        Να πω κάτι, γιατί προφανώς, θα ερωτηθώ. Ότι στην προσπάθεια για να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, γιατί κάναμε και μια κουβέντα προηγουμένως για τα χρήματα, βλέπετε ότι έχει μείνει ένα αποθεματικό 2.553 ευρώ, γι' αυτό που λέγαμε προηγουμένως για τις μεταδόσεις των δημοτικών συμβουλίων, για να ισοσκελίσουμε έχουμε πάρει και τα ποσά, τα 50.000 ευρώ που είχαμε βάλει για την χρηματική αποζημίωση των υπαλλήλων για οφειλόμενα ΜΑΠ.

        Θα γνωρίζετε ή εάν δεν γνωρίζετε ακόμα και η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει απευθυνθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας να δοθεί, επιτέλους, αυτή η διευκρίνιση, εάν η απόφαση, ο νόμος έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Εφόσον μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί, πήραμε το ποσό για να ισοσκελίσουμε. Εάν τελικά αποφασιστεί, εδώ είμαστε, η πολιτική μας βούληση είναι να τα δώσουμε τα χρήματα αυτά προφανώς στους ανθρώπους και θα βρούμε τον τρόπο να τα ξανά βάλουμε.

        Αυτά.

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Ευχαριστούμε, κύριε Κόκκαλη. Υπάρχουν ερωτήσεις; Ο κ. Μπαντής, ο κύριος Τσιάκαλος. Ο κ. Γώγος, η κυρία Μπικάκη, ο κ. Μαυρόπουλος και ο κ. Βαρσαγάκης. Κύριε Μπαντή έχετε τον λόγο.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Γενικότερα έχουμε κάνει αρκετές ερωτήσεις στην Οικονομική Επιτροπή και έχω καλυφθεί. Δεν θυμάμαι μόνο μια. Επειδή μιλήσατε και για καύσιμα, αγαπητέ Αντιδήμαρχε, υπάρχει ένας κωδικός 7071310002, «Προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης καυσίμων οχημάτων» και αυτός ο κωδικός μηδενίζει. Δηλαδή, δεν προμηθευτήκαμε τον εξοπλισμό διαχείρισης καυσίμων. Μπορείτε να μας πείτε τι σημαίνει αυτό και τι εξοπλισμός ήταν αυτός;

        Ευχαριστώ.

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Να γίνουν συνολικά και να απαντήσετε κύριε Κόκκαλη. Ο κ. Τσιάκαλος έχει τον λόγο.

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

Και εγώ μια διευκρίνιση θέλω. Σε σχέση με κάποιον κωδικό 00.6822 που αναφέρεται σε προσαυξήσεις ασφαλιστικών ταμείων χρήσης, ήταν ένα ποσό 18.500 ευρώ πριν την αναμόρφωση. Τι αφορά αυτό και …

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

00.6822. Στην δεύτερη σελίδα. Και αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι κάτι λάθος εδώ υπάρχει. αρχικά τι είναι αυτό το ποσό και πως τελικά καταλήγουμε σε τελική αναμόρφωση 19.000, όταν αναμορφώνεται 15.500 ένα ποσό 18.500; Έπρεπε να ήταν 33.000, 33.500. Πώς το κλείνετε αυτό;

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

00.6822. Προσαυξήσεις ασφαλιστικών ταμείων χρήσης. Και δεν ξέρω, διευκρινίστε και τις προσαυξήσεις είναι αυτές; Είναι προσαυξήσεις από κάτι;

        Εμείς, εξ όσων γνωρίζουμε, στην φετινή χρονιά όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλιστικά ταμεία έχουν μειωθεί.

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Ευχαριστούμε κ. Τσιάκαλε. ο κ. Γώγος.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Το πρώτο που θέλω να ρωτήσω είναι γιατί σε κάποιους κωδικούς υπάρχει στην αναμόρφωση το μείον; Δηλαδή ότι είχαμε εγκρίνει πριν υπάρχει ισόποσο μείον και άρα μηδενίζει. Ένα είναι αυτό.

        Δεύτερον, στην πρώτη σελίδα στον κωδικό 64633 που λήγει σε 3, «Προβολή δραστηριοτήτων του δήμου στον έντυπο τύπο», θέλω να μάθω για ποια έντυπα μιλάμε και αυτές οι 7.500 εάν είναι για αυτά τα έντυπα που θα μας περιγράψετε;

        Επίσης, «Εργασίες συντήρησης επισκευών σχολικών κτηρίων» το 30733100039,  έτους ΄19, ήταν 34 θετικό μείον 34, μηδέν. Τι είναι αυτό ακριβώς;

        Επίσης ακριβώς από κάτω γράφει «Τακτικές αποδοχές με σύμβαση ορισμένου χρόνου» και μέσα στους νυχτοφύλακες και τα λοιπά αναφέρει κόβιντ. Τι είναι; έχει να κάνει με αυτούς που προσλάβαμε σαν κόβιντ; Θα ξανά πάρουμε; Γιατί είναι 81.000. ισχύει ακόμα ο κανόνας για τα κόβιντ;

        «Προμήθεια εξοπλισμού για διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων» που κάνει 100.000 τι είναι αυτή η προμήθεια; Τι ακριβώς είναι; Τι προμηθευόμαστε;

        Στο τέλος, από κάτω ακριβώς αυτό, 627131000004, για την «Προμήθεια οχημάτων για το ΣΜΑΥ», γιατί δεν τα παίρνουμε επιδοτούμενα αυτά από την Περιφέρεια, από το Πράσινο;

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Ευχαριστούμε κύριε Γώγο. Η κυρία Μπικάκη.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Υπάρχει ένα κονδύλι που ανεβάζει την επιχορήγηση στις Σχολικές Επιτροπές της Α/θμιας και της Β/θμιας εκπαίδευσης. Αυτή η δόση τώρα θα είναι η τελική; Πρόκειται για δόση; Πρόκειται, τι είναι; ένα αυτό.

        Μετά, υπάρχουν κονδύλια στον κωδικό για ηχητική κάλυψη εκδηλώσεων φωτιστική και τα λοιπά, 15.000 και ένα άλλο για έξοδα πολιτιστικών εκδηλώσεων 97.000 και υπάρχει και το κονδύλι για τα έξοδα τύπου 7.500 που αναφέρθηκα και νωρίτερα και αναφέρθηκε τώρα και ο κ. Γώγος; Υπάρχουν διαφορετικά κονδύλια πέρα από αυτό που λέει τύπου για την προβολή στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης; Για να προετοιμαστούμε και για την επόμενη συνεδρίαση το λέω. Ή ο τύπος πλέον έχει την ευρύτερη έννοια και περιλαμβάνεται και το ηλεκτρονικό εδώ; Γιατί υπάρχουν αυτές οι αυξήσεις;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Οκ. Μαυρόπουλος.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Ναι. Θα ήθελα να ρωτήσω, δεν ξέρω αυτό νομίζω ότι περισσότερο θα αφορά τον κ. Αγγέλη ενημερωτικά, έχει έναν κωδικό κάποια χρήματα για την εικαστική παρέμβαση ανακύκλωσης στα απορριμματοφόρα. Τι πρόκειται δηλαδή να γίνει; Θα υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις; Θα βαφτούν;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Διαφήμιση της ανακύκλωσης.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Διαφήμιση, αυτά, τι θα γίνει; Μετά έχει κάποιους κωδικούς με διάφορα έξοδα για προμήθεια εξοπλισμών, διαλογή, ανακύκλωση βιοαποβλήτων, όλα αυτά. Εάν είναι, τι υλικά είναι, ας το πούμε, εάν υπάρξει σχεδιασμός; Εάν αυτά είναι από τα χρήματα του Δήμου ή από κάποιο πρόγραμμα εντάσσονται; Έχει ένα ποσό από 00 που ήταν για «Δράσεις ενημέρωσης διαχείρισης βιοαποβλήτων», που λέει 23.880 και άλλο ένα «Δράσεις και επέκταση ανακύκλωσης» 24.800.Τι αφορά αυτό; Εάν είναι ενημερωτικό και εάν είναι ενταγμένο, ας το πούμε, σε κάποιο προγράμματα;

        Για τα έξοδα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων κατά 6.000 ευρώ η αύξηση τι αφορά; Τι παραπάνω δραστηριότητες που θα πρέπει να καλυφθούν;

Μια διευκρίνιση, μπορεί να το είπε ο κ. Αντιδήμαρχος αλλά είχα πάει κάποια στιγμή πίσω και γύρισα, για τον φωτισμό των δημοτικών κτηρίων που έχουν μπει συν 70.000, αυτό είναι λόγω της αύξησης του ρεύματος; Είναι εκεί στο 1062730000, πως το λέει.

Και άλλη μια, εάν μπορείτε να μας κάνετε μια ανάλυση για το Ε.Δ.Σ.Ν.Α.  το ποσό που αυξάνεται κατά 62.000 πώς κατανέμεται; Δηλαδή, που ήταν προ εγκεκριμένο 1.074.000 στο 1.400 και 1.462.

Αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ. Και ο κ. Βαρσαγάκης.

Κος ΒΑΡΣΑΓΑΚΗΣ:

Διευκρινιστικά και εγώ ήθελα να αναφερθώ λίγο στο θέμα του φωτισμού των δημοτικών κτηρίων. είναι αποκλειστικά όπως ακούγεται δημοτικά κτήρια ή είναι μέσα οδοφωτισμός άλλες ηλεκτροδοτήσεις και τα λοιπά; Και εάν συμπεριλαμβάνονται και τα σχολεία μέσα στα δημοτικά κτήρια; Φαντάζομαι πως ναι.

        Ωραία. Αυτή η εκτίμηση, η οποία στην πραγματικότητα, εάν δείτε ας πούμε, από τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τα Χριστούγεννα μέχρι τώρα που μιλάμε έχει φτάσει 90% επάνω  η εκτίμηση του κόστους στον προϋπολογισμό, είναι θεωρείτε η τελική σας η εκτίμηση ή στα πλαίσια των πολλών αναμορφώσεων που ειδικά φέτος νομίζω ότι περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια γίνονται, ενδέχεται και με βάση και τις δυνατότητες να μεταφερθούν και άλλα χρήματα εκεί;

        Θέλω να πω, η εκτίμηση από που προκύπτει; Με τι τιμές;

        Τι άλλο ήθελα; Ακόμα ένα. Δεν το θυμάμαι κύριε Κόκκαλη αυτή την στιγμή, εάν το θυμηθώ θα μου επιτρέψετε να επανέλθω.

        Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ελάτε κύριε Κόκκαλη.

Κος ΒΑΡΣΑΓΑΚΗΣ:

Κύριε Κόκκαλη επειδή το θυμήθηκα, δεν έχει να κάνει με την παρούσα αναμόρφωση. Μια απορία που έχουμε, την είχαμε εκφράσει και σε προηγούμενη συνεδρίαση. Επειδή τους προηγούμενους μήνες μπήκαν κάποια χρήματα στον Δήμο ως έκτακτες επιχορηγήσεις λόγω κόβιντ και τα λοιπά και μέσα από τις πολλές αναμορφώσεις δεν μας είναι καθαρό και δεν μας είναι και εύκολο να παρακολουθήσουμε αυτά τα χρήματα τελικά που τοποθετήθηκαν, εάν θα ήταν εύκολο η Οικονομική Επιτροπή κάποια στιγμή να μας δώσει, να δώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο μια κατάσταση στην οποία να λέει ότι αυτές οι έκτακτες επιδοτήσεις, όσες είναι, κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, πιθανόν και παραπάνω, πως τελικά αξιοποιήθηκαν και τι ανάγκες κλήθηκε να πληρώσει ο Δήμος με τα χρήματα αυτά;

        Αυτό είναι σαν γενικό, δεν έχει να κάνει με το θέμα.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Να πιάσω από το τελευταίο λοιπόν. Αυτό τώρα το στοιχείο δεν μπορούμε να το βρούμε, για ποιο λόγο; Σου βάζουν κάποια χρήματα, τα αναμορφώνουμε εμείς με αναμόρφωση και πας και καλύπτεις, να το πω λίγο λαϊκά, τις τρύπες σου.

        Βέβαια, οι τρύπες πολλές φορές καλύπτονται και από αυτά τα μείον που είπε ο κ. Γώγος. Τα μείον επί της ουσίας είναι ή χρήματα τα οποία δεν δαπανήθηκαν μέχρι τέλος του χρόνου, γιατί έχουμε φτάσει Σεπτέμβριο τώρα ή από, όπως και να πω  κιόλας και να καλύψω και τον κ. Μπαντή, υπήρχε, είχε μπει στον προϋπολογισμό ένας κωδικός «Προμήθεια εξοπλισμού, διαχείρισης καυσίμων οχημάτων». Είναι ένας εξοπλισμός που από όσο γνωρίζω, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, που ελέγχει το καύσιμο που μπαίνει σε κάθε αυτοκίνητο από την δεξαμενή που βάζουμε το πετρέλαιο κίνησης. 

Αυτό η υπηρεσία, ήρθε Σεπτέμβριος, θεωρείτε ότι δεν είναι ώρα, δεν θα μπορέσει να το πάρει μέχρι τέλος του χρόνου επειδή έχει διαδικασία, να κάνει την μελέτη και τα λοιπά και τα λοιπά, έχω και μια εντύπωση ότι στην περιβόητη ΑΤ08 ΤΡΙΤΣΗΣ έχουμε βάλει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα εκεί, έχουμε βάλει, οπότε, δεν χρειάζεται να το πάρουμε, οπότε γίνεται μείον.

Ταυτόχρονα λοιπόν, κύριε Βαρσαγάκη, με το μείον που γίνεται σε διάφορους κωδικούς είτε γιατί βλέπουμε τώρα ότι δεν, αυτό γίνεται σε κάθε αναμόρφωση, τώρα μαζί με αυτά που πήρες και με το μείον που κάνεις, καλύπτεις τις ανάγκες σου.

Δεν μπορεί κανείς να σας πει τώρα με ακρίβεια στους κωδικούς. Εάν όμως θέλουμε να κάνουμε μια εκτίμηση, είναι προφανές ότι το ΄22 αυτοί οι κωδικοί, οι οποίοι αναμορφώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό είναι πετρέλαια, βενζίνες, φυσικό αέριο που  είναι ακόμα πιο ακριβό, έχει 500% αύξηση και το ρεύμα.

Ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαια, βενζίνες. Αυτό είναι το κύριο, που εάν πάρετε όλες τις προηγούμενες αναμορφώσεις φαίνεται στους κωδικούς ότι έχει αυξηθεί. Έτσι κατά μεγάλη αναλογία η έκτακτη επιχορήγηση που παίρναμε συνήθως από το κράτος, πήγαινε εκεί στις αναμορφώσεις που κάναμε.

Τώρα, πιο ειδικότερα, κ. Τσιάκαλε, φαντάζομαι ότι έχετε δίκαιο στο γεγονός δηλαδή ότι έχει κάνει λάθος εδώ, το είδα και εγώ. Προφανώς, είναι 34 και όχι 19, εκτός εάν ήθελε να γράψει εδώ πέρα 500 και έχει γράψει 15.500. 

Κάναμε μια αναμόρφωση στην Οικονομική Επιτροπή που μάλλον το θυμάμαι αυτό και μάλλον η κοπέλα έχει κάνει λάθος στην εισήγηση. Πάντως, τι είναι σαν προσαύξηση ασφαλιστικών ταμείων χρήσης, δεν γνωρίζω. Μπορεί να είναι κάποιες προσαυξήσεις σε κάποια ταμεία. Δεν γνωρίζω πάντως. Εάν θέλετε, όχι εάν θέλετε, θα μάθω και θα σας πω. Τι είναι ακριβώς θα σας στείλω ένα e-mail αύριο.

Πάω στις παρακάτω ερωτήσεις. Απάντησα για το μείον στον κ. Γώγο. Τώρα να πάμε και σε ένα το οποίο έχει γίνει, ας το θεωρήσουμε σπέκουλα. Η προβολή των δράσεων του Δήμου.

        Καταρχήν, επειδή διάβασα μάλλον σε κάτι κείμενα ότι η προβολή του Δημάρχου και το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και όλα αυτά, λοιπόν  να ξέρετε κάτι, απαγορεύεται από την νομοθεσία να προβάλλεται ο Δήμαρχος. απαγορεύεται. Και μάλιστα, το έχω πει και άλλες φορές για όσους το ξέρουν το ξαναλέω, πολλές φορές όταν λέμε, όταν κάνουμε μια ανάρτηση στις εφημερίδες τοπικού τύπου ο Δήμαρχος Βύρωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο σας εύχεται χρόνια πολλά, αυτό έχει κριθεί παράνομη δαπάνη από το Ελεγκτικό Συνέδριο και γι' αυτό τον λόγο βγάζουμε, παράδειγμα, τα Χριστούγεννα και πάω, λοιπόν, γιατί χρειάζονται τα χρήματα αυτά.

Τα Χριστούγεννα, λοιπόν, .. τις δραστηριότητες στους δήμους, που αυτό μας δίνει το δικαίωμα να το κάνουμε και δεν είναι προβολή του Δημάρχου, είναι υποχρέωσή μας σαν Δημοτικό Συμβούλιο θα έλεγα, να προβάλουμε τις δραστηριότητες του Δήμου, τις εκδηλώσεις που κάνει και αυτά τα 2,5 για να το καλύψω και γενικότερα, μπήκαν για να προβάλουμε τα 100 χρόνια την Μικρασιατική καταστροφή.

Δηλαδή, μπήκαν αυτά τα χρήματα και στις επόμενες κυκλοφορίες των τοπικών εφημερίδων και της Επικοινωνίας και του Βύρωνος Πολιτεία και του Ζωδίου και άλλης μιας εφημερίδας, τέσσερις συνολικά, ξέρω ότι έχετε μια διαφωνία με τον Ζώδιο, εντάξει, να μην την λύσουμε τώρα, οι τέσσερις, λοιπόν, αυτές εφημερίδες θα πάρουν περίπου ένα ποσό γύρω στα δυο χιλιάρικα τώρα, δεν είμαι ακριβώς έτσι, δεν είμαι να σας πω ακριβώς το ποσό και γι' αυτό το αναμορφώσαμε και αφήσαμε το ποσό το υπόλοιπο για να προβάλουμε τις δραστηριότητες που θα κάνει ο Δήμος και εύχομαι να κάνει, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά που ετοιμάζει η κυρία Κλωνάρη διάφορες, που αυτές ακριβώς αναμορφώθηκαν και για την ηχητική κάλυψη και έναν άλλο κωδικό που είπατε, είναι επειδή έγιναν διάφορες εκδηλώσεις τώρα και  λόγω των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, τα χρήματα βλέπουμε ότι δεν φτάνουν, αναμορφώθηκαν κυρίως για να καλύψου τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις .

Κάποια ερώτηση έκανε ο κ. Γώγος και εύστοχή ήταν. Για τις Σχολικές Επιτροπές. Λοιπόν, η Σ.Α.Τ.Α. σχολείων που είχαν μπει σε έναν κωδικό της Τεχνικής Υπηρεσίας, το βάψιμο δηλαδή εν ολίγοις που έγινε το καλοκαίρι, θεωρήθηκε ότι ήταν πολύ πιο εύκολο και πιο γρήγορο να το κάνουν οι Σχολικές Επιτροπές.

Τι κάναμε λοιπόν; Πήραμε αυτά τα χρήματα, γι' αυτό αφαιρούνται και είναι αυτά τα χρήματα τα οποία μπαίνουν σαν έκτακτη οικονομική επιχορήγηση, αυτό που ρώτησε η κυρία Μπικάκη, για την Α/θμια και την Β/θμια εκπαίδευση.

Δηλαδή, αυτό το οποίο οι εργασίες που έγιναν στην συντήρηση των σχολείων θα πληρωθούν μέσα από τις Σχολικές Επιτροπές, έχουν αυτό το δικαίωμα και έτσι έγινε αυτή η μεταφορά των ποσών. Το 34 δηλαδή διαιρέθηκε στις δυο Σχολικές Επιτροπές και θα τα πάρουν τα χρήματα αυτά για να τα δώσουν εκεί.

Να μην ξεχάσουμε ότι στην αρχή του χρόνου, στην πρώτη αναμόρφωση είχαμε βάλει άλλες 20.000 στα σχολεία, μάλλον στις δυο Σχολικές Επιτροπές, 20 και 20 τις οποίες ακόμα οι Σχολικές Επιτροπές δεν τις έχουν πάρει, θα τις πάρουν αυτές τις μέρες, γιατί εντάξει, δεν είχαν χρειαστεί ακόμα.

Εάν έχω ξεχάσει κάποια ερώτηση που αφορά εμένα και όχι το πρόγραμμα για τα βιοαπόβλητα, πείτε την μου.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Αυτή που έκανα εγώ, τι περιεχόμενο έχει το κονδύλιο που λέει «τύπος», εάν περιλαμβάνει και τα ηλεκτρονικά μέσα; Παράδειγμα, το ιστολόγιο χρεώνεται σε αυτό;

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Όχι, όχι, καμία σχέση. Υπάρχει άλλος κωδικός και το ιστολόγιο και ότι έχει να κάνει με την ηλεκτρονική ενημέρωση, καμία σχέση. Αυτό είναι αποκλειστικά προβολή δραστηριοτήτων του Δήμου και κυρίως, έχουν δαπανηθεί όχι μόνο σε εφημερίδες και στα έντυπα που βγάζουμε, σε αφίσες. Δηλαδή αυτό πίσω που βλέπετε τώρα, το βλέπω μπροστά μου, η αιμοδοσία. Αυτό είναι μια σύμβαση η οποία υπάρχει, η οποία νομίζω ότι τώρα έχει λήξει, αλλά συγκεκριμένα για τις εφημερίδες υπάρχει αυτός ο κωδικός που είναι η προβολή. Νομίζω γράφει, δεν γράφει;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Είναι μόνο για τις έντυπες, λοιπόν, δεν είναι και για τις ηλεκτρονικές; Για τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης;

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Στον έντυπο τύπο λέει.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Αλλά τύπος τώρα είναι ευρεία έννοια.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Όλες τις είπα. Επικοινωνία, Δήμος και Πολιτεία, Ζώδια και η πώς την λένε τώρα που βγάζει, μια μαυρόασπρη παιδιά; Συγνώμη. Μια κυρία που το βγάζει, δεν θυμάμαι. Οι οποίες, φυσικά, εφημερίδες, δεν ξέρω. Άλλη ερώτηση που δεν απάντησα;

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Για τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. .

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Είπα ότι το ποσό αυτό, η υπηρεσία η Οικονομική, μάλλον ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α.  σε όλους τους δήμους της Αθήνας κάθε τρίμηνο, νομίζω, στέλνει μια συγκεκριμένη κατάσταση με τα ποσά τα οποία έχουν να δώσει και με αυτά που έχουν ζυγισθεί και κάνει και μια προσθαφαίρεση για τα ανακυκλώσιμα.

        Σε επικοινωνία που είχε η υπηρεσία με τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α.  θεωρήθηκε ότι αυτό το ποσό είναι μέχρι τέλος του χρόνου, χωρίς να είμαστε πάντα σίγουροι αλλά ναι, είναι για το τέλος του χρόνου. Ότι θα φτάσει στο 1.462, γι' αυτό και μπήκε αυτό το ποσό.

        Ήταν και μια ερώτηση που έγινε για το ρεύμα, που έκανε ο κ. Βαρσαγάκης.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Για τις 70.000.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

62. Το ρεύμα ναι. Το 70. Αυτό το ποσό εκτιμιέται, θα σας πω είπα μετά, γιατί έχω κάποια στοιχεία που είχε ζητήσει η Λαϊκή Συσπείρωση, εκτιμιέται από την υπηρεσία με βάση τι είχαμε χαλάσει πέρυσι και τι έχουμε χαλάσει μέχρι τώρα και πόσο έχει πάει η κιλοβατώρα και εκτιμιέται ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα θέλουμε άλλα εβδομήντα.

        Βέβαια, επειδή τα πράγματα είναι ρευστά δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος αλλά έτσι βγήκε ..

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Όχι, συν 70. Όχι 700.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Εντάξει, θα τα πούμε και μετά.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Η εκτίμηση της υπηρεσίας για το κόστος ρεύματος λέμε τώρα. Επειδή ρώτησε ο κ. Βαρσαγάκης δεν είναι εδώ, το ποσό αυτό που βλέπετε στον κωδικό, το οποίο αναμορφώνει τον κωδικό για τον φωτισμό δημοτικών κτηρίων, έχουμε δυο κωδικούς στον Δήμο. τον έναν που είναι φωτισμό δημοτικών κτηρίων.

Επαναλαμβάνω, ότι είμαστε από τους δήμους που πληρώνουμε το ρεύμα στα σχολεία, γιατί κάποιοι άλλοι δεν το πληρώνουν. Το πληρώνουν μόνα τους τα σχολεία και αυτό συμβαίνει διαχρονικά στον δήμο με όλες τις Δημοτικές Αρχές, διότι το ρεύμα θεωρείται λειτουργικό έξοδο και κανονικά θα έπρεπε να το πληρώνουν οι Σχολικές Επιτροπές. Εμείς, λοιπόν, σαν Δήμος πληρώνουμε το ρεύμα των σχολείων.

Αυτός ο κωδικός είναι ο κωδικός των δημοτικών κτηρίων, τα οποία αναμορφώνουμε κατά 70.000 με την έννοια ότι επειδή είναι δυο κωδικοί και επειδή  η Δ.Ε.Η. δεν μας στέλνει λεπτομερώς, μάλλον μας στέλνει αλλά η υπηρεσία δεν βολεύεται να κατανέμει ανάλογα τον κωδικό το ρεύμα, έχει τελειώσει με τον έναν και ρίχνει πλέον τα υπόλοιπα ποσά στον άλλο κωδικό. Γι' αυτό βλέπετε μόνο τον έναν.

Θα έλεγα ότι δεν είναι ακριβές το ποσό, το οποίο βλέπετε εδώ πέρα. Το ακριβές ποσό νομίζω θα σας το πω μετά. Το έχω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Αγγέλης.

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

πρέπει να νοιώθουμε ευχαριστημένοι που έχουμε έγκριση σε άλλα δυο προγράμματα μεγάλα. Βλέπετε στους κωδικούς αυτούς μόνο ένα μικρό κομμάτι από τις δυο αποδοχές που φέραμε και στην Οικονομική Επιτροπή προχθές.

Το ένα αφορά πρόταση στο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, είναι 871.279 ευρώ και αφορά προμήθεια οχημάτων και υποδομής και στοιχείων δηλαδή για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης στον Βύρωνα.

Όπως γνωρίζετε έχουμε ήδη την διαλογή στην πηγή πολλά χρόνια, να μην επαναλαμβάνομαι. Σκοπός μας είναι να αναπτυχθεί, να διπλασιαστεί ο αριθμός των Σταθμών Ανακύκλωσης. Έτσι έχουμε ζητήσει μέσα από το πρόγραμμα κάδους για 130 ακόμα σημεία Σταθμούς Ανακύκλωσης, έναν τράκτορα, δυο ημιρυμουλκούμενα κοντέινερ και δυο ανοικτού τύπου και μια δεύτερη χοάνη για τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Το δεύτερο πρόγραμμα είναι πρόγραμμα στα βιοαπόβλητα Ε.Σ.Π.Α. μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Είναι συνολικής αξίας 763.391,89 ευρώ και αφορά την προμήθεια για την ξεχωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων.

Γιατί δεν θέλω να καθυστερήσω σήμερα την διαδικασία, ετοιμάζεται μια συνολική παρουσίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο και των προγραμμάτων αυτών. Εάν θέλετε επιγραμματικά μόνο να σας πω ότι στο δεύτερο πρόγραμμα είναι δυο απορριμματοφόρα βιοαποβλήτων μικρότερης χωρητικότητας και δυνατότητας στο να κινηθούν σε πολλούς εσωτερικούς δρόμους του Βύρωνα, πράγμα που αυτά που μας ήρθαν από την Περιφέρεια δεν το ικανοποιούν.

Είναι 750 κάδοι, θα σας τα διαβάσω, δηλαδή είναι κάδοι, είναι βιοδιασπώμενες σακούλες, είναι οικιακοί κομποστοποιητές 310 λίτρων, είναι υλικά δηλαδή τα οποία θα ενισχύσουν και θα απευθυνθούν και στα νοικοκυριά, γιατί εξ  όσων γνωρίζετε. Πιλοτικά ξεκίνησε από τον Αύγουστο η συλλογή βιοαποβλήτων με αιχμή και προτεραιότητα σε επιχειρήσεις, στους μεγάλους παραγωγούς δηλαδή.

Θα ακολουθήσει πάντως μια αναλυτική παρουσίαση και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για το κομμάτι των βιοαποβλήτων.

Οι δράσεις που αναφέρθηκες κ. Μαυρόπουλε, σε όλα τα χρηματοδοτούμενα πλέον υπάρχει υποέργο, δηλαδή οι δράσεις ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας αυτών των έργων σε όλα ανεξαιρέτως από οποιαδήποτε χρηματοδοτική πηγή και να προέρχονται.

        Αυτά ήθελα να πω σε πρώτη φάση, θα επανέλθουμε.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Υπάρχει εκτίμηση για αυτά τα προγράμματα, όλα …

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Το πότε δεν το ρισκάρουμε τίποτα, γιατί από την εμπειρία, δηλαδή των άλλων από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, δηλαδή θα έπρεπε …

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Απλά τα εντάσσουμε τώρα, έτσι;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Τα εντάσσουμε, ναι. Αποδοχή ένταξης ήταν αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, συνάδελφοι, περνάμε στις τοποθετήσεις και στην ψήφο.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Συγνώμη, κάτι που έχει διαφύγει μάλλον, υπάρχει ένα κονδύλι που λέει για δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών. Αυτό έχει συζητηθεί εδώ; Που θα γίνει αυτός ο σταθμός;  Ή απλώς εγκρίνουμε τώρα το κονδύλι, μπαίνει για έγκριση; Υπάρχει μελέτη γι' αυτό;  ΣΜΑΥ. Δημιουργία γράφει, είναι κάτι καινούργιο, λοιπόν.

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Δεν είναι κάποια καινούργια δημιουργία. Είναι στο Σταθμό Μεταφόρτωσης θα μεταφερθούν και τα ανακυκλώσιμα υλικά. Αυτό, βέβαια θα …

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

 Επεκτείνεται, δηλαδή ο Σταθμός Μεταφόρτωσης;

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Δεν επεκτείνεται, αυτός ο υφιστάμενος είναι. Ο υφιστάμενος Σταθμός Μεταφόρτωσης. Το γνωρίζετε που είναι.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Στον Υμηττό.

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Τον Μάιο του ΄23.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

 Πήρε παράταση με τον νόμο Χατζηδάκη.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Ανακυκλώσιμα, στην Καθαριότητα.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

 Να ακούσετε τοποθετήσεις τώρα γιατί είναι λίγο μπερδεμένη η κατάσταση.

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης όντως έχουμε την πρώτη, αυτό που δεχθήκαμε δηλαδή ήταν ότι γινόταν το χαρτί και το πλαστικό και το αλουμίνιο μέσα στην Καθαριότητα.

Ναι, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω έτσι. Εντάξει, βγάλτε τις φωτογραφίες αλλά …

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έλα να ολοκληρώσουμε παιδιά.

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Λοιπόν, αυτή την στιγμή γίνεται μέσα στον Σταθμό. Έχουμε πάρει κάποια  μέτρα, γιατί έχουν γίνει και ατυχήματα καθόσον γνωρίζετε μέσα σε αυτόν τον χώρο, δεν είναι ο κατάλληλος χώρος να γίνεται η ανακύκλωση στον χώρο μέσα της Καθαριότητας, αυτό το οποίο. Διάθεση να την ανεβάσουμε την ανακύκλωση υπάρχει, οπότε και μεγάλο κοντέινερ πρέπει να χρησιμοποιηθεί για προσωρινή αποθήκευση, ας πούμε του χαρτιού για να ελαχιστοποιηθούν, να μειωθούν και τα δρομολόγια προς την. Σύμβαση υπάρχει για την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών και εάν μιλάμε, ας πούμε, αυτή την στιγμή για Σταθμό Μεταφόρτωσης, το δεδομένο σήμερα είναι αυτό που έχουμε πάνω στο ΣΜΑ. Πάνω από το ΕΚΕΜΣ.

        Αυτός είναι ένας προσωρινά αδειοδοτημένος χώρος μέχρι τον Μάιο, είπαμε, του ΄23. Εναλλακτικός τρόπος όσο έχει ψαχθεί, επίσης γνωρίζετε ότι δεν έχει βρεθεί, οπότε είναι κάτι που θα ξεκινήσουμε στο άμεσο διάστημα να δούμε τι μέλει γενέσθαι και με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης αλλά αυτή την στιγμή το δεδομένο για το ΣΜΑΥ, όπως λέμε, είναι ο  ίδιος χώρος. Ο ίδιος χώρος, δηλαδή η χοάνη η καινούργια που έχουμε ζητήσει αλλά εντάξει, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε κάποια προμήθεια πριν από τον Μάιο.

        Αυτό που όντως πρέπει να κινηθούμε παράλληλα να δούμε τι θα γίνει είναι το τι θα γίνει και με την υφιστάμενο Σταθμό Μεταφόρτωσης και την πιθανή μεταφορά του κάπου αλλού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Περνάμε στις τοποθετήσεις. Ο κ. Γώγος έχει τον λόγο.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Όπως και στην Οικονομική θα απέχουμε. Μια εξαιρετική αναμόρφωση προϋπολογισμού, όσον αφορά το κομμάτι που έχει να κάνει με την ανακύκλωση. Τα βιοαπόβλητα, δεν το λέω ειρωνικά, είναι κάτι το οποίο εμένα ουσιαστικά, εάν δεν υπήρχαν κάποια άλλα πράγματα, θα το ψήφιζα κιόλας.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΓΩΓΟΣ:

Ακόμα δεν είπαμε κάτι τέτοιο, αγαπημένε Χρήστο. Πέρα, λοιπόν από την ανακύκλωση, την διαχείριση των βιοαποβλήτων, τα οποία με βρίσκουν σύμφωνο, υπάρχουν κάποια άλλα σημεία τα οποία, όπως για παράδειγμα αναφέρθηκε και πριν, την αποζημίωση των υπαλλήλων για τα οφειλόμενα ΜΑΠ προηγούμενων ετών είναι συν 50.000, μείον 50, δηλαδή δεν θα πάρουν τίποτα από αυτά που διεκδικούν;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΓΩΓΟΣ:

Το κατάλαβα. Το βάλατε εσείς αλλά νομικά δεν καλύπτεται. Είμαι κάθετα αντίθετος εγώ σε αυτό.

        Δεύτερον, θα λειτουργούσα και ως Ρογκάκος με την καλή έννοια, στην εισφορά υπέρ Ε.Δ.Σ.Ν.Α. . Έχω αναφερθεί ότι ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α.  μας παίρνει χρήματα, έστω και εάν είναι νόμιμα και υποχρεούμαστε να τα δώσουμε, δεν το ξέρω κατά πόσο, αλλά θα πήγαινα στα δικαστήρια και δεν θα τους έδινα μια, γιατί ακριβώς και εσείς έχετε κάνει παρέμβαση, νομίζω, σαν παράταξη στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ που λέτε το .. των χρημάτων το οποίο παίρνουν και δεν θα έπρεπε να παίρνουν. Οπότε, αυτό μας βρίσκει αντίθετους, δεν θα τους δίναμε αυτά τα χρήματα.

        Πολύ σωστά είπε ο Δημήτρης ότι εγώ δεν εγκρίνω φυλλάδες άλλης περιοχής με τίποτα και ιδίως, όταν στοχοποιούμαι κιόλας σε αυτές, χωρίς να υπάρχει λόγος. Όταν αυτός ο κύριος θα μάθει να μην στοχοποιεί, μπορεί και να του εγκρίνω και ένα ευρώ.

        Όσον αφορά για τα μη επιδοτούμενα η τα επιδοτούμενα, τα οποία δεν έχουμε πάρει, μας βρίσκουν ουσιαστικά σύμφωνους για την επιδότηση. Δεν θα λέγαμε όχι και είναι από τα θετικά στοιχεία και επίσης για την συντήρηση των μονίμων εγκαταστάσεων παιδικών σταθμών, ουσιαστικά και το 4ο τώρα που αναγκαζόμαστε να το φτιάξουμε ενώ δεν το έχουμε φτιάξει, σημαίνει ότι είναι στα χαρτιά αυτό.

        Με λίγα λόγια, πέρα από το κομμάτι, που όπως ανέφερα στην ανακύκλωση και τα λοιπά και τα υπόλοιπα, τα οποία είναι διαδικαστικά, σε εκείνα τα σημεία που στάθηκα είναι που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Δεν θέλουμε να σας δημιουργήσουμε πρόβλημα, γι' αυτό και απέχουμε από την διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ. Παρότι δεν ήταν 8.20, 8.30 οφείλω τα εύσημα γιατί όντως ήσασταν σύντομος ιδιαίτερα.

        Ο κ. Μπαντής. 8.31.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

 Στην Οικονομική Επιτροπή δεν υπερψηφίσαμε την συγκεκριμένη αναμόρφωση ακριβώς για τον αντίθετο λόγο από εσένα Χρήστο. Δηλαδή, ενώ εγκρίθηκε ένα πρόβλημα, το οποίο είναι πάρα πολύ καλό και ενισχύει το κομμάτι ανακύκλωσης στον Δήμο μας, δεν γνωρίζουμε και ακούστηκαν και οι ερωτήσεις των συναδέλφων, οι εύλογες ερωτήσεις, δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα γίνει με αυτά τα χρήματα.

        Δηλαδή, δεν γνωρίζαμε ότι ο χώρος που γίνεται η ανακύκλωση αυτή την στιγμή στην Καθαριότητα, θα μεταφερθεί, ας πούμε, στο ΣΜΑ πάνω στο βουνό, τέλος πάντων. Ο οποίος έχει αδειοδότηση, όπως μας είπε και ο κ. Αγγέλης για άλλους έξι, επτά μήνες.

        Δηλαδή, μπαίνουμε στην διαδικασία να βάλουμε μια χοάνη σε κάτι το οποίο θα κλείσει, βάσει νόμου, σε επτά μήνες.

        Εμείς, λοιπόν, είπαμε και καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να μπει σε αυτή την διαδικασία, ότι πριν περάσουμε αυτή την αναμόρφωση με αυτά τα ποσά, γιατί περνώντας την αναμόρφωση και γράφοντας τα ποσά αυτά στον προϋπολογισμό μπορείτε να κάνετε το οτιδήποτε, να έχουμε μια αναλυτική ενημέρωση για το τι μέλει γενέσθαι.

        Δηλαδή, αυτό που είπε ο κ. Αγγέλης ότι ψηφίστε σήμερα την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και θα σας τα πω στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, εμείς του είπαμε στην Οικονομική Επιτροπή ότι θα έπρεπε να μας τα πει πριν και να τα ψηφίσουμε μετά.

        Γι' αυτό, λοιπόν, τον λόγο δεν υπερψηφίζουμε την συγκεκριμένη αναμόρφωση. Ότι θα θέλαμε να λάβουμε γνώση τι ακριβώς μέλει γενέσθαι με τα ποσά αυτά και πως ακριβώς έχει σχεδιάσει η Δημοτική Αρχή ότι πρέπει να δαπανηθούν.

        Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ, κ. Μπαντή.

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Δεν με πειράζει να απαντήσω, γιατί απάντηση έδωσα και στην Οικονομική Επιτροπή σε αυτό. Απλά ο κ. Μπαντής το παρέλειψε αυτό. Πρώτα από όλα μέσα στην εισήγηση υπάρχει αναφορά συγκεκριμένη  για κάθε προμήθεια μέσω αυτών. Δεν είναι ότι δεν ξέρουμε τι θα τα κάνετε αυτά τα λεφτά. Υπάρχει η προμήθεια εξοπλισμού και για το στοιχείο που είπατε τώρα για το θέμα της χοάνης, μακάρι να έρθει μέσα στους επτά επόμενους μήνες που δεν το βλέπω, αλλά όπως και να έχει το πράγμα, σας εξήγησα ότι ακόμα και αυτό θα είναι ένα στοιχείο μεταφερόμενο, δεν θα είναι κάτι το οποίο θα καταστραφεί. Θα μπει και θα απαξιωθεί, δηλαδή, εκεί, όπως έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις.

        Θα είναι στοιχείο, το οποίο θα μπορεί να μεταφερθεί, εάν χρειαστεί.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Απλά σαν Δημοτικό Συμβούλιο δεν γνωρίζαμε καν ότι θα μεταφερθεί η μεταφόρτωση της ανακύκλωσης από την Καθαριότητα στον Σταθμό. Εγώ δεν το γνώριζα. Δεν ξέρω εάν το γνώριζαν οι συνάδελφοι. Εγώ δεν το ήξερα. Έχετε πει ότι θα βάλετε επιπλέον 130 σημεία. Δεν ξέρω που θα τοποθετηθούν αυτά τα 130 σημεία.

        Δηλαδή, είναι καλό και μου είπατε πως έχω δίκαιο στην Οικονομική Επιτροπή να φέρουμε και τα πρακτικά, ότι θα έπρεπε να προηγηθεί ένα Δημοτικό Συμβούλιο για τα θέματα ανακύκλωσης, καθαριότητα και μετά χαράς να το ψήφιζα, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αλλά να γίνουμε και εμείς κοινωνοί και να πούμε την άποψή μας για το τι θα γίνουν αυτά τα χρήματα. Αυτό σας είπα εγώ. Ότι το κάνετε ανάποδα, πρώτα βάζετε τα λεφτά και μετά θα μας ενημερώσετε. Ενώ έπρεπε να μας ενημερώσετε και μετά να γίνει η αναμόρφωση.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Τώρα, κ. Μπαντή, ζητάτε να σας πούμε που θα βάλουμε τα 130 σημεία ανακύκλωσης.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Τουλάχιστον να ξέρω, Δήμαρχε….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Για να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό;

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Η ανακύκλωση πάρθηκε απόφαση και θα πάει στο ΣΜΑ και όχι στον χώρο της Καθαριότητας.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Εντάξει, κακώς δεν το μάθατε, αλλά θα πάει και όταν είναι να φύγει, θα φύγει. Κανένα πρόβλημα.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Κάντε ότι θέλετε, απλά εγώ λέω μια άποψη.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Όχι, δεν κάνουμε ότι θέλουμε …

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Δεν ενημερώνετε, αυτό είπα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Εγώ νομίζω ότι ενημερωθήκατε στην Οικονομική Επιτροπή. Συνεχίζετε όμως να το …

Κος ΑΓΓΕΛΗΣ:

Το αίτημα ένταξης και στα δυο προγράμματα έχει ζωή πάνω από ενάμιση χρόνο. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Μπαντή αποχή ή κατά;

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Θα ψηφίσω στο τέλος που θα γίνει η ψηφοφορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία. Ο κ. Σωτηρόπουλος έχει τον λόγο. 8.35.

Κος ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Εμείς, όπως και στην Οικονομική Επιτροπή, θα απέχουμε. Επιγραμματικά να πω δυο, τρία θεματάκια που υπάρχει πρόβλημα κατά την άποψή μας. το πρώτο είναι τα ΜΑΠ. Το είπαμε και στην Οικονομική Επιτροπή, το λέμε και τώρα, δεν υπάρχει αυτή η ιστορία να σέρνεται. Το δεύτερο είναι αυτό που προέκυψε σήμερα με την μεταφορά της χοάνης και του χώρου από την Καθαριότητα στο ΣΜΑ. Όλοι ξέρουμε, το είπαμε, σε λιγότερο από ένα χρόνο λήγει η αδειοδότηση, πέραν των άλλων προβλημάτων που έχει ο Σταθμός Μεταφόρτωσης.

        Στην ανακύκλωση και εμείς θα θέλαμε περισσότερη ενημέρωση. Προφανώς και είμαστε υπέρ επί της αρχής. Το αποθεματικό να σημειώσω ότι πάει στα δυο χιλιάρικα για πρώτη φορά. Σχεδόν έχει εξανεμιστεί πλήρως το αποθεματικό.

        Τώρα, σε ότι αφορά τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. , έχουμε και εμείς σοβαρότατες επιφυλάξεις. Βεβαίως δεν μπορούμε ως Δήμος να μην πληρώσουμε. Τα έχουμε πει αυτά και στην Π.Ε.Δ.Α. και τα λοιπά. Αλλά υπάρχει σοβαρότατο θέμα με τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α.  και πρέπει κάποια στιγμή να συντονιστούμε και με άλλους δήμους να αντιδράσουμε είτε μέσα από την Π.Ε.Δ.Α. είτε ως μια ομάδα δήμων.

        Ευχαριστώ. Απέχουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ κ. Σωτηρόπουλε. Η Λαϊκή Συσπείρωση;

Κος ΒΑΡΣΑΓΑΚΗΣ:

Εμείς καταψηφίζουμε παραδοσιακά τις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού ορμώμενοι από την στάση που κρατήσαμε εξ αρχής, όταν ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός και θέλοντας να τονίσουμε τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα του προϋπολογισμού, των αναμορφώσεων του.

        Δεν θα σταθούμε σε αυτά που ακούστηκαν και είναι σωστά και για τα ΜΑΠ πόσα ακούστηκαν και για το ΣΜΑ και για την έλλειψη ενημέρωσης, όσον αφορά το πως θα προχωρήσει η διαδικασία αυτή της ανακύκλωσης, η οποία χρηματοδοτήθηκε εσχάτως και φαίνεται σε αυτή την αναμόρφωση. Θα θέλαμε να τονίσουμε αυτό που και στην ερώτηση μας θελήσαμε να δείξουμε, ότι σε αυτή την αναμόρφωση γίνεται καθαρό ότι το κομμάτι της ηλεκτροδότησης είναι 100% αυξημένο σε σχέση με την εκτίμηση, όταν ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός.

Όπως αυτός θα εξελιχθεί θεωρούμε δυσμενέστερα μέχρι το τέλος της χρονιάς και άφησε να εννοηθεί ο κ. Κόκκαλης, εάν δεν κάνω λάθος, όχι το είπε καθαρά ο άνθρωπος, μιλώντας για το φυσικό αέριο, λέγοντας ότι είναι πέντε φορές επάνω, εκεί να δούμε, όταν θα έρθει η αναμόρφωση του συγκεκριμένου κωδικού, ο οποίος θυμίζω αφορά και τα σχολεία. Το σύνολο του σχολικού δικτύου του Βύρωνα είναι περασμένο εδώ και κάποια χρόνια στο φυσικό αέριο, πόσο εύκολο θα είναι για τον Δήμο να μπορεί μεταφέροντας χρήματα από εδώ και από εκεί να καλύψει τις τεράστιες χρεώσεις που θα προκύψουν και οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με αυτές που είχαν προϋπολογιστεί δέκα μήνες πριν.

Αυτό. καταψηφίζουμε την αναμόρφωση, ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ και εγώ κ. Βαρσαγάκη. Η κυρία Σάρολα. 8.38.

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Η αναμόρφωση αυτή σε μεγάλο βαθμό αναμορφώνει κωδικούς που έχουν να κάνουν με την ανακύκλωση των απορριμμάτων στην πόλη μας και σε δεύτερο βαθμό με κωδικούς που έχουν να κάνουν με το τεράστιο ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζει ο Δήμος Βύρωνα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ρεύμα, όπως και τόσοι άλλοι δήμοι της χώρας

        Εμείς είχαμε υπερψηφίσει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, όταν είχε έρθει για συζήτησης το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα. Η αναμόρφωση την οποία εισηγείστε είναι σε μια σωστή κατεύθυνση με την ενίσχυση των κωδικών για την ενημέρωση του κόσμου για την ανακύκλωση των βιοαποβλήτων και τα σχετικά. Συνεχίζει όμως να υπάρχει στον Δήμο μας το πρόβλημα, όπως και σε πολλούς άλλους δήμους, ότι δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα στην πηγή του.

        Δηλαδή, βάζουμε περισσότερους κάδους για να ανακυκλώνει ο κόσμος τα απορρίμματα του, δημιουργούμε καινούργια ρεύματα ανακύκλωσης, όπως είναι εσχάτως  ο καφέ κάδος, όμως το που ακριβώς τα πηγαίνουμε αυτά τα απορρίμματα και που τα διαχειριζόμαστε, δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί ούτε σε επίπεδο Δήμο αλλά ούτε σε επίπεδο Περιφέρειας.

        Υπάρχει, δηλαδή το τεράστιο πρόβλημα που θα λειτουργούν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, όχι μόνο για τον Δήμο Βύρωνα αλλά και για πολλούς άλλους δήμους.

        Η άποψή  μας, όπως το είχαμε εκφράσει και στην συζήτηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, είναι ότι εάν δεν λύσουμε το πρόβλημα στην πηγή του, δηλαδή στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης και στους χώρους απόθεσης των απορριμμάτων, δεν μπορεί η ανακύκλωση στον Δήμο μας και στην χώρα γενικότερα να προχωρήσει.

        Σχετικά με την πρόταση που ακούσαμε και εμείς σήμερα για μεταφόρτωση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στον Υμηττό επάνω στον Σταθμό Μεταφόρτωσης που είναι προσωρινά αδειοδοτημένος μέχρι τον Μάρτιο, ούτε εμείς το γνωρίζαμε και δεν συμφωνούμε, αρχικά, με μια τέτοια πρόταση.

        Πράγματι, όπως είπε και ο κ. Σωτηρόπουλος, το αποθεματικό μετά από αυτή την αναμόρφωση μειώνεται, εάν δεν κάνω λάθος, το ποσό των 2.500 ευρώ και με αυτές τις παρατηρήσεις εμείς θα απέχουμε από την ψηφοφορία.

        Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ και εγώ.  Η κυρία Μπικάκη έχει το λόγο. 8.41

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Με συγχωρείτε, ένα πράγμα ήθελα να πω. Με συγχωρείτε, κυρία Μπικάκη ένα λεπτό. Είχαμε κάνει μια πρόταση παλαιότερα για να χρησιμοποιηθεί ο χώρος πάνω από το νεκροταφείο που λειτουργεί σήμερα η Τεχνική Υπηρεσία και το Πράσινο ως χώρος διαχείρισης απορριμμάτων. Ίσως να μπορέσετε να την ξανά δείτε αυτή την ιδέα, μήπως τα ανακυκλώσιμα θα μπορούσαν να τα  διαχειριστούν εκεί.

        Απλά την ξανά καταθέτουμε, μήπως φανεί χρήσιμη στις υπηρεσίες μας. Ευχαριστώ.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Όπως και ο ίδιος ο προϋπολογισμός έχει ουσία, η οποία έχει ταξικά χαρακτηριστικά, κάνει ανακατανομή των χρημάτων που μαζεύονται από την φορολογία σε έργα, τα οποία δεν έχουν σχέση με τις υποδομές κυρίως τις αναγκαίες, με τις κοινωνικές ανάγκες αλλά σε αυτά που υπάρχουν κατευθύνσεις είτε από Ε.Σ.Π.Α. είτε από την Ε.Ε. και άλλα προγράμματα και τα λοιπά, έτσι και αυτή η αναμόρφωση δεν αλλάζει την ουσία του ίδιου του προϋπολογισμού. Κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.

        Είναι ενδεικτικό αυτό που γίνεται με τις Σχολικές Επιτροπές. Θα περίμενε κανένας, ενόψει και αυτών των ανατιμήσεων, να ενισχυθούν οι δόσεις που δίνονται τώρα που υπάρχει έναρξη νέας σχολικής χρονιάς για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων σε θέρμανση και άλλα υλικά.

        Παρόλα αυτά, διαψευστήκαμε από την απάντηση που δόθηκε, ότι το ποσό που πάει παραπάνω είναι γιατί φορτώνονται ένα έξοδο που σβήνεται από αλλού. Δηλαδή, τα βαψίματα. Είναι μια ανακατανομή δηλαδή με ταυτόχρονα φόρτωμα μιας υποχρέωσης που ήταν σε άλλο κονδύλι.

        Από την μια αυτό, από την άλλη αυτό που ακούγεται για το ΣΜΑ, είναι και αυτά ενδεικτικά για το ΣΜΑΥ ότι δεν κινούνται σε μια κατεύθυνση ούτε φιλολαϊκή, εν πάση περιπτώσει και κάλυψη κοινωνικών αναγκών αλλά ούτε και προστασίας του περιβάλλοντος.

        Τώρα δεν ξέρω γιατί ακούγεται εδώ ότι είναι προσωρινός ο Σταθμός Μεταφόρτωσης και θα τελειώσει τον Μάιο, πότε είπατε, διότι ο νόμος της ΝΔ, κύριε Γώγε και Μπαντή, ο 4685 στο άρθρο 92, ειδικά τον Σταθμό Μεταφόρτωσης επάνω τον νομιμοποίησε και του έδωσε παράταση για άλλα τέσσερα, πέντε χρόνια ταυτόχρονα. Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα.

        Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να δούμε και τις αντιδράσεις μας. Γιατί σουφρώνετε τα χείλη σας; Δεν το γνωρίζετε; Εντάξει, στο άρθρο 92 δείτε το.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Είπατε κ. Γώγε και Μπαντή είπατε;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν κλίνεται;

Κος ΓΩΓΟΣ:

Δεν έχει σημασία, όχι δεν στέκομαι σε αυτό αλλά μας τραβάτε το αφτί ότι η ΝΔ έκανε αυτό;

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Είναι ο νόμος της ΝΔ.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

.. και να δούμε που θα πηγαίνουν τα σκουπίδια.

Κος ΓΩΓΟΣ:

 Πέρα από αυτό εδώ είμαστε ως δημοτικοί σύμβουλοι. Δεν ξέρω, ο  Μίλτος είναι και κομματικό στέλεχος, εγώ δεν είμαι Πρόεδρος, οπότε μπορείτε να αναφέρεστε μόνο στον Μίλτο, όχι σε μένα.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Εντάξει.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Σε μένα, σε μένα.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Εμείς, λοιπόν, καταψηφίζουμε την  αναμόρφωση.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Μ4685/20. Αντιπεριβαλλοντικός έχεις χαρακτηριστεί από τα κινήματα. Θα σας το βρω και θα ..

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Λέει εδώ ότι εγκρίνονται οι θέσεις. Θα σας το διαβάσω, γιατί κατάλαβα και από την γκριμάτσα του Δημάρχου ότι δεν το ξέρετε.

        «Εγκρίνονται οι θέσεις για την προσωρινή λειτουργία εγκαταστάσεων αστικών υποδομών» και τα λοιπά, παρένθεση ΣΜΑ, στα σημεία που ήδη λειτουργούν σήμερα ,όπως φαίνεσαι στα τοπογραφικά διαγράμματα. Λέει τους δήμους Αγίων Αναργύρων, Βύρωνος και τα λοιπά.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Η υποχρέωση υπάρχει αλλά εγκρίνονται.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν λέει τέτοιο πράγμα δυστυχώς. Λέει ότι μετά την λήξη της προθεσμίας η παύση της λειτουργίας ο Δήμος οφείλει εντός έτους. Λέει τρία έτη. Με τρία έτη. Άρα τρία έτη.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Κύριε Πρόεδρε,  επί προσωπικού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Να ολοκληρώσει η κυρία Μπικάκη.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Βεβαίως, εννοείται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, ελάτε κυρία Μπικάκη. Ολοκληρώσατε;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ναι, ναι.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

 Επί προσωπικού για δέκα δευτερόλεπτα. Κυρία Μπικάκη, πρώτη φορά, πρώτη φορά στα χρονικά κυβέρνηση είπε ότι τον Σταθμό Μεταφόρτωσης που έχετε στον Υμηττό, σας δίνουν διορία τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί …

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Δήμαρχε, δεν υπάρχει αυτό, δεν υπάρχει πουθενά. Δεν υπάρχει πουθενά. Απλά θέλω να πω, έχουν περάσει από το 1996 που λειτουργεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης παράνομα στον Υμηττό, έχουν περάσει δεν ξέρω εγώ πόσες κυβερνήσεις. Πρώτη φορά κυβέρνηση είπε ότι παιδιά αυτή η παρανομία σε τρία χρόνια πρέπει να τελειώσει και αυτό είναι κακό; Δεν μπορώ να καταλάβω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν είναι επί προσωπικού όμως αυτό.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Είναι επί προσωπικού επειδή μου είπε ότι Μίλτο πες το.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ελάτε συνάδελφοι. Ο κ. Μαυρόπουλος.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Όταν το 2020 που ψηφίστηκε αυτός ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος, είχαμε πει εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο που είχαμε συζητήσει ότι πλέον νομιμοποιείται και συνεχίζει, όλες οι παρατάξεις πλην δυο είχαν γελάσει ότι τι λέτε; Το όριο είναι τρία χρόνια και φεύγουν.

        Σήμερα, από ότι αντιλαμβανόμαστε για να πηγαίνουν εκεί πέρα και τα ανακυκλώσιμα, κάτι το οποίο είναι να φύγει σε ένα χρόνο, υποτίθεται και θα υπάρχουν ευθύνες, δεν κάνεις ολόκληρο σχεδιασμό για να το μεταφέρεις εκεί.

        Αυτό που είχαμε πει και τότε, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, πλέον παίρνει σάρκα και οστά δυστυχώς και αυτό που λέει ο κ. Μπαντής για την νομιμοποίηση του να φύγει της ΝΔ δεν ισχύει, όπως και το ότι συμπεριελήφθη στον νόμο είναι μετά από πρόταση, όπως λέει και ο νόμος μέσα και η εισηγητική του έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας της Δημοτικής Αρχής Βύρωνα που είχε γίνει το 2017.

        Δεν το συζητάω, είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας. εμείς θεωρούμε εκεί πέρα ότι περιβαλλοντικά καταστρέφεται, ότι πρέπει να απομακρυνθούν, εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης.

        Το δεύτερο που θα ήθελα να πω, σε αυτόν τον προϋπολογισμό που εξηγήθηκε, που αφαιρεθήκανε τα 50.000 ευρώ από τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους που δεν πήραν τα ΜΑΠ. Και τότε είχαμε πει στην συζήτηση ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ερώτημα που έκανε η Δημοτική Αρχή, γιατί το ερώτημα αυτό περιελάβανε εμμέσως και την απάντηση σαν να μην τα δικαιούνται.

        Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι σε όμορο Δήμο, στον Δήμο Δάφνης –Υμηττού, με την απόφαση 28 Μάρτη του του ΄22,μπορείε να μπείτε να την κατεβάσετε, χωρίς να κάνουν ερωτήματα και χωρίς πολλά- πολλά, επιστρέφουν 38.000 ευρώ από αυτά τα οφειλόμενα για τα έτη από το ΄17 μέχρι το ΄21,έστωκαι αποσπασματικά, χωρίς να κάνουν καμία ερώτηση.

        Χωρίς να θέλω να πω τίποτα σαν, να κατηγορήσω, ότι εκεί είναι δεξιός ο Δήμαρχος, εδώ είναι αριστερός. Λέω τώρα το τι δηλώνει ο καθένας, ότι το τι είναι, που αντίστοιχα θα περίμενε εδώ ούτε καν να το συζητήσουμε και να τα είχαμε δώσει κάθετα από την πρώτη στιγμή. Ούτε καν θα έπρεπε να μας απασχολήσει.

        Εν πάση περιπτώσει, τους προϋπολογισμούς εμείς, τις αναμορφώσεις αυτές έχουμε ψηφίσει τον προϋπολογισμό, τις αναμορφώσεις τους προϋπολογισμού τις θεωρούμε τον κρίκο μιας αλυσίδας για να επιβάλουν τις αντιλαϊκές πολιτικές, να πλήξουν τα συμφέροντα του λαού αντί να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του που έχει και την καθημερινότητά του και συνεπώς και αυτόν τον καταψηφίζουμε, αυτή την αναμόρφωση, όπως έχουμε  καταψηφίσει και τον προϋπολογισμό και τις προηγούμενες αναμορφώσεις.

        Ευχαριστώ.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Μια διόρθωση για τα πρακτικά.  Επειδή τον βρήκα τον νόμο, λέει είναι 5ος του ΄20, στο τέλος πράγματι λέει ότι, προσέξτε τι λέει. «Με έγκριση μέχρι τρία έτη. Μετά την λήξη της προθεσμίας παύει η προσωρινή λειτουργία του ΣΜΑ. Καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας επιβάλλεται λήψη μέτρων. Επιτρέπεται με τον  νέο Οικοδομικό Κανονισμό να γίνουν προσωρινές κατασκευές. Ειδικά για τις περιπτώσεις παρόδου του χρονικού διαστήματος των τριών ετών, δεν επιτρέπεται παράταση της προσωρινής λειτουργίας του ΣΜΑ».

        Άρα πρέπει να κλείσει …

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Σας διαψεύδει κυρία Μπικάκη, γιατί πριν μας είπατε, για άλλα τέσσερα πέντε χρόνια μας είπατε. Διαβάζετε λίγο προσεκτικά τους νόμους.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Πρέπει να κλείσει και άρα υπάρχει ένα ζήτημα πως εκεί πάει αυτό που λέτε για το ΣΜΑΥ άμα είναι να κλείσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κυρία Μπικάκη συγνώμη δεν άκουσα, κατά;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Κατά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Δεμπόνος, αποχή. Ο κ. Ταραζώνας;

Κος ΤΑΡΑΖΩΝΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

 Η κυρία Μπαστέα;

Κα ΜΠΑΣΤΕΑ:

Απέχουμε. Απέχω, μάλλον. Ναι, απέχω και θέλω να αιτιολογήσω, μάλλον προκύπτει, καταρχήν ότι δεν υπάρχει ενημέρωση ως προς το σχέδιο που υπάρχει από την Δημοτική Αρχή για τον τρόπο και την διαχείριση όλων των κομματικών που αφορούν και την ανακύκλωση και την διαχείριση των απορριμμάτων. Όλοι έχουν ένα κενό πάνω στην ενημέρωση.

Σαφώς και αυτό θα έπρεπε να έχουμε ήδη μια ενημέρωση πριν έρθει αυτό εδώ για να το ψηφίσουμε. Σαφώς και κανένας δεν νομίζω ότι είναι αντίθετος ως προς το να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε δράσεις διαχείρισης και  βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών.

Ένας δεύτερος λόγος αποχής είναι ότι διατηρώ επιφυλάξεις ως προς την ρεαλιστικότητα αυτού του προϋπολογισμού, γιατί το αποθεματικό με 2.000, 2.500, όπως απομένει και εάν χρειαστούν στην πορεία να γίνουν επιπλέον αναμορφώσεις τότε θα πρέπει να κόψουμε, να ράψουμε μέσα από κωδικούς που ήδη αποτυπώνουν σφικτές δαπάνες, οι οποίες κατά κανόνα δεν είναι και ελαστικές.

Ως εκ τούτου, ελπίζω να πάμε καλά, θα φανεί και στα τρίμηνα που θα πρέπει να έρθει τον επόμενο μήνα ή διαδικασία του εξαμήνου, νομίζω για έγκριση.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ. Ο κ. Μουντοκαλάκης;

Κος ΜΟΥΝΤΟΚΑΛΑΚΗΣ:

Με πολύ αγάπη, απέχω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστούμε για την αγάπη. Κύριε Μπαντή;

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Απέχω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αποχή. Ωραία. υπερψηφίζεται επομένως.

 

ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ

………………………

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Περνάμε στο δεύτερο θέμα

 

Θέμα 2ο :

Έγκριση Προγραμμάτων Λειτουργίας Αθλητικών Εγκαταστάσεων

 Δήμου Βύρωνα και παραχώρησης  βοηθητικών χώρων

(γραφεία – αποθήκες), περιόδου 2022 – 2023

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Νομίζω εδώ να ενταχθεί και το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα.

 

Θέμα:

Εκτός ημερήσιας διάταξης.

Έγκριση παραχώρησης στα  Αθλητικά Σωματεία του Δήμου Βύρωνα

του δικαιώματος χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου

Βύρωνα περιόδου ΄22-΄23 για χορήγηση άδειας διεξαγωγής αθλητικών

συναντήσεων.

 

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Να εξηγήσω, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ναι.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Αυτό συνέβη και τώρα τελευταία. Παρότι εμείς δίναμε στα Σωματεία  με βάση την ψήφιση που κάναμε κάθε χρόνο τώρα η Περιφέρεια μαζί με την Γενική Γραμματεία, η Περιφέρεια ειδικά, θέλει και απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Οπότε, γι' αυτό και μπαίνει σαν έκτακτο το δεύτερο θέμα, που συνάδει με το δεύτερο έτσι και αλλιώς.

        Τα εισηγητικά τα έχετε πάρει. Νομίζω ότι έγινε μια ερώτηση από τον κ. Παπαδημητρίου. Η υπηρεσία έστειλε μια απάντηση, στην οποία νομίζω συμπληρώνει και ορισμένα πράγματα ακόμα σχετικά με την διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο έχουν διαμορφωθεί αυτά τα προγράμματα. Νομίζω ότι είμαστε καλυμμένοι.

        Παρόλα αυτά, εάν υπάρχει κάτι άλλο, ευχαριστώ και τους συναδέλφους της Διεύθυνσης που έχουν έρθει εδώ πέρα για να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις που θα γίνουν ή να πουν κάτι. Αυτά. Δεν ξέρω εάν υπάρχει κάτι άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, ερωτήσεις. Μισό λεπτό να σημειώσω. Ο κ. Γώγος. Η κυρία Σφακιανάκη. Ο κ. Βαλμάς. Γιατί, κύριε Βαλμά, είσαστε στην τσίτα πάντα;

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Να προηγηθείτε από την κυρία Σφακιανάκη, να προηγηθείτε.  Ο κ. Παπαδημητρίου.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Να προηγηθεί η κυρία Σφακιανάκη. …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και ο κ. Αποστολάκης.

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Βαλμά, ποτέ δεν είστε on time. Δηλαδή, πάντα σε λάθος χρόνο. Έχουμε ένα πρόβλημα συγχρονισμού. Λοιπόν, η κυρία Μπικάκη. Παρακαλώ συνάδελφοι, λίγο ησυχία. Δεν υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κ. Γώγος.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Εγώ θέλω να ρωτήσω ενώπιον όλων, εάν και έχω ακούσει από τα μέλη που με  εκπροσωπούν στην Επιτροπή, που μας εκπροσωπούν στην Επιτροπή, εάν όλα τα Σωματεία είναι σύμφωνα. Εάν συμφώνησαν θετικά όλα τα Σωματεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία. Η κυρία Σφακιανάκη.

Κα ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ:

Εγώ ήθελα να ρωτήσω το εξής. Επειδή το πρόγραμμα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί εξαρτάται άμεσα από την κατασκευή του Μυρακτής κα υπάρχει ένα προσωρινό πρόγραμμα, το οποίο μετά αλλάζει, όταν τελειώνει το Μυρακτής και τροποποιείται, πότε προβλέπεται να έχουν τελειώσει οι εργασίες;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Βαλμάς.

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Είπατε και για τις αίθουσες, εάν δεν κάνω λάθος….Είναι και οι αίθουσες. Δέκα χρόνια το λέω, θα το πω ενδέκατο, δεν πειράζει. Τι γίνεται με αυτές τις αίθουσες Πρόεδρε; Γελάει η κυρία Δώρα.

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

 (ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Τα λέμε δημόσια εμείς εδώ πέρα και το ξέρετε.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Προσέξτε λίγο την συμπεριφορά σας.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Γιατί τι έχει η συμπεριφορά μου;

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

Προσέξτε λίγο την συμπεριφορά σας και παρακαλώ τον Πρόεδρο να παρεμβαίνει σε τέτοιες παρατηρήσεις.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Γιατί, τι σας είπα;

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

.. εάν θα γελάσω ή εάν θα κλάψω.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

τέλος πάντων.

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

Σας παρακαλώ πολύ.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Κάντε ότι θέλετε. Εντάξει κυρία Δώρα μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Βαλμά ερώτηση.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Η ερώτησή μου είναι, τι γίνεται με τις αίθουσες; Έχουν παραχωρηθεί αίθουσες από εκεί σε όλα τα χρόνια και ξέρετε πολύ καλά ότι ο άλλος κρατάει και δυο και τρεις αίθουσες. Ο Δήμος τι απολαβές έχει από όλο αυτό το φάσμα; Ένα το κρατούμενο.

        Ο Δήμος πληρώνει το ρεύμα, πληρώνει το νερό, δεν έχει καμία απολαβή αλλά οι κύριοι όμως που εκμεταλλεύονται, δεν λέω για την Δόξα ούτε για το τάε κβον ντο ούτε για τίποτα, θα μιλήσω ανοικτά, ειδικά για τον κ. Πάτροκλο λέω.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Ναι, ναι, δέκα φορές και ένδεκα. Θα έρθει η χρονιά όμως για τον καθέναν. Μην στεναχωριέστε και θα γελάμε όλοι μαζί.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Μας απειλείτε τώρα

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Όχι, όχι, δεν απειλώ αλλά δεν κάνετε σωστά την δουλειά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ολοκληρώθηκαν οι ερωτήσεις;

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Την δουλειά δεν την κάνετε σωστά.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Μάλιστα.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Δεν μπορεί να έχει δυο αίθουσες και άλλη μια από πάνω, τρεις, να παίρνει χρήματα. Τουλάχιστον, μειώστε το ποσό αυτό. …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Είμαστε στην διαδικασία των ερωτήσεων.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Ναι, κύριε, θέλετε να τοποθετηθώ μετά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μετά τοποθετηθείτε.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Άμα χρειάζεται θα τοποθετηθώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι τώρα.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Το καταλάβατε δηλαδή το νόημα ποιο είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Το καταλάβαμε.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Μπράβο, πολύ καλά. Τι θα κάνετε γι' αυτό το θέμα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Παπαδημητρίου.

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Βασικά μια διευκρίνιση. Καταρχήν ευχαριστώ την Διεύθυνση για την ανταπόκριση στο, δεν ήταν ερώτημα όμως. για τα στοιχεία που μας στείλανε. Μια ερώτηση, ναι, δεν ήταν ερώτηση, απλά για να μπορούμε να κατανοήσουμε ακριβώς το αντικείμενο το οποίο συζητάμε, το οποίο έχει σχέση ευρύτερα με το πως διαρθρώνεται όλο αυτό που λέμε οι αθλητικοί χώροι, ο αθλητισμός στον Δήμο, ήθελα κάποια στοιχεία, τα οποία τα ήθελα για να δούμε ποιοτικά και συγκριτικά που κατευθυνόμαστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Παπαδημητρίου δεν υπάρχει αντίρρηση γι' αυτό, απλώς κάντε ερώτηση τώρα.

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Το λέω αυτό γιατί εντάξει, δεν είναι ακριβώς ερώτηση. Αυτό το λέω γιατί του χρόνου, ας πούμε, θα μπορούσε να υπάρχει ένας πίνακας μαζί με την εισήγηση που να λέει ότι το τάδε Σωματείο τόσους αθλητές, το δεύτερο τόσο, τόσο. Πάμε σε μια λογική ότι αυτή την στιγμή έχουμε 2.000 παιδιά, τα οποία αθλούνται στον Βύρωνα από 5 έως 14 ή από 14 έως 24. Σε κάθε γήπεδο πως κατανέμονται;

Μια ποσοστιαία εικόνα να μπορούμε να καταλαβαίνουμε τι γίνεται και εκεί, βέβαια, πρέπει  να μπαίνει και η συμμετοχή του Δήμου, για να βλέπουμε όλοι σε έναν χώρο αθλητικό, για παράδειγμα, τι γίνεται σε σχέση με τους αθλητές οι οποίοι συμμετέχουν στους Συλλόγους και ποιες είναι οι δράσεις του Δήμου; Που και αυτό είναι ένα ερώτημα, εάν μπορεί ο Δήμος, εάν έχει προγραμματίσει, δεν ξέρω τώρα, βέβαια, εάν είναι επίκαιρο, αλλά επειδή έχει σχέση με το πως διανέμονται οι χώροι, θα θέλαμε να μάθουμε κάποια στιγμή και ο Δήμος πώς σκέφτεται να αξιοποιήσει τους χώρους, τους οποίους αφήνει στην δικαιοδοσία του.

        Να τους αυξήσει; Να κάνει κάποιες δράσεις; Να έχει κάποιο αντικείμενο το οποίο μπορεί στο μέλλον να βοηθήσει αυτό που λέμε αθλητισμός στον Βύρωνα γενικότερα; Όχι μόνο σωματειακό αλλά και γενικά μαζικό.

        Απλά, μια ερώτηση που ήθελα να κάνω ως, επειδή το βλέπω, το αντιμετωπίζω ότι πάρα πολλοί χώροι παραχωρούνται από τις Σχολικές Επιτροπές, γιατί δεν μπορούσαμε αυτά να συμπεριληφθούν ως ενημέρωση τουλάχιστον;

Να σας πω την αλήθεια και προσωπικά δεν με βρίσκουν αντίθετο, ίσα –ίσα που το σχολεία ανοικτά μπορούμε να τα κρατάμε και με ομάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ανοικτούς χώρους ή κάνουν προγράμματα, αλλά γιατί δεν ενημερωνόμαστε; Γιατί; Δεν είναι κομμάτι της Διεύθυνσης Αθλητισμού; Άσχετα εάν το παραχωρεί η Επιτροπή Παιδείας ή η Σχολική Επιτροπή, πρέπει όμως και αυτό να παρουσιάζεται, να ξύουμε τι γίνεται. Ότι ξέρετε, έχουμε κάποιους χώρους, οι οποίοι απασχολούν παιδιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εντάξει κ. Παπαδημητρίου.

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ και εγώ. Ο κ. Αποστολάκης.

Κος ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ:

Καλησπέρα σας. Η μια ερώτηση, μας κάλυψε η κυρία, αφορούσε το Γυμναστήριο της Μυρακτής πως θα καταρτιστεί το πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το γυμναστήριο θα είναι κλειστό μέχρι τον Δεκέμβριο;

Μια δεύτερη ερώτηση που αφορά, σύμφωνα με τον Ν4479 που αφορά τις αδειοδοτήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων, ψάχνοντας στην Διαύγεια για να δούμε για ποιες αθλητικές εγκαταστάσεις υπάρχει αδειοδότηση, φαίνεται ότι για κάποιες αθλητικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στον Δήμο Βύρωνα δεν υπάρχει αδειοδότηση από τον Δήμο. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Η κυρία Μπικάκη;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Καλύφθηκε. Ο κ. Τριγάζης.

Κος ΤΡΙΓΑΖΗΣ:

Προφανώς, κύριε Πρόεδρε,  δεν έχουμε απεριόριστες επιλογές και για τους Συλλόγους και για τα Σωματεία. Εγώ όμως δεν θα σταθώ σε αυτό, γιατί έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Διεύθυνση Πολιτισμού. Όπως κάθε χρόνο μας δίνει αναλυτικά στοιχεία. Δεν πρόκειται, έχει δώσει στοιχεία. Νομίζω κάθε φορά δίνει.

        Εγώ θα ήθελα, κυρία Ξυλογιάννη, με την ευκαιρία της παρουσίας σας εδώ να σας ρωτήσω κάτι. Το ξέρει και ο κ. Κόκκαλης, του το έχω θέσει. Εδώ μιλάμε για εκατό χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής. Είπα και στον κ. Κόκκαλη, τώρα το λέω και σε σας, ότι από αυτές τις εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να λείπει ο αθλητισμός. Δεν θα έπρεπε να λείπει ο Ερμής Βύρωνα που είχε, έχετε ακούσει κύριε, πώς τον λέμε τον Πρόεδρο; Φίλιππε; Έχετε ακούσει για τον Ερμή Βύρωνα; Πολύ ωραία.

        Λέω λοιπόν, αγαπητέ κ. Αντιδήμαρχε, η ερώτησή μου είναι η εξής. Θα κάνουμε κάτι και για τους Νέους Βύρωνα που είναι το πρώτο αθλητικό Σωματείο αυτής της πόλης και είχε βολεϊμπολίστα τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο και αντιπρόεδρο τον Γρηγόρη Λαμπράκη; Θα τα θυμίσουμε αυτά με αφορμή τα εκατό χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής;

        Ευχαριστώ.

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

Να πω κάτι πάνω σε αυτό κ. Τριγάζη;

Κος ΤΡΙΓΑΖΗΣ:

Μια ερώτηση έκανα.

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

Να δώσω και εγώ μια απάντηση λοιπόν, γιατί είπε ο Δήμαρχος νωρίτερα για έναν περίπατο και για τα αναλόγια με τα QR Cotes  που βάζουμε στην πόλη για να επισημάνουμε τοπόσημα του προσφυγικού Βύρωνα.

        Ένα από τα αναλόγια, κύριε Τριγάζη, αφορά τους Νέους Βύρωνος. Θα τοποθετηθεί στην Μεσολογγίου, εκεί που ήταν ιστορικά ο χώρος που χρησιμοποιούνταν ως γήπεδο και θα μιλάει συνοπτικά στο διαβάτη, στον περαστικό, στον κάτοικο, σε όποιον ενδιαφέρεται να μάθει την τοπική ιστορία, συνοπτικά βέβαια, δεν θα γράψουμε όλα αυτά που είπατε, αλλά η αθλητική ιστορία των προσφύγων αναδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο.

        Να το ακούσουν και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι και  σας περιμένουμε, να προσθέσω, την Κυριακή στις 10:00΄ το πρωί. Η κυρία Μαστροσταμάτη και ο κ. Κοκκόλιας θα μας τιμήσουν να μας κάνουν ξενάγηση.

Κος ΤΡΙΓΑΖΗΣ:

Ευχαριστούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Μπαντή ερώτηση;

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Ευχαριστώ πάρα πολύ Πρόεδρε, που δεχθήκατε και την ερώτηση. Φέτος βλέπουμε ότι δεν γίνεται αυτό που γινόταν άλλες χρονιές, οπότε έχουν γίνει βήματα βελτίωσης, τέλος πάντων. Θυμάμαι άλλες χρονιές που ερχόντουσαν τα Σωματεία, γινόταν εδώ πέρα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι, να σας πω ότι και πέρυσι έτσι είχε γίνει, όπως φέτος.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Ναι, και πέρυσι. Συμφωνώ. Αυτό είναι αρκετά θετικό.  Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής. Είχα την δέσμευση, ήταν ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού νομίζω ο κ. Κόκκαλης τότε, είχα την δέσμευση ότι οι χώροι, οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου μας θα φυλάσσονται, θα καθαρίζονται από τον Δήμο και ότι φθορά υπάρχει, ότι πρόβλημα υπάρχει θα επιδιορθώνεται από τον Δήμο. πραγματοποιείται αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Περνάμε στις απαντήσεις. Ο κ. Κόκκαλης.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Να πω για το τελευταίο ότι ναι, φυλάσσεται και ο Δήμος πραγματοποιεί όλες τις επισκευές και μάλιστα, έχω έτοιμο ένα δελτίο τύπου, θα το δείτε τώρα τις επόμενες μέρες, που έχει να κάνει με μια προσπάθεια που έγινε από το Τμήμα Αθλητισμού και αλλάξαμε πολλά καθίσματα στα γήπεδα, βάλαμε προστατευτικά.

        Ήδη υπάρχει μια εργολαβία, η οποία τρέχει τώρα που θα αλλαχθούν πολλά φώτα σε λεντ και θα επιδιορθωθούν τα μηχανολογικά σε τρία γήπεδα, Καρέα, Καλτσάς και εντάξει το τρίτο είναι αυτό το οποίο επισκευάζεται. Στο Νικολαΐδης θα μπουν λεντ καινούργια. Πάντως, γίνεται αυτό που είχαμε πει.

        Το δεύτερο είναι ..

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Και καθαριότητα, ναι.  ειδικά αυτό το διάστημα έχουμε μια επάρκεια και σε φύλακες, γιατί έχουμε πάρει και 55 και άνω και οκτάμηνα και έτσι νομίζω κυρία Ξυλογιάννη δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Σε ποια;  Μήπως είναι το ανοικτό;

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Νομίζω ότι είναι το κλειστό πάνω στο ….

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Όχι, όχι.

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

Εάν αναφέρεστε στην .. είναι υποχρέωση των Σωματείων …

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Για τον χάντμπολ λέει.

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Δημήτρη να κάνω μια ερώτηση;

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Κάτσε Ηλία, θα απαντήσω. Ο κ. Γώγος ναι, όλα τα Σωματείο είναι σύμφωνα πλην, από ότι διαβάσατε και στο έγγραφο που έστειλε η υπηρεσία, των Νέων Βύρωνος. Αυτοί δεν έχουν υπογράψει τα προγράμματα, γιατί έχουν κάποια διαφωνία.

        Πότε τελειώνει το Μυρακτής; Έχει συμβατική υποχρέωση μέχρι τέλος του χρόνου. Έχει φτιάξει τα πάντα.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Μισό λεπτό μόνο να τελειώσω. Να πω στον κ. Αποστολάκη ότι έχουμε δυο προγράμματα, κύριε Αποστολάκη. Ίσως να μην το έχετε ενημερωθεί. Ένα που τρέχει τώρα μέχρι να γίνει το Μυρακτής. Αυτά που σήμερα ψηφίζουμε ήταν όταν τελειώσει το Μυρακτής. Δεν ξέρω εάν έγινα κατανοητός. Αυτό δηλαδή που θα ψηφίσουμε σήμερα θα ισχύσει μόλις τελειώσει το Μυρακτής.

        Επειδή το γήπεδο αυτό τώρα δεν λειτουργεί, έχουμε βγάλει ένα, ας το πούμε πρόχειρο πρόγραμμα, προσωρινό ας το πω έτσι, στο οποίο, φυσικά έχουν στριμωχτεί τα Σωματεία τώρα, ιδιαίτερα και ελπίζουμε να τελειώσει.

        Κύριε Παπαδημητρίου δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην σας ενημερώσουμε. Γιατί το είπατε έτσι λιγάκι για τους σχολικούς χώρους; Να σας πω εγώ ότι στο σχολικό συγκρότημα της Ανάληψης χρησιμοποιείται το ανοικτό γήπεδο. Σήμερα μάλιστα ήρθε ένα αίτημα της Δόξας Βύρωνος γι' αυτό το γήπεδο, το οποίο χρησιμοποιεί στο 4ο Γυμνάσιο και θα το δώσει η Σχολική Επιτροπή. Εντάξει, υπάρχει μια διαδικασία, δεν ξέρω, δεν υπάρχει τίποτα εν κρυπτώ ας πούμε, είναι ενημερωμένη. Απλώς η υπηρεσία οφείλει να πει το τυπικό, ότι τα γήπεδα εντός σχολείων πρέπει να δοθεί άδεια από το Σχολικό Συμβούλιο πλέον, από όσο γνωρίζω και τα λοιπά. Γι' αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος.

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΊΟΥ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Εντάξει, δεν κατάλαβα τίποτα, συγνώμη. Όσον αφορά την αδειοδότηση που ζήτησε ο κ. Αποστολάκης, έχουμε άδειες για όλες τα γήπεδα, τις έχουμε στείλει ήδη, εκτός από δυο.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Θα το πει ο κ. Στραβομύτης και θα πει και ο κ. Καραγιάννης για το Μυρακτής. Δεν ξέχασα καμία άλλη ερώτηση, έτσι;

Κος ΒΑΛΜΑ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Ναι. Λοιπόν, ακούτε κ. Βαλμά.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Με συγχωρείς ένα λεπτό όμως, να σου πω τώρα κάτι για να το ολοκληρώσω. Στο γήπεδο επάνω του, έχω ένα μήνυμα εδώ, το οποίο λέει, από του Στέφανου Καραλή το γήπεδο, ότι όταν ο Αθηναϊκός ήρθε για να δώσει η Περιφέρεια την άδεια και τα λοιπά, δεν υπάρχει ηλεκτροφωτισμός στο γήπεδο αυτό.  Ανάβουν έξι λάμπες. Οι λάμπες έχουν πρόβλημα σε αυτό το γήπεδο. Θέλω να μου πείτε, τι θα γίνει με αυτό; Γιατί εάν ξεκινήσει το Πρωτάθλημα και τα λοιπόν, χωρίς λάμπες, δεν θα γίνουν τα παιχνίδια.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Συγνώμη αλλά αυτή την πληροφόρηση που έχετε εγώ δεν την έχω και μάλιστα, χθες είχα τηλέφωνο από …

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Ναι, να μου το δείξετε. Σήμερα, εκτός εάν έσβησε μια λάμπα χθες το βράδυ.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Ο Αθηναϊκός, με το οποίο μιλάω σχεδόν κάθε μέρα, δεν μου είπε τίποτα. Τώρα σε σας πως σας το είπε δεν ξέρω.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

 Για πείτε γιατί εγώ δεν ξέρω.

Κος ΤΕΓΟΣ:

Λοιπόν, στο Κλειστό Καραλής μιλάμε, έτσι; Αφορά τους προβολείς, οι οποίοι είναι παλαιοί και υπάρχει ένας που προκαλεί το πρόβλημα και ρίχνει, αυτή την εβδομάδα ενημερωθήκαμε για το πρόβλημα. Αύριο γίνεται παρέμβαση για επίλυση αυτού του προβλήματος.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΤΕΓΟΣ:

Εγώ δεν είπα αυτό το πράγμα. Δεν είπα αυτό το πράγμα. Λέω ότι αύριο γίνεται παρέμβαση για επίλυση. Ωστόσο, την άλλη εβδομάδα μπαίνουν εκεί λεντ.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Ωραία, απαντήθηκε η ερώτηση. Για το θέμα αυτό που είπατε, κ. Βαλμά, το έχετε πει δέκα…

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Τώρα ένδεκα. Είναι η ενδέκατη φορά.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Θα κάνω τώρα και λίγη σπέκουλα εγώ.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Να κάνετε….

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Όχι, όχι, θα κάνω λίγη σπέκουλα, έχω το δικαίωμα. Λοιπόν, σε αυτούς τους χώρους γι' αυτόν τον συγκεκριμένο κύριο που μιλάτε, Πρόεδρος του Σωματείου είναι ο κ. Κούζας. Θα τον ενημερώσω αύριο.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Η Ένωση Βύρωνα είναι εκεί μέσα, είναι πρόεδρος ο κ. Άρης Κούζας. Ότι κάνει αυτό το Σωματείο, κάνει ο κ. Καμπάνης, ο οποίος έχει το τάε κβον ντο και θα τον βραβεύσουμε. Υπόψη, μιας και ήρθε επ’ ευκαιρία, 8 Οκτωβρίου θα κάνουμε πάλι την ‘Γιορτή του Αθλητή’, να βραβεύσουμε όλα τα παιδιά και τους Συλλόγους, τέλος πάντων,  που είχαν την επιτυχία των προηγούμενων χρόνων.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Ναι, 9 Κυριακή. Σας ενημερώνω θα σας έρθουν και προσκλήσεις φυσικά και τα λοιπά, απλώς το λέω.

Εκεί πέρα, λοιπόν, στεγάζεται ο κ. Καμπάνης, …

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Δεν ανέφερα κανέναν άλλο.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Όχι, εγώ τον αναφέρω.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

.. θα πάω σε τοποθέτηση.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Τα μπερδεύω κανονικότατα.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Θα τα πω στην τοποθέτηση, για να τα πούμε όλα αναλυτικά, για να μην κοροϊδευόμαστε.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Εφόσον λοιπόν…

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Μπορεί   ο Δήμος, ακούστε κύριε Αντιδήμαρχε…

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Θα με αφήσετε να μιλήσω;

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

 Κύριε Βαλμά, θα σας δοθεί χρόνος στην τοποθέτηση. Θα τα πούμε όλα. Να τηρήσουμε λίγο την διαδικασία.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Κάνατε μια ερώτηση, θα κάνω εγώ τις απαντήσεις και μετά εσύ τοποθετηθείτε όσο θέλετε.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

 Προχωρήστε κύριε Κόκκαλη.

Κος ΚΟΚΚΑΛΗΣ:

Ότι ακριβώς κάνει το ένα Σωματείο και στους χώρους που χρησιμοποιούμε, κάνει ο κ. Καμπάνης με το τάε κβον ντο, κάνει το άλλο Σωματείο η Δόξα Βύρωνος που έχει δυο αίθουσες, πυγμαχία και  πάλη και μπράβο τους, έχουν μαζέψει πολλά παιδιά, κάνει και το άλλο Σωματείο με το τάε κβον ντο ή το τζούντο, ο Μαχητής και φυσικά η Νίκη Βύρωνα που κάνει στίβο.

        Ότι ακριβώς κάνει το ένα Σωματείο, κάνουν και τα υπόλοιπα. Εάν θέλετε να βάλουμε χέρι στο ένα, θα  βάλουμε και στα υπόλοιπα. Πείτε το μετά στην τοποθέτησή σας. Αυτό. τελείωσα.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

 Ο κ. Καραγιάννης έχει τον λόγο. Κύριε Βαλμά  να τηρήσουμε λίγο την διαδικασία.

Κος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:

Ναι, κύριοι συνάδελφοι, μια ενημέρωση σχετικά με το Μυρακτής. Ο εργολάβος δουλεύει κανονικά. Έχει τελειώσει η στέγη αεραγωγούς που είναι για την ψύξη-θέρμανση και είναι το δύσκολο θέμα και τα αποδυτήρια. Μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη έχω την διαβεβαίωσή του, δεν ξέρω τώρα κατά πόσο μπορεί να είναι απέναντί μας εντάξει, ότι έχε παραγγείλει τα αλουμίνια για να αλλάξουν οι τζαμαρίες τα περιμετρικά και έχει παραγγείλει και το παρκέ και τις εξέδρες.

        Επειδή όμως το παρκέ με τις εξέδρες θα αργήσει, τουλάχιστον μου είπε η παραγγελία κάνει δυο μήνες περίπου, έχει σκοπό να το παραδώσουμε το παλαιό παρκέ για να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις, οι προπονήσεις, να συνεχιστούν, ούτως ώστε, μόλις έρθει το παρκέ να το κλείσει για δέκα, δώδεκα μέρες πόσο χρειάζεται, να το ξηλώσει και να βάλει το καινούργιο. Θα υπολείπεται μόνο αυτό.

        Αυτός είναι ο προγραμματισμός του εργολάβου.

        Παράλληλα θέλω να σας πω ότι τρέ3χει, αυτό που είπε και ο κ. Κόκκαλης ένα πρόγραμμα για τα ανοικτά και κλειστά, δεν είναι μόνο για τα κλειστά είναι και για τα ανοικτά, 550.000 και επισκευάζονται όλα. Κυρίως οι επισκευές γίνονται στα κλειστά που έχουμε πρόβλημα με την ψύξη-θέρμανση στην Εργάνη και πάνω στον Καρέα.

        Βεβαίως αλλάζουμε λάμπες, γίνονται όλες λεντ και ότι άλλο χρειαστεί. Είναι μεγάλη εργολαβία, έχει ξεκινήσει ο εργολάβος, έχιε μπει μέσα και δουλεύει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Άρα περνάμε στις τοποθετήσεις.  Ο κ. Γώγος.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Δεν νομίζω πως έχω να πω πολλά.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Τον έχω σημειώσει τον κ. Βαλμά, μετά. Οι επικεφαλής αρχικά.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Ο κ. Πιερράκος. Ελάτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία. Μετά  κ. Γώγο. Σε ένα μικρόφωνο για να καταγράφεται στα πρακτικά.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Καλησπέρα σας. Πιερράκος από Νέους Βύρωνος. Πρώτα από όλα απολογούμαι που σας απασχολώ. Δεν θα έπρεπε. Δεν θα έπρεπε. Δυστυχώς θα έπρεπε να έχω απαντήσεις, να έχουμε απαντήσεις σαν Σωματείο στις πολλές επικοινωνίες που έχουμε κάνει και εγγράφως.

        Αυτό που είπε ο κ. Παπαδημητρίου και άλλοι που ζητήσατε να έχετε την λογική πίσω από το πως αποδίδονται οι ώρες στα Σωματεία, έχουμε ζητήσει εναγωνίως, επανειλημμένως και δεν παίρνουμε καμία απάντηση ούτε από τον κ. Στραβομύτη ούτε από την προκάτοχό του την κυρία Ξυλογιάννη.

        Έχετε ψηφίσει όλοι έναν Κανονισμό, ανεξαρτήτως του εάν συμφωνείτε ή όχι και εγώ μπορεί να μην συμφωνώ με τον Κανονισμό, θα περίμενα όμως να εφαρμοστεί. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Υπάρχει, συγνώμη τώρα για τον χρόνο, γιατί ξέρω ότι είναι δύσκολο να καταλάβετε, είναι λεπτομέρειες, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να έχουμε λάβει απαντήσεις και να σας στείλουμε ενημερώσεις. Δυστυχώς αυτός δεν γίνεται γιατί δεν λάβαμε ποτέ ενημέρωση επίσημη.

        Υπάρχει, λοιπόν, Ζώνη Α και Ζώνη Β. Η Ζώνη Α είναι για τα παιδάκια, για τα παιδιά μέχρι 14 ετών. Σε αυτή και μόνο υπάρχει ένα αντικειμενικό κριτήριο. στην Ζώνη Β δεν εμφανίζονται πολλά αντικειμενικά κριτήρια. Στην Ζώνη Α όμως, λέει ο Κανονισμός, ανάλογα με το πλήθος των αθλητών οπυ έχει το κάθε Σωματείο, θα πάρει και το ανάλογο ποσοστό στις ώρες των γηπέδων για την Ζώνη Α. Είναι απλό; Είναι απλό.

        Ρωτήσαμε, εάν εφαρμόζεται. Μας απάντησαν προφορικά όχι. Ζητήθηκε, μάλιστα…

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

Έχω και το e-mail, γραπτώς σας απάντησα εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Θα σας δώσω τον λόγο κυρία Ξυλογιάννη να απαντήσετε.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Μιλάει ένας δημοτικός σύμβουλος, του επιτίθεσαι. Μιλάει ο Πρόεδρος του επιτίθεσαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Μπαντή σας παρακαλώ.

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

 (ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι κυρία Ξυλογιάννη, θα πάρετε τον λόγο να απαντήσετε.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Πιερράκος, ελάτε. Ολοκληρώστε για να απαντήσει η κυρία Ξυλογιάννη.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Μπαντή παρακαλώ. Κύριε Πιερράκο ελάτε.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Πιερράκος έχει τον λόγο, κανείς άλλος. Παρακαλώ.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Θα ήταν, λοιπόν, πολύ λογικό να εφαρμοστεί αυτός ο Κανόνας. Ακούστηκε ότι ζητήθηκε να μην εφαρμοστεί λόγω του κορωνοϊού. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι ποσοστώσεις δεν πρέπει να εφαρμόζονται είναι μέσω κορωνοϊού.  Εννοώ, όσο επηρεάζεται ένα Σωματείο, θα επηρεαστεί και το άλλο.

        Ζητούσαμε από πριν την ψήφιση του Κανονισμού, να υπάρχουν παραδείγματα για το πως θα υπολογίζονται οι ώρες και ο αλγόριθμος. Δεν μπήκε μέσα, δεν εισακουστήκαμε. Τώρα το πληρώνουμε. Δεν ξέρουμε πως υπολογίζεται. Εσείς ξέρετε; Γνωρίζετε; Τώρα θα ψηφίσετε ένα πρόγραμμα, γνωρίζετε;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Γνωρίζουμε.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Γνωρίζετε τους αλγόριθμους; Σας τους έχουν στείλει;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Βεβαίως, έχετε δίκαιο. Το πως υπολογίστηκαν τελικά οι ώρες υπάρχουν;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ναι, θα μας απαντήσει η υπηρεσία. ολοκληρώστε κ. Πιερράκο.  Ολοκληρώστε παρακαλώ.

Κος ΤΡΙΓΑΖΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Καλά θα κάνετε αλλά και η υπηρεσία, κύριε Τριγάζη, μπορεί να κάνει και λάθη. Δηλαδή, πέρα της κακόβουλης υπάρχουν και τα λάθη. Παρόλα ταύτα, εγώ σας ενημερώνω ότι απαντήσεις δεν έχουμε λάβει τους αλγόριθμους. Μας δίνουν μισές απαντήσεις του τύπου ότι δικαιούστε δέκα ώρες. Τελεία.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ολοκληρώσατε κύριε Πιερράκο;

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Αυτό που ζητάμε ως Σωματείο είναι ακόμα και τώρα να λάβουμε μια απάντηση και να επανέλθουμε, έστω εκ των υστέρων, να σας ενημερώσουμε για το τι έχει πράξει η υπηρεσία. Θεωρούμε, ότι δεν γίνονται σωστά τα πράγματα έτσι. δεν θα πω τίποτα άλλο, έχω πολλά πράγματα να πω, θα μείνω εκεί για τώρα. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ και εγώ. Η κυρία Ξυλογιάννη; Ποιος θα απαντήσει; Ωραία, ελάτε.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω όλα τα Σωματεία για τον πολιτισμό που επέδειξαν, που συνεργάστηκαν μεταξύ τους και που έφεραν στην υπηρεσία προγράμματα, τα οποία μελετήσαμε και όλοι μαζί και στην Επιτροπή Αθλητισμού αυτά τα προγράμματα εγκρίθηκαν

        Επίσης, θέλω δημόσια να ευχαριστήσω το μέλος της Αθλητικής Επιτροπής τον κ. Ραμαντάνη, για την συμβολή του και την συνεισφορά του στην διαδικασία κατάρτισης των προγραμμάτων.

        Ο Νίκος ο Ραμαντάνης διαχρονικά, θέλω να τονίσω, ότι είναι υποστηρικτικός και πάντα συμμετέχει θετικά στα θέματα του αθλητισμού.

        Δυο θέματα επίσης, ένα που φορά στον κ. Αποστολάκη. Άδεια δεν έχει μόνο το Δημοτικό Στάδιο Βύρωνα, που λειτουργεί με προσωρινές άδειες από το ΄12, στις οποίες δίνεται παράταση. Όλοι οι άλλοι χώροι είναι αδειοδοτημένοι κανονικά και επίσης, αδειοδοτημένο δεν είναι το 2ο Αθλητικό Κέντρο, γιατί την περίοδο της αδειοδότησης ήταν σε ανακατασκευή. Αυτές είναι οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε ότι αφορά την αδειοδότηση. Όλες οι άλλες εγκαταστάσεις, τα τέσσερα κλειστά, το γήπεδο Δημήτρης Νικολαΐδης, τα γήπεδα 5Χ5, είναι αδειοδοτημένα κανονικά.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Για ποια μιλάτε;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Είναι μέσα στην Διαύγεια……

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Μπορώ να σας στείλω την απόφαση ….

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Μπορώ να την στείλω σε σας να την δείτε για το 5Χ5 συγκεκριμένα που λήγει τον Αύγουστο του ΄23, για τα συγκεκριμένα γήπεδα τα 5Χ5.

        Επίσης, κάτι άλλο που ειπώθηκε για τα προσωρινά προγράμματα. Εάν δείτε η υπηρεσία έκανε πρόβλεψη, επειδή δεν ξέραμε και γι' αυτό έχουμε φτάσει, υπάρχει αυτή η καθυστέρηση στην ψήφιση των προγραμμάτων και υπάρχουν το 13 και το 14 είναι τα προσωρινά προγράμματα που αφορούν στο Καλτσάς και στο Παπαγεωργίου και τα οποία θα ισχύουν μέχρι να ανακατασκευαστεί και να ανοίξει το Μυρακτής. Υπάρχουν μέσα στην εισήγηση, δηλαδή μπορείτε να τα δείτε.

        Σε αυτά, εάν και δεν υπάρχει η υπογραφή επάνω, οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν και οι Νέοι Βύρωνος, τα οποία τα είχαν συμφωνήσει από πριν με τα Σωματεία, λόγω της κατάστασης. Άσχετο από το ότι δεν υπάρχει η υπογραφή τους. Εάν λέω ψέματα, θέλω να με διαψεύσει ο κ. Πιερράκος.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

… λάθος κάνετε….

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Τα προσωρινά προγράμματα παρουσία του κ. Κόκκαλη, παρουσία και άλλων ανθρώπων που ήρθαν, δεν είπατε ότι τέλος πάντων,  τα αποδεχόμαστε για να προχωρήσουμε μπροστά;

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Μόνο μέχρι το καλοκαίρι ….Σας το έχουμε γράψει κιόλας.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Αποδεχόσασταν τα προσωρινά προγράμματα εννοώ.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Μέχρι και το καλοκαίρι.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Τώρα εγώ δεν είμαι κατασκευαστική εταιρεία για να μπορέσω να σας πω πότε θα ολοκληρωθεί το έργο. Εν πάση περιπτώσει, προχωράω παρακάτω.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Εντάξει κύριε Πιερράκο, εντάξει. Λοιπόν, υπάρχει μια πάρα πολύ σαφής διαδικασία που δίνονται οι ώρες. Εμείς δεν χρησιμοποιούμε αλγόριθμους στο τμήμα Αθλητισμού. Χρησιμοποιούμε απλή μέθοδο των τριών. Νομίζω ότι αυτό το γράφω και στο απαντητικό που έδωσα στο ερώτημα.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Εγώ το έδωσα, επειδή είχε υποβληθεί από τον κ. Παπαδημητρίου …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εντάξει, μπορεί να το κοινοποιήσουμε και τώρα.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Γι' αυτό και απάντησα στο τμήμα Διοίκησης.  Εγώ το έστειλα στο τμήμα Διοίκησης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ναι και κοινοποιήθηκε στην Πρωτοβουλία Πολιτών που είχε κάνει το…

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μπορεί να το κοινοποιήσουμε και στους υπόλοιπους προφανώς και τώρα.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Εκεί προς το τέλος περιγράφουμε και εξηγούμε ότι εάν σε μια αθλητική εγκατάσταση υπάρχουν τρία Σωματεία και τα οποία έχουν διακόσια παιδιά, το λέω και συγκεκριμένα το παράδειγμα για το καταλάβουμε, είναι απλό, εκεί, λοιπόν, με βάση την απλή μέθοδο των τριών και τονίζω εδώ οι διαθέσιμες ώρες είναι είκοσι, είκοσι διαθέσιμες ώρες στην Α Ζώνη των παιδιών, εκατό παιδιά το ένα Σωματείο, εξήντα παιδιά το άλλο Σωματείο, σαράντα παιδιά το άλλο Σωματείο, με την απλή μέθοδο των τριών και όχι με αλγόριθμο παίρνει δέκα ώρες το ένα Σωματείο με τα εκατό παιδιά, έξι ώρες με τα εξήντα παιδιά και τέσσερις ώρες με τα σαράντα παιδιά.

        Έτσι λοιπόν εμείς, όταν έρχονται από όλα τα Σωματεία τα αιτήματα, ανά αθλητική εγκατάσταση, το τονίζω, ανά αθλητική εγκατάσταση. Δηλαδή ένα Σωματείο που δεν έχει  ποδόσφαιρο, δεν θα το βάλω μέσα και δεν πηγαίνει στην συγκεκριμένη εγκατάσταση, δεν θα το συνυπολογίσω. Έτσι συνυπολογίζω στην αθλητική εγκατάσταση τα τμήματα που υπάρχουν και τα παιδιά με τα Σωματεία και βγαίνει πάρα πολύ απλά οι ώρες που παίρνει κάθε Σωματείο στην Α Ζώνη.

        Έχει εξηγηθεί πέρα πολλές φορές, με έχει ενημερώσει η υπηρεσία, επανειλημμένως, γνωρίζουν κάποια πράγματα όλα τα Σωματεία και αποδείχθηκε ότι γνωρίζουν όλα τα Σωματείο, διότι δεν μπορεί μόνο ένα Σωματείο να μην καταλαβαίνει και τα υπόλοιπα Σωματεία να καταλαβαίνουν.

Δεν γίνεται εννέα πρόεδροι, δέκα, να υπογράφουν τα προγράμματα και να μην είναι έξυπνοι, να μην καταλαβαίνουν τι υπογράφουν. Δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο.

Δεν μπορεί να είναι όλοι οι άνθρωποι γύρω από ένα τραπέζι και με ωραία διαδικασία με διαφωνίες αλλά να καταλήγει σε αποτέλεσμα και να έρχονται υπογεγραμμένα. Δεν ξέρω, αυτά προς το παρόν….

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Κύριε Στραβομύτη, μπορώ να σας κάνω μια ερώτηση; Μπορείτε να μας πείτε για τους Νέους Βύρωνος τι ακριβώς έχει συμβεί;  Μια που μιλάτε εσείς μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς έχει συμβεί; Ήρθε ο κύριος εδώ πέρα και λέει ότι έχει πρόβλημα και δεν τηρούμε τους Κανονισμούς. Δεν μιλάτε ανοικτά…..

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Όταν τελειώσει ο κ. Στραβομύτης θέλω και εγώ μια ερώτηση.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Ποιος μιλάει;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Εγώ. Λέω ότι, όταν τελειώσει ο κ. Στραβομύτης, γιατί δεν ξέρουμε εάν τελείωσε. Να μην τον διακόπτουμε.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Λέω ότι ήρθε ο Πρόεδρος των Νέων Βύρωνος, ήρθε …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ελάτε κύριε Στραβομύτη, να μας εξηγήσετε τι ακριβώς έχει γίνει, γιατί εμείς δεν έχουμε καταλάβει, ορισμένοι δεν έχουμε καταλάβει τι ακριβώς έχει γίνει.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Ακούστε, ακούστε.  Υπάρχει μια σειρά e-mail, την οποία ο κ. Πιερράκος προώθησε και στον Δήμαρχο. Εμείς μέσα σε αυτή την σειρά e-mail δεν μπορώ να μετρήσω τον αριθμό, έχουμε δώσει τρεις φορές απάντηση. Η πρώτη απάντηση που δώσαμε ήταν στις 10 Ιουνίου, ο κ. Πολάτογλου απαντά και λέει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που καταθέσανε τα Σωματεία έφερε τα εξής αποτελέσματα.

Λέει ότι διαθέσιμες ώρες είναι 29, το πλήθος των αθλητών που δήλωσαν τα Σωματεία που στεγάζονται στο Σωματείο, Δόξα Βύρωνος οκτώ ώρες, Αθηναϊκός ένδεκα ώρες. Σε ερώτηση. Μια απάντηση.

Δεύτερη απάντηση δόθηκε από εμένα στις 29…

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Ναι, μου φτάνει. Εμένα μου φτάνει. Εάν θέλετε εσείς να ακούσετε την απάντηση που θέλετε εσείς…

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Δεν χρειάζεσαι να τσακώνεσαι.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Δεν τσακώνομαι. Εάν θέλετε εσείς να πάρετε την απάντηση που θέλετε, θα απαντήσω εγώ σε αυτό που θέλω. Αυτό που θέλω. Εγώ δεν ξέρω από αλγόριθμο, δεν ξέρω τόσο υψηλά μαθηματικά, ξέρω από απλή μέθοδο των τριών.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Μπράβο. Εγώ δεν το έμαθα στο σχολείο. Συγνώμη, στο Πανεπιστήμιο εμένα δεν μου μάθανε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Παρακαλώ μην διακόπτετε. Ολοκληρώστε.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Εμένα στο Πανεπιστήμιο δεν μου μάθανε τον αλγόριθμο, μου μάθανε την απλή μέθοδο των τριών. Εσάς μπράβο εάν σας μάθανε τον αλγόριθμο.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Κύριε Πιερράκο, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς έχει γίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εξηγήστε κ. Στραβομύτη με απλά λόγια.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Να μας εξηγήσει ο προϊστάμενος εδώ….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Βαλμά, παρακαλώ.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Δεύτερη απάντηση δική μου.

Καλημέρα σας κ. Πιερράκο. Στις 29 Ιουνίου.

Ξεκινώντας από το προσωρινό πρόγραμμα, δηλαδή  χωρίς το Μυρακτής, παρουσία  του κ. Αντιδημάρχου του κ. Κόκκαλη ειπώθηκε από όλους σας ότι έχετε συμφωνήσει. Υπήρχε μόνο μια εκκρεμότητα στο Καλτσάς ανάμεσα σε Αθηναϊκό και Δόξα και απέμεινε μόνο να σταλούν τα προγράμματα και να υπογραφούν από όλους τους νόμιμους εκπροσώπους σας.

        Σε ότι αφορά τα προγράμματα για την περίοδο ΄22-΄23 θα ακολουθηθεί πιστά η απορρέουσα από τον Κανονισμό διαδικασία.

        Τρίτη απάντηση. Ο κ. Πολάτογλου. Ημερομηνία 19 Ιουλίου.

        Το τμήμα Αθλητισμού με βάση το άρθρο 8 του Κανονισμού Λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για τα τμήματα των Σωματείων έχει συντάξει τα προσχέδια των προγραμμάτων, προγράμματα με το Μυρακτής, τα οποία θα εισαγάγει για γνωμοδότηση στην Επιτροπή Αθλητισμού και εν συνέχεια για λήψη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

        Τα αποτελέσματα της φετινής μοριοδότησης τα εξής:

·    Νέοι Βύρωνος 6,96

·    Αθηναϊκός 11,08

·    Δόξα Βύρωνος 8,41

·    Ένωση Βύρωνος 2,52.

        Η πρόταση του αρμόδιου αντιδημάρχου, την οποία ασπάστηκαν τα Σωματεία και η υπηρεσία είναι να πάμε λόγω ειδικών συνθηκών, κόβιντ, με το περσινό πρόγραμμα. Στην περίπτωση που ισχύει αυτό το Σωματείο Νέοι Βύρωνος ευνοείται κατά μια προπονητική ώρα.

        Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο  ότι η Επιτροπή Αθλητισμού θα συνεδριάσει την Πέμπτη από όπου θα προκύψει και η εισήγηση για το Δημοτικό Συμβούλιο, παρακαλείστε όπως άμεσα συνεργαστείτε με τα λοιπά Σωματείο, Δόξα Βύρωνος, ΑΟ Καρέα για το κανονικό πρόγραμμα της Β’ Ζώνης στο Μυρακτής και Τάκης Παπαγεωργίου.

        Άρα απαντήσεις υπήρχαν. Μπορεί να μην υπήρχαν οι απαντήσεις που ήθελαν οι Νέοι Βύρωνος.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Κύριε Πιερράκο, εγώ ήμουνα μικρός και οι Νέοι Βύρωνος τότε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μην κάνουμε διάλογο.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Έβλεπα τους Νέους Βύρωνος, είναι δικό σας το γήπεδο, δεν είναι δικός σας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ερώτηση στον κ. Στραβομύτη. Ελάτε κ. Τσιάκαλε.

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

Επειδή για άλλη μια χρονιά προσπαθούμε να καταλάβουμε, μια διευκρίνιση, κύριε Στραβομύτη. Σε αυτή την περιβόητη Ζώνη Α για παιδιά έως 14 ετών, είπατε και πολύ σωστά ότι αυτά είναι ανά αθλητική εγκατάσταση.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Το λέει μέσα και ο Κανονισμός. Λέει στην αθλητική εγκατάσταση και λέει μέσα το άρθρο 8.

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

 Επιπλέον ανά αθλητική εγκατάσταση στην οποία μέσα βρίσκονται δυο, τρία ή περισσότερα Σωματεία, λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των αθλουμένων που αθλούνται στην συγκεκριμένη εγκατάσταση; Δηλαδή, θέλω να πω, υπάρχουν Σωματεία τα οποία έχουν τμήματα διαφορετικά, δηλαδή έχουν τμήματα ποδοσφαίρου, τα οποία προφανώς δεν έχουν ώρες σε κλειστά γυμναστήρια. Έτσι δεν είναι;

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Σωστό.

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

Άρα λοιπόν αυτό ρωτώ, ένα Σωματείο το οποιοδήποτε Σωματείο έχει έναν αριθμό 400, 500 αθλούμενα μέλη, από τα οποία τα 200 είναι στο ποδόσφαιρο, 100 στο μπάσκετ, στο βόλεϊ και τα λοιπά. Η κατανομή των ωρών γίνεται συνδυαστικά και με τον αριθμό αυτών;

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Η κατανομή των ωρών, ένα απλό παράδειγμα.

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

Λέμε το Χ Σωματείο στην συγκεκριμένη εγκατάσταση, όπου έχει και …

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Θα σας φέρω παράδειγμα γηπέδου.

Κος ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ:

Μπάσκετ, έχει αθλούμε μέλη εκατό για βόλεϊ και μπάσκετ, άρα παίρνει, κατανέμονται ώρες για τα εκατό μέλη ή για τα τριακόσια;

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Θα σας φέρω παράδειγμα γηπέδου Στέφανος Καραλής. Έχουμε ώρες προπόνησης Ζώνης Α, 31. Αθηναϊκός 151 παιδιά, Δόξα Βύρωνος μέχρι 14 πάντα, 27 παιδιά, Ένωση 62 παιδιά. Βγάλαμε, λοιπόν, το σύνολο των αθλητών σε αυτή την εγκατάσταση λόγω του ότι πάμε με το τμήμα ακολουθεί τους κανονισμούς τα παιδιά, χάντμπολ μπορεί να παιχτεί μόνο στο Στέφανος Καραλής, τα παιδιά του χάντμπολ θα τα βάλουμε μόνο στο Στέφανος Καραλής. Δεν μπορούμε να τα βάλουμε κάπου αλλού.

        Πάμε, λοιπόν, κάνουμε την μοριοδότηση και μας δίνει, για παράδειγμα η συγκεκριμένη, 10,9 ώρες για τον Αθηναϊκό, 4 ώρες σχεδόν για τον Δόξα Βύρωνος και 8 ώρες για την Ένωση Βύρωνα στο Στέφανος Καραλής.

        Εδώ όμως θέλω να κάνω και μια μνεία, για να λέω και τα πράγματα όπως έχουν, υπάρχουν περιπτώσεις όπως εδώ, που ο Αθηναϊκός δέχθηκε στο χάντμπολ να δώσει ώρες και στην Δόξα και στην Ένωση, να αποποιηθεί μερικές ώρες, για να τις βοηθήσει λόγω του κόβιντ, που πολύ σωστά ο κ. Κόκκαλης ο Αντιδήμαρχος είπε ότι παιδιά μην είμαστε πολύ αυστηροί φέτος, ας είμαστε λίγο πιο χαλαροί να βοηθήσουμε λίγο, φυσικά με την συναίνεση των Σωματείων.

        Γι' αυτό εδώ έρχομαι και λέω ότι δεν μπορεί να ψηφίζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να ξέρουν τι ψηφίζουν, τα ερχόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο συναινετικά και να χαλάει αυτή η εικόνα. Εμένα με στεναχωρεί αυτό το πράγμα.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Εκτός από πέρυσι και φέτος. Τις υπόλοιπες χρονιές…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Προφανώς, σε όλα τα γήπεδα. Απαντήσεις στις ερωτήσεις, μην κάνουμε διάλογο.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των ερωτήσεων. …

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Είναι πάρα πολύ ωραία, αυτό ζήτησα και εγώ. Κάντε ένα πίνακα. Δεν χρειάζεται να τα αναλύεται ..

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Πρόσεξε.

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Και να πω ότι Αθηναϊκός δια δυο επί τρία. Δεν είναι η δουλειά μου αυτή.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Ο πίνακας είναι το πρόγραμμα που βλέπετε αναρτημένο…

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Το αποτέλεσμα είναι.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Ακούστε. Το ότι μπορώ να σας πω, το ότι μπορώ να σας λέω στο πρόγραμμα συμπληρωματικά ότι στην εγκατάσταση Καραλής είναι πέντε Σωματεία, για να σας δώσω και την εικόνα να ξέρετε, είναι πέντε Σωματεία, ένα, δυο, τρία, τέσσερα, πέντε, αυτά τα τμήματα, στο Παπαγεωργίου είναι τέσσερα Σωματεία αυτή την στιγμή που μιλάμε, στο Καλτσάς είναι πέντε Σωματεία αυτή την στιγμή που μιλάμε, σαν τμήματα, …

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Τέσσερα αυτή την στιγμή που μιλάμε. Είναι τα τρία βόλεϊ, …

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Βεβαίως.

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Να το πω πιο απλά, επειδή εγώ είμαι της λογικής…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Παπαδημητρίου..

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Έχουμε ένα γήπεδο, πάρα πολύ απλά, το οποίο αυτό το γήπεδο πόσες ώρες διατίθεται γενικότερα για αθλητικές δραστηριότητες; Πάμε αυτό. Πόσες ώρες πήρε ο Αθηναϊκός;

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Φαίνεται στο πρόγραμμα κύριε Παπαδημητρίου.

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Όχι, δεν είναι γιατί…

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Όχι, κ. Παπαδημητρίου, φαίνεται στο….

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Στο κομπιουτεράκι αυτό Δημήτρη. Πρόσεξε, πρόσεξε, γιατί μην μπερδευόμαστε. Δεν είναι ομάδες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συνάδελφοι, μισό λεπτό. Κύριε Παπαδημητρίου…

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Το οποίο αντιστοιχεί σε μαζικό δημοτικό…

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Άρα σας ενδιαφέρουν οι ώρες, οι οποίες είναι εκτός των Σωματείων;

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Όχι, συλλογικά θέλω να βλέπουμε, γιατί …

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Πρόσεξε, μπορεί να δημιουργηθεί εδώ κάτι άλλο. σε ένα Σωματείο…

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Ένα εξελάκι είναι, δεν είναι τίποτα άλλο.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Πρόσεξε εδώ τώρα να δεις μια διαφορά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ένα λεπτό. Συγνώμη, τώρα ζητάτε, κ. Παπαδημητρίου όλη την λογική με τη οποία, δηλαδή όλο το σκεπτικό της Επιτροπής;

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Το αποτέλεσμα ζητάω. Δεν ζητάω την λογική, την λογική την ξέρω την απλή μέθοδο την ξέρω αλλά …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Άρα έχετε και την λογική και το αποτέλεσμα και τους πίνακες.

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Έχω εκατό πράγματα και πήρα τρία. Αυτό πρέπει να αποτυπώνεται σε έναν πίνακα.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Κύριε Παπαδημητρίου είστε μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού.

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Ναι, αλλά είμαι πρώτα από όλα δημοτικός σύμβουλος.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Αυτά θα έπρεπε …

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Και ο δημοτικός σύμβουλος πρέπει να έχει εικόνα. …

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Θα έπρεπε να τα λέμε στην Επιτροπή  Αθλητισμού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συγνώμη κ. Στραβομύτη και κύριε Παπαδημητρίου. Να δώσω τον λόγο….

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Όταν φέρνετε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφασίζουν, όχι οι υπάλληλοι. Να το καταλάβετε. Οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφασίζουν. Πρέπει να ενημερώνονται οι δημοτικοί σύμβουλοι. Εάν ο κ. Πιερράκος έχει δίκαιο, να το εφαρμόσετε. Εάν έχει άδικο μην του δώσετε τίποτα.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Εσείς θα αποφασίσετε με αυτά που ακούσατε εάν έχει δίκαιο ή άδικο ο κ. Πιερράκος κ. Βαλμά.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Και εγώ θέλω να κάνω ερώτηση.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Εσείς με αυτά που ασκούσαστε θα τοποθετηθείτε εάν έχει δίκαιο ή άδικο ο κ. Πιερράκος.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Και άλλες φορές έχω τοποθετηθεί αλλά είμαι μόνος μου.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Έχω ζητήσει ερώτηση.

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Το λέω ευθαρσώς, δεν είναι ιδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να κάθεται να ασχολείται με τις ώρες των σωματείων. Είναι ντροπή μας εάν πήρε δυο ο ένας παραπάνω. Εμείς εδώ πέρα ενδιαφερόμαστε για τον αθλητισμό στον Βύρωνα. Θέλουμε μια ενημέρωση. Δεν μας ενδιαφέρει. Δεν θα πω εγώ στην λογική γιατί πήρε …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Στεφανίδης έχει τον λόγο. 

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Δεν με ενδιαφέρει, σας μιλάω ειλικρινά. Να σας πω ότι πολύ περισσότερο με ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα που πρέπει να πάρουν αυτοί…

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Κύριε Παπαδημητρίου συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτησή σας, απόλυτα και εφόσον βλέπετε υπογεγραμμένα Σωματεία από προέδρους δεν θα έπρεπε καν να συζητάμε.

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Εγώ το είπα αυτό, αυτό λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Παπαδημητρίου ….

Κος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

Στείλτε λοιπόν μια κατάσταση να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στον Βύρωνα. Ο κ. Στεφανίδης έχει τον λόγο. 

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

 Έχω ζητήσει ερώτηση που απευθύνεται στον προηγούμενο κύριο. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έχει ζητήσει τον λόγο από ώρα και ο κ. Στεφανίδης. Όλοι θα μιλήσουμε αλλά να έχουμε…

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν θα μιλήσω, ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Στεφανίδης έχει τον λόγο.

Κος ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ:

Ήθελα να διευκρινίσω κάτι για τους Νέους Βύρωνος. τουλάχιστον εγώ ιστορικά εδώ στο Αθλητισμό έχω αρκετά και έχω κάνει και έφορος γηπέδου και πάρα πολλά. Ένα πράγμα που δεν ξέρετε λέει για τα παιδάκια. Τον χώρο παραχωρείς σε άλλο Σωματείο να μπει μέσα; Πόσα παιδάκια έχει και δεν τα κάνει εκεί μέσα τα παιδάκια; Κάνει είσπραξη όπως κάνουν όλα τα Σωματεία και ειδικά αυτό το θέμα το ξαναφέρνετε πάλι θέμα.

Θυμάμαι και πάλι παλαιά το ίδιο πράγμα κάνει. Κάθε φορά αναφέρεται ότι έχει 300 παιδάκια. 500 να έχει, τα έχει στον χώρο του. Είναι σε ηλικία μικρή να τα κάνει εκεί πέρα. Στα γήπεδα τώρα που είναι τα άλλα Σωματεία και παλαιά η Δόξα και ο Αθηναϊκός, υπήρχε πάντοτε αυτό το θέμα.

        Κύριε Πρόεδρε,  πρέπει να τηρηθεί, εάν όμως εμφανίστηκε ο κ. Βαλμάς και είπε για τον κύριο τον συγκεκριμένο, το ίδιο ακριβώς κάνει και το Σωματείο αυτό. Τα ίδια χρήματα παίρνει και αυτός. Καταναλώνει τις ώρες και θέλει να πάρει ώρες μέσα στα γήπεδα που υπάρχουν Σωματεία που θέλουν να κάνουν τον αθλητισμό σε μεγαλύτερα παιδάκια. Εγώ πιστεύω δεν είναι καθόλου αδικημένος.

        Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστούμε. Η κυρία Μπικάκη μια ερώτηση.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Μας εξήγησε ο κύριος προηγούμενα πως μοιράζονται οι ώρες. Είπε με την απλή μέθοδο των τριών για την Α Ζώνη. Για τη Β Ζώνη όμως, δεν ας εξηγήσατε πως ακριβώς; Ο Κανονισμός λέει ότι εξαρτάται από την αγωνιστική κατηγορία και τα λοιπά. Έχετε, λοιπόν, εκεί το αγωνιστικό τμήμα, τον αριθμό και τα λοιπά, έχετε λοιπόν εκεί κάποια αντικειμενικότητα, ας πούμε στο πως; Και που είναι αυτό γραμμένο;

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Να σας πω.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Και εάν μπορείτε να μας το ….

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Είναι τα κριτήρια που λέει μέσα ο Κανονισμός Λειτουργίας. Εάν είναι εθνική τοπική κατηγορία, …

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Πόσες μονάδες παίρνει αυτό; Δηλαδή, υπάρχει…

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Εάν με αφήσετε θα καταλάβατε. Έχει σε πόσες κατηγορίες έχει το άθλημα που συμμετέχεις, δηλαδή εάν είναι το ποδόσφαιρο έχει από την Α' Εθνική μέχρι δεκαπέντε κατηγορίες. Εάν είναι το βόλεϊ μπορεί να έχει δέκα κατηγορίες. Εάν είναι άλλο άθλημα μπορεί να έχει έξι, επτά κατηγορίες.

        Το τρίτο και σημαντικότερο, γιατί εδώ έχουμε το πρόβλημα και η υπηρεσία θα σας πω τι πρόβλεψη έχει κάνει για την επόμενη χρονιά σε λειτουργία το  Μυρακτής να υπάρχει, είναι πόσα τμήματα στεγάζονται στη αθλητική εγκατάσταση.

        Στο Στέφανος Καραλής έχουμε το εξής πρόβλημα. Έχουμε πέντε Σωματεία, πέντε τμήματα δηλαδή, έχουμε τον Αθηναϊκό άνδρες και γυναίκες στο χάντμπολ, την Δόξα τους άνδρες στον χάντμπολ, την Ένωση Βύρωνα στο βόλεϊ και την Κόμπρα στο .. 5.

        Όταν θα λειτουργήσει το Μυρακτής σε όλα τα άλλα γήπεδα θα υπάρχουν μόνο από τρία τμήματα. Δηλαδή το Καραλής παρόλο που έχει ομάδες που αγωνίζονται σε εθνική κατηγορία, υπόκεινται σε μια αδικία σε σχέση με τις άλλες ομάδες που είναι στα άλλα γήπεδα, που δε είναι σε εθνικές κατηγορίες και παίρνουν αναλογικά ίδιο αριθμό. Γι' αυτό έχουμε διατυπώσει έτσι τον Κανονισμό, διότι δυστυχώς, δυστυχώς, εάν βάζαμε κάτι άλλο θα δημιουργούσαμε από τα Σωματείο ντε φάκτο καταστάσεις που θα λέγανε ότι δεν με νοιάζει, εμένα λες ότι παίζω στην Α΄ Εθνική και πρέπει να έχω δέκα ώρες, δώσε μου δέκα ώρες. Δεν μπορώ να σου δώσω δέκα ώρες γιατί εκεί συστεγάζεσαι με ένα άλλο Σωματείο, που υποχρεωτικά δεν μπορώ να το βγάλω έξω από εκεί και πρέπει να πάρει και αυτό ώρες.

        Κοιτάξτε, είναι λίγο λεπτά θέματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Να πω κάτι συνάδελφοι. Αυτή την στιγμή υπάρχει η Επιτροπή η οποία κάνει τον προγραμματισμό. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δυνατόν αυτή την στιγμή εμείς σαν Δημοτικό Συμβούλιο να μπούμε επί της ουσίας και να κάνουμε προγραμματισμό για το πως θα μοιραστούν. Προφανώς, ακούμε την υπηρεσία. υπάρχουν κάποιες διαμαρτυρίες. Η υπηρεσία είναι αρμόδια. Δεν μπορούμε εμείς τώρα να κρίνουμε και να κατανείμουμε τις ώρες των Σωματείων. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε.

        Λοιπόν, να κάνει μια δήλωση που θέλει ο κ. Πιερράκος και περνάμε στις τοποθετήσεις. Ολοκληρώστε κύριε Πιερράκο και τοποθετήσεις αμέσως μετά.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Σας διάβασα τρεις επιστολές. Ακούσατε πουθενά την μέθοδο των τριών; Πουθενά.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Άρθρο 8, λειτουργία.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Με διακόπτετε.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Άρθρο 8.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Φωνάξτε λίγο παραπάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ολοκληρώστε σας παρακαλώ

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Την μέθοδο των τριών; Πουθενά. Εμείς αυτό ζητήσαμε. Τώρα θα σας πω και μια παγίδα έτσι να την έχετε υπόψη σας.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

 (ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Παγίδα στην λογική, αγαπητέ.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Σας παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έχετε τον λόγο, ολοκληρώστε κύριε Πιερράκο.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Εάν με την λογική που λέει ο κ. Στραβομύτης, εάν αποφάσιζε ο κ. Στραβομύτης να δώσει σε τρία γήπεδα ώρες … θα είχαμε περισσότερες ώρες από ότι εάν μας έδινε για όλα μα τα τμήματα σε ένα γήπεδο. Αυτό το αντιλαμβάνεστε; Είναι απλό. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να το καταλάβετε, γιατί δεν φτάνει μόνο να σας…

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Ανά εγκατάσταση, το είπα.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Κύριε Στραβομύτη, είχατε την ευκαιρία σας, σας έχω κάνει συγκεκριμένη ερώτηση και συγκεκριμένο παράδειγμα. Δεν μου έχετε απαντήσει τίποτα. Μου απαντούσατε…

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Απαντώ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία, συνάδελφοι ολοκληρώνει ο κ. Πιερράκος και περνάμε σε τοποθετήσεις.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

.. το Δημοτικό Συμβούλιο η απάντηση που έδωσε στις επιστολές ο κ. Στραβομύτης, τότε καλά έκανε. Εάν δεν σας ικανοποίησε και σας ικανοποίησε η τελευταία του απάντηση, … τότε να του ζητήσετε ..τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ.

Κος ΓΩΓΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Δυστυχώς, ναι, κύριε Γώγο.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Προσμετράται το κλειστό που έχεις ιδιόκτητο; Βάζω άλλες ομάδες εγώ μέσα στο ιδιόκτητο; Βάζω μέσα στο ιδιόκτητο ομάδες στο δικό σου;

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Δυστυχώς το μετράτε και αυτό, δεν μας …

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Παιδιά δεν μπορούμε τώρα αυτή την στιγμή να βγάλουμε άκρη. Περνάμε, μην κάνετε χαρακτηρισμούς, σας παρακαλώ.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι, δεν θα χαρακτηρίζετε την συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων. Είπατε ότι σας αρέσει η συμπεριφορά του ανθρώπου; Δεν θα κρίνουμε την συμπεριφορά του ανθρώπου.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Χαρακτηρισμός είναι.

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

Πρόεδρε θέλω μόνο τριάντα δευτερόλεπτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Τριάντα δευτερόλεπτα.

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

Ο κ. Πιερράκος και οι Νέοι Βύρωνος θέλω να καταλάβουμε όλοι εδώ μέσα ότι είναι το μοναδικό Σωματείο στον Βύρωνα που χρησιμοποιεί ώρες σε δυο κλειστά γυμναστήρια του Δήμου, τα οποία συντηρεί ο Δήμος μας και έχει και ο ίδιος ιδιόκτητο γήπεδο.

        Εάν αυτό το καταλάβουμε, όλη αυτή η συζήτηση σήμερα είναι περιττή. Είναι το μοναδικό Σωματείο που χρησιμοποιεί δικό του γήπεδο ιδιόκτητο βάζοντας μέσα απεριόριστα παιδιά ως Ακαδημία από τα οποίο εισπράττει και έχει απεριόριστες ώρες, όσες δίνουμε και στα άλλα Σωματεία και στα γήπεδα του δήμου Βύρωνα. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Μπορώ να τοποθετηθώ εγώ σε αυτό πάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Τώρα δεν μπορούμε….

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Εγώ έχω να πω κάτι. Στους Νέους Βύρωνος έπαιζε και ο Κόκκαλης. Ο Κόκκαλης έπαιζε στους Νέους Βύρωνος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έτσι δεν τελειώνουμε ποτέ.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Την εποχή του…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ερώτηση, ερώτηση.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Τοποθέτηση θέλω εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μετά θα την κάνετε κ. Βαλμά την τοποθέτηση.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Επειδή μου προέκυψε ένα ερώτημα, κυρία Ξυλογιάννη τι εννοείτε ιδιόκτητο γήπεδο;  Με ποιον τρόπο είναι ιδιόκτητο;

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

Εντός της σχολικής εγκατάστασης του 1ου και 3ου Δημοτικού διατηρεί ο κ. Πιερράκος και η Νέοι Βύρωνος ιδιόκτητο γήπεδο. Εάν με ρωτάτε δεν έχω δει ποτέ τίτλους ιδιοκτησίας. Εάν με ρωτάτε, γιατί μάλλον αυτό υπονοείτε κ. Σπυρόπουλε και ευχαριστώ…

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

Ιδιόκτητο γήπεδο εντός σχολικής αυλής, το οποίο το χρησιμοποιούν αποκλειστικά οι Νέοι Βύρωνος. Το συντηρεί ο Δήμος του Βύρωνα. Το συντηρεί ο Δήμος του Βύρωνα, διότι όταν ζήτησα από τον κ. Πιερράκο εδώ και δυο χρόνια, γιατί ο κ. Πιερράκος ξέρει να απαιτεί, δεν ξέει όμως να δίνει εξηγήσεις. Εγώ πριν δυο χρόνια του ζήτησα λογαριασμούς, γιατί έβγαινε στο Δημοτικό Συμβούλιο και έλεγε περί αθέμητου ανταγωνισμού. Ότι ο ίδιος μπαίνει μέσα γιατί πληρώνει ιδιόκτητο γήπεδο, ενώ τα αλλά Σωματεία απολαμβάνουν αθλητικές εγκαταστάσεις που συντηρεί ο Δήμος του Βύρωνα.

        Εγώ λοιπόν, σαν σωστή προϊσταμένη Αθλητισμού τότε, του είπα ότι κύριε Πιερράκο πολύ σωστά τα λέτε, σας παρακαλώ φέρτε μου τους λογαριασμούς που πληρώνετε προκειμένου να δούμε πως επιβαρύνεται το Αθλητικό Σωματείο με λογαριασμούς;

        Δεν μου έχει φέρει ποτέ λογαριασμούς ΕΥΔΑΠ, Δ.Ε.Η. και τα λοιπά  και τα λοιπά.

        Σταμάτησε η κουβέντα του αθέμητου ανταγωνισμού, δεν ξέρω για ποιο λόγο και δεν με αφορά, αλλά αυτά που λέω είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα. Απολαμβάνει ιδιόκτητου γηπέδου εντός της σχολικής αυλής, ενώ όλα τα υπόλοιπα Σωματεία χρησιμοποιούν μόνο τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου Βύρωνα. Τέλος.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Άρα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, κυρία Ξυλογιάννη, θέλω τα στοιχειά συγκεκριμένο.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Τι δεν μπορείτε;

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Δεν μπορώ να τοποθετηθώ, σωστά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Να τοποθετηθείτε πάνω σε αυτό.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Πάνω σε αυτό είναι σχετικό το πως βγήκαν τα προγράμματα; Όχι. …Κανένα πρόβλημα, θα τοποθετηθώ και σε αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι πάλι στα προγράμματα. Επειδή θιχθήκατε κατά κάποιο τρόπο, μια απάντηση σε αυτό.

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Ναι, αλλά στο μικρόφωνο. Στο μικρόφωνο να τοποθετηθείτε για να καταγράφεται, όπως καταγράφεται και η προηγούμενη εισήγηση της υπηρεσίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έκανε ένα ερώτημα ο κ. Σπυρόπουλος, απαντήστε και εσείς στο ερώτημα του κ. Σπυρόπουλου και όχι παραπέρα.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Όχι, κύριε Πρόεδρε,  με συγχωρείτε, όχι, όχι, προτιμώ, εφόσον ανοίγουμε ένα ζήτημα να τοποθετηθώ όσο πρέπει στο ζήτημα, εάν είναι να με κόψετε πάνω σε αυτό ακριβώς που είπε ο κ. Σπυρόπουλος…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Πιερράκο, έχετε ήδη τοποθετηθεί δυο φορές. Προέκυψε ένα θέμα με το ερώτημα που έκανε ο κ. Σπυρόπουλος. Απαντήστε και σε αυτό και να προχωρήσουμε.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Ποια ήταν η ερώτησή σας, κύριε Σπυρόπουλε;

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Άκουσα για ένα ιδιόκτητο γήπεδο ενός αθλητικού Σωματείου στην σχολική εγκατάσταση. Μου έκανε λίγο εντύπωση, δεν γνωρίζω το θέμα και θέλω, πώς προκύψει αυτό;

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Άρα θα ξεκινήσω από το εξής. Φεύγουμε από την συζήτηση του πως βγήκαν τα προγράμματα και θέλουμε να μιλήσουμε για τους Νέους Βύρωνος. Κανένα πρόβλημα. Φέρετε και τον κ. Στεφανίδη. Κανένα πρόβλημα. Θα προτιμούσα, βέβαια, να κάνουμε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Κος ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε  Στεφανίδη σας παρακαλώ.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Άρα ακούστε τώρα τι κάνανε αυτοί οι άνθρωποι. Φύγανε από το θέμα του πως προέκυψαν οι ώρες, έφυγαν από εκεί, έφυγαν από το πως βγαίνουν τα προγράμματα για να μιλήσουν, να βγάλουν την χολή, αυτή που βγάζουν κατά καιρούς για τους Νέους Βύρωνος.

        Εσείς, κύριε Σπυρόπουλε, που είσαστε τόσα χρόνια στο Βύρωνα, πόσα χρόνια είστε στον Βύρωνα κ. Σπυρόπουλε;

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

… και δεν σας επιτρέπω να λέτε για χολές.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Σας ερωτώ.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Εξ  ιδίων δεν ξέρετε κρίνετε τα αλλότρια.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Ωραία.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Δεν σας επιτρέπω, δεν με γνωρίζετε….

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Θα σας πω ποιος έχει την μύγα, γιατί δεν μίλησα για σας κ. Σπυρόπουλε.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Είπατε ότι βγάζετε χολή.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Όχι εσείς.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

 Εγώ έκανα την ερώτηση, λοιπόν, άρα σε μένα απευθύνεστε.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Όχι, κ. Σπυρόπουλε. Άλλοι βγάλανε χολή. Εάν θέλετε, βέβαια, εάν αισθάνεστε εσείς ότι μπορεί …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Πιερράκο σας παρακαλώ ολοκληρώστε όμως, μην ανοίγουμε…

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Είστε φοβερά ανάγωγος, δεν με γνωρίζετε…

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Ανάγωγος;

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Σας παρακαλώ πάρα πολύ σεβαστείτε τον χώρο που βρίσκεστε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ σεβαστείτε τον χώρο που βρίσκετε.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Θα με προστατεύσετε κύριε Πρόεδρε;

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Να μιλήσουμε για την ουσία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Πιερράκο, σας παρακαλώ…

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Την τοποθέτηση.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Ακριβώς.

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Καθίστε να μας πείτε…

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

 Δεν θέλω απάντηση από τον κ. Πιερράκο, έβγαλα τα συμπεράσματά μου. Κατάλαβα κάποιες φήμες που κυκλοφορούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι, όχι, μην μιλάμε, μην αφήνουμε υπονοούμενα. Σας παρακαλώ.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

.. σας έκανα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Πιερράκο, κ. Σπυρόπουλε, κύριοι όλοι καμία υπόνοια από κανέναν για κανέναν. Έχετε δυο λεπτά, κ. Πιερράκο, έχετε δυο λεπτά να ολοκληρώσετε. Δυο λεπτά να ολοκληρώσετε. Ελάτε.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Κύριε Πρόεδρε,  εδώ πέρα δεν με προστατεύετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έχετε πάρει τον λόγο τρεις φορές. Σας τον δίνω…

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Δεν με αφήνετε να πάρω τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Σας τον δίνω για τέταρτη φορά. Δεν θα σας διακόψει κανείς.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Με είπε ανάγωγο. Κάνανε χαρακτηρισμούς. Είπατε ότι εγώ έκανα χαρακτηρισμό και σε αυτό το κλίμα θέλετε να σας δώσω απαντήσεις; Έκατσα να σας δώσω απαντήσεις. Δεν θα σας δώσω καμία απάντηση με αυτό το κλίμα και με αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Κύριε Πρόεδρε,  εάν ανακαλείτε το θέμα της χολής, θα ανακαλέσω και εγώ.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Συγχαρητήρια. Εάν θέλετε…

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Εάν  ανακαλείτε το θέμα της χολής, χωρίς να με γνωρίζετε, τότε θα ανακαλέσω και εγώ.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Στο καλό.

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

Δυστυχώς. Δυστυχώς ….

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

 Αρνείστε να ανακαλέσετε. Εάν ανακαλέσετε το ζήτημα της χολής, …

Κος ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ:

 (ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Άρα είστε ανάγωγος, λοιπόν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία, άρα έληξε. Πάμε παρακάτω τότε. Κύριε Γώγο έχετε τον λόγο.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Πάμε στις τοποθετήσεις. Πρώτα οι επικεφαλής των παρατάξεων.  Κύριε Γώγο έχετε τον λόγο.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Ο Πάτροκλος ο Πανόργιας, όχι λάθος, το έχω και αυτό στο μυαλό μου.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, πάμε.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Κύριοι εμπιστευόμαστε την Επιτροπή του Αθλητισμού, τον Διευθυντή, την Διευθύντρια και τα λοιπά και εμπιστευόμαστε και την ορθή σκέψη των προέδρων που συνήλθαν και συμφώνησαν σε αυτό. Οι φήμες υπάρχουν για όλους, δεν νομίζω ότι είναι της παρούσης, εμείς υπερψηφίζουμε αυτό που φέρνει η Επιτροπή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ πολύ. ο κ. Μπαντής.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Λοιπόν, επειδή παρατήρησα μια ένταση έτσι που με ξάφνιασε εμένα, πραγματικά με ξάφνιασε, αλλά θέλω λίγο να τοποθετηθώ και να βάλω τα πράγματα στην θέση τους, όσον αφορά και το άτομό μου, αγαπητοί μου, όσοι καθόμαστε σε αυτά τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, είμαστε εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Είμαστε εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με την ψήφο των πολιτών του Βύρωνα. Οπότε όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να συμφωνούμε, να διαφωνούμε και να εκφράζουμε την άποψή μας, έτσι ώστε, να πούμε αυτά που θεωρούμε εμείς κακώς κείμενα ή όχι.

        Για να τελειώσει, λοιπόν, γιατί ακούω συνέχεια τον Ηλία, άκουσα και τον Δημήτρη τον Κόκκαλη που με ξένισε αυτό που είπε. Λέει ότι άμα ξεκινήσουμε με έναν να πάμε σε άλλους, δεν κατάλαβα τι ήθελα να πει και να τους πάρουμε όλους και κάτι τέτοια.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά για μένα. Υπάρχει για τις αίθουσες πάνω μιλάω. Οι αίθουσες επάνω είναι ιδιοκτησία του Δήμου Βύρωνα. Ο Δήμος Βύρωνα, λοιπόν, κάθε χρόνο τις διαθέτει σύμφωνα με τον Κανονισμό Αθλητικών Εγκαταστάσεων.

Εσείς πολύ απλά θα πρέπει στον όποιο δημοτικό σύμβουλο έχει το οποιοδήποτε, τέλος πάντων,  την οποιαδήποτε διαφορετική άποψη, να του παραθέσετε τα εξής στοιχεία.

Κύριε Βαλμά, κύριε Μπαντή, κύριε τέλος πάντων, οποιοδήποτε δημοτικέ σύμβουλε, έχουμε τις εξής αίθουσες, κάνανε αίτηση για αυτές τις αίθουσες τα εξής Σωματεία και με βάση αυτά τα κριτήρια που υπάρχουν στον Κανονισμό επιλέξαμε να δώσουμε τις αίθουσες εκεί.

Άκουσα, πραγματικά με εξέπληξε ο κ. Κόκκαλης, που λέει ότι εάν πούμε γι' αυτόν να πούμε και για τον άλλο. Αυτό εμένα με προβληματίζει. Δηλαδή, εάν πούμε για τον έναν πρέπει να πούμε για τον άλλο και να τους πιάσουμε όλους, γίνεται κάτι το οποίο δεν γνωρίζω εγώ; Δεν τα δίνουμε με αυτά τα κριτήρια τις αίθουσες; Έτσι δεν είναι;

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

Την παραχώρηση εννοείτε.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Την παραχώρηση. Την παραχώρηση των αιθουσών. Δηλαδή, έρχονται …

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

 (ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Δεν υπάρχει μόνιμη παραχώρηση. Έρχονται, λοιπόν, πέντε Σωματεία, οκτώ Σωματεία, επτά Σωματεία και λέει ότι παιδιά, εμείς θέλουμε να αναπτύξουμε αθλητική δραστηριότητα στις αίθουσες που έχετε στο Κλειστό, έχουμε αυτά τα Σωματεία, έχουμε αυτές τις διακρίσεις, τέλος πάντων,  παίρνουμε αυτή την μοριοδότηση, πείτε μας, παίρνουμε αίθουσα ή δεν παίρνουμε; Έτσι δεν πάει αυτό;

        Ωραία, μπορείτε, σας παρακαλώ πολύ, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εδώ, να πάρετε τον άνθρωπο που εξέφρασε μια διαφορετική εκτίμηση στα πράγματα και να του πείτε ότι κύριε δημοτικέ σύμβουλε, έτσι τις δώσαμε τις αίθουσες. Ήρθαν αυτά τα Σωματεία, δεν ήρθαν πενήντα Σωματεία, ήρθαν δέκα Σωματεία, ζητήσανε αίθουσες βάζοντας αυτά τα έγγραφα, έχουν αυτά τα παιδιά, έχουν αυτά τα μόρια και δίνουμε τις αίθουσες. Τόσο απλό είναι το πράγμα.

        Τόσο απλό είναι το πράγμα. Μπορεί κάποιος να μην το διακρίνει αυτό. δεν είναι κακό μια υπηρεσία του Δήμου που εννοείται, ακούω από όλους μια εμπιστοσύνη και για εμπιστοσύνη, εννοείται ότι εμπιστευόμαστε τις υπηρεσίες του Δήμου.

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

Την άλλη φορά είπε ο κ. Βαλμάς και με συγχωρείτε που σας διακόπτω, το είπε και μόνος του, ένδεκα χρόνια όταν ερχόμαστε να ψηφίσουμε τα προγράμματα ρωτάει αποκλειστικά και ρωτάει …

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

Αφήστε με να σας δώσω να καταλάβετε. Και με ρωτάει και με έναν τρόπο περίεργο κοιτάζοντας και εμένα προσωπικά στο πρόσωπο, ότι τι γίνεται με τις αίθουσες.. Καταρχήν, δεν είναι αίθουσες…

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

 Είναι αίθουσες του Δήμου.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Εσείς νομίζετε.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

 Για να ολοκληρώσω λίγο και μετά Δώρα θα μιλήσεις.

Κα ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Εγώ θα τοποθετηθώ μετά, ακούστε, ακούστε, θα τοποθετηθώ μετά…

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Μισό λεπτό, γιατί έχουμε ξεφύγει από την διαδικασία. Κυρία Ξυλογιάννη, σας παρακαλώ. Κύριε Βαλμά, να ολοκληρώσει ο κ. Μπαντής και στην συνέχεια, εάν γίνουν δευτερολογίες θα απαντηθούν όλα.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Ο κ. Μπαντής έχει τον λόγο για τρία λεπτά ακόμα.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Μια εισήγηση για να τελειώνει το θέμα εδώ και πείτε τις αίθουσες πάνω στο τέτοιο μας τις ζήτησαν τα εξής Σωματεία. Α, Β, Γ, Δ. Να βγει προς τα έξω. Εμείς με βάση αυτά τα κριτήρια τις δώσαμε. Αυτό, τόσο απλό είναι.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Ακούστε, θα τοποθετηθώ και μετά …

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Πάλι τα ίδια. Μισό λεπτό κ. Βαλμά και κυρία Ξυλογιάννη. Συνεχίστε, κύριε Μπαντή να ολοκληρώσετε.  Τελειώσαμε;

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

 Έτσι σας ….

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Σας είπε κανείς ότι τα έχω εγώ με τους υπαλλήλους; Σας είπε κανείς…

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Κύριε Βαλμά σας παρακάλεσα.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Ότι τα έχω μαζί σας;

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

 Κύριε Βαλμά…

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Εγώ δεν τα έχω μαζί σας, τα έχω με την Δημοτική Αρχή, αυτοί φταίνε, αυτοί φέρνουν τις εισηγήσεις. Εσείς είσαστε υπάλληλοι. Αυτό κρίνετε σωστό και το κάνετε και μπράβο σας αλλά δεν τα έχω μαζί σας. Να σας φύγει αυτή η ιδέα.

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Κύριε Βαλμά, δώστε μου λίγο την ευκαιρία να τηρήσουμε μια διαδικασία. σας το ζήτησα επανειλημμένα.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Μισό λεπτό, είναι οι επικεφαλής. Θα συνεχίσουμε την διαδικασία.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Ωραία, φωνάχτε με όταν είναι.

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Εντάξει, πολύ ωραία.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Μια πεταχτή ερώτηση, εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις στην Αθλητική Επιτροπή και πόσοι έρχονται; Έρχονται όλοι για να ενημερώνουν τις παρατάξεις τους;

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Ωραία, θα απαντηθεί μετά κ. Γώγο. Μισό λεπτό κύριε Στραβομύτη. Λοιπόν, ο κ. Σωτηρόπουλος έχει τον λόγο.

Κος ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Λοιπόν, συμπληρώνω σε τρεις μήνες δεκάξι χρόνια δημοτικός σύμβουλος. Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, κάθε φορά που ερχόταν το πρόγραμμα είχαμε ένα σωρό ζητήματα, να το θέσω κομψά. Και υποστήριζα πάντα, το ξέρετε οι παλαιότεροι, ότι πρέπει να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια και Κανονισμός.

Τα έχουμε. Μπορεί να διαφωνούμε σε κάποια επιμέρους κριτήρια και τα λοιπά αλλά πάντως, έχουμε έναν Κανονισμό. Με βάση αυτόν τον Κανονισμό, λοιπόν, πρέπει  η υπηρεσία να κάνει την κατανομή, να την ελέγχει η Επιτροπή Αθλητισμού και εμείς απλά να ερχόμαστε να επικυρώνουμε το αποτέλεσμα.

Βεβαίως, έχοντας το δικαίωμα πάντα να ζητάμε πλήρη ενημέρωση, γιατί αναδείχθηκε σήμερα ότι θα χρειαζόμασταν έναν πληρέστερο πίνακα και αυτό προς το μέλλον προς γνώση. Αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Όπου τα βρίσκουν, επίσης, τα Σωματεία εμείς απλά μια χαρά είναι, πάμε να επικυρώσουμε. Το έλεγα πάντα αυτό. Εν προκειμένω φαίνεται ότι τα έχουν βρει σε όλες τις άλλες περιπτώσεις πλην μιας. Αυτό δεν αρκεί για να αμφισβητήσουμε την προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής Αθλητισμού, χωρίς βεβαίως να δεχόμαστε ποτέ ότι είτε η υπηρεσία είτε τα μέλη της Επιτροπής Αθλητισμού είτε εμείς είμαστε αλάθητοι. Αλλά για να τα αμφισβητήσουμε, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα στοιχεία. εδώ έχει γίνει αυτό το λάθος παρεισέφρησε αυτό το λάθος και αντί για τόσο βγήκε τόσο.

Τέτοια στοιχεία σήμερα δεν υπάρχουν για να μπούμε στην ουσία. Κατά συνέπια, επειδή πρέπει να έχουμε Κανονισμός να λειτουργήσουμε, προφανώς και πρέπει να τον εγκρίνουμε. Και προφανέστατα, εγώ τουλάχιστον, η παράταξη μας τουλάχιστον, είμαστε ανοικτοί εάν έρθει κάποιος να πει ότι ξέρετε παιδιά εδώ υπάρχει λάθος, τότε να το δούμε και να το εξετάσουμε.

Με τα σημερινά στοιχεία χωρίς συγκεκριμένο φάσμα να επισημαίνεται, μπορεί να επισημάνουμε, ενδεχομένως, κάποιο έλλειμμα στον τρόπο που παρουσιάζονται οι πίνακες και τα λοιπά ή στην ενημέρωση. Αυτό να το δούμε. Αλλά συγκεκριμένο σφάλμα τεκμηριωμένο που να πούμε ότι ανατρέπουμε την απόφαση, όπως είχαμε στο παρελθόν διαφωνία, δεν έχουμε.

Άρα, με αυτά τα στοιχεία εμείς οφείλουμε να ψηφίσουμε και βεβαίως όπως είπα, εάν υπάρχει κάτι άλλο θα το δούμε.

Και μια επισήμανση παρατήρηση. Θα ήθελα πάρα πολύ να  πιστέψω ότι το χρονοδιάγραμμα, γιατί άκουσα ότι είναι προσωρινό για την Μυρακτή θα τηρηθεί, επιτρέψτε μου η εμπειρία μου τόσα χρόνια και από τα έργα και σε αθλητικούς χώρους, θυμάστε τι έγινε στο Νικολαΐδης και τα λοιπά, να μην μου επιτρέπει καμία αισιοδοξία.

Θεωρώ ότι όλη την σεζόν, μακάρι να διαψευστώ ειλικρινά, θα την βγάλουμε με αυτό που χαρακτηρίζεται ως προσωρινό, άρα αυτό είναι. Το υπόλοιπο θα το ψηφίσουμε αλλά φοβάμαι πως δεν θα το δούμε να εφαρμόζεται φέτος.

        Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ κ. Σωτηρόπουλε. Ο κ. Γείτονας ή ο κ. Καλύβας.

Κος ΚΑΛΥΒΑΣ:

Ναι. πρώτα από όλα νομίζω ότι θα πρέπει να λίγο να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα, όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας, γιατί για άλλη μια φορά και για ένα συγκεκριμένο πάλι θέμα η κατάσταση πάλι έφυγε εκτός ορίων.

        Ερχόμαστε αυτή την στιγμή να εγκρίνουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργίας. Εμείς πρώτα από όλα σαν Λαϊκή Συσπείρωση και στην Επιτροπή έχουμε διαφωνήσει όσον αφορά τον Κανονισμό Λειτουργίας. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι από την δική μας την πλευρά ότι εφόσον συμφωνούν οι Σύλλογοι μεταξύ τους και προφανώς με την αιγίδα της υπηρεσίας να βγει κάποιο πρόγραμμα, να πούμε εμείς ότι θα διαφωνήσουμε.

        Η ουσία όμως είναι για το τι γενικά αθλητισμό έχουμε. Δηλαδή, αυτή την στιγμή τα ερασιτεχνικά σωματεία έχουν πάρει όλο το βάρος, έτσι ώστε, το δικαίωμα, εντός εισαγωγικών των παιδιών να περνάει μέσα από την λειτουργία των Σωματείων με τις συνδρομές που παίρνουν με τα έξοδα που έχουν και θέλει και μια ιδιαίτερη προσοχή, γιατί οι καιροί είναι πονηροί …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Παρακαλώ κάντε λίγο ησυχία.

Κος ΚΑΛΥΒΑΣ:

Επειδή, λοιπόν, οι καιροί είναι πολύ πονηροί και τα έσοδα των δήμων, από ότι φαίνεται και ο δικός μας δεν μπορεί να πάει πίσω, κατανοητό, τα έσοδα μειώνονται, τα έξοδα μεγαλώνουν. Να προσέχουμε λίγο το πως διατυπώνουμε το κομμάτι του τι εισπράττει ο δήμος, γιατί το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ένας Δήμος και το κάνει και ο δικός μας και έτσι πρέπει, είναι να υπάρχει μια δωρεάν παραχώρηση σε αυτούς τους συλλόγους που έχουν αναλάβει αυτό το κομμάτι που λέμε για την άθληση και την ψυχαγωγία των παιδιών.

        Αυτό το λέω με αφορμή και τα υπέρογκα έξοδα που υπάρχουν στο κομμάτι του φωτισμού και της λειτουργίας και γι' αυτό λέω, λοιπόν, ότι χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή, γιατί αύριο, μεθαύριο και επειδή μέσα και ο Κανονισμός, από όσο θυμάμαι καλά, το αφήνει λίγο και αιωρείται, μπορεί να έρθει ο εκάστοτε Δήμος και ο δικός μας Δήμος και να πει ότι το όνομα της ακρίβειας, στο όνομα των αυξήσεων θα πρέπει και οι Σύλλογοι να συνεισφέρουν και αυτό να μετακυλιστεί στις τσέπες των γονιών.

        Ευχαριστούμε πολύ. εμείς θα απέχουμε από την ψηφοφορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ κύριε Καλύβα. Η Πρωτοβουλία Πολιτών;

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Κοιτάξτε. Είμαστε σε θέση στον Δήμο Βύρωνα να έχουμε αρκετά γήπεδα και ανοικτά και κλειστά συγκριτικά με άλλους δήμους μέσα, έξω από σχολικά συγκροτήματα, με όλα, βέβαια, τα προβλήματα συντήρησης που μπορεί να δημιουργεί αυτή η κατάσταση ενεργειακού κόστους και τα λοιπά.

        Το πρώτο που πρέπει να κοιτάξουμε σαν Δήμος, γιατί εμείς εδώ είμαστε Δημοτικό Συμβούλιο και κατά βάση ασχολούμαστε με τι μπορεί ο Δήμος να προσφέρει στον αθλητισμό στην πόλη μας το πρώτο που πρέπει να κοιτάξουμε είναι πώς μπορούν οι άνθρωποι όλων των ηλικιών, παιδιά, έφηβοι, νέοι άνθρωποι, άνθρωποι στην τρίτη ηλικία, άτομα με ειδικές ανάγκες.

        Σε παρακαλώ κύριε Βαλμά. Σε παρακαλώ λίγο. 

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΚΙΟΥΠΗ:

Κύριε Βαλμά, δεν ακούτε; Σας ζητάει να σταματήσετε.

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Το πρώτο που πρέπει να κοιτάξουμε, λοιπόν, σαν Δήμος είναι πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις αθλητικές εγκαταστάσεις, έτσι ώστε, να προσφέρουμε μαζικό αθλητισμό στους κατοίκους της πόλης μας. Πώς μπορεί ένας παιδί δεκαπέντε χρονών να πάρει την παρέα του μια Παρασκευή απόγευμα να πάει να παίξει μπάσκετ. Πώς μπορεί μια παρέα παιδιών 25 χρόνων, φοιτητών, να πάρουν τους φίλους τους και να πάνε να παίξουν βόλεϊ, ποδόσφαιρο και οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να μας απασχολεί.

        Δεν γίνεται, δεν μπορώ να κάνω τοποθέτηση έτσι.

        Δυστυχώς, αυτό το πρόβλημα στην πόλη μας παρόλο που το λέμε και το ξαναλέμε και το έχει θέσει και η κυρία Ξυλογιάννη σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα πολύ γλαφυρά, το είχατε πει πολύ ωραία πριν από δυο χρόνια στο αντίστοιχο Δημοτικό Συμβούλιο που το είχαμε κάνει τότε αρχές καλοκαιριού, αυτό το πρόβλημα δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

        Εάν ένα παιδί δεκαπέντε χρονών θέλει σήμερα το απόγευμα, ένα απόγευμα του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου που λειτορυγου΄να τα Αθλητικά Σωματεία να πάει να αθληθεί, δεν υπάρχει γήπεδο. Εγώ αυτό σας το λέω γιατί; Τυχαίνει και κινούμε σε αυτούς τους χώρους επειδή έχω παιδιά σε μικρές ηλικίες αλλά μπορεί και εγώ η ίδια να θέλω να πάω να αθληθώ κάποια στιγμή, δεν υπάρχει διαθεσιμότητα. Αυτό είναι το πιο βασικό και εγώ το λέω ευθαρσώς και αφορά πρωτίστως τον Δήμο, όχι τα Σωματεία. Είναι θέμα δικό μας.

Τι προγράμματα αθλητισμού προγραμματίζουμε για την σεζόν 2022-2023; Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να μάθει το Δημοτικό Συμβούλιο και να συμβάλει. Τι δυνατότητες άθλησης με τρόπο οικονομικό πέντε ευρώ τον μήνα, δέκα ευρώ τον μήνα ή και χωρίς καθόλου συνδρομή μπορούμε να δώσουμε στους δημότες μας. Έχουμε προγράμματα άθλησης για γυναίκες; Για ανθρώπους τρίτης ηλικίας; Δεν γνωρίζω κυρία Ξυλογιάννη. Για άτομα με ειδικές ανάγκες;  Δηλαδή, τι δυνατότητες τέτοιες υπάρχουν;

Εγώ νομίζω ότι εκεί υπάρχει το πρόβλημα, εκεί πρέπει να δώσουμε το βάρος και προφανώς στην συνέχεια να κοιτάξουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και τα Αθλητικά Σωματεία της πόλης, τα οποία προάγουν τον αθλητισμό, είναι αλήθεια αυτό, έχουν επιτυχίες,  κατά καιρούς, σε συλλογικό επίπεδο και βοηθούν, τέλος πάντων,  στο να αθλούνται τα παιδιά μας και να τους δίνεται αυτή η διέξοδος.  Αυτό είναι το βασικό.

Τώρα, εμείς το ΄16 και στην συνέχεια με μια απόφαση του ΄21, το οποίο το θυμάστε επικαιροποιήσαμε τον Κανονισμό, προσπαθήσαμε να περιγράψουμε με έναν αντικειμενικό τρόπο πώς θα γίνεται η διάθεση των αθλητικών ωρών, έτσι ώστε, να μην υπάρχει καμία υποψία εις βάρος μας ημών ως δημοτικοί σύμβουλοι, ότι πιθανόν να ευνοούμε ένα Σωματείο ή να μην ευνοούμε κάποιο άλλο και τα λοιπά.

Εμείς σαν παράταξη δεν έχουμε μπει ποτέ και ούτε θα μπούμε ποτέ στην λογική και μας προσλάβει αυτή η λογική, μας προσβάλει ως δημοτικούς συμβούλους και ως εθελοντές ότι μπορεί εμείς, ας πούμε, να κάτσουμε και να ψηφίσουμε με βάση τι μπορεί να θέλει το ένα Σωματείο ή το άλλο Σωματείο.

Από ότι κατάλαβα φέτος, όπως και πέρυσι, όλα στα Σωματεία συμφωνήσανε στο πρόγραμμα το οποίο εισηγείστε. Οι μοναδικοί που δεν συμφώνησαν είναι οι Νέοι Βύρωνος. Ωραία. ειλικρινά, επειδή ίσως αποχώρησε ο κ. Πιερράκος, ίσως και λόγω φόρτισης συναισθηματικής, έντασης και τα λοιπά, δεν κατάλαβα ποια είναι η διαφωνία των Νέων Βύρωνος;

Εσείς πιθανόν να γνωρίζετε, κύριε Στραβομύτη, τι ακριβώς, δηλαδή ποια είναι η ένσταση που έχουν ..

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Θέλετε να σας πω την γνώμη μου; Εγώ από τα e-mail που λαμβάνω, λάμβανα σχεδόν καθημερινά e-mail από τον Ιούνιο που ήταν το CAMP σε πλήρη λειτουργία 400 οικογένειες του Βύρωνα μας είχαν εμπιστευτεί τα παιδιά τους, ..

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Ναι, το γνωρίζω.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Και λάμβανα κάθε δυο ημέρες να με ρωτάει επιμόνως το ίδιο πράγμα, να του δίνω απάντηση ότι με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας το άρθρο 8 που περιγράφει και επειδή δεν του έδινα την απάντηση που ήθελε, ξανά επανερχόταν με τα ίδια θέματα.

        Εάν ο κ. Πιερράκος και ο κάθε κύριος Πιερράκος θέλει να εκμαιεύσουν την απάντηση που θέλουν για να σταματήσουν, εγώ δεν πρόκειται να το κάνω αυτό. Λιτά, ωραία του εξηγούσα και επέμενε Εμένα αυτό δηλαδή με άφησε να καταλάβω…

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Τέλος πάντων,  εγώ νομίζω…

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Εγώ του απαντούσα αυτό που ήθελα εγώ, όχι αυτό που ήθελε ο κ. Πιερράκος.

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

 Δεν θα μπω σε αυτό, απλά θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείται και αυτή η ένταση και όλος αυτός, ας πούμε, ο διαπληκτισμός και τέλος πάντων,  δεν ήταν έτσι ωραίο. Ήταν ατυχές, νομίζω, σαν περιστατικό και σαν συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

        Τέλος πάντων,  εμάς αυτές είναι οι σκέψεις μας

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Όταν σας απευθύνεται κάποιος και σας λέει ότι υποθέτουμε ότι κάποιος θα είναι στην υπηρεσία αυτές τις ημέρες για να απαντήσει εκ μέρους της υπηρεσίας στα παρακάτω προωθημένα e-mail, ο τρόπος έτσι;

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Εντάξει, τώρα δεν θέλω να το σχολιάσω.

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Όχι, όχι, να δικαιολογηθεί και μια ένταση όταν…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ολοκληρώστε κυρία Σάρολα. 

Κος ΣΤΡΑΒΟΜΥΤΗΣ:

Με έναν τρόπο…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έχει φύγει ο κ. Πιερράκος, οπότε ας ολοκληρώσουμε. Ολοκληρώστε κυρία Σάρολα παρακαλώ.

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Έχει φύγει ο κ. Πιερράκος, εγώ δεν θέλω να μπω σε αυτή την κουβέντα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ολοκληρώστε κυρία Σάρολα.

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Απλά σας λέω ότι δεν είναι σωστό εμείς σαν Δημοτικό Συμβούλιο να ασχολούμαστε ποιος θα πάρει το 5 με 6 και ποιος θα πάρει το 6 με 7. Δεν η δουλειά αυτή τώρα ενός Δημοτικού Συμβουλίου.

        Εμείς πρέπει να ασχολούμαστε με τα θέματα πιο γενικά. Να δούμε πρώτα εμείς σαν Δήμος τι μπορούμε να κάνουμε. Να δούμε στην συνέχεια να είμαστε σίγουροι ότι τέλος πάντων, οι ώρες που δίνονται, δίνονται αντικειμενικά, να μην μπορεί κανένας να έρθει και να μας πει, να μας μεμφθεί, να μας προσλάβει και να μας πει ότι ευνοείς τον Α, ευνοείς τον Β. Δεν είναι ωραίο αυτό για μας, γιατί καμία τέτοια πρόθεση δεν έχουμε.

        Στον Βύρωνα όλοι γνωριζόμαστε, όλοι γνωριζόμαστε με όλους και τέλος πάντων,  είναι άσχημο. Παλαιότερα συνέβαινε κατά κόρον. Είχαμε εδώ επεισοδιακές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όπου ερχόντουσαν πέντε, έξι, επτά Σωματεία και διαπληκτιζόντουσαν για τις ώρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ολοκληρώστε παρακαλώ κυρία Σάρολα.

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Τα τελευταία δυο χρόνια η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε αυτά τα φαινόμενα και υπό αυτή την έννοια δεν ήταν ωραίο αυτό που έγινε τώρα.

        Τέλος πάντων, εμάς αυτή είναι η λογική μας, εμείς ήμασταν από αυτούς που τέλος πάντων, εντός εισαγωγικών, «στηρίξανε» από τη πρώτη στιγμή και «πρωτοστατήσανε», εντός εισαγωγικών στην λειτουργία ενός Κανονισμού και πιστεύουμε, τέλος πάντων,  ότι πρέπει να μην υπάρχει καμία σκιά σε καμία δημοτική παράταξη, σε κανέναν δημοτικό σύμβουλο ότι μπορεί, ας πούμε, να θέλει να χαϊδέψεις τα αφτιά κάποιου ήταν ευνοήσει κάποιον άλλο και γι' αυτό ψηφίζει ή δεν ψηφίζει.

        Αυτό θέλω να πω, ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπερψηφίζετε;

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Απέχω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Απέχετε.  Η κυρία Μπικάκη.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Και η σημερινή διαδικασία με τις αντεγκλήσεις τις συνεχείς…

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Κύριε Βαλμά, παρακαλώ. Και το σημερινό, λοιπόν, Δημοτικό Συμβούλιο με τις αντεγκλήσεις και τους διαπληκτισμούς φέρνει στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στον Βύρωνα της έλλειψης αρκετών αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε να καλύπτονται οι απαιτήσεις των Σωματείων, πόσω μάλλον αναδύεται το πρόβλημα από την εισήγηση που έστειλε η Δημοτική Αρχή της μη κάλυψης των αναγκών αυτών που θέλουν να αθληθούν αλλά δεν είναι γραμμένοι σε κάποιο Σωματείο.

        Οι ώρες που δίνονται είναι μια ώρα στους τέσσερις μεγάλους χώρους, ποια; 14:00΄  με 15:00΄το μεσημέρι. Ποιος εργαζόμενος μπορεί να πάει να αθληθεί 14:00΄ με 15:00΄το μεσημέρι; Ποιες ομάδες ερασιτεχνικές, συλλογικότητες που έχουν συγκροτηθεί και τα λοιπά;

        Άρα λοιπόν, υπάρχει ένας περιορισμός ότι αυτός που θέλει να αθληθεί στον Δήμο Βύρωνα πρέπει να πληρώσει, γιατί στα Σωματεία όλα πληρώνουν συνδρομές. Δεν μπορεί να πάει μια οικογένεια, η οποία δεν έχει τα στοιχειώδη να περάσει, διότι πρέπει να καταβάλει στο Σωματείο και δεν είναι μόνο η δέσμευση της οικονομικής καταβολής στο Σωματείο, έχουμε ότι πάνω από την ηλικία των 14 ετών, όταν εσύ θέλεις να φύγεις δεν σου δίνει και την κάρτα. Δεν μπορεί να αλλάξεις Σωματείο.

Εάν δεν σου αρέσει ο προπονητής, εάν θεωρείς το κλίμα ανταγωνιστικό, εάν υπάρχει πρόβλημα δεν σε βολεύουν οι ώρες του σωματείου, δεν σου δίνει κάρτα να φύγεις από τον Αθηναϊκό να πας στους Νέους Βύρωνα.

Είναι, λοιπόν, η πολιτική σήμερα που ασκείται, μια πολιτική που εννοεί τις ανάγκες για μαζικό λαϊκό αθλητισμό με την μια ώρα που υπάρχει μέσα στο μεσημέρι ελεύθερη και μόνο τις καθημερινές; Όχι τα Σαββατοκύριακα. Τα Σαββατοκύριακα πάλι όλα στα Σωματεία.

Άρα η ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι όχι μόνο να ψηφίσει σήμερα εάν εγκρίνει ή όχι αυτή την κατανομή αλλά να βρει χώρους επαρκείς, να διαθέσει υποδομές για να μπορούν ελεύθερα και δωρεάν να αθλούνται τα παιδιά του Βύρωνα. Ο Δήμος να δημιουργήσει τέτοιες ομάδες, να τις στηρίξει με προσωπικό και με ώρες και με υποδομές και να μην αναγκάζονται να μπαίνουν σε αυτή την λογική της εγγραφής αυτά τα Σωματεία που τελικά λειτουργούν σε ένα καθεστώς και ανταγωνισμού και αυτής της, ας πούμε του κυνηγιού, του πρωταθλητισμού και ούτω καθ’ εξής.

Δεύτερο ζήτημα. Στο βαθμό που ο Δήμος εμπλέκεται, φαίνεται καθαρά ότι ο Κανονισμός  δεν επαρκεί. Αφήνει ανοικτά ζητήματα. Οι υπηρεσίες και αναφέρομαι στους κυρίους που πριν πεταγόντουσαν….

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συνάδελφοι, μην μιλάτε, παρακαλώ.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν ακούνε….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εκεί στην γαλαρία.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Ορισμένους που τοποθετούνται.  Λοιπόν, οι υπηρεσίες φαίνεται ότι έφεραν μια απάντηση ξεκάθαρη για την Α Ζώνη. Τα παιδιά, δηλαδή, μέχρι δεκατεσσάρων. Αριθμός, απλή μέθοδος των τριών και τα λοιπά. Εμείς εμπιστευόμαστε, δεν μπορούμε να μπούμε στην διαδικασία τώρα να λέμε ότι εάν έγινε σωστά η διαίρεση και τα λοιπά.

        Όμως η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί, λέει, να είναι τίμια, πρέπει να και να φαίνεται. Στην Ζώνη την Β, μήπως αφήνοντας ανοικτά τα ζητήματα ο Κανονισμός θα πρέπει να η υπηρεσία να βρει τις παραμέτρους που έχουν και την βαρύτητα, σε ποια κατηγορία είναι, πόσους αθλητές έχουν και τα λοιπά και να πει ότι ενεργώ με βάση αυτά;

        Να αποφύγει, εγώ αυτά δεν ξέρω ούτε για ψιθύρους ούτε συμμετέχουμε σε φημολογίες ούτε μας απασχολούν ούτε δίνουμε βάση, αλλά θα πρέπει να κοινοποιηθεί, όπως κοινοποιήθηκε στην εισήγηση για την απλή μέθοδο των τριών μέχρι τα παιδιά των δεκατεσσάρων ετών, τι γίνεται από εκεί και πέρα;

        Εν πάση περιπτώσει, τελικά να μπει σε μια άλλη κατεύθυνση πολιτική του Δήμου, που να ευνοεί τον μαζικό λαϊκό δωρεάν αθλητισμό και όχι την λογική του πρωταθλητισμού, του ανταγωνισμού και της καλλιέργειας αυτών όλων που σήμερα, δυστυχώς, διαφεντεύουν τον χώρο των ιδιωτικών συμφερόντων των οικονομικών που παίζονται, τον χώρο τελικά, αυτά που κάνουν κουμάντο και στιγματίζουν τον αθλητισμό που γίνεται.

        Αυτά από εμάς. Εμείς, λοιπόν, με βάση το ότι δεν έχουμε την πλήρη εικόνα δεν μπορούμε να κρίνουμε και ακούσαμε και αυτές τις .. που δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε γνώμη, θα έχουμε λευκό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λευκό, αποχή. Ο κ. Μαυρόπουλος; 10.21

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Ο Κανονισμός ο οποίος ήρθε και φέτος ουσιαστικά είναι συνέχεια και του περσινού και του προπέρσινου Κανονισμού και αυτό που κάνει είναι να διασφαλίσει πραγματικά τα Σωματεία, τον Σωματειακό Αθλητισμό όσον αφορά την κατανομή ωρών με αυτές τις μικρές αντεγκλήσεις, εν πάση περιπτώσει, που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

        Αυτός ο Κανονισμός αφήνει απέξω εντελώς τον λαϊκό μαζικό αθλητισμό και αυτοί που πραγματικά πληρώνουν μέσα από τα δημοτικά τέλη, μέσα από την φορολογία τους και έχουν πληρώσει πολλές φορές την κατασκευή όλων αυτών των αθλητικών εγκαταστάσεων, την συντήρησή τους, δυστυχώς, είναι αποκλεισμένοι από την πρόσβαση.

        Σε έναν δήμο που μπορεί να έχει 80.000 κατοίκους και αρκετούς περισσότερους, αναλογικά οι αριθμοί των αθλουμένων και σε παιδιά που ακούγονται, είναι πολύ μικρή. Αυτό η εκτίμησή μας είναι όχι γιατί υπάρχει καμία δυστροπία απέναντι στον αθλητισμό ή τα παιδάκια δεν θέλουν οι γονείς να στείλουν, εν πάση περιπτώσει, να κοινωνικοποιηθούν, να αθληθούν, να μάθουν να λειτουργούν με την ομάδα, να προάγουν την υγεία τους, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι τις μικρές ηλικίες, στις ευαίσθητες ηλικίες και στην εφηβεία, η πραγματικότητα είναι ότι τα λαϊκά εισοδήματα και οι οικογένειες δεν αντέχουν και αυτό το μηνιάτικο, δεν αντέχουν να υποστηρίξουν την αθλητική περιβολή, δεν αντέχουν να υποστηρίξουν τα παπούτσια, δεν αντέχουν να υποστηρίξουν τα επιπλέον έσοδα.

        Συνεπώς, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, παρότι πληρώνουν είναι αποκλεισμένοι από αυτά το κομμάτι που λέγεται αθλητισμός. Και όταν πάνε να παίξουν μπάλα πέντε, έξι φίλοι, εν πάση περιπτώσει, μέσα στα ίδια γήπεδα, τα οποία έχουν πληρώσει και συντηρούν, πρέπει και οι ίδιοι να ξανά πληρώσουν για να μπορέσουν για μισή, μια ώρα να παίξουν ένα ποδόσφαιρο.

        Το πώς θα αντιμετωπιστεί τώρα αυτό; Αυτό είναι μεγάλη συζήτηση. Είναι σε συνδυασμό με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, με τον προγραμματισμό που μπορεί να υπάρχει με τις παραχωρήσεις από πλευράς των αθλητικών σωματείων, με την απελευθέρωση ωρών, ώρες απογευματινές ή βραδινές, μπορεί να πάει οικογένεια, μπορεί να πάει ο γονιός, μπορεί να πάει το παιδί, μπορεί να πάει μια άλλη ερασιτεχνική ομάδα, κάποιοι φίλοι, εν πάση περιπτώσει, συλλογικότητες και όποιος άλλος θέλει να έχει πρόσβαση.

        Κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετείται μέσω του Κανονισμού. Δεν είναι πρόβλημα της υπηρεσίας. Η υπηρεσία και κάθε υπηρεσία λειτουργεί με τις πολιτικές κατευθύνσεις που δίνονται και νομίζω σαν Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει, το έχουμε αναφέρει και τις προηγούμενες χρονιές, θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά το πώς θα ικανοποιήσουμε και πως θα μπορέσουμε να κάνουμε συμμέτοχους στον αθλητισμό, στον μαζικό λαϊκό αθλητισμό το σύνολο των κατοίκων που ζουν στην πόλη μας.

        Δεν μας ικανοποιεί αυτός ο Κανονισμός και εμείς απέχουμε από την ψηφοφορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ. Ο κ. Βαλμάς έχει ζητήσει τον λόγο και ο κ. Σπυρόπουλος.  Κύριε Βαλμά.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Λοιπόν, εγώ θα ξεκινήσω πάλι από εκεί που το άφησα που συζητάγαμε με τον κ. Κόκκαλη και επτά χρόνια τώρα, δεν είναι ένδεκα, είναι επτά χρόνια, το οποίο το φέρνω θέμα για τις αίθουσες επάνω. Οι αίθουσες κάθε χρόνο έτσι περνάνε.

Καταρχάς, δεν ξέρουμε, μάλλον εμείς φταίμε γιατί δεν έχουμε ζητήσει να μας πουν εάν υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Ένα το κρατούμενο. Εάν υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι εδώ αλλάζει το ζήτημα.

Ένα δεύτερο που θέλω να πω και να προτείνω δηλαδή προς την Δημοτική Αρχή, είναι ότι δίνουμε αίθουσες, ας πούμε παράδειγμα, στην Ένωση Βύρωνα για να μην λέμε το όνομα του κυρία Πάτροκλου, να λέμε την Ένωση Βύρωνα, να τα αναλάβει ο Δήμος. Γιατί ο Δήμος, δηλαδή, δεν μπορεί να αναλάβει αυτό που κάνει ή Ένωση Βύρωνα; Για να μην λέω το επίθετο του κ. Πάτροκλου και γίνομαι και γραφικός ή νομίζετε ότι έχουμε κάτι με τον κ. Πάτροκλο. Γιατί ο Δήμος δεν μπορεί;

Εγώ έχω ασχοληθεί, έχω πάρει πέντε με έξι δήμους και τα προγράμματα που κάνει η Ένωση Βύρωνα τα κάνει ο Δήμος και για την ακρίβεια με χαμηλό κόμιστρο κιόλας.  Με πολύ χαμηλό. Της τάξεως των 10 ευρώ.

Εφόσον όμως εσείς δεν θέλετε να ασχοληθείτε με αυτό το, με το μπαλέτο ή με οτιδήποτε κάνει ο κύριος, η Ένωση Βύρωνα, πρέπει να το φέρουμε θέμα και να το συζητήσουμε, να δούμε τι λεφτά παίρνουν και να το μειώσουμε, τουλάχιστον.

Ο Δήμος όλα τα πληρώνει. Το ρεύμα. Πεντακόσια τετραγωνικά αίθουσα είναι; Δεν ξέρω πόσο είναι. δυο αίθουσες μεγάλες και άλλη μια τρίτη. Πρέπει να δούμε τι γίνεται, ώστε ο κόσμος που πληρώνει, τουλάχιστον, να το μειώσει, γιατί ο Δήμος τα πληρώνει όλα.

Εγώ δεν έχω κάτι με τον άνθρωπο αυτόν, αλλά εάν υπάρχουν, εδώ είναι η Διευθύντρια, εάν υπάρχουν και άλλες αιτήσεις πρέπει να μας το πει, γιατί αλλάζει το σκηνικό εάν δεν υπάρχουν αιτήσεις άλλες.

Όσο για τις ώρες που λένε το Γραφείο Αθλητισμού, εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση, εφόσον όλα τα Σωματεία έχουν συμφωνήσει, αλλά δεν θα το ψηφίσω, θα απέχω από την ψηφοφορία και ο λόγος είναι για τις αίθουσες. Και ειδικά γι' αυτή την αίθουσα, ας την πούμε Ένωση Βύρωνα.

Ο Δήμος πρέπει να έχει απολαβές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ολοκληρώστε κ. Βαλμά.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε,  θα ολοκληρώσω. Δώστε μου μισό λεπτό, να ολοκληρώσω. Ο Δήμος πρέπει να έχει και εκείνος απολαβές. Πιστεύω ότι ο Κανονισμός το λέει κιόλας μέσα ότι πρέπει να δίνουν και στον Δήμο κάτι. Εκείνοι δεν δίνουν τίποτα. Είναι λάθος του Δήμου.

        Η δεύτερη πρόταση και θα την ξαναπώ πάλι, είναι ότι ο Δήμος είναι σε θέση να το κάνει δωρεάν το ίδιο που κάνει η Ένωση Βύρωνα.

        Αυτό. σας Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Κύριε Βαλμά με συγχωρείτε, να σας ρωτήσω κάτι; Με ήρεμο τρόπο και εάν θέλετε να μου απαντήσετε ήρεμα, απαντήστε μου ήρεμα. Εάν δεν θέλετε, δεν πειράζει. Άλλη φορά.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Κύριε Δήμαρχε ότι θέλετε να μου πείτε, ότι θέλετε.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Αφήστε με λιγάκι, ένα λεπτό.  Τις αίθουσες που έχουμε στον χώρο του γηπέδου ποδοσφαίρου είναι πολλά Σωματεία εκεί. γιατί αναφέρεστε μόνο στην Ένωση Βύρωνα; Έχετε κάποιο πρόβλημα συγκεκριμένο; Περιμένετε λιγάκι, περιμένετε λιγάκι. Ή πιστεύετε ότι οι άλλοι Σύλλογοι που στεγάζονται εκεί δεν εισπράττουν από τα παιδιά;

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Όλοι εισπράττουν.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Τότε γιατί αναφέρεστε τόσο έντονα στην Ένωση Βύρωνα, να μην πω και εγώ το όνομα;

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Άμα τελειώσετε θα σας πω.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Θέλω να μου πείτε με ειλικρίνεια, για ποιο λόγο το κάνετε αυτό και πραγματικά, δείχνει σαν να έχετε κάποιο πρόβλημα με τον άνθρωπο.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Γιατί δεν τον λέτε ότι έχω εμμονή με τον Πάτροκλο; Αυτό θέλετε να μου πείτε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Ήρεμα ρωτάω, περιμένετε λιγάκι. Πολύ ήρεμα. Έχετε κάποιο πρόβλημα; Σας έχει κάνει κάτι; Έχει κάνει κάτι στον Δήμο; Τι ακριβώς είναι αυτό που σας κάνει να αναφέρεστε μόνο σε αυτόν και όχι, ας πούμε, σε έναν άλλο σύλλογο που στεγάζεται εκεί πέρα. Για να καταλάβω και εγώ, γιατί δεν ανέχομαι να μου λέτε ότι κάνουμε αυτό το πράγμα. Σαν να του κάνουμε κάποια χάρη; Έχουμε κάποιο, εισπράττουμε από τον Πάτροκλο εμείς ή από την Ένωση Βύρωνα; Γιατί το λέτε αυτό το πράγμα;

        Ήθελα μια ήρεμη απάντηση εάν μπορείτε να μου πείτε.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Όταν ολοκληρώσετε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Ολοκλήρωσα.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Πρώτα –πρώτα δεν έχω καμία εμμονή με τον Πάτροκλο. Τον Πάτροκλο τον ξέρω πολλά χρόνια, όταν ήταν δημοτικός σύμβουλος ο Κόκκαλης επί Νικολαΐδη και ήταν και ο Πάτροκλος. Άσχετα εάν είχε γίνει ένα επεισόδιο τότε με τον πατέρα μου με τον Πάτροκλο. Άσχετο αυτό.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Μήπως πάμε εκεί τώρα;

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Αυτό είναι άσχετο. Όχι, όχι, είναι άσχετο. Εγώ όμως λέω το εξής. Ο κ. Πάτροκλος, ποιος είναι αυτός ο κύριος, ποιος είναι αυτός ο κύριος που η Δημοτική Αρχή του έχει δώσει δυο αίθουσες της τάξεως των 500 τετραγωνικών; Ποιος είναι αυτός Δεν υπάρχουν άλλοι στον Βύρωνα;

        Εγώ ξέρω, ας πούμε ο Φέκας ή ο Βαγγέλης ο Ξανθάκης, ξέρω και άλλους ανθρώπους που κάνανε αιτήσεις και δεν τους δεχθήκανε. Λοιπόν, με τον κ. Πάτροκλο δεν έχω κάτι. ούτε έχω εμμονή με τον Πάτροκλο. Εάν μου είχε κάνει κάτι μπορούσα να τους είχα φερθεί αλλιώς. Και βλέπετε ότι μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Δεν απαντάμε όμως, γιατί μόνο με τον κ. Πάτροκλο; Υπάρχουν και άλλα Σωματεία που στεγάζονται εκεί.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Δόξα Βύρωνος και για άλλους.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Η Δόξα.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Έκανα αγώνα με τον Χαρδαλιά τότε. Εγώ δεν έχω κάτι άλλο με κανέναν άλλο. Με τον κ. Πάτροκλο έχω …

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Με τους άλλους γιατί δεν έχετε πρόβλημα και έχετε μόνο…

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Με κανέναν δεν έχω.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Γιατί δεν έχετε με τους άλλους;

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Γιατί με τον Πάτροκλο δεν μου αρέσει η φάτσα του.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Α! Μάλιστα.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Άμα θέλετε να σας το πω έτσι.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Εντάξει, μια χαρά. Και εμένα δεν μου αρέσει η φάτσα σου αλλά δεν κάνω τέτοιο πράγμα.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Δήμαρχε, εσύ δεν λέγεσαι Πάτροκλος, εσύ λέγεσαι Κατωπόδης.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Έτσι μπράβο.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Εσύ είσαι αγαπητός, σε αγαπάμε, σε εκτιμάμε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Και εγώ σε αγαπάω, αλλά δεν μου τα λες καλά τώρα εδώ.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Είναι αμοιβαία τα αισθήματα. Αλλά αφού θέλεις την αλήθεια, σου λέω την αλήθεια.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Δεν τον πας, δεν σου αρέσει.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Το 99% σου λέω, δεν σου αρκεί αυτό; Υπάρχει και 1% …

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Επειδή τσακώθηκε με τον πατέρα σου;

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Θα σου τα πω άλλη φορά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κατ’ ιδίαν.  Ο κ. Σπυρόπουλος.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Κάτσε, μιλάω με τον Δήμαρχο, Πρόεδρε. Σεβάσου και τον δήμαρχο.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συγνώμη εάν ενοχλώ. Ο κ. Σπυρόπουλος.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Συγνώμη παιδιά, νωρίς είναι ακόμα, νωρίς είναι ακόμα, μην βιάζεστε.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Για να το ολοκληρώσω. Πρόεδρε, εγώ απέχω από την ψηφοφορία αυτή και ο λόγος είναι ειδικά για τις αίθουσες, αφού το θέλετε έτσι για όλες και θα ζητήσει από το Γραφείο Αθλητισμού, από την κυρία Δώρα και από τον κ. Στραβομύτη, να μας που, εάν πράγματι είχαν άλλες αιτήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία, το ακούσανε. Κύριε Σπυρόπουλε, ελάτε.

Κος ΒΑΛΜΑΣ:

Και σας καληνυχτίζω.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Να είσαι καλά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μα έρχεσαι, μας τα λες και φεύγεις όμως. Έχουμε τόσα θέματα.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Ένα λεπτό μόνο αγαπητοί συνάδελφοι. Το πρώτο που θέλω, θέλω και εγώ να πω τα συγχαρητήρια τόσο στην Αθλητική Επιτροπή όσο και στα Σωματεία αλλά και στην Διεύθυνση και στο Τμήμα Αθλητισμού, γιατί πραγματικά τα τελευταία δυο χρόνια περνάμε τον Κανονισμός και την διευθέτηση των ωρών και τα λοιπά πάρα πολύ γρήγορα, πάρα πολύ καλά, με ικανοποιημένα τα Σωματεία.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Χρήστο και Μιχάλη να θυμηθούμε τι έχουμε ζήσει το ΄14, το ΄15, το ΄17. Άστε τα. Ένα αυτό το κρατούμενο.

Δεύτερον, συντάσσομαι και εγώ με τους συναδέλφους, που λένε ότι πραγματικά στον Βύρωνα για τους δημότες δεν υπάρχουν χώροι να αθληθούν. Είναι γεγονός και είναι ευχάριστο το γεγονός ότι έχουμε χιλιάδες παιδιά που αθλούνται, έχουμε αρκετές εγκαταστάσεις και δεν ξέρω πόσοι δήμοι έχουν τις εγκαταστάσεις που έχει ο Δήμος μας, δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν ώρες για τους συμπολίτες μας και πιστεύω με  βάση αυτό μια από τις σωστότερες αποφάσεις που πήραμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο ήταν, τουλάχιστον το κολυμβητήριο να το αποτρέψουμε από το να μπουν Σύλλογοι και Σωματεία και έτσι να είναι πλήρως στην διάθεση των συμπολιτών μας.

Τέλος, να ζητήσω συγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως ανέχομαι κανέναν να μου μιλάει για χολή, γιατί  στην ουσία έμμεσα δεν ήταν απέναντι στο πρόσωπό του, αλλά απέναντι στα παιδιά που αθλούνται σε αυτό το συγκεκριμένο Σωματείο και επειδή εγώ δεν έχω τίποτα με τα παιδιά, με κανένα παιδί οπουδήποτε και να θέλει να αθληθεί, δεν ανέχομαι τέτοιες συμπεριφορές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ομόφωνα λοιπόν.

 

ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

………………..

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Περνάμε στο τρίτο θέμα.

 

Θέμα 3ο :

Γ΄ Κατανομή πιστώσεων στις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Βύρωνα

 για την κάλυψη τωνλειτουργικών δαπανών των Σχολείων τους

 

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Εγώ δεν ψήφισα. Ψήφισα εγώ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κατάλαβα υπέρ.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Μπράβο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εντάξει, έχετε πάρει την εισήγηση. Εάν υπάρχει καμία ερώτηση; Είναι το κλασικό κάθε φορά.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Να ψηφίσουμε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Να ψηφίσουμε. Κύριε Γώγο; Κύριε Μπαντή; Κύριε Σωτηρόπουλε; Κύριε Καλύβα;

Κος ΚΑΛΥΒΑΣ:

Απέχουμε.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Είναι το έκτακτο μετά, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Όχι, πέρασε μαζί. Συγνώμη, κ. Καλύβα άκουσα κατά;

Κος ΚΑΛΥΒΑΣ:

Απέχουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αποχή. Κυρία Σάρολα; Κυρία Μπικάκη;

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Λευκό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Μαυρόπουλε;

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Λευκό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Μουντοκαλάκη;

Κος ΜΟΥΝΤΟΚΑΛΑΚΗΣ:

Υπέρ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Είναι κάποιος άλλος από τους ανεξάρτητους; Όχι.

 

ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

…………….

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, περνάμε στο τέταρτο θέμα.

 

Θέμα 4ο :

Αλλαγή χρήσης ενός Τμήματος του 1ου Παιδικού Σταθμού Δήμου Βύρωνα

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συνάδελφοι, παρακαλώ καθίστε λίγο να προχωρήσουμε στα επόμενα θέματα. Η κυρία Κλωνάρη έχει τον λόγο.

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

Επειδή, όπως ξέρετε όλοι, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση στα βρεφικά τμήματα, γι' αυτό τον λόγο και λόγω του ότι κατά κανόνα καλύπτουμε …

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συνάδελφοι, το ξαναλέω το είπα και πριν, μην κάνουμε πηγαδάκια. Συνάδελφοι, μην μιλήσω ονομαστικά τώρα για τον καθένα. Το έχω πει για όλους. Σας παρακαλώ, όχι πηγαδάκια. Όποιος θέλει να μιλήσει ας βγει έξω στο μπαλκόνι.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Σας παρακαλώ συνάδελφοι, να μην το ξαναπώ.

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

 Λόγω της αυξημένης ζήτησης στα βρεφικά τμήματα και όπως ξέρετε σε κάθε τμήμα υπάρχουν δώδεκα βρέφη μόνο, αντί για 25 νήπια, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμός και λόγω του ότι κατά κανόνα καλύπτεται όλη η ζήτηση για τα νήπια, με την υπηρεσία είχα την εισήγηση να μετατραπεί ένα τμήμα του 1ου Παιδικού Σταθμού από νηπιακό σε βρεφικό. Δεν είναι κάτι άλλο. Έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τον Δήμο και ήδη φιλοξενούνται δώδεκα βρέφη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ερωτήσεις. Ο κ. Μαυρόπουλος. Άλλος ερώτηση; Ο κ. Βαρσαγάκης, ναι. Ο κ. Μαυρόπουλος.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Λέει η εισήγηση  ότι είναι πολλά στον αριθμό και οι υπάρχουσες δομές φιλοξενίας δεν επαρκούν για την κάλυψή τους. Υπάρχει πρόθεσή ή ανάγκη, εκτός από αυτό, να μετατραπούν και άλλοι και να γίνουν αλλαγές; Είπατε ότι ήδη έχει δημιουργηθεί. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει αυτό το βρεφικό τμήμα; Δηλαδή έχουν βρεθεί τα προβλεπόμενα από τον νόμο; Τουαλέτες, αλλαξιέρες, δωμάτιο, το προβλεπόμενο προσωπικό με δεδομένο ότι θέλει τρία άτομα, ας το πούμε για το κάθε τμήμα; Εάν είναι να αλλάξει και άλλο τμήμα που και πότε θα αλλάξει;

        Για τον Βρεφικό Σταθμό εκτός από τον θερμοσίφωνα που είπαμε, μου φαίνεται γι' αυτόν, για την αλλαξιέρα ναι, χρειάζεται και η κουζίνα, χρειάζεται και ειδικό διαιτολόγιο, χρειάζονται αλεσμένες τροφές, εάν δεν κάνω λάθος και αυτά, αυτά παρασκευάζονται στην κουζίνα που είναι η ίδια για τα νήπια που έχει διαφορετικό διαιτολόγιο; Έχει γίνει το διαιτολόγιο και τηρείται αυτό;

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Τα ρωτάω κυρία Κλωνάρη, δεν ξέρω.

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

Εννοείται ότι στην ίδια κουζίνα μαγειρεύονται διαφορετικά φαγητά. Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά. Και ο 4ο Παιδικός Σταθμός ο παλαιός, που τώρα λειτουργεί σαν νηπιαγωγείο και ο 8ος παιδικός σταθμός, ήταν βρεφονηπιακοί σταθμοί που είχαν κουζίνα, που μαγειρευόντουσαν γεύματα και για βρέφη και για νήπια και εξυπακούεται ότι κάθε ηλικία τρώει το δικό της φαΐ, ότι προβλέπεται από το διαιτολόγιο, το οποίο, όπως ξέρετε ήδη διαμορφώνεται σύμφωνα με τον Κανονισμό που υπάρχει από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία της διευθύντριας με την παιδίατρο των παιδικών σταθμών.

        Πέρυσι μάλιστα, επειδή είχαμε με τα οκτάμηνα και διατροφολόγο, υπήρξε και η παρέμβαση του διατροφολόγου που ήταν πάρα πολύ σημαντική.

        Οι εγκαταστάσεις, όπως σας είπα και πιο πριν έχουν γίνει, το παιδαγωγικό προσωπικό υπάρχει, δεν έχουμε πρόβλημα, εάν πρόκειται να γίνει άλλο τμήμα δεν το ξέρω ακόμα. Όταν κλείσουμε ταμείο, όπως το λέω εγώ, γιατί αυτή την στιγμή είναι πολύ ρευστή η κατάσταση.

Στους παιδικούς σταθμούς ξέρετε ότι κάθε χρόνο τον Σεπτέμβρη υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα. Υπάρχουν παιδιά, τα οποία διαγράφονται για πολλούς λόγους, μετακομίζουν ή πάνε σε ιδιωτικούς παιδικούς με τα βάουτσερ ή μπορεί να έκανε η μαμά μωρό και να μην θέλει, οπότε δεν το ξέρουμε αυτή την στιγμή.

Σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ευελπιστώ ότι στις 10 Οκτώβρη, όχι ευελπιστώ, σίγουρα 10 Οκτώβρη θα έχω μια πλήρη εικόνα για να σας ενημερώσω το τι ακριβώς συμβαίνει στους παιδικούς σταθμούς.

Σίγουρα, κ. Μαυρόπουλε, δεν λειτουργούμε τμήματα χωρίς να έχουμε τις προϋποθέσεις για να τα λειτουργήσουμε. Δηλαδή και το φαγητό είναι προ-απαιτούμενο και οι παιδαγωγοί και ότι άλλες συνθήκες. Ήδη έχουμε μεριμνήσει για την μετατροπή του τμήματος σε βρεφικό. 

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Αυτό θέλει κάτι από την Περιφέρεια, ουσιαστικά επικύρωση; Για βρεφικό παίρνει και άδεια από την Περιφέρεια;

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

Όχι, αυτά είναι δικές μας διαδικασίες του δήμου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Βαρσαγάκης.

Κος ΒΑΡΣΑΓΑΚΗΣ:

Καλύφθηκα. Τα έθεσε ο κ. Μαυρόπουλος και απαντήθηκαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Τώρα εικόνα έχουμε; Πριν ξεκινήσει αυτή η κινητικότητα με διαγραφές παιδιών και τα λοιπά, με το να μην πηγαίνουν και τα λοιπά;

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

Κύριε Μπαντή η εικόνα αυτή την στιγμή είναι απόλυτα ρευστή και γι' αυτό δεν λέω τίποτα. Δηλαδή, σε δέκα μέρες, δεκαπέντε μέρες, γύρω στο τέλος του μήνα θα ξέρω. Τώρα ότι πω δεν ισχύει

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, υπάρχει κάποιος που διαφωνεί; Ομόφωνα.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Εγώ απέχω γιατί …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αποχή.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Οι απαντήσεις που πήρα από την κυρία Κλωνάρη, δεν θέλω να τις αμφισβητήσω, έχω μια διαφορετική πληροφόρηση, όσον αφορά την κατάσταση εάν ο παιδικός σταθμός ο συγκεκριμένος ανταποκρίνεται και στις ανάγκες και για τα νήπια αλλά και για τα βρέφη και η ενημέρωση που έχω πιθανόν θα επιχειρήσω να έχω καλύτερη ενημέρωση για το συμβούλιο εκείνο, είναι ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Λευκό από εμένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και λευκό η κυρία Μπικάκη.

 

ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ

………………….

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Περνάμε στο πέμπτο θέμα.

 

Θέμα 5ο :

Έγκριση πρακτικών της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει καμία ερώτηση; Άρα εγκρίνεται ομόφωνα;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ομόφωνα.

 

ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

………………….

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έκτο θέμα.

 

Θέμα 6ο :

Έγκριση για την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης φοιτήτριας

του Τμήματος Ψυχολογίας του  Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου

 Αθηνών, στη Δ/νση Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας του Δήμου Βύρωνα

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ομόφωνα;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ομόφωνα και αυτό περνάει.

 

ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

………………….

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έβδομο θέμα.

 

Θέμα 7ο :

Συγκρότηση Επιτροπών Επιλογής Καλλιτεχνικού Προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου  έναντι αντιτίμου για το Τμήμα Πολιτισμού της Διεύθυνσης Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου  Βύρωνα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Π.Δ. 524/1980

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Η κυρία Κλωνάρη.

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

Όπως κάθε χρόνο ήρθε η έγκριση από την Περιφέρεια και τώρα πρέπει να στείλουμε τις Επιτροπές, οι οποίες θα κρίνουν το προσωπικό, το οποίο έχουμε ήδη ζητήσει. Αφού ήρθε η έγκριση για την πρόσληψη του προσωπικού θέλουμε τις Επιτροπές, οι οποίες πρέπει να αποτελούνται από καλλιτέχνες. Για μεν τους μουσικούς από μουσικούς, για δε τις, ζητάμε και για διάφορα, χειροτεχνίες και τέτοια, δεν έρχονται ποτέ αλλά εν πάση περιπτώσει, εξακολουθούμε να ζητάμε. Θα πρέπει να είναι από κάποιους εικαστικούς.

        Εάν θέλετε κάτι με ρωτήσετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ερώτηση; Ο κ. Γώγος ερώτηση.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Θεωρούμε πως ένα πτυχίο ΤΕ είναι υποδεέστερο ενός πανεπιστημιακού τίτλου ΠΕ και έναν τεχνικού τμήματος, όπως είναι η Εργατική Εστία, είναι ανώτερο μιας ιδιωτικής σχολής, όπως είναι η Πετρά.

        Τρίτον, δεν μπορούμε να βλέπουμε σε μια 3μελή εν ενεργεία Επιτροπή πατέρα και γιο μέσα. Δεν μπορεί το Συμβουλοπουλέϊκο να έχει στην 3μελή Επιτροπή δυο μέλη και μάλιστα τα κρουστά, τα οποία κρουστά δεν τα κάνουν ούτε καν σε ιδιωτικό μάθημα.

        Εγώ προτείνω τον γιο μου, λοιπόν, που έχει πτυχίο πολύ ανώτερο από όλους αυτούς …

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

 (ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΓΩΓΟΣ:

Στα μέλη της Επιτροπής, ναι. Γιατί εργάζεται, πέρα από τον κ. Συμβουλόπουλο, ο υιός Συμβουλόπουλος είναι τίποτα στον Δήμο ή εργάζεται για τον Δήμο; Εξωτερικός. Έτσι λοιπόν προτείνω τον Παύλο τον Γώγο με πτυχίο Πανεπιστήμιου Μουσικολογίας του  Λίντς και παράλληλά έχει και άλλα πτυχία τα οποία μπορούμε να τα δώσουμε, πέρα από το, άλλο πράγμα για τα μαθήματα, μιλάμε τώρα για την τριμελή.

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΓΩΓΟΣ:

Το ξέρω αλλά θέλω να πω, δίνω την διάσταση ότι δεν μπορεί να είναι σε μια τριμελή πατέρας και γιος, δεν γίνεται.

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΓΩΓΟΣ:

Σας λέω. Και επίσης, στο άλλο είναι μια κυρία που είναι τακτικό μέλος από τις Σχολές Πετρά και μια κυρία που είναι από την Εργατική Εστία πτυχιούχος, η οποία είναι αναπληρωματικό μέλος. Θα πρέπει να τηρούνται τα πτυχία.

        Γι' αυτό τον λόγο, εγώ έτσι όπως είναι αυτή η Επιτροπή, δεν μπορώ να την ψηφίσω.

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΓΩΓΟΣ:

 Έκανε λάθος. Μου είπε τώρα η Ξυλογιάννη, της λέω ότι το υπέγραψες, είδες τι υπέγραψες; Υπέγραψες Πρόεδρο τον Συμβουλόπουλο που είναι ΤΕ και ένα μέλος πτυχιούχος Μουσικολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών είναι μέλος. Δεν πάει έτσι, δεν γίνεται. Και ο κ.. Συμβουλόπουλος…

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κος ΓΩΓΟΣ:

Οι ΠΕ πρέπει να αξιολογούνται σωστά.

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

Βέβαια, εάν πάμε σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από κανένα μήνα, ….

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Οπότε για να το σημειώσουμε, η κυρία Τριανταφύλλου γίνεται τακτικό μέλος

Κα ΚΛΩΝΑΡΗ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και οι δυο σολίστ κρουστών είναι.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Να ρωτήσω κάτι; Αυτές οι Επιτροπή προβλέπουν να έχουν κάποια αποζημίωση; Όχι. Ο αριθμός τους μπορεί να είναι και ευρύτερος; Δηλαδή, η 3μελής να γίνει 5μελής η και αυτό προβλέπεται ότι έχει όριο; Τρεις να είναι και μόνο;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Αλλά πως επιλέγονται αυτοί δεν προβλέπεται από τον νόμο. Δηλαδή, ότι πρέπει να έχουν, ξέρω εγώ θητεία σε ορχήστρες κρατικές ή …

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Δεν καταλάβατε, επειδή δεν έχουν αμοιβή αυτές οι Επιτροπές για κάποιους που δεν είναι και υπάλληλοι του Δήμου είναι εντελώς πάρεργο. Είναι πάρεργο δεν είναι κανένα κελεπούρι.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Στιγμή βιογραφικό τους…

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Που να το βάλουνε στο βιογραφικό τους ότι ήταν σε μια Επιτροπή. Σιγά το…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Τέλος πάντων, οπότε με την αλλαγή που πρότεινε ο κ. Γώγος γίνεται αποδεκτό.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Εμείς απέχουμε πρόεδρε.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Και εγώ, λευκό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μισό λεπτό. Η κυρία Μπικάκη και ο κ. Καλύβας είπε; Τάσο και εσύ;

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, ΟΚ ομόφωνα με τις αποχές…

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Κύριε Τριγάζη με περισσότερο σεβασμό στις ψήφους των άλλων. Έχουμε πολιτικό σκεπτικό.

 

ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

………………..

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Πάμε στο θέμα το οποίο έθεσαν.  Μισό λεπτό να το βρω. Η Αριστερή Παρέμβαση, ο κ. Μαυρόπουλος και η Πρωτοβουλία Πολιτών να συζητηθεί το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Έχουμε την εξής πρόταση, συμφωνεί και ο κ. Σωτηρόπουλος από ότι κατάλαβα, ίσως και εσείς, επειδή είναι περασμένη η ώρα, αυτό το θέμα, όπως και το άλλο θέμα για τους κοινόχρηστους χώρους, να έρθει σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κατά για τους κοινόχρηστους το έχουμε πει ούτως ή άλλως.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Μαζί με αυτό που είπαμε, βέβαια και για την .. θα μπορούσε να είναι ένα συμβούλιο πιο μικρό σε διάρκεια, πιο ευέλικτο και εμβόλιμο. Να μην αφήνουμε κάθε φορά μόνο μια φορά τον μήνα. Γίνονται και τακτικά…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έτσι και αλλιώς έχουμε και στις 10 Οκτωβρίου το μονοθεματικό της παιδείας.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Γιατί για την ΠΥΡΚΑΛ ειδικά, επειδή τώρα είναι η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ήρθε στην επιφάνεια και τελειώνει και για τους φορείς, μήπως μπορεί να μπει ακόμα και την άλλη εβδομάδα.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

 Για την ιστορία είχε Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμος Δάφνης Υμηττού και πέρασε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιό του συγκεκριμένα απόφαση για το θέμα …

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Κάνετε μεγάλο λάθος.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Ομόφωνα, ομόφωνα.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Δεν πέρασε ομόφωνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν θα το συζητήσουμε τώρα.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Συγνώμη αλλά επειδή ήμασταν παρόντες και εγώ και ο κ. Μαυρόπουλος, δεν πέρασε ομόφωνα.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Μισό λεπτάκι, ομόφωνα σημαίνει ότι δεν καταψήφισε κανένας. Ή ψήφισαν υπέρ ή ψήφισαν λευκό ή απείχαν. Δεν υπήρχε καταψήφιση.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Κάνετε λάθος. Υπήρχε άλλη πρόταση, η οποία έλεγε ότι απόρριψη της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και συγκέντρωσε τις ψήφους όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Μόνο η παράταξη της Δημοτικής Αρχής με μια διαφορά δυο ψήφων έδωσε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εντάξει αφού δεν το βάζουμε σήμερα…

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Και δεν ενέκρινε, έβαλε κάποιες άλλες …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Θα το συζητήσουμε την άλλη φορά και αυτό.

        Υπάρχει άλλο ένα αίτημα από την Λαϊκή Συσπείρωση.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Συμφωνούμε σε αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ναι, να μετατεθεί για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Εμβόλιμο Δημοτικό Συμβούλιο …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Πρόεδρε δεν πρέπει όμως γιατί είναι σε εξέλιξη, τελειώνει η διαβούλευση της ΜΠΕ, που υποτίθεται ότι ακυρώνει και την απόφαση του ΄11 που είχε λάβει σαν Δήμος Δάφνης-Υμηττού και ουσιαστικά πάνε σε μια διαπραγμάτευση στο να έρθει .. πολύ-τσιμεντούπολη εδώ αλλά να είναι πιο ήπια, πιο μαλακιά δήθεν και κάτι τέτοια, αυτή είναι η απόφαση του Δήμου Δάφνης –Υμηττού και η αντιπολίτευση σύσσωμη ήταν κατά. Ζήτησε ακύρωση της ΜΠΕ.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Ναι, αλλά αυτά δεν ισχύουν που λέει ο Τάσος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Θα τα συζητήσουμε τότε παιδιά.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Η απόφαση πάρθηκε με 17 υπέρ, 10 λευκά και 2 παρών. Είναι στην Διαύγεια η απόφαση.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Ήταν δυο θέματα αυτό που θέσανε οι αντιπολίτευση να συζητηθεί…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Θα συζητηθεί και θα διευθετηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

 Και λέει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο τσιμέντου, έτσι ξεκινάει η απόφαση.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Υπάρχουν μόνο…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Μπαντή και κυρία Μπικάκη, να ρωτήσω λίγο τον κ. Καλύβα, έχετε εισηγηθεί, έχετε αιτηθεί να συζητηθεί το θέμα: Αναλυτική ενημέρωση από την Δημοτική Αρχή, συζήτηση και λήψη απόφασης για τα ακόλουθα ζητήματα. Ποιες οι συνέπειες της αύξησης του κόστους ενέργειας; Επιμένετε αυτό να μπει σήμερα;

Κος ΚΑΛΥΒΑΣ:

Συγνώμη, επειδή εγώ δεν ήμουνα στην αρχή, αυτό νομίζω το αποφασίσαμε να μπει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ναι, εγώ το είπα.

Κος ΚΑΛΥΒΑΣ:

Αποφασίστηκε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Απλώς επειδή άκουσα ότι αποσύρεται το άλλο, απλώς ρωτάω. Ωραία, περνάμε σε αυτό το θέμα. Το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Κύριε Καλύβα μήπως να το δούμε και αυτό με το θέμα, γιατί θα κάνουμε σύντομα, από ότι φαίνεται συμβούλιο. Τώρα δεν ξέρω.

Κος ΚΑΛΥΒΑΣ:

Να σας πούμε κάτι. εάν είναι …

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Ποια μέρα ακριβώς, γιατί εντάξει…

Κος ΚΑΛΥΒΑΣ:

Δήμαρχε, εάν αυτή την στιγμή δεσμεύεστε, δεσμεύεται, δηλαδή ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα κάνουμε άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο, ακόμα και καλύτερα προετοιμασμένοι να είναι οι αρμόδιο Αντιδήμαρχοι με σχετικούς πίνακες και ότι χρειάζεται, εντάξει, δεν θα σας πω όχι.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Δεν ξέρω ποτέ να σας πω και εγώ αυτή την στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Πρέπει να δούμε τις ημερομηνίες.

Κος ΚΑΛΥΒΑΣ:

Όχι, θέλω να πω ότι προφανώς, θα είναι πριν τις 10 του μήνα, πριν τις 10 Οκτώβρη. Αυτό εκτιμώ. Δηλαδή, μην πάμε τώρα ..

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

10 Οκτώβρη το είπα. Εδώ λέμε πριν τις 10. Να μπει 28 Σεπτεμβρίου, ξέρω εγώ. 

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Έχω την γνώμη, αφού έχουμε βάλει 10 για την Παιδεία, τώρα έχει 14 ο μήνας, δεν μπορούμε να πάμε στις 20 για συμβούλιο, θα έχουν προκύψει θέματα. μήπως δηλαδή, 2 Οκτώβρη, 3 Οκτώβρη, 4, …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αυτό λέω εγώ. Αυτό είπα, 28 Σεπτέμβρη, τώρα δεν ξέρω τι μέρα είναι. Λέω.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Νωρίτερα από 2 Οκτώβρη.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, ΟΚ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Μέχρι εκεί, μέχρι 28 Σεπτέμβρη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Άρα μέσα στον Σεπτέμβρη, εν πάση περιπτώσει.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Τι μέρα είναι 28 Σεπτέμβρη;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

28 είναι Τετάρτη.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Άμα δεν παίζει Champions League καλά είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν έχουμε και εκπρόσωπο στην  Champions League..

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Μήπως έχει Νταλάρα;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

26 είναι ο Νταλάρας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, άρα εντάξει, θα το δούμε μέσα στον Σεπτέμβρη. Έχουμε δυο ψηφίσματα. Τα ψηφίσματα ας τα δούμε.

        Αυτό το ψήφισμα είναι κατόπιν, θα σας πει και ο κ. Σπυρόπουλος, κατόπιν αιτήματος πολιτών εδώ του Βύρωνα. Κύριε Σπυρόπουλε, έχετε τον λόγο.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Κάποιοι Βυρωνιώτες, ένα άτομο γιατρός, μια νοσηλεύτρια και τρεις άλλοι υγειονομικοί, που δεν είναι Βυρωνιώτες, έβαλαν το θέμα σχετικά που βρίσκονται σε αναστολή εργασιών λόγω του μη εμβολιασμού τους.

        Πριν σας πω για το ψήφισμα, θέλω να σας εκφράσω την προσωπική μου άποψη για να είμαστε καθαροί. Εγώ πιστεύω σαν γιατρός, ότι ο γιατρός πρέπει να παίρνει όλα τα μέτρα εκείνα, τα οποία θα προφυλάξουν τον ασθενή του και ταυτόχρονα, πρέπει να σέβεται και την επιστήμη του. Αυτό, κατά την γνώμη μου, σημαίνει ότι όλοι γιατροί και οι νοσηλευτές και γενικότερα το υγειονομικό προσωπικό θα έπρεπε να εμβολιάζεται.

        Σήμερα όμως, που έχουν πλέον απελευθερωθεί όλες οι διαδικασίες, ούτε μάσκες στα σχολεία ούτε σε μέσα μαζικής μεταφοράς ούτε αεροπλάνα και τα λοιπά και τα λοιπά, πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεκατρείς μήνες μετά εκτός της εργασίας τους, πλέον είναι τιμωρητικό πλέον το μέτρο να μένουν εκτός ΕΣΥ και την στιγμή που το ΕΣΥ έχει μεγάλες ανάγκες σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

        Πιστεύω λοιπόν, δείτε και το ψήφισμα εάν έχετε κάποια διαφωνία σε κάποιες από τις εκτιμήσεις, πιστεύω λοιπόν, ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να γυρίσουν στην δουλειά τους.

        Θέλω όμως να πάρετε υπόψη την τοποθέτηση που έκανα μόλις ξεκίνησα σχετικά με τις προσωπικές μου απόψεις.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

 Μια ερώτηση να κάνω πριν το διαβάσετε. Μπορώ να κάνω μια ερώτηση; Λέει μέσα στην δεύτερη παράγραφο ότι είναι απαράδεκτο…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κάτσε  να το διαβάσουμε Μίλτο.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Ναι, ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Οι Υγειονομικοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για πάνω από δεκατρείς μήνες χωρίς να έχουν κληθεί σε απολογία και χωρίς να λαμβάνουν μέρος του μισθούς τους, όπως ορίζουν οι νόμοι και το σύνταγμα.

        Η ρύθμιση αυτή έχει δημιουργήσει συνθήκες αναξιοπρέπειας και οικονομικής εξαθλίωσης σε χιλιάδες ανθρώπους καις τις οικογένειές τους.

        Είναι απαράδεκτο να τίθενται εκτός εργασίας και να καταδικάζονται σε στέρηση μισθού εργαζόμενοι που για χρόνια έχουν υπηρετήσει με εντιμότητα και αφοσίωση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας για λόγους που δεν έχουν πλέον καμία σχέση με την προστασία της δημόσιας υγειάς.

        Είναι απαράδεκτη η εμμονική επιλογή του Υπουργείου Υγείας, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες άρσης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Είναι όμως ταυτόχρονα ανεύθυνο να στερείται το ΕΣΥ τις πολύτιμες υπηρεσίες έμπειρου υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού σε περίοδο αναζωπύρωσης της πανδημίας και δραματικής κρίσης στελέχωσης όλων των δημοσίων δομών υγείας.

        Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Βύρωνα ζητά να γυρίσουν άμεσα στην δουλειά τους όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ που είναι σε αναστολή. Ταυτόχρονα ζητά να παρθούν μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας τόσο σε μόνιμο προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Να ρωτήσω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ναι.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

 Για την δεύτερη και για την τρίτη παράγραφο, λέει, ας πούμε, ότι είμαστε σε μια φάση που χαλαρώνουμε τα μέτρα, δηλαδή ο κορωνοϊός δεν είναι πια τόσο πολύ εδώ και τα λοιπά και μετά …

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

 Συγνώμη, μπορώ να μιλήσω ή δεν μπορώ; Λέει ότι χαλαρώνουν τα πρωτόκολλα και τα λοιπά, αυτό εννοεί ότι εγώ που είμαι ανεμβολίαστος δηλαδή μπορώ να πάω από την στιγμή που έφυγε ο κορωνοϊό και στο καπάκι από κάτω λέει ότι είμαστε  σε μια φάση αναζωπύρωσης. Δηλαδή, δεν μπορώ να καταλάβω τώρα. Και πραγματικά, …

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Να το εξηγήσω.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Κύριε Σπυρόπουλε αυτό, επειδή τοποθετηθήκατε πραγματικά, εγώ χάρηκα από την τοποθέτησή σας, μου φάνηκε λίγο περίεργο, όσον αφορά το ότι ήρθε έτσι αφιλτράριστο στο Δημοτικό Συμβούλιο. είναι λίγο κωμικοτραγικό.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Να το εξηγήσω εάν θέλετε.

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Να εξηγήσω κάτι;

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Χωρίς υπογραφές, χωρίς τίποτα;

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Ακούστε κάτι.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Τώρα σας το λέω…

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Ακούστε κάτι.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Καταλαβαίνω τι κάνατε αλλά δεν είναι διαδικασία αυτή.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Ακούστε κάτι.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Ανυπόγραφο ψήφισμα παρωχημένο. Καθόμαστε τώρα 23:00΄η ώρα να ζητήσαμε γι' αυτό το πράγμα.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Κύριε Μπαντή κάνετε ορισμένους χαρακτηρισμούς που δεν έχουν. Είπατε παρωχημένο. Τι θα πει παρωχημένο; Είναι δεκατρείς μήνες…

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Φάσκει και αντιφάσκει.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Μισό λεπτό, θα σας πω εάν φάσκει και αντιφάσκει. Αφήστε να ακούσετε. Κάνατε μια τοποθέτηση, αφήστε να ακούσετε και την άλλη πλευρά. Δεκατρείς μήνες είναι απλήρωτοι κάποιοι εργαζόμενοι και κινδυνεύουν με απόλυση. Δεν καταλαβαίνω που είναι το παρωχημένο.

        Και δεύτερον, εντάξει, δεν το υπέγραψα, είναι λάθος μου, ζητώ συγνώμη από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έβαλα από κάτω Χρήστος Σπυρόπουλος.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Δεν το λέω για εσάς, για τον Πρόεδρο το λέω. Πρόεδρε αυτό…

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Εγώ του το έδωσα. Εγώ φταίω λοιπόν.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Όχι, δεν φταίτε εσείς.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Τέλος πάντων. Εγώ το υπογράψω. Τώρα ακούστε κάτι όμως. Ακούστε κάτι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αυτό που στείλανε αυτοί που είναι

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Δεν στείλανε ψήφισμα αυτοί. Αυτοί είπαν να τοποθετηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο να γυρίσουμε στην δουλειά μας. Να βγάλει ένα ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο. Λοιπόν, δεν  φάσκει και αντιφάσκει. Το Υπουργείο Υγείας διατείνεται ότι λήξαμε. Κυκλοφοράτε ελεύθερα, τουρίστες ελεύθερα, πλοία ελεύθερα, το Υπουργείο το διατείνεται. Αυτό γράφω.

        Εγώ κάτω όμως πιστεύω ότι το ΕΣΥ έχει ανάγκη. Αυτό δεν είναι αντίφαση. Το Υπουργείο διατείνεται ότι έλειψαν πλέον και δεν έχουμε …

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή το Υπουργείο; Μόνο του παίρνει απόφαση, ότι του έρθει κάνει το Υπουργείο; Αυτό γίνεται μόνο στην Ελλάδα; Συγνώμη, εσείς είσαστε γιατροί, δεν, εσείς τα ξέρετε καλύτερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Επειδή είναι ένα θέμα λεπτό και ο καθένας μπορεί να έχει δική του άποψη, ας τοποθετηθούμε.

Κος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

 Δηλαδή όταν έγραψα αυτή την παράγραφο συνάδελφοι, ήθελα να πω την αντίθεση. Δεν μπορεί να βγαίνει ο υπουργός και να λέει ότι σωθήκαμε, τελειώσαμε και από την άλλη να λέει ότι δεν τους παίρνω πίσω. Γιατί να μην τους πάρει τους εργαζόμενους πίσω;

Κάνανε λάθος κατά την γνώμη την δική μου, που δεν εμβολιαστήκανε. Φοβηθήκανε, κάνανε οτιδήποτε. Σήμερα δεν μπορείς να κρατάς ένα εκδικητικό μέτρο. Είναι εκδικητικό, κατά την γνώμη μου, σήμερα, γιατί μπορούν να επιστρέψουν. Γιατί εγώ, εμβολιασμένος ή μη, μπαίνω στο λεωφορείο χωρίς μάσκα. Άρα δεν μπορώ να αφήσω τον γιατρό και την νοσηλεύτρια απέξω. Αυτό λέω, αυτή είναι η άποψή μου. Δεν είναι κατ’ ανάγκη σωστή, μπορεί να είναι και λάθος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, ποιος θέλει να τοποθετηθεί; Ο κ. Γώγος προφανώς, η κυρία Μπικάκη. Άλλος; Να το πάμε με επικεφαλής; Ας το πάμε με επικεφαλής. Λοιπόν, ο κ. Γώγος.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Όποιος θέλει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εντάξει, λίγο ως πολύ όλοι  θέλουν. Ο κ. Γώγος.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Το πρώτο κομμάτι που αναφέρθηκε ο κ. Σπυρόπουλος, δηλαδή ότι είναι υποχρέωση και αδήριτη ανάγκη οι υγειονομικοί να δίνουν το παράδειγμα, το καλό παράδειγμα, είναι το σωστό και σε  εκείνο το σημείο συμφωνούμε.

        Το Υπουργείο Υγείας δεν έχει βγάλει στις ανακοινώσεις του μέσα στο Υπουργείο ότι μην φοράτε μάσκα. Παντού λέει ότι χρήση μάσκας. Στα δε σχολεία για παράδειγμα, μπορεί να κάνουν οποιεσδήποτε πολιτικές οι οποιοιδήποτε, αλλά λέει ότι καλό θα είναι, το βγάζει σε άλλο επίπεδο, για να μην έχουμε εκείνα τα φαινόμενα της επιβολής, οπότε το βάζεις σε ένα επίπεδο διαφορετικό, της επιλογής της προσωπικής. Της σύστασης.

        Ωραία, φοράει η Αθανασία, εσύ δεν φοράς, εγώ δεν φοράω. Φόραγε προηγουμένως η Σωτηρούλα…

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Εντάξει το καλοκαίρι υπήρξε μια γενική απελευθέρωση.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Γιατί; Γιατί πρέπει να τρέξει και η οικονομία. Όμως παρόλα αυτά υπήρξαν και άλλα πράγματα. δεν θα γινόταν.

        Όμως, δεν μπορώ εγώ που τήρησαν τον κανόνα, γιατί έχω ασθενείς οι οποίοι νοσούν και πρέπει να είμαι παράδειγμα αλλά και να τους διασφαλίζω στο νοσοκομείο και στο χειρουργείο, δεν θα μπεις μέσα στο νοσοκομείο. Έλα σε οποιαδήποτε νοσοκομείο, στο δικό μου που είμαι, δεν μπαίνεις χωρίς να δείξεις ράπιντ τεστ στην είσοδο και να μην φοράς μάσκα.  Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα.

        Άρα εγώ που είμαι ανεμβολίαστος δεν μπορώ να μπω μέσα, δεν γίνεται.

        Εγώ, λοιπόν, ως γιατρός σωστός πως θα δω τον άλλο που θα έρθει και που πολύ λίγοι αυτοί, δεν είναι πολλοί, γιατί αυτούς τους πολύ λίγους εγώ να τους δεχθώ δίπλα μου; Θα φύγουμε εμείς μετά. Για να έρθουν να δουλεύουν αυτοί στο ΕΣΥ;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΓΩΓΟΣ:

 Δεν είναι τεστ. Οφείλουν να εμβολιαστούν, τέρμα. Είναι ο Κανονισμός Υγείας της Παγκόσμιας  Οργάνωσης ή την ακολουθούμε ή δεν την ακολουθούμε.

        Όσον αφορά αυτό το κομμάτι, δεν το συζητώ, όπως δεν συζητώ και το θέμα ότι εγώ είμαι εμβολιασμένος και ο Κατοπώδης σαν γιατρός της Πνευμονολογικής δεν είναι γιατί φιλοσοφικά δεν στέκει ή η φιλοσοφία του. Δεν υπάρχουν, υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν νόμοι στην Ιατρική.

        Λοιπόν, διαφωνώ κάθετα με τον τρόπο που τοποθετείται. Ένα μικρό παράθυρο θα άφηνα στο κομμάτι από εδώ και εμπρός. Όχι γι' αυτό που ήταν πριν. Ούτε δικαιούνται μισθό ούτε τίποτα. Αλλά στο από εδώ και εμπρός στο κομμάτι που λέει ότι επειδή χαλαρώνουν τα μέτρα, θα μπορούσε πιθανόν να ψάξει και το Υπουργείο Υγείας, δεν ξέρω, αλλά ας περιμένουμε να δούμε.

        Μην βγάζουμε πολιτικό μήνυμα και ενόψει κιόλας και των ιατρικών εκλογών γι' αυτό το θέμα, γιατί τώρα έχουμε εκλογές τον Οκτώβριο και θα είμαστε και αντίπαλοι. Το ξέρετε. Εγώ κατεβαίνω με τον Πατούλη, εσείς …

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Καλά κάνετε, καλή επιτυχία σε όλους. Να πω κάτι όμως; Ταυτόχρονα είναι επίσης μια αντίφαση από την μια να λέμε ότι τα βγάζουμε όλα, τα ελευθερώνουμε για το καλοκαίρι για να πάει καλή η οικονομία και 1.000 άνθρωποι, 500, πόσοι είναι να μην πληρωθούν. Θα πάει καλά η οικονομία τότε; Πάλι δεν θα πάει καλά.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Τι να τους κάνουμε; Να τους δώσουμε .. από τον κορβανά ότι πάρτε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Να πεθάνουν οι άνθρωποι να πάει καλά η οικονομία;

Κος ΓΩΓΟΣ:

Δεν γίνεται. Ας τους βγάλουν Ταμείο Ανεργίας, τι να κάνουμε τώρα;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Δεν μιλάω να μην πληρωθούν όσοι δεν δούλευαν. Μιλάμε  να δουλεύουν και να πληρώνονται.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Όχι, εγώ λέω και να τους δώσουν επίδομα, δεν μπορεί οι άνθρωποι να μην παίρνουν χρήματα.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Εγώ δεν βάζω τέτοιο πράγμα στο ψήφισμα. Εγώ λέω …

Κος ΓΩΓΟΣ:

Να γυρίσουν τώρα στην δουλειά τους και να εμβολιαστούν. Εγώ αυτό λέω. Δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε αυτό το ψήφισμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Μπαντής.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Εμένα πραγματικά μου κάνει εντύπωση, όλοι λίγο ως πολύ είμαστε στην ίδια λογική, ότι πράγματι, υπήρχε κορωνοϊός, υπήρχε πανδημία, νομίζω ότι το 99% του Δημοτικού Συμβουλίου μας έκανε το εμβόλιο και τα λοιπά και τα λοιπά. Αρρωστήσαμε …

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Ναι, αλλά υπάρχει μια βάση, μια λογική παιδιά. Στον αγώνα που έδιναν όλα τα κράτη ενάντια σε αυτή την πανδημία, υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που επέλεξαν να μην συμμαχήσουν, να μην δώσουν μαζί με τους υπόλοιπους τον αγώνα και όχι μόνο αυτό, ίσως να παρακινούσαν και τους υπόλοιπους ασθενείς να μπουν στην διαδικασία και να δώσουν το κακό παράδειγμα και να μην εμβολιαστούν.

        Είχαμε φαινόμενα να παίρνουν δικηγόροι, τα βλέπαμε στα κανάλια, να παίρνουν δικηγόροι σε εντατικές μονάδες και να απειλούν γιατρούς με μηνύσεις για να βγουν έξω και πεθαίνανε έξω οι άνθρωποι από τις εντατικές. Αυτό είναι κωμικοτραγικό.

        Γι' αυτό εμένα μου έκανε εντύπωση που ήταν και ανυπόγραφο και κατά την άποψη μου αντιφατικό. Δεν είναι ωραίο να το συζητάμε αυτό το πράγμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Να γραφτεί κάπως αλλιώς. Να πούμε κάτι άλλο. Να πούμε ότι από εδώ και πέρα να ζητήσουμε από το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει να πάρει τον κόσμο, γιατί είναι κρίμα να μην τρώει ο άλλος και να μην έχει μισθό, το καταλαβαίνω, αλλά στην μάχη ίσως να χαρακτηρίζεται και λιποτάκτης αυτός που δεν το έκανε αυτό, έτσι; Γιατί όλοι εσείς οι γιατροί δώσανε μια μάχη στα νοσοκομεία σας, κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Σε αυτή την λογική λέω ότι κακώς το συζητάμε αυτό το πράγμα. Δεν είναι ωραίο για το Δημοτικό μας Συμβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Σωτηρόπουλε.

Κος ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ:

 Όφειλαν και είμαι κατηγορηματικός σ εαυτό, να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα, ειδικά σε εκείνη την περίοδο που η ανθρωπότητα και η Ιατρική Κοινότητα δίνανε μια μάχη με συγκεκριμένα όπλα, στα οποία πρώτο και καλύτερο θεωρείτο το εμβόλιο. Αυτό είναι δεδομένο.

        Με τα σημερινά δεδομένα εγώ το μεσημέρι διάβασα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι τελειώνει η πανδημία. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει αυτό, λέω τι διάβασα. Με τα σημερινά δεδομένα και μόνο πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα για πιο ήπια, πάλι να προστατευτεί η Ιατρική Κοινότητα και οι ασθενείς με πιο ήπια μέσα, δεδομένης της χαλάρωσης και τα λοιπά.

        Δηλαδή να έχουν ένα ράπιντ, με την μάσκα υποχρεωτικά και τα λοιπά, οπότε θα μπορούσαμε, γιατί πράγματι είναι σκληρό μέτρο, να μην πλέον, να μην τους έχουμε εκτός υπηρεσίας, με κάποια μέτρα που πρέπει να πάρουν και για την προστασία των ασθενών και της υπόλοιπης Ιατρικής Κοινότητας να επανέλθουν.

        Άρα, εγώ θα έβλεπα, θα υπερψήφιζα ένα ψήφισμα το οποίο θα έλεγε ότι με τα σημερινά δεδομένα, από εδώ και πέρα να επανέλθουν στην υπηρεσία τους με μέτρα, βεβαίως, που θα καθορίσει η αρμόδια, η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς, που πρέπει να τηρούν και πάλι, πολύ δε περισσότερο που είναι και ανεμβολίαστοι

        Να μην συνεχίσουμε, δηλαδή, να μην θεωρηθεί ότι τους τιμωρούμε από εδώ και πέρα, δεδομένο ότι έχουμε χαλαρώσει σε πάρα πολλά πράγματα. Καλώς η κακώς αυτό έχει αποφασιστεί.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ:

 Καλά, όλοι έχουμε κολλήσει άσε αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους δώσουμε και έπαινο για την στάση τους μέχρι σήμερα, για να μην παρεξηγηθούμε. Από εδώ και πέρα όμως, μπορούν, κατά την ταπεινή μου άποψη, ούτε ειδικός είμαι, με αυτά βλέπω και με αυτά που κάνει η πολιτεία, για να μην είμαστε και αντιφατικοί, να επαναπροσληφθούν. Όχι να επαναπροσληφθούν, να επανέλθουν στην υπηρεσία τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μήπως να αποσυρθεί και να επανέλθει …

Κος ΤΡΙΓΑΖΗΣ:

Εγώ νομίζω, κύριε Πρόεδρε,  ο Αλέξης ο Σωτηρόπουλος να κάνει ένα σύντομο…

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Δεν  το κάνει ο Αλέξης ο Σωτηρόπουλος, το κάνουν οι γιατροί. Ο Σωτηρόπουλος τοποθετήθηκε.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Τον λόγο. 

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Εάν πρέπει να κάνουμε κάτι θα το σκεφτούμε, εγώ, τουλάχιστον θα το σκεφτώ, θα το συζητήσουμε…

Κος ΤΡΙΓΑΖΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Τι λέτε οι υπόλοιποι; Να το αφήσουμε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Κύριε Γώγο, κύριε Σπυρόπουλε, ανταλλάξτε ένα ψήφισμα στην βάση αυτού που λέει ο Αλέξης, φέρτε το μια βόλτα στο συμβούλιο να το ψηφίσουμε δια περιφοράς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ή και στο επόμενο που θα είναι σύντομο έτσι και αλλιώς.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

 Θέλω να τοποθετηθώ τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Επειδή μπορεί να υπάρξει άλλο ψήφισμα, γι' αυτό λέω, μήπως να το…

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Να πω κάτι; Συγνώμη, επιτρέψτε μου λίγο. Συμφωνούμε αυτό που είπε και ο κ. Γώγος και ο κ. Μπαντής, αυτός ο χαρακτηρισμός είναι απαράδεκτο να τίθεται εκτός εργασίας και να καταδικάζονται, έχει και μια αναδρομική ισχύ, φαίνεται. Ότι κακώς από την αρχή τέθηκαν εκτός. Οπότε λέω αυτό ότι μήπως μπορεί να αναδιατυπωθεί ούτως ώστε, να …

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα.  Αυτό προτείνω και εγώ. Εάν συμφωνείτε.  Κυρία Μπικάκη.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μπορεί να συμφωνήσετε.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Εγώ νομίζω ότι αυτό που καίει είναι ότι χαρακτηρίζεται απαράδεκτη η πολιτική της κυβέρνησης. Αυτό είναι που διαφωνεί ο κ. Γώγος και ο κ. Μπαντής, γιατί και σε αυτή την παράγραφο που αναφέρεται λέει ότι ‘για λόγους που δεν έχουν πλέον σχέση. Δηλαδή, έχει σημερινή ισχύ.

        Νομίζω ότι το ψήφισμα θα μπορούσε γενικά να περάσει σήμερα, γιατί οι δεκαπέντε μήνες μπορεί να γίνουν δεκάξι μετά.

        Παρακάτω λέει ότι περίοδος αναζωπύρωσης. Πλέον το λέει ότι είναι συνθήκες που η κυβέρνηση, το Υπουργείο και οι δικοί της λένε ότι άρση υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Κος ΓΩΓΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Αυτά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κύριε Γώγο που ίσχυαν, ισχύουν με τον ίδιο τρόπο σήμερα;

Κος ΓΩΓΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Γιατί παλαιά μπαίναμε στα σούπερ μάρκετ με μάσκες. Τώρα μπορεί να ..

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

 Εγώ θέλω να καταλάβω, έχετε διάθεση να βγει ένα ψήφισμα ομόφωνα και θέλετε…

Κος ΓΩΓΟΣ:

.. κακώς το φέρνει, δεν θα είναι ομόφωνο, θα είναι κατά από εμένα.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Αλλιώς όμως θέλετε να γυρίσουν οι υγειονομικοί. Αυτό να καταλάβουμε. Ο κ. Μπαντής και εσείς που λέτε αντιρρήσεις, θέλετε να γυρίσουν οι υγειονομικοί;

Κος ΓΩΓΟΣ:

Να πάνε να κάνουν τα εμβόλια και να γυρίσουν.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Άρα λοιπόν τι να συζητάμε άλλη φορά; Άμα είναι έτσι να βγάλουμε ένα ψήφισμα κατά πλειοψηφία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Καλύβα.

Κος ΚΑΛΥΒΑΣ:

Συγνώμη, αυτή την στιγμή θα τοποθετηθούμε πάνω στο συγκεκριμένο ψήφισμα, θα ξανά έρθει, τι ακριβώς θα κάνουμε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Από ότι καταλαβαίνω δεν ξανά έρχεται.

Κος ΚΑΛΥΒΑΣ:

Άρα πρέπει να τοποθετηθούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Άρα τοποθετούμαστε στο υπάρχον. Ελάτε κύριε Καλύβα. Στο υπάρχον τοποθετήθηκε ο κ. Γώγος, ο κ. Μπαντής, ο κ. Σωτηρόπουλος.

Κος ΚΑΛΥΒΑΣ:

 Στο υπάρχον, λοιπόν, ψήφισμα. Εμείς εκτιμούμε, καταρχήν, ότι είναι ένα ψήφισμα το οποίο είναι ημιτελές. Είναι ημιτελές από ποια άποψη; Πρώτα από όλα εντάξει, .. είναι γραμμένο, λέω τώρα, «Για λόγους που δεν έχουν πλέον …

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και έχουμε και άλλο ψήφισμα μετά. Μην φύγετε.

Κος ΚΑΛΥΒΑΣ:

Λοιπόν, αναφέρεται στο ψήφισμα «Για λόγους που δεν έχουν πλέον καμία σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας». Δηλαδή. εγώ αναρωτιέμαι δηλαδή, πριν είχαν κάποια σχέση; Γιατί, εάν αυτή την στιγμή εμείς κρίνουμε μόνο επί του συγκεκριμένου θέματος και στον δικό μας τον μικρόκοσμο, να το πω έτσι, με τους δικούς γιατρούς, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι και ήταν εκτός του δημοσίου συστήματος υγείας, εγώ αναρωτιέμαι, ποια ήταν η πολιτική και της κυβέρνησης που αυτοί φύγανε από τη δουλειά αλλά προσλήψεις δεν γίνανε εν μέσω πανδημίας; Εν μέσω έξαρσης πανδημίας;

        Άρα δεν μπορεί αυτή την στιγμή κατά το δοκούν να μιλάμε για προστασία της δημόσιας υγείας και από την άλλη πλευρά να μιλάμε ότι ναι, και η οικονομία πρέπει να κινηθεί. Και δεν μιλάμε τώρα σε συνθήκες που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τέλος πάντων,  η πανδημία αρχίζει σιγά –σιγά και φεύγει, ας κάτσουμε και ας αναλογιστούμε τι γινόταν εν μέσω πανδημίας, εν μέσω έξαρσης παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, γιατί μακάρι να ήταν ελληνική πρωτοτυπία. Μην μπούμε για νομοσχέδια για τα σχολεία, μην πούμε τι γινόταν στα λεωφορεία καις τα τρόλεϊ, μην πούμε το που κόλλαγε η κορωνοϊός και που δεν κόλλαγε.  Δηλαδή, να μην τα ξεκινάμε αυτά.

        Υπό αυτό το πρίσμα εμείς δεν θα το καταψηφίσουμε, απλά θα απέχουμε.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Πάντως, κ. Καλύβα το ψήφισμα δεν μιλάει για οικονομία μέσα. Την Οικονομία την ανέφερε ο κ. Γώγος.

Κος ΚΑΛΥΒΑΣ:

Έχετε απόλυτο δίκαιο.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

4.000 προσλήψεις γίνανε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Η κυρία Σάρολα.

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

4.324 προσλήψεις.

Κος ΚΑΛΥΒΑΣ:

4.324 προλήψεις, κ. Μπαντή, οι οποίες ήταν με συμβάσεις.

Κος ΓΩΓΟΣ:

Μόνιμες δεν μπορούσαν να γίνουν, εδώ είναι διαφορετικοί φιλοσοφία.

Κος ΚΑΛΥΒΑΣ:

 Ακριβώς, λοιπόν, κ. Γώγο, ακριβώς εδώ, λοιπόν, είναι η διαφορετική φιλοσοφία και το πως…

Κος ΓΩΓΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κος ΚΑΛΥΒΑΣ:

Ακριβώς. Όπως έχετε εσείς την πολιτική σας θέση, έτσι έχουμε και εμείς. Άρα, μην μας λέτε για προστασία της δημόσιας υγείας. Τα λεφτά πηγαίνανε αλλού, δεν πηγαίνανε για την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Η κυρία Σάρολα.

Κα ΣΑΡΟΛΑ:

Κοιτάξτε. Εγώ, εάν θυμάμαι καλά, όταν ξεκίνησε η πανδημία και μετά από κάποιους μήνες δημιουργήθηκε αυτό το εμβόλιο και δόθηκε η δυνατότητα εμβολιασμού, τέθηκαν σε αναστολή οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και τα σχετικά για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

        Δηλαδή, επλήγη ένα θεμελιώδες δικαίωμά τους, το δικαίωμά τους στην εργασία καις την είσπραξη του μισθούς τους προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος της υγείας, γιατί δηλαδή τότε οι γιατροί είπανε ότι ο ανεμβολίαστος που βρίσκεται μέσα σε ένα νοσοκομείο ακόμα και εάν πάρει όλα τα μέτρα προστασίας μάσκα, ράπιντ τεστ και τα σχετικά, είναι επικίνδυνος για την δημόσια υγεία.

        Αυτό είπαν τότε οι αρμόδιοι γιατροί και γι' αυτό το κράτος πήρε ένα τόσο σκληρό μέτρο, γιατί το να λες σε έναν άνθρωπο ότι δεν θα πηγαίνεις να δουλεύεις και θα στερείσαι και του μισθού σου και σε καιρούς τόσο δύσκολους, όπως ήταν οι μέρες της πανδημίας, ήταν ένα μέτρο πάρα πολύ σκληρό.

        Κάποια στιγμή αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να προσφύγουν, ας πούμε στα ελληνικά δικαστήρια γιατί υπάρχει και η ελληνική δικαιοσύνη και να πούνε ότι παρανόμως στερηθήκαμε του μισθού μας, διότι το επιχείρημα του Υπουργείου ότι δήθεν ήμασταν επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία, δεν ήταν ορθό, καθότι οι γιατροί αρχικώς είπανε ότι οι ανεμβολίαστοι μεταδίδουν, οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν, έτσι είπαν αρχικώς και γι' αυτό τέθηκαν σε αναστολή, μετά όμως η Ιατρική Κοινότητα άρχισε ένα έχει διφορούμενες απόψεις.

        Άρα, υπάρχει ένα θέμα, ο καθένας έχει την προσωπική του άποψη, εγώ προσωπικά και τέλος πάντων,  το οικογενειακό μου περιβάλλον και τα λοιπά εμβολιαστήκαμε, είχαμε αυτή την άποψη, κάναμε αυτό το πράγμα. Κάποιος άλλος, νοσήσαμε και τα σχετικά. Κάποιος άλλος έκανε κάτι άλλο. Κάποια στιγμή όμως η ελληνική δικαιοσύνη θα κρίνει κατά πόσο αυτή η στέρηση εργασίας και μισθού ήταν θεμιτή. Αυτό θα κριθεί. Τώρα ότι και να λέμε, θα κριθεί.

        Από εδώ και πέρα, πλέον από ότι λένε οι ειδικοί οι γιατροί, η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση. Διάβασα σχετικά άρθρα σε διάφορες εφημερίδες και σάιτ αυτές τις ημέρες περί κάμψης του πανδημικού κύματος και μάλιστα, κάποιοι γιατροί λένε ότι αυτό που τώρα είναι σε έξαρση είναι η γρίπη και κάποιες άλλες ιώσεις.

        Επίσης, επαναλαμβάνω, γιατρός δεν είμαι.

        Εάν, λοιπόν, δεχθούμε αυτή την στιγμή ότι η πανδημία είναι σε ύφεση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το εμβόλιο, το ένα εμβολιαστεί κάποιος ή δεν εμβολιαστεί δεν αλλάζει τον βαθμό μεταδοτικότητας, τότε δεν υπάρχει, πλέον, κανένας λόγος αυτοί οι άνθρωποι, παρότι διαφωνούμε μαζί τους στο θέμα του εμβολιασμού, εμείς που εμβολιαστήκαμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να λαμβάνονται εις βάρος τους για 14, 15, 16 μήνες ακόμα τόσο σκληρά  μέτρα.

        Δεν υπάρχει λόγος και όχι απλά δεν υπάρχει λόγος, είναι άδικο και το ελληνικό δημόσιο πιθανόν να έχει και περιουσιακή βλάβη κάποια στιγμή, να κληθεί να τους αποζημιώσει αυτούς τους ανθρώπους.

        Άρα νομίζω ότι ας διατηρήσει ο καθένας την δική του προσωπική άποψη περί εμβολιασμού, όπου βέβαια στην περίπτωση την δική μου είναι να προσωπική άποψη στην περίπτωση του κ. Γώγου, του κ. Σπυρόπουλου είναι η επιστημονική τους άποψη και το σέβομαι απόλυτα, είναι οι πλέον ειδικοί, ας κρατήσουμε την προσωπική μας άποψη, νομίζω όμως ότι με βάση την κοινή λογική να πούμε ότι από εδώ και πέρα, δεν συμφωνούμε με την διατήρηση αυτού του τόσο σκληρού μέτρου κατά των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

        Αυτό, νομίζω είναι ένα ψήφισμα που εμείς θα μπορούσαμε να λάβουμε σήμερα και να βοηθήσουμε και αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δεκατρείς μήνες δεν έχουν πληρωθεί, δεν δουλεύουν.

        Αυτό, με πολύ σεβασμό στις απόψεις των γιατρών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Η κυρία Μπικάκη. 

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Λόγω οικονομίας χρόνου συμφωνώ με την τοποθέτηση της κυρίας Σάρολα …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Μαυρόπουλος.

Κος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Είμαι και εγώ υπέρ του ψηφίσματος με δεδομένο την περίοδο και την εποχή που βρισκόμαστε τώρα και τις συνθήκες, οι οποίες είναι εντελώς διαφορετικές από τότε, όχι ότι τότε δικαιολογούνταν αυτή η αναστολή εργασίας, γιατί πραγματικά, μια κυβέρνηση ήθελε να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον, την δημόσια υγεία θα έπρεπε να αντικαταστήσει αυτές τις θέσεις, θα έπρεπε να ρίξει το βάρος στην δημόσια υγεία. Αντίθετα, έριξε και τάισε τα ιδιωτικά, τους επιχειρηματίες της υγείας, έριξε χρήμα κάργα χωρίς ουσιαστικά να μπορέσει να ενισχύσει σε μόνιμη βάση την δημόσια υγεία και την περίθαλψη.

        Με δεδομένο τις αλλαγές αυτές των συνθηκών και της περιόδου, φυσικά είμαι υπέρ του εμβολιασμού και ιδιαιτέρα οι υγειονομικοί ένα τέτοιο όπλο της επιστήμης φυσικά δεν θα έπρεπε να το απεμπολούν και λόγω της δουλειάς που κάνουν αλλά και εμείς οι υπόλοιποι, αλλά εδώ πέρα μιλάμε πλέον για ανθρώπους με εργασία και διαφορετικές εποχές αλλά και εκείνη την περίοδο το μέτρο αυτό ήταν σαν ένα μέτρο εκδικητικό και τιμωρητικό. 

        Μπορεί να μην έπρεπε για λόγους υγείας, δεν είμαι ο ειδικός να είναι στην πρώτη γραμμή στα χειρουργεία ή πάνω από ασθενείς, θα μπορούσαν να τους πάνε σε κάποια διοικητική υπηρεσία, θα μπορούσαν να τους πάνε κάπου αλλού να προσφέρουν υπηρεσία και να συμπληρώσουν τις θέσεις.

        Υπέρ του ψηφίσματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Τριγάζης.

Κος ΤΡΙΓΑΖΗΣ:

Νομίζω οι συνάδελφοι που μίλησαν τελευταία και ιδιαίτερα η Βάσια η Σάρολα, όπως προηγουμένως και ο Αλέξης Σωτηρόπουλος, έθεσαν την πραγματική διάσταση του θέματος. Εδώ δεν καλούμαστε ούτε φιλοσοφικά ούτε τον Ιατρικό Κώδικα να τηρήσουμε. Έρχεται μια ομάδα ανθρώπων που για τον Α ή Β λόγο βρέθηκε εκτός εργασίας και δεν έχει τα απαραίτητα για να ζει πλέον. δεν εργάζεται. Αυτό καλούμαστε να απαντήσουμε.

        Εγώ, δεν θέλω, παρότι είναι γνωστή η θέση μου, δεν είναι απαραίτητο να καταδικάσουμε την πολιτική της κυβέρνησης προκειμένου να συμπαρασταθούμε σε μια κατηγορία ανθρώπων.

Όπως θα σας πω ένα άλλο παράδειγμα. Έλεγα σε έναν προχθές ότι έλα, του λέω, να βγάλουμε ένα ψήφισμα για την ειρήνη στην Ουκρανία. Μου λέει ότι τι θα λέμε; Ότι να σταματήσει η αιματοχυσία και να αρχίσει διάλογος για την ειρήνη. Μου λέει ότι όχι, εγώ πιστεύω ότι ο πόλεμος θα τελειώσει εάν νικήσει η Ουκρανία. Του λέω ότι χριστιανέ μου θέλεις να σταματήσει ή να μην σταματήσει ο πόλεμος;

Δηλαδή, όταν λες να σταματήσει ο πόλεμος δεν λες, ότι μπορεί να έχει δίκαιο η Ουκρανία, δεν είναι όμως, δεν πρέπει να είμαστε μαξιμαλιστές, ότι πρέπει αυτός που .. να νικήσει, γιατί πράγματι είναι αμυνόμενη η Ουκρανία, αλλά το αγαθό της ειρήνης είναι πάνω από όλα, ακόμα και από τα εθνικά συμφέροντα, διότι πρόκειται για κίνδυνο πυρηνικής  καταστροφής.

Επομένως και εδώ στην περίπτωση αυτή, αγαπητέ Πρόεδρε, δεν πρόκειται να κρίνουμε ούτε την πολιτική της κυβέρνησης ούτε τις φιλοσοφικές μας αντιλήψεις περί του εμβολιασμού και τα λοιπά και τα λοιπά. 

Εάν δεχθούμε την μαξιμαλιστική άποψη του Χρήστου Γώγου, τότε αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να τιμωρηθούν με ισόβια. Δηλαδή εάν πούμε ότι αφού αμάρτησαν και δεν εμβολιάστηκαν πρέπει να τιμωρούνται διαρκώς να μείνουν εκτός της δουλειάς τους, είναι σαν να τους τιμωρούμε με ισόβια. Αυτό θέλουμε;

Εμείς θέλουμε οι άνθρωποι να γυρίσουν στην δουλειά. Απλό αυτό το πράγμα. Και να μην τιμωρούνται διαρκώς και δια βίου. Αυτό είναι το θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Άρα νομίζω, τέλος πάντων,  για να μην, ο κ. Γώγος,  ο κ. Μπαντής, κατά, η Λαϊκή Συσπείρωση αποχή, ο κ. Σωτηρόπουλος; Αλέξη τι ψηφίζεις τελικά;

Κος ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αποχή. Οπότε υπερψηφίζεται.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

Το συγκεκριμένο ψήφισμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Το συγκεκριμένο

 

ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΨΗΦΙΣΜΑ

………………………

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έχουμε και άλλο ένα ψήφισμα από την Αριστερή Παρέμβαση για την επιχείρηση εγκατάστασης πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

.. ο κ. Σωτηρόπουλος που το ψηφίζει, δηλώνει, θέλω να σας θέσω υπόψη ένα στοιχείο, μια πληροφορία που ήρθε σε γνώση μου, το οποίο, νομίζω, ότι μπορούμε να το βάλουμε εμβόλιμα στο ψήφισμα.

        Μια ακόμα παράμετρος που αφορά την περιοχή είναι ότι οι κάτοικοι των γειτονιών μας θα στερηθούν έναν χώρο περιπάτου και αναψυχής, αφού κυβερνητική απόφαση προβλέπει περίφραξη όλου του πανεπιστημιακού χώρου.

        Συγκεκριμένα, για να ελέγχεται η πρόσβαση θέλουν να περιφραχθεί όλη η έκταση της Πανεπιστημιούπολης 1.300 στρέμματα, που αποτελεί μέρος του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί Ιλισίων, έχει περίμετρο πάνω από 3.000 μέτρα, τέλος πάντων,  αυτό δεν χρειάζεται να το γράψουμε. Το μεγαλύτερο μέρος της είναι δασική έκταση.

        Τον χώρο αυτό καθημερινά αλλά και τα Σαββατοκύριακα επισκέπτονται ή διασχίζουν χιλιάδες περιπατητές, οικογένειες, παιδιά από τους γύρω δήμους  για άθληση, αναψυχή.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:

(ομιλία εκτός μικροφώνου)

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

 Όχι, σας το θέτω υπόψη για να …

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Δεν μπορούμε να γράψουμε τώρα εφημερίδα.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Εντάξει. Με ελεύθερη πρόσβαση από δεκάδες σημεία, περάσματα κατά μήκος των ορίων με τους δήμους, συνθήκη που η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει.

        Προφανώς, αυτή η περίφραξη, κλείσιμο της δημόσιας πρέπει να ακυρωθεί. Άμα θέλετε νομίζω ότι πρέπει να επισημανθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Γώγο;

Κος ΓΩΓΟΣ:

Το βάζετε για ψήφισμα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Το βάζουμε για ψήφισμα. Κατά.  Κύριε Μπαντή;

Κος ΜΠΑΝΤΗΣ:

Παρομοίως.

Κα ΜΠΙΚΑΚΗ:

Δεν φταίει η παράγραφος νομίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Σωτηρόπουλε, είπατε υπέρ.

Κος ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Υπέρ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει φύγει. Η κυρία Μπικάκη υπέρ. Η κυρία Σάρολα;  Υπέρ. Κύριε Μαυρόπουλε; Άρα υπερψηφίζεται.

 

ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΨΗΦΙΣΜΑ

………………………

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μη υπάρχοντος άλλου θέματος, λύεται η συνεδρίαση.

 

 

ΛΗΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

 

Γ. ΠΛΑΚΙΔΑΣ                                   ΓΡ. ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ

 

 

ΤΑ ΜΕΛΗ

 

 

ΖΙΩΓΑ ΜΑΡΙΑ                                                  …………….

 

ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                             …………….

 

ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΣΟΦΙΑ                                        …………….

 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ                                 …………….

 

ΚΛΩΝΑΡΗ ΛΕΜΟΝΙΑ                                       …………….

 

ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                …………….

 

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                              …………….

 

ΓΩΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                                            …………….

 

ΔΕΜΠΟΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                                  …………….

 

ΜΠΑΣΤΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑ                                     …………….

 

ΤΑΡΑΖΩΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                …………….

 

ΜΠΑΝΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ                                    …………….

 

ΒΑΛΜΑΣ ΗΛΙΑΣ                                              …………….

 

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ                             …………….

 

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ                           …………….

 

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ                     …………….

 

ΒΑΡΣΑΓΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                …………….

 

ΚΑΛΥΒΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                                     …………….

 

ΣΑΡΟΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ                                         …………….

 

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                      …………….      

 

ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ ΚΟΣΜΑΣ                                     …………….

 

ΜΠΙΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ                                            …………….

 

ΚΙΟΥΠΗ ΙΟΥΛΙΑ                                             …………….

 

ΤΕΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ                                          …………….

 

ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                 …………….

 

ΜΟΥΝΤΟΚΑΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                      …………….

 

ΥΦΑΝΤΗ ΣΩΤΗΡΟΥΛΑ                                     …………….

 

ΛΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                           …………….

 

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ                            …………….

 

ΚΑΠΠΑΤΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ                                     …………….

 

ΚΛΕΙΑΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                 …………….      

 

ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                                  …………….

 

ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ                        …………….

 

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                              …………….

 


ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ                                     7-8, 23, 46, 61, 69-73, 90, 100, 111, 118, 187-192, 210-212, 218, 220-221, 224, 236

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      6-7, 10-16, 20-24, 27-31, 34-37, 39-49, 52-63, 67-68, 71-77, 82-84, 91, 93, 95-97, 99, 101-104, 108-109, 111-121, 123, 131-136, 139, 141-142, 144, 146-152, 154-158, 160-166, 173-174, 179-180, 182-183, 185, 187, 191-196, 199-202, 204-218, 221-222, 224-225, 227-230, 232, 235, 237

 

ΖΙΩΓΑ ΜΑΡΙΑ                                                  …………….

 

ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ             16, 19-22, 91, 93-95, 99-100

 

ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΣΟΦΙΑ                                        …………….

 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ                 12, 15, 37-40, 43-44, 49-51, 131

 

ΚΛΩΝΑΡΗ ΛΕΜΟΝΙΑ                       10, 36, 43-44, 75-76, 196-197, 199, 202-204

 

ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                24-28, 32, 35, 40-42, 77-78, 80, 84, 88-90, 114, 123-130

 

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ              14-15, 159-165, 192, 212, 215-218

 

ΓΩΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                            44, 48-49, 53, 80, 96, 106, 115, 131, 156, 163, 165-166, 171, 202-204, 218-221, 226-227, 229, 237

 

ΔΕΜΠΟΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                                  …………….

 

ΜΠΑΣΤΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑ                     112

 

ΤΑΡΑΖΩΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                112

 

ΜΠΑΝΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ                    20, 39-40, 44, 46-47, 60, 62, 70, 79, 94, 97, 99-101, 106, 108-109, 113, 123-124, 133-134, 166-170, 194, 199, 207-209, 213-217, 221-222, 225, 229, 237

 

ΒΑΛΜΑΣ ΗΛΙΑΣ                              14-15, 19-20, 22-23, 115-119, 126-130, 140-142, 144, 150, 158, 169-171, 175, 180, 186-192

 

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ             101, 171, 222-223, 235, 237

 

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ           121

 

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ                     …………….

 

ΒΑΡΣΑΓΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                83-84, 102, 199

 

ΚΑΛΥΒΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                     173-174, 194, 210-211, 227-229

 

ΣΑΡΟΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ                         45, 53, 59-61, 103-104, 174-175, 177-180, 230

 

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ      119-120, 147-151       

 

ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ ΚΟΣΜΑΣ                     12-14, 80, 144-145

 

ΜΠΙΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ                            16, 28-32, 42-47, 54-59, 61-63, 68, 71-74, 81-82, 88-89, 93-94, 105-108, 111, 121, 140-141, 150-153, 180-182, 195, 200, 205-209, 211, 224-227, 232, 236-237

 

ΚΙΟΥΠΗ ΙΟΥΛΙΑ                             27, 79-81, 130, 132, 161, 163-164, 169-171, 175

 

ΤΕΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ                          52-53, 127-128

 

ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                 59, 62, 121-123, 135, 224, 233

 

ΜΟΥΝΤΟΚΑΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ      113, 195

 

ΥΦΑΝΤΗ ΣΩΤΗΡΟΥΛΑ                                     …………….

 

ΛΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                           …………….

 

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ            116

 

ΚΑΠΠΑΤΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ                                     …………….

 

ΚΛΕΙΑΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                 …………….      

 

ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                                  …………….

 

ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ        19-23, 34-36, 40-42, 74, 76-77, 82, 89-90, 109- 184, 195, 197-199, 207-208, 232

 

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                              …………….