Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Για τη Νεράιδα : Ερώτηση Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική και το Πήγαινε-έλα για το θέμα από τη δημοτική αρχή Βύρωνα

Είναι γνωστό το βάλτωμα της δημιουργίας ελεύθερου δημόσιου χώρου στο εγκαταλελειμμένο οικόπεδο στη Νεράιδα από το 2000 που πάρθηκε η απόφαση. Ευθύνη υπάρχει σε όλες τις δημοτικές αρχές που πέρασαν έκτοτε και μάλιστα όταν υπάρχουν αποφάσεις και χρήματα προορισμένα για αυτό το σκοπό και μπορούσε τόσα χρόνια να έχει προχωρήσει η απαλλοτρίωση και η μικρή ανάσα στην πυκνοδομημένη περιοχή.

Στο περιφερειακό συμβούλιο την Τετάρτη 15/12 η Περιφερειακή Κίνηση Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική έκανε την παρακάτω ερώτηση στην Περιφερειακή  Αρχή  Πατούλη για το θέμα της Νεράιδας. Δείτε εδώ 

"(Ερώτηση με βάση το άρθρο το άρθρο 16 παρ. 1 του Κανονισμού).

Το θέμα της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου της Νεράιδας ΟΤ αρ. 42 επί των οδών Εμπεδοκλέους και Π. Τσαλδάρη και της μετατροπής του σε δημοτικό χώρο πρασίνου εκκρεμεί από το 2001, με συνεχή μπρος-πίσω που σχετίζονται κυρίως με τα συμφέροντα της ιδιοκτήτριας του οικοπέδου.

Τον Σεπτέμβριο 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα επανεπιβεβαίωσε την απόφαση να απαλλοτριωθεί το οικόπεδο, καθώς η Νομική υπηρεσία του Δήμου γνωμοδότησε ότι έχει αυτοδίκαια λυθεί η ρυμοτομική απαλλοτρίωση στο Ο.Τ. 42 λόγω της παρέλευσης πολλών ετών.

Η συνημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που αναφέρει όλο το ιστορικό της υπόθεσης, στάλθηκε στην Περιφέρεια Αττικής για τις κατά νόμον ενέργειες.

Ερωτάται η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής:

1.    Έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για την έγκριση της απαλλοτρίωσης;

2.    Ποιο είναι το δεσμευτικό χρονικό περιθώριο για τις ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής;

3.    Αν δεν έχει προχωρήσει, ποιος είναι ο λόγος της καθυστέρησης;"

Υπενθυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή Βύρωνα είχε αιτηθεί έγκριση από την Περιφέρεια Αττικής για να επανακηρυχθεί απαλλοτρίωση του χώρου της Νεράιδας, μετά την παρέλευση 15ετίας από την προηγούμενη απόφαση απαλλοτρίωσης που έμεινε αναξιοποίητη από την πλευρά των δημοτικών αρχών. Αλλά, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας απάντησαν ότι θέτουν το αίτημα στο αρχείο και η δημοτική αρχή θα μπορούσε και μπορεί και τώρα να προχωρήσει στις ενέργειες της για την αξιοποίηση του χώρου με απαλλοτρίωση, αφού δεν έχει γίνει ένσταση από τον ιδιοκτήτη, θέτοντας και μια σειρά άλλες παραμέτρους που αφορούν την αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου.

Την ίδια μέρα στο δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα, σχετικό βίντεο εδώ, φάνηκε από την  τοποθέτηση του αρμόδιου για τα τεχνικά έργα αντιδήμαρχου, Καραγιάννη, ότι η δημοτική αρχή εμφανίζεται ως μπερδεμένη σε διαδικαστικά θέματα. Κατά δήλωσή της ακόμα ψάχνει με τις νομικές υπηρεσίες το θέμα και με την οικονομική επιτροπή για το αν υπάρχουν τα λεφτά, παρότι τα χρήματα έχουν πρόσφατα επιστραφεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Γίνεται φανερό ότι όπως και η προηγούμενη δημοτική αρχή Χαρδαλιά δεν προχώρησε με διάφορες διαδικαστικές δικαιολογίες, την ίδια κωλυσιεργεία ακολουθεί 7 χρόνια τώρα η δημοτική αρχή Κατωπόδη (ΣΥΡΙΖΑ).

Δείτε από 4.14’,04’’ έως 4.16’ την εμβόλιμη ενημέρωση του αντιδήμαρχου Καραγιάννη και τη δική μας αναφορά για το θέμα της Νεράιδας μέσα στο χρόνο ομιλίας μας για τα Τεχνικά Έργα από 4.43’.25’’ έως 4.44’.00’’ στο ίδιο βίντεο.

Δείτε κάποιες από προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις μας για τη Νεράιδα εδώ, εδώ,  εδώ, εδώ, ενώ μπορείτε να κάνετε αναζήτηση με το Νεράιδα ή Νεράϊδα για τις αναφορές μας στις διακηρύξεις μας.