Η ΠΥΡΚΑΛ να γίνει άλσος υψηλού πρασίνου με υποδομές για πολιτισμό και άθληση
Με την τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος (υπουργός Κ. Σκρέκας) που πέρασε σε νόμο του Υπουργείου Ανάπτυξης (υπουργός Αδ. Γεωργιάδη) η κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε σαφές ότι η μεταφορά των 9 υπουργείων στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, δεν είναι καθόλου αθώα και θα έχει επιπτώσεις στις συνθήκες ζωής μας στην περιοχή.
Με το άρθρο 92 του Ν. 4864 (ΦΕΚ A’ 237/02.12.2021) ορίζεται ότι στην έκταση των 154,8 στρεμμάτων της ΠΥΡΚΑΛ θα υπάρχει δόμηση με ποσοστό κάλυψης στο 60%, ότι τα κτίρια μπορεί να φτάνουν και τα 28 μέτρα ύψος, ενώ προβλέπεται ότι τα κτίσματα θα φτάσουν στα 278.635 τετραγωνικά μέτρα εμβαδόν. Για να το καταφέρουν αυτό αλλάζουν το συντελεστή δόμησης στην περιοχή από το 0,8 στο 1,8 και το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος που ήταν 12 μέτρα, ενώ προβλέπουν να καταρτιστεί Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή καθώς και να επιβληθούν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που «εξυπηρετούν σκοπό δημόσιας ωφέλειας».
Πάει ο Υμηττός που ξέραμε. Η τσιμεντοποίηση, η κυκλοφοριακή επιβάρυνση θα αλλάξουν όχι μόνο την περιοχή του Υμηττού αλλά και το Βύρωνα που παρεμβάλλεται για την πρόσβαση μέσω της Περιφερειακής Υμηττού σε αυτήν.
Πρόκειται για τη δρομολόγηση μιας μεγάλης κλίμακας αλλαγής στη χωροταξία και πολεοδόμηση της περιοχής με την αλλοίωση του περιβάλλοντος, τη συρρίκνωση των ελεύθερων χώρων, την επιβάρυνση στις συνθήκες ζωής και κυκλοφορίας μας. Μια αλλαγή που δεν έχει ενταχτεί σε μια συνολική μελέτη, προξενώντας αντιδράσεις και από επιστημονικούς και θεσμικούς φορείς που εκφράζουν ερωτηματικά, επιφυλάξεις, αλλά και αντιρρήσεις για το σχεδιασμό, ακόμα και αμφιβολίες για την τήρηση ακόμα και των τυπικών και νόμιμων διαδικασιών που απαιτούνται, αφού όπως τονίζουν δεν έχει δημοσιοποιηθεί σχετική πολεοδομική ή χωροταξική μελέτη. Είναι καταλυτική η ανακοίνωση του ΣΑΔΑΣ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων) Αττικής που δηλώνει ότι η απόφαση αυτή έρχεται: «σε αντίθεση με την κλίμακα των κτιρίων της περιοχής, αλλά και τις κυκλοφοριακές-συγκοινωνιακές δυνατότητες του τοπικού αστικού ιστού, ο οποίος θα επιβαρυνθεί υπερβολικά. Χωρίς μελέτη ή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που να περιγράφει την αστική ανάπλαση, παραχωρούν μια έκταση φιλέτο 155 στρεμμάτων προς τον επενδυτή».
Η μέγιστη υποκρισία είναι ότι εν μέσω πανδημίας και υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση χωρίς να δίνει τα στοιχεία για το πόσο θα κοστίσει το έργο, επικαλείται ότι η μεταφορά θα εξοικονομήσει πόρους στο δημόσιο, γιατί τώρα τα ενοίκια για τα Υπουργεία κοστίζουν. Όμως, πρόκειται στην πλειοψηφία τους για κτίρια υπουργείων που ήταν δημόσια και οι κυβερνήσεις τα χάρισαν-πούλησαν σε ιδιωτικές εταιρείες που τις δανειοδότησαν χαριστικά για το αντίτιμο και στη συνέχεια τις πληρώνουν με ενοίκια για τη στέγαση των Υπουργείων. Σταδιακά και μεθοδικά όλη η δημόσια περιουσία περνά στα χέρια καπιταλιστικών επιχειρήσεων και κάθε δημόσια έκταση εμπορευματοποιείται.
Στις «παράπλευρες απώλειες» των φαραωνικών σχεδιασμών τους είναι και οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) που δουλεύουν στις μονάδες που λειτουργούν σήμερα στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ και προβλέπουν να μεταφερθούν χιλιόμετρα μακριά στο Λαύριο.
Το σχέδιο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από το πάγιο αίτημα και επιτακτική ανάγκη των κατοίκων της περιοχής, αλλά και ευρύτερα του πυκνοδομημένου λεκανοπεδίου, για μετατροπή του χώρου σε ανοικτή και ελεύθερη έκταση πρασίνου και πολιτισμού με ανάδειξη της τεχνολογικής και μουσειακής αξίας ορισμένων εγκαταστάσεων και μηχανημάτων.
Ενώ, υπάρχει και η πολιτική πλευρά της απομάκρυνσης των υπουργείων από το κέντρο της πόλης, ώστε να προστατευθεί η άσκηση της εξουσίας των κυβερνήσεων από τις λαϊκές αντιδράσεις, εκτιμώντας ότι αυτές θα ενταθούν με τις συνέπειες των πολιτικών τους. Η συγκέντρωση των Υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ θα αυξήσει και τις δυνατότητες οχύρωσης, πάνοπλης φύλαξης και αστυνομοκρατίας όλου του χώρου των κυβερνητικών κτιρίων με εμπόδια στην προσβασιμότητα του ευρύτερου χώρου και αλλοίωση του φιλικού στους κατοίκους και τους επισκέπτες χαρακτήρα της περιοχής.
Απαιτούμε και παλεύουμε για:
o Να ακυρωθεί ο σχεδιασμός της μεταφοράς των Υπουργείων στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, να καταργηθεί ο νόμος. Να μην κατασκευαστεί η κυβερνητική τσιμεντούπολη. Να αποδοθεί ο χώρος στους κατοίκους.
o Να μετατραπεί το συγκρότημα της ΠΥΡΚΑΛ σε δημόσιο, ανοιχτό, ελεύθερο πάρκο με υψηλό πράσινο για τις ανάγκες των κατοίκων. Καμιά εμπορευματοποίηση, καμιά εμπλοκή «επενδυτών» και επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο. Διαφύλαξη της πολιτιστικής και τεχνολογικής-βιομηχανικής κληρονομιάς.
o Καμία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ. Μέριμνα ώστε με την όποια μετεγκατάσταση να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων.
o Όχι στις αστικές αναπλάσεις για τη στήριξη των «επενδυτών», με φαραωνικές παρεμβάσεις βιτρίνας. Όχι στην τσιμεντοποίηση, την εμπορευματοποίηση των δημόσιων ελεύθερων χώρων.
o Να σταματήσουν οι ΣΔΙΤ και η παράδοση των δημόσιων χώρων και της δημόσιας περιουσίας στην εκμετάλλευση, τη δόμηση και τη λειτουργία τους με κριτήρια το κέρδος και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14/12 στις 9 μμ (συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου)
ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΥΜΗΤΤΟΥ-ΔΑΦΝΗΣ