Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΑΚΡΙΒΟ "ΑΟΡΑΤΟ" ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΑΡΧΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΑ

Εργολάβος εισέπραξε 308.000 € από τη δημοτική αρχή των Χαρδαλιά - Γώγου και απαιτεί σύνολο 400.000 € για έργο που δεν έγινε μέσα στη δασική περιοχή.  
Εμείς πληρώνουμε το μάρμαρο. 
 
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΑΛΛΟ ΕΝΑ «ΕΡΓΟ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ,
ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Στις 15/09/2005 ο Δήμος δημοπράτησε με το σύστημα Μελέτη – Κατασκευή την κατασκευή του Α’ Παιδικού Σταθμού του Δήμου Βύρωνα στη δασική περιοχή Αναπηρικά, πίσω από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.  Ο προϋπολογισμός του έργου, με βάση την προσφορά του εργολάβου ήταν 3.133.900 € συν το ΦΠΑ.
Η περιοχή, όμως, που θα γινόταν το έργο είναι δασική, ανήκει στην Β’ Ζώνη του Υμηττού. Αυτό προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, αλλά και άλλων κατοίκων που προσπαθούσαν, και προσπαθούν, να αποτρέψουν την καταστροφή του Υμηττού. Kάποια έργα, όπως οι Παιδικοί Σταθμοί, είναι χρήσιμα για τους πολίτες,  όμως δεν  επιτρέπεται να κατασκευάζονται σε δασικές περιοχές, γιατί σε λίγο από το δάσος του Υμηττού δεν θα απομείνει τίποτα. Η Αριστερή Παρέμβαση είχε από τότε εναντιωθεί και μάλιστα ήταν η μόνη δημοτική κίνηση που είχε δημόσια καταγγείλει τη μεθόδευση της δημοτικής αρχής.
Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος κ. Χαρδαλιάς, που κατά τα άλλα είναι και πρόεδρος του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) δεν συγκινήθηκε από τις κινητοποιήσεις και έδωσε εντολή στον εργολάβο να προχωρήσει το έργο. Έτσι αυτός προχώρησε σε σύνταξη μελέτης (για την οποία πληρώθηκε με 308.448 €) και στις διαδικασίες για έκδοση οικοδομικής άδειας. Το έργο «κόλλησε», γιατί στη Β Ζώνη Υμηττού δεν επιτρέπονται, γενικά ακόμα, κατασκευές και γιατί εμφανίστηκε να διεκδικεί το χώρο και η Εκκλησία. Η ταφόπλακα στο έργο μπήκε με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007 στον Υμηττό, που προκάλεσαν γενικότερη ευαισθητοποίηση για το πράσινο που είχε απομείνει και κανείς φορέας δεν θα έδινε άδεια για οικοδόμηση δασικής περιοχής.
Το θέμα πάγωσε για 7 περίπου χρόνια και τώρα η δημοτική αρχή έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27/3/2014 το τυπικό κλείσιμο του έργου. Ας σημειωθεί ότι ο εργολάβος του έργου, πέρα από τα 308.448 € που εισέπραξε για μια μελέτη που το πραγματικό κόστος της είναι το πολύ το 1/10 του ποσού αυτού, διεκδικεί και επιπλέον 91.530 € σαν αποζημίωση. 
Στη συνεδρίαση του δημ. συμβούλιου στις 31/3 καταψηφίσαμε τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής για το έργο αυτό και ψηφίσαμε να μην δοθεί καμία αποζημίωση στον εργολάβο για τη ματαίωση της σύμβασης, αφού δεν είχε κάνει καμία εργασία.
Καταγγέλλουμε τη δημοτική πλειοψηφία Χαρδαλιά-Γώγου που με την πολιτική της για μια ακόμη φορά χρέωσε το βυρωνιώτικο λαό με εκατοντάδες χιλιάδες € για ένα έργο που ξεκίνησε να το πληρώνει, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ότι μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια, αλλά και γιατί αποπειράθηκε την κατασκευή του στην πολύτιμη δασική περιοχή του Υμηττού, την εποχή που έχουν απομείνει ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι και πράσινο.
ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΦΩΝΗ
ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΛΟΚΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ