Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΚΙΝΗΤΑ-ΚΕΡΑΙΕΣ-ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΖΙΟΡΤΖΙΩΤΗ

Φίλες και φίλοι,

Mέσα σε λίγα χρόνια έχουμε μια ραγδαία εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας. Δημοσιεύτηκε ότι οι συνδέσεις κινητών τηλεφώνων στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα πολλαπλασιάζονται οι κεραίες που εξυπηρετούν τα κινητά. Η κάθε εταιρεία εγκαθιστά κεραίες όπου θέλει. Τελευταία επίσης, αυξάνονται και οι εντάσεις των εκπομπών της ακτινοβολίας για να καλύψουν τα νέα προϊόντα που διαφημίζουν οι εταιρείες για μετάδοση εικόνων.
Η ενημέρωση για τις επιπτώσεις στην υγεία από τις ακτινοβολίες της κινητής τηλεφωνίας είναι μικρή έως ανύπαρκτη και κυρίως προέρχεται από ανεξάρτητους επιστήμονες και όχι από επίσημους φορείς.
Άρα, εύλογα δημιουργείται μεγάλη ανησυχία και κάθε μέρα ξεσπούν όλο και περισσότερες κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές ειδικά για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ανάμεσα από σπίτια και δίπλα σε σχολεία.

Ως Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα θεωρούμε ότι μέτρο για να κρίνουμε το πώς θα τοποθετηθούμε σε κάθε νέα πρόκληση της τεχνολογίας είναι αν εξυπηρετείται ο άνθρωπος, η υγεία του, η ποιότητα ζωής του και το περιβάλλον.
Η άκριτη υποστήριξη και χρήση του κάθε νέου καταναλωτικού προϊόντος χωρίς σφαιρική γνώση για τις επιδράσεις του μπορεί να είναι συμφέρουσα για τις εταιρείες που το διακινούν, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι συμφέρουσα και για τους ανθρώπους.
Παράλληλα θεωρούμε ότι οι τρόποι εφαρμογής της κινητής τηλεφωνίας και οι επιπτώσεις της είναι ένα κομμάτι του παζλ της σημερινής στρεβλής ανάπτυξης που συμπληρώνεται από τις παρεμβάσεις στη φύση, την αλόγιστη σπατάλη των ενεργειακών αποθεμάτων, την έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου, την υπερεκμετάλλευση της γης, την καταστροφή του περιβάλλοντος. Πληγές που έχουν φέρει κλιματικές αλλαγές, ακραία καιρικά φαινόμενα, και μεγάλες φυσικές καταστροφές.
Αυτή η έλλειψη ισορροπίας στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση είναι αποτέλεσμα των πολιτικών του καπιταλιστικού συστήματος. Της υποταγής στις αξίες της ελεύθερης αγοράς, του ανταγωνισμού και των κερδών για τις επιχειρήσεις.
Σε αντίθεση με το κριτήριο του κέρδους και της ζημιάς των εταιρειών που θέλουν να μας επιβάλλουν για το παρόν και το μέλλον του ανθρώπου, τη διατροφή του, το χώρο που ζει, τις συνθήκες και τους όρους που εργάζεται, τον αέρα που αναπνέει, τις θάλασσες που κολυμπά, το περιβάλλον και τις πόλεις που ζει εμείς λέμε ότι πρέπει να προταχθεί η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Και έτσι να κρίνουμε και τους τρόπους εφαρμογής της κινητής τηλεφωνίας.

Οι κυβερνήσεις, η Ευρ. Ένωση, και το κράτος στηρίζουν και καλύπτουν την εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας χωρίς όρια, με αμφισβητούμενες μελέτες, ελέγχους και ενημέρωση.
Δεν εφησυχάζουμε και δεν μας αρκούν ούτε η επίκληση ότι κάποιες κεραίες διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες, ούτε ότι εκμπέμπουν μέσα στα ορισμένα με βάση το νόμο όρια. Και αυτό γιατί όσοι βιολόγοι, γιατροί, κυταρρολόγοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα θεωρούν ότι τα όρια που έχουν θεσπισθεί είναι πολύ μεγάλα και πάνω από αυτά που θα μπορούσαν να χαρακτηρίζονται επιτρεπτά, αλλά και πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι ειδικά σε κάποιες περιοχές είναι αθροιστικές οι εκπομπές ακτινοβολίας από την ύπαρξη πολλών κεραιών μαζί.
- Που λοιπόν μπορούμε να φτάσουμε με την ανεξέλεγκτη χρήση και με την χωρίς κανόνες και όρους εκμετάλλευση της τεχνολογίας;
- Ποια είναι τα πρότυπα του τρόπου ζωής που ακολουθούμε;
- Πρέπει να αναρωτηθούμε για το που οδηγούμαστε με τα καταναλωτικά πρότυπα;
- Συμφωνούμε με τη λογική «Ζω για το σήμερα χωρίς να ενδιαφέρομαι για τις επιπτώσεις του στο αύριο σε μένα και στους συνανθρώπους μου;
Εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται να αναθεωρήσουμε στον τρόπο ζωής μας και τη φιλοσοφία μας συνήθειες που μας έχουν επιβληθεί, να απορρίψουμε τα πρότυπα και τη λογική του καταναλωτισμού που μας πλασάρουν.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, πολυεθνικές πλέον όλες, έχουν κάθε λόγο να διαφημίζουν τα προϊόντα τους, να προβάλλουν τις νέες υπηρεσίες τους και να μας καθησυχάζουν. Αφού σκοπός τους είναι το κέρδος μιας και δεν είναι φιλανθρωπικές επιχειρήσεις.
Επίσης έχουν τμήματα μάρκετιγκ και δημοσίων σχέσεων που προσπαθούν να επηρεάσουν την πολιτική που ασκείται από κράτη, πολυεθνικούς οργανισμούς και διάφορες οργανώσεις.
Πρώτο πεδίο παρέμβασης τους αποτελούν και οι νόμοι που ψηφίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος 3471/2006 αποδέχεται τα όρια σύστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία αμφισβητούνται σε μια σειρά χώρες της ίδιας της Ε.Ε., οι οποίες έχουν θεσπίσει πολύ χαμηλότερα.
Επίσης, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι και κινητοποιούνται μόνο αν υπάρξει καταγγελία. Ανύπαρκτοι είναι και οι μηχανισμοί ενημέρωσης των κατοίκων για το τι υπάρχει στην γειτονιά τους.
Άλλο πεδίο παρέμβασης είναι οι προσπάθειες για οικονομικές εξαρτήσεις των διάφορων φορέων και επιστημονικών ιδρυμάτων με λογική συνέπεια και τη έμμεση επιβολή εξάρτησης στην επιστημονική τους τεκμηρίωση και επηρεασμού της αντικειμενικότητάς τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λειτουργία του προγράμματος ΕΡΜΗΣ. Πρόγραμμα που προβλέπει εγκατάσταση μόνιμων σταθμών μέτρησης της ακτινοβολίας από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στην ιστοσελίδα του προγράμματος αναφέρεται ότι τα μηχανήματα είναι ευγενική χορηγία εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και ότι αιτήσεις και πληροφορίες για το πρόγραμμα δίνουν 3 διευθύνσεις εκ των οποίων η μία είναι της εταιρείας.
Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι οι εταιρείες χώνουν την ουρά της ακόμα και στους δήμους, με την πρόθυμη στάση αρκετών δημοτικών αρχόντων. Στο Βύρωνα με αφορμή το Παιδικό Φεστιβάλ που μάλιστα είχε σύνθημα «σώστε τη γη» και γινόταν σε δημόσιους χώρους και από τους ίδιους τους μαθητές, βρέθηκε να αναφέρεται στη πολυτελή έκδοση του προγράμματός του ότι είναι χορηγός η VODAFON. Μια καλοστημένη προσπάθεια εξηλεασμού της από την αμαρτωλή δράση της.
Επίσης, από τα τεράστια κέρδη τους καθορίζουν σε σημαντικό τα διαφημιστικά έσοδα των ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό της διαπλοκής όπως το ζήσαμε ως κάτοικοι στην περιοχή μας. Όταν στις κινητοποιήσεις για την κεραία της Καλλιπόλεως είχαν καλεστεί τηλεοπτικά συνεργεία. Εμφανίστηκε μόνο ένα. Οι δημοσιογράφοι τράβηξαν τα πλάνα και φεύγοντας όταν ρωτήθηκαν πότε θα τα δείξουν απάντησαν ότι ξέρετε επειδή ο μέτοχος του καναλιού έχει και μετοχές στη εταιρεία της κινητής τηλεφωνίας αποφεύγονται αυτές οι εικόνες. Και πράγματι δεν έδειξαν τίποτα.
Ευτυχώς οι κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση των κεραιών σε πολλές περιοχές, όπως και στο Βύρωνα είναι αρκετές. Μας γεμίζουν αισιοδοξία γιατί πιστεύουμε ότι οι κινητοποίησεις και η δράση των ίδιων των κατοίκων έχει τη δύναμη να πιέσει και να φέρει αποτελέσματα.
Ζήσαμε το 2004 την κινητοποίηση γονιών, δασκάλων, μαθητών των σχολείων 4ου και 12ου στην Κολοκοτρώνη για την απομάκρυνση της κεραίας που ήταν κοντά στο σχολείο.
Μάθαμε την κινητοποίηση των κατοίκων για την Κεραία στην Κρυστάλλη και Φορμίωνος.
Επίσης, στην οδό Καλλιπόλεως 98 οι κάτοικοι γύρω από την κεραία, με μεγάλο οικονομικό κόστος και επιμονή κατάφεραν να υπάρξει δικαστική απόφαση για πολεοδομική παράβαση και έτσι να κατέβει η κεραία.
Σε εξέλιξη είναι οι κινητοποιήσεις στην Μεταμόρφωση. Στην περιοχή της πλατείας Τσιρακοπούλου υπάρχουν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους 4 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι 2 μάλιστα στο ίδιο κτίριο. Στα 2 κτίρια οι κεραίες είναι καμουφλαρισμένες. Οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν. Με υπογραφές και συνεχείς συγκεντρώσεις συνεχίζουν. Η αστυνομία στην αρχή των κινητοποιήσεων συνέλαβε 2 συμπολίτες μας που καλούσαν με αφισάκια στην συγκέντρωση των κατοίκων και τους οδήγησε στο κρατητήριο, ενώ συνεχίζει με ένστολους και μη να παρακολουθεί τις συγκεντρώσεις και να βρίσκεται μπροστά από τα κτίρια με τις κεραίες αντιμέτωπη με τους κατοίκους σε κάθε κινητοποίηση.
Στην περιοχή του Βύρωνα υπήρχαν σε λειτουργία 32 κεραίες με βάση στοιχεία που έχουμε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Το τελευταίο διάστημα με προσφυγές στη δικαιοσύνη και κινητοποιήσεις των κατοίκων έχουν κατέβει οι 3 από αυτές στην Καλλιπόλεως 20, στην Καλλιπόλεως 98 και στην Πίνδου και Γεννηματά. Και σε αυτές πρέπει να προσθέσουμε τις κεραίες που είναι μέσα στα σύνορα άλλων γειτονικών δήμων, αλλά είναι τέτοιας ισχύος και εμβέλειας που επιδρούν και σε μας, όπως οι κεραίες πάνω από τα σχολεία στα Νταμάρια της Εργάνη.
Μαζί με τις κινητοποιήσεις γεννιούνται και προβληματισμοί :
για τις πραγματικές διαστάσεις του κινδύνου από τις κεραίες, αλλά και από τη χρήση των κινητών,
για το αν μπορούμε και πως να προστατευτούμε συλλογικά και ατομικά από τις βλάβες στην υγεία,
για τα οικονομικοπολιτικά συμφέροντα που εμπλέκονται στο καθεστώς των εταιρειών κινητής και στο πλαίσιο λειτουργίας των κεραιών,
για το αν είναι μονόδρομος η τεχνολογία να χρησιμοποιείται για τα κέρδη των εταιρειών σε βάρος των ανθρώπων,
για τα καταναλωτικά πρότυπα στον τρόπο ζωής και τα προβλήματα που δημιουργούνται,
για τους τρόπους που μπορούν οι κάτοικοι να σταματήσουν τη λειτουργία των κεραιών με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία.

Για αυτό διοργανώνουμε τη σημερινή συζήτηση με επιστήμονες, ειδικούς και ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, ώστε να συμβάλλουμε από τη μια στην καλύτερη ενημέρωση και από την άλλη στην ανίχνευση δρόμων και τρόπων για να βοηθηθούμε και να βοηθήσουμε και τους κατοίκους που κινητοποιούνται ώστε οι αντιδράσεις να έχουν αποτελέσματα.

Έχουμε τη χαρά και την τιμή να είναι μαζί μας οι :

Γεωργίου Χρήστος, καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας,
Αντωνιάδης Κώστας γνώστης των θεμάτων που αφορούν το πλαίσιο λειτουργίας και τα μέτρα προστασίαςγια τις κεραίες κινητής .
Κάτοικοι από Επιτροπές κατά των Κεραιών με αντίστοιχη εμπειρία από του Φιλοπάππου και από τον Υμηττό.