Σάββατο 17 Μαΐου 2008

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΒΥΡΩΝΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΚΕΡΑΙΕΣ-ΚΙΝΗΤΑ-ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ'






ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Μάη 2008 στην πλατεία Ταπητουργείου η εκδήλωση με θέμα «Κεραίες-Κινητά-Ακτινοβολίες», που διοργάνωσε η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον Σταύρο Τζιορτζιώτη με στοιχεία για την εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας, τις μεθόδους παρέμβασης και την οικονομικοπολιτική διαπλοκή των εταιρειών ακόμα και στους δήμους, τις ευθύνες του κράτους, την κατάσταση με τις κεραίες στο Βύρωνα και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων.
Στη συνέχεια εισηγητής ήταν ο Γεωργίου Χρήστος, καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, που αναφέρθηκε στις μελέτες των ανεξάρτητων επιστημόνων που συγκλίνουν ότι υπάρχουν σοβαρές επιδράσεις στα κύτταρα και βλάβες στην υγεία από την ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες και τα ίδια τα κινητά. Απέρριψε τους ισχυρισμούς των εταιρειών για την ασφαλή χρήση των κινητών, την καθιέρωση υπερβολικών ορίων από τη νομοθεσία που δεν εξασφαλίζουν την προστασία των κατοίκων.
Ο Αντωνιάδης Κώστας αναφέρθηκε στο σημερινό νομικό πλαίσιο λειτουργίας και τα μέτρα προστασίας στη χώρα μας, συγκριτικά με άλλες χώρες. Τόνισε ότι από την ενασχόληση και την εμπειρία του όλα αυτά τα χρόνια για το κατέβασμα των κεραιών πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι οι δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Παρέμβηκαν μέλη επιτροπών κατοίκων για τις κεραίες από τις γειτονικές περιοχές του Υμηττού και του Παγκρατίου. Επίσης ο Γιάννης Γιαννατζής από την Παναττική Πρωτοβουλία για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έδωσε στοιχεία για 10 θανάτους από καρκίνους σε σπίτια που βρίσκονται σε ακτίνα 40 μέτρων από κεραία στο Νέο Κόσμο και στην δική τους δράση για κατέβασμα κεραιών από την περιοχή και την εγκληματική αδιαφορία του δήμου της Αθήνας.

Με ενδιαφέρον και συμμετοχή πολλών κατοίκων με ερωτήσεις εξελίχτηκε η συζήτηση για τις πραγματικές διαστάσεις του κινδύνου από τις κεραίες, αλλά και από τη χρήση των κινητών, για το αν μπορούμε και πως να προστατευτούμε συλλογικά και ατομικά από τις βλάβες στην υγεία, για τα οικονομικοπολιτικά συμφέροντα που εμπλέκονται στο καθεστώς των εταιρειών κινητής και στο πλαίσιο λειτουργίας των κεραιών. Παρεμβάσεις υπήρξαν για το αν είναι μονόδρομος η τεχνολογία να χρησιμοποιείται για τα κέρδη των εταιρειών σε βάρος των ανθρώπων, για τα καταναλωτικά πρότυπα στον τρόπο ζωής και τα προβλήματα που δημιουργούνται, για τους τρόπους που μπορούν οι κάτοικοι να σταματήσουν τη λειτουργία των κεραιών με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία.

17/5/2008