Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


ΔΗΛΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Προς το
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Από την ενός χρόνου συμμετοχή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε διαπιστώσει τα παρακάτω:
1. Στην πλειοψηφία των θεμάτων οι εισηγήσεις δεν υπάρχουν έγκαιρα για μελέτη και προετοιμασία των δημοτικών συμβούλων.
2. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν εισηγήσεις, η μέθοδος που παρέχονται εμποδίζει την δυνατότητα προσεκτικής ανάγνωσης. Υπάρχει μια ή δυο μέρες πριν μόνο ένα αντίγραφο και οι σύμβουλοι υποχρεώνονται να περιμένουν στη σειρά για να μελετήσουν σε χρόνο και τόπο που δεν ευνοεί την ουσιαστική μελέτη.
3. Δεν παρέχονται αντίγραφα των εισηγήσεων στους δημ. συμβούλους, ώστε να υπάρχει πλήρης και σαφής εικόνα για το περιεχόμενο των υπό συζήτηση θεμάτων, όπως γίνεται ακόμα και σε συνελεύσεις σωματείων.
4. Σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα π.χ. προϋπολογισμοί, ισολογισμοί, πρόγραμμα έργων, δημοτικά τέλη, που τα κείμενα είναι πολυσέλιδα και παρότι δεν δόθηκε η δυνατότητα ουσιαστικής μελέτης τους, η εισήγηση παρουσιάζεται διεκπεραιωτικά, εμποδίζοντας την πλήρη, πολύπλευρη ενημέρωση και υποβαθμίζοντας τη συζήτηση.
5. Στον προϋπολογισμό δεν υπήρχε αιτιολογική έκθεση, όπως προβλέπεται.

Θεωρούμε ότι όλα αυτά δεν είναι ανικανότητα ή αδυναμία της δημ. Αρχής και του προέδρου του δημ. Συμβουλίου. Εκφράζουν την πολιτική αντίληψη και πρακτική της δημοτικής εξουσίας που υποτιμά τη λειτουργία του Δημ. Συμβουλίου, το ρόλο των συμβούλων και λειτουργεί συγκεντρωτικά μεθοδεύοντας την έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου της αντιπολίτευσης. Αποτελούν μεθοδεύσεις για παρεμπόδιση ουσιαστικής ενημέρωσης των συμβούλων της αντιπολίτευσης, για έλλειψη διαφάνειας στα πεπραγμένα και τις προθέσεις της δημ. Αρχής, και για αποφυγή ουσιαστικής συζήτησης στη συνεδρίαση του δημ. Συμβουλίου. Τα θέματα ετοιμάζονται από τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο καλείται απλώς να διεκπεραιώσει την έγκρισή τους με τις ψηφοφορίες.
Η λειτουργία του σημερινού πολιτικού συστήματος και των δήμων με την αντιπροσώπευση και ανάθεση στερεί από τους πολίτες την ουσιαστική συμμετοχή και τον έλεγχο στα κοινά και εκφυλίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες. Παρά αυτό το γενικό πλαίσιο, ειδικά στο Δήμο Βύρωνα η υποβάθμιση των δημοκρατικών διαδικασιών είναι πιο έντονη από οπουδήποτε αλλού.

Αρνούμαστε μια τέτοια λειτουργία του Δημ. Συμβούλιου, που υποτιμά την ουσιαστική δημοκρατική συζήτηση και δεν θέλουμε, με τη συμμετοχή μας σε διακοσμητικό ρόλο, να νομιμοποιήσουμε τη συνέχιση αυτής της κατάστασης.
Ζητάμε τουλάχιστον σε πρώτη φάση :
ü Οι εισηγήσεις για τα θέματα του δημ. Συμβούλιου να δίνονται μαζί με την πρόσκληση τουλάχιστον στον επικεφαλής της κάθε παράταξης.
ü Να υπάρχουν ταυτόχρονα σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του δήμου για να μπορεί ο κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να ενημερώνεται.
ü Ο πίνακας δημοσίευσης των αποφάσεων του δήμου να δίνεται στις παρατάξεις ως αυτονόητο δικαίωμα. Να υπάρχει ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του δήμου.
ü Να δοθεί σε κάθε παράταξη χώρος στο Δημαρχείο και μέσα για την ενημέρωση και επαφή με τους δημότες.
Σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχωρούμε από τη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου.
Απαιτούμε από την επόμενη συνεδρίαση να τηρηθούν τα όσα αυτονόητα προτείνουμε.
Σε κάθε άλλη περίπτωση επιφυλασσόμαστε για το πώς θα προστατεύσουμε το ρόλο μας και θα υπερασπίσουμε τις αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας.
Χωρίς αυταπάτη για το ρόλο του δημ. Συμβουλίου, εμείς θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τη θέση μας για να προβάλλουμε τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των κατοίκων και θεωρούμε ότι καθοριστικά για την επίλυση των προβλημάτων είναι η ενημέρωση, η κινητοποίηση και η δράση των δημοτών για τα δικαιώματά μας και τα θέματα που μας απασχολούν. Σε αυτό θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις δυνάμεις μας.
Αθήνα, 29 Φλεβάρη 2008
Για την Αριστερή Παρέμβαση
Πολιτών Βύρωνα
ΤΖΙΟΡΤΖΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δημ. Συμβούλιου στις 29/2/2008.

Συνεδρίαση την ίδια μέρα μετά την αποχώρηση. Αρκετοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας φαίνεται ότι έχασαν το ενδιαφέρον τους και αποχώρησαν και αυτοί.