Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τα τραπεζοκαθίσματα, την κατάσταση των δρόμων και των φρεατίων

Μετά από αίτημα της παράταξης "Πρωτοβουλία Πολιτών" ημ. 13/4/2022 για συζήτηση του θέματος της  ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο χώρο  σε μονοθεματικό ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο  στην πλατεία Ταπητουργείου, η δημοτική αρχή έφερε το θέμα με δική της  εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο ημ. 28/9/2022, ως πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης. Η σχετική συζήτηση από το 8'.50'' έως 3.51'.00'' στο βίντεο εδώ.

Η δημοτική αρχή παρέλειψε τη συσχέτιση με αντίστοιχα αιτήματα που έχει καταθέσει με υπογραφές κατοίκων η Συλλογικότητα Ενάργεια για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, την επιφανειακή διευθέτηση ομβρίων υδάτων-αποκατάσταση βατότητας πεζοδρομίων για χρήση από ΑΜΕΑ» και τις ασφαλτοστρώσεις. Μάλιστα, παρότι για το θέμα αυτής της παραβίασης της υποχρέωσης της δημοτικής αρχής να δώσει απαντήσεις έχει ενημερωθεί ο Συνήγορος του Πολίτη και έχει από 28/7 με επιστολή του επισημάνει ότι χρειάζεται εντός 50 ημερών να διεκπεραιωθούν αυτά τα θέματα, αυτό δεν έγινε ουσιαστικά ούτε στο δημοτικό συμβούλιο ημ. 28/9.

Η δημοτική αρχή στην εισήγηση της  αναφέρθηκε γενικά στο θέμα της  ποιότητας ζωής και λιγότερο στα θέματα αυτά.Δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που τέθηκαν. Είπε ότι δεν έκανε το συμβούλιο στην πλατεία Ταπητουργείου γιατί μπορεί να έβρεχε και ότι αλλού γίνονται συναυλίες.  

Σχετικά με τα τραπεζοκαθίσματα, ανέφερε "Εμείς θέλουμε τους μαγαζάτορες στις πλατείες, αν κάποιοι δεν τους θέλουν να το πουν", παραβλέποντας ότι η κριτική γίνεται για την ασυδοσία στην επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων και την παρεμπόδιση της πρόσβασης των κατοίκων στο δημόσιο χώρο. Χαρακτήρισε τη συζήτηση αντιπολιτευτική που υπηρετεί την προεκλογική περίοδο. Ανέφερε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για νέα έργα και απαλλοτριώσεις, γιατί πληρώνει τοκοχρεολύσια δανείων, αλλιώς θα μπορούσε να κάνει περισσότερες αναπλάσεις όπως στην πλατεία Φατσέα (!! τότε λέμε ευτυχώς).
 

Εμείς επικεντρώσαμε στο θέμα της κατάληψης των δημόσιων χώρων από τραπεζοκαθίσματα που τοποθετούνται ακόμα και στις διαβάσεις των τυφλών, την έλλειψη ελέγχων για τον περιορισμό της ασυδοσίας, στην ποιότητα των ασφαλτοστρώσεων ακόμα και αυτών που έχουν παραληφθεί και πληρωθεί οι εργολάβοι και στον καθαρισμό και  συντήρηση των φρεατίων ομβρίων. 

Δείτε τη σχετική ανάρτηση με την τοποθέτησή μας εδώ.

Από τη δημοτική αρχή διακόπηκε 2 φορές η παρέμβασή μας. Στο τέλος της ανάρτησης το βίντεο από την παρέμβασή μας. 

Η συζήτηση πλάτιασε επί παντός επιστητού και πολύ σοβαρού θέματος (καθαριότητα, φωτισμός δημόσιων χώρων, κολυμβητήριο, δημοτική συγκοινωνία, υποδομές, τεχνικά έργα κ.α.) που όπως επισημάναμε χρειάζεται χωριστή συζήτηση για καθένα από αυτά. Μετά την ομιλία του δήμαρχου και του αρμόδιου αντιδήμαρχου, αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του δημ. συμβουλίου ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση και περνάμε στο επόμενο θέμα, χωρίς να υπάρξει πρόταση για απόφαση και ψηφοφορία. Βλέπε σχετικά στο 3.36'.10'' στο παραπάνω βίντεο.

Όπως, επισημάναμε μετά από αυτό "Για αυτό το φέρατε; Για να κάνουμε μια συζήτηση για όλα, δηλαδή για τίποτα; Δεν έχετε να προτείνετε τίποτα για απόφαση;  Για εκτόνωση ήταν η συζήτηση";