Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Αλληλεγγύη στον πρόεδρο του Συλλόγου Μουσικών του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Αθήνας

ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ Δ. ΧΡΗΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Στις 16 Σεπτέμβρη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Φιλαρμονικής ΟΠΑΝ Δήμου Αθηναίων, Δ. Χρηστόπουλος, οδηγείται στο εδώλιο, με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμησης κατ΄εξακολούθηση» σε μια ακόμα επιχείρηση ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Η μήνυση υποβλήθηκε στις 24/5/2017 από το μέλος της ΔΑΚΕ Θ. Καράμπαμπα, που είναι ταυτόχρονα και Διευθυντής επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας Δήμου Αθηναίων).

Η μήνυση έγινε σε αντιπερισπασμό αιτήματος του Δ. Χρηστόπουλου για επανακαταμέτρηση ψηφοδελτίων της εκλογικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε στις 23/3/2017 για την ανάδειξη εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΝΔΑ.

Στο πρακτικό με τα αποτελέσματα καταγράφτηκε το απολύτως οριακό με τον Α. Στεφανόπουλο, που στηρίχτηκε από τη ΔΑΚΕ να λαμβάνει 302 ψήφους έναντι 301 ψήφων του ψηφοδελτίου του Δ. Χρηστόπουλου – μόλις μια ψήφος διαφορά! Αλλά υπήρξαν καταγγελίες από εργαζόμενους για σειρά από παρατυπίες (διαφορετική αντιμετώπιση ψηφοδελτίων κατά την καταμέτρηση, μη αρίθμηση, σφράγιση και μονογραφή των φακέλων και των ψηφοδελτίων, μη τήρηση λίστας υπογραφών των ψηφισάντων κ.α.). Ο μηνυτής Θ. Καράμπαμπας ήταν μέλος της εφορευτικής επιτροπής και αυτός που παρέδωσε τα ψηφοδέλτια και το υπόλοιπο εκλογικό υλικό όλων των εφορευτικών επιτροπών. Ο Δ. Χρηστόπουλος προχώρησε άμεσα στην κατάθεση αιτήματος επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων, αίτημα που στήριξε και ο τότε πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Κων. Μπιτζάνη. Η πλειοψηφία των μελών των εφορευτικών επιτροπών (της ίδιας παραταξιακής – κομματικής τοποθέτησης με τον Θ. Καράμπαμπα), αρνήθηκαν λέγοντας ότι δήθεν θα θιχτεί η αξιοπρέπεια και το κύρος τους. Και μάλιστα, ο Θ. Καράμπαμπας αντί να αποδεχτεί το αίτημα της επανακαταμέτρησης, προχώρησε σε μήνυση εναντίον του Δ. Χρηστόπουλου για δήθεν συκοφαντική δυσφήμηση.

Γίνεται φανερό ότι σε αυτή τη δίκη συμπυκνώνεται η επιχείρηση του διευθυντικού κατεστημένου οργανισμών και επιχειρήσεων από κοινού με στελέχη του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού, στη συγκεκριμένη περίπτωση της ΔΑΚΕ, να τρομοκρατήσουν-φιμώσουν κάθε διαφορετική φωνή που αντιτίθεται στα σχέδια τους. Ο Δ. Χρηστόπουλος είχε κάνει επανειλημμένα σκληρή κριτική σε εισηγήσεις και πρακτικές των οποίων είτε ο Θ. Καράμπαμπας είχε την τελική ευθύνη ως διευθυντής, ενώ είχε στηρίξει στο πλευρό της διοίκησης την περίοδο 2012-2014 από τη θέση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ (επιχειρησιακά σχέδια, προϋπολογισμούς, τεχνικά προγράμματα, οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας κοκ).

Σε αυτή τη δίκη αποτυπώνεται η σύγκρουση δύο κόσμων. O εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός με τον αγωνιστικό ταξικό συνδικαλισμό. Οι κατεστημένοι κομματικοί μηχανισμοί με την ανιδιοτέλεια, την άρνηση υποταγής, τη μαχητικότητα. Η μήνυση εναντίον του Δ. Χρηστόπουλου είναι μια προσπάθεια φίμωσης και περιορισμού της συνδικαλιστικής του δράσης και μια εκστρατεία τρομοκρατίας των υπολοίπων εργαζομένων στον ΟΠΑΝΔΑ. Αλλά είναι καταδικασμένη σε αποτυχία από το τείχος αλληλεγγύης που υψώνεται.

Υπερασπιζόμαστε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες που έχουν κατακτηθεί μέσα από σκληρούς και αιματοβαμμένους αγώνες! Σε μια περίοδο που η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη επιχειρεί να βάλει στο γύψο τα σωματεία και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου είναι αναγκαίο να αντιτάξουμε τη συλλογική μαζική πάλη και την αλληλεγγύη.

Απαιτούμε την αθώωση του Δ. Χρηστόπουλου καθώς και την παύση ανάλογων διώξεων εναντίων συνδικαλιστών και εργαζομένων.

Στηρίζουμε τη συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης, στην εκδίκαση της υπόθεσης, την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη στις 9:00 πμ στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

                                                                                            Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα