Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Για τον Οικονομικό Απολογισμό του Φεστιβάλ Βράχων και την αυταρχική αντιμετώπιση της δημοτικής αρχής

Στο δημοτικό συμβούλιο ημ. 24/5 παρουσιάστηκε ένα έγγραφο 1,5 σελίδας που ανέφερε περιληπτικά τα έσοδα-έξοδα του Φεστιβάλ και ότι από όλες τις παραστάσεις που έγιναν πέρυσι στα Θέατρα Βράχων τα έσοδα ήταν 118.000 € και από το Χριστουγεννιάτικο χωριό τα έσοδα ήταν 11.400 €.

Προφορικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Κόκκαλης ανέφερε ότι ο επιχειρηματίας του «Χωριού του Άη Βασίλη» στον οποίον παραχώρησε ο δήμος την ευρύτερη περιοχή των Θεάτρων Βράχων έχει εξαφανιστεί και δεν μπορούν να τον βρουν να εισπράξουν τα έσοδα που προβλεπόταν στη σύμβαση που είχαν κάνει μαζί του και ότι τα έσοδα που εμφανίζονται αφορούν μόνο το μερίδιο από τις αγορές ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από την ποιότητα, ότι «είχε αστοχία ο άνθρωπος και μπορεί να μπήκε και μέσα». Αυτά τα ωραία, αγνά και αμόλυντα με τις συμβάσεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (κοινώς ΣΔΙΤ) που κάνει ο δήμος μας και επιλέγει η δημοτική αρχή όπως της επιτρέπει το πλαίσιο λειτουργίας και οι κοινά υπηρετούμενες πολιτικές.

Θυμίζουμε ότι είχαμε καταγγείλει την όλη διαδικασία με την ανακοίνωσή μας που βρίσκεται εδώ και ότι η δημοτική αρχή προχώρησε στη σύμβαση χωρίς έγκριση του δημοτικού συμβούλιου, αναφέροντας ότι είναι υπόθεση του Οργανισμού του Φεστιβάλ (αν και ο Οργανισμός-Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού έχει μέτοχο το δήμο Βύρωνα και το δήμο Δάφνης-Υμηττού).  Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης από τότε είχαν ζητήσει να έρθει έστω απολογισμός του Φεστιβάλ στο δημοτικό συμβούλιο και η δημοτική αρχή έφερε αυτό τον απολογισμό που παραθέτουμε, χωρίς στοιχεία για το ποιες είναι οι συμβάσεις, αν πάρθηκαν άλλες προσφορές κλπ. αλλά το πιο κραυγαλέο είναι ότι δεν ήθελε να κάνει καμιά συζήτηση, να δώσει επιπλέον ενημέρωση, ούτε έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι έχει ευθύνες και είναι απολογούμενη.

Ζητήσαμε να κάνουμε διευκρινιστική ερώτηση για τον απολογισμό του Φεστιβάλ και ο δήμαρχος παρενέβη με επιθετικότητα στη διαδικασία (στο 19’.53’’-21’.32’’)  για να εμποδίσει λέγοντας «ή θα κάνουμε συμβούλιο ή θα παίζουμε» και ο  πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Πλακίδας αποφάνθηκε ότι «Απαγορεύεται». Επικαλέστηκαν ως πρόφαση ότι δεν είναι θέμα συζήτησης και αν θέλουμε να ρωτήσουμε να κάνουμε γραπτό αίτημα για να γίνει θέμα σε άλλο δημοτικό συμβούλιο (υπεκφυγή μιας και δεν συζητούνται θέματα που θέτουν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, εκτός αν μπουν στη διαδικασία να μαζέψουν υπογραφές από όλους).

Ο αυταρχικός κατήφορος της δημοτικής αρχής δεν έχει σταματημό υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα το δημοτικό συμβούλιο  σε διακοσμητικό ρόλο βοηθούσης και της σχετικής νομοθεσίας των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Ενδεικτικό ότι παρά την επίκληση της έλλειψης χρόνου για να μην υποβάλλουμε ερώτηση πόσο μάλλον να μιλήσουμε για το θέμα,  αφιέρωσαν χρόνο σε αυτό το θέμα για να κάνουν σχόλια ότι μιλάμε αρκετά στο δημοτικό συμβούλιο και έχουν καταμετρήσει το χρόνο μας. Προφανώς, δεν κατανοούν ή δεν θέλουν να αποδεχτούν ότι οι κάτοικοι του Βύρωνα που μας  εξέλεξαν δεν μας έστειλαν στο δημ. συμβούλιο για να κάνουμε τις γλάστρες, αλλά για να υπερασπίζουμε αυτά που γράφαμε στις θέσεις μας και ξεχνούν έντεχνα ότι οι παρεμβάσεις μας είναι εντός του συνολικού χρόνου που προβλέπεται ότι δικαιούμαστε από τον κανονισμό του δημ. συμβουλίου για κάθε θέμα.