Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Στην ίδια λάθος κατεύθυνση η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, οι προσλήψεις, οι δράσεις για "στέγαση" και τα τεχνικά έργα (δημ. συμβούλιο 24/5)

Στο δημοτικό συμβούλιο ημ. 24/5/2023 συζητήθηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2023 εκτός των δεκάδων άλλων θεμάτων (σχετικό βίντεο εδώ και η τοποθέτησή μας για τον προϋπολογισμό στο 1.41’.21’’ – 1.43’57’’).

Στην εισήγηση της δημοτικής αρχής διαβάσαμε διάφορα παράλογα όπως ότι  για όλα τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς  του Βύρωνα που δεν είναι και σε καλή κατάσταση, το κονδύλι που προβλέπεται, τελικά περιορίζεται στις 115.320 € (και έχει αύξηση μετά τη μείωση που υπέστη με αναμόρφωση πριν ενάμιση μήνα και την κατακραυγή λόγω των προβλημάτων που εμφανίστηκαν στα σχολεία). Αντίθετα, προτείνεται ένα πλουσιοπάροχο κονδύλι ύψους 500.000,00 € για ένα μόνο κτίριο για ανακατασκευή του κτιρίου Ντάνκαν (στην ουσία επειδή είναι διατηρητέο κυρίως για εργασίες στην οροφή και μια τουαλέττα ΑΜΕΑ).

Το ότι το κονδύλι για το κτίριο Ντάνκαν προέρχεται από την Περιφέρεια δεν αλλάζει την ουσία, αλλά επαληθεύει  ότι οι προτεραιότητες για κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές είναι σε κατευθύνσεις που δεν προτεραιοποιούν τις πραγματικές ανάγκες. Μπορεί να είναι χρειαζούμενο το να πάει μισό εκατομμύριο € για ανακαίνιση του Ντάνκαν, αλλά στην πρώτη προτεραιότητα είναι να έχουμε συντηρημένους και σωστούς παιδικούς σταθμούς και σχολεία.

-          Το άλλο δε ευτράπελο και συνάμα εξοργιστικό του προϋπολογισμού είναι ένα κονδύλι 5.000 € με τίτλο «Αμοιβή για την υπηρεσία εφαρμογής του προγράμματος "Πρόγραμμα ανακύκλωσης αποτσίγαρων στο Δήμο Βύρωνα". Ένα πρόγραμμα που δεν έχει περάσει για έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο και η δημοτική αρχή διευκρίνισε ότι θα έχει και συνέχεια, γιατί αποτελεί μέρος του συνολικού κόστους αυτής της «υπηρεσίας». Προφανώς ο προσανατολισμός τους δεν είναι για τα απαραίτητα έργα υποδομών, αλλά ακολουθούν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. που βγάζει κονδύλια για τα συμφέροντα εταιρειών και με ψευδεπίγραφους τίτλους.  

-          Ένα ακόμα από τα πολλά αποκαλυπτικά του πως πολιτεύονται οι δημοτικοί μας άρχοντες ήταν η συζήτηση στο θέμα «Έγκριση πρόσληψης τριών (3) υπαλλήλων ΙΔΟΧ ΠΕ Φυσικής Αγωγής με κάλυψη της δαπάνης υπό τη μορφή αντιτίμου για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών για την υλοποίηση του θερινού προγράμματος ημερήσιας δημιουργικής απασχόλησης». Η  δημ. αρχή ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε οι άνθρωποι να προσληφθούν για 2μήνες του καλοκαιριού και  η αμοιβή τους θα προέρχεται από το αντίτιμο που θα καταβάλουν οι γονείς και θα το εισπράττει ο  Δήμος. Δηλαδή και δεν παρέχεται δωρεάν η υπηρεσία αυτή από το δήμο και οι εργαζόμενοι γίνονται αντικείμενο ακραίας εκμετάλλευσης και ομηρίας, ενώ ο δήμος χρειάζεται μόνιμα και διαρκώς γυμναστές για να μπορεί χειμώνα καλοκαίρι να προσφέρει δωρεάν αθλητικά προγράμματα στους κατοίκους και τα παιδιά και να μην είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν εισφορές σε αθλητικές ομάδες. Αλλά τι βρήκε να πει ο κ. Γώγος της Ν.Δ. ότι είναι άδικο για τις άλλες παρατάξεις να κάνει προεκλογικές προσλήψεις ο δήμαρχος, λες και το δίκαιο είναι να τις μοιράσουν οι παρατάξεις μεταξύ τους και όχι το είναι άδικο για τους εργαζόμενους να προσλαμβάνονται με σχέσεις επισφαλούς εργασίας και για τους κατοίκους να πληρώνουν για υπηρεσίες που έπρεπε να είναι δωρεάν. Η τοποθέτησή μας για τις 2μηνες προσλήψεις στο 2.44’.09’’-2.46’.02’’

-       Ταυτόχρονα εισηγήθηκαν δήμος να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα στέγασης ανθρώπων με εισοδηματικά κριτήρια που αφορά μόνο 2 κατοικίες από το δήμο μας και συνολικά 8 κατοικιών για 5 δήμους μόνο για 3 χρόνια. Προφανώς πρόκειται για παρωνυχίδα μπροστά στον όγκο των αναγκών και των προβλημάτων στέγασης. Η δική μας τοποθέτηση στο 2.57’.30’’-2.59’’.50’’.

-          Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της πολιτικής της δημοτικής αρχής και της λειτουργίας του δήμου και ειδικά της τεχνικής υπηρεσίας είναι ότι ζητήθηκε σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο να παρθούν αποφάσεις για διάφορα τεχνικά έργα είτε για να δοθούν παρατάσεις στους κατασκευαστές, είτε για να αυξηθεί ο αρχικός προϋπολογισμός με τον οποίο κατακύρωσαν το έργο και έγινε η σύμβαση, εισήγηση που γεννά επιφυλάξεις κατά πόσο εξυπηρετεί τα συμφέροντα του δήμου ή των εργολάβων.

-          Ωστόσο, άλλες διαδικασίες για επίσης σοβαρά θέματα δεν τα συζητάμε στο δημοτικό συμβούλιο έγκαιρα, αλλά τα μαθαίνουμε από δημοσιεύματα, όπως διαδικασίες διαβούλευσης για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Βύρωνα ή τη διαβούλευση για το νέο κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Βύρωνα, που προφανώς έχει ανατεθεί σε εταιρεία η διεξαγωγή της σχετικής διαδικασίας !

Εν κατακλείδι χρειάζεται ανατροπή αυτής της πολιτικής που ασκούν κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές είτε είναι της Ν.Δ., είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε του ΠΑΣΟΚ για να δούμε μια άσπρη μέρα.

Πρώτο βήμα να σταματήσουμε να τους ψηφίζουμε είτε για να ασκούν εξουσία, είτε για να καμώνονται ότι ασκούν αντιπολίτευση.