Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Σχετικά με την ανακοίνωση του δήμου για τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων

Διαβάσαμε στην  ιστοσελίδα του δήμου Βύρωνα σε ανακοίνωση με τίτλο «Προχωράει με γοργούς ρυθμούς ο προσεισμικός έλεγχος των σχολικών και των δημοτικών κτιρίων» ότι για τα δύο κτίρια του 1ου και του 6ου Δημοτικού ολοκληρώθηκε και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος με τα εξής αποτελέσματα: το 6ο δημοτικό σχολείο ότι εντάχθηκε στην κατηγορία Κ0 που σημαίνει ότι έχει μηδενικό σεισμικό κίνδυνο και ότι για το 1ο δημοτικό τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν από τον ΟΑΣΠ όταν εκδώσει τις σχετικές οδηγίες αξιολόγησης. Ωστόσο, παρακάτω, επίσης, αναγράφεται ότι ακόμα  26 κτίρια που πέρασαν από πρωτοβάθμιο έλεγχο κρίθηκαν ότι χρήζουν και 2ο βάθμιο έλεγχο ως Β΄ προτεραιότητας και εκκρεμούν ενώ άλλα 40 κτίρια είναι Γ’ προτεραιότητας.

Η αντισεισμική προστασία δεν είναι για κούφιους πανηγυρισμούς και επικοινωνιακά ευφυολογήματα περί γοργών ρυθμών για να κουκουλωθούν ευθύνες για τις καθυστερήσεις και να συσκοτισθούν κρίσιμες πλευρές.

Πρώτον. Παραλείπεται η αναφορά για το ποια είναι τα 26 κτίρια που χρειάζονται δευτεροβάθμιο έλεγχο. Η δημοτική αρχή συνεχίζει να μη αναφέρεται στα στοιχεία αυτά,  πιστή στην τακτική της απόκρυψης των πορισμάτων των πρωτοβάθμιων προσεισμικών ελέγχων  από το διδακτικό προσωπικό και τους συλλόγους γονέων των σχολείων. Να θυμίσουμε ότι η ανάγκη για δευτεροβάθμιους  προσεισμικούς ελέγχους είχε αποκρυφτεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στην οποία έγινε συζήτηση για τις πτώσεις σοβάδων σε σχολικό κτίριο της Ανάληψης στις 22/3/2023. Μάλιστα και σε προηγούμενη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τα θέματα παιδείας τον Οκτώβρη του 2022, η δημ. αρχή εμφάνισε ως επίτευγμα την ολοκλήρωση των πρωτοβάθμιων αντισεισμικών ελέγχων σε 29 κτίρια αποκρύβοντας ότι τα πορίσματα όριζαν να γίνει δευτερόβαθμιος έλεγχος σε πολλά από αυτά.  Το θέμα για την αντισεισμική προστασία των σχολείων ανακινήθηκε μόνο αφού ήρθαν στις αρχές Απρίλη του 2023 στο φως από την Ένωση Γονέων και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε.  επίσημα έγγραφα που χρονολογούνταν από τον  Φεβρουάριο του 2022 τα οποία όριζαν την ανάγκη για δευτεροβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους σε σχολικά κτίρια όταν και ζητήθηκε να γίνει δημοτικό συμβούλιο. 

Στη σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο στις 11/4 (στην ανάρτηση εδώ το σχετικό βίντεο από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η τοποθέτησή και η ερώτησή μας) πάλι δεν ενημέρωσε για το ποια κτίρια χρήζουν δευτεροβάθμιους ελέγχους και μόνο μετά από σχετική μας ερώτηση απάντησε ότι πρόκειται για  τα κτίρια που στεγάζουν το 6ο νηπιαγωγείο, το 4ο νηπιαγωγείο, το 1ο και το 5ο νηπιαγωγείο, το 8ο δημοτικό, το 3ο γυμνάσιο, το 4ο λύκειο, το 5ο λύκειο,  τον 1ο και τον 2ο παιδικό σταθμό, το 4ο δημοτικό σχολείο (έχει κλείσει), το Λύκειο Καρέα. 

Ενώ, κατά την προσφιλή της τακτική για να θολώσει τα νερά και διαμοιράσει τις ευθύνες της, ισχυρίστηκε σε συσκέψεις γονέων ότι για το θέμα ήταν ενήμερες και οι παρατάξεις, για να πει μετά μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ότι ήταν οι επικεφαλής τους, στη συνέχεια να πει ότι αυτό συνέβη γιατί στέλνονται οι εισηγήσεις της οικονομικής επιτροπής σε αυτούς για να παραδεχτεί στο τέλος ότι τελικά δεν ήταν στις εισηγήσεις, αλλά προφορική ενημέρωση στη διάρκεια  συζήτησης στην οικονομική επιτροπή η οποία ως γνωστόν απαρτίζεται μόνο από τη δημοτική αρχή και  επικεφαλής ορισμένων παρατάξεων, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Αριστερή Παρέμβαση. Ενώ μέχρι τώρα, δεν έχει γνωστοποιήσει ποια είναι τα άλλα 14 δημοτικά κτίρια που χρήζουν ανάγκης δευτεροβάθμιου ελέγχου.

Δεύτερον. Είναι αδιανόητο μετά από όλα αυτά η ανακοίνωση του δήμου να επιχαίρει για γοργούς ρυθμούς όταν ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό από το Φεβρουάριο του 2022, οι έλεγχοι ξεκίνησαν 14 μήνες μετά και έχουν γίνει μόλις  για 2 κτίρια.

Τρίτον. Γράφει η ανακοίνωση ότι το κονδύλι  που θα διατεθεί για αυτή την εργασία είναι του ύψους των 31.000 € από τον προϋπολογισμό του δήμου. Αν τα χρήματα είναι τόσα γιατί η δημοτική αρχή δικαιολογήθηκε για την καθυστέρηση έναρξης των δευτεροβάθμιων ελέγχων με το ότι έψαχνε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα να εντάξει το έξοδο. Όταν μάλιστα σε εισήγησή της σε δημοτικό συμβούλιο στις 22/3 πρότεινε να μειωθεί το εγκεκριμένο κονδύλι του προϋπολογισμού για έργα συντήρησης και επισκευών στα σχολεία από 74.400,00 σε 14.000 αφαιρώντας 60.000 €, λες και δεν μπορούσε να προχωρήσει από αυτό το ποσό ο δευτεροβάθμιος  έλεγχος ή δεν εκκρεμούν και άλλες αναγκαίες εργασίες συντήρησης των σχολείων.

Εν πάσει περιπτώσει, η δημοτική αρχή ας αφήσει τις δικαιολογίες για την έλλειψη ενημέρωσης εκπαιδευτικών, γονέων, δημοτικού συμβούλιου με την επίκληση δεσμεύσεων από εμπιστευτικότητα και την ολιγωρία για έγκαιρους ελέγχους και παρεμβάσεις λόγω έλλειψης χρημάτων. Ζητάμε:

-      Να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι σε όλα τα σχολικά και άλλα δημοτικά κτίρια και όποιες διαδικασίες και εργασίες απαιτούνται για την πλήρη αντισεισμική προστασία με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς να υπάρχουν περικοπές των όποιων κονδυλίων χρειάζονται.

-      Να βρεθούν νέοι χώροι για να κατασκευαστούν τα νέα σύγχρονα και ασφαλή σχολεία που απαιτούνται για να καλυφτούν οι ανάγκες.

Οι ανθρώπινες ζωές είναι πάνω από τα κέρδη και τα κόστη.