Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Καταργούν το δικαίωμα επερωτήσεων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στα δημοτικά συμβούλια-Κοινή ανακοίνωση κινήσεων

Σε σχέδιο νόμου που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών καταργεί το δικαίωμα των παρατάξεων να προτείνουν στο δημοτικό συμβούλιο να συζητήσει κάποιο θέμα. Το δικαίωμα αυτό επέτρεπε να εγκρίνει το ίδιο το συμβούλιο αν θα προστεθεί ένα θέμα σοβαρό και επείγον στην ημερήσια διάταξη. Αν περάσει αυτή η ρύθμιση της κυβέρνησης της Ν.Δ. τότε μόνο η δημοτική αρχή θα μπορεί να καθορίζει τι θα συζητιέται κατά το δοκούν και οι παρατάξεις μόνο να μιλάνε και να ψηφίζουν. Ένα ακόμα αντιδημοκρατικός περιορισμός προστίθεται στη φαρέτρα του συστήματος. 

Κοινή ανακοίνωση για το θέμα έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει 12 περιφερειακές και 20 δημοτικές κινήσεις, μεταξύ τους και η Αριστερή Παρέμβαση. Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Η επίφαση δημοκρατικών θεσμών καταρρέει - Μια ακόμη προσπάθεια φίμωσης της αντιπολίτευσης από το υπουργείο Εσωτερικών

Ο αυταρχικός και αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης της ΝΔ σε σχέση με το πλαίσιο λειτουργίας δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων συνεχίζεται. Αυτή τη φορά, με το άρθρο 42 του νέου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών καταργείται η δυνατότητα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να θέτουν θέματα προ ημερησίας διατάξεως. Στο όνομα πάλι της δήθεν «εύρυθμης λειτουργίας» των συμβουλίων και της «κυβερνησιμότητας» καταργείται οποιαδήποτε επίφαση δημοκρατικής λειτουργίας, απαξιώνεται ο ρόλος των συμβουλίων, ενισχύεται ο συγκεντρωτισμός και οι υπερεξουσίες δημάρχων-περιφερειαρχών. 

Δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία. Με τη νέα διάταξη επιδιώκεται να σιωπήσουν οι ενοχλητικές φωνές που αρνούνται το μονόδρομο των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου μέσα στα συμβούλια. Επιδιώκουν να καταργήσουν τη δυνατότητα να ακουστούν τα σοβαρά ζητήματα που κινητοποιούν κατοίκους και εργαζόμενους και στα οποία οι τοπικές αρχές δεν θέλουν να πάρουν θέση. Η νέα διάταξη, εκτός από μακροπρόθεσμους στόχους, έχει και άμεσους προεκλογικούς: οι εκλεκτοί των συμφερόντων χρειάζεται να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση επανεκλογής για τη συνέχιση της ίδιας και βαθύτερης αντιλαϊκής πολιτικής. 

Δεν είναι κάτι που μας ξαφνιάζει. Η κυβέρνηση άλλωστε -σε συνέχεια αντιδημοκρατικών εκτροπών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων- έβαλε από την αρχή στο στόχαστρο της και το πλαίσιο λειτουργίας δήμων και περιφερειών. Με το νόμο Θεοδωρικάκου (ν.4623/09.08.2019), τον πρώτο νόμο που ψήφισε στη θητεία της, μια σειρά από κρίσιμες εξουσίες και αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν σε επιτροπές, στις οποίες η παράταξη του περιφερειάρχη ή του δημάρχου έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Νόθευσε στην ουσία το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και εξασφάλισε την πλειοψηφία σε αυτές και σε όλα τα νομικά πρόσωπα στην παράταξη του δημάρχου-περιφερειάρχη. Ενώ, αφαίρεσε από την αντιπολίτευση το δικαίωμα να διατυπώνει άλλη άποψη για τον Προϋπολογισμό, το Τεχνικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και τα δημοτικά τέλη, παρά μόνο αν αυτή( η αντιπολίτευση!) συντάξει εναλλακτικό προυπολογισμό! 

Παράλληλα, με το νέο εκλογικό νόμο-τερατούργημα Βορίδη (ν.4804/2021), επιχειρείται μια σημαντική αλλαγή στο εκλογικό σύστημα για τους δήμους και τις περιφέρειες. Καταργείται η αναλογική εκπροσώπηση προβλέποντας εκλογή Δημάρχου με 42% από τον πρώτο γύρο, επαναφέρεται η 5ετής θητεία και τίθεται όριο 3% για την εκλογή δημοτικών συμβούλων. Στόχος είναι η πιο συντηρητική, αυταρχική θωράκιση τωνπεριφερειών και δήμων, το βάθεμα της διασύνδεσης της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης στο όνομα των αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ο αποκλεισμός των ενοχλητικών φωνών από τα συμβούλια και η πλήρης μετατροπή τους σε βραχίονα προώθησης αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών. 

Είναι πλέον σαφές ότι οι συνεχείς αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις που αφορούν το τοπικό κράτος αποτελούν κομμάτι ενός συνολικού κυβερνητικού πάζλ. Ενός πάζλ φτιαγμένου από καταστολή, αυταρχισμό, ακρίβεια, ανεργία, φτώχεια και μισθούς-συντάξεις πείνας για το λαό από τη μια, και από την άλλη, υπερκέρδη, ιδιωτικοποιήσεις και διάλυση κάθε έννοιας δημοσίου για το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές στο τοπικό κράτος. 

Είναι επίσης σαφές πως με όλες αυτές τις διατάξεις όχι μόνο αναιρείται κάθε έννοια της επίπλαστης «αυτοδιοίκησης» που επικαλούνται κατ’ ευφημισμό, αλλά ο ξεκάθαρος στόχος είναι η εξαφάνιση αιρετικών, ανεξάρτητων, μαχητικών, ενοχλητικών φωνών στα δημοτικά – περιφερειακά συμβούλια όπως αυτές της μαχόμενης, ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς. 

Οι αριστερές, αντικαπιταλιστικές κινήσεις σε δήμους και περιφέρειες δηλώνουμε πως: Δεν πρόκειται να πειθαρχήσουμε στην επιβολή σιωπητήριου που επιδιώκουν να εφαρμόσουν η κυβέρνηση και οι εκλεκτοί της δήμαρχοι. Αντιθέτως θα μεταφέρουμε τη φωνή των κινημάτων της πόλης και μέσα στα συμβούλια. Θα σπάμε τη συναίνεση και την υποταγή με στόχο ένα κίνημα αντίστασης και ανατροπής αυτών των πολιτικών και στο επίπεδο του τοπικού κράτους. 

Απαιτούμε την κατάργηση του άρθρου 42 και όλου του αντιδημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας και ελέγχου δήμων και περιφερειών. Προβάλλουμε ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας με πραγματική αυτοδιεύθυνση στους χώρους που εργαζόμαστε και ζούμε. Αγωνιζόμαστε για: 

· Ενεργό συμμετοχή των κατοίκων. Λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές με αποφασιστικό ρόλο και αρμοδιότητες. 

· Καθιέρωση της απλής ανόθευτης αναλογικής χωρίς αποκλεισμούς. Συμβούλια εκλεγμένα με απλή αναλογική και σύμβουλοι ανακλητοί από τον λαό χωρίς προνόμια και αμοιβές. 

· Κατοχύρωση του λαϊκού και εργατικού ελέγχου στον σχεδιασμό των συνολικών προτεραιοτήτων μιας περιοχής 

· Κατάργηση όλων των υπερεξουσιών δημάρχων/περιφερειαρχών και του ασφυκτικού ελέγχου που ασκούν σε όλες τις κλειστές επιτροπές, όπως είναι η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. 

· Κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων για δήμους και περιφέρειες και του πανοπτικού ασφυκτικού έλεγχου του «Μεγάλου Αδελφού», δηλαδή του Οικονομικού Παρατηρητήριου και των αντιδημοκρατικών κανονισμών λειτουργίας που θέσπισαν οι νόμοι Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης.

Κινήσεις Περιφερειών

1. Αν. Μακεδονία-Θράκη: Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση-Ανταρσία στην Α.Μ.Θ. 

2. Αττική: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική- Ανταρσία σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. 

3. Βόρειο Αιγαίο: Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά 

4. Δυτική Ελλάδα: Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα 

5. Δυτική Μακεδονία: Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία 

6. Ήπειρος: Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο 

7. Θεσσαλία : Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία 

8. Ιόνια: Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια 

9. Κ. Μακεδονία: Ανταρσία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κ. Μακεδονία 

10. Κρήτη : Ανυπόταχτη Κρήτη- Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση 

11. Πελοπόννησος : Ανταρσία στο Μωριά – Συμπόρευση για την ανατροπή 

12. Στερεά Ελλάδα: Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

Κινήσεις Δήμων

1. Αγ. Αναργύρων-Καματερού : Ανυπότακτη Πόλη – Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στις γειτονιές Αγ. Αναργύρων-Καματερού 

2. Αγρίνιο: Ανυπότακτο Αγρίνιο 

3. Αθήνα: Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας 

4. Αθήνα: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα – Ανταρσία σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – κεφάλαιο 

5. Αμπελόκηποι – Μενεμένη: Ανυπακοή στις Γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης 

6. Βύρωνας : Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα 

7. Δάφνη- Υμηττός : Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής Δάφνης- Υμηττού (Μ.ΑΡΙ.Δ.Α.) 

8. Ελληνικού – Αργυρούπολης : Εκτός Πλάνου – Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ελληνικού – Αργυρούπολης 

9. Ηράκλειο Αττικής: Κόκκινη Ρωγμή – Αγώνας-Ρήξη-Ανατροπή στο Ηράκλειο 

10. Θέρμη: Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής 

11. Ιωάννινα: Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα 

12. Καισαριανή: Ανυπόταχτη Καισαριανή-Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση 

13. Μαρούσι : Εκτός των Τειχών 

14. Μυτιλήνη: Ανυπότακτη Μυτιλήνη 

15. Νέα Ιωνία: Εκτός Σχεδίου Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία 

16. Νέα Σμύρνη: Μια πόλη Ανάποδα-Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης 

17. Νίκαια: Ανταρσία στην Κοκκινιά της Προσφυγιάς και της Αντίστασης 

18. Πειραιάς : Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση «Ανταρσία στο Λιμάνι» 

19. Περιστέρι: Αριστερή Κίνηση Περιστερίου 

20. Πρέβεζα: Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας  

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται