Το μεσημέρι του Σάββατο 4/6 ξέσπασε πυρκαγιά στον Υμηττό που ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα στην περιοχή Πουρνάρι, ενώθηκε με άλλο μέτωπο φωτιάς που ξεκίνησε από την περιοχή «Κρεμαστός Λαγός" στον Υμηττό. Τα μέτωπα Γλυφάδας και "Κρεμαστού Λαγού" έσμιξαν κινήθηκαν προς το Πανόραμα Βούλας και πίσω από την Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη. Έκαψαν χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, επίσης σπίτια και οχήματα. Ως αιτίες αναφέρονται έκρηξη σε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ και εμπρησμός. Η κυβέρνηση επιχαίρει για την επιχείρηση να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο, οι δήμαρχοι δεν λένε κουβέντα για το ακαθάριστο δάσος και ως ένοχος αναφέρεται ένα πουλί που μετέφερε τη φωτιά από τον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στο δάσος.
Στο μεγαλείο της η γελοιότητα της αναζήτησης ενός εξιλαστήριου θύματος σε ένα πουλί, στο μοτίβο των παλιότερων δηλώσεων των κυβερνώντων για την ευθύνη των καταστροφικών πυρκαγιών στα «κουκουνάρια», στο «στρατηγό άνεμο», στην κλιματική αλλαγή, κοκ., προκειμένου να συγκαλύψουν τις εγκληματικές δικές τους ευθύνες. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα συστημικά ΜΜΕ που αναφέρονταν στο γεγονός χωρίς σχόλια για το ακαθάριστο δάσος, τις ευθύνες της κυβέρνησης, την αναποτελεσματικότητα της διάρθρωσης των αρμοδιοτήτων για την προστασία και την πυρόσβεση των δασών, την υποχρηματοδότηση της δασικής προστασίας και χωρίς καμιά κουβέντα για τις ευθύνες του ΤΑΙΠΕΔ που αποτελεί πλέον το φορέα που αναθέτει τους δασικούς καθαρισμούς.
Στις 2/6, δύο μέρες πριν, εκδόθηκε έγγραφο του Κέντρου Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Βύρωνα με τίτλο «Ενημέρωση για την απομάκρυνση επικίνδυνης βιομάζας από τον Υμηττό, καθώς και συντήρησης δασικών δρόμων εν όψη της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου». Επισημαίνει την καθυστέρηση έναρξης εργασιών καθαρισμού του δάσους αναφέντας ότι «ενώ βρισκόμαστε ήδη στον 2ο μήνα της αντιπυρικής περιόδου, δεν έχουμε διαπιστώσει να έχει ξεκινήσει κάποια εργασία διαχείρισης της καύσιμης ύλης στην περιοχή ευθύνης μας, στον Υμηττό.» Παρότι « έγινε ανάθεση και του Υμηττού στο ΤΑΙΠΕΔ για να συντομεύσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και περιλαμβάνει «εργασίες για τον καθαρισμό των δασών και δασικών εκτάσεων καθώς και για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, περιοχής όρους Υμηττού, χωρικής αρμοδιότητας Δασαρχείου Πεντέλης». Αναφερόταν ότι οι διαδικασίες για τα σχετικά έργα θα ξεκινήσουν από τις αρχές Απριλίου. Το έγγραφο αναφέρει επίσης «Δεν έχουμε διαπιστώσει συντήρηση του υδροδοτικού συστήματος και των δεξαμενών, για τον εφοδιασμό Πυροσβεστικών οχημάτων. Επισημάνουμε ότι ο διαχειριστής ηλεκτρικού δικτύου δεν έχει προβεί σε καμία αποξήλωση καικαθαρισμό ευέλικτης βιομάζας κάτωθεν και πέριξ τον πυλώνων του δικτύου .
Αντιθέτως εντός Μαΐου σε άλλες περιοχές τις χώρας (π.χ. Έβρος, Θεσσαλονίκη) έχουν ήδη ξεκινήσει έργα αντιπυρικής προστασίας.». Αποδέκτες αυτού του εγγράφου είναι αρμόδια Υπουργεία, η Περιφέρεια, το Δασαρχείο, ο δήμαρχος Βύρωνα κ.α.
Στο τακτικό δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 6/6 το θέμα δεν περιλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη. Ζητήσαμε να συζητηθεί ως έκτακτο θέμα, λόγω και της σοβαρότητας του και της πυρκαγιάς στον Υμηττό, παραπέμποντας και στη σχετική μας ανακοίνωση Ο καθαρισμός των δασών στο ΤΑΙΠΕΔ, το δάσος του Υμηττού σε κίνδυνο μετά και τις καταστροφές από την κακοκαιρία
Αυτή η συζήτηση ήταν πλήρως αποκαλυπτική.
Ο δήμαρχος ανέφερε πως συμφωνεί που ο καθαρισμός των δασών και του Υμηττού γίνεται πλέον που το ΤΑΙΠΕΔ, γιατί αυτό μπορεί και προχωρά σε απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμό και μεγάλων κονδυλίων και έτσι προχωρούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες (!!). Την ίδια στιγμή που η πραγματικότητα διαψεύδει αυτό τον ισχυρισμό, αφού 1,5 μήνα μέσα στην κρίσιμη περίοδο δεν έχει ξεκινήσει το παραμικρό για τον Υμηττό από το ΤΑΙΠΕΔ. Ή λες και τις προηγούμενες χρονιές που δεν ήταν το ΤΑΙΠΕΔ, ο καθαρισμός γινόταν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Ανέφερε πως η εργολαβία του καθαρισμού θα ξεκινούσε από την επόμενη μέρα, δηλαδή από 7/6. Ότι η συντήρηση του υδροδοτικού δικτύου και των δεξαμενών για τον εφοδιασμό των οχημάτων της Πυροσβεστικής, που δεν έχει γίνει ακόμα, είναι ευθύνη του ΣΠΑΥ. Ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έκοψε πρόσφατα τα κλαδιά που είναι ανάμεσα στα καλώδια και τους πυλώνες του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά δεν κάνει αποκομιδή αυτών των κλαδεμάτων. Καμιά αναφορά στην υποχρηματοδότηση της προστασίας των δασών και τις ενέργειες που έκανε ή θα κάνει ο δήμος να μην ξαναζήσουμε και άλλες καταστροφικές πυρκαγιές στον Υμηττό. Καμιά κριτική στις ευθύνες της κυβέρνησης, ή άλλων φορέων και του ίδιου του δήμου. Καμιά νύξη για σκέψεις ή σχεδιασμό για καλύτερη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Καμιά καταδίκη του ότι η δασική Υπηρεσία έχει υποβαθμιστεί και επικρατεί η αντίληψη της πυρόσβεσης αντί της πρόληψης.
Να θυμίσουμε ότι στις 26/2 ,που έγινε επίσκεψη στον Υμηττό για να υπάρξει εικόνα των καταστροφών από το χιονιά και να υπάρξει πίεση και να ξεκινήσει ο σαλχεδιασμός καθαρισμού και συντήρησης του δάσους με την ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας και να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η δημοτική αρχή δεν ήξερε ή τουλάχιστον δεν ανέφερε ότι πλέον το ΤΑΙΠΕΔ θα κάνει τις αναθέσεις έργων δασοπροστασίας.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εγκληματική συναινετική αντιμετώπιση από κυβέρνηση της Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ των δασών. Επίπτωσή της η έλλειψη προστασίας του δάσους του Υμηττού.
H πυροπροστασία-πρόληψη έχει απομείνει πλήρως υποβαθμισμένη στην Δασική Υπηρεσία –Δασαρχεία, με χρηματοδότηση μηδαμινή και αποστελέχωσή της από προσωπικό κλπ. Τα έργα καθαρισμού και οι εργασίες για διάνοιξη δρόμων περνούν ως αρμοδιότητες από Υπουργείο σε Υπουργείο, πέρισυ ήταν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και φέτος κατέληξαν στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η πυρανίχνευση και άμεση επέμβαση έχει αφεθεί στους εθελοντές, χωρίς όμως κατάλληλα μέσα κι εξοπλισμό ούτε ατομικό ούτε σε οχήματα κλπ, χωρίς γνώσεις, και κυρίως χωρίς ασφαλείς όρους εργασίας και ασφάλιση. Εργαζόμενοι στην πυροσβεστική υπηρεσία καταγγέλλουν στοχευμένη απαξίωση των δημόσιων δομών και προθέσεις ιδιωτικοποίησης της πυρόσβεσης, στα πλαίσια των δήμων, μακροπρόθεσμα με ανταποδοτικά τέλη.
Η δασοπυρόσβεση-καταστολή από το 1998 ανατέθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά χωρίς να της μεταφερθεί η τεχνογνωσία της δασικής υπηρεσίας και των δασικών υπαλλήλων που είχαν την εμπειρία της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, τη γνώση του δασικού περιβάλλοντος, των δρόμων , συνολικά του ιδιαίτερου χαρακτήρα των δασικών πυρκαγιών.
Στο όνομα των νόμων της αγοράς, του κέρδους και της ευελιξίας τα δάση παραδίδονται στην εκμετάλλευση και την εγκατάλειψη. Υποχρηματοδοτείται η πρόληψη με μόλις το 16,05% των κονδυλίων, ενώ το υπόλοιπο 83,95 πάει στην καταστολή των πυρκαγιών. Οι εργασίες προστασίας τους ανατίθενται στο ΤΑΙΠΕΔ και από αυτό παραδίδονται με τις απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες ημέτερων μεγαλοεργολάβων με κόστος όχι μόνο οικονομικό για το λαό, αλλά περιβαλλοντικό και υπονόμευση των συνθηκών ζωής μας σε μια χώρα με καμένα και αποψιλωμένα δάση.
Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε
αδιαμαρτύρτητα αυτές τις εξελίξεις για τον Υμηττό και τα δάση. Δεν αποδεχόμαστε
για τα συμφέροντα των αγορών και τα κέρδη των εταιρειών να θυσιάσουμε τις ζωές
μας και τη φύση.
Να ξεσηκωθούμε πριν να είναι αργά.
Απαιτούμε :
ü Έγκαιρα έργα δασικής προστασίας και υποδομών για τον καθαρισμό και φύλαξη των δασών.
ü Η κυβέρνηση να διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για να υλοποιηθούν οι μελέτες των δασαρχείων για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των δασών.
ü Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες δασοπροστασίας με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ειδικού προσωπικού για την προστασία και φύλαξη των δασών.
ü Να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα, εξοπλισμός, υποδομές, δασικοί δρόμοι για τη δασοπροστασία και την πρόληψη - κατάσβεση των πυρκαγιών.
ü Άμεση έναρξη εργασιών για τον καθαρισμό, τη συντήρηση του δάσους του Υμηττού. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους η Περιφέρεια, ο ΣΠΑΥ, ο δήμος. Έξω το ΤΑΙΠΕΔ από τη δασική προστασία. Όχι στο φαγοπότι και τις απευθείας αναθέσεις με θύμα τα δάση.