Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Δεκάδες πεύκα κατέρρευσαν από το βάρος του χιονιού στα άλση του Βύρωνα. Τώρα μέτρα για την προστασία των αλσών μας

Η επέλαση του χιονιά, εκτός από τη χαρά και τα αστεία που έδωσε την ευκαιρία να έχουν μικροί και μεγάλοι, προξένησε  και πολλά σοβαρά προβλήματα που κόστισαν και ανθρώπινες ζωές. Προβλήματα που οφείλονται και στις πολιτικές των κυβερνήσεων, περιφερειών και δήμων που δεν δίνουν βάρος στις υποδομές. 

Συνέπεια με το χιόνι που έπεσε, να υπάρχουν πολύωρες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιοχές από πτώση κλαδιών και δέντρων στο εναέριο δίκτυο  που οφείλεται στην ελλιπή ως ανύπαρκτη συντήρησή του και θα μπορούσε να αποφευχθεί με συνεχή επιθεώρηση και κλάδεμα επικίνδυνων. Επίσης, με το κλείσιμο των εθνικών οδών, περιφερειακών και αστικών δρόμων κ.α.. 

Ενώ, τα δομικά προβλήματα του συστήματος με τη φτώχεια να εξαπλώνεται, με εκατοντάδες άστεγους, με χιλιάδες να ζουν σε σπίτια χωρίς θέρμανση,  με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες να ζουν σε σκηνές ή σε κοντέινερ κάνουν τις καιρικές αυτές συνθήκες τραγικές για μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας. Ανάμεσά σε όλα αυτά προβλήματα δεν είναι αμελητέα και αυτά, που μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ως ένα σημείο είναι αντικειμενικά, όπως η κατάρρευση δένδρων από το βάρος του χιονιού. 

Στα άλση και τα πάρκα του Βύρωνα πολλά δένδρα έπεσαν σπάζοντας από τον κορμό και άλλα  έχασαν μεγάλα κλαδιά τους. Μόνο στο Άλσος Αγ. Τριάδας έπεσαν πάνω από 12 δέντρα. Αυτή η καταστροφή όμως δεν ήταν αναπόφευκτη. Θα μπορούσε να μετριαστεί, αν υπήρχε καλύτερη διαχείριση των δασυλλίων (καθαρισμός των ξερών κλαδιών, απομάκρυνση άρρωστων και επικίνδυνων για πτώση κλαδιών, φυτοϋγειονομική προστασία, συντήρηση-περιποίηση των δένδρων των αλσών). Είναι ενδεικτικό ότι τα σωστά κλαδεμένα δέντρα ακόμα και αυτά που γέρνουν δεν έπεσαν, σε αντίθεση με όσα ήταν ακλάδευτα και απεριποίητα.

Τώρα, με ευθύνη της δημοτικής αρχής χρειάζεται να γίνει : α. Καθαρισμός και απομάκρυνση όλων των σπασμένων κλαδιών και δένδρων, 

β. Να υπάρξει άμεσα διαχειριστική μελέτη για τη σωστή διαχείριση των δασικών αλσών  (που εκτός από τον καθαρισμό και την περιποίηση να περιλαμβάνει και εμπλουτισμό κι ανανέωση της βλάστησης όπου χρειάζεται, ώστε να αποκατασταθεί το δασογενές  περιβάλλον τους και να μην υπάρξει επικίνδυνη αραίωση που θα αλλοιώσει και το χαρακτήρα τους ως χώρο υψηλού πρασίνου.

Χρειάζεται να διαφυλάξουμε τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει μέσα στην πόλη.