Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Οι ελεύθεροι χώροι λιγοστεύουν, τα τραπεζοκαθίσματα πληθαίνουν


Στο Βύρωνα υπάρχει διαχρονικό πρόβλημα έλλειψης δημόσιων ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου μέσα στον οικοδομικό ιστό. Όμως, αντί να παρθούν μέτρα για την προστασία των υπαρχόντων και δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων, από κοινού δημοτικές αρχές, κατασκευαστές και επιχειρηματίες θεωρούν ότι προέχει οι χώροι αυτοί να παράγουν κέρδος. Οι πλατείες Αγ. Λαζάρου, Φατσέα, Κολλημένου (Τσιρακοπούλου) είναι χαρακτηριστικά δείγματα.

Ειδικά με αφορμή την πανδημία εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς ο σχεδιασμός εκμετάλλευσης των δημόσιων χώρων για τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι καταλήψεις των δημόσιων χώρων για εμπορικές-ιδιωτικές χρήσεις με κραυγαλέο τρόπο συγκρούονται με την ανάγκη μας να περπατάμε, να ανασαίνουμε, να καθόμαστε ελεύθερα. Τα τραπεζοκαθίσματα απλώνονται ανέμποδιστα και μάλιστα με το πράσινο φως της κυβέρνησης της Ν.Δ. και της δημοτικής αρχής ΣΥΡΙΖΑ για την πόλη μας. Η κατάσταση πολύ φοβούμαστε ότι ήρθε για να μείνει.


Το κριτήριο των ιθυνόντων δεν είναι να αξιοποιούνται πλατείες, παιδικές χαρές, άλση, δρόμοι, πεζοδρόμια για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη, για να μπορούμε να περπατάμε ανεμπόδιστα, να καθόμαστε στους δημόσιους χώρους και να επικοινωνούμε, να παίζουν ελεύθερα τα παιδιά και να ξεκουράζονται οι μεγάλοι, να κυκλοφορούμε χωρίς μποτιλιάρισμα. Τα παγκάκια αντικαθιστούν τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεων εστίασης, τα πεζοδρόμια παραδίδονται για εμπορικές χρήσεις, οι πλατείες μετατρέπονται σε περίβολους μαγαζιών.

Παγιώνεται μια κατάσταση με επιπτώσεις στην υποβάθμιση των συνθηκών ζωής που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, όταν με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση, τις κρατικές υπηρεσίες, τις δημοτικές αρχές και το γειτονικό μας δάσος του Υμηττού που μεθοδικά χρόνια τώρα ροκανίζουν τα οικονομικά συμφέροντα. Και όμως, τα συμπεράσματα από την πανδημία είναι ότι οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι μέσα στις πόλεις, η προστασία των δασών, η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, η αντιμετώπιση του φαινομένου των τσιμεντουπόλεων είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη δημόσια υγεία, παρότι η κυβέρνηση επεχείρησε σκόπιμα να ενοχοποιήσει το δημόσιο ελεύθερο χώρο ως μολυσματικό πεδίο.

Τον περασμένο Μάρτιο με τις ψήφους Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει «παρών» ψηφίστηκε και νέος αντιπεριβαλλοντικός νόμος με τίτλο «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη» για να παραδώσει στους επιχειρηματικούς ομίλους τους ό,τι απομένει από παραλίες, αιγιαλούς, ενάλιους αρχαιολογικούς θησαυρούς και θαλάσσια ευαίσθητα οικοσυστήματα, φέρνοντας και σημαντικές αλλαγές της πολεοδομικής και δασικής νομοθεσίας.


Μεταξύ των διατάξεων περιλαμβάνεται η δυνατότητα επέκτασης τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και δημόσιους χώρους μέχρι τις 31/12/2020 σε διπλάσια έκταση από πριν και μάλιστα δωρεάν. Ήδη σύμφωνα με καταγγελίες περίοικων, μαγαζί εστίασης στην πλ. Φατσέα κλείνει σε καθημερινή βάση το βράδυ και για ώρες, πλαϊνό δρόμο κυκλοφορίας οχημάτων!!

Προβλέπεται επίσης, ότι στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ο αναγκαίος δημόσιος χώρος για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, τότε η οικονομική επιτροπή του κάθε δήμου μπορεί να περικόψει κατά το μισό το σχετικό τέλος που καταβάλουν τα καταστήματα. Στο κέντρο της Αθήνας ήδη εξελίσσεται η μεθόδευση για τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων του ξενοδοχειακού, τουριστικού και επενδυτικού κεφαλαίου.

Η δημοτική αρχή Κατωπόδη, έσπευσε να ταυτιστεί και πήρε απόφαση για τη μείωση των δημοτικών τελών για τις επιχειρήσεις εστίασης (σωστή κίνηση), αλλά δεν πήρε κανένα αντίστοιχο μέτρο μείωσης για τους μισθωτούς εργαζόμενους κατοίκους, που έχασαν το εισόδημά τους λόγω των μέτρων για την πανδημία.

Να μη συναινέσουμε στην πολιτική που στο όνομα της πανδημίας, δρομολογεί την παράδοση κάθε χώρου, υπηρεσίας, λειτουργίας στην επιχειρηματικότητα. Να ανατρέψουμε τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούν κυβέρνηση και όλες οι συστημικές δυνάμεις προκαλώντας μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον και στις ζωές μας.

Οι δημόσιοι χώροι μας ανήκουν. Να είναι ελεύθεροι, φιλικοί, λειτουργικοί για τις ανάγκες μας και προσβάσιμοι για τους κατοίκους. Δεν συναινούμε στην παράδοσή τους στην ιδιωτικοποίηση. Δεν θα πληρώνουμε για να κάτσουμε σε μια πλατεία, για να περπατήσουμε, για να κυκλοφορήσουμε. Σε κάθε γειτονιά να οργανωθούμε για να υπερασπίσουμε συλλογικά το δημόσιο χώρο που μας ανήκει.


Αριστερή Παρέμβαση
Βύρωνας, 12 Ιουλίου '20