Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Προσλήψεις στο δήμο Βύρωνα με πληρωμή αν και εφόσον


ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ
Προεκλογική περίοδος και οι εξαγγελίες προσλήψεων είναι στο φόρτε τους

Μόνο που στη νέα εποχή των μνημονίων το εμπόριο ελπίδας έχει φτηνή πραμάτεια. Αντί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προκηρύξει μόνιμους διορισμούς για τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες που έχουν οι δήμοι, τα νοσοκομεία, οι υπηρεσίες πρόνοιας και άλλοι οργανισμοί κοινωνικών υπηρεσιών τάζει χιλιάδες θέσεις προσωρινής «απασχόλησης» 8μηνης διάρκειας.

 Τους θεωρούν και «ωφελούμενους» επειδή διακόπτεται για λίγους μήνες η ανεργία τους, λες και πρέπει να χρωστάνε και χάρη που θα ξεπληρώσουν προς τις κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, παρουσιάζουν στοιχεία μείωσης της ανεργίας, «διασκεδάζουν» την ανέχεια και γενικεύουν την ελαστική και φτηνή εργασία κατά πως θέλουν οι εργοδότες. Από την άλλη η κυβέρνηση πανηγυρικά εξαγγέλει κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, αλλά τελικά εξαιρεί από την κατάργηση όσους προσλαμβάνονται μέσω των κονδυλίων ΕΣΠΑ και του ΟΑΕΔ. Άρα, και όλους όσους θα προσληφθούν στους δήμους.

Αλλά, η δημοτική αρχή "Στάση Βύρωνα", ξεπέρασε και αυτές τις μεθόδους κυβέρνησης, Ε.Ε. και εργοδοτών στους τρόπους για εκμετάλλευση των εργαζόμενων, «αξιοποιώντας» πρόβλεψη των νόμων τους. Στο δημοτικό συμβούλιο στις 6/2/2019 αποφάσισαν προσλήψεις για λίγους μήνες εργαζόμενων με κάλυψη της δαπάνης αμοιβής τους υπό τη μορφή αντιτίμου. Με λίγα λόγια θα πληρώνονται από τα όποια έσοδα θα εισπράττει ο δήμος από την εργασία τους στις αντίστοιχες υπηρεσίες. Δηλαδή θα πληρώνουν οι αθλούμενοι συνδρομές στο κολυμβητήριο, τότε θα πληρώνονται και οι εργαζόμενοι, θα πληρώνουν οι κάτοικοι συνδρομές για τα καλλιτεχνικά μαθήματα, τότε θα πληρώνονται και οι καθηγητές.

Επίκληση σύμφωνα με την εισήγηση και την απόφαση του δημοτικού συμβούλιου είναι «η δυσμενής δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, και στο πλαίσιο της περιστολής των κρατικών δαπανών, έχει περιοριστεί δραστικά η δυνατότητα των φορέων του δημοσίου να πραγματοποιούν πάσης φύσεων προσλήψεις». Βέβαια, «Από τον περιορισμό εξαιρείται το προσωπικό ανταποδοτικού χαρακτήρα, το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και οι απασχολούμενοι με σύμβαση έργου που αμείβονται αποκλειστικά από έσοδα από την καταβολή αντιτίμου και λοιπών αντικαταβολών, καθώς και το προσωπικό που απασχολείται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων κοινοτικών προγραμμάτων, κατά το σκέλος που δεν επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός ή οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι».

Με άλλα λόγια θα γίνονται προσλήψεις μόνο με αμοιβές ψίχουλα, με συμβάσεις ανασφάλειας και χωρίς εργατικά δικαιώματα. Η ζούγκλα των εργοδοτών με πρώτο και κύριο το κράτος, όπου πατώντας πάνω στην ανάγκη για δουλειά, ξεζουμίζει τους εργαζόμενους για λίγο καιρό και τους πετά μετά στην ανεργία σαν στημένες λεμονόκουπες για να πάρουν σειρά οι επόμενοι για λίγα ψίχουλα. Οι θέσεις αυτές αφορούν: 

-- 12 εργαζόμενους (γυμναστές, νοσηλευτές, ναυαγοσώστες) με συμβάσεις έργου έως (??) 12 μήνες για το Δημοτικό Κολυμβητήριο και 6 καθαρίστριες με συμβάσεις 6 μηνών (εδώ ακόμα μικρότερη διάρκεια για να είναι ακόμα μεγαλύτερη η ανασφάλεια) με κάλυψη της δαπάνης που προέρχεται δε αποκλειστικά από τα έσοδα του Κολυμβητηρίου, δηλαδή από το αντίτιμο που θα καταβάλουν οι χρήστες των υπηρεσιών του και θα εισπράττει ο Δήμος για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας με τίτλο «Έσοδα από εισφορές αθλουμένων».

-- 8 εργαζόμενους καλλιτεχνικού – διδακτικού προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου 8 μηνών για τις ανάγκες των καλλιτεχνικών εργαστηρίων του Δήμου Βύρωνα με κάλυψη της δαπάνης αμοιβής υπό μορφή αντιτίμου από τους ωφελούμενους (εδώ ωφελούμενοι χαρακτηρίζονται οι κάτοικοι που πληρώνουν για τα μαθήματα).

Πάμε σε γενίκευση όχι μόνο της ανταποδοτικότητας στην παροχή υπηρεσιών του δήμου, όπως έχει γίνει και στις κοινωνικές υπηρεσίες των παιδικών σταθμών και αλλού, αλλά και σε επικίνδυνη γενίκευση της ελαστικής εργασίας με πληρωμή των εργαζόμενων αν και εφόσον εξασφαλιστούν έσοδα. 

Έχουμε ζήσει στο παρελθόν την εκμετάλλευση εργαζόμενων σε αυτές τις υπηρεσίες που έμεναν απλήρωτοι για χρόνια και αναγκαζόταν να προσφύγουν στα δικαστήρια για να πληρωθούν, ενώ όσοι ήταν με μπλοκάκι (σύμβαση έργου) ήταν αναγκασμένοι και είχαν προκαταβάλλει φόρο για τις αμοιβές που δεν είχαν καν λάβει. Ενδεικτικό, του που οδηγούμαστε είναι ότι στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο αποφάσισαν να καλύψουν 1 θέση από τις 5 που είναι κενές οργανικές θέσεις κοινωνικών λειτουργών με πρόσληψη μόνο για διάρκεια 8 μηνών, αυτή τη φορά με κάλυψη της δαπάνης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.).

Αυτό όμως που είναι εξοργιστικό είναι ότι σε αυτή τη μέθοδο και τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής ΣΥΡΙΖΑ, για εκμετάλλευση προσωρινής, αλλά και αμοιβής μέσω αντιτίμου εργασίας, σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά, συνηγόρησαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της Ν.Δ., του ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τη στάση κανενός. Οι ανάγκες είναι μόνιμες και μόνιμοι πρέπει να είναι και οι εργαζόμενοι, όποιοι συνηγορούν στην νομιμοποίηση και χρησιμοποίηση αυτών των εργασιακών σχέσεων διαπράττουν αντεργατική πολιτική. Απαιτούμε:

- Να γίνουν προσλήψεις για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες με μόνιμη εργασιακή σχέση και ίσα δικαιώματα. 
- Μόνιμη, σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς αμοιβές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
- Να σταματήσει η δημοτική αρχή Βύρωνα να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες με εκμετάλλευση των εργαζόμενων με προσωρινές συμβάσεις και χαμηλές επισφαλείς αμοιβές. 
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων για να σταματήσει τώρα το γαϊτανάκι της γενίκευσης, επέκτασης και καθιέρωσης της ελαστικής φτηνής εργασίας.