Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Οι μαθητές του Καρέα έχουν δίκιο


Φωτό: Από παλιότερη κινητοποίηση στο Δημ. Συμβούλιο

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ
ΕΠΑΡΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ- ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ

Οι μαθητές στο Λύκειο του Καρέα έχουν κατάληψη στο σχολείο τους με αίτημα να υπάρχει θέρμανση και να αποκατασταθούν οι φθορές στο κτίριο. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, ειδικά με το βαρύ κρύο του φετεινού χειμώνα και τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που απαιτούν συνθήκες που να μην εξασθενούν τους μαθητές. Τις ώρες του μαθήματος τουρτουρίζουν και φυσικά με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει ούτε συγκέντρωση της προσοχής. Όπως περιέγραψε εκπαιδευτικός στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου, μερικοί μαθητές έφερναν κουβέρτες για να προστατεύονται την ώρα του μαθήματος.

Η θέρμανση λειτουργεί μόνο λίγες ώρες στη διάρκεια των μαθημάτων και λόγω έλλειψης συντήρησης οι αίθουσες μπάζουν κρύο από τα φθαρμένα κουφώματα. Το πρόβλημα είναι γνωστό και οι μαθητές είχαν αναγκαστεί και το Νοέμβρη του 2017 να κινητοποιηθούν για τα κτιριακά προβλήματα. Όμως, η δημοτική αρχή αντί να μεριμνήσει για την έγκαιρη και επαρκή συντήρηση και να σκύψει άμεσα στο πρόβλημα αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της για το ότι 4 χρόνια δεν έχει πάρει μέτρα, ισχυρίζεται ότι είναι πολλά τα έξοδα θέρμανσης και δεν φτάνει η χρηματοδότηση.

Θεωρεί ότι τα ποσό των 500-600 €/το μήνα για θέρμανση κάθε σχολείου είναι μεγάλο και ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Πράγματι η χρηματοδότηση για τα σχολεία είναι χαμηλότερη από τις ανάγκες, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την κατάσταση. Η δημοτική αρχή, αφού καμαρώνει ότι έχει ταμειακό πλεόνασμα 3 εκατομμυρίων € , αν πράγματι υπάρχει θα μπορούσε να καλύψει από αυτό το πλεόνασμα τα έξοδα που απαιτούνται. Την ίδια ώρα προχωρά σε έργα αμφιβόλου ποιότητας και χρησιμότητας που κοστίζουν εκατομμύρια, όπως ψευτοαναπλάσεις.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την έλλειψη χρηματοδότησης και την ίδια ώρα να μην καταγγέλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την Περιφερειακή Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ που περικόπτει κοινωνικές δαπάνες και κατευθύνει τα χρήματα του λαού στις τράπεζες, τους δανειστές, τους εξοπλισμούς και τις επιδοτήσεις των καπιταλιστών. Απαιτούμε:


  • Άμεση λύση του προβλήματος της ανεπάρκειας θέρμανσης στο Λύκειο Καρέα.
  • Επαρκή θέρμανση σε όλα τα σχολεία.
  • Εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής σε όλα τα σχολεία για σωστές συνθήκες στη μόρφωση των μαθητών.