Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ 5ΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Εκ μέρους της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση ψηφίσματος για την εργασία με 5μηνες συμβάσεις στο δήμο. Στην πρόταση οι άλλες παρατάξεις ψήφισαν λευκό, η Λαϊκή Συσπείρωση έκανε αποχή και η παράταξη Γώγου ψήφισε κατά. Οι παρατάξεις της δημοτικής αρχής,  Σωτηρόπουλου και Κόνσουλα κατέθεσαν και ψήφισαν άλλη πρόταση. Η πρόταση ψηφίσματος της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα είναι η παρακάτω :


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ


ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 7/10/2015
Από τις 2 Ιουλίου ξεκίνησε και πάλι να υλοποιείται από τους δήμους και τις περιφέρειες, μέσω του ΟΑΕΔ, πρόγραμμα προσωρινής κοινωφελούς εργασίας διάρκειας 5 μηνών.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα “απασχόλησης” που προκύπτει, από τις δεσμεύσεις της χώρας από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών (Ν.4152/b2013- παράγραφος ΙΔ’), και  ακολουθεί τις βασικές κατευθύνσεις των αντίστοιχων προηγούμενων, με διαφοροποιήσεις προς το χειρότερο καθώς απευθύνεται κυρίως σε εργαζόμενους σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας και ακραίας φτώχειας.
Αφορά την απασχόληση ανέργων με πλήρες ωράριο και συνήθως τη μη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας (χωρίς ρεπό, άδειες, επίδομα αδείας), οι οποίοι ανεξαρτήτως ειδικότητας και προσόντων, καλούνται να εργαστούν με μισθό πείνας  495€ για άνω των 25 ετών και 431€ για κάτω των 25, χαμηλότερα ακόμα και από σημερινό κατώτατο μισθό (586€ και 511€ αντίστοιχα).

Όπως και τα προηγούμενα, είναι εκπορευόμενο από την Ε.Ε. και συγχρηματοδοτούμενο από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο, δηλαδή από χρήματα που προέρχονται από την άγρια αντιλαϊκή φορολογία και επιστρέφουν για «ειδικούς σκοπούς».  Και στη συγκεκριμένη περίπτωση για να επεκταθεί και εμπεδωθεί η αντικατάσταση των μόνιμων και σταθερών εργασιακών σχέσεων με τη φτηνή, ελαστική, προσωρινή, χωρίς δικαιώματα εργασία στη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενοι δύσκολα προλαβαίνουν να οργανωθούν συνδικαλιστικά και να διεκδικήσουν. Χαρακτηριστικά στους δήμους με αυτό το πρόγραμμα θα φτάσουν οι ελαστικά εργαζόμενοι θα αποτελούν το 1/3 των μόνιμων εργαζόμενων.
Είναι μια εκδοχή αντίστοιχων προγραμμάτων ελαστικής εργασίας (Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, stage, συμβασιούχοι με μπλοκάκι, 5μηνα μέσω ΜΚΟ κλπ) προηγούμενων ετών και  έρχεται να δώσει ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων, στη δυνατότητα των εργαζομένων να δουλεύουν με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.
Με το πρόγραμμα αυτό:
Αντικαθίσταται η μόνιμη και σταθερή εργασία με κακοπληρωμένη και ελαστική εργασία.
·        Επιχειρείται ανεπιτυχώς να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στο δημόσιο και ειδικά στις δημοτικές – περιφερειακές υπηρεσίες, τα τελευταία χρόνια από τις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα, τη μη ανανέωση συμβάσεων.
·        Παρέχεται ένα παυσίπονο μικρής διάρκειας και εμβέλειας απέναντι στη διαρκή υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους δημότες.
·        Αξιοποιείται η ανεργία, που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα και οι μνημονιακές πολιτικές, σαν εργαλείο για να μειωθούν μισθοί και μεροκάματα, για να συντρίβουν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις.
·        Τα βαφτίζουν προγράμματα «αντιμετώπισης της ανεργίας» ενώ στην πραγματικότητα την «ανακυκλώνει» και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμοι πέντε μηνών.
·        Οι άνεργοι είναι εργαζόμενοι χωρίς δουλειά και οι «ωφελούμενοι» είναι εργαζόμενοι και όχι επαίτες.
Διεκδικούμε:
·        Σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς για μια αξιοπρεπή ζωή.
·        Κατάργηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και των προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ, όπως και κάθε μορφής ενοικιαζόμενης – ελαστικής εργασίας.
·        Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους δήμους για όλες τις κενές θέσεις.
·        Επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα όταν αυτό τελειώσει.
·        Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς περιορισμούς.
·        Δημόσιες και δωρεάν δημοτικές και κρατικές υπηρεσίες και δομές, που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Για τους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα 5μηνης απασχόλησης ο δήμος Βύρωνα αποφασίζει
·        Να αμείβονται με τη συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζόμενων στους ΟΤΑ και να έχουν πλήρη ασφαλιστική, υγειονομική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη ημέρα εργασίας.
·        Να έχουν πλήρη εργατικά δικαιώματα
·        Να απασχοληθούν μόνο στις υπηρεσίες για τις οποίες προσλήφθηκαν, να έχουν όποιες παροχές προβλέπονται για τους μόνιμους εργαζόμενους, όλα τα μέσα ατομικής προστασίας και να απολαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας
·        Να λειτουργούν όλες οι διαδικασίες ώστε να καταβάλλεται έγκαιρα κάθε μήνα ο μισθός.
·        Στο τέλος του προγράμματος, να μην υπάρξει κανείς εργαζόμενος με λιγότερα από 125 ημερομίσθια και μέρες ασφάλισης.