Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ 5ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ



Στο Δήμο Βύρωνα δουλεύουν ήδη 80 εργαζόμενοι για 5 μήνες και εκκρεμεί να έρθουν άλλοι 60. Ακολουθεί σχετική ανακοίνωση
 ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 5ΜΗΝΗΣ «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»
ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ 5ΜΗΝΑ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τις 2 Ιουλίου ξεκίνησε να υλοποιεί σε δήμους και περιφέρειες, μέσω του ΟΑΕΔ, πρόγραμμα προσωρινής «κοινωφελούς» εργασίας διάρκειας 5 μηνών, με βάση το μνημόνιο του Ν.4152/2013. Είναι πρόγραμμα εκπορευόμενο από την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Κ.Τ. και συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο, δηλαδή από χρήματα που προέρχονται από την άγρια αντιλαϊκή φορολογία και επιστρέφουν για «ειδικούς σκοπούς». Στόχος τους να επεκταθεί και εμπεδωθεί η αντικατάσταση των μόνιμων και σταθερών εργασιακών σχέσεων με φτηνή, ελαστική, προσωρινή, χωρίς δικαιώματα εργασία, με δικαιολογία ότι καλύπτουν έστω με αυτό τον τρόπο τα μεγάλα κενά και δίνουν ανάσα σε ανέργους. Αποτελεί συνέχεια παρόμοιων προγραμμάτων ελαστικής εργασίας (Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, stage, συμβασιούχοι με μπλοκάκι, 5μηνα μέσω ΜΚΟ κλπ) των κυβερνήσεων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ.  στη διάρκεια των οποίων οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιώματα επιλογής, αλλά πρέπει να υποταχθούν στο μοντέλο ότι δουλεύουμε όπου, όπως κι όποτε μας πούνε, χωρίς να λέμε κουβέντα. Οι προσωρινά εργαζόμενοι δύσκολα προλαβαίνουν να οργανωθούν συνδικαλιστικά και να διεκδικήσουν.  Έτσι, το καθεστώς επιχειρεί να κατακερματίζει και να διασπά τους εργαζόμενους σε μόνιμους και ελαστικά εργαζόμενους και τελικά να περιορίσει σε όλους τα εργασιακά δικαιώματα και αμοιβές.  
Με αυτό το πρόγραμμα προσλήφτηκαν 32.433 ελαστικά εργαζόμενοι που  αποτελούν το 1/3 των εργαζόμενων στους δήμους.
Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με πλήρες ωράριο, αλλά χωρίς ρεπό, άδειες, επίδομα αδείας και ανεξαρτήτως ειδικότητας και προσόντων, με μισθό πείνας  495 € για άνω των 25 ετών και 431 € για κάτω των 25, δηλαδή χαμηλότερο ακόμα και από σημερινό κατώτατο μισθό (586€ και 511€ αντίστοιχα). Και ενώ, αυτοί οι εργαζόμενοι υφίστανται τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, προκλητικά βαφτίζονται «ωφελούμενοι».
Με τις περικοπές στα κονδύλια για τις κοινωνικές δαπάνες των δήμων και του δημοσίου και την προσωρινή και πλημμελή κάλυψη των μόνιμων αναγκών σε προσωπικό από την περιοδική εργασία, υποβαθμίζονται οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων στους κατοίκους. Αυτή την πολιτική μέσα από πολλούς τρόπους και μορφές  επιβάλλουν η Ε.Ε., το ΔΝΤ,  η οικονομική ολιγαρχία και η κυβέρνηση.
Η δημοτική αρχή Βύρωνα χρησιμοποιεί αυτά τα προγράμματα και είναι συνυπεύθυνη για την επέκταση της ελαστικής εργασίας και την εκμετάλλευση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη μια δουλειά.
Στο Δήμο Βύρωνα δουλεύουν ήδη 80 εργαζόμενοι για 5 μήνες και εκκρεμεί να έρθουν άλλοι 60.
Και μετά ; Οι ανάγκες στο δήμο πάλι θα μένουν ακάλυπτες και οι εργαζόμενοι θα γυρίσουν στην ανεργία. Διαφωνούμε.
Διεκδικούμε
·     Αμοιβή των εργαζόμενων με 5 μηνη σύμβαση με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζόμενων στους ΟΤΑ. Πλήρη εργατικά δικαιώματα ασφαλιστική, υγειονομική κάλυψη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη ημέρα εργασίας.
·     Να απασχολούνται στις υπηρεσίες για τις οποίες προσλήφθηκαν, να έχουν τις όποιες παροχές προβλέπονται για τους μόνιμους εργαζόμενους, όλα τα μέσα ατομικής προστασίας και όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας
·     Να λειτουργούν όλες οι διαδικασίες, ώστε να καταβάλλεται έγκαιρα κάθε μήνα ο μισθός.
·     Επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα όταν αυτό τελειώσει, χωρίς περιορισμούς.
·     Σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς για μια αξιοπρεπή ζωή. Κατάργηση κάθε μορφής ενοικιαζόμενης – ελαστικής εργασίας.
·     Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο δήμο Βύρωνα και σε όλο το δημόσιο για όλες τις κενές θέσεις για ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες και δομές, που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.