Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ



Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΩΠΙΑΣ
Συναδέλφισσες, φοι
Στις 17/10/2012 έγινε η συνάντηση του Δ.Σ. του σωματείου μας με το Δήμαρχο. Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τα οικονομικά και τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Από την τοποθέτηση του Δημάρχου έγινε ξεκάθαρο ότι ο Δήμος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις πάγιες λειτουργικές και οικονομικές του υποχρεώσεις. Υπάρχει δυσκολία ακόμα και για την πληρωμή των μισθών και εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη πηγαίνοντας προς το κλείσιμο της χρονιάς γιατί από τη μια η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα πλαίσια της πολιτικής των μνημονίων και από την άλλη η πολιτική που άσκεισαι  η Δημοτική Αρχή οδήγησαν το Δήμο στο σημερινό χάλι.
Ο Δήμος: Παρακρατά  από τους εργαζόμενους τα χρήματα για τις δόσεις των δανείων τους,  δεν τα έχει αποδώσει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από τον περασμένο Μάρτιο / Απρίλιο. Δεν καταβάλει στα ασφαλιστικά μας ταμεία τα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών από τον Φεβρουάριο, ενώ από τους εργαζόμενους γίνονται οι μηνιαίες κρατήσεις, μόνο στο ΙΚΑ πληρώνει.
Δεν μπήκε στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει όπως έχει υποχρεώσει, έγκυρα τα χρήματα της μισθοδοσίας και τις εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Χρωστά τις υπερωρίες όλου σχεδόν του έτους σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται υπερωριακά. Παρ’ ότι είχε δεσμευτεί πως θα εξοφλήσει τους συμβασιούχους εργαζόμενους του ΟΠΑ ακόμη παραμένουν απλήρωτοι, ενώ οι  φύλακες που ήρθαν από την ΕΕΤΑ περιμένουν ακόμα τα χρήματα τους παρά τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Το πρόβλημα των εργαζόμενων στην Τεχνική με τη μη καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος, δεν αντιμετωπίσθηκε ακόμα. Τα μέσα ατομικής προστασίας έχουν να δοθούν στους εργαζόμενους  από το 2010.
Οι υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορούν πλέον ν’ ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Σχεδόν όλες υπολειτουργούν ΚΑΠΗ, πολιτισμός  - αθλητισμός, τεχνική, καθαριότητα. Ταυτόχρονα τα χρέη προς του προμηθευτές  μεγαλώνουν, τα ενοίκια για κτήρια που στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου  παραμένουν απλήρωτα, ενώ οι σπατάλες συνεχίζονται. 
Για την κατάσταση αυτή υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην πολιτική που ασκείται απ’ την τρικομματική κυβέρνηση στα πλαίσια των μνημονίων και της τρόικα,  περικόπτοντας τις δαπάνες για τους Δήμους καταργώντας κάθε έννοια κοινωνικού κράτους προωθώντας την ιδιωτικοποίηση και την ανταποδοτικότητα.
Η Δημοτική Αρχή έχει κι αυτή ευθύνες γιατί επί 10 χρόνια που διαχειρίζεται το Δήμο, με την πολιτική της τον έφτασε σε κατάσταση χρεοκοπίας,  πριν την εφαρμογή του μνημονίου. Δεν πείθουν κανένα οι δικαιολογίες του  κ. Δημάρχου πως τα προβλήματα οφείλονται μόνο στα χρέη που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή  για τη Δημοτική Επιχείρηση. Όσο και να προσπαθεί η Δημοτική Αρχή δε θα μπορέσει να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες για την οικονομική πολιτική, τη διαχείριση και τον υπερδανεισμό του Δήμου, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Ενώ ταυτόχρονα υλοποιεί τις μνημονικές πολιτικές και προσανατολίζεται να μετατρέψει το Δήμο σε επιχείρηση που όλα θα έχουν το αντίτιμό τους και όλα θα πληρώνονται απ’ τον πολίτη. Ήδη έχει πάρει απόφαση να εκχωρήσει τον αθλητισμό- πολιτισμό σε κοινωνικό συνεταιρισμό και να  δώσει  δημοτική περιουσία (Άλσος Αγ. Τριάδας, Ανάληψη,  Παιδική  Χαρά Ν. Ελβετίας) σε ιδιώτες.
Την ίδια στιγμή προσλαμβάνει μέσω του ΣΠΑΥ σε  συνεργασία με Μ.Κ.Ο. εργαζόμενους με 5μηνες συμβάσεις που διοχετεύονται στο Δήμο και στα Ν.Π. για να καλύψουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών, δίνοντας μισθούς πείνας παραβιάζοντας τη σύμβαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Οι Μ.Κ.Ο. χρηματοδοτούνται από την Ε. Ένωση,  κάνουν τους δουλεμπόρους  με δημόσιο χρήμα, ενοικιάζοντας εργαζόμενους σε Δήμους, οργανισμούς κ.λπ. Αξιοποιούν και εκμεταλλεύονται το 1,5 εκ. ανέργους  για την κατάργηση όλων των δικαιωμάτων μας, φτιάχνοντας παράλληλα ρουσφετολογικούς μηχανισμούς. Η  Δημοτική Αρχή οφείλει να απαιτήσει την άμεση καταβολή αυτών των χρημάτων (ΕΣΠΑ) απευθείας στο Δήμο και να μην υλοποιεί την πολιτική των μνημονίων.
Απαιτούμε απ’ τη Δημοτική Αρχή να μην υλοποιήσει τέτοια προγράμματα εργασίας και να διακόψει τη συνεργασία του Δήμου με τη Μ.Κ.Ο. (Κ.Ε.Α.Ν.).
Διεκδικούμε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, μόνιμου προσωπικού ή τουλάχιστον 11μηνες συμβάσεις.
Να λυθεί άμεσα το επείγον πρόβλημα προσωπικού των παιδικών σταθμών γιατί στις 16/11 λήγουν οι απαράδεκτες 2μηνες συμβάσεις με αποτέλεσμα να γίνει η λειτουργία τους από προβληματική έως επικίνδυνη.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή και το Δ.Σ. του Ο.Π. Α να ακυρώσουν την απόφαση  και να μην εκχωρηθούν τα γήπεδα, γυμναστήρια σε συνεταιρισμούς και ιδιώτες και να μην αυξηθούν οι συνδρομές των πολιτών κατά 50% στα προγράμματα αθλητισμού- πολιτισμού. 
     Συνάδελφοι, σες 
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους τώρα. Δημοτική Αρχή, Δημοτικό συμβούλιο, Παρατάξεις. Να δημιουργηθεί ενιαίο μέτωπο πάλης μαζί με σωματεία και φορείς για τη σωτηρία του Δήμου διεκδικώντας:  Α) Έκτακτη οικονομική κρατική χρηματοδότηση πριν επέλθει η οριστική χρεοκοπία. Β) Διασφάλιση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα και τη λειτουργία του Δήμου, ακυρώνοντας αποφάσεις που προωθούν την άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του. Γ) Την έγκαιρη καταβολή των μισθών και των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Δ) Κοινωνικό έλεγχο στην οικονομική διαχείριση του Δήμου. 
Σας καλούμε όλους να αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε την δουλειά μας, το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του Δήμου και τη λειτουργία των υπηρεσιών του. Την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσία μας, την καταβολή των εισφορών στα ασφαλιστικά μας ταμεία και την αποπληρωμή των δανείων μας προς τις τράπεζες.  Να συμμετέχουμε πιο δυναμικά, ενωτικά σε συντονισμένους  πολυμόρφους αγώνες διάρκειας, με σχέδιο και προοπτική σύγκρουσης για την ανατροπή της συγκυβέρνησης και της βάρβαρης πολιτικής. Να καταργηθούν τα μνημόνια, να φύγουν από τη χώρα Τρόικα και Δ.Ν.Τ.
Η πολιτική που ακολουθεί το προεδρείο του σωματείου μας απέναντι στην πολιτική της δημοτικής αρχής χρειάζεται να ξεπεραστεί εάν θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας. Η πολυγλωσσία που χρησιμοποίει το προεδρείο του Σωματείου (ΠΑΜΕ- ΠΑΣΚΕ/ΕΣΠΕ) και τα δήθεν μεγάλα λόγια, δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες του για τους αγώνες που θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας. Με τη στάση του διευκολύνει τη δημοτική Αρχή να εφαρμόζει μνημονιακές αντιλαϊκές πολιτικές. Ένα σωματείο  εάν θέλει να είναι ταξικό χρειάζεται να βλέπει και το δένδρο και το δάσος. Να είναι ικανό να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων αντιπαλεύοντας τις αντεργατικές πολιτικές της κεντρικής και τοπικής δημοτικής εξουσίας. 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα
Οκτώβριος 2012